joi, 19 octombrie 2023

BRI și apusul SUA


Conform unei note Goldman, China nu și-a mai reînnoit certificatele de trezorerie cu scadența de 10 ani, preferând încasarea banilor. Este o mișcare pe care am semnalat-o de mai mult timp, în care China renunță treptat la deținerea de datorie americană. Mișcarea este una cât se poate de dură deoarece, dat fiind necesarul tot mai mare de bani, SUA trebuie să inventeze cumpărători. Iar ultimii cumpărători inventați sunt ... amărâții de englezi. 

După ce Japonia a ajuns să dețină datorie americană într-un mod care sfidează logica, acum SUA i-a găsit pe englezi ca „pacienți” pentru cumpărarea de datorie americană. Doar că dramoleta nu are cum să meargă întrucât problemele sunt mult mai adânci. 

Cu toate că putem bănui comportamentul Chinei de agresivitate, în realitate nu este așa. Aruncarea datoriei americane are o logică destul de interesantă și ține - într-o oarecare măsură - de reducerea comerțului cu SUA. China face eforturi de reducere a exporturilor către SUA pentru a nu fi dependentă de respectiva piață. Astfel, contravaloarea banilor din reducerea titlurilor americane de trezorerie este plasată în investiții BRI care se întorc în economia chineză cu un multiplicator infinit mai mare. 

Partea interesantă este că în SUA se găsesc explicații care mai de care mai șugubețe. Spre exemplu, Reuters „explica” în urmă cu o lună cum comportamentul Chinei e generat de o disperare cauzată de scăderea valorii yuanului. E o prostie înfiorătoare. Culmea, americanii acuzau China de manipularea comerțului prin devalorizarea propriei monede astfel încât produsele chinezești să fie mai ieftine pe piața americană. Așa se face că ceea ce spune Reuters nu are nicio logică, dar dă bine ca propagandă. 

Există însă un element foarte interesant legat de structura rezervelor Chinei. Ca și Rusia, China este cumpărător net de aur. Și, tot la fel ca Rusia, China cumpără aur nu doar la nivel de bancă centrală, ci și prin intermediul unor instituții ale statului(de ex. armata). Astfel, deținerile de aur ale celor două state sunt greu cuantificabile. Asta însă nu trebuie să vă ducă cu gândul că s-a luat decizia înlocuirii totale a sumelor rezultate din vânzarea de titluri de trezorerie americane cu aur. 

În realitate, China își creează o altă piață, mult mai interesantă și mult mai integrată decât cea actuală. În proiectul BRI fix despre asta e vorba. O mega bandă de producție a Eurasiei în care fiecare țară participă la produsul finit. Este cumva o democratizare a producției și a fluxurilor financiare; se încearcă rezolvarea nevoilor fără a genera supra-producție și cu balansarea producției astfel încât să nu se înregistreze deficite excesive între statele membre ale alianței. Cumva pare ca și cum China și-ar împărți „prada” cu statele care participă la BRI. Ce-ar avea însă de câștigat China din toată această structură? Ce-ar avea de câștigat Rusia din intrarea într-o asemenea ecuație în care primatul îl are China? Ei bine, aici e șmecheria. China caută să își asigure viitorul, la fel ca Rusia. Într-o asemenea structură, în cazul în care se pornește, bunăstarea poate fi generală, fiecare primindu-și corect banii. Și asta fără amestec în treburile interne, în economia locală, fără supra-reglementări care ajung până la curbura bananei importabile și alte astfel de aberații. Proiectul chinezilor sună extrem de bine, astfel încât aplicarea sa poate produce o bunăstare perpetuă participanților. De aceea extrem de multe state sărace - și nu numai - caută cu disperare să fie parte a acestei povești de succes. 

Știu că există numeroase opinii pro și contra. Însă, într-o lume care devine din ce în ce mai gri sub greutatea multinaționalelor americane, o inițiativă în care lumea se transformă într-o structură mai democratică și fără aberațiile propuse de Occident(unificarea legislației, amestecarea raselor s.a.m.d.) este oricând binevenită. 

27 de comentarii:

  1. SUA este stat suveran monetar poate printa oricati bani doreste. Pretul aurului depinde de dolar si nu invers. Ca SUA participa la prabusirea financiara impusa de puteri straine e cu totul altceva. Inflatia are doua cauze: pretul ridicat la energie si lipsa unui sistem care produce bunuri. Un sistem financiar are nevoie de incredere, iar aceasta incredere a fost subminata de mai multi ani incoace, de aici si problemele cu randamentul obligatiunilor. Sa vedem ce spun oficialii FED despre bani:

    “A government cannot become insolvent with respect to obligations in its own currency.” (A. Greenspan)

    “As the sole manufacturer of dollars, whose debt is denominated in dollars, the U.S. government can never become insolvent, i.e., unable to pay its bills. In this sense, the government is not dependent on credit markets to remain operational.” (St. Louis Fed)

    “There is nothing to prevent the federal government from creating as much money as it wants and paying it to somebody.” (A. Greenspan)

    De unde provin bani oferiti de orice banca? Nu ar putea toate guvernele sa ofere bani suficienti pentru fiecare cetatean (venit minim si plata unui apartament) cu o banca de stat puternica? Ba da. Dar oamenii cred ca banii pe care ii imprumuta de la o banca provin de undeva, o sursa care include munca si tehnologie. Deloc.

    O prabusire financiara totala prin care o moneda digitala sa inlocuiasca tot sistemul actual necesita evenimente cosmice/astronomice care nu au mai fost observate de la ultimul mare cataclism. Elitele stiu anul si luna in care va avea loc eruptia solara fara precedent, de aceea si-au construit adaposturi subterane hitech de decenii incoace. Aurul nu poate fi un substitut pentru inventitivate, munca si tehnologie, si nici cryptocurrencies.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Elitele stiu anul si luna"

      Si care va fi avantajul ca in vremuri grele ei vor sta ascunsi precum sobolanii sub pământ?

      Ștergere
    2. Of, măi Sandokan, ce de lucruri greșite susții! N-ai prea citit cursurile (că unele articole chiar asta sunt) dlui Diaconu! SUA chiar asta a făcut, a tipărit în neștire, dar nu pentru că este suverană și are tiparniță! Si România are, este suverană dar ce să vezi, nu poate tipări bani cu ghiotura că o dăm mintenaș în inflație! SUA si-a permis asta pentru că dolarul este monedă de rezervă, adică-l cumpără toată planeta... până acum...Nu pot scrie un volim ca să-ti explic toate aberațiile, mai ajută-te și tu...citește, analizează, discerne...

      Ștergere
    3. Sandokane, ziceai ca pamantul e plat. Daca si soarele e gol pe dinauntru? Ce eruptii solare, din ce?
      Crizele, razboaiele proxy sunt mana cereasca pentru cei ce raspandesc panica si nu-i trateaza nimeni ca pe teroristi. Aluzia nu e la tine ci la toti cei care o dau cu "ww3 starts soon". De un an juma tot "soon" e! Ba trebuia sa se fi intamplat de sute de ori pana acum, ghinion de nesansa.

      Ștergere
    4. 1. Ei planuiesc sa revina la suprafata dupa apocalipsa cauzata de planeta Marte (vezi filmul Greenland). Numai ca va interveni o mare surpriza.

      2. Nu ai adus argumente impotriva a ceea ce am scris, nici nu aveai cum. SUA poate printa cati bani doreste, fara probleme: inflatia se datoreaza pretului f ridicat la energie (vezi situatia din Europa acum) si lipsei unui sistem care sa sustina industriile. Romania poate face multe lucruri: sa declare rezerva de aur de Rosia Montana drept baza a monedei nationale in timp ce intra in grupul Brics, sau sa organizeze o banca de stat care sa ofere un venit minim si un apt pentru fiecare cetatean. De unde provin banii unei banci? Ce lege le permite sa creeze aceste fonduri, imprumutate apoi creditorilor cu dobanzi mari? Si Elvetia este stat suveran monetar si face ce vrea. La fel si China. Esti stat suveran monetar, printezi cat vrei, nu exista datorii. PS: in caz nu ca ai vazut, oficialli americani, vezi citatele din mesajul meu precedent, sunt de acord ca SUA poate printa oricat doreste.

      Ștergere
    5. @Sandokhan19 octombrie 2023 la 20:13
      Decide-te! Ori eruptie solara fara precedent cum spui, ori planeta Marte? Mai sunt si alte corpuri ceresti cu rol de zmardoi?

      Ștergere
    6. Ne ocupam intai de luna, apoi de an. Trei evenimente cosmice separate: Hiadele (Sekhmet in versiunea egipteana, Xolotl in cea azteca, adica steaua Procyon care are arma celor sapte stele Hyades), zenitul Pleiadelor, si aparitia lui Marte. O eruptie solara de dimensiuni neobisnuite (in trecut noiembrie - decembrie, acum cel mai probabil decembrie), cu radiatie la suprafata (in trecut a ajuns si la 2-4 Sv, doze extrem de mari, sa speram sa nu ajunga la macar 0.5 Sv), starnita de activarea Hiadelor (mayasii spun ca rattlesnake incepe in Hiade/Pleiade si capul este chiar soarele nostru). Apoi zenitul Pleiadelor, cam februarie, asta este Blue Kachina a tribului Hopi. Si aparitia lui Marte impreuna cu Phobos si Deimos, la sfarsitul lui martie, Red Kachina, cu o eruptie solara fara precedent si inversarea polilor magnetici. Sfarsitul calendarului maya a avut loc pe 20 decembrie 2020 la marea conjunctie Saturn-Jupiter. Dar apoi se adauga cel putin inca trei ani, conform calendarului ebraic. Exista doua inele formate din tari din jurul fasiei Gaza: Iordania, Cisiordania, Sinai, Liban si Siria - profetia din psalmul 83, care incepe pe Tishrei 24, cam pe 7 octombrie (profetia lor), ajungem la Kislev 24 (decembrie 9) si aparitia lui Marte exact la sageata in constelatia Sagetator la 28 dec, si inelul exterior (razboiul Gog din Magog), Iraq, Iran, Golful Persic, Turcia (Sufyani), Yemen (Ezechiel 38). Haftarah este citita atat la Sukkot (7 oct) dar si la Pesach, citate despre razboiul Gog/Magog. Cea mai importanta sarbatoare ebraica este Purim (Yom Kippur este un Purim mai mic). Coincide cu Tubilustrium si Ramadan. In 1811 Pleiadele si Hiadele s-au activat, marea cometa din 1811 era Garuda pe 16 decembrie si nu C 1811/F1, un meteor care insotea Garuda a explodat pe falia New Madrid, cutremurul fiind de cel putin 10 pe scara Richter (s-a resimtit la Boston), si un cutremur urias in California si Caracas. Sunt peste 800 de harti care infatiseaza California ca insula intre 1760 si 1812. Deci un fenomen cosmic colosal, de care nu isi mai aminteste nimeni acum. Pamantul este plat, iar Soarele executa precesia solara spre vest de 1,5 km pe an, spatiul alocat fiind de 508,8 km, cand ajunge la marginea exterioara a Tropicului se declanseaza un sfarsit de epoca/era geologica/astronomica. Anul? Evident si clar nici 2030, sau 2028, nu poate fi decat acum sau cel tarziu 2024 (insa dovezile pentru dec 2024 nu sunt clare deloc, exista un website care spune ca s-a folosit chronoscopul pentru a vedea viitorul si inversarea polilor apare in 2025, insa acele evenimente provin din astral, deci necesita o mare atentie si discernament).

      Ștergere
    7. N-am înțeles absolut nimic din comentariul ăsta!

      Ștergere
    8. Doar o simpla trecere in revista a evenimentelor care vor avea loc. WW3 nu poate incepe decat dupa marea revolutie (sau in acelasi timp). De ce s-a asteptat o perioada de trei ani? In 2019 (dupa explozia bolidului ceresc deasupra Himalaya/China pe 11 octombrie) volumul micobacteriilor cu sursa astrobiologica a crescut cu mult peste ceea ce atmosfera primea de la ploile de meteori in anii trecuti. Un semnal clar ca ne aflam la un sfarsit de epoca sau era geologica/astronomica. Numai atunci putea fi declansata pandemia, creata in laborator (micobacteriile din laborator comunica cu cele din atmosfera prin unde radio, trimitand copii celulare electromagnetice, asa au aparut noile variante, cu transmitere extrem de rapida, complet nejustificata de factorul de reproducere R0). Doar pe 20 decembrie 2020 putea fi inceputa vaccinarea, adica la marea conjunctie Saturn-Jupiter, cea mai importanta dintre toate, fiindca cadea pe solstitiul de iarna. Exact cand aceasta campanie inceta, incepe conflictul din Ucraina (februarie 2022). O pauza de 18 luni (ajungem la sfarsitul lui septembrie 2023) in care era nevoie de Omicron (M. influenzae cu domeniul prionic inactivat) pentru a permite o raspandire pe o scara cat mai mare (factorul de reproducere Omicron este mai mare decat rujeola, ceva fara precedent). Profetiile ebraice spun ca razboiul Gog din Magog incepe pe Tishrei 24 (cam 7 octombrie anul acesta): doua faze, inelul interior si cel exterior (vezi comentariul meu precedent). Cele mai importante date astronomice pentru popoarele din trecut erau culmea la miezul noptii a Hiadelor (Hyades)/Aldebaran, si a Pleiadelor, zenitul Pleiadelor si Tubilustrium: noiembrie/decembrie, februarie si martie/aprilie. Marte este Quetzacoatl/Horus/Thor, Procyon este Sekhmet/Xolotl, ambele corpuri ceresti avand o arma teribila, formata din sapte componente: Hiadele si Pleiadele (ciocanul lui Thor).

      Ștergere
  2. In anul 1971 Kisinger vizita CHINA ...ulterior USA a renuntat la etalonul aur in anul 1972...1973...China se dezvolta treptat devenind producatorul nr. 1 al lumii ...Dezvoltarea Chinei a avut la baza intelegerile convenite cu Kisinger...Anul asta Kisinger a vizitat din nou China...Ceva se va schimba fundamental ...( probabil moneda digitala globala )...sa vedem ce urmeaza ...Daca inainte de toate marile decizii se luau in 2 ...acum se iau in 3 ...USA,China si Rusia...iar in ceea ce priveste Israeul se pare ca USA si-a luat mana protectoare care ii învăluia...s-au a fost obligata sa si-o ia...Urmeaza vremuri interesante ...dar finalul este cel PLANIFICAT !

    RăspundețiȘtergere
  3. "Vedem că unii consideră (inițiativa 'O centură, un drum' - n.m.) că este o încercare a Republicii Populare Chineze de a pune pe cineva sub degetul său, dar noi vedem altfel, vedem doar dorința de cooperare. Propriile noastre idei privind dezvoltarea Uniunii Economice Eurasiatice, de exemplu, privind construirea unei Eurasii Mari, coincid pe deplin cu ideile chineze propuse în cadrul inițiativei", a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unui interviu acordat China Media Group (CMG).

    Sosit astăzi la Beijing, în cadrul unei vizite oficiale de stat de două zile, ocazionate de Conferința de zece ani a inițiativei "O centură, un drum" (B&R), Putin a subliniat că Rusia se alătură Chinei în dezvoltarea inițiativei care asigură dezvoltare tuturor țărilor participante, în condițiile în care "fiecare țară alege pentru sine, în cadrul formatelor bilaterale sau multilaterale, ceea ce îi este favorabil sau nefavorabil, nimeni nu impune nimic, dar stimulează și creează condiții pentru dezvoltare". (...)

    Abordând problema Ucrainei, președintele Putin a declarat că este recunoscător "prietenilor noștri chinezi pentru că au încercat să gândească la modalități de a pune capăt acestei crize. Cu toate acestea, aș dori să vă reamintesc că ostilitățile din Ucraina nu au început cu operațiunea noastră militară specială, ci cu mult înainte – în 2014, când țările occidentale, după ce s-au oferit voluntar ca garanți ai acordurilor dintre președintele Ianukovici și opoziție, au uitat de aceste garanții, în câteva zile și - mai rău - au sprijinit o lovitură de stat". (...)

    Privind strict realitatea conflictului militar, președintele Rusiei a arătat că situația nu este deloc favorabilă Ucrainei, în ciuda anunțatei contra-ofeseive, raportur pierderilor umane fiind de opt la unu. (...)

    La cea de-a treia ediție a Forumului de Cooperare Internațională „O centură, un drum”, programată în 17-18 Octombrie, și evenimentele dedicate celor zece ani de la lansarea inițiativei, participă reprezentanți din peste 140 de țări și peste 30 de organizații internaționale.(...)

    TEXTUL INTEGRAL PE SITE!
    http://dantomozei.ro/2023/10/17/putin-in-china-construirea-unei-eurasii-mari-coincide-pe-deplin-cu-ideile-chineze/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbe cu care abureste poporul tot mai sarac dar credul. Doar in orasele mari se traieste mai decent, in rest in province totul este facut praf. Concret nu face nimic decit sa le mareasca averile acolitilor lui care detin 200 de iahturi prin toata lumea. Pacat!

      Ștergere
  4. Aurul are valoare oscilanta in crize, fiind investitie pe termen lung, deci si-l permit marii bogati care isi cel putin tripleaza averile in crize, razboaie. Pentru cetateanul de rand care are de...asteptat...ani sa se linisteasca lucrurile, ar fi cea mai proasta investitie. Deci, daca reusesti sa supravietuiesti bine-mersi cativa ani, e ok sa iei aur, argint.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Aurul are valoare oscilanta in crize, fiind investitie pe termen lung, deci si-l permit marii bogati... e ok sa iei aur, argint."

      Treaba asta s-a mai discutat in urma cu cateva zile, dar se pare ca unii oameni care le stiu pe toate "ca un om mare" nu pot pricepe nici macar daca le desenezi cu creioane colorate. Mult succes in "investitii"!

      https://trenduri.blogspot.com/2023/10/saracia-manual-de-utilizare-si-curs-de.html?showComment=1697279058194#c1577114338089915041

      Ștergere
    2. Se vede ca romana ai invatat-o in alta tara, una din alea 3 unde ai cetatenie. Ca te ocupi cu imobiliare, era de asteptat.

      Ștergere
    3. Eu spun:
      "Acelasi lucru este valabil si pentru "investitiile" in imobiliare/real estate care sunt o teapa economica si in care "investesc" oligofreni spagari ca Buzatu ce isi cumpara 14 case dupa ce iau spaga cu sacosa, cu diferentele ca imobiliarele NU SUNT nici "hedge" pentru conservarea valorii, nu sunt nici scutite de taxe si impozite si pe deasupra sunt si supuse degradarii, atat prin trecerea timpului cat si din cauza hotiilor sau ale dezastrelor naturale!"

      Si tu ma acuzi ca:
      "Ca te ocupi cu imobiliare, era de asteptat."

      Este de-a dreptul incredibil cat de footuti in cap pot fi unii oameni!
      Bine ca sunt cenzurate comentariile legitime dar li se permite indivizilor cu IQ-ul mai mic decat numarul de la pantof sa comenteze!


      Catt despre:
      "Se vede ca romana ai invatat-o in alta tara"

      Ia cu dedicatie, ca te incadrezi perfect in aceasta categorie sociala si despre oameni ca tine este vorba:
      https://www.facebook.com/gabi.bartic/posts/10159459372367285

      Ștergere
  5. Pentru ca vorbeai de moda cu software-ul cumparat la care platesti abonament, se pregateste si varu' Bill: "Deși nu a fost încă oficial anunțat, pe internet continuă să circule discuții cu privire la potențialul lansării unui Windows 12 sub forma unui serviciu bazat pe abonament. Această speculație se bazează pe fragmente de cod descoperite în versiunile de previzualizare ale Windows 11."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Invatati Linux si nu va mai smiorcaiti atata!
      (infrastructure pathway)
      https://www.comptia.org/certifications/which-certification

      Ștergere
  6. China a invatat de la Rusia cum sa jongleze cu piata valorilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. "Mișcarea este absolut necesară Europei deoarece, pe măsură de bunăstarea se epuizează"

    PROBLEMA REALA ESTE CA EUROPA ESTE FALITA!
    A fost falimentata de catre marxisti, de catre politicile lor utopice eglitariste care impun "justitia sociala" si "politica corecta". In ultimele 5-6 decenii "si-a muls vacile" care ii produceau fara a tine cont de nimic fortandu-le pe acestea fie sa moara, fie sa fuga pe alte islazuri, in special asiatice. Problema a devenit si mai acuta dupa criza din 2008 cand "a restrictionat si mai mult islazul" dupa care "a marit cota de lapte", exact cum au facut dobitocii de Boc si de Ponta. Dementa maxima se atinge in anii de dupa pandemie si dupa inceperea razboiului din Ucraina, cand din nou "a restrictionat si mai mult islazul", in unele parti desfiintandu-l in totalitate, in alte parti chiar parjolind-ul cauzand o distrugere a grajdurilor si o moarte prematura a "vacilor de muls", dupa care "a marit din nou cota de lapte" generand un exod de vaci catre alte islazuri, exact asa cum fac dobitocii de Ciuca si de Ciolacu astazi.
    In urmatorii cativa ani Europa va ramane si fara grajduri si fara vaci dar si fara vacari. In ultimii 2-3 ani observandu-se o migratie accentuata a acestora catre SUA, Emirate, dar mai ales catre zona Asiatica.

    Nu in ultimul rand, asa cum am mai spus si cum am mai postat, NU TOATE NATIUNILE SUNT NATIUNI DE DOBITOCI, asa cun este Romania. Vor prospera doar natiunile care nu sunt conduse de oameni footuti in cap asa cum este Romania.
    Sa vedeti prosperitate reala la austrieci daca implementeaza treaba asta:
    https://www.politico.eu/article/austria-chancellor-karl-nehammer-cash-use-constitution/

    ce implicit va fi combinata cu treaba asta:
    https://nomoretax.eu/austria-silent-partnership-offers-privacy-and-low-taxes/
    https://nomoretax.eu/austrian-foundation/

    Vor deveni si mai bogati decat acum pentru simplul motiv ca vor atrage o gramada de vacari cu vaci si cu grajduri cu tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vedeti prosperitate reala la austrieci daca implementeaza treaba asta:
      https://www.politico.eu/article/austria-chancellor-karl-nehammer-cash-use-constitution/
      CANCI,
      Este incredibil cit de mult v-a dresat tembelizorul. CANCIelarul face ventilatie numai pentru a marca puncte politice la rialegeri, iar oile pun botul.

      Ștergere
    2. Da, da! Aia care fac bani de ii intorc cu lopata folosindu-se de avantajele fiscale din diverse tari, sunt "dresati cu tembelizorul". Ba chiar trebuie sa ia lectii de viata si de reusita socio-economica de la ratatii care au CANCI bani in buzunare, portofel si conturi, care traiesc in lipsuri si care se bucura ca copiii mici cand isi permit un amarat de concediu la all inclusive in Bulgaria sau chiar mai rau, la Eforie!

      Ștergere
  8. De ce se omoara rusii cu Avdiika aia?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca din Avdeevka s-a bombardat in ultimii ani Donetkul, ar fi un motiv. Pentru alte motive, mai sapa si matale pe net (cuvinte-cheie: fortificatii, punct strategic etc)

      Ștergere
    2. Ptr ca trebuie.
      Ce trebuie?
      Sa se omoare
      De ce?
      Well, ptr ca asa vrea muschiu' unora

      Ștergere
  9. Citez din scara lui Kardasev special pentru autorul blogului. Domnu' credeți că energia este cumva infinită și mă refer cu precădere la petrol? A?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe bune!
      Uita de petrol si gaze. N-are importanta cit a mai ramas.
      Uita de transportul personal.
      Obisnuieste te cu ideea transportului in comun. A fost testat 50 de ani in tarile socialiste si MERGE!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)