vineri, 8 decembrie 2023

Jocul cu mărgelele de sticlă


Prețul record al aurului este cauzat de o efervescență a achiziției de către Băncile Centrale. Procesul e unul logic și ține de o anumită diversificare pe care o să v-o prezint imediat. Pe moment observăm cum cotația aurului crește, iar creșterea va alimenta o cerere și mai mare, ceea ce ne poate face să vedem o adevărată explozie a prețului acestui metal.

Prima dată când întâlnim un asemenea fenomen trebuie să facem un recurs la memorie pentru a înțelege dacă ceea ce vedem acum s-a mai petrecut. Evident că s-a mai petrecut. Mai țineți minte „Șocul Nixon”? Ce s-a întâmplat atunci? SUA a răsturnat masa de joc, renunțând unilateral la acoperirea cu aur a monedei sale. Mai precis, conform înțelegerii la Bretton Woods, SUA își lua angajamentul să schimbe în aur orice dolar pe care-l emitea. Când Nixon a răsturnat masa de joc, de fapt a aruncat cu praf în ochii celorlalți participanți statutând flotarea liberă a valutelor. Doar că piața a reacționat negativ și au crescut isteric mărfurile. Reacția era normală deoarece SUA recunoștea că moneda sa e doar hârtie igienică. Pentru a combate această tendință, SUA a ridicat randamentele la certificatele de trezorerie până la 20% astfel încât a deturnat tendința de ieșire de pe dolar. 

Evident, întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă nu se va întâmpla același lucru acum, iar răspunsul scurt este NU! De ce? Pentru că, spre deosebire de atunci, dolarul nu mai are parte de „universalitate”. Comerțul mondial nu se mai face în dolari, existând numeroase tentative reușite de evadare. De asemenea, SUA nu mai beneficiază de poziția dominantă din punct de vedere economic. Ceea ce ne sugerează limpede că dolarul este în tranziție spre un statut preponderent local, astfel încât strategiile vechi, cel mai probabil, vor eșua. 

Rămâne desigur problema forței militare a SUA, cea care face ca, prin presiune, să se obțină liniștea solicitată de „stăpânire”. Doar că nici asta nu merge la infinit. Deja clubul celor care sfidează SUA - atât militar cât, mai ales, economic - se îngroașă, astfel încât e clar că poziția actuală de forță a SUA e una strict limitată în timp. Ceea ce însă remarcăm este un alt fapt. Treptat, aproape pe șest, țările aliate(a se citi sub ocupația) SUA au început diverse mișcări interesante în ceea ce privește politica lor legată de aur. În prima fază și-au repatriat cea mai mare parte a rezervelor, pentru ca, într-o a doua fază - cea de acum - să treacă la cumpărarea activă de aur. Această mișcare survine celei a statelor „nealiniate” care, lucrând intens la un framework comercial cu garantare în aur, s-au apucat să-și rotunjească deținerile de metal galben. 

Interesant e că multe dintre statele occidentale vorbesc despre un „standard” privind deținerea de aur ca diversificare, care ar prevedea ca Banca Centrală să aibă un minim de 4% din PIB ca rezervă de aur. Desigur, nu există un asemenea standard, dar este invocat de fiecare dată când ies în evidență tranzacții de achiziții de aur ale statelor sau băncilor centrale. Așa se face că, la ora actuală, cel mai mare compărător european de aur sunt polonezii care tot invocă standardul cu 4%. La fel l-au invocat și unguri sau ... olandezii. Toți își completează temeinic depozitele de aur. 

Uitându-mă însă în ograda noastră, constat cu stupoare că rezerva de aur a țării e nemișcată(și tot la Londra!). Dacă ar fi să facem un calcul legat de acel misterios 4% din PIB, ne-ar rezulta că România ar trebui să-și dubleze cantitatea de aur deținută. Dar nu mișcă nimic pe frontul ăsta, iar aici avem o nouă formă de slugărnicie deoarece absolut nimic nu interzice achiziția de aur. În condițiile turbulențelor actuale, aurul este mai mult decât o ancoră deoarece, la o eventuală schimbare de paradigmă, atât acesta cât și celelalte materii prime cu grad mare de certitudine devin contrapartide. E un fenomen care dejase petrece. Iar noi, din nou, suntem în urmă, înghețați în conceptul care ne-a fost diktat.

Ceea ce se întâmplă acum e o revoluție în adevăratul sens al cuvântului, e o trezire a lumii. Nu, aurul nu este o evoluție ca paradigmă monetară, ci o involuție necesară trezirii lumii. Ceea ce am trăit în ultimul secol a fost o hipnoză colectivă în care niște șmecheri avizi de putere și bogății au jefuit lumea așa cum au făcut-o colonizatorii spanioli cu indienii. Exact ca și atunci, în toată această perioadă lumea și-a dat bunurile tangibile pe sticla colorată a banilor. Când ne vom trezi din hipnoză vom constata cât de iluzorie a fost întreaga minciună în care am trăit și cum cei avizi de putere, printr-o stratagemă de doi bani, au reușit înrobirea lumii. Degeaba vei avea atunci bani deoarece vei constata cu amar că nu ai nimic. 

Iată purul adevăr! E adevărul capabil să fie descoperit chiar și de un copil dacă nu este mânjit de iluzoriul lumii în care trăim. Întrebarea e simplă: care e valoarea banului? Ți se va spune că poți să cumperi lucruri, dar „regula” e valabilă până când cineva spune STOP JOC. Astfel încât întrebarea persistă. Dacă în cadrul convenției de la Bretton Woods se garanta convertibilitatea dolarului în aur la o paritate de 35$, cu cât anume se poate schimba acum dolarul? Îmi veți spune prompt că valoarea actuală e de aproximativ 2000 dolari pe uncie, ceea ce e fals. Aceasta e valoarea de piață, dar FED-ul nu o garantează. De fapt, dacă teoretic i-ar cere cineva FED-ului să garanteze un anumit preț, oricare ar fi el(să zicem 50 000$/uncie!!!), FED-ul nu ar face-o. De ce? Pentru că nu poate! Nu are atâta aur pentru a asigura convertibilitatea.

Cred că acum înțelegeți limpede care-i șmecheria din spatele sistemului. Ceea ce trebuie să mai înțelegeți e că suntem pe ultima sută de metri, cea în care ultimii indieni fraieri încă se mai lasă vrăjiți de mărgelele de sticlă. Atât pentru azi.

28 de comentarii:

  1. https://trenduri.blogspot.com/2023/07/banii-de-ce-nu-i-ai.html

    Însă dumneata ai o firmă al cărei scop e (proabil) profitul și ești economist, adică specialist în mărgele de sticlă. Dacă fraierii se lasă vrăjiți, să înțeleg că ești unul dintre vrăjitori?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Economia nu e o scamatorie! La fel cum nici firmele nu sunt scamatorii, ci curelele de transmisie ale bunurilor în societate. Faptul că banul e fals nu anulează importanța economiei, altfel n-ai mai avea ce mânca.
      Da, scopul firmei e profitul. De ce? Pentru că proprietarii firmei(fie că e unul singur sau sunt mai mulți) trebuie să fie plătiți cumva. Consideră profitul ca fiind „salariul patronului” și o să înțelegi întreg procesul.

      Ștergere
    2. Deci firma are activități și în domeniul industriei alimentare, ceea ce înseamnă că în interiorul cazinoului ai și un restaurant.

      https://trenduri.blogspot.com/2023/10/de-ce-acel-patron-nesimtit-are-dreptate.html?showComment=1697571521347#c29277053418515137

      Dar ai văzut ce s-a scumpit mâncarea în ultima vreme?

      Ștergere
    3. @Matei, nu-ți înțeleg raționamentul.

      Ștergere
    4. Era o glumă, bineînțeles că nu știu cu ce se ocupă firma, dar dacă nu ți-ai dat seama că e glumă încep să mă gândesc dacă nu cumva am nimerit. Tot despre mâncare:

      https://matei.one/compsw.html#current

      "Dorsen hasn't eaten for 2 days now."

      Ștergere
  2. Prosperitatea SUA s-a datorat banilor, nu aurului. In perioada de glorie 1870-1900, fiecare oras avea bancile proprii care printau cati dolari aveau nevoie (acum la mare cautare pentru colectionari). Economistii au fost invatati sa creada ca inflatia se datoreaza printarii banilor, gresit. Inflatia are doua cauze: pretul ridicat la energie si lipsa unui sistem care sa produca bunuri. Occidentul este pacalit (mai bine spus se preda intentionat) in fata iluziei cu aurul. Conteaza sistemul care genereaza incredere, banii. O tara suveran monetara printeaza cati bani are nevoie, nu se plange ca nu sunt bani la buget. In momentul in care ne apropiem de un sfarsit de epoca/era, guvernul anunta populatia, se pregateste pentru astfel de evenimente (eruptii solare cauzate de petele solare activate de steaua Canopus si de Saturn). Fiecare cetatean trebuie sa primeasca un venit minim si un apartament, fara sa fie nevoie sa se imprumute pe zeci de ani platind dobanda multi ani la rand: esti suveran monetar printezi cati bani ai nevoie, fara sa te imprumuti din alta parte.

    RăspundețiȘtergere
  3. O regleaza din Bitcoin, valoarea unciei de aur!

    RăspundețiȘtergere
  4. https://www.bcr.ro/content/dam/ro/bcr/www_bcr_ro/Aur/Cotatii_Aur.pdf
    Poti cumpara gramul cu 343 ron si il poti vinde a 2-a zi cu 274. E o idee de afacere...

    RăspundețiȘtergere
  5. Se va face revenirea la monezile de aur si argint care au functionat bine de tot milenii.
    Banii de hartie cu chipul stapanilor pe ele au fost facuti sa fim jefuiti prin inflatie.
    Apoi jefuiti prin TVA.
    Apoi jefuiti prin taxe si impozite.
    Daca aveau nevoie de taxe, impozite si TVA pentru asa zisul Buget de Hartie, puteau sa tipareasca acei bani si sa ii dea la scoli, politie, spitale...
    Dar nu tiparesc astia bani decat pentru a baga in buzunarele lor.
    Intelegeti?
    Oricum o fac.
    Replica unui prost: nu se mai tiparesc bani, nu e adevarat, nimeni nu mai tipareste bani ca se dau electronic.
    Bun.
    Se tiparesc direct din tastatura.
    Atunci de ce nu se dau bani la scoala, politie, spitale...? Ca doar tasteaza niste cifre Isarescu si face o intrare cum a tot facut pentru fiecare mafiot din noii imbogatiti din pix.
    Pentru ca nu au nevoie de taxele, impozitele si TVA ul nostru.
    E minciuna secolului.
    Au nevoie de obedienta si atat.
    Platesti impozit ca recunosti autoritatea lor.

    Cum era cu TVA ala 1% adunat la fiecare modifcare a materiei prime si se facea 20% la fiecare operatie.
    Se dubla TVA fara sa se banuiasca.

    Sunt inginer, iau 4738 lei, acelasi salar din 2019.
    In 2023 vine o amica care tunde caini, e frizerita, si ea castiga cam 200 de lei in 2019.
    Astazi rade de mine ca face cam 6000 de lei si mi-a zis ca tunde fix aceiasi caini.
    Si eu am ramas la aceasi cifra de salar, dar banii mei nu mai au valoare ca e furata de inflatie.
    Ea ca e pe servicii si_a actualizat preturile dupa inflatie.
    In constructii nu se face asta.

    Alta minciuna este ca exista miliardari.
    Daca ai castiga 1 euro in fiecare secunda dupa 12 zile ai avea 1 milion de euro.
    Ca sa ai in miliard ai nevoie de 32 de ani.
    Deci miliardele sunt doar cifre fictionale in computer.
    Este imposibil sa existe miliardari la resursele finite ale pamantului.
    Invers, daca luam toti banii miliardarilor sa le gasim contrapanderea in materie, nu am avea atata metal pe planeta sa tiparim monezi chiar daca am face bani din fier, cupru etc..
    Miliardarii trebuie declarati ca fiind fictiune. Confiscarea cifrelor din tastatura. Impozit oe bigwtie. Limita maxima de a fi bogat.

    In viitor se va pune o limita a bogatiei si o limita a saraciei.
    CBDC este sclavia noastra si elitele isi vor tiparii bani din tastatura telefonului.
    CBDC inseamna ca elita va avea acces la bani nelimitat. Nu bancile vor tiparii bani, ci cetateanul elita direct in contul sau.
    Sclavii vor avea restrictii covid.

    Nu e nevoie de taxe si impozite, guvernul ne minte, e povestea sedolikui care se va dovedi in final ca e minciuna.
    Astept ziua aia cand se vor trezi oamenii din povestea ca taxele si impozitele sunt necesare pentru scoli, politie, spitale... cand ei isi tiparesc din tastatura banii .

    Daca o scoala are nevoie de abni ar fi corect sa isi ia un credit nerambursabil.
    Creditul nerambursabil inseamna ca scoala isi tipareste banii pe calculator in cont si nu ii returneaza.
    Cine sufera? Inflatia care fura din valoarea totala a banilor.
    Dar cu CBDC inflatia dispare.
    Ca nu se mai vede. Totil poate avea valoare fixa.
    Dar nu vor renunta la povestea inflatiei.
    Ca inflatia a furat totul in lume.
    Inflatia e numele margelelor de sticla.
    Inflatia este valoarea banilor de hartie.








    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boss, tu ești?!
      Ești anonim, dar ești ușor de recunoscut.
      Ai mai prezentat și altă dată exemplul cu "frizerita" de câini!
      Te afectează? În nici un caz nu câștiga 2oo de lei acum 4 ani, în 2o19, poate 2ooo!
      Oricum, chiar și așa, cu 6ooo de lei, cu un pic de evaziune și bani la negru, nu trebuie să fii supărat pe ea...
      Ea nu poate fi inginer, dar tu ori poți face ceva pentru creșterea veniturilor tale, ori...te faci și tu frizer de câini!

      Ștergere
    2. 200 lei pe ZI nu pe luna, asta a vrut sa zica

      Ștergere
  6. Partea proasta e ca au toti de suferit din asta. Cred ca ecologistii vor fi cei mai fericiti, pentru ca va scadea consumul cu minim 20-30%. Cresterea populatiei deja devine o problema clara. Vezi estul Asiei, Europa.
    N-as fi crezut ca vor deveni ecologisti cei care vand resurse primare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu daca e autentic, dar Zelensky vorbeste la telefon cu sotia, se plange ca Biden ii spune sa lupte cu coruptia in timpul razboiului, sa dea afara pe unii, etc...ca altfel il schimba.

    https://x.com/MyLordBebo/status/1733172320976400661?s=20

    RăspundețiȘtergere
  8. ,, Aurul și argintul sunt monede.
    Orice altceva nu este decât datorie, adică credit. ,,
    J P Morgan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin definitie supravietuirea capitalismului este conditionat de expansiune. Acoperirea onesta in aur a menedei nu are cum sa mentina acest deziderat. De aceea l-au si anulat. Ar fi insemnat sa bata pasul pe loc care duce automat la autolichidare a sistemului din cauza cantitatii limitate de aur.

      Bancile centrale inclusiv a Rusiei il cumpara strict pentru reinvestire, atit, nu pentru a-l transforma vreodata in moneda de schimb. Si s-a si vazut in fapt. Acum citiva ani l-au cumparat frenetic, pentru ca acum cind s-a scumpit sa-l vinda( pentru cine urmareste Bursa stie).

      Fara "Inventia" creditelor, toata lumea cu moneda acoperita in aur ar fi trait intr-o austeritate crunta, gen anii '80 la noi daca nu mai rau, gen Cuba.

      De data asta insa agentul LIMITATOR al economiei de piata este altul, si este unul NECRUTATOR!
      Amza

      Ștergere
  9. Dane eu converg spre ce spui tu DAR , exact cum spuneai despre ADEVAR atunci cand eu imi exprimam parerea despre RELIGIE a vorbi si expune e nevoie de multi factori favorabili, cel putin ! ADEVARUL PUR zici ? Ce detii in favoarea acestuia?

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru generațiile viitoare, aurul nostru stă mai bine în străfundul Munților Apuseni, decât la mâna trădătorilor masoni de la BNR, care doar bancă națională nu e.
    Romanii, vedem bine, n-au fost interesați nici de câmpia Bucureștilor și nici de tinuturile Moldovei sau Maramureșului, Ardealul și Apuseni-i interesau. Ca și pe vecinii noștri de la Apus !? ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Aurul este activul ultim de stingere a datoriilor, a creditelor.
    Prețul lui va fi lăsat liber, probabil, doar după ce Băncile Centrale vor cumpăra de pe piața maximum din ceea ce mai poate fi cumpărat. In mod aproape evident acum cotațiile lui sunt sub control prin instrumentele ETF. E probabil cel mai ieftin activ la ora actuală. Cetățenii ( !?!) însă au uitat aproape complet utilitatea acestuia.
    E impropriu spus, prețul unciei. Aurul este monedă, adică este ceea ce este, ai sau nu ai aur (adică ești sau nu ești posesor, nu doar proprietar) și nu e corect spus că prețul lui crește.
    Puterea de cumpărare și monedele fiat (care sunt în realitate credite) acestea se devalorizează de fapt, în raport cu uncia de metal.
    Noi suntem proprietarii aurului nostru de la Londra, dar nu suntem posesorii lui, iar asta-i toată diferența. Nu cred că-i vom mai vedea culoarea vreodată.
    Aviz amatorilor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Nu cred că-i vom mai vedea culoarea vreodată."
      Sper sa gresesc, dar dupa cum adulmecam...unii.. ca avanseaza planul, s-ar putea sa nu mai conteze.
      BB

      Ștergere
  12. Terminator 2 Judgment Day9 decembrie 2023 la 17:37

    Nici nu-mi vine sa (mai) postez. Fiecare pe a lui, fixisme, conceptii, doctrine, unele in care unii cred sincer, altii doar pretind, pe bani. M-am intrebat inutil cu ce-si consuma timpul unii, ce job au de-si permit sa posteze pe rupte. Unii pensionari, altii pensionari din servicii, altii dipsteit, ceva visatori si desigur lume care ajunge aleatoriu pe aici.
    Ma scuzati ca deseori cataloghez, asta face si un troll pe aici, observand conspirationisti, religiosi, apocaliptici samd. Datorita lui si nu numai, multa lume s-a retras, si experimentul continua. Nu multa vreme, ca de data asta e groasa-la anul nu va fi o minicriza ca in anii 2008-2010 (cand a ajuns boom-ul la noi), ci una tip greitrezet. Mi-as dori si va doresc sa avem cu totii luxul ca la anul nu pe vremea asta ci chiar prin vara, sa ne permitem sa ne contram, sa comentam, sa facem shto-uri din plictiseala.
    Nu se va intampla asta din prea multe motive, nu le enumar, dezvolt; va fi ca in tren.
    E remarcabil ca multa lume neaga posibilitatea sfarsitului propriu, insista sa posteze, eventual raspunzand altora, fara sa fie on-topic, anonimi, speculand la maxim timpul care a ramas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://redirect.invidious.io/watch?v=zVMW_Y4M8-c

      "If I'm a fool for dreaming, then what is left for me?"

      https://redirect.invidious.io/watch?v=HAVI7JRLVoo

      "și nu mă simt învins cât mai pot visa"

      https://redirect.invidious.io/watch?v=MlKHv9bR9b0

      "Visele te fac să zbori" etc. dar cel mai simplu e să pui etichete.

      Bibliografie suplimentară...

      https://babysongs.ru/jenre/detskie-pesni-o-mechte

      https://redirect.invidious.io/watch?v=rd0ecfxJyS8

      https://matei.one/invidious.php?v=fJiqeiyPpSU

      https://redirect.invidious.io/watch?v=y9O-vxPD-Ek

      "Когда я закрываю глаза"

      Ștergere
    2. Bravo Matei, esti un scump. Ai dat cel mai frumos si candid raspuns!

      Ștergere
  13. Ultima sută de metri poate sa dureze maxim 10 ani.
    Falimentul Occidentului Colectiv nu se aseamănă cu falimentul firmelor din România, zici că nu mai ai bani si declari insolvență.
    Va fi in aparență ca nimic nu se schimbă.
    O revoluție pentru căderea URSS-ului nu va mai fi.
    Capitalismul nu așa a fost construit, ci cu biciul pe copii puși la muncă.
    Și o să vi se pară ciudat ce spun, dar copii vor dărâma capitalismul. De aceea au început să ucidă zilnic cât mai mulți copii.
    Efectiv la elitele din sistemul de dominare si control le e frica de copii ca de Dumnezeu. Ucigând copii vor să îl ucidă pe Dumnezeu, deși pare paradoxal când pui egal între Dumnezeu și Viață, ca tot de la Dumnezeu au și Satanele viață.
    Și vor implementa clonarea și crearea copiilor in eprubeta. Deorece copii născuți natural au in ei o lumină ce ii sperie și ii îngrozește.
    De adulții ca noi nu le e frică, le zici la oi să se vaccineze ca sa moară mai repede și se bat la coadă care ssa moara primii.
    In schimb copii născuți natural sunt problema nr. 1 care trebuie eliminata defin8t8v. Motiv pentru care au început și continua in fiecare țară unde pot sa vaccineze copiii. Cei mai buni hackeri din lume sunt copiii.
    Au ucis pe față 3000 de copii ca sa știe toți ca e declarația lor de război față de toți copii din lume începând cu 2020, si continuând cu copii din Ucraina și acum Palestina.
    Câți copii au ucis vaccinul?

    RăspundețiȘtergere
  14. Orice candidat care spune că nu vom investi în armată este un clovn. De ce? Dacă nu vă hrăniți armata, o veți hrăni pe a altcuiva. Este un adevăr vechi. Funcționează pentru fiecare țară din lume. Chiar și hegemonii.
    Și da, este vorba de interesele economice ale afacerii. Nu cred că ți-ar plăcea ca bărbații în uniformele altora să-ți ia profiturile în propria pușculiță. Iar taxa de acolo va fi mult mai mare decât ar oferi guvernul. Așa trăiesc SUA. Ocuparea țărilor cu baze militare, mituirea politicienilor, impunerea de contracte. Este doar o formă de afaceri care necesită o companie militară privată - armata SUA. Și asta propun politicienii clovni care spun că ar trebui să încetăm să ne hrănim armata: deschideți ușa companiei militare americane, lăsați-vă jefuiți și ocupați.

    @Slavyangrad

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Dacă nu vă hrăniți armata, o veți hrăni pe a altcuiva."
      Asta tine de ideologia veche. Acu e circ.
      Nu mai este valabila!
      Nici macar pentru rushi.
      Amza

      Ștergere
  15. https://rumble.com/v3z50lg-deep-state-controlled-demolition-of-america-alex-newman.html
    Biden e omul chinezilor. In spatele lui Biden e Obama. Papa prezideaza peste ecumenism (unirea religiilor). Etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, Doamne!
      Nu este nimeni omul nimanui. TOTI sunt ai cuiva cu HALVA!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)