joi, 12 octombrie 2023

Răzbunarea matematicii


Datoria americană a crescut cu peste 500 mld. $ în ultimele trei săptămâni și cu peste 2.1 tln. $ în ultimele patru luni. Deja se vede din avion că trăim în timpuri aberante. Practic nu mai există frână. Statul american nu poate opri această hemoragie. E imposibil! Prin toate jocurile politice care se fac, dincolo de vorbele mari care se spun, până la urmă se ajunge tot la mărirea în sus a plafonului. Există vreo limită?

La modul teoretic și practic da, există o limită clară. În prezent serviciul datoriei SUA a spart pragul de 1 tln. $, fiind cea mai mare cheltuială a statului american. Odată cu săltarea randamentelor și această cheltuială va crește. Dar care ar fi limita? Ca idee, în momentul în care serviciul datoriei va trece de 2 tln. $, SUA vor fi captive spiralei datoriilor. Nici acum nu e într-un setup bun, dar atunci va fi efectiv fără ieșire. Motivul e simplu și ține de matematică. 

Serviciul actual al datoriei este de 4% din PIB-ul american. La o creștere economică estimată la 2%, ne rezultă un minus de 2%. Așadar, punând în calcul dinamica actuală de creștere a datoriei cu o ipotetică menținere a performanțelor economice ale SUA în continuare, ne rezultă că în 5 ani datoria crește cu 50%, la fel și serviciul datoriei, în timp ce PIB-ul se duce cu doar 8%. În setupul cu 8%, datoria devine de peste două ori mai mare. Oricum ai da-o, în aceste condiții nu ai cum să întocmești un buget deoarece nu te mai ajută matematica. În cazul, în care nu mă credeți, întrebați-l pe expertul Mugabe!

Calculele de mai sus însă nu respectă realitatea. Ele sunt făcute grosier, fără a ține cont de faptul că „lăbărțarea” serviciului datoriei vine la pachet cu o dinamică mult mai accelerată a creșterii datoriei deoarece capitolele bugetare nu se reduc cu procentul corespunzător creșterii serviciului datoriei decât până la un anumit nivel. Când nu se mai pot efectua tăieri se adaugă disponibilități prin împrumuturi, astfel încât, în termeni reali, avem o evoluție exponențială și a sumelor nete împrumutate de la un an la altul. În plus, creșterea economică estimată este una strict teoretică. Din punct de vedere logic, la cât de mare e economia americană nu poți avea constant o asemenea creștere economică. 

Experiența ne arată că problemele de finanțare vin la pachet cu căderi economice, nu cu creșteri, astfel încât, în termeni reali, deteriorarea e și mai rapidă. Iar asta o vedem în prezent. SUA cade cu o viteză amețitoare și fiecare dolar care nu se mai folosește în tranzacțiile internaționale înseamnă un mic cui în cosciug. De asemenea, grandioasele etalări de forțe - precum cea pe care o vedem acum în Meditearana - nu vor mai putea fi finanțate. Pentru că gurile hămesite ale complexului militar vor dori să-și ia aceiași bani pe comenzi noi, iar reducerile nu vor mai lăsa bani pentru partea operațională a armatei. 

Spunea cineva că tot deranjul actual e menit declanșării unui război pe care SUA să-l alimenteze cu arme. Astfel țara și-ar reporni industria și ar canaliza banii din nou către sine. E fals! În primul rând SUA e băgată ca musca-n lapte, încercând să ațâțe și asta bazându-se pe puterea ei militară actuală. Deocamdată nu a dat nimeni piept fățiș cu ea, dar în contextul actual nu exclud un deranj. Iranul are nevoie de doar două rachete pentru a le scufunda portavionele. Le-au mai scufundat unul în trecut, pe vremea în care luptau mult mai rudimentar. Acum au nevoie de doar două rachete să arunce la gunoi o întreagă „mândrie” a SUA. Iar asta va demonstra că SUA e deja în secolul trecut din punct de vedere militar. 

Poate însă că nu va fi Iranul, ci cineva mult mai mare, anume China. Situația din Taiwan se va accentua la începutul anului viitor. Până atunci aflăm de arme incredibile lansate de chinezi. Dintre acestea vă menționez racheta electromagnetică, cea care e capabilă să lase în noapte orice zonă asupra căreia se abate. E o armă demnă de secolul XXI, împotriva căreia, pe moment, nu există protecție. Și sunt o groază de tehnologii care încă nu au ajuns la nivelul publicului. 

Pe măsură ce fundamentele economice pică, la fel se prăbușesc toate celelalte. Dezastrul social care se adâncește în lumea occidentală nu e întâmplător. La fel, nici cel militar care-i urmează. De obicei așa se prăbușesc națiunile: când bugetele militare cresc exagerat, în timp ce restul capitolelor scad. Culmea, împiedicarea creșterii bugetului militar e sinucigașă, la fel ca și menținerea creșterii acestuia. Cu alte cuvinte, indiferent ce faci pierzi. E setupul clasic, celebra capcană economică vinovată de ruinarea tuturor imperiilor!

De-a lungul istoriei mulți tirani au crezut că au putere peste tot și toate. Însă, de fiecare dată, au constatat cu surprindere că, în ciuda puterii lor nelimitate, lupta cu matematica în special și cu realitatea în general este mereu pierdută. Și e normal să fie așa! 

11 comentarii:

  1. SUA este stat suveran monetar, poate printa oricati bani doreste. Inflatia se datoreaza pretului ridicat la energie precum si lipsei unui sistem care produce bunuri (adica munca si tehnologie) si deloc printarii de bani. Problemele cu randamentul la obligatiuni vin de la lipsa de incredere in sistem, ceea ce se va evidentia si mai mult in curand. Deci, SUA nu are datorii, le poate plati imediat pe toate, fara sa conteze cati bani printeaza. La fel putem face si noi: stergerea datoriilor bancare, nationalizarea bancilor sau invitatia de a le face sa plece din tara, si o singura banca puternica de stat. Statul trebuie sa faca viata cat mai usoara pentru cetateni nu sa ceara taxe (o abordare primitiva care duce la dezastru). Model pentru noi: Elvetia, destul de abili sa nu faca parte din UE, cu un franc elvetian super puternic, si in afara structurii NATO. Toate tarile din jurul Romaniei se pregatesc sa intre, mai devreme sau mai tarziu, in grupul BRICS. Noi unde ne vom afla, pe puntea navei Titanic sau la o departare considerabila de prabusirea economica planificata (regizata) din Occident? Cercetati profetiile despre Sufiyani si al-Yamani (cu privire la Orientul Mijlociu).

    RăspundețiȘtergere
  2. De la cine s-a imprumutat SUA? Cine e ultimul ei creditor? De la cine a impriumutat ultima oara?

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ca pana la urma e revanșa " înapoiatului " 2+2=4 asupra progresistului s@t@nist din camera 101, 2+2=5.
    Si Adevarul vă va face liberi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Parerea mea este aceea ca datoria externa a SUA indiferent cat este de mare si indiferent de cat va creste, totul se va termina odata cu repriza a 3-a a Marelui Razboi inceput in 1914. Si cum scopul final al neo -hitleristilor este Statul Unic Mondial, = Statul lor, adica al bancherilor khazari din secta illuminatilor si al kabalistilor, proiect care a fost lansat de acei paleo-hitleristilor, care la fel ca si neo-hitleristii, apartin acelorasi familii, dar din generatii anterioare, si asta inca de pe vremea cand renumitul Adolf (care avea sa le fure proiectul) se juca cu lopatica in nisip, si care va murii ca prostu, neinteles de omenire.
    Acum, dupa atatea razboaie de jaf si de subordonare a majoritatii tarilor planetei, iata ca neo-hitleristii isi finalizeaza proiectul asa zis hitlerist, adica de subjugare si subordonare a intregii planete, pentru ca sa in urma unui mare razboi mondial, sa ramana ei si slugile lor, singurii supravietuitori ai planetei, adica maxim 500 de milioane de sclavi "fericiti".
    Asa ca indiferent de cat de uriasa este datoria SUA, tiparnita de dolari fara nicio acoperire valorica, va functiona conform sintgmei "dupa noi potopul", adica pina la distrugerea totala a tot ce se poate distruge, fie prin crize financiare, fie prin mari razboaie, asta in timp ce satanistii illuminatti si kabalisti, vor sta la fereala in adaposturile lor luxoase, fie ele la adancimi mari sub pamant, fie in teritorii care nu vor fi amenintate de razboi (de ex scroa...pardon am vrut sa zic Doamna Merkel si alti miliardari, si-au cumparat proprietati imense in Uruguay, probabil din motive de siguranta.
    In concluzie, nici SUA si nici Biden nu hotaresc nimic, pentru ca si ei sunt Goimi, si tot ce este Goim sau Kafir, toti suntem condamnati la moarte, pentru ca asa le zice credinta lor in dumnezeul cu coarne si coada. ..adica acela care in Geneza Biblica constata cu surprindere ca "lumina este buna"...adica Dumnezeul Intunericului si-a dat seama, dupa ce a dat comanda "Fiat Lux" adica faca-se lumina, ca lumina este buna, dar pacat ca omenirea nu isi da seama ca acest Dumneze al Intunericului nu poate fi altul decat Marele Satan!
    Iar faptele celor care ne considera Goimi sau Kufarii, vor dovedi asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rătăciți, neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu! De unde ați luat interpretarea că Dumnezeul cerului și al pământului, despre care arată Scriptura cum a făcut lumea văzută, este unul și același cu îngerul căzut, Lucifer? Nu știți că îngerii nu au puterea de a crea?

      Ștergere
  5. Eu cred că și dacă ai avea ceva cu cineva și limbajul nu ar fi atât de dur. Până la urmă nu cred că ți-au făcut dumitale personal vreun rău nici ruși, nici americanii și nici vreo altă mare putere. Ăsta este globalismul. Ați găsit vreun sistem mai bun? De aia nu mai pot eu că nu merge matematica. Stai să-l sun în Zimbabwe pe Mugabe. Sau o fi numele vreunui expert în sisteme economice? 2 rachete? Mie-mi place și că vă supărați, dar este deja partea a doua. 😀

    RăspundețiȘtergere
  6. "Însă, de fiecare dată, au constatat cu surprindere că, în ciuda puterii lor nelimitate, lupta cu matematica în special și cu realitatea în general este mereu pierdută. Și e normal să fie așa!"

    In primul rand toti marxistii au simtit-o si o vor simti in continuare ad infinitum pe pielea lor, dar de platit o vor plati ca de fiecare data din buzunarul altora, al capitalistilor, mai exact.
    Cum spunea si "Iron Lady": "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money".

    In al doilea rand, sa nu ne facem ca ploua si nu stim in ce lume traiesc astia:
    https://www.newsweek.com/math-racist-crowd-runs-rampant-seattle-portland-opinion-1701491

    https://fee.org/articles/woke-educators-release-letter-declaring-objective-math-a-form-of-white-supremacy/

    https://torontosun.com/opinion/columnists/lilley-radical-teachers-claim-that-saying-224-is-white-supremacy

    https://www.nationalreview.com/2021/09/the-folly-of-woke-math/

    https://www.scientificamerican.com/article/modern-mathematics-confronts-its-white-patriarchal-past/

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/politically-correct/bill-gates-math-is-racist/

    ...


    Inainte sa radeti de ei ganditi-va ca Romania scoate astazi aproape 50% din absolventii de liceu analfabeti functionali care vor avea un "viitor luminos" fie la munca de jos prin toata UE fie la videochat!

    https://www.gazetaromaneasca.com/observator/prim-plan/matteo-salvini-someaza-romania-si-bulgaria-nu-mai-trimiteti-sclavi-europa-reactia-mae-inacceptabil/


    https://alephnews.ro/business/romania-patria-videochat-ului-cu-acte-in-regula-modelele-lucreaza-60-de-ore-pe-saptamana-pe-drepturi-de-autor/

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/in-romania-lucreaza-peste-400-000-de-persoane-in-industria-videochat-ului-seful-anaf-este-un-fenomen-2353685

    https://r3media.ro/dezastru-social-seful-anaf-anunta-ca-in-romania-lucreaza-peste-400-000-de-persoane-in-videochat-clientii-sunt-in-proportie-de-99-straini/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. modelele-lucreaza-60-de-ore-pe-saptamana-pe-drepturi-de-autor/

      Bravo lor ca pot stoarce bani frumosi din orice nimicuri. Au vina in ei/ele! Se pot mula pe orice model socio-economic.

      Ștergere
    2. "Iron Lady": "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money"."
      Nu-i adevarat.
      Asta-i din punctul de vedere al uneia care servea la doi stapini, si lui Dumnezeu si lui mamona.
      In curind insa, VREM NU VREM, aceasta matematica invechita( prin incercari f. "neplacute" sau NU, depinde de noi...) va deveni o imposibilitate.

      Ștergere
  7. Am zis ca razboiul din Ucraina e bomboana pe coliva decaderii SUA. Tocmai au apasat baietii pe butoane si au mai adaugat o bomboana pe coliva americana. Subminat din interior de slugi servile si/sau senile si din exterior de puteri emergente Imperiului SUA îi este deschis un nou front. Asta dupa ce are rezervele de armament conventional golite in Ucraina. Ramane de vazut daca si Hezzbolahul vor misca ceva in Nord. Greu de crezut ca vor sta pasivi, pana la urma de asta au fost finanțați.

    RăspundețiȘtergere
  8. In Teoria Moderna Monetara (MMT) datoriile de fapt nu vor fi platite niciodata si oricum nici nu este asta scopul, din moment ce banii de fapt reprezinta datorie (promisiuni). Cand o datorie se inchide, banii dispar de pe piata. Acest lucru poate provoca deflatie si recesune. Sa ne aducem aminte de Romania 1989. Zero datorii si rupti in fund si morti de foame. Asa ca teoria sustine ca este suficient ca debitorul sa-si achite ratele la timp. Principalul va fi refinantat si rostogolit mereu.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)