miercuri, 18 octombrie 2023

Orientul în flăcări și lumina răsăritului


În timp ce-n Orientul Mijlociu am avut parte de cel mai mizerabil eveniment, în China Forumul BRI arată o altă lume, orientată către cooperare și pace. Iar aici nu avem de-a face cu vreun slogan infect, ci de o inițiativă de dezvoltare multi-regională care încearcă să înlocuiască sunetul ascuțit al armelor cu tactul proceselor industriale, al dezvoltării infrastructurii și, în general, al unei noi abordări a cooperării dintre țări. O să tratez pentru început ceea ce de întâmplă în Israel pentru ca mai apoi să tragem concluziile care se impun.

Bombardarea spitalului al-Ahli din Gaza este picătura care a umplut paharul și nu doar în lumea arabă, ținând cont că acel spital era creștin. Israelienii au reușit să-i facă pe absolut toți oamenii să se întrebe ce-i în capul autorităților de acolo. Fără doar și poate avem de-a face cu o crimă de război oribilă, care se adaugă multor alte crime de război săvârșite în timpul bombardamentelor din Gaza. Cred că nici cel mai prost consilier n-ar fi putut recomanda o asemenea acțiune, astfel încât acum Israelul se află în mijlocul unor probleme majore. 

Toate capitalele din Orientul Mijlociu au fost luate prin surprindere de mulțimile ieșite pe străzi în număr imens pentru a protesta împotriva a ceea ce se petrece acolo. Astfel, liderii țărilor respective sunt legați de mâini și de picioare, neputând negocia nimic. Dacă până în urmă cu două zile se credea că liderii musulmani vor face un blat ascuns cu Israelul - intermediat de SUA - absolut totul s-a năruit acum. Văzând amploarea manifestațiilor din Amman - acolo unde regele e o figură populară, care joacă o carte mai degrabă pro-americană - înțelegi că s-a depășit o limită. Este și limpede de ce s-a anulat întâlnirea de la Amman, la care oricum nu ar mai fi participat nimeni. Iată motivul pentru care Biden va ajunge în Israel, o vizită strict formală, în care nu știu ce anume va propune. 

Oricât de mult ar brava americanii, realitatea din teren ne spune că nici Israelul și nici SUA nu pot face față unei ofensive a Iranului. Chiar și arsenalul nuclear ar Israelului nu valorează mare lucru deoarece, pur și simplu, nu ar face altceva decât să sporească nervozitatea zonei. Și, ca să înțelegeți cât de întinși sunt nervii, vă voi mai spune că este pentru prima dată în istorie când se ridică steagul negru deasupra moscheii Reza din Iran!

Înțelegând abia acum ce a generat, Netaniahu încearcă să dea vina pe palestinieni pentru bombardarea spitalului. Este aberant! Adică până acum palestinienii n-au scăpat nicio rachetă, dar acum au dat-o fix pe spital? E penibil, înscriindu-se perfect în decorul în minciunilor în care trăiește Netaniahu și cu care lumea e deja obișnuită! 

Însă nu doar în Orient sunt probleme. În Europa comunitatea musulmană fierbe. Forțele polițienești mențin un echilibru foarte sensibil, astfel încât oricând poate izbucni o răzmeriță generalizată. 

Ecourile acțiunii însă nu rămân doar la nivelul străzii, ci și la nivel politic. Rusia și China au cerut o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Desigur, nu pot fi surprize deoarece SUA are drept de veto, dar asta nu înseamnă că nu se înregistrează deteriorări de imagine. Tocmai cei care până acum inventau crime de război în Ucraina acoperă azi crime de război oribile, văzute de toată lumea aproape în direct.

Din punct de vedere tactic nu se pot face prea multe. Israelul e decis să șteargă de pe fața pământului Fâșia Gaza pentru a se extinde inclusiv acolo. De asemenea, în Cisiordania nu s-a predat controlul autorităților de acolo decât în proporție de doar 17%. Înălțimile Golan sunt, de asemenea, ocupate ilegal de Israel. E totuși prea mult, iar autoritățile evreiești nu vor să dea înapoi. E o capcană care poate avea ca efect ștergerea de pe fața pământului a Israelului. 

Autoritățile militare israeliene trăiesc într-o bulă a invincibilității țării, uitând că echilibrul e instabil, iar datele problemei s-au schimbat. Nu voi fi în asentimentul multora, dar vă spun cât se poate de sincer că desființarea statului Israel poate crea consecințe geopolitice infinit mai mari decât înființarea sa. Le spun asta tuturor celor care se înfierbântă aducând argumente politice sau chiar teologice referitoare la  Singura cale la care spre care trebuie îndreptați evreii este cea a împăcării istorice cu statele arabe. Nu e o altă cale și chiar ei probabil o intuiesc. Degeaba își etalează armele întrucât tehnologia evoluează, iar diferența dintre ei și ceilalți nu mai e atât de mare. 

Soluția există și trebuie pusă rapid în aplicare. Formarea statului Palestinian, retragerea Israelului de pe pământurile ocupate și cedarea controlului autorităților palestiniene în toate teritoriile lor reprezintă pasul preliminar pe care trebuie să-l facă Israelul. Totul, la pachet cu demilitarizarea strictă a noului stat și cu un statut de neutralitate militară. Apoi trebuie mers pe calea împăcării istorice cu Iranul. Nu se poate altfel! Iranul poate fi împăcat, dar pasul trebuie inițiat de Israel! Și, ca să fie treaba clară, SUA trebuie să dispară din peisaj. Absolut totul ar trebui inițiat de Israel. 

Părerea mea e că, dacă evreii s-ar pune la masa tratativelor cu ceva mai multă modestie și fără să se bazeze pe „fratele cel mare” american, s-ar putea ajunge la o nouă epocă a Orientului Mijlociu. În mod sigur se pot găsi soluții, dar pentru asta trebuie să renunțe la viziunea lor rasistă asupra arabilor. Nu e posibil ca un neam care se consideră „oprimatul istoriei” să ajungă să facă mizeriile pe care le face. Clipurile video cu soldații israelieni care urinează peste arabii morți nu sunt fake-uri, ci sunt rezultatul unei educații rasiste. De asemenea, pretenția Israelului că este „bastionul civilizației” în Orient e iar o mostră de judecată rasistă. Israelul ar trebui să-și amintească un lucru elementar: sunt singurul popor care și-a pierdut țara și căruia comunitatea internațională i-a returnat teritoriul după aproape 2000 de ani, timp în care acolo erau cu totul alte realități! Indienii americani n-au avut norocul ăsta!  

Din păcate s-au împărțit apele, iar necesitatea unei rezolvări e mai mare ca niciodată. Nu m-aș lăsa pe-o ureche știind că Turcia, Iranul și Arabia Saudită sunt dușmani în același timp. Și nici nu m-aș sprijini pe SUA care, se vede clar, e într-un picaj liber și, prin implicarea în zonă, nu fac decât să-i accelereze picajul. 

Cam atât pot spune despre nebunia de acolo. Dacă însă ne vom uita la celălalt capăt al lumii, în China, vom vedea o imagine total opusă. O întrunire fastuoasă în care viorile principale sunt Xi și Putin, având ca scop o nouă abordare a relațiilor internaționale. Se vede limpede cum China își reclădește piețele pe bazele proiectului BRI. Nu sunt frenetic, dar problemele care se pun acolo sunt strict economice. Nu arte nimeni treabă cu export de modele de societate sau cu alte tembelisme precum în aripa vestică. Priviți cu atenție spre ambii poli de gravitație ai planetei și veți înțelege că ceea ce se întâmplă în Israel și Ucraina ține de trecut în timp ce ceea ce se întâmplă la Beijing ține strict de viitor!

„Lumina vine de la răsărit” - spuneau comuniștii în timp ce decapitau elitele Estului postbelic. De aceea nimeni nu mai crede că poate veni ceva bun de la răsărit. Ideea e că acum, lumina chiar de-acolo vine, în timp ce Occidentul Colectiv ne propune doar întunericul războiului ca unică variantă a peticirii defectelor sale structurale.

21 de comentarii:

  1. dane, ai fost printre putinii care ai spus ca povestea ucrainiana pregateste terenul pentru o migratie a evreilor din israel. si nu doar in ucraina....pare ca toata lumea are de castigat din asta, mai putin ucraina dar si prostia se plateste, altfel nu alegeau un comediant presedinte....daca asta e scenariu, instabilitatea de acolo se va prelungi ani de zile astfel incat lumea buna din israel sa plece plicitisita sa ii zboare bombele pe deasupra capului....europa de est-pamant bun, aer curat, antisemitism zero, lumea asteapta investitori si populatie cu spirit antreprenorial, go!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "... pare ca toata lumea are de castigat din asta... europa de est-pamant bun, aer curat, antisemitism zero, lumea asteapta investitori si populatie cu spirit antreprenorial, go!"

      In primul rand,
      In Romania este o lipsa acuta atat de personal calificat cat si de forta de munca cam de orice fel. Asa ca atunci cand nu ai pe cine sa angajezi trebuie sa o lasi mai usor cu spiritu' antreprenorial pe scari!

      https://www.wearehr.ro/lipsa-fortei-de-munca-se-accentueaza-in-2022/

      https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/ministrul-muncii-lipsa-fortei-de-munca-este-un-obstacol-in-activitatea-multor-angajatori-s18708/

      https://www.zf.ro/profesii/criza-specialisti-piata-muncii-adanceste-companiile-asteapta-luni-21024801

      https://economedia.ro/analiza-piata-muncii-din-romania-se-confrunta-cu-deficit-de-angajati-specializati-in-sectoarele-it-inginerie-si-tehnic-veniturile-au-crescut-cu-peste-10.html

      https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/piata-muncii-in-2023-aproape-60percent-din-romani-vor-2237507.html


      In al doilea rand,
      ma incearca o senzatie de deja vu care in mod sigur atat tie cat si celor ca tine le va iesi pe nas!
      https://ro.wikisource.org/wiki/Spitalul,_Coranul,_Talmudul,_Kahalul_%C8%99i_Francmasoneria#ROM%C3%82NIA

      Ștergere
  2. @Horațiu, nu-ți pot valida comentariul pentru că ai dat două link-uri din mailul tău(gmail) care n-au cum să le fie accesibile celorlalți!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lumina chineza nu e cea biblică a răsăritului. E o confuzie. Şi China e o dictatură.

    RăspundețiȘtergere
  4. E adevărat că lumina vine de la răsărit, însă numai dimineața. Seara vine de la apus.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vor actiona impotriva Iranului.
    https://imetatronink.substack.com/p/lessons-never-learnedhtml

    RăspundețiȘtergere
  6. Aveți dreptate și aceasta ar fi soluția.
    Dar credeți că după toate cele întâmplate până acum, în ultimele 11 zile mai ales, dar și de 75 de ani încoace, cu precădere în 2oo8, 2o14 și 2o21, chiar credeți că se mai pot așeza la masa tratativelor?
    Chiar și cu lumea musulmană scindata, după toate aceste orori împotriva unor nevinovați, în majoritatea lor, chiar credeți că va mai accepta cineva așa ceva?!
    Israel este al 51 lea stat usa. Și reprezentantul lor în zonă, garantul "păcii americane" și paznicul raptului sua în Orientul Apropiat.
    Deci, am mari îndoieli că vor ceda vreceva. Și au tendința, ca și în uKraina, de a merge pana la capăt.
    Probabil, oricare ar fi el.
    Sunt convins că așteptă intervenția Iranului, bazându-se pe prezenta amenicano britanică în zonă și tot amenințând cu cele 9o de ogive nucleare.
    Varianta radicală opusă, a arabilor și lumii musulmane, cu dispariția Israelului din zonă, este, cum spuneați, nerealista. Nimeni, în rest, nu vor propune așa ceva.
    Totuși, pentru că am ajuns și aici, o "soluție de rezervă", gândită de sionisti?!, planul nu B, ci... Z, ar fi strămutarea populației și chiar a statului în sine în uKraina golita - și ce va mai rămâne din ea, cât va permite Rusia - "republica Moldova" și chiar România, potrivit protocolului "secret " încheiat în 1999.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu-i scrie nimeni procuroarei din România care îi făcea un dosar lui Putin despre crime de război să îi facă acum un dosar si lui Netanyahu? I-am căutat numele respectivei pe Internet dar nu l-am găsit. Am găsit doar acest articol:
    https://www.antena3.ro/actualitate/romania-ii-face-dosar-lui-vladimir-putin-pentru-crimele-de-razboi-645536.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Păi cum altfel am intra noi singuri, de bunăvoie, în Noua Ordine Mondiala, dacă nu ni s-ar arăta 2 fețe ale - în fapt - aceleiași monede ? O lume în razboi, cu bombe, morți , răniți și tot restul, și o alta, pașnică, plină de intenții generoase și de gînduri bune pentru viitorul luminos al tuturor. Doar că Lumina o aduce purtătorul ei, pe numele său Lucifer, iar jucătorii din cele două tabere sunt împinși pe pozițiile lor de aceleași mîini .
    Nu pot face abstracție în nici un chip si sub nici o formă de ceea ce se întîmplă în China, de felul în care este abuzata și chinuită populația, cu credite sociale, avorturi obligatorii sau ucideri ale noilor născuți de personal "autorizat " în acest scop, de faptul că Putin este fost securist școlit la Davos sub aripa protectoare a lui Schwab, de faptul că președinții actuali fac parte din structuri francmasonice de vîrf, și multe altele.
    Nu contest argumentația articolului, îmi spun doar părerea, și cred cu tărie că suntem împinși către ceva în care nu vrem ca urmașii noștri să trăiască, cu nici un preț .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Razboi->Sanctiuni uie->Decuplare/restructurare economica->Alianta brrricss->Oponent suaueaustralia->vevetrei. Fara brrricss erau doar rusii, trebuia pretext economic sa intre si altii in hora ce se va juca.
      Comentarii similare dar in alti termeni specifici epocii au fost acum 90 de ani, intre 1033-1939. Si pe atunci se mirau de ce se pregatesc atatea tari de razbel. Au murit cu mirarea, citind ziare si nu web pages.

      Ștergere
  9. Biblia NU ESTE carte de istorie! Deci sa lasam vrajeala asta ridicola cu "restituirea" care evrei a tarii dupa 2000 de ani. Sa se intoarca sclavi in Egipt atunci... E doat o porcarie, o manipulare jenanta la care pun botul niste fraieri care-si spun crestini, dar ajung sa se inchine celor mai anticrestini oameni din lume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii ceva? Si tu ai dreptate.
      ....era un citat. Dar ne arată ( aristotelic) unde ar cam fi capătul lucrurilor.Alfa si omega.
      Dar si asta ( logica aristotelica, deci si Cauza Prima) a fost depășită de Umberto Eco, in " Numele Trandafirului" .
      Sa luam si de la progresiști de " neam" abordarea lor a dilemei rabinice, in "Diavolul si bunul Dumnezeu" de cunoscutul dramaturg...francez...
      Si Adevarul ne va face liberi.
      " Ce este Adevarul ?" Jezua Ha Nozri in piesa lui Bulgakov; " Maestrul si Margareta".

      Ștergere
    2. Daca cititi Programul Terra...de Toni Victor Moldovan, veti intelege ce e cu Biblia..Enjoy!

      Ștergere
    3. @15:09
      Spune-ne tu pe scurt care I treaba cu Biblia.
      Cartea Progr.Terrei este prea intesata cu detalii grele si complete.
      Nu I ptr oricine.

      Ștergere
  10. Si cu finantare si fara, atentatele teroriste din lume nu vor inceta, pentru ca la mijloc nu este intotdeauna Banul!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ciolacu ce carte joaca ?? Adica stim cu totii ca a ajuns lider de partid si in fruntea statului strict cu ajutorul serviciilor, ca doar nu isi inchipui cineva ca il recomanda calitatile de leader si specialist in ceva. Acum nu intelege nimeni ce a cautat el in Israel zilele trecute, a vrut sa fie primul la masa tratativelor ? Romania nu mai reprezinta nimica in procesul de pace, a jucat un rol important in anii ''80, dar au trecut 40 de ani de atunci totusi, nu mai traieste nici Ceausescu nici Yasser Arafat. Ca romanii sunt in continuare bine vazuti in zona, adevarat, dar asta la nivel de populatie, nu la nivel de guvern. Adica tu ca roman pe strada in zona aia ai o doza de simpatie sa zicem, sau cel putin nu te uraste nimeni, dar de aici si pana la a negocia pacea Romania e cale lunga. Momentan noi suntem in siajul UE si USA, nu am mai luat decizii importante de capul nostru de 20 de ani. Ciolacu ar fi bine sa-si ceara scuze si sa stea acasa, daca se duce acolo cu scopul sa aduca romanii, era altceva, dar el i-a trimis la tarom, 350E biletul. Chiar nu putea statul sa faca niste transporturi strict umanitare (un om si un rucsac) cu avioanele militare Hercules si Spartan ? Ptr ce naiba le-am mai cumparat atunci ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Acum nu intelege nimeni ce a cautat el in Israel zilele trecute"
      https://t.me/DanDiaconu/3330

      Ștergere
  12. "Ideea e că acum, lumina chiar de-acolo vine"
    Ce bine ar fi, dar atita timp cit ei urmeaza cu PRECIZIE cele 17 DIRECTII ALE VIITORULUI indicat UNANIM de ForumulEcMondial nu au cum sa "ne dea lumina". Este un nonsens. Deocamdata si ei sunt in aceeasi bezna demoniaca ca si restu'lumii. Nu zic ca pentru totdeauna. Cum zic baietii" NEVER SAY NEVER" dar deocamdata sunt fruntasii acestei schimbari radicale sociopolitice.
    Daca nu credeti ascultati spiciul lui Chiril Lavrov(reprezentantul oficial FRuse la WEF) de la wef anul trecut, unde practic asigura forumul ca tot ce li se cere, digitalizare, insecte, clima, etc, etc, FR deja face si implementeaza in Metropolele sale.(discursul se gaseste pe net)
    Te rog sa postezi aceste detalii si adevarul care se deruleaza.

    Intrebari?
    Amza

    RăspundețiȘtergere
  13. Deocamdata China nu exporta ideologie, dar se va schimba si asta. Sistemul pus la dospit acolo se vrea impus la scara globala , de aceea imperiul SUA trebuie sa cada. Acest nou front nu e decat inca o cireasa pe tortul decaderii alaturi de cel din Ucraina. Sa nu uitam ca toate aceste evenimente sunt chinurile facerii unei noi ordini mondiale, care va veni la pachet cu modelul de control social chinez. In Parlamentul european de ex. se lucreaza non-stop la noi legi pt. cenzura, stimularea renuntarii la bunuri/proprietati mobile si imobile, iar OMS-ul capata puteri totale prin noul tratat panddmic.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)