miercuri, 21 aprilie 2021

Ciuma lui Iohannis


Așa cum bine știți, economia e la pământ. Nu pandemia e de vină ci, în primul rând, amatorismul echipei aflate la conducerea țării. Cîțu a îndatorat țara mai mult decât cuplul tragicomic băsescu-boc. Problema e că Cîțu(sic!) n-are nici cea mai mică intenție de a se opri din aventura sa tembelă. Și, mai mult, e împins în față de superiorii săi: atât cei interni cât, mai ales, cei externi.

Recent, Ministerul Apărării Naționale a anunțat cu triumfalism că au fost aprobate noi achiziții de echipament militar. Dacă vă întrebați cine a aprobat, aveți răspunsul în comunicat: comisiile reunite din Senat și Camera Deputaților. I-aș întreba pe bravii deputați și senatori care fac parte din respectivele comisii cu ce se vor plăti fiarele vechi pe care au decis că le putem cumpăra? Au ei „sursa de finanțare” care se cere de fiecare dată când sunt aduse în discuție pensiile sau alocațiile? Au ei habar ce echipamente va cumpăra din nou zevzecul de Ciucă? Face cineva vreun audit la Ministerul Apărării? Nu de alta, dar pe măsură ce armata noastră e mai proastă, costurile pe care le cere sunt din ce în ce mai nesimțite. N-am înțeles niciodată ce caută armata noastră în Afganistan, Irak, Kosovo s.a.m.d. Și, de asemenea, n-am înțeles niciodată cum e treaba cu avioanele ălea care nu pot decola iarna. Oare pe frig s-or fi suspendat incidentele armate și noi n-am aflat încă?

Dar să lăsăm întrebările de-o parte pentru a vă spune ce mi-a șoptit o păsărică. Dacă mai țineți minte, americanii au transportat pe-aici niște vechituri de tancuri Abrams M1. Sunt proiectate prin anii 70 și de folosit s-au mai folosit împotriva săracilor din Irak pe vremea în care propaganda spuneau că ăia au bombe nucleare. Bieții de ei, mai aveau puțin și luptau cu arcul! Mă rog, cert e că tancurile ălea au ajuns la noi. Chipurile ar fi necesare trupelor staționate aici. Dar cum tot sunt aici, ce și-a zis americanul: n-ar fi mai bine să le cumpere proștii de români, să le întrețină ei și să se spele cu ele pe cap? Cam despre asta este vorba în unul dintre programele de înarmare. Iar comisiile noastre istețe au aprobat nu mai puțin de ZECE asemenea programe. De unde bani, băi boilor, că voi vreți și pensii și salarii și să fiți lăsați să cumpărați toți caii verzi de pe pereți!  

Asta îmi aduce aminte de o poveste din anii 80. Rușii au cerut statelor membre ale Tratatului de la Varșovia să-și upgradeze sistemele antiaeriene. Iar pentru asta au recomandat construcția unor unități noi, ultrasecrete. Ei cică veneau cu echipamentul de ultimă oră care n-ar fi lăsat nici musca să treacă. Echipament coordonat de ultimele generații de calculatoare militare rusești. S-a băgat și nea Nicu pentru că unde-i ordin nu te joci. Au construit facilități după specificațiile rușilor care, imediat după aceea au adus tehnica de ultim răgnet: miște cutii în care nici naiba nu știa ce se află. Într-adevăr, totul părea nou, în monitoarele de control apăreau zeci de noi informații și parametri specifici. Ce mai, răgnetul tratatului. S-au jucat pe el, au făcut testele, totul a mers. O singură chestie au ignorat prostovanii din armată: rușii erau rămași în urmă rău de tot în domeniul tehnicii de calcul. De la Brejnev și urmașii săi mai retardați gen Cernenko se moștenise „protestul împotriva calculatorului” deoarece unealta tindea să elimine clasa muncitoare de la ciocan. Și fără clasă muncitoare - așa cum le rămăsese de la Lenin - nu mai putea exista partid comunist. Vă dați seama ce îngrijorare bășiseră creierașele lor incapabile... Asta a făcut ca rușii, în domeniu de tehnică de calcul, să rămână în urmă. Degeaba au încercat ei prin anii 80 să acopere golul întrucât nu cunoșteau mai deloc teritoriul. 

Surpriza majoră se spune că a venit de la unitatea anti-KGB care a descoperit întâmplător că întreaga achiziție de așa-zisă tehnică de vârf era un hoax. Rușii de fapt livraseră aceleași calculatoare învechite, schimbând doar softul de comandă. În fapt nu era niciun upgrade, ci doar o modalitate de tras niște bani de la vasali. În dulcele stil clasic s-a pus batista pe țambal ca să nu afle tovarășu'. Și, exact ca-n snoava care spune că bărbatul e ultimul care află că nevasta îl înșală cu tot satul, nea Nicu a aflat și el, dar în cel mai prost moment: înaintea întâlnirii cu Gorbaciov. 

Spre deosebire de ruși care cel puțin se mai prefăceau că inovează, americanii, așa mai de la țară cum sunt ei, ne-o pun pe bot direct: luați avioane rable, sistem anti aerian de acum trei sute de ani și, ca să vă completați taraba, mai băgați și tancuri victorioase din anii 70. Totul pe bani gheață. Ca să nu mai avem ce comenta. Și, în mod evident, totul se face la adăpostul pandemiei. Că așa e-n sportul ăsta: proștii la coteț și șmecherii la bani. 

Dacă mă gândesc la istorie, n-am cum să nu-mi aduc aminte de Ciuma lui Caragea. Din toată nebunia aia - care s-a desfășurat aproape la fel de absurd ca asta de acum, cu diferența că ciuma chiar era ucigașă - ne-au rămas amintirile care, dacă sunt citite, par scrise ieri. N-ai cum să nu vezi cum totul pare copiat cu ceea ce se întâmplă în prezent. Dacă veți avea curiozitatea să citiți veți afla cum, în urma ciumei, n-au fost decât doi câștigători: turcii - care și-au încasat tributul și Caragea care, atunci când a văzut că se îngroașă treaba, a șters-o în Italia unde a dus o viață de nabab din banii furați din biata Țără Românească.

Asemeni lui Caragea, Iohannis păstorește propria-i ciumă din care scoate bani cu toptanul. Și, la fel ca grecoteiul nemernic, și el și-a pregătit exilul. Mulți cred că averea Plăvanului se limitează la cele șase case din Sibiu(să nu-mi spuneți că n-ați aflat încă de „completarea” casei lipsă!). Nu, dragii mei, gurile păcătoase mai vorbesc de două proprietăți luate prin interpuși: una la Miami - despre care s-a vorbit încă de când a fost ales și încă una la München despre care nu vorbește nimeni. Dar trebuia una și-n Germănica deoarece sângele apă nu se face. Iar noi, acum ca și atunci, rămânem ca proștii: și *** și cu banii luați.

108 comentarii:

  1. Pai nu spuneai ca este nevoie sa se dreneze banii ca sa scapam de inflatie? :)

    Uite,astia au gasit o metoda si mai buna. Dam banii dar tot ne alegem cu ceva, fie ele si fiare vechi decat cu nimic ca in cazul criptomonedelor. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti foarte hotarat pe zona de investitii si ai dreptate numai ca aici mai este o problema. Orice investitie, fie ea si de drumuri, creste serios deficitul comercial pentru ca ne-am omorat economia.

      Asa ca mai intelept este ca prima data sa construim fabricile care sa produca ce vom avea nevoie in investitiile respective. Pe unele le avem deja dar ar tb umblat la contractele de privatizare ca sa le luam de la cei care le-au distrus si sa le repunem pe picioare (ar costa mai putin decat s-o luam de la zero plus ca acolo mai gasesti inca ceva personal calificat.

      Ștergere
    2. Mi se pare de noaptea mintii sa importam otel-beton, sine de cale ferata, bitum iar daca va creste mai mult cererea mai ca vom importa si ciment ca sa nu mai vorbim de utilaje sau simple echipamente (pana si lopeti importam la greu).

      Ștergere
    3. Dar nu uita ca polonezii au fost destepti si cu primele fonduri europene si-au pus la punct industria devenind chinezii Europei. Acum isi permit sa faca investitiile de care vorbesti pt ca au cu ce. Noi n-am iesi la vopsea pentru ca suntem intr-o gaura prea mare. Deja importam intr-o veselie pana si mancare. Deficitul nostru cred ca acum se duce spre 18 mld eur (ungurii au cam tot asa, dar pe plus cu jumatate din populatie). Imens. Chiar nu mai ai cum sa-l cresti fara sa te prabusesti. Asa ca sa vrei si nu poti baga carbuni cu drumurile pentru ca te-ngroapa si mai tare. Ceausescu ar fi dat ordin si in secunda doi s-ar fi stopat importurile neesentiale. Asa mai merge dar numai daca ai o tara. Coloniia nu poate face asa ceva pentru ca trebuie sa cumpere gunoaiele stapanilor.

      Ștergere
    4. De data asta, @Angela, acord total.
      Fără producție orice entitate e condamnată la dependență.
      Mai complet și mai clar o spune Cornel Ban, în lucrarea "Dependență și dezvoltare". Cu studii Harvard, omul face o analiză obiectivă (fără deraieri propagandistice) a evoluției economice românești pe intervalul 1859 - 2010, evidențiind atât plusurile, cât și minusurile fiecărei "orânduiri". Plasează România actuală in paradigma "dependență neoliberală" (corect), însă nu forțează, neapărat, modificarea sistemului.
      Pur și simplu prezintă sec : "faci așa, devii așa", "faci altfel, devii altfel". Nu-i simplist, e o lucidă prezentare a lanțului de cauzalități.

      Doar că...are un chichirez neplăcut. Producție, implicit dezvoltare, inseamnă MUNCĂ.
      Deci, nu votăm. Unde-s băieții cu "festivalul berii", căci mi-e sete.

      Ștergere
    5. Si eu sunt de acord cu exceptia ultimului paragraf. Problema nu este la oameni ci la sistem.

      Calatorii din Japonia sfarsitului de secol XIX erau mirati de lenea locuitorilor de acolo si spuneau ca acea tara nu avea sanse sa se dezvolte vreodata cu asemenea oameni. Peste doar cateva zeci de ani japonezii deveneau campioni mondiali la nr de ore lucrate si productivitatea muncii. Aaa ..., sa nu uit. Nu lucrau in lagare.

      Ștergere
    6. Da, cunosc si eu lucrarea lui Ban, are nume predestinat, haahaa.
      Doar ca e un pic cam stangist, desi, per total, pastreaza echilibru ideologic.
      Esential mi s-a parut momentul cand Maurer i-a zis lui Ceausescu (prin '74, parca) "Nicule, nu e bine. Ne dezvoltam PREA repede".

      Acolo a fost un mare nod gordian, ce in loc sa fie dezlegat mai rau a fost incalcit.

      Ștergere
    7. @Angela, defectele individuale și cele sistemice se potențează reciproc, dând naștere unei bucle vicioase.
      @Cassius - da, misterele anilor '70 sunt cheia multor necazuri pentru România. Numai înțelegând trecutul se pot concepe soluții pe viitor.
      De te uiți numai la "ieri", poți rezolva doar până "mâine". E bună stabilirea determinismului cauzal, dar măiestria constâ în a face asta pe termen lung, atât în trecut, cât și, implicit, în viitor.

      Aici nația galbenă (fie chinezi, fie niponi) mereu a avut un atu.
      Noi, cu planuri "de la Paște la Crăciun", evident că vom conchide "mai departe, cum o vrea Domnul".

      Ștergere
    8. Poti sta linistit. In lumea de maine planificarea va fi centralizata si implementarea mult mai bine monitorizata. Va creste gradul de tehnologizare si oamenii vor avea un impact mult mai redus, plus ca nu se vor mai putea ascunde de munca pentru ca va fi un control eficient al activitatii lor (ex. nici s-adoarma nu vor putea pentru ca se va sti asta dupa activitatea cerebrala). Oricum vor fi extrem de constiinciosi pentru ca nu-si vor permite sa greseasca (sistemul va fi foarte dur cu sclavii care calca pe bec).

      Sa nu ne facem griji. Viitorul suna bine.

      Ștergere
    9. Stau foarte liniștit, mulțumesc de grijă.
      O parte a acestor implicații A.I. nu sunt, neapărat, rele.
      E bine să ne păstrăm umanitatea, nu neapărat și hoarda carențelor.
      Un instrument nu e "bun"/"rău". Dihotomia, aici, e subiectivism pur.
      Dacă avem o problemă - și avem ! - aia nu-i "mutul", cât "cine deține CONTROLUL asupra "mutului".
      Nu te teme de cuțit, ci de mâna ce-l jonglează. Și nici de mână, cât de mintea celui ce-a pus-o pe cuțit.

      Altfel, hai cu toții în codru. Ca și cum "fratele verde" ar putea ajuta - mai ales că paradigma e, intre altele, "verde".

      Ștergere
    10. Păi dacă cea mai mare parte a procesului de producție de bunuri și servicii va fi preluată de IA, ce vor face miliardele de omușteni, hiper-monitorizați, super-conștiincioși, sau cum or mai fi ei? Vor face masaj la robo-cops?

      Ștergere
    11. @Adam - Tocmai in "taina" le e cheia puterii. Apropo de ce vorbeam de curand despre avantajul anonimitatii.

      @Laurentiu - Asa e, miliardele incurca. De aceea, inplementarea "lumiu noi" nu se va face "maine". Asistam la un debut, lungimea parcursului e greu de estimat.

      Ștergere
    12. Singurul master-plan romanesc postdecembrist functional si astazi este distrugerea sistematica a tarii cu tot ce are in ea .

      Ștergere
    13. @Laurențiu- Cum ce vor face cu miliardele? Le vor vaccina 😊.

      Ștergere
  2. "o pandemie relativ ușoară" - exagerezi. Avand in vedere ca si asa cu cifrele umflate si tratament care face mult rau este undeva la nivelul gripei sezoniere se poate spune cu certitudine ca este ... NESEMNIFICATIVA.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Cosmarul

    Analizele se fac pe date reale, nu pe emotii.

    Sau, fiind nou p-aici, ti-ai facut prezentarea? Cred ca asta este. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Poate sunt eu fara update,dar stie cineva ca americanii sa aiba inlocuitor ptr M1 Abrams?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este versiunea M1A2, mult imbunatatita, zic ei.

      Le-as recomanda T-14 Armata, zic eu.

      Ștergere
    2. Mult prea scump achizitie si mult prea costisitor utilizare, total nerentabil pentru Ro
      Mult prea mult marketing si preturi umflate in armamentul american, au ceva tehnologie buna, dar scumpa si nerentabila, insa prea umflata propagandistic
      Prin Siria, Tomahawk a aratat clar de fapt ce este

      Ștergere
  6. Nu de mult am intrebat pe cineva din MAN daca noi mai avem unitati militare care sa fie doar ale noastre sub conducerea romanilor fara sa dam seama la altii de orice miscare (strigator la cer a fost acum cateva luni cand la inhumarea unui pilot militar nu le-au dat voie de la Bruxelles sa se ridice in aer ca sa-i dea salutul).

    Raspunsul a venit repede si sincer. Da, avem ... tunelurile din Bucegi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai știi?!? Știți vb cu "gura păcătosului"... 🙂
      Pentru mine oricum e un mare semn de întrebare cum de România nu a avut încă soarta Yugoslaviei...

      Ștergere
  7. De asta am specificat M1 Abrams. Platforma e aceeasi. Stiu de versiunile de care faceti vorbire. Au inlocuit electronica ,sistemele de ochire si de comunicatie,dar in principiu e aceeasi cutie blindata.
    De Armada...nush ce sa zic..parca au ramas in pana prin Piata Rosie la o defilare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu ani in urma si oricum istoria aceea este controversata. Ca si caracteristici arata foarte bine.

      Sper sa nu le vad luptandu-se ...

      Ștergere
    2. La Armata imi place ca au un cockpit special pt echipaj, diferit de camera de tragere cu munitie. Teoretic sunt mult mai protejati.

      Ștergere
    3. Si te mai dai nestiutoare in ale ,,armetii,,...

      Ștergere
  8. O postare de exceptie a avocatului Piperea:

    "Săptămâna trecută, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au atins prețul inimaginabil de 43 de dolari pe bucată.
    În 2018, aceste certificate se tranzacționau cu 24 de dolari.
    În 2017, cu 11 dolari.
    În 2016, cu 5 dolari.

    În septembrie 2018 scriam pe feisbuc că dublarea, într-un singur an, a prețului acestor certificate (24 de dolari, la data de 12 septembrie 2018) este echivalent cu falimentul Lehman Brothers. Dar realitatea este cu mult mai rea. Iată că prețul certificatelor de emisii de CO2 s-a dublat din nou de atunci, în mai puțin de 3 ani.

    S-ar putea să vă întrebați de ce ne interesează să discutăm asemenea lucruri neimportante și plicticoase tocmai acum, când nu mai sunt paturi la ATI (în ciuda împrumuturilor de peste 30 de miliarde de euro făcute de Cîțu și a plăților de peste 10 miliarde de euro anual pe care le facem noi statului, cu titlu de CASS).

    Există două motive esențiale pentru care această evoluție trebuie să ne pună serios în gardă – (i) creșterea puternică a prețurilor și (ii) falimentul iminent al unor companii importante ale economiei naționale, cu consecințe catastrofale în planul industriei orizontale și al locurilor de muncă.

    (I)

    Certificatele de emisii CO2 se regasesc in costul tuturor produselor si serviciilor, ca si dobanzile bancare, iar acest cost este suportat de consumatori, indiferent daca sunt eco-friendly, vegani, anti-natalisti, progresiști, nou-normali, bun-platnici ai datoriilor la banci sau ignoranti in privinta efectelor maligne ale poluarii si ale dobanzilor bancare. De aceea, scumpirea alarmantă a certificatelor de emisii de CO2 înseamnă scumpirea tuturor produselor si serviciilor.
    Certificatele de emisii de CO2 sunt rezultatul acordului de la Kyoto pentru "decarbonarea" economiei, adica pentru reducerea treptata, pana la eliminare, a emisiilor industriale de CO2 rezultate din arderea industriala a combustibilului conventional (fosil).

    Nu există producător industrial care să nu aibă emisii de CO2. Mai mult chiar, atât giganții tehnologici care ne fac să credem că home working, home schooling, online dating, online food, online caring, telemedicină etc. sunt curate, aseptice, eco-amicale etc., cât și producătorii de baterii și mașini electrice (ba chiar și cei care fac mining pentru a descoperi bitcoini), consumă masiv energie, care se produce cu emisii de CO2 – lumea s-a concentrat pe „lupta” contra plandemiei, uitând total de eforturile de dezvoltare a tehnologiilor nepoluante și regenerabile de producere a energiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sistemul acordului de la Kyoto (pe care SUA l-a refuzat mereu) stabileste cote anuale de reducere a emisiilor de carbon, la care industriasii se angajeaza "in schimbul" atribuirii gratuite a unui numar planificat de certificate de emisii de CO2. La finalul perioadei angajamentului (un an), industriasul trebuie sa restituie un numar de certificate care reprezinta masura in care si-a respectat sau nu angajamentul de reducere a emisiilor de CO2. Daca reducerile de emisii sunt egale cu cele promise, industriasul restituie certificatele primite fara vreo consecinta financiara, dupa care o ia de la capat. Daca reducerile de emisii sunt mai mari decat cele promise, industriasul are dreptul sa rețină un numar de certificate proportional, pe care le poate pastra pentru finalul perioadei urmatoare sau le poate vinde. Daca reducerile sunt mai mici decat cele promise, industriasul trebuie sa cumpere de pe piata certificate suplimentare, cu titlu de sanctiune pentru ca nu a redus emisiile la nivelul promis. De cumparat, le cumpara de la industriasii docili sau, după caz, de la speculatori (din 2018, aceste certificate se tranzacționează la burse, în rând cu acțiunile și instrumentele financiare derivate, devenind obiectul pokerului financiar jucat permanent de trader și borkeri).

      Ce inseamna aceasta crestere exploziva a pretului certificatelor de trezorerie? Dupa teoria economica standard, cand o marfa este in exces pe piata, in raport de cerere, pretul scade. In situatia inversa, pretul creste. Ar insemna ca, in cazul certificatelor de emisii de CO2, pretul creste pentru ca sunt prea putine pe piata.

      Dar certificatele respective sunt emise intr-un numar planificat și, deci, limitat. In plus, aceste certificate nu sunt nici pe departe mărfuri, ci etaloane ale sanctiunilor pecuniare aplicate pentru daunele ecologice cauzate de industriasi.

      In realitate, pretul certificatelor de CO2 creste intrucat industriasii au produs mult mai mult CO2, in loc sa il reduca treptat, asa cum suna angajamentul pe care si-l iau cand primesc, an de an, certificate de CO2. Și pentru că există speculatori venali și fără scrupule ale emoționalității omului față de daunele produse de poluare.

      Acordul de la Kyoto este, din acest punct de vedere, de-a dreptul ipocrit, intrucat nu faciliteaza financiar inlocuirea surselor de energie regenerabila, ci penalizeaza productia de energie conventionala, energie la care, deocamdata, oamenii nu pot renunta fara efecte sociale si economice dramatice. Oamenii au nevoie de energie.

      Acordul de la Kyoto este si naiv si neatent conceput, întrucât permite speculatia financiara cu certificate.

      Pe de altă parte, acordul de la Kyoto nu a fost niciodată ratificat de SUA, țara care este responsabilă de 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. După exemplul SUA, multe economii au revenit la carbune si gaz, ca sursa de energie – de vreme ce SUA nu recunoaste acordul de la Kyoto, nu exista o logica economica in a-l aplica in restul lumii. De aici, cresterea exploziva a pretului certificatelor de CO2 pe care trebuie sa il achite agentii economici din tari mai pricăjite, ca Romania, de exemplu, care depășesc constant țintele de reduceri de emisii.

      Ștergere
    2. De precizat că legislația României, bazată pe o înțelegere talibanică a acordului de la Kyoto, penalizează suplimentar industriașii care nu respectă cotele de reducere anuala a emisiilor de CO2. La finalul lunii aprilie, în fiecare an, industriașii români care nu pot restitui același număr de certificate de CO2 pe care l-au primit cu un an înainte (certificate care au un preț an de an crescător), sunt sanctionati cu amenzi care pot însemna o multiplicare cu 7 a totalului certificatelor de restituit.

      Dacă facturile la energie, gaze, căldură v-au crescut, este și pentru că a explodat prețul certificatelor de emisii de CO2, treabă din care cineva face, ilegal și speculativ, foarte mulți bani, nefiscalizați și neurmăriți de dna, diicot, fisc, oficiul pentru prevenția spălării banilor sau de bănci - toate acele minunate entități care vă suspectează pe voi că respirați și existați fără certificat de bună purtare.

      [continuarea, mâine, în partea a II-a]"

      Ștergere
    3. @ Adam

      Iar exagerezi. Uite cati s-au vaccinat deja. Crezi ca l-au citit pe av Piperea? etc etc etc

      Cu redirectionari si repostari nu cred ca depaseste 200.000 de cititori iar asta nu inseamna toata lumea. Eu ma chiorasc printr-o fanta a ecranului pt n-am FB. De aceea l-am postat aici ca sa fie mai usor de citit unora acemenea mie.

      Ștergere
    4. Rezon.
      N-am auzit in viata mea de acest Piperea. De fapt, am mereu o suspiciune f.sanatoasa cand e vb. de avocati

      Ștergere
    5. Dle @Adam, mie-mi ajung, adesea, aiurelile mele. O fi si acest Piperea ceva, dar am obosit de mult sa acord atentie spiridusilor de pe Net.
      Dar, uite...ii voi retine numele. Poate aduce o "picanterie" in consumul meu intelectual.

      Ștergere
    6. @ Cassius

      Dar chestia cu certificatele verzi este o superexcrocherie globala iar in ce am postat mai sus este f bine prezentata.

      Avand in vedere ca in curand vei cumpara si tu ar trebui sa fii un pic mai in tema.

      Ștergere
    7. Nu ma multumeste raspunsul tau. As fi vrut sa ma intrebi de ce vei cumpara certificate verzi si urma ca eu sa-ti explic ca aerul nu va mai fi gratuit si va trebui sa platim pt el.

      Acum doar amenda (daca vrei sa respiri aer curat platesti amenda pe motiv de botnita) insa mai tarziu va fi normal ca fiecare sa-si plateasca partea de contributie la poluare, inclusiv prin respiratie.

      Ștergere
    8. Și cine garantează că aici nu ești supravegheat? Faptul ca nu te roagă nimeni să-ți ștergi comentariul? 🙂
      Important e să cunoști cât mai multe puncte de vedere avizate, mai ales dacă nu ai leg cu un anumit domeniu.

      Ștergere
    9. Mersi de pont, dar e inutil.
      Nu am avut niciodata FB. Nu am FB. Nu voi avea niciodata FB.
      Cum nu am avut, nici inainte MIRC, MESS sau alte nazbatii.
      Socializarea virtuala ma cam lasa rece. Doar pe cate un forum mai intru; destul de rar, oricum.
      Cu voi, aici, ce m-am mai luat. Cand nu merg la carciuma, adica.

      Ștergere
    10. @Adam, te cred... Nici nu imi fac iluzii ca pe astfel de "locuri" virtuale nu ar umbla ochii albastri al fratilor nostri pe care-i platim pt a ne apara de tot ce ne poate face rau :))) (ne apara inclusiv de noi insine, bieti naivi, incapabili de a vedea the big picture, cum se justifica ei).
      Scaparea mea, poate si a altora, e ca nu avem reprezentativitate, adica putere de a face valuri sociale, precum av. Piperea...

      Ștergere
  9. De "duh" asta.
    E bine ca o carte de vizita sa fie simpla, usor de tinut minte.

    RăspundețiȘtergere
  10. Răspunsuri
    1. Iar nu ti-au dat sefii curent sa-ti incarci bateriile ...

      Din ce in ce mai greu cu criza asta ...

      Ștergere
  11. In afara faptului ca-i lipseste empatia si-a indeplinit cu succes toate ordinele primite. N-a avut nici o greata in a face din alb negru mintind cu o insolenta suprema.

    Nici mintea nu-l prea duce si este mai bine asa. Cei mai isteti ies din rand si mai fac boacane (vezi Basescu). El e ca boul ce trage constant brazda deznationalizarii romanilor si a dezmembrarii Romaniei.

    Ca-i cabotin sau prost crescut chiar nu conteaza pentru stapani atat timp cat este cu planul la zi. Este un dobitoc constient ca trebuie sa faca ce i se spune pentru ca numai asa are o sansa sa scape de bulau. Dor stim din istorie ca de ce ti-e frica nu scapi.

    Este chiar sluga perfecta. Nu stiu ce cusur ii gasesti.

    RăspundețiȘtergere
  12. sefi eu hahahhaha ; am incercat sa postez aseara si initialele inversate de mai sus n au fo. de acord ! :) Ce sef sa aibe seful ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Aprobarea achizitiei de tancuri s-a facut discret in spatele scandalului politic.

    Ce facem insa acum ca s-a prabusit si un avion. Propaganda zice ca trebuie sa mai cumparam si d'alea.

    Asteptam urmatoarea criza politica sau o facem pe fata? Iohanis zice ca-i de acord oricum din moment ce-i urgent. Nu poti lasa tara asa, descoperita. Si ce ne facem daca ucrainenii vor avea nevoie de ceva arme? Ce le dam conform acordului daca nici noi n-avem?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu!

      Am auzit ca mercenarii talibani sunt buni luptatori si ieftini. Ce zici, sa punem de-o divizie?

      Ștergere
    2. Io zic sa le dam Fiarele Șaisp'ece, ca si asa, alea nu zboara decat ca planoare....Ca bonus. punem și niște prăștii de la Devesaua...

      Ștergere
  14. Cosmarul si-a scos cartea de vizita pe care scrie: bou....
    Macar e sincer si-si recunoaste pozitia in societate.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cititi si ppromovati proiectul Legii suveranitatii. Este un pas concret care poate ajuta Romania sa faca un pas spre normalitate: https://docs.google.com/document/d/1UKlJZp1VxPFfYJsW9Teofv38Tn8t6jC88KQtQwfSJD4/edit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Punctul 8 imi aduce un ras copios. Cine a conceput foaia o fi bine intentionat, dar e simultan campion la naivitate.

      Ștergere
    2. Nu-i deloc asa. Le taie aripile pt ca dovezile obtinute prin intermediul lor nu sunt valabile in justitie. Sub nici o forma (gandeste-te cati au paradit pana acum cu date care nici macar nu erau aratate instantei). In situatia asta mai bine iti faci propria structura de cercetare / informare care ar putea cel mult prelua ponturi de la servicii (asta n-ai cum s-o eviti) iar in continuare ar face propriile investigatii. Ceva mult mai normal, zic eu.

      Pe de alta parte pedepsele pentru incalcarea legii sunt serioase asa ca lucratorii din servicii vor sti ca fac ceva ilegal iar asta la multi oameni creeaza discomfort pentru ca toti care stiu ce faci te au la mana. Deci si pe partea asta legea va aduce multa retinere.

      Per total este cea mai buna varianta in acest moment. Nefiind versiunea finala le poti transmite sugestii daca ai.

      Ștergere
  16. In domeniul "secretos" legile, normele sunt, cam 80%, neputincioase. De aia s-au si infiintat, in sec XX, asemenea jucarii, altfel ramaneau la Politie ori Armata (din care s-au si nascut).
    De ce "secret" ? Ca sa nu stie nimeni...atat de simplu.
    Oprirea smecheriilor secrete se poate face simplu, fara stufosenii legislative inutile. Totul sta in mana decidentului suprem, de acolo pleaca orice conduita.
    Cresti nr.de legi asupra lor ? Ei isi vor creste numarul de interpusi - pe care tot tu, contribuabile, ii platesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mult, degeaba dai legi daca nu ai posibilitatea, practica, de a le aplica. Ori, ca sa-i prinzi pe "secreti", tre sa inventezi alti "secreti". Si daca o iau si astia razna ?
      Ai lider responsabil, "cainii" stau in lesa. Daca esti imbecil...au fost stapani rupti de proprii lor caini.

      Ștergere
  17. Putin - conferinta despre starea in direct: https://www.rt.com/russia/521474-putin-address-federal-assembly/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să vedem ce valuri se vor forma diseară. Poate chiar și aici, la DD acasă 🙂...

      Ștergere
    2. Nimic semnificativ privind situatia din Ucraina

      Ștergere
    3. Mi-ar plăcea un transcript în română. Și la Davos a avut o poziție foarte bună, din păcate mulți nici nu au luat în seamă, nu știu să fi apărut în presa de la noi vreo mențiune.

      Ștergere
    4. Nu am retinut decat atat: "Is too much" cand s-a referit la faza cu Lukashenko.

      Ștergere
    5. Daca nu a comentat nimic ciudat ref la Donbas, inseamna ca facem Pastele la biserica, nu in adaposturi subterane, ceea ce-i ok, nu? :D

      Ștergere
    6. Sublinierile pe care le cautam sunt aici:
      https://ro.sputnik.md/Rusia/20210421/34471572/Putin-avertizeaz-Provocatorii-vor-regreta-ca-niciodat.html
      https://ro.sputnik.md/Rusia/20210421/34471169/Putin-a-ridiculizat-tarile-care-provoaca-Rusia-sacalii-se-invart-n-jurul-celor-puternici.html

      Aparent nimic ingrijorator. Cassius, ai o bere deocamdata. Dar pana la lada mai asteptam ...

      Ștergere
    7. Baga mare la cozonaci. In rest, sanatate.

      Ștergere
    8. A, si-ti adresez multumiri, dle @Adam. Unele din trucurile astea de editare le stiam, dar altele nu.
      Vor contribui la ergonomia dialogului.

      Ștergere
  18. Daca nu se intampla ceva in urmatoarele 2-3 zile, si sper sa nu se-ntample, de Pasti va fi liniste, chiar si in Saptamana Luminata.

    Dupa aceea vom vedea insa pregatirile sunt atat de ample si detaliate (cu spitale, nave aduse din marile Caspica, Baltica si Nordului, tancuri duse chiar pe granita - asta nu prea se face, instituire de no-fly-zone si restrictii pe mare intr-o zona extinsa, operatiuni in interiorul granitelor Ucrainei si multe, multe altele pe care probabil nici nu le putem imagina acum) incat pare greu de crezut ca se vor retrage asa cum au venit.

    Cu siguranta au un plan foarte bine pus la punct. Poate il vom afla la un moment dat si poate ca aceasta desfasurare de forte are alte scopuri decat cele de ocupare a Ucrainei la care ne-am gandit.

    Dumnezeu sa dea tuturor intelepciune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Adam

      Sa nu inducem in eroare. Restrictiile pentru manevre militare sunt generale (pt toate tipurile de vase si avioane) si dureaza pana pe 24 aprilie.

      Raman in continuare valabile restrictii de navigatie pana in octombrie insa nu si pt vase comerciale (ca cineva se da cu fundu' de pamant altfel ... e strict treaba lui). UE acuza la deruta.

      Ștergere
    2. @Angela - nu pot sa accesez Telegram, din motive de paranoia, nu sunt membru la nici un social care conditioneaza participarea numai daca le dai numarul de telefon.
      Dati-mi o adresa de email la ProRussia@mailinator.com

      Ștergere
  19. Ha ! Probabil DD nu-si imagina ca va avea problema asta cu clasicele 15-20 de opinii.

    RăspundețiȘtergere
  20. Stie cineva cand se va implementa masura purtarii castilor de protectie, eu vad 50% sanse ca lumea sa poarte casti in viitor,contra radiatii,contra gandurilor,contra orever: pai ce,numai masti ?

    RăspundețiȘtergere
  21. Sa-i admiram totusi sinceritatea. A inceput cu ... auto-demascarea :)

    Mai rar asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  22. Ma refeream la nivelul urmator al paranoiei ; adica toata lumea sa poarte casti nu bici.,moto. ci toti oamenii la fel ca pe masti.

    RăspundețiȘtergere
  23. Pe Rapcea il stiu (indirect). Am schimbat cateva replici virtuale pe un forum. E ok, dreptaci conservator. Fost MISA, dar nu-i aiurit. Pacatuieste insa, precum @Angela periodic, prin faptul ca-si umbreste logica cu gandire aspirationala. Factor (prea) des intalnit la activistii non-conformisti.

    RăspundețiȘtergere
  24. Masca lui Mandy este buna numai in filme, nu si pe Baragan vara. Te umpli de bube pe fata, iritatii...ew!

    Castile sunt necesare in special numai ptr motociclete.
    Pe bici sunt enervante...dar ptr unii mai...altfel...foarte necesare

    RăspundețiȘtergere
  25. Drept consolare,Adam, azi cu doi de d:), se pare ca mai toate statele vizate sa crape in regiuni, o vor face daca ajuta cauzei vizate de gglob.

    RăspundețiȘtergere
  26. Vezi ca am scris mai sus ceva de el.
    Nu-i cazul sa se sperie nimeni. Il mai apuca radicalisme din cand in cand, apoi se mai racoreste. Are si ipostaze in care e realist. Cam ca multi care au crezut candva in MISA. Dar nu-i vreun nociv.

    RăspundețiȘtergere
  27. Faza cu platforme de vizitare a zonelor inchise popularii umane, bazate pe bilete/ credit social, daca ai facut frumos, este preluata din agenda 2030/ onu.

    Cernobilul este gradina macii domnului, fara gluma.
    Mai nou au aparut cirezi SALBATICE de vaci, ceva unic pe planeta, nemaiintilnit poate de mii de ani. Am ramas masca...este p iutub.
    Ala da semn de rai

    RăspundețiȘtergere
  28. Ce sa spun ... cam are dreptate cand spune ca acordul cu Ucraina este o declaratie de razboi la adresa Rusiei. Prezinta foarte coerent si logic situatia.

    Ca suntem alt pion de sacrificiu ... n-aveam vreo indoiala in sensul asta.

    Cat priveste stergerea de pe harta a Romaniei nu prea sunt de acord. Nu-i vad pe rusi dand cu bomba atomica atat de aproape de ei si nici aruncand banii pe fereastra ca sa ne rada una cu pamantul. Slava Domnului ca si-au adus Iskander-uri iar cu astea rezolva situatia repede, precis si curat.

    Actioneaza chirurgical cu ele pt ca au eroare extrem de mica chiar si la cateva sute de km asa ca pot extirpa rapid ce-i intereseaza: bazele de la Deveselu, Kogalniceanu si Campia Turzii. Pentru noi ar putea pune si un bonus, sa-i zicem Cernavoda cum sugera ieri DD, dar nu vad sa se deranjeze mai mult decat strictul necesar (nu stiu daca ai observat dar sunt foarte pragmatici; vezi si in Siria - resurse minime vs rezultate maxime; de cativa ani au adoptat aceasta politica a luptei asimetrice si cred ca li se potriveste foarte bine). Faptul ca au viteza mare si pot schimba usor traiectoria le face invulnerabile la prastiile NATO. Nu vad situatia atat de disperata, sincer.

    Crestinii au o vorba: Tata-i la carma. Asa ca si distrugerea va fi atat cat va ingadui Dumnezeu, nu mai mult.

    Rapcea este avocatul luat de Sosoaca s-o ajute la Comisie in Parlament.

    RăspundețiȘtergere
  29. Haideți, dom' @Adam, pierdem timp cu d-astea ? Doar nu suntem in anii '90, ce naiba.

    RăspundețiȘtergere
  30. Cica-i indienii prosti:( e evoluati doar.

    RăspundețiȘtergere
  31. Vanga, Nostradamus, Singh, Maglavit (...), la români reteta asta de anestezie pare a nu da gres niciodata. Acestea sunt fabricatii de manual - merg "brici" mai ales in America Latina, dar si prin Asia, bien sur. Un oarecare Edward Lonsdale a ajuns general in anii 60, perfectionand primele tactici psy-ops.

    RăspundețiȘtergere
  32. Si macar de ni le-ar servi niste profs. In fapt, [i]stafeta[/i] a fost preluata de senzationalismul ieftin, de taraba - la noi, mai eficient decat 10 × CIA.
    Cum crede rumanu' ca se vor scobori ingeri din cer cu sacose...valeu-valeu !

    RăspundețiȘtergere
  33. Ati decontextualizat o parte a articolului si apoi fabulati. Care-i chichirezul?

    RăspundețiȘtergere
  34. Bag seama ca nu mi-a iesit "italicul". Pe forumuri mergea. Mai incerc.

    RăspundețiȘtergere
  35. Nici un chichirez, darling. M-a zgandarat treaba cu "profetiile". Inchidem asta.

    RăspundețiȘtergere
  36. Mare dobitoc nea Nicu. Daca ra samatos la cap ar fi ramas on Iran precum Caragea in Italia, si ar fi trait ca un nabab acolo, cu revolutionarii lu peste care i ar fi acordat azil fara probleme. Astfel din memoriile sale am fi aflat si noi adevarul, dipa ce s ar fi linistit apele. Insa de panarama ce era a cazut in plasa golanilor care l au momit inapoi cu...veniti domne, nu fiti fraieri...ca totul ii OK, everything iz ander control. Doamne mare i gradina ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh...una era Nicu in '69, alta ajunsese in '89. Sirul naivitatilor sale intre '85-'89 e aproape neverosimil. Devenise captiv in propria-i bula mentala. Nici la Targoviste nu se trezise complet.
      Asta fu. Gata.

      Ștergere
    2. Corect...doar ca DD mi a ravasit memoriile amintind de cit de hot in sens de descurcart a fost Caragea...se vedea ca are scoala vietii...si ca il pastea aceeasi deznodamint brincovenesc daca ezita...

      Ștergere
    3. In opinia mea, Nicu i-a fost inferior lui Dej. Ala avea un al 6-lea simt cand venea vb de "amicii" rusi - Doamne, lupta cu Pauker sub ochii lui Stalin...K1 e minciuna pe langa asemenea "mortal combat". Pe Ceauș l-au tampit aplauzele si defilarile. Si doar Maurer il avertizase repetat...

      Ștergere
    4. A, ne-a mintit Neulander, fiul lui Walter ? Si Brukner, zis Saul ?

      Cum sa zici asa ceva ! Ei ne-au "eliberat", taman ca-n 1945.
      Saracii...vin, lupta...iar publicul nu (mai) crede.
      Ce vremuri, dom'le...

      Ștergere
    5. Si daca spun ca adevaratul comunism abia de acum in colo incepe si ca este determinism tehnologic ziceti ca ma repet ...

      Dar este o idee esentiala care nu este constientizata si ... insist :)

      Ștergere
    6. @Adam - "Red Dawn", cu Patrick Swayze, parca. Si cred ca au facut si unul mai nou, omonim...dar vezi ala clasic.
      @Angie - chiar ca te repeti.

      Ștergere
    7. Asta. Mai sunt si altele, dar asta mi-a placut la vremea lui.

      Ștergere
    8. @Addams,tu zici "Chiar vazusem ceva film SF de genu, cand rușii ajung cu armata in State, nu mai știu cum ii spune."
      Dar asta o spunea chiar reptila de Henry Kiss-Singer la o adunare mare de reptile ca el..N-am la indemana un link, dar se gaseste usor...

      Ștergere
  37. Aaaa ... credeam ca te referi la paralela facute intre economia inainte de "89 si cea actuala. Asta nu-ntelegeam.

    Cu profetiile ai dreptate. Dar sunt si unele de care poti tine cont: cele ale sfintilor. Acestia au fost oameni speciali carora Dumnezeu le-a descoperit unele lucruri (ex. ti-am spus una a Sf Cosma Etolianul care vedea diavoli in cutii in casele oamenilor si care aveau coarnele pe acoperis).

    RăspundețiȘtergere
  38. Nu dezavuez Dar escrocii dau navala sa mulga simbolul - vezi speta Arsenie Boca. La fel ii atribuie si lui Iustin Parvu felurite bazaconii. Doar cine i-a cunoscut indeaproaoe poate sti ce si cum a fost, real.

    RăspundețiȘtergere
  39. Sinnahoj , Vorba unor desene animate japoneze pe nume eîdy de Ha ,vezi ca ai fost abandonat, iar esti singur impotriva tuturor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i bai; contează să fie cu el Forța merkeliană. Durea-la'r basca de rumâni...

      Ștergere
  40. asa e Ci ta ,unii mai altfel trebuie s-o poarte si supravietuind in felul asta sa se apropie de Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  41. Astea cu Dragnia "nu fac nimic altceva decat Distragerea Atentiei", ca sa te citez.

    RăspundețiȘtergere
  42. El ca el da' papagalul angajat in India sa faca reclama vaccinarii a murit a doua zi dupa ce s-a-ntepat. Iti dai seama?

    RăspundețiȘtergere
  43. Lui KWI - pare ca nu prea esti multumit de el c-a scazut participarea la vot, alea, alea

    Eu il consider perfect din toate pct de vedere (pt misiunea incredinta, desigur; pt poporul roman ... nu se pune - stii,persoanele de fata se exclud). Sunt f multumita de descrierea pe care i-am facut-o si mi-a iesit dintr-o suflare :)

    RăspundețiȘtergere
  44. Multumesc de lamuriri. Partea mecanica si cerintele sunt conune motoarelor highend.
    Dar,totusi,MIG 21 este proiectat in anii 50 si daca nu ma insel,primil zbor a fost in 61.
    Corecteaza-ma daca am gresit deceniile.
    Totusi,sa pui sa noua pe martoaga batrana,nu transforma martoaga in vreun bidiviu,yot dintii aia ii are in gura...

    RăspundețiȘtergere
  45. In afara de new age-ista cine-ti mai lipseste? Mos Tagartza? Pai ala de cand a fost prins cu matza in sca ,a cam tacut...

    RăspundețiȘtergere
  46. Incomplet si partinitor subiectul

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)