miercuri, 20 decembrie 2023

Războiul dronelor


Privind retrospectiv devine aproape incredibil modul în care conflictul din Ucraina a schimbat fața războiului. Început ca o confruntare de secol XX, actualul război se va termina ca un veritabil „război al stelelor”. Mi se pare o evoluție atât de rapidă încât finalul acestui conflict va transforma domeniul apărării atât de mult încât vom avea două categorii de țări: cele pregătite, devenite peste noapte aproape invulnerabile și cele rămase în urmă și absolut nerelevante.

Țineți minte deplasările cu o grămadă de vehicule grele, unele din ele scoase din depozite și abia târându-se pe câmpul de luptă? Lipsa de coordonare din ambele tabere, greșelile copilărești și calculele eronate. Toate acestea s-au perfecționat treptat, iar câmpul de război s-a transformat rapid dintr-unul clasic într-unul tehnologic. 

La capitolul drone, primele apariții au fost cele turcești, Bayraktar, pe care rușii le studiaseră anterior în Caucaz și care doar pentru o extrem de scurtă perioadă au părut că vor înclina balanța în favoarea ucrainenilor. Nu e vorba de faptul că rușii nu ar fi avut cu ce să le dea jos. Problema era că darea jos a unei astfel de drone era scumpă, înclinând balanța economică în favoarea Ucrainei și a Occidentului. De partea cealaltă, rușii aveau o groază de drone, dar toate la nivel de prototip. Nu mai amintesc că fiecare acel prototip putea fi condus optim doar de echipa care-l proiectase, transformând totul în haos în timpul confruntării. De asemenea, fără tactici și strategii coerente, coordonarea între câmpul vizual al dronelor și cel al soldatului era inexistentă. De aceea greul luptei se ducea de fapt pe teren, cu soldații care îngroșau rândul pierderilor.  Spre deosebire de ucraineni, care trăiau în iluzia „resursei umane nelimitate”, rușii înghițeau greu și amar fiecare pierdere. De aceea interesul principal de partea rusă s-a pus pe „automatizarea” războiului în vederea minimizării morților și răniților în propria tabără. 

Producția de drone a devenit astfel strategică. Cele câteva concepte s-au concretizat în două modele de drone pentru care s-au construit rapid linii de producție. Golul de pe front a fost suplinit pentru o perioadă de dronele iraniene, „mobrele” Shahed. Rușii au achiziționat un număr mare de drone sinucigașe iraniene, dar și licența de producție. De asemenea, au modificat câteva elemente, astfel încât doar un mic lot inițial a fost utilizat pe front în tehnologie 100% iraniană. Pentru celelalte rușii au adăugat câteva module menite a crește precizia dronei și manevrabilitatea. Aceasta însă este istorie deoarece imediat după momentul inițial frontul a avut un upgrade major.

Vedetele care au transformat contraatacul ucrainean într-un eșec usturător au fost dronele FPV. Aceste dispozitive banale au capacitatea de a duce o încărcătură explozivă exact acolo unde e nevoie de ea. În cazul tancurilor și blindatelor ucrainene, dronele FPV s-au dovedit o armă, pe cât de banală, pe atât de ucigătoare deoarece atacau exact punctele sensibile ale acestor vehicule. Sunt sute de clipuri cu drone FPV intrând în vehiculele de transport pe ferestrele laterale sau atacând punctele cele mai sensibile și mai greu de atins. Rușii au reușit să construiască o impresionantă facilitate pentru producția de drone FPV Upyr(și generațiile ulterioare) într-o zonă situată la 400km sud de Moscova. Noua realitate produce noi posturi în armată. „Mânuitorii” de drone FPV au o specializare separată. Dacă vi se pare simplu, ar trebui să știți că tendința este ca un operator să ghideze nu o dronă, ci un întreg roi de drone care cooperează între ele în atacul țintelor multiple. 

N-o să mai insist decât în trecere pe noile generații de drone kamikaze deoarece le cunoașteți. O noutate este îmbunătățirea continuă a dronelor de observație/culegere date, care în prezent sunt integrate impecabil cu artileria. Se ajunge astfel să se economisească muniție în timp ce atacul devine mult mai eficient. Rușii și-au pus la punct fabrici pentru fiecare tip de dronă, astfel încât acum reușesc să-și fie auto-suficienți.

Partea interesantă este însă cea terestră și navală. Fără doar și poate a ajuns peste tot propaganda ucraineană cu privire la dronele acvatice cu ajutorul cărora au pus probleme marinei rusești. Pe lângă dezvoltarea armelor anti-dronă, rușii și-au pus la punct o nouă generație de drone acvatice. Vârful de gamă este reprezentat de generația de drone „de apă dulce”, care monitorizează Niprul în zona Herson, acolo unde ucrainenii reușiseră să-și facă mai multe capete de pod. După curățare, rușii au pus mai multe drone să patruleze. Fiind extrem de mici, sunt practic imposibil de detectat. De asemenea, în punctele cheie aceste drone pur și simnplu stau la pândă, iar când detectează o barcă o atacă fără milă. Acest tip de dronă, deosebit de ieftină și eficientă, a reușit să asigure liniștea malului stâng al Niprului. 

Cele mai puțin cunoscute drone sunt cele terestre. Pe canalul meu de telegram am anunțat utilizarea roboților pe câmpul de luptă, dar nu am detaliat întrucât la acel moment nu aveam toate datele necesare. Există o multitudine de drone robotizate care le fac soldaților viața mai ușoară. Spre exemplu,  atât rușii cât și ucrainenii au dezvoltat drone de minare/deminare. Din păcate, în timp ce rușii își fac dezvoltările tehnologice pentru uzul lor, ucrainenii dau pe gratis SUA și NATO rezultatele cercetărilor pe care le fac în acest domeniu. Și să știți că lucrează foarte bine! Ce-i drept, în domeniul de minare a câmpurilor, s-a dovedit că dronele terestre fac o treabă excelentă, fără a mai pune viața soldaților în pericol. 

Avem, de asemenea, drone pentru transportul materialelor sau a răniților. Dotate ci inteligență artificială necesară evitării obstacolelor și reconfigurării traseelor, s-a dovedit că asemenea drone fac toți banii întrucât pot fi trimise oricând pentru aprovizionarea liniilor avansate, fără riscurile implicate până acum de transportul clasic. Însă nu e singurul domeniu.

Și-au făcut apariția mitralierele mobile. Puse pe un șasiu cu șenile, mitralierele pot fi operate de la distanță la fel ca o dronă FPV. Diferența este dată de faptul că poți muta mitraliera noaptea, pentru ca dimineața dușmanul să se trezească cu foc din spate. Avem însă ceva chiar mai interesant. Lobaev, cunoscutul producător de arme cu lunetă, a anunțat dezvoltarea unei arme cu lunetă operată în exclusivitate la distanță. Astfel, lunetiștii nu mai trebuie să stea în zone periculoase, putând opera armele din spații sigure. Desigur, nu se obține precizia unui lunetist, care atunci când e prezent fizic ține cont de o multitudine de alți factori, dar e o precizie mulțumitoare. 

Ceea ce putem remarca este faptul că armata se schimbă din temelii. Nu mai există desfășurarea de arme grele decât în anumite momente specifice ale luptei. Conflictul din Ucraina ne arată limpede că războaiele viitorului se vor da pe tărâmul tehnologiilor înalte care, dincolo de faptul că sunt ieftine, sunt mult mai eficiente și versatile. Așadar, „războiul dronelor” e un fel de avans cu jumătate de pas în direcția războiului complet automatizat, purtat de entități exclusiv electronice, sprijinite de AI. Lumea se schimbă rapid, inclusiv din punct de vedere militar. De aceea spuneam la începutul articolului că, în urma tranziției, vom avea țări care se adaptează și țări care, nefiind capabile de salt, se vor scufunda într-o teribilă lipsă de relevanță.  

17 comentarii:

  1. Mai avem un pas sa le facem militare:


    Laserul de la Măgurele, cunoscut și ca Laserul de Mare Putere (ELI-NP) din cadrul proiectului european Extreme Light Infrastructure, este unul dintre cele mai avansate sisteme laser din lume. Cu toate acestea, scopul său principal este cercetarea științifică, nu aplicațiile militare.

    Acesta este destinat studiului fenomenelor fizice sub acțiunea unor câmpuri electromagnetice intense și a fost conceput pentru a desfășura cercetări avansate în fizică, biologie și chiar medicină.

    În ceea ce privește utilizarea în apărarea militară, în special împotriva dronelor inamice, tehnologia laser este explorată la nivel global pentru aplicații de apărare. Laserele pot fi folosite pentru a detecta, urmări și neutraliza ținte aeriene mici, cum ar fi dronele, prin emiterea unui fascicul intens de energie care poate deteriora sau distruge ținta.

    Cu toate acestea, Laserul de la Măgurele nu este dezvoltat sau destinat pentru astfel de aplicații. În domeniul militar, laserele utilizate sunt special concepute pentru apărare și sunt diferite de cele utilizate în cercetarea științifică, având parametri și caracteristici specifice necesităților militare.

    În concluzie, în timp ce tehnologia laser în general are potențialul de a fi folosită în apărarea împotriva dronelor, Laserul de la Măgurele este focalizat pe cercetare și nu este destinat utilizării militare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da boss, am inteles, ne-ai repetat de trei ori. Oricum nu interesa pe nimeni laserul de la Măgurele, cu ala nu dai jos avioane ca n-a fost creat pentru asta

      Ștergere
  2. Lasere pentru neutralizarea dronelor:

    Precizie Ridicată: Laserele pot fi extrem de precise, permițând angajarea țintelor mici și mobile, cum ar fi dronele, chiar și la distanțe mari.

    Viteză de Reacție Rapidă: Laserul călătorește la viteza luminii, ceea ce înseamnă că poate lovi o țintă aproape instantaneu după ce a fost detectată și urmărită.

    Cost pe Tir Redus: Comparativ cu muniția tradițională, costul „tragerii” unui laser este semnificativ mai mic, deoarece este limitat la costurile de energie electrică.

    Discreție și Silențiozitate: Laserele operează fără zgomot și fără a lansa proiectile vizibile, ceea ce le face mai puțin detectabile de către inamic.

    Capacitatea de a Deteriora sau Distruge: Laserele pot fi folosite pentru a deteriora componentele sensibile ale dronelor, cum ar fi camerele, senzorii sau chiar structura de zbor, fără a provoca daune colaterale.

    Posibilitatea de a Folosi Diverse Niveluri de Putere: Sistemele laser pot fi ajustate pentru a provoca diferite niveluri de daune, de la dezactivarea temporară a echipamentelor electronice până la distrugerea completă a dronei.

    Integrare cu Alte Sisteme de Apărare: Laserele pot fi integrate cu sisteme radar și alte mijloace de detectare pentru a forma un scut defensiv eficient.

    Provocări și Limitări: Sistemele laser se confruntă cu provocări, cum ar fi efectele condițiilor meteorologice asupra eficienței și necesitatea unei surse de energie puternice și stabile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vax albina!
      Trebuie sa fi localizat linga generatoare uriase de energie. De unde le iei si/sau de unde le cari dupa tine, fiind pe cimpurile ucre pline de balarii in plina perioada globala de DEELECTRIFICARE? Vise prietene!
      Hai sa gindim practic.
      CC

      Ștergere
    2. Laserul de la Magurele… De ani de zile lipsit de finantare, eliminat din programele internationale interdisciplinare de cercetari (la presiunea ungariei), cu cercetatorii cu adevarat relevanti, ori deja de mult plecati din tara, ori imbatraniti.

      Initial, desi a fost oficial conceput ca laser cu aplicatii exclusiv in cercetare, in spate, a fost finantat de stat (PCR), cu ideea de a fi folosit in scopuri militare. Si sunt cel putin doua ocazii in care chiar a fost folosit in scopuri strict militare, culmea, cu extrem de mare eficienta!

      Legat de folosirea laserului in doborarea dronelor, lucrurile nu sunt deloc atat de simple! In primul rand, raza laser e strict rectilinie. Asta presupune ca, daca se doreste atingerea unei anumite tinte, aceea trebuie sa fie, fie statica si sistemul de localizare a tintei sa aiba timpul necesar fixarii ei precise, fie ca dispozitivul care emite fasciculul laser (cu cat mai puternic, cu atat mai mare si mai greu!!!), sa aiba un suport multiplu, de teledetectie, focalizare a tintei, fixare pe tinta si urmarire in timp real, cu predictia, tot in timp real, a traiectoriei mobilului urmarit.

      Fara un sistem extrem de performant de calcul, care sa fie asistat de ceea ce (aiurea dupa parerea mea), se numeste IA, nici cu slujbe nu se poate realiza asta!

      De ce? In primul rand, o drona are dimensiuni extrem de reduse. O drona extrem de ucigatoare, in afara de faptul ca are dimensiuni reduse, poate evolua la inaltimi mici “sub radar”, fara probleme, mai ales daca e o FPV. Din cauza vitezei unghiulare raportate la raza terestra, e infinit mai simplu de urmarit si fixat o tinta care evolueaza cu 3000 km/h la 10.000 m inaltime, decat o tinta care evolueaza cu 100 km/h, la 100 m inaltime! Ca sa nu vorbim de reflexiile undei detectoare in cladirile inalte, pomi inalti, nori josi, dealuri, etc, in cel de-al doilea caz!

      Poti dobora o drona (sau orice altceva), cu conditia sa stii unde e si mai ales, unde va fi in clipa in care ai lansat masura de distrugere a ei (laser, piatra lansata cu prastia, scuipat sau ce vrei!).

      Un fascicul laser e cu atat mai puternic, cu cat e mai concentrat. Deci, daca vrei sa distrugi o drona cu laserul, ai nevoie de un fascicul extrem de concentrat (de diametru extrem de mic), care fiind atat de focalizat si tinand cont si de dimensiunile reduse ale dronei, trebuie sa loveasca “la fix”, altfel n-are nici un efect!

      Pe de alta parte, energia maxima a fasciculului, NU poate fi mentinuta pentru foarte mult timp, timpul in cazul asta, masurandu-se in cel mult, zecimi de secunda! Vrei sa lovesti si sa distrugi cu un laser o tinta?

      Ștergere
    3. OK!

      In primul rand, ai nevoie de un laser care sa emita o unda incarcata cu suficienta energie pentru a putea distruge tinta propusa. Cum unda laser este una cu diametru extrem de mic si nici nu poate fi mentinuta la energia necesara distrugerii a ceva prea mult timp, tinta nu mai e drona vizata ci unele dintre subsistemele ei: fie cel de telecomanda, prin care pilotul terestru comanda aeronava, fie sistemul automat de ghidare (legatura GPS, care-I da o oarecare autonomie), fie sistemul de comanda a zborului (care include sistemul de control propulsie, comenzi verticale si orizontale si sistemul de ghidaj), fie sistemele de control pentru armamentul de bord. In conditiile astea, de la a tinti o drona care oricum e mica, la a tinti o anumita parte a dronei, care e cu mult mai mica decat drona insasi, in conditiile in care fiecare constructor isi pozitioneaza sistemele esentiale in alte parti, e o diferenta enorma!

      In conditiile astea, la nivelul actual de dezvoltare tehnologica, e infinit mai simplu sa dobori o drona cu o bazooka, AG sau cu prastia, decat cu un laser! Sau sa faci precum ucrainenii, care trag ca disperatii sute de mii de cartuse in calea dronei, PE CARE O VAD (!!), lasand teoria probabilitatii sa functioneze si un glonte s-o loveasca!

      O drona, nu are nevoie de viteza mare. Din cauza asta, in afara de unele componente esentiale, care n-au dimensiuni foarte mari, ea poate fi facuta din materiale textile, plastic armat cu diferite feluri de fibre, lemn, etc, adica materiale nedetectabile de radar.

      Doborarea unei drone, cu laser, necesita o precizie pe care la momentul asta, nici un sistem de aparare n-o atinge. O solutie ar fi emiterea in calea dronei, pe traiectoria presupusa a ei, a unui camp electromagnetic care sa dezafecteze toate sistemele electronice de la bordul ei dar si asta ridica extrem de multe probleme: ELBIT a conceput asa ceva si, cel putin pe moment, sistemul s-a dovedit a nu fi chiar infailibil! Iron Dome-ul evreu, are scaparile lui, dupa cum deja s-a demonstrat…

      Legat de constructia si conceperea dronelor, lucrurile stau exact invers decat in cazul laserului!

      Pentru tintele fixe, drona pur si simplu nu are nevoie de FPV! Un soft relativ simplu, face corectiile necesare in functie de senzorii (extrem de ieftini!!!!) de la bord, care corecteaza traiectoria pre-programata, in functie de conditiile meteo, devieri datorate interactiunii cu alte obiecte (pasari, curenti turbionari, ascendenti sau descendenti, de la formele de relief, etc). Precizia radiala a loviturii, de 1 pana la 10 m, e mai mult decat suficienta pentru obiectele fixe: cladiri, nave de razboi, etc!

      Ștergere
    4. Pentru tintele mici sau pentru cele care se deplaseaza cu viteza mica (pana in 200 km/h), in functie de calitatile dinamice ale dronei, desi nu esentiala, tehnologia FPV e utila! Operatorul, pentru ca in cazul FPV exista un operator uman, poate face manual corectiile necesare si poate duce drona exact unde vrea el.

      Sigur, in cazul roiurilor de drone, tehnologia FPV e inutila, pentru ca acolo, nu mai e vorba de contact vizual ci, de decelarea tintelor, de nesuprapunerea lor si de gasirea punctelor vulnerabile pentru fiecare tinta in parte. In cazul asta, mergem spre algoritmii de calcul, indeobste denumiti IA.

      Considerand un roi de 50 drone controlate electronic, cu misiune generala stabilita, care se intalnesc pe parcurs cu un obstacol, numai algoritmul de calcul denumit IA poate stabili cate dintre cele 50, vor ocoli obstacolul pe stanga, cate pe dreapta si cate pe sus. Si OMUL ar putea face asta dar, NU in timp util! E poate deformatie profesionala la mine dar, eu nu sunt deloc speriat de IA ci sper cu adavarat sa devina mai desteapta!

      Ideea e ca dronele pot indeplini doua misiuni, mult mai bine decat oamenii: recunoasterea in terenul inamic si distrugerea obiectivelor inamice, cu minim de pierderi civile.

      Din pacate, mai e ceva timp pana cand se va intampla asta!

      In ce ma priveste, cu peste 32.000 ore de zbor in total, din care vreo 7000 numai in regim supersonic, exclusiv ca pilot (si inginer militar de specialitate “Motoare pentru avioane si rachete”), pensionar militar din 1994, zic ca inca nu exista tehnologia care sa inlocuiasca total omul de la mansa reala, aia din zbor…

      Ștergere
  3. Este tot mai evident faptul ca lumea in care trăim-nu va mai putea fi decât -multipolara; acest lucru va duce -fi la spiritualizarea lumii in care traim, fie la distrugerea speciei umane ; nu exista o a treia varianta ; valabil și pentru individ ; personal cred ca vom evolua ca specie/ după ce vom trece prin furcile caudine ale adaptării

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cind ai timp listeaza "evidentele" multipolaritatii de care vorbesti. Noi unii de pe aici incepind cu 2020 vedem NUMAI evidente a doi poli. Noi, sulimea kkcioasa si descreierata(in mare parte) si Ei(colectivul) care ne dreseaza digital si care-si tin cu totii miliardele in vest si rid cu kuru de noi. Alti poli nu vedem.
      Asteptam evidentele tale...
      CC

      Ștergere
    2. Mai multipolara/divizata decat acuma nu se poate! S a atins maximul scindarii/schizmei globale.
      Urmeaza doar dictatura/unipolaritatea!

      Ștergere
  4. Asa cum pentru avioane, stolurile de pasari sunt fatale, tot asa si pentru drone, exista "ac - ieftin - pentru cojoc"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema este cine va detine ACELE "ACE" pentru cojoacele lor.

      TU?
      Nu cred, slabe sanse, tot ei.
      Sa vedem ce "ace" in afara de biciclete vom gasi noi, maruntii lui Kinu cind vor fi oprite masinile cu motoare pe ardere interna in citiva ani?

      Ștergere
  5. Acest conflict este o afacere ! Pentru noi maruntii ,da este ceea ce ni se pune pe masa ! Gut appetit dragi camarazi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banii Kinule, de ceva vreme au devenit irelevanti pentru superbogati. Le vin pe tava fara efort. Doar priveste putin in jur. K urmare nu este afacere ci testare, serii, serii de fente, smecherii si figuri...pentru a dilui cu ce vedem la orizont...dar si prin filmele astea mai noi :))

      Ștergere
  6. Comentariile de aici îmi amintesc de când mi-am susținut teza de doctorat și a trebuit să duc "aprecieri" dar și atunci, chiar dacă le-am scris eu, au fost semnate de niște oameni care le-au citit, și le-au asumat și n-am putut să le dau anonime :-"

    E bine totuși că au început ăștia să se preocupe să facă armele mai sigure, că până acum s-au întâmplat o grămadă de accidente și mulți chiar au murit din cauza lor.

    RăspundețiȘtergere
  7. O profetie a parintelui Elpidie Vaianakis de la Athos, referitoare la ceea ce ar putea sa i se intample Romaniei, daca slugoii antinationali si tradatori de la putere ne vor implica in razboiul NATO-Rusia!
    https://www.youtube.com/watch?v=YvKk0d4XbMM

    RăspundețiȘtergere
  8. https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/arma-hipersonica-de-neoprit-cu-care-se-lauda-2332456.html

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)