sâmbătă, 14 octombrie 2023

Sărăcia - manual de utilizare și curs de evadare


A fi sărac e pagubă, e boală, e nenorocire! Asta spun cei mai mulți. Și tremură în timp ce-o spun, de frica să nu cumva să fie prinși de flagelul său nefast. „Bine că nu suntem săraci” - spun cu mândrie părinții care le pot asigura odraslelor ceva mai mult decât au avut ei parte. „Am scăpat de sărăcie” - spune cu ușurare-n suflet cel care știe cum se culca flămând, cu lacrimi în ochi. Sărăcia e un flagel, o teamă, o predestinare. E frica de foame, de boală, de căderea iremediabilă. 

Te-ai născut sărac. Ce faci? Culmea, nu e cel mai tragic destin. Frustrarea cea mai mare e a celor care s-au trezit săraci după ce o parte din viață au huzurit-o. Orbul din naștere nu știe cum e să vezi, în timp ce cel care-a orbit e disperat de nenorocirea care l-a lovit. La fel e și cu sărăcia. 

Dar de ce stau eu s-o explic? Cei care-o experimentează o știu mai bine. Ceilalți o știu și ei, doar asta e teama cea mai mare pe care-o au. Atunci unde mă situez eu? Nicăieri. Par a ateriza fix aiurea în decor, vorbind precum „proasta-n târg”. De ce-am început articolul ăsta? Ei bine, pentru a vă spune ceea ce nu știți(sau ceea ce știți, dar nu conștientizați). Chiar dacă aveți impresia că știți în detaliu absolut tot despre sărăcie, în realitate nu știți nimic. Să o luăm pe rând.

În primul rând, de cele mai multe ori sărăcia nu e o nenorocire. Adică nu e o stare în care ai intrat fără drept de apel. Te-ai născut sărac sau ai devenit sărac sunt stări ale unei anumite perioade. Nu înseamnă că rămâi acolo. De sărăcie se poate scăpa, dar cu o singură condiție: să vrei. Știu, în acest moment o să pufăi nervos sau nervoasă: „Iar bate ăsta câmpii? Auzi nebunie, ca să scapi de sărăcie trebuie să vrei. Păi cine vrea să fie sărac pe lumea asta? A luat-o razna rău!”. Evident, n-ai dreptate, iar atitudinea asta îmi sugerează că dacă vreodată vei fi lovit de sărăcie, ai toate șansele să rămâi blocat în ea. Citește cu atenție ceea ce spun în continuare deoarece, cel mai probabil, te va ajuta la un moment dat!

Nu, nu am bagheta magica, dar ȘTIU exact care-i problema. Culmea, o știi și tu, dar ți-o spun ca să înțelegi că nu e totul „să știi”. Urmărește-mă cu atenție! Cei care vor să iasă din sărăcie, dar nu pot, în cele mai multe cazuri NU VOR să iasă din sărăcie. Adică, inconștient, ei se auto-sabotează. Prima greșeală pe care-o fac este aceea de a nu deschide ochii. Cea de-a doua greșeală, de-a dreptul devastatoare, este să creadă că-și pot îmbunătăți situația brusc. Cea de-a treia greșeală este deviată din a doua: acești oameni ajung să creadă că ieșirea din belea nu poate fi făcută decât printr-o minune. Ba câștigi la loto, ba primești o moștenire surpriză, ba găsești o comoară. Ce-a de-a patra greșeală e deviată din celelalte la un loc: acești oameni, disperați că nu li se îndeplinesc „dorințele secrete” de a evada din sărăcie, ajung pe mâna patimilor, a viciilor. Alcoolul, drogurile și tot spectrul de dependențe se înghesuie în a-i băga și mai adânc în dezastru. Sunt patru greșeli esențiale! Desigur, în realitate sunt mult mai multe, dar acestea sunt principalele greșeli pe care le face fiecare sărac. Greșeli care-i fac să se afunde și mai adânc în sărăcie. Greșeli care, de fapt, îi fac SĂ NU VREA să scape de sărăcie!

Și-acum, dacă am văzut cum e situația, hai să înțelegem cum se poate scăpa de-aici. Totul începe de la a vrea să scapi. O repet obsesiv deoarece, desigur, fiecare vrea să scape, dar o vrei cu adevărat atunci când și faci ceva pentru a scăpa. Ce înseamnă concret să faci ceva? Hai să luăm un caz concret. N-ai de niciunele. Abia îți duci viața de la o zi la alta. Vrei să scapi, dar ce trebuie să faci concret?

În primul rând, trebuie să înțelegi că te situezi pe fundul găleții. Așadar, trebuie să te ridici. OK, cu ce te ocupi în prezent? Ești plătit la potențialul maxim? Dacă asta e tot ceea ce poți câștiga din meseria pe care-o practici, atunci e cazul s-o abandonezi. E clar că un paznic n-are cum să fie miliardar din salariu! În aceste condiții trebuie să vezi ce anume știi să faci. Din ceea ce știi să faci, ai putea avea o perspectivă de a câștiga mai bine? Dacă da, atunci caută-ți loc de muncă în acel domeniu. Dacă nu, caută un domeniu care-ți place și care e bine plătit și pune-te cu burta pe carte. Vreau să-ți spun un lucru: nu există scuze, precum faptul că n-ai timp. Alocă-ți zece minute pe zi deprinderii noului domeniu. Într-un timp rezonabil vei deveni expert! Alocă-ți timp și învățării șmecheriilor necesare abordării eficiente a pieței muncii(cum să-ți faci un CV, ce să spui la interviu s.a.m.d.). Astfel, într-un timp rezonabil, vei ajunge să câștigi ceva mai bine.

Bine, dar asta nu mă scoate din sărăcie!”. Așa e, dar ai făcut primul pas. Culmea, nu câștigul salarial mai mult e avantajul, ci faptul că începi să ai cunoștințe de pe o treaptă socială superioară celei pe care te afli. Astfel încât, de-aici înainte ținta ta trebuie să fie aceea de a urca. Fie că urci în ierarhie, fie schimbi locul de muncă pentru unul mai bine plătit, cu fiecare evoluție, mergi mai sus, ai alte tipuri de cunoștințe, mult mai potente. 

Pentru ca evoluția să fie una în sus, trebuie să faci este să înveți să vorbești cu oamenii, să-ți menții relațiile, să socializezi din ce în ce mai mult. Să încerci să încropești o comunitate în jurul tău. Asta e una dintre cele mai eficiente abilități care te vor ajuta să te ridici. Spunea cineva că întotdeauna venitul tău este media veniturilor cunoștințelor tale. 

În paralel, trebuie să dai atenție unui alt element, anume gestionarea banilor. Oprește-te din a te întinde cât îți e plapuma sau, mai rău de a te întinde mai mult decât e aceasta. Cea mai mare greșeală e aceea de a considera că venitul tău lunar trebuie cheltuit! E o prostie. Învață-te să faci lucrurile cu cap. Din salariu trebuie să-ți plătești obligațiile(utilități, rate, etc.), să-ți asiguri și traiul zilnic, să economisești și abia apoi să arunci banii pe prostii. Așadar, în momentul în care-ți iei salariul(sau venitul lunar), primul lucru pe care trebuie să-l faci e să pui de-o parte banii de economii(minim 10% din venit, optim 20%, ideal 30%; cu cât câștigi mai mult, cu atât e mai ușor să crești procentul), să plătești obligațiile sau să pui de-o parte banii respectivi(maxim 30% din venit!), iar ceea ce-ți rămâne să împarți între sumele necesare supraviețuirii și micilor nebunii care-ți trec prin cap. Ca idee, dacă dai mai mult de 30% din ceea ce câștigi pe utilități și obligații(incluzând chiria sau ratele la credite) înseamnă că ești în pericol să reintri în sărăcie. Calculează-ți cu atenție sumele acestea. Cei care se bagă-n rahat cu un credit ipotecar doar „pentru a-și lua o căsuță” și ajung să-și cheltuiască peste 50% din salariu pe rate, de fapt și-au luat un bilet către dezastru. Rețineți: maxim 30%! Altfel e de rău!

O altă regulă: structura economisirii. Ai nevoie de buffer de 6-12 venituri lunare ca disponibilitate imediată. Asta e suma ta de rezervă. Ține-o în depozite cu reînnoire automată și capitalizare. Caută o structură, un mix de depozite pe 3 luni, 6 luni și un an, eventual și cu un cont de economii în care să strângi banii necesari constituirii unui nou depozit. De obicei structura optimă constă în două depozite pe 3 luni(în care se află în total echivalentul a șase venituri) cu data expirării în cascadă și a unui depozit pe șase luni(cu restul sumei) care expiră după acestea. Astfel, prima dată strici un depozit pe trei luni, apoi îți expiră celălalt, apoi cel pe șase luni. Ăstea sunt disponibilitățile imediate, cele care sunt colacul tău de supraviețuire în caz de probleme: ți-ai pierdut serviciul, ai o problemă mai gravă de sănătate, etc. Apoi vine structura de economisire pe termen mediu și lung. Ce instrumente ai aici. Poți începe cu fonduri de investiții. Apoi poți trece la piața de capital. 

Cum investești pe piața de capital? În cel mai simplu mod posibil: cumpărând acțiuni ale societăților solide. Vezi componența indicelui BET(la noi) sau a indicelui principal al pieței de capital pe care investești, uită-te la randamentele în timp ale acțiunilor respective, fă-ți un coș de acțiuni din domenii diverse și treci la cumpărare. Nu te apuci să cumperi ca Haplea! Aloci o sumă lunară pe care o investești în piața de capital(eventual componenta pe care o economisești sau o parte din ea) . Indiferent de situația pieței, în data de X a lunii(tu stabilești când), cumperi după structura pe care și-ai propus-o. Important e să-ți respecți structura și să-ți diversifici deținerile(mai multe societăți, acționând în domenii diverse). Dacă se întâmplă să cadă piața vinzi? Sub nicio formă! Continui să cumperi! Să-ți spun acum și cea mai mare șmecherie: când să vinzi. În mod normal, fiind o investiție pe termen lung, NU VINZI. Există totuși un moment optim în care trebuie să vinzi: acesta este sfârșitul anului fiscal. Acela este momentul bilanțului. Te uiți pe portofoliul de acțiuni și te apuci să vinzi titlurile pe care ești pe pierdere. După ce le-ai vândut, răscumperi din piață aceeași cantitate. De ce faci asta? Pentru că în acel moment tu ai înregistrat o pierdere fiscală, pe care-o raportezi la autoritatea în cauză! De fapt, tu ai rămas cu aceleași acțiuni, dar la fisc figurezi pe pierdere. Astfel, acea pierdere îți diminuează eventuale câștiguri actuale sau o poți deduce în următorii ani(în funcție de reglementările țării în care te afli). Deci tu rămâi cu aceeași cantitate de acțiuni, luate acum la un preț mai mic, dar îți și deduci pierderea(care nu-i decât teoretică). 

OK, sper că ai înțeles bazele. Teoretic, în momentul în care ai ajuns să ai de-o parte mai mult de 12 venituri lunare, ai scăpat de sărăcie deoarece ai învățat cum să crești. „Dar tot nu sunt bogat” - vei spune. Așa e, dar e un mic secret: bogat nu vei fi niciodată deoarece nu există o limită de la care să te simți bogat. Am cunoscut la un moment dat un italian a cărui avere i-am estimat-o rapid la cel puțin 4 milioane de euro. Era obsedat de sărăcia în care trăiește și se îmbrăca de la solduri. Bogăția poate ajunge ușor o obsesie păguboasă. Gândește-te bine la asta! 

Mai e un secret aici: cantitate de energie pentru a te ridica din sărăcie spre zona de semi-sărăcie, este cu mult mai mare decât cantitatea de energie necesară evadării în zona medie sau a celei necesare trecerii din zona clasei de mijloc spre clasa superioară. Ce mai trebuie să știi e că, dacă vrei să ajungi în clasa superioară, e extrem de puțin probabil s-o faci ca angajat. Pentru asta, trebuie să începi să-ți cultivi abilitățile antreprenoriale și să te rupi treptat de poziția de angajat. Despre cum se face asta am mai vorbit și, probabil, vom mai vorbi cu alte ocazii. 

Repet, deoarece trebuie să înțelegi că obsesia bogăției poate fi o belea la fel de mare ca și picatul în capcana sărăciei. Îți poate mânca viața într-un mod extrem de urât și abia la sfârșit vei realiza eroarea. Știu că de jos tragediile celor de sus par mofturi. Însă, de multe ori, tragedia omului bogat e mult mai mare decât cea a săracului.

Nu voi încheia articolul de azi înainte de a spune că sărăcia e o belea atunci când nu e asumată. Sărăcia asumată, cea voluntară, poate fi calea către o viață surprinzător de împlinită. Asta deoarece uiți de păcatele lumii acesteia, având timp berechet pentru a te bucura de viața ta și de ceea ce te face să te simți împlinit ca om. Mulți vor să evadeze din sărăcie fără să știe că, pe măsură ce urci pe treptele scării sociale, o faci sacrificând ceva din tine, din timpul tău, din viața ta. Ajungi să te concentrezi pe nimicuri care efectiv mănâncă din tine. Îl urăști pe milionarul care e așteptat în port de un întreg echipaj pe propriul iaht, fără să înțelegi că acesta e doar un capriciu care nu-i aduce nimic suplimentar față de săracul care abia-și permite să treacă cu un ferry de pe-o parte pe alta a unei mări. Și asta cu mari sacrificii, fără a avea cabină sau alt lux, stând pe punte, dar beneficiind de același lux al spectacolului întinderii apei și al cerului senin din miez de noapte. Vântul sărat al mării e același și pentru bogat și pentru săracul pribeag. Soarele e luxul cel mai mare, cel care ne luminează pe toți la fel. Copiii deșertului spun că dorm sub cel mai mare candelabru al lumii și au dreptate. Noi, ceilalți, aruncăm o grămadă de bani pe minusculele candelabre artificiale, copii nereușite ale minunatului mecanism divin de care ne ascundem. 

Paradisurile artificiale ne mănâncă sufletul și ne fac să ne ratăm viața. De prea multe ori uităm aspectul ăsta. Azi am vorbit despre sărăcie. Poate că nu e o nenorocire atât de mare precum e bogăția care te dezumanizează și te face să te ratezi ca om. Gândește-te bine și la acest aspect, oricât de mult te-ar înjunghia sărăcia în care te afli(dacă te afli acolo, desigur)!

34 de comentarii:

  1. Când ești sărac, te călești.Mai rău decât să fii sărac, e să fii sărac și prost (bine, astea merg cumva mână-n mână).
    Am fost și eu sărac.Am avut mereu ce mânca, dar sărac - fără casa mea etc.Totuși sărăcia m-o educat cumva că nu am nevoie de multe, și întradevăr, Casio merge exact ca și Rolexul!
    Acum am destule față de acum 20 de ani să zicem, și tot ceea ce-mi (mai) doresc banii le-ar rezolva un 25% maxim iar restul timpul/hazardul/cine o fi la butoane acolo sus.
    Bogăția, cel puțin de la un punct devine boală : să nu devin sărac!Și tot strângi!
    Probabil din cauza asta unii își doresc putere, deși și-n cazul ăla stresul s-ar putea să nu merite...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e ! Sărăcia merge mana-n- mâna cu prostia în 99% din cazuri. De aceea rețetele acestea de a ieși din sărăcie, la ei nu merg !
      Și eu am fost săracă. Dar nu am deprimat nicio secundă. Au fost ani când am muncit și 14 ore pe zi, uneori pana la epuizar.
      Exista întotdeauna o cale sa ieși din sărăcie, totul e sa vrei.
      .

      Ștergere
    2. mentalitate de sclav perfect

      Ștergere
  2. pe partea fiscala au schimbat regulile pt pesoane fizice. ce vinzi pe minus nu se in calcul. trebe sa ai actiunile pe firma.

    RăspundețiȘtergere
  3. Voi puncta pe două aspecte: sărăcie vs faliment și acțiune exterioară vs (sau completată de) acțiune interioară.
    Primul aspect: „sărăcirea” în care ajungi după ce ai fost bogat se numește FALIMENT și, de cele mai multe ori, este o situație de conjunctură. Diferența dintre Faliment și Sărăcie este IMENESĂ: Falimentul este o stare de fapt, temporară (nu mai am bani, nu mai merge piața) - în timp ce Sărăcia este un mod de a fi, de a gândi. De aceea sărăciții din articol sunt doar îmbogățiți peste noapte sau moștenitori, cu atitudine interioară de săraci, care au rămas și fără bani. Bogații, chiar dacă ajung „pe coajă” știu să se reinventeze instantaneu - este în felul lor de a fi.
    Iar aici ajungem la punctul 2 - degeaba acționezi asupra lumii materiale, care este o „rezultantă”, dacă nu acționezi în interior. Iar partea de învățare a ce să faci și cum să faci ca să ai bani nu este „baza temeliei fundamentului”. Primul pas al bogăției și abundenței este schimbarea atitudinii față de aceasta și (re)setarea „termostatului financiar” le niveluri înalte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect , jos palaria !

      Ștergere
    2. @Anonim ul de mai sus:
      Poți sa dezvolți, te rog, resetarea termostatul financiar?
      Mulțumesc

      Ștergere
    3. Hai sa fim seriosi... din ce observam noi cei mici, falimentele de regula sunt la misto. Trebuie sa fii prost facut gramada sa nu iti faci provizii MASIVE la saltea pentru zile negre.
      Pe citi ii vedem ca dupa ce ajunge bancRUPT si in vaicareli continua sa traiasca foarte bine, femei , masini, excursii exotice toate pe blat.

      Iar multi dintre bogatii ajunsi "pe coaja" de care zici ca se "reinventeaza" (aberatie)sunt de fapt reALIMENTATI DIRECT de cineva acolo sus. Este foarte mult circ si teatru absurd!

      Ștergere
    4. "Trebuie sa fii prost facut gramada sa nu iti faci provizii MASIVE la saltea pentru zile negre."

      Se pare ca tu inca nu ai auzit de Irinel Columbeanu.
      Cel mai celebru oligofren cu bani al Romaniei!

      Ștergere
  4. 1. O zi de muncă scurtează viața cu 8 ore și dacă cineva pierde vremea câștigând bani înseamnă că nu are ocupație.

    2. Ion Țiriac: "Dacă n-am bani de 2 piloți atuncea trebuie să conduc eu..."

    3. Videoclip de educație financiară, care se referă și la fondurile de investiții:

    https://redirect.invidious.io/watch?v=GbiqWak4qBA

    "Скажите детям, что деньги — ветер,"

    sau "Spuneți-le copiilor că banii i-a luat Vântu."

    4. Am văzut că nu sunt mulți interesați de șah, dar am zis că urmează și alte jocuri:

    https://matei.one/idxcn.html

    Apare și vântul în ecuație.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, sărăcia asumată este o situație confortabilă. Este negată, dar cine a trăit/o...știe.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aici ai intrat pe teritoriul ALTORA. Pentru că da, sărăcia e o tulburare psihologică! Cel care își joacă salariul la păcănele nu o face pentru că nu I S-A SPUS că asta nu e bine de către vreun trainer motivațional! Ci pentru că are o ANGOASĂ EXISTENȚIALĂ SUBCONȘTIENTĂ, pe care nu o poate gestiona corect! Traumele sale duc la dezvoltarea unui sindrom de stres posttraumatic (PTSD) care îl ÎMPING spre comportamente autosabotante, autodistructive, din care NU SE POATE OPRI fără sprijin specializat! Deci INFORMAȚIA este INUTILĂ pentru un popor demoralizat (spunea Iuri Bezmenov, ex agent KGB). Și inutilă e și pentru cel alunecat pe panda DEPENDENȚELOR. Cu asta mă ocup, ghidez oamenii spre performanță (economică sau emoțională). Și știu că la nivel de SUBCONȘTIENT e problema. A spus-o FREUD acum 110 ani, dar noi ne încăpățânăm să nu-l credem. Și să cumpărăm obsesiv cărți, cursuri sau materiale despre cum să trecem peste sărăcie economisind bani care vor fi mâncați de inflație...

    RăspundețiȘtergere
  7. Unii spun sa investesti pe termen lung si in metale pretioase (aur, argint). Ce parere aveti de acest sfat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La un articol anterior, intr-o cearta cu un dobitoc socialist rupt in coor de saracie care se bucura de raul pe care noile legi ale lui Ciolacu vor pune pe butuci oamenii cu venituri peste medie, PFA-urile, IMM-urile si micii antreprenori, am mai postat link-ul de mai jos. Este una dintre alternative.
      Citeste si pune-ti creierul la munca!

      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/invest/service-products/gold-savings-plan

      bonus:
      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/invest/good-to-know/gold-as-an-investment
      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/invest/good-to-know/top-tips-for-investors
      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/invest/good-to-know/gold-in-times-of-crisis
      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/invest/good-to-know/gold-the-extraordinary-metal
      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/invest/good-to-know/investment-opportunities-in-gold


      Si una din versinile locale, dar mai proaste:
      https://www.bcr.ro/ro/aur


      Discutia cu cretinul marxist despre care vorbeam. Din nou, citeste si baga la cap, altfel vei ajunge ca marea majoritate a populatiei: rupti in coor de saracie si plini de ura la adresa celor care au reusit sa aiba mai mult decat tine!
      https://trenduri.blogspot.com/2023/09/cum-facut-ciolacu-astfel-incat-bancile.html?showComment=1696069144608#c3257958627806642039

      Ștergere
    2. Investiția în metale prețioase este de fapt păstrarea valorii pe termen lung. Este o practică bună ca în fiecare lună să transformi 10-30% din bani în argint și aur, atât lingouri dar mai ales monezi și bijuterii ( sau deșeuri de bijuterii).
      De când au apărut banii de hârtie care au înlocuit monezile de aur și argint, valoarea lor se degradează constant. Și sunt momente de * naționalizare "," revoluție " și altele de acest gen în care banii de hârtie nu mai valorează nimic sau se confiscă. Erau oameni în epoca de aur care au ajuns să aibă o saltea din bancnote de 100lei ( albastre și cu poza lui Bălcescu) care nu au putut să transfere valoarea lor în banii de după revoluție deoarece banca nu schimba decât o sumă modică. Iar momentul în care se puteau folosi a fost unul foarte scurt după revoluție care a coincis și cu inflația galopanta. Cunosc persoană care avea nevoie de încă un an să aibă strânși banii de o Dacie noua, iar după aproape 2ani de la revoluție a reușit să cumpere doar un televizor nou de acei bani.

      Ștergere
    3. "Investiția în metale prețioase este de fapt păstrarea valorii pe termen lung. Este o practică bună ca în fiecare lună să transformi 10-30% din bani în argint și aur, atât lingouri dar mai ales monezi și bijuterii ( sau deșeuri de bijuterii)."

      1. Aur, NU argint!
      Aurul NU este purtator de TVA si alte taxe, argintul DA!

      2. Singura forma de AUR INVESTITIONAL este aurul de 24 de carate. Asa ca uita de "bijuterii" care sunt nimic altceva decat aur "diluat" cu bronz (cel rosiatic, "turcesc") sau cu cupru (cel argintiu, "german"). Ca sa nu mai pun la socoteala faptul ca la "bijuterii" vei plati in mod implicit BRANDUL, care nu are nimic de-a face cu investitia.
      Oamenii inteligenti, cumpara materie prima de prima mana, iar oamenii prosti cumpara branduri, adica materie prima amestecata cu ieftinataturi si vanduta la suprapret!
      Astia sunt IMBECILI, nu investitori!
      https://t.me/DanDiaconu/3253
      https://t.me/DanDiaconu/3293

      3. DOAR MONEDE, nu monezi si ligouri!
      Monedele sunt mai scumpe putin la achizitie pentru ca trebuie sa platesti prelucrarea. Tocmai de aceea poarta denumirea de "premium gold". Spre diferenta de lingouri, daca ai facut greseala sa le iei si sa le detii in custodie proprie, le poti vinde usor oriunde, imediat. La lingouri va trebui sa platesti o expertiza independenta si acreditata care sa certifice puritatea aurului din fiecare lingou in parte si TE VA RUPE LA BANI!

      4. 5% maaaxim 10%!
      Aurul este doar un "hedge" folosit pentru a conserva o anumita valoare ferita de taxe si impozite, pe o anumita perioada de timp. Asta este motivul pentru care am dat linkul de mai sus cu pensia in aur direct la trezoreria Austriei. Este PROSTIE CRUNTA sa accepti sa fi impozitat de stat cu contributii la CAS timp de 40+ de ani in care nu primesti nici dobanda nici nimic, dupa care in momentul in care incepi sa-ti incasezi pensia stabilita aleatoriu de niste Neica Nimeni, vei incepe sa platesti impozit pe venit si daca mori mai tanar sau mai rapid nici nu poti lasa ca mostenire surplusul ramas. Eu nu sfatuiesc pe nimeni nici sa lucreze ca angajat si sa "contribuie" cu forta la "asigurarile sociale" de oriunde si nici sa fie rezident intr-o tara ca Romania unde pentru orice venit trebuie sa "contribuie" la toate schemele Ponzi de stat in asa fel incat sa ramai sarac toata viata ta. Bineinteles ca eu nu sfatuiesc pe nimeni nici sa "contribuie" la fondurile de pensii private.
      Cea mai buna investitie este in tine insuti si dupa ce capeti capacitati antreprenoriale reale si abilitati investitionale, nu vei mai da "izmene pe calator" nu vei mai avea nevoie se nimeni care sa-ti fure banii si sa-i pastreze sau sa-i investeasca "in interesul tau"!

      Aurul NU GENEREAZA CASH FLOW si daca stochezi peste o anumita cantitate/valoare costurile devin prohibitive si iesi in pierdere.
      CASH FLOW-ul cat mai mare, din cat mai multe surse si cat mai diversificat ESTE REGELE REUSITEI ECONOMICE IN VIATA, NU STOCAREA VALORII!
      Acelasi lucru este valabil si pentru "investitiile" in imobiliare/real estate care sunt o teapa economica si in care "investesc" oligofreni spagari ca Buzatu ce isi cumpara 14 case dupa ce iau spaga cu sacosa, cu diferentele ca imobiliarele NU SUNT nici "hedge" pentru conservarea valorii, nu sunt nici scutite de taxe si impozite si pe deasupra sunt si supuse degradarii, atat prin trecerea timpului cat si din cauza hotiilor sau ale dezastrelor naturale!

      https://www.investopedia.com/terms/h/hedge.asp
      https://www.investopedia.com/trading/hedging-beginners-guide/

      https://cursdeguvernare.ro/ce-inseamna-hedging-si-cum-este-redus-riscul-unei-investitii.html

      Capisci!

      Ștergere
  8. Și cum mai toate operațiunile de investiții se desfășoară online, și sunt multe capcane ,te trezești că pe lângă suma investită în anumite acțiuni (cel mai nou e la modă investiții în HIDROELECTRICA) ce dispare în neant și cu conturile goale!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu i urasc pe bogati, ci ii compatimesc!

    Sa te lupti ca sa aduni, ceea ce poate nici nu vei folosi mai mult de o singura data, e sminteala curata!

    Si apropos de asa-zisa Piata de Capital - din Romania sau de aiurea - aceasta a ajuns un tomberon pentru gunoaie, in care bogatii permit contra plata saracilor, ca sa caute - la ciocu' si norocu' - daca a mai ramas ceva nestors din ele (dupa model nemernican, al containerelor cu surprize)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia cu dedicatie:
      https://www.youtube.com/watch?v=rQt_bXilaVo
      https://www.youtube.com/watch?v=4QYxaSA9Y74
      https://www.youtube.com/watch?v=VJSxjL3682U

      acum ai liber la compatimit!
      pe tine insuti, bineinteles!

      Ștergere
  10. Ca de obicei echilibru este cel mai bun - echilibru intre pragmatism si umanism.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua! Imi place ce scrii, domnule Dan. Cu saracia si cum sa iesi din ea, situatia este complicata pentru ca depinde de foarte multi factori pentru a nu te mai considera sarac. Mai intai ar trebui sa eliminam din vocabular expresiile sarac si bogat pentru ca intr-o societate ce se dezvolta normal, fara interese meschine , ci doar grija pentru fiinta umana, oamenii nu ar trebui clasificati dupa bunurile materiale sau bani, ci dupa nivelul de constiinta . Dar traim in vremuri in care predomina grija pentru tot ce reprezinta o viata indestulata din punct de vedere material, asa ca ....multe concura la a nu te mai considera sarac sau a te vedea pe tine si mambrii familiei tale a trai in buna stare. Parintii mei, tinand cont ca aveau o casa, o curticica bunicica langa casa, agonisand toate acestea inainte de cel de-al 2-lea razboi mondial, puteau sa nu fie considerati saraci, dar...toate obtinute cu venituri extrem de mici. Culmea ca la inceputul epocii comuniste, aproape ca era considerat ca fiind un mic burghez [tata], pentru ca nu a acceptat sa lucreze in cooperativele mestesugaresti, tata fiind cizmar. Dar eu m-am nascut in saracie. Traiam 8 persoane intr-o singura camera, asta era casa tatei. As putea spune ca tot forma de guvernare a tarii ne-a ajutat pe mine si fratii mei sa....iesim din saracie, desi traiam tot la nivelul inferior al distantei dintre saraci si bogati.Eu nu ma pricep la analize precum cea de mai sus, dar spun din nou ca sunt multi factori implicati in a nu te considera sarac, desi a fi bogat asa cum se intelege in aceste vremuri, si, sa recunoastem, si in vremuri trecute se considera la fel, inseamna a avea ceva ce primesti de la altii nu castigat cu munca si intelepciunea ta. Saracia poti sa ti-o intelegi nu ca ceva dezastruos sau deprimant, ci poti sa o ridici la un nivel in care sa te consideri ca ai tot ce-ti trebuie, fara pretentii peste puterea ta de a le obtine. Ca sa nu ma lungesc mult, poti iesi din saracie daca si guvernarea societatii in care traiesti este preocupata de a ridica nivelul de trai al membrilor ei. Daca nu, a iesi din saracie pe cai cinstite si normale, mie mi se par imposibil. Doar o duci pe azi maine, multumindu-te cu cat mai putin. Existand multumire interioara, liniste si pace in inima, iubire pentru tot ce te inconjoara, nu mai esti sarac. Esti doar o fiinta umana ce te-ai dezvoltat in afara exagerarilor afisate in vremuri din totdeauna. Va doresc numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sefora, daca liderii Lumii Materiale ne vor saraci, atunci saraci ramanem vesnic, desi n am fost vreodata!

      Nu exista cerbicie mai mare decat a "Diavolului", ca sa i arate "Omului", ca "Dumnezeu" ar avea Blat cu el, pentru "a i baga Omui mintile in cap"!

      Ștergere
  12. Daca esti sarac si iti trebuie bani, incepe prin a scrie o carte despre cum sa scapi de saracie. Saracii o cumpara si tu nu mai esti sarac. E simplu de tot. Testat si brevetat, totul "made in USA".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și dacă dorești să pierzi vremea citește și chiar dă-ți cu părerea la "sărăcie" sau/și "bogăție", uite așa cum fac eu acum spre binele aproapelui meu!

      Ștergere

  13. De bogati nici nu merita sa vorbim deoarece acest concept va fi dizolvat.
    In schimb,
    In noua etapa de dezvoltare in care intram:
    SIMPLITATEA va inlocui neplacutul termen numit SARACIE( asociat dichotomiei milenare bogat-sarac care ni s-a permis de catre forurile superioare in prima etapa de dezvoltare MATERIALA)
    Oamenii simpli NU AU NIMIC DE IMPARTIT!
    SIMPLITATEA se va manifesta in felul in care:
    Colaboram/Lucram
    Ne imbracam
    Servim mesele
    Ni se vor aloca resursele necesare traiului (locuinta, curent, apa, gaze, caldura, transport etc)

    TOATE aceste servicii vor fi coordonate de Inteligenta Artificiala care ghiciti ce caracteristica de baza are?

    *NU FURA!!!*
    si ELIMINA SEFII DE TOT FELUL SI MAI ALES PATRONII!
    Va eficientiza, analiza, calcula totul MAI BINE CA ORICE OM si printre altele va distribui comenzile si ordinele de lucru direct colectivelor.

    CEEA CE NU VA PUTEA IA sa inlocuiasca este MASIVUL de gindire intelectuala a omului pus in fata celei mai mari incercari de supravietuire de pina acum si care va trebuie sa depuna un efort sustinut si colectiv de gindire in accesarea IRATIONALULUI-FUNDAMENTUL NOII ETAPE DE DEZVOLTARE A OMENIRII.
    (In care toti vor fi egali conform celor afirmate in Evanghelie:
    "Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Hristos Isus." FIX SPRE ASTA NE INDREPTAM, fara sa ne mai uitam inapoi.

    Ca urmare avem nevoie de o populatie uriasa care NEAPARAT trebuie ingrijita si hranita! Asta deja se cunoaste cu precizie DAR NU DE TOTI... De ce avem nevoie de oameni? Deoarece similar cu multe din descoperirile de pina acum, nu se stie asupra cui va cadea scinteia intelegerii secretului lucrului cu irationalul care ne va elibera de tirania MATERIALA care oricum se va incheia cit de curind.
    Deci cu cit suntem mai numerosi sansele de a pasi spre eliberare cit MAI REPEDE PRIN Rational pentru a NE FOLOSI DE IRATIONAL sunt mai mari!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dude are you for real?
      ai scapat de la Balaceanca sau te-au lasat ei sa pleci dupa ce le-ai devorat tot stocul de neuroleptice?

      Ștergere
  14. Pentru un sistem închis asa cum este Terra, unde cantitatea de materie este aceiași, energia aproximativ e aceiași în fiecare ciclu, cum pot exista entități bogate sau sărace? Din ce se observă există o elită ce are acces mai ușor la resurse și energie și o majoritate săracă, de unde tragem concluzia că bogăția este creată de sistem doar pentru unii. Este explicabil să fii sărac când ești bolnav sau cretin dar nu poate explica nimeni sărăcia celor care muncesc. Asta înseamna că ce primesc cei ce creează plus valoarea este stors de către sistem pentru cei bogați si pentru sistem însuși, partea primită de muncitor fiind în așa fel încât să continue în această fantezie care il va distruge.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Este explicabil să fii sărac când ești bolnav sau cretin dar nu poate explica nimeni sărăcia celor care muncesc."

      Pai vasta majoritate a celor care muncesc sunt cretini. Daca nu ar fi cretini, pur si simplu nu ar accepa ca statul sa le fure ~80% din venituri! Daca nu ar fi cretini, pur si simplu nu ar mai vota cu stanga, ca stanga ii fura si ar vota cu extrema dreapta sau cu liberstarienii pentru un stat minimal si pentru diparitia taxelor si impozitelor incepand cu cele directe ca impozitul pe venit si a celor "cu oprire la sursa" ca CAS si CASS ca sa nu mai vorbim despre taxele pe consum cum este TVA-ul.
      Indiferent la ce fel de angajator muncesti, privat sau de stat, acesta te plateste cu o suma fixa, salariul brut, din care tu beneficiezi in mod real de doar 20%, ca restul de 80% ti-l fura ghici cine si ghici cum?
      Daca vrei sa vezi cat de inteligenti sau cat de cretini sunt unii oameni impreuna cu familiile lor, atunci intreaba-i:
      - cu ce partide au votat toata viata lor
      - ce ideologii politice au sustinut
      - si cate mocangeli doresc de la stat, care evident ca nu sunt din buzunarul lui Ciolacu sau al lui Ciuca

      https://mises.org/library/road-serfdom-0
      https://mises.org/library/law


      "Asta înseamna că ce primesc cei ce creează plus valoarea este stors de către sistem pentru cei bogați si pentru sistem însuși, partea primită de muncitor fiind în așa fel încât să continue în această fantezie care il va distruge."

      Aham! Deci pana in ziua de astazi tu nu te-ai prins ca bogatii TRAIESC DIN INVESTITII, nu din salarii si ca in mod evident ca sunt impozitati altfel?
      Doar asa ca fapt divers,
      Cati bogati ai auzit tu sa se bucure de faptul ca platesc CASS si ca primesc tratament moca in spitalele infecte de stat unde se moare cu zile chiar dupa ce dai spagi cu toptanul?
      Cati bogati ai auzit tu sa se bucure de faptul ca platesc CAS si ca vor avea o viata prospera la batranete?

      Ștergere
  15. Psalmul 9 a lui David este adresat saracilor lumii.

    RăspundețiȘtergere


  16. In noua etapa de dezvoltare in care intram:

    SIMPLITATEA va inlocui neplacutul termen numit SARACIE( asociat dichotomiei milenare bogat-sarac care ni s-a permis de catre forurile superioare in prima etapa de dezvoltare MATERIALA)

    Oamenii simpli NU AU NIMIC DE IMPARTIT!

    SIMPLITATEA se va manifesta in felul in care:

    Colaboram/Lucram

    Ne imbracam

    Servim mesele

    Ni se vor aloca resursele necesare traiului (locuinta, curent, apa, gaze, caldura, transport etc)


    TOATE aceste servicii vor fi coordonate de Inteligenta Artificiala care ghiciti ce caracteristica de baza are?


    *NU FURA!!!*

    si ELIMINA SEFII DE TOT FELUL SI MAI ALES PATRONII!

    Va eficientiza, analiza, calcula totul MAI BINE CA ORICE OM si printre altele va distribui comenzile si ordinele de lucru direct colectivelor.


    CEEA CE NU VA PUTEA IA sa inlocuiasca este MASIVUL de gindire intelectuala a omului pus in fata celei mai mari incercari de supravietuire de pina acum si care va trebuie sa depuna un efort sustinut si colectiv de gindire in accesarea IRATIONALULUI-FUNDAMENTUL NOII ETAPE DE DEZVOLTARE A OMENIRII.

    (In care toti vor fi egali conform celor afirmate in Evanghelie:

    "Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Hristos Isus." FIX SPRE ASTA NE INDREPTAM, fara sa ne mai uitam inapoi.


    Ca urmare avem nevoie de o populatie uriasa care NEAPARAT trebuie ingrijita si hranita! Asta deja se cunoaste cu precizie DAR NU DE TOTI... De ce avem nevoie de oameni? Deoarece similar cu multe din descoperirile de pina acum, nu se stie asupra cui va cadea scinteia intelegerii secretului lucrului cu irationalul care ne va elibera de tirania MATERIALA care oricum se va incheia cit de curind.

    Deci cu cit suntem mai numerosi sansele de a pasi spre eliberare cit MAI REPEDE PRIN Rational pentru a NE FOLOSI DE IRATIONAL sunt mai mari!

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  17. Un om are 3lucruri pe care se bazează și care - l fac bogat: 2 brațe, o minte antrenată și cunoștințele acumulate.
    Nu se spune că " mintea este cea mai puternică armă"? Ce spunea Arhimede, " dați-mi un punct de sprijin și pot să răstorn tot universul"!
    Se spune că bogăția se măsoară prin câte luni din viața ta poți să păstrezi nivelul de trai ( și cheltuielile asociate) din banii pe care - i ai ( economii, afaceri, proprietăți) fără să trebuiască să muncești deloc.
    După cum a prezentat Kiosaki în cartea sa Tată bogat și tată sărac, cea mai explicită formă de înțelegere a sărăciei și bogăției este cadranul banilor.
    Este un cerc împărțit în 4zone, ca un cadran de ceas. De la 6 la 9 este zona în care trăiesc săracii, cei care vând timpul lor pentru bani., în esență muncitorii, adică termenul mai larg de angajați.
    De la 9 la 12 este zona în care trăiesc candidații la sărăcie, sau pasul următor, adică pfa, cum sunt doctorii, avocații, micii meseriași care au propriul lor cabinet sau sediu.
    Câștigă mai bine dar dacă nu merg la lucru atunci nu câștigă bani.
    Părăsim zonele de sărăcie și mergem spre bogăție.
    De la 12 la 3 este zona antreprenorilor sau cea a patronilor, care folosesc timpul săracilor pentru a lucra pentru ei și a câștiga bani.
    Dacă ești patron, ai un director care se ocupă de tot iar la sfârșitul anului fără să faci nimic, câștigi o grămadă de bani, numit profit.
    Dar ca afacerea să meargă bine trebuie să stai cu ochii pe director și să controlezi firma " part time" în spatele său iar cele mai importante decizii trebuie să le hotărăști personal.
    Sunt destule exemple în care interesul firmei și interesul directorului sunt diferite.
    Iar ultimul cadran, de la 3 la 6 așa cum este văzut de Kyosaki este de investor sofisticat. Înseamnă că deja ai la dispoziție o sumă consistentă și poți realiza investiții care să fie profitabile și cu returnare pe termen scurt.
    Un exemplu este în sistemul imobiliar, cumperi 10hectare de teren și construiești 100 blocuri într-un an, fiecare de 10etaje și apartamentele pe care le vinzi cu dublu la cât costă să le construiești.
    Un exemplu de investitor este Becali.
    Ca să faci bani și să ajungi bogat cel mai rapid este prin comerț, apoi prin industrie ( fabrici, uzine) și apoi prin invenții și inovații.

    RăspundețiȘtergere
  18. Iesirea din saracia financiarà: sfaturi bune, la îndemâna, multumiri! Organizati poate si cursuri de initiere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. " Iesirea din saracia financiarà: sfaturi bune, la îndemâna, multumiri! Organizati poate si cursuri de initiere?"
      Dacă ai cap, minte ce-ți mai trebuie?
      Nu știi să citești sau trebuie să desenez ceea ce am scris o postare mai sus în care am prezentat o carte care să te ajute?

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)