joi, 21 decembrie 2023

Altfel despre Revoluție


Azi e 21 decembrie, o zi care pentru mine a fost crucială. 1989, un an care a schimbat fața lumii. Ce evenimente, ce perioade! Se obișnuiește să vorbim într-un anume fel, să ne exprimăm recunoștința sau să ne arătăm ura față de cei care au fost sortiți să rămână ca „negativii istoriei”. Nu, azi nu voi face nimic din toate acestea pentru că sunt prea detașat și prea cu informațiile proaspete. Eu - la fel ca mulți din generația mea - știu bine ce-a fost atunci. De aceea niciuna dintre cele două raportări la evenimentele de atunci nu ne sunt propice. La cât de radicală a fost schimbarea vieții noastre, prefer să vorbesc despre Revoluție raportându-mă la prezent.

Observ o temă predilectă a propagandei oficiale: aceea a diabolizării regimului de dinainte de 1989. O să vă spun clar: Ceaușescu mi-a mâncat aproape douăzeci de ani din viață. De aceea, după douăzeci de ani de la Revoluție eu m-am împăcat cu Ceaușescu. Nu în sensul în care aș fi trecut la o adorare a sa, ci în sensul în care i-am înțeles politica, erorile și disperarea cu care a încercat să-și repare greșelile. Am înțeles de ce am suferit și, mai mult, am înțeles de ce vor suferi cei de după mine. În timp ce Ceaușescu s-a trezit din halucinațiile cântecului de sirenă al stăpânilor lumii, căutând apoi cu disperare să-și repare erorile pentru câștigarea independenței, cei de-acum merg din dezastru în dezastru și mai mare, cu o inconștiență demnă de mințile lor seci.

Însă persistă întrebarea: de ce a atât de disperată propaganda să le demonstreze oamenilor că atunci era rău? De fapt știrea este alta: oamenii încep să conștientizeze că acum nu e bine! Nu e bine deloc: mai bine spus, e un dezastru! Iată de ce propaganda e disperată să demonstreze că atunci era mult mai rău. Oamenii ca mine știu bine cum era atunci, dar, la fel de bine, știu cum e acum. Și pot înțelege că de pe poziția financiară de atunci se putea face ceva în cazul existenței unui pact național, în timp ce de pe poziția de acum e infinit mai greu să se facă ceva. Oamenii ca mine văd dezastrul, au devenit imuni la cântecul hârșiit al propagandei și știu în ce fundătură ne aflăm. De aceea mulți încep să înțeleagă elementele pozitive ale regimului de dinainte de Revoluția din 1989. Diferența dintre atunci și acum este una esențială: în timp ce atunci aveam speranță și aveam motive serioase pentru speranțele noastre, acum speranța e moartă, iar singura soluție rămâne aceea a unui previzibil dezastru la nivel planetar.

Disperarea propagandei de acum e similară celei de dinainte de Revoluție. Narativul societății actuale e căzut, la fel ca și fundamentele sistemului de atunci. Sistemul economic de acum e la fel de picat ca și cel de atunci. Datele false raportate pe vremuri sunt nimic față de falsurile cu care se iese acum la lumină. Privind în oglindă veți putea vedea exact că sistemul se află în același impas. 

Am citit cartea de memorii a lui Iulian Vlad și am rămas teribil de surprins de golul informațional în care acest om a trăit toată viața. E totuși imposibil de înțeles cum un individ care trăiește în inima informațiilor nu a înțeles până la moarte ceea ce i s-a întâmplat. V-o spun cât se poate de sincer: ori a fost extrem de ticălos în declarațiile sale, ori a fost extrem de incompetent. Același gol informațional îl văd acum la nivelul sistemelor de informații de azi. Mă rog, atât cât pot pătrunde și eu. Ceea ce observ însă este că, în ciuda cantității imense de informații strânse, serviciile secrete trăiesc într-un teribil gol informațional. La fel ca „Securitățile” comuniste de dinainte de 1989, actualele servicii ale sistemului Occidentului Colectiv merg pe „fabricarea de dosare” care să corespundă unui anume narativ. De aceea fenomenul dizidenței este atât de mare și tot de aceea opoziția față de sistem a atins cote considerate inacceptabile. De aceea lumea ține mai degrabă cu Rusia și cu rebelii Hamas. Și tot de aceea, tragismul celor care și-au pierdut copiii sau rudele apropiate în timpul Revoluției din 1989 este indescriptibil. Cum să te simți atunci când constați că ți-ai pierdut pe cineva drag pentru un nimic?

Starea de fapt de acum este una de pre-revoluție. Dezlănțuirea pe care-o vedem acum din partea propagandei este semnul slăbiciunii absolute a sistemului. Indiferent câți bani se bagă în propagandă, eficiența sa e mai redusă decât cea a Cântării României. E drept, există forme mai perverse, precum platformele de streaming sau rețelele sociale. Dar, cu toate acestea, sistemul scârțâie din toate încheieturile sale. Filmele de-acum sunt asemeni filmelor nord-coreene din perioada pre 1989. Chiar și bancurile care circulă au ajuns similare celor care erau date în programul de Revelion. Doar sexualizarea e infinit mai mare. 

Astfel, întrebarea pe care mi-o pun în aceste momente e una cât se poate de umană: „Ce să sărbătorim sărbătorim? Revoluția care a fost sau cea care o să vină?”.

33 de comentarii:

  1. In ultimii 3-4 ani ,Ceausescu afost sabotat de primsecretarii de judet in colaborare cu generalii de securitate ,deci o tradare a imbuibatilor epocii.Nu am avut si nu am nici acum o simpatie pentru Ceausecu ,dar propaganda vrea sa acopere mizeria de acm .Daca inainte securitatea apara tara ,dar si urmarea pe toata lumea ,acum toate institutiile servesc la protejarea furturilor si fac experiente pe noi.Eu sunt unul care suporta experientele facute de sri asupra noasrta .Trebuie sa amintesc faptul ca organizarea Adunarii de la Alba Iulia in vederea unirii de la 1918 a fost facuta ,in principal ,de cele doua biserici romanesti din Ardeal.Deci speranta in scmbarea situatiei de acum trebuie dublata de ORGANIZATRE , nu anarhic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit la aparitie cartea lui Iulian Vlad si atunci l am "cam" crezut.
    Ulterior am citit opinii ca omul defectase.Subtil, dar defectase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu știu dacă a mai văzut cineva, dar ori în 1989, ori în ianuarie 1990, în timp ce mă uitam la televizor, pe ecran a apărut câteva secunde următorul text:

    "Copii, se vede că noul președinte vă iubește, din moment ce vă dă desene animate la televizor."

    RăspundețiȘtergere
  4. Vorbim de mortaciuni.
    Revolutia e moarta, mortii sunt vinovati. Revolutia e vinovata.
    Asta a ajuns revolutia, un vinovat de tot ce cuprinde viata romanilor dupa 1989.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nimic de contrazis, doar faptul că nu a fost o revoluție, ci o lovitură de stat decisă de stăpânii lumii, motivul fiind expus la început, trezirea. Execuția loviturii, a fost pusă în aplicare de către cel mai puternic și important aghiotant al lor la acel moment, idiotul și/sau trădătorul Gorbaciov.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super! Cati oare isi dau seama de realitatea ziselor dumitale? Da, "revolutia" a fost o lovitura de stat pusa la cale de americani, cu ajutorul lui Gorbaciov! Contra catorva miliarde de USD!

      Putin, STIE ca porcaria actuala mondiala, nu era posibila fara pasivitatea/ajutorul lui Gorbaciov, de aia nici nu i-a organizat funeralii nationale si nici n-a fost la inmormantarea lui, considerandu-l tradator!

      Ștergere
  6. Nu va fi niciun motiv de sarbatoare, pentru ca nu va fi nicio revolutie, ci va fi o involutie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta-i clar si se vede de la o posta, si cu atit mai mult trebuie sa fim pe faza ca sa nu mai alergam precum gainile speriate de vidul de putere in timp ce smenarii gainari isi impart spatiile comerciale, fabricile si imobiliarele.

      Ștergere
    2. Marea dilema a mea si sunt convins ca si a altora ramane dicotomia: CHIN pentru prosti, distractie(studii) in Occident pentru ei si acolitii-racolatii lor.
      Unii( cei cu scoala de prosti) isi tocau viata si sanatatea la REEDUCARE la Pitesti, la Canal, in baraci infestate cu sobolani pe Baragan la 40 grade C., pe stadioane pentru a "reinvia" patriotismul in ei in timp ce el si gasca lui (cu scoli de jmecheri din sectorul 1 dar si din alte parti) isi petreceau vacantele (plus cursuri, scoli) in Occident unde li se dadeau si carduri de credit cu bani pe ele PENTRU A DEVENI IN CITIVA ANI CAPITALISTI INRAITI.
      Poate explica cineva aceasta dualitate strigatoare la cer?
      Oare ce avea bai frate Ceausescu cu detinutii politici in timp ce el se plimba cu caleasca reginei la Bachingam iar copiii protipendadei altceva nu visau in anii 80 decit la a avea avere, vile si piscine ca in occident?(identic in toate tarile socialiste)
      (DD, Rog publicare:)

      Ștergere
    3. @Anonim(22:47), sunt absolut inexacte și incorecte opiniile tale. Iată care-s problemele:
      1. Ar trebui să vezi mai bine cine erau cei care-și făceau studiile în Occident. Care era caracteristica aceea interesantă care-i lega? Îți voi spune că erau oameni de nivel înalt în statul român care nu-și trimiteau copiii în occident, în timp ce unii mai de mâna a doua o făceau. Asta va trebui să înțelegi pentru început și ți se va lumina mintea în ceea ce privește „dualitatea” pe care ai observat-o.
      2. Ceaușescu nu are nicio legătură cu reeducarea de la Pitești. În ceea ce privește deținuții politici, regimul său e cel care a terminat mizeria asta, eliberându-i pe toți cei care mai erau prin pușcării de pe vremea lui Gheorghiu Dej. Dacă te referi la așa-zișii dizidenți, ar fi interesant de înțeles că, în afara unor abuzuri ale sistemului, singura „violență” asupra celor care se declarau împotrivă era o supraveghere a acestora. Asta nu înseamnă că respectivii nu aveau libertatea - inexplicabilă pentru mine - de a se plimba pe la tot felul de ambasade occidentale precum dizidenții de lux Pleșu&Dinescu.
      Încearcă să înțelegi lumea reala, nu narațiunea care ți-a fost vândută pe post de adevăr.

      Ștergere
    4. Ma bucur ca ai mentionat vizitele la ambasade. N-ar fi rau daca ai putea sa elaborezi pe tema "libertatatii inexplicabile" ale vizitelor la ambasade legate strict de ordinele direct de la Nea Nicu de a fi DOAR supravegheati de ochii lumii(a vecinilor). Care este legatura( Diagrama Venn) intre aceste atitudini permisibile ale dictatorului fata de listele de "untouchables", agenda 30 pentru Romania si imprumuturile grase acordate de stapinii banilor.
      Multumesc anticipat pentru raspuns.

      Ștergere
  7. “Vidul de putere”. O sintagma importanta lansată in primele zile dupa revoluție. Cognitive linguistics nu studia absolut nimeni in comunism. Nu aveau cum veni manipulări la nivelul asta (când oamenii s au prins scandau “ați mințit poporul cu televizorul”) care arată sofisticare în manipulare folosind sintagme cu putere de priming gândită, creată intenționat, decât de la maeștrii manipulării, vesticii. Dacă e să ne gândim bine, propaganda comandată și coordonată de CIA începând cu anii 50 încă nu are egal. De departe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vax!

      Rusii sunt mult mai tari in manipulare decat americanii! Imbina adevaruri cu minciunile, in asa proportie incat la un moment dat, e imposibil pentru neavizati sa faca diferenta!

      Realitatea e ca rusii, spre deosebire de americani, n-au mai avut interes sa manipuleze... prea mult!

      Nu rusii sunt imperialistii moderni ci, americanii!

      Iar "cognitive linguistics", desi nu se numea asa, o invatam cu totii in facultate, la "pedagogie"! Legatura aia dintre limbaj, cunoastere si intersectia dintre ele, era de fapt baza pedagogiei, care se preda si la facultatile de inginerie, si la cele de "uman", si la medicina, si peste tot! Eh, ca nu avea un nume in engleza pe vremea aia, nu inseamna ca nu invatam astea!

      Ștergere
    2. Propaganda lor este de neegalat din simplul motiv ca ei(stapinii banilor) sunt cu banii grei la inaintare, cu "margelele de sticla" pe care le scutura in fata fomistilor adica in fata restului lumii. Nu-i un rezultat al vre-unei inteligente iesite din comun.
      Cine plateste comanda MUZICA!
      ...Un fel de eiliens aterizati in fata tribului BALUBA!

      Ștergere
  8. Culmea penibilului la bancuri.Harneala 3 da așa zise bancuri cu Chuck Norris, din acelea lansate de si ai ei cand omul s a up gradat influencer ( mijlocitor catre Hollywood, Frank Sinatra conf. autobiografie Chuck Norris). In fine, in anii '70-'80 inca nu se zicea așa.

    RăspundețiȘtergere
  9. parca prin martie 89 a fost achitata datoria externa, ce este cu adevarat tragic e ca foamea si frigul au mers in continuare la fel, doar ce se obisnuisera oamenii cu ele...
    am intalnit numeroase cazuri de tipi care sustin ca nu a existat asa ceva, daca te uiti cu atentie la ei sunt din zona celor care "se descurcau".

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru a intelege evenimentele din 1989, este f. interesant urmatorul articol: https://romanialibera.ro/special/fmi-a-vrut-sa-i-saraceasca-pe-romani-inainte-de-89-pentru-a-i-scoate-in-strada-245463/ . Redau un fragment semnificativ: "Dar problema pe care o discutam în 1982-1983 era de ce România a refuzat acordul stand-by cu FMI, de încheierea căruia depindea reeşalonarea datoriilor ţării cu băncile occidentale particulare. Din studiile efectuate la vremea aceea la Institutul de Cercetare al Europei Libere, studii care se pot consulta la arhiva Universităţii Central Europene de la Budapesta, reiese clar că planul propus de către FMI pentru plata datoriilor României prevedea măsuri de austeritate atât de drastice încât a fost refuzat de conducerea de atunci a României, fiind înlocuit cu un program propriu care, deşi mai puţin sever decât cel preconizat de FMI, a fost responsabil pentru sărăcia şi lipsurile pe care le-au îndurat oamenii până în 1989."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minciuni gogonate( mai ales cind auzi de Budapesta)!
      Bancile nu fac asemenea presiuni pentru crearea austeritatii in popor. Arata-mi un precedent istoric. Iti spun eu ca nu exista, zero cazuri. Este fix invers. Este in interesul bancilor sa te tina cit mai indatorat, pe viata daca este posibil.

      TESTARILE punctuale inumane(lipsurile sistemice) la care am fost supusi tin de altceva. Nici o grija,... in curind vom vedea "implementarile" in vestul Europei si peste ocean....Deja se vad primii "ghiocei"!
      Amza

      Ștergere
    2. Nu neaparat; nici eu n-am incredere nici in Budapesta, nici in autoarea interviului, Sabina Fati. Dar: 1) nu e vorba de banci, ci de FMI, care este o institutie globala politizata; era important acordul cu ei pentru ca imprumuturile ULTERIOARE de la bancile "particulare" sa aiba dobanda mai scazuta; 2) bancile asculta si ele ordinele, daca vin de sus; altfel de ce ar fi fost iertate Polonia, Cehoslovacia si Ungaria de datoriile lor, mult mai mari decat ale Romaniei? Alt exemplu: Toate bancile din Canada au blocat conturile celor care au donat bani pentru Convoiul camionagiilor contra vaccinarii de anul trecut; de ce ar face asta o banca, riscand sa piarda increderea clientilor?

      Ștergere
    3. Fara exagerare, suportul moral pe fata al camionagiilor in Canada nu a depasit 1%, si poate inca 1% care se susoteau prin VECEURILE institutiilor sau in soapta la ureche( ca sa nu-i auda smartfonul din buzunar), ATIT!. Imi povesesc prietenii din Toronto ca lumea prin parcarile Mall-urilor sareau cu gura si-i goneau pe tinerii in truckuri cu steaguri care aveau banere lipite.
      Asa ca pentru banci riscurile sunt ZERO! suportul imigrantilor cu genunchii moi pentru wef si masurile lor este absolut colplesitor.

      Daca este sa-si toace automobilele la fier vechi, nu numai ca nu vor protesta dar vor si plati pentru debarasare.

      Ștergere

  11. Pe 21, deja aveam 1 copil, o fata. Eram un pic trecut de 30 de ani, eram ofiter aviatie, pilot-inginer. Intrasem in Gradinita, din Piata Romana, sa iau o pizza si o bere. 6 ore de zbor cu o zi inainte, in regim supersonic. Ma durea in cur dar aveam liber si chiar voiam sa ma simt bine! Si nu mi-a adus nimeni, nici pizza, nici berea. Undeva, departe, se auzea un vuiet. Am iesit afara, totul era pustiu! Nici macar pasarile nu zburau! M-am autoservit cu berea, ca pizza, era deja carbune si am oprit cuptorul, ca sa nu arda casa. Mi-am luat si o sticla de coniac Triumf si stateam pe scaun, linistit, cand pe langa geam, geamul ala fara perdele, am vazut pe unul care s-a strambat la mine si, avand steagul romaniei in mana, l-a rupt pe genunchi
    Mi-am dat seama ca e ceva rau, rau de tot! Cand am iesit afara, Piata Romana era plina de lume care striga impotriva lui Ceausescu. Pasari, tot nu erau…
    M-am dus acasa, in Nicolea Iorga, unde stateam… Nevasta-mea, era linistita, habar n-avea ca e ceva in curs. Pustoaica mica, mi-a zambit si a adormit la loc. Televizorul, nu avea semnal…

    Mi-am luat pistolul si m-am dus sa vad ce naiba se intampla! Eram ofiter de aviatie, lt-colonel, asa ca aveam dreptul de port-arma permanent, pentru ca tehnic, eram in misiune tot timpul…

    Am vazut ce e acolo. N-am urlat impotriva nimanui dar am vazut ca sunt o gramada de femei cu copii in brate sau in carca.

    STIAM ca va urma ceva rau, pentru ca aia, din fata de la Gradinita, nu erau soldati normali: erau prea batrani pentru gradele purtate pe umerii lor si am vazut soldat dand ordine unui colonel. Nu merge asa! Mi-am asumat rolul cretin de a scoate de acolo, cat mai multi copii, eu insumi fiind tata, “posesor” de copil mic… Fie-mea, avea 1 an, pe vremea aia! N-as fi suportat s-o pierd si m-am gandit ca nimeni nu si-ar dori sa-si piarda copilul…

    Pe unele tampite, a trebuit sa le amenint, ca sa iasa de acolo. Erau flori, pe care le puneau in fata cordonului de soldati… Voiau pace! Ca militar, am vazut ca aia NU erau militari ca mine si cert, nu voiau pace!… Facusera un baraj, ca sa nu se uneasca cei din Romana, cu cei de la Universitate
    Era un mare gol la mijloc si evident, voiau sa-l pastreze.
    Am alergat facand-o pe cainele de paza, vreo cateva ore bune, impreuna cu cativa prieteni de-ai mei de acolo, din Romana.

    La un moment dat, a intrat in multime, un DAC blindat, albastru, de securitate, care efectiv a calcat pe oameni. A fost momentul in care mi-am dat seama ca totul fusese organizat deja…
    21. 12.1989…
    Puterea mea in fata a ce se intampla, era zero. Ca militar, ca om dedicat apararii vietilor alor mei, n-am putut decat sa continui sa iau din drum cretinii si cretinele care-si puneau in pericol copii. Nu era locul lor acolo!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am deviat autobuzele care veneau cu securisti, dinspre Calea Victoriei, in asa fel incat la un moment dat, nici macar nu mai putea iesi cineva din ele! Dar a fost doar o mica intarziere, nimic de substanta…

    Aveam o lanterna cu focalizare scurta si am reusit cu ajutorul ei, sa deviez cele doua elicoptere care au survolat atunci, Piata Romana
    Din pacate, n-am putut impiedica rafala trasa aiurea dintr-uul dintre ele…
    Direct, pe seara, n-aveam cum ajunge la Universitate
    La Romana, pe la ora 21, nu mai era mare lucru, asa ca am decis sa merg la Universitate
    Bun dar, nu se putea! Asa ca am luat-o pe drumul ocolit, pe Dacia, prin fata ASE, apoi dreapta, pe langa casa lui Paunescu care… culmea avea pistol!!! Un Carpati cu care ne ameninta si apoi, spre Universitate. Amuzant, a fost ca atunci cand Paunescu m-a amenintat cu Carpati-ul lui, eu i-am pus la cap Makarov-ul meu si a zis…” Bine, o ai mai mare, asa ca nu ma impusca!” Normal ca n-aveam de gand sa impusc pe cineva dar nici nu-mi doream sa fiu eu impuscat de vreun tembel posesor legal sau nu, de arma!!!

    Aveam pe mine, o scurta de aviataie, din piele, imblanita la interior. Nu era cazul, nu era foarte frig! Dar cu haina aia, cand au inceput sa traga de la “Pescarul” spre Inter, am intrat sub un VW broasca, care nu e chiar inalt la sol!
    Mi-a fost frica sa scot pistolul, lumea din jur era hiper-excitata
    Facusera un baraj lateral de Intercontinental, cu tomberoane si mai tarziu, cu masini de gunoi
    Au rasturnat pe undeva, prin fata Teatrului National, o masina a pompierilor, lumea era furioasa
    Focurile de la Pescarul, n-au ajutat ci, din contra!
    Personal, eu simteam frustrarea faptului ca NU ma puteam duce acolo, sa lichidez nenorocitii!
    Pentru ca a face asta, trebuia sa recunosc ca de fapt, fac parte dintre ei. Nu faceam dar… cui si cand sa explici???

    Aveam un pistol, al meu, un Makarov, cu incarcatorul lui, de 8 focuri, plus cel de pe teava… Zero, de fapt! Daca scoteam arma atunci, eram linsat instantaneu!

    La Universitate, am facut exact ce incercasem sa fac si in Romana, sa alung femeile si copii
    Pana au venit tancurile
    Acolo chiar m-au apucat dracii si m-am urcat pe tanc
    Pe primul
    Comandant, lt. Radu Osaca, ofiter de aviatie, pilot, subordonatul meu…
    i-am ordonat sa rcoboare si sa raporteze de ce si cum e el, un ofiter de aviatie, comandant al unei grupe de tancuri
    atunci, am scos pistolul si I l-am pus la tampla! Era nu departe de “casa armatei”, din Calea Victoriei!
    I-am ordonat sa coboare, am ordonat celor din tancuri sa se retraga 100 m si sa astepte ordinele mele.
    Pana pe 5 ianuarie, n-a fost usor!
    Pe 5 am zis ca-mi bag picioarele si m-am dus acasa la parintii mei, la Sinaia. Aveam in masina, pe nevasta-mea, pe pustoaica mica, un AK 47 si in Makarov
    Tata, care era inginer sef la OJT=Prahova, trebuia sa se duca sa alunge teroristii de la Costila… Fost salvamontist si pilot, am facut rost de un elicopter si… nu, nu ameninta nimic si nimeni turnul de acolo
    Apoi a fost problema cu otravirea apei… dar nimeni n-s otravit nimic
    Pana pe la sfarsitul lunii ianuarie 1990, am avut AK-uri in casa. Dupa aia, le-am predat si eu am ramas cu Makarov-ul meu, calibrul 45, pe care-l am si acum, legal!

    Cam atat despre 21 decembrie 1989! Aveam 32 de ani…







    RăspundețiȘtergere
  13. O întrebare domnule Diaconu:
    Dacă prin absurd lumea se va mobiliza la fel ca în '89, credeți că se va mai trage în populație?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. " Nu trage dom'Semaca, sunt eu, Lascarica!".
      Am vrut să scriu fraierica, dar nu mai ieșea rima.
      PS. Dacă nu înțelegi, mai vizionează filmul odată și încă odată, până înțelegi poanta.

      Ștergere
  14. Sa va de-a Dumnezeu sănătate .Mă raliez D vs pt aceste opinii .Același sentiment îl trăiesc și eu .M am împăcat cu Ceaușescu și îl pomenesc atunci când fac parastase .Sunt produsul lui alaturi de alte mii că și mine.Il înțeleg acum după 33 de ani și mă sufocă durerea vazandu l intr un clip pe You Tube cu ochii în lacrimi ,ascultând in China sau Corea o artista locală ce canta în românește melodia Românie ,Românie....Cu toate greșeli lui vrute sau nevrute omul asta și a iubit tara .Câți din noi putem spune asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este nu cred ca cei care il regreta azi l-au iubit atunci , dar dezastrul de astazi nu are echivalent in scopul de atunci! ! Poporul a suferit in frig si foamete aproape un deceniu ,cu mici exceptii au fost cei care s-au descurcat indeobste celor de la sate le-a fost mai bine !Utopia lui Ceausescu a prins contur si asta nu a fost pe placul stapanilor , oricum cadea regimul fiindca era pe lista alaturi de tot blocul socialist , dar nu atat de brutal trebuia ! A fost probabil o directiva sa fie asa , sa ne invatam minte sa nu mai vrem a ridica pretentii de a fi LIBERI niciodata ! Nu stiu in ce masura NATIONALISMUL mai reprezinta o forta reala si consitenta de a se mai manifesta, nu doar in Romania ci in Europa ! Teoretic el castiga teren dar nu are consistenta e golit de valori !

      Ștergere
  15. Foarte detasat articolul , asa si trebuia sa fie ! O analiza simplista la rece ! Ce nu inteleg eu de la acest popor de ce mintea lui e inca paralizata dpdv politic! Nu inteleg de ce se iluzioneaza ca are drepturi pe care si le revendica si le exprima, dar constata ca sunt nule in practica ? De ce acest masochism politic , decat o viata pe pastile nu mai bine o interventie chirurgicala direct pe boala ? Ne este teama si nu ne place sa iesim din acest confort-iluzie in care SISTEMUL pas cu pas ne baga !

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu va fi nici o revolutie (dealtfel despre binefacerile unei revolutii este de discutat, vezi revolutia franceza, revolutia din 1917, revolutia din 1989, revolutiile portocalii, etc.) eu unul sunt convins de acest lucru. Din pacate lumea va merge inainte "pe linia" lui Huxley, Orwell, Zamiatin ("Noi") si pe ideea exprimata in anii 1860 de Dostoievski, citez aproximativ: "progresismul va merge mereu inainte". Nu spun asta cu vreo placere sau bucurie, dimpotriva imi doresc enorm sa ma insel !

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca acum este rau (mai ales un profund rau spiritual si moral !) asta nu inseamna - pentru mine - ca inainte de '89 era bine ! Eu cred ca vremurile de dinainte de '89 si cele de dupa sunt (doar) doua fete ale (aceluiasi) rau ! Ceausescu a facut cateva greseli imense: industrializarea (necesara, dar el a facut-o absolut megalomanic), ratarea momentului legat de perestroika (cand, daca ar fi fost cu adevarat un iubitor al romanilor si Romaniei, ar fi luat alte decizii) pe care el l-a folosit doar pentru a-si intari spre absurd controlul (dealtfel el si-a dorit mereu sa scape de Moscova pentru a face numai si numai ce doreste el si asa se explica politica lui externa, relatiile cu lumea araba, Israel, China, SUA, Germania etc. Nu era patriot, el dorea doar sa conduca singur ! Si Moscova il incurca !) si o alta greseala, momentul "revolutiei" cand intr-un fel s-au altul a dat ordin sa se traga in oameni ! Inchei, sper ca nu l-am suparat pe Dan (ii stiu parerile pe acet subiect), eu cred ca patriot a fost de exemplu Ianos Kadar nu Ceausescu care, repet, nu a fost interesat decat de puterea sa personala !

    RăspundețiȘtergere
  18. Vă spun cinstit că le-aș da dreptate la toți. Situația socială pe timpul Împușcatului sau cea de acum cu un alogen indiferent, apatic și ostil românilor, are totuși mari diferențe. Acum Statutul de colonie este evident, sub străini, atunci era dictatură personală.
    Un lucru e comun: îngrijorarea oamenilor și lipsa de perspectivă pozitivă pentru viitor.
    Un vot contra: Iulian Vlad știa tot ce se pregătește pentru înlăturarea dictatorului. Vlad nu era nici ticălos nici prost. Asta e sigur! Doar că el informa pe alții, nu avea atribuții să schimbe mersul societății. Tatonările la liderii structurilor de forță pentru a-l da jos pe Împușcatul s-au soldat cu refuz.
    „Revoluția” a fost o operațiune reușită a Serviciilor străine, soldată cu o lovitură de stat militară!


    RăspundețiȘtergere
  19. Sper să nu mai fie nicio „revoluție populară” (adică niciun genocid pus la cale de cei care dețin puterea), fiindcă nu va fi cu nimic diferită de 1907 sau de 1989: tot sclavii de rând (îmbătați de idioțeniile numite naționalism și patriotism) vor fi exterminați de sclavii de rând recrutați ca să fie criminalii din armată, poliție, jandarmerie și servicii secrete. Însă, dacă cei care conduc Lumea vor face greșeala fatală să-i deposedeze pe oameni de autovehiculele personale cu care se îmbată, zilnic, cu sentimentul de putere generat de stăpânirea mașinii, atunci chiar că va exista o revoluție adevărată pentru că șoferii vor intra în sevraj, fiind dependenți de viciul șofatului, care este un drog mult mai puternic decât sexul, motiv pentru care Victor Socaciu a făcut și un cântec numit „Balada șoferului” în care zice următoarele: Și acum mașina mea – Toată lumea știe – Îmi e dragă mai ceva – Decât o soție! Plus că după trei decenii de mers, zi de zi, doar cu mașina personală, oamenii preferă mai degrabă să moară călcați de tanc decât să reînceapă să meargă pe jos sau cu transportul în comun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deposedarea de masini cu MAI( mot cu ardere interna) va fi intradevar infernala mai ales pentru navetisti. De lovilutie in schimb UITA! Pur si simplu vor dispare carburantii. In Canada anuntul oficial al datei a fost facut acum citeva zile.

      "Canada lays out plan to phase out sales of gas-powered cars, trucks by 2035. New regulations being published this week by Environment Minister Steven Guilbeault will effectively end sales of new passenger vehicles powered only by gasoline or diesel in 2035."
      acum 3 zile
      "Norway: 2025 All new passenger cars. Commercial vehicles to continue to use petrol and diesel until 2035."

      In Romania trimbitarea anuntului UiE la comanda il vor face dupa probabil acum dupa masa de revelion, cind toti se vor vaita de dureri de burta si nu le va arde de alte ginduri.

      Hai sa zicem ca te infurii si faci scandal. Unde ai sa te duci, cind toate primariile si parlamentele iti vor indica directia Bruxelles sau hotarire facuta de IA ca fiind sursa legii. Te vei duce acolo sa faci git??

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)