sâmbătă, 2 decembrie 2023

Jocuri de culise și narative în schimbare


În ultimele zile frontul ucrainean dă semne din ce în ce mai vizibile de prăbușire, iar Occidentul pare a pregăti „varianta B” de schimbare a narativului. Cu toate că, la fel ca în cazul COVID, schimbarea de narativ pare inacceptabilă pentru mulți, când se va da semnalul aceasta se va petrece la fel de brusc și de „inacceptabil” la fel cum a început. Dar să  nu sărim la concluzii, să înțelegem mai întâi contextul.

O perioadă de timp s-a făcut foarte mult caz pe capetele de pod pe care ucrainenii reușiseră să le facă în sudul Niprului, în zona Herson. Cu toate că serviciile de propagandă ucraineană prezentau totul ca pe o mare chestie, în unele cazuri așa zisele capete de pod erau formate din 10-12 militari ucraineni lăsați de izbeliște peste mal. Unitățile ruse au curățat zona și, mai mult, au dezafectat unitatea de la Sadove, aflată pe Nipru în amonte de Herson. Beneficiind de o poziție strategică relativ bună, Sadove era folosită de Brigăzile Marine 35 și 36 - al căror sediu este aici - pentru incursiuni pe celălalt mal al Niprului. După „curățenia” de la Sadove, rușii au acționat masiv asupra celui mai mare cap de pod ucrainean situat la Krînkî. Luptele dure au devenit de-a dreptul de coșmar pentru ucrainenii de-acolo care au rămas fără suport din partea cealaltă a Niprului. Cei mai norocoși au reuși să treacă râul cu bărci gonflabile. 

Probabil cea mai spectaculoasă achiziție a rușilor este însă Mariinka, locul de unde ucrainenii bombardau Donețkul dinspre sud. Cucerirea localității de către armata rusă este cât se poate de evidentă, existând numeroase înregistrări cu steagurile rusești puse până la limita vestică a localității. Mariinka este un vector important de expansiune pentru armata rusă. Celălalt, Avdiivka, situată în nordul Donețkului, încă rezistă într-o luptă nebună în care locația este curățată apartament cu apartament, tunel cu tunel, exact la fel ca și Bahmutul. Având o poziție strategică mult mai bună și beneficiind de fortificații excelente, Avdiivka este în acest moment considerată a Ucrainei doar ca rezultat al al concentrării în zonă a celor mai radicale efective ale armatei Ucrainei. Rămâne să vedem în cât timp vor reuși rușii să curețe zona deoarece aici nu mai este vorba dacă se va reuși eliberarea localității, ci când se va întâmpla asta.

În zona Zaporoja, luptele se dau tot în jurul localității Rabotîne, cu un avans vizibil al rușilor. La Artemovsk/Bahmut, de asemenea, tot rușii au inițiativa si înaintează încet, dar sigur. De fapt, toate desfășurările conflictului par trase la indigo. Ucrainenii luptă acerb până la un moment în care se retrag inexplicabil. De ce inexplicabil? Pentru că ei continuă să lupte și să sacrifice personal chiar și atunci când orice cunoscător știe că situația e pierdută, iar după ce au înregistrat un număr inutil de mare de pierderi se retrag peste noapte de parcă ar fi făcut-o ca efect al unei subtile analize strategice. 

Similar stau lucrurile și pe celelalte zone de conflict. E cât se poate de limpede pentru oricine că armata Ucrainei este epuizată, iar lipsa muniției și a armelor devine din ce în ce mai vizibilă. În acest condiții sunt informații care vin pe mai multe canale despre începerea unilaterală a negocierilor dintre generalul Zalujnîi și Gherasimov. Zalujnîi pare a-l fi sărit definitiv pe Zelenskyi. De fapt, din poziția sa de șef al armatei, Zalujnîi știe limpede care e situația reală a frontului și nici nu e dintre cei aflați „pe prafuri”, astfel încât preferă probabil să găsească o ieșire cât de cât onorabilă. Cu toate că pare a acționa singur, americanii știu totul despre aceste inițiative, căutând acum să pună eșecul pe spatele unei rupturi iremediabile între principalii conducători ai Ucrainei. Varianta „trădării interne” pare a  fi un care le convine de minune occidentalilor deoarece astfel întregul dezastru nu li s-ar mai datora, ci ar fi cauzat de „oamenii răi” din interior care au trădat cauza. Și, de asemenea, efortul pentru reconstrucția Ucrainei nu ar mai intra în ograda Occidentului, ci ar trebui să fie preocuparea doar a ucrainenilor.

Totuși, nu trebuie să ne grăbim cu presupunerile. Anul viitor, fiind unul electoral, vine cu provocările sale. Personal, eu unul cred că în SUA, indiferent de evoluția conflictului din Ucraina, dosarul războiului va fi unul care va atârna ca o piatră de moară de gâtul democraților. De altfel, aceștia nu au decât o singură șansă: aceea de a-l aresta pe Trump și a tranșa la modul ghiolbănesc dosarul alegerilor. E un comportament cât se poate de normal pentru o dictatură(a statului subteran) aflată în disoluție. Din toată afacerea asta, indiferent de direcția pe care ar lua-o evenimentele, SUA și Occidentul ies în pierdere masivă. Nu este însă nici prima și nici ultima dată când se întâmplă asta. Singura diferență e că acum ambele construcții se află în stadiul terminal, caracterizat de o completă pierdere a direcției și sensului.

Deci ce urmează? Cel mai probabil o schimbare masivă de narativ, exact ca în cazul covidului. „Așa ceva nu se poate acum!” - vor spune mulți. E fals. Jocul narativului e singurul stăpânit acum de Occident, iar jocul acesta va avea o cotă din ce în ce mai mare pe măsură ce corabia se va scufunda. E jocul terminal care va fi jucat chiar și atunci când Occidentul își va vedea sfârșitul în față.

14 comentarii:

  1. Despre schimbări și pierderea direcției și sensului:

    https://redirect.invidious.io/watch?v=jG89wjO4CFM

    https://songmeanings.com/songs/view/3530822107859538760/

    "I'm standing on the edge of tomorrow
    Leaving far behind my yesterdays
    Each shadow's disappearing
    As morning light is near me
    And tomorrow will be more than just another day
    I found my way"

    RăspundețiȘtergere
  2. Am discutat la un pahar de 1 Decembrie cu niste romani, ad-hoc.
    Pe langa ca au 3 vaccinuri unii, nu citesc bloguri ,chiar radeau de mine ca imi iau info de pe un blog.
    Pentru astia care citesc foar pe marii jurnalisti, NATO facea praf Rusia daca ....blabla, Rusia va fi cucerita, Rusia nu mai exista, Rusia e terminata financiar, etc...
    Efectiv orice discurs despre faptul ca Rusia este chiar mai bogata dupa sanctIuni, ca se scufunda SUA si UE - nu exista pentru oamenii informati de la sursele oficiale.
    Deci am concluzionat ca trebuie sa vina Casa Alba sa recunoasca victoria Rusiei, ca toti prostii si desteptii sa recunoasca si ei.
    Li se baga in cap o poezie si doar atat stiu. Deci avem nevoie ca SUA sa recunoasca in partea ei de lume infrangerea. O va face?
    Altfel vom avea oameni care si dupa ce SUA ajunge la pamanat, vor ramanae cu SUA in suflet ca ea a castigat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Triplu înțepați spune tot.Lasă-i în soarta pe care și-au ales-o. Că le pasă!

      Ștergere
  3. Dacă rusii discuta cu Zalujnii o fac fără a pune niciun preț ce spune acest agent al americanilor. Nu cred ca vor discutat mare lucru, probabil rusii se vor margini sa ii prezinte generalului ucrainean termenii capitularii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Moldova și Țara Românească au fost înființate de unguri, ca mărci exterioare, cu misiunea de a proteja trecătorile către Transilvania.
    Țările române nu s-au unit până la 1859 pentru că n-au vrut cei care le locuiau.
    Acest spațiu a început să rămână în urmă, economic și civilizațional, începând cu Secolul XV, în primul rând pentru că aici n-a existat o civilizație urbană și nici Biserica din Occident, care a protejat artele și cultura scrisă.
    Corupția nu ne-a fost adusă de fanarioți, cum ne place să credem, ci a fost folosită chiar de elitele țărilor române care, în lupta lor pentru putere, se întreceau în a-i mitui pe turci.

    https://pressone.ro/andrei-pogacias-istoric-in-evul-mediu-nu-exista-constiinta-nationala-o-idee-a-unitatii-spatiului-romanesc-se-tot-spune-ca-nu-ne-au-lasat-altii-sa-ne-unim-nu-ei-nu-voiau-sa-se-uneasca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumneata te auzi ce prostii debitezi?! Ai citit mari autori, istorici de prestigiu, nu-i așa? Google, Yahoo, Wikipedia..., jos pălăria, domle, ești tobă de carte!

      Ștergere
    2. Mircea
      Nu este omul de vina pentru ca asta a fost REALITATEA.
      Ah...ca voi sunteti pompati cu propaganda securista pe care doar prostii o cred ca fiind istorie, asta nu schimba realitatea, si ea iti este sitie prezentata de cel pe care-l combati, bazandu-te pe propaganda securista care ti s-a bagat in cap.

      Ștergere
    3. Sorry, reformulez.Nu stiu in ce masura doar ne informati sau aquiesati la propaganda antiromaneasca a respectivului personaj Andrei Pogacias. Amestec de Plesu Patapievici Boia si sustinut , dupa discurs, tot de acolo..
      Dar constat ca se baga multa energie in destructurarea Romaniei; inclusiv / incluziv in macularea Efigiei.. In opunia mea, mi se pare gretos pt cine îsi umple Burta ( in acceptiunea din Regii de nisip R R Martin).

      Ștergere
    4. IQ 100,
      se pare ca intelectualitatea romaneasca este aservita iarasi toata: inteligentei artificiale!

      Si isi trage de una singura, teapa dupa teapa: cand prin nas, cand prin vena.

      Se va reusi oare crearea romanului-masina?

      Ștergere
  5. Eu nu cred ca este un sah-mat pt Occident si coloniile sale, din simplu fapt ca cei din fruntea lui nu sunt altceva decat niste marionete teleghidate si inspaimantate ale unei Forte Oculte extrem de puternica catre controleaza cea mai mare parte din Lume, inclusiv procente importante din marile puteri, asa-zis nealiniate! De exemplu, in China, unde Xi pare un zeu coborat in mijlocul oamenilor dpdv al puterii percepute, Oculta controleaza cam 40% din Institutiile de fortza subternane sau la vedere, iar in campania pt ultimul mandat de presedinte a lui Xi, acesta era intr-un echilibru cu Oculta(50-50%), aceasta avand o baza extrem de puternica in Shanghai printre oamenii fostului presedinte chinez Jiang Zemin, iar Xi a vrut sa o submineze prin masurile dure anti-Covid! De altfel, aceasta infuentza mai mica sau mai mare a Ocultei in tarile lor se vede in primirea cu fast si respect total a lui Putin si Xi a fosilei satanice Henry Kissinger, recent decedat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Și revin, ceva-mi spunea că treaba asta, cu Țările Române înființate de unguri "ca mărci exterioare", parcă, parcă o mai auzisem! Da, domle, este unul, Pogăciaș, mi-am amintit! Mare istoric, mărturisesc însă că nu i-am putut citi opera...literară, că istorie, de unde?! Face niște afirmații caută să șocheze, ma rog, nimic bazat pe muncă de cercetare, pe niscai hrisoave, bule, măcar pe vreo diplomă regală, doar vorbe! Omul este un vorbete, atât! Am rămas, înapoiat cum sunt, la Giurăscu, Iorga, Xenopol....

    RăspundețiȘtergere
  7. Să vedem dacă știți care presupun eu că este următoarea mișcare pe plan internațional. Bănuiesc că știți că unul dintre ambasadorii Franței a fost convocat pentru a fi încunoștințat.

    RăspundețiȘtergere
  8. ,,Narativul “ următor , in anul 2024-pana la alegerile PRESEDENTIALE din SUA, va fi -un crah financiar planetar; doar așa vor putea instaura noua ordine mondiala pe care au planificat o, și vor evita pierderea puterii; cozile nu vor mai fi -precum in 1929-la forțele de munca, ci la vaccinare, cipare- pentru câțiva crăițari digitali; doar asa se va adeveri- ceea ce Schwab a spus: ,,in anul 2024- nu vor exista alegeri”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "crah financiar planetar"

      Imposibil.
      Super-bogatii nu vor accepta asa usor sa-si piarda puterea si statutul de elite. Nu vor trece la maturat de strazi cu una cu doua.
      Datorita acestei incapatinari mai scapa si cei mici.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)