luni, 9 octombrie 2023

Deocamdată e șah. Vedem ce urmează.


Văzând ceea ce se întâmplă în Israel, îmi tot vine în minte un proverb chinezesc(圍魏救趙) pe care vi-l voi explica ceva mai spre sfârșitul articolului. Înainte de a porni mai departe voi prelua însă o analiză a „ciudățeniilor” atacului Hamas de pe o sursă apropiată armatei ruse:

Ciudățenia nr. 1 - Israelul nu știa despre pregătirile pentru atac

Gaza este o bucată de pământ îngustă. Se credea că este ascultată și complet monitorizată de armata și serviciile de informații israeliene, dar în timpul atacului s-a dovedit că nu a fost așa. Probabil că Hamas a dezvoltat un sistem de coordonare și comunicare care exclude contactele electronice și, cumva, palestinienii au reușit să ascundă totul de serviciile de informații israeliene.

Ciudățenia nr. 2 - Israelul nu a fost capabil să împiedice atacul

Cu puțin timp înainte de atacul asupra punctelor de control și a marilor orașe din 7 octombrie, Hamas a desfășurat în mod organizat MLRS, forțe terestre, parapante și alte echipamente pe poziții. Pregătirile și primii pași au trecut neobservați, iar atacul preventiv nu a fost lansat(de către Israel).

Ciudățenia nr. 3 - sistemul de alarmă de la frontieră nu a funcționat

Sistemele electronice de la graniță, în a căror construcție și dotare Israelul investise miliarde de dolari, au devenit inutile. Numeroasele camere de luat vederi și senzori nu au ajutat, de asemenea, la detectarea și oprirea atacului palestinian, la fel ca și patrulele de luptă, care, din anumite motive, pur și simplu nu se aflau în apropiere. Dronele palestiniene au reușit să lovească cu ușurință automatele și turnurile de senzori, iar echipele de asalt Hamas au aruncat în aer gardul și au trecut granița. Nimeni nu a încearcat să îi atace. Din cauza eșecului alarmei, sute de soldați ai IDF au fost uciși în tabere, în cazărmi și în timp ce dormeau.

Ciudățenia nr. 4 - tacticile Hamas

Contrar credinței populare, palestinienii nu au ocolit fortificațiile și bazele militare. Ei au luat cu asalt în mod agresiv atât punctele de control, cât și bazele în care se aflau vehicule blindate. În același timp, Hamas a încetat să mai folosească tancuri - aparent din cauza calificării scăzute a atacatorilor sau a lipsei de nevoie. Încă nu este clar unde se aflau santinelele, gărzile de securitate de serviciu și forțele de acoperire în acel moment. 

Ciudățenia nr. 5 - disponibilitatea echipamentelor militare

Tancul israelian Merkava Mk.4 a fost lovit într-una dintre cele mai neprotejate zone - de sus. În același timp, complexul de protecție activă Trophy nu a funcționat(pare a fi fost dezactivat). Imaginile de la distrugerea tancului și capturarea echipajului arată clar că tunul vehiculului este acoperit. Acest lucru sugerează că echipajul nu a pregătit vehiculul pentru luptă și a contat doar pe intimidare, ceea ce nu este doar o încălcare grosolană a instrucțiunilor, ci și pur și simplu o prostie într-un astfel de atac.

Ciudățenia nr. 6 - panică în orașele de frontieră

Toate comunitățile, mai ales când este vorba de o regiune precum Fâșia Gaza, trebuie să aibă planuri în cazul unei escaladări a conflictului. Cu toate acestea, nu s-a efectuat nicio avertizare sau evacuare organizată. Forțele de securitate locale s-au dovedit a fi atât de puține la număr și slab înarmate încât au fost rapid eliminate de palestinieni.

Ciudățenia nr. 7 - diferența de coordonare între armata israeliană(IDF) și Hamas

Până în jurul prânzului din 7 octombrie, guvernul israelian nu a dat practic niciun răspuns. În țară era Shabbat. Abia la ora 14-15 forțele de securitate au început să adune rezerviști și să organizeze raiduri de ripostă. Cu toate acestea, moartea comandantului brigăzii de infanterie Nahal, Jonathan Steinberg, indică o reacție pripită cu forțele care au putut fi cumva adunate imediat. Aparent, intervenția Nahal în luptele împotriva Hamas a fost inițiată de comandantul brigăzii și nu a fost rezultatul unui ordin direct de la Statul Major General. În același timp, în următoarele două zile, se presupunea că IDF va începe o operațiune militară în interiorul cartierelor din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, acțiunile în zonele deschise și în zonele rezidențiale sunt diferite. O încercare a forțelor terestre israeliene de a intra în enclava palestiniană are ca efect sigur un număr mare de morți de ambele părți. 

OK, sunt rezumate toate elementele care au ridicat serioase semne de întrebare în ceea ce privește acțiunile Hamas. De asemenea, după se știe, Hamas au fost „partenerii” împinși de Israel în războiul din Siria împotriva conducerii legitime a acestui stat, iar după normalizarea relațiilor dintre Hamas și Siria, experții israelieni în contra-terorism au ieșit să exprime îngrijorări. Cu alte cuvinte existau suficiente motive pentru o atenție sporită. Însă situația politică a lui Netaniahu justifica existența unui „eveniment major” care să-l recredibilizeze. Sunt acțiuni pe care le-a mai făcut și, iată, le repetă la o scară mai mare. 

Așa cum am spus ieri, la modul teoretic, strategia lui Netaniahu e bună, dar la nivel practic nu știu dacă nu vor exista surprize. În mod cât se poate de evident, diferențele dintre armata israeliană și Hamas sunt colosale. Dar rădăcinile actuale ale Hamas pot fi foarte înșelătoare. Ceea ce bănuiesc este că, în timp ce SUA luptă printr-un proxy cu Rusia, Rusia a reușit să dezvolte un dublu-proxy în lupta cu SUA, iar asta bazându-se strict pe infatuarea unui politician submediocru, care minte așa cum respiră și care, în final, va ajunge victima propriilor minciuni. 

Doar că nu e singurul proxy. Din satelit se remarcă o intensă activitate de schimb între Coreea de Nord și Rusia. Care-i scopul? „Coreenii le dau arme rușilor!” - urlă propaganda. Doar că, dacă studiați atenți imaginile, veți vedea că sunt trenuri pline ochi de  mărfuri care merg SPRE Coreea, nu dinspre Coreea. Care-i misterul? Părerea mea este, din nou, că Rusia instrumentează un deranj major pentru SUA având Coreea de Nord ca vârf de lance. Ciudat, nu-i așa? E și mai ciudat dacă înțelegi limba timing-ului și, mai ales, tăcerea asurzitoare a Chinei. E ceva ce n-ați luat încă în calcul.

Pe 24 ianuarie 2024, în Taiwan sunt alegeri prezidențiale. Actualul președinte nu mai are dreptul să candideze întrucât se află la al doilea mandat, iar cozile de topor americane stau extrem de prost în sondaje. E un motiv suficient pentru a se instrumentaliza o imensă fraudă la alegeri. Doar că ceea ce se întâmplă în România e de neacceptat în coasta Chinei, astfel încât vom vedea elemente deosebit de interesante. Cel mai probabil o tranșare în forță a problemei taiwaneze, care va da un mat geopolitic SUA.

Vă voi mai spune o snoavă. Înțeleg că Hezbollah are torpile sănătoase, iar SUA trimite în Mediterana unul dintre cele mai mari portavioane ale sale. O să vedem ce se va întâmpla acolo, mai ales că, după modelul din Marea Neagră, rușii au început să-și ridice drone de colectare a informațiilor în Mediterana. O să fie interesant!

În final trebuie să vă explic proverbul chinezesc de la începutul articolului. Literal se traduce prin „Asediază statul Wei pentru a salva Cetatea Zhao”, iar interpretarea sa e: „asediază cetatea asediatorului pentru a salva cetatea asediată”. Este fix ceea ce vedem acum în Israel. Deranjul din Ucraina e major, iar fracturarea alimentării cu arme e esențială pentru ruși care se pregătesc de ofensivă. Marele meci de șah geopolitic e în toi. Pe moment s-a dat șah!

25 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Nu distribui anonimi chiar dacă pare relevant ce au scris
      Nu ai identitate nu existi

      Ștergere
    2. Serios, si daca ti se inchide robinetul de bani ptr ca ai gindit liber, cine o sa puna mincare pe masa copiilor?
      TU, TIBERIULE?
      GINDESTE INAINTE SA TI DAI CU PAREREA!

      Ștergere
  2. Oricum, e ciudat. Nu aveau spioni printre arabi? E putin credibila ideea ca nu se stia ce pregatesc arabii. Mai degraba este o regie, un teatru sangeros organizat de elite cu anumite scopuri. Idem Ucraina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Șah:

    http://mpchess.sf.net

    Urmează și alte jocuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca trebuie realizata o corectura: "Doar că ceea ce se întâmplă în România e de neacceptat în coasta Chinei"

    Nu cumva trebuie inlocuit cu "Doar că ceea ce se întâmplă în Taiwan e de neacceptat în coasta Chinei" ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu e greșeală. Doar în România scorul alegerilor e stabilit la Ambasada SUA.

      Ștergere
    2. Nu numai in Romania. Chiar si in US e stabilit de "deep state", "taticul" ambasadei US. Si nu numai.... remember 2020 and who knows what's next...

      Ștergere
  5. Foarte intersanta analiza situatiei de moment, dar si foarte corect interpretata, ceea ce o face si mai interesanta.
    Mai avem inca un posibil proxy, chiar la gardul nostru, si ma refer la situatia conflictuala din Balcani, privind butoiul de pulbere care sta sa explodeze intre sarbi si kosovari in Metohia.
    Cred ca ar fi foarte intersant sa incercati sa ne prezentati punctul Dvs de vedere, referitor la cuvantarea lui Putin de la Valdai, unde a mentionat (bineinteles cu conotatie pozitiva) numele Serbiei si al Ungariei.
    Oare ce a vrut sa transmita Putin cu acest mesaj?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut nimic. Este doar gaslighting, teatru, ptr impresie. Intre timp continua sa faca ceea ce face.

      Ștergere
  6. Dane in acest moment asistam la separarea apelor ...nu la finalul povestii...Vreau sa comprim istoria de 1 mileniu si 23 de ani in cateva fraze. Vreau sa stiti de la inceput ca am o admiratie fata de evrei deoarece cred ca sunt poporul cel mai inteligent din lume ...Am incercat sa inteleg istoria umanitatii si am constatat ca orice eveniment din istorie are legatura cu evreii ...Incep cu marea schizma din 1054 cand crestinii s-au separat in doua asa zis religii : catolicii si ortodoxii...ambele reigii au fost conduse/coordonate de catre evrei...asa cum au ramas si astazi...Evreii conduc atat biserica catolica cat si biserica ortodoxa...Din cauza asta ei se sincronizeaza perfect ! In general mileniul II a fost condus de catre Catolici numiti Occident in mod cu totul empiric...dar nici ortodoxii nu au fost departe de ei ...intodeauna au fost sustinuti : dau un singur exemplu rusii au fost alimentații de USA in al doilea razboi mondial cu armament,tehnologie,hnow haw ,izmene,brice si carice cat au dorit rusii...ultima plata s-a facut in anul 2006...Visul lor este sa conduca lumea si trebuie sa recunosc ca merita acest lucru deoarece sunt lideri/conducatori adevarati...stiati ca in anul 1000 evreii erau in proportie de 96 % alfabetizati adica stiau sa scrie si sa citeasca ? Au inteles ca educatia este factorul primordial in conducere ,in intelegere a lumii ...Astazi asistam la un transfer de putere tot la evrei doar ca acestia sunt cei din tabara ortodoxa ,...iar acest lucru se face cu sacrificii inclusiv de la evrei ...Finalul este scris tot de catre ei ...Eu banuiesc care este...daca noi am avea organizarea/lederschipul evreilor am fi mult mai buni decat ei...dar din pacate ...avem multe pacate ...dar avem si un atu pe care multi nu-l inteleg: suntem imprevizibili ! Asistam in aceste momente de evenimente f.f.f. interesante !Pe bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Or fi cei mai inteligenți din lume astfel încât să îi admiri, dar, de mântuit, se vor mântui cei curați la suflet. Până la urmă, de aceea evreii îi disprețuiesc și îi tratează ca pe sclavi pe goimi, că se cred cei mai deștepți, poporul ales.

      Ștergere
    2. @Anonim 9 oct.13.22:
      Evreii in B.O?....Poate puteti exemplifica /argumenta.
      In biserica primordială si cea catolică sunt de acord cu dvs.
      Dar in opinia mea ortodoxia , mai ales după Căderea Constantinopolului si descentralizare, a fost anti globalism.(Eventualele infiltrari masonice sunt actiuni EXTERNE)

      Ștergere
    3. Biserica Ortodoxa e condusa de Hristos, sa nu facem confuzie cu institutia omonima care e condusa azi de ei. Dumnezeu are ultimul cuvant, chiar daca momentan pare ca au toata puterea pamanteasca, nu este asa. De 2000 de ani se chinuiesc sa imparateasca pamantul si se lupta cu Biserica, uneltesc tot felul de evenimente, dar asta se va intampla la vremea potrivita, cand se va hotari de Sus, nu cand cred sau vor ei.

      Ștergere
  7. Se pare ca multi israelieni arata cu degetul spre actualul guvern si prim ministru si cer raspunsuri la intrebarea cum au fost prinsi cu chilotii in vine. E probabil ca Netanyahu sa piarda suportul popular.

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnilor,
    Nu veți înțelege nimic ,dacă priviți lucrurile doar prin prismă laică.
    În schimb,dacă aveți bunăvoința ( și credința evident) de a citii "profețiile vechi testamentare din Ezekiel cap. 38-39 sau Psalmul 83 veți vedea în altă lumină toate evenimentele care se desfășoară sub ochii noștri.Urmează trei zile de buncăr și de lupte nemaivăzute în Israel.Chiar minuni Dumnezeiești! Ați văzut ce nume de cod are acțiunea Hamasului?
    Hamas a anunţat că a lansat „Operațiunea Furtuna Al-Aqsa” împotriva Israelului.Ce legătură are Al -Aqsa cu Gaza?Păi despre asta vă spuneam mai sus,are. Are legătură cu Muntele Templului și cu cele două Moschei,respectiv Domul Stâncii și Al-Aqsa.Cel puțin una va cădea, pentru a face loc celui de-al Treilea Templu.Loc de înscăunare pentru" omul păcii- antihrist".El va face un Tratat de pace( Legământ)între evrei și musulmani,după un război nimicitor posibil în derulare.Pe mine personal mă interesează mai mult acest conflict și implicațiile lui decât celelalte 2 "gogoși flambate"Ucraina și Taiwan.
    Atenție însă și la relația Grecia -Turcia si Rusia- Turcia,vor exploda și ele.Am lăsat Iranul la urmă,pt că este implicat direct și va avea de suferit:
    "35. "Aşa zice Domnul Savaot: Iată voi sfărâma arcul Elamului, puterea lui de căpetenie,
    36. Şi voi aduce asupra Elamului patru vânturi din cele patru margini ale cerului şi-l voi împrăştia în toate vânturile acestea şi nu va fi neam la care să nu ajungă Elamiţi izgoniţi;" Ieremia cap 49.( integral veți găsi toată situația geopolitică actuală)Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. elamiții nu sunt persanii de astăzi, nu sunt nici indoeuropeni ca ei, nici semiți. extrapolare hazardată??

      Ștergere
    2. Dta chiar crezi.
      Poate ca ai avea un loc mai potrivit la catehizarea unora .
      In ORICE caz respect maxim pentru desteptii care mai pot " lumina" oameni la milenii distanta si in era informatiei.
      Vorba aceea : " Dacă ii vorbești lui Dumnezeu esti credincios.Daca Dumnezeu iti si raspunde, du te la medic". Ma refer la profeți, sa nu fiu înțeles gresit.

      Ștergere
    3. Si, ce urmeaza dupa marea realizare, cel de-l 3-Lea Templu? Adevaratul Dumnezeu, Creatorul, sau Isus Christos, va cobora si va curata pamantul de intuneric, aducand cei 1000 de ani de pace promisi… nu suntem inca acolo, dar trebuie sa trecem prin maracini, pana ajungem la luminis… ma rog, cine mai apuca.

      Ștergere
    4. @@@Pater, sunt profeții cum că atunci când Turcia va ataca Grecia va începe ultimul război, cel mai mare, război care va precede înscăunarea antihristului.
      Când credeți că se va întâmpla acest eveniment?

      Ștergere
  9. https://www.bitchute.com/video/WtmrCuGuU47F/

    RăspundețiȘtergere
  10. Se confirma ce mi-au transmis ofiterii rezervisti din SRI/SIE: Hamasul au folosit tehnologie de ultima generatie din Rusia si China, pentru a bruia ultraperformantul sistem radar al Israelului! Moscova nu uita, nu iarta, ajutorul oferit gunoiului Zelensky de la Kiev. „Marele Israel” a primit cea mai dura lovitura din istoria sa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asteptam cu mare nerabdare, si imprastierea celor care au tot divizat, ca sa se adune doar la ei!

      Ștergere
  11. E un personaj într-un film care se difuzează pe TV zice că Arhimede a spus "Paprika"! Arhimede a spus "Evrika!" Am scris acest lucru ca să vedeți că nu sunteți singurul care gândește așa referitor la acest conflict israeliano-palestinian sau dacă vreți îl puteți numi și palestiniano-israelian.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)