duminică, 4 aprilie 2021

Evul întunecat


Viața destul de dezordonată pe care o duc mă obligă să-mi găsesc liniștea abia seara, înainte de culcare, când mă trag sub lampadar pentru a-mi continua lectura începută cu o seară înainte. Brusc lumea devine a mea și, dacă am privilegiul să fiu lăsat în pace, obțin acea liniște necesară unui somn pe cinste. Nu cred că există plăcere mai mare decât aceea de a te lăsa purtat, pentru câteva ore, de experiențele unor înaintași măreți. Iată un privilegiu - probabil singurul - pe care evoluția societății noastre ni-l pune pe tavă.

În majoritatea cazurilor aș putea începe prezentarea unei cărți exact ca-n paragraful anterior. Nu este însă cazul de față. Azi vă prezint o carte pe care n-o poți citi înainte de culcare. Din contră, e o carte pentru care te trezești dimineața mai devreme, întrucât e ca un duș rece, menită a te înviora rapid și a-ți arăta lumea așa cum e.

Recunosc, nu l-aș fi cunoscut pe Joseph Sobran dacă n-ar fi existat efortul lui Ninel Ganea, cel care i-a tradus o mulțime de articole pe site-ul Contramundum și care a făcut posibilă apariția în română a cărții „Evul întunecat, noua moralitate”. Este un grupaj al celor mai importante articole ale lui Joseph Sobran din perioada în care lucra pentru National Review.

Viața unui articol de gazetă e scurtă. Îl citești și imediat după ce l-ai terminat un altul îi ia locul. Iată nebunia informațională, cea care ne face să intrăm într-un sevraj al utilizării limitatei noastre memorii volatile, cea utilizată pe termen scurt. Ei bine, în fiecare articol Sobran reușește să depășească neajunsul de a pătrunde în mintea cititorului pe o cale vulgară, bătătorită. Spiritul său ascuțit îți pune în față probleme profunde pe care le tratează cu o eficiență aproape imposibil de înțeles. N-are nevoie decât de un paragraf pentru a expune întreaga goliciune a unei minciuni sau fractura unui raționament aberant. Iată un exemplu:

Mă pun pe gânduri și ateii din ziua de azi. Dacă nu cred că există Dumnezeu, de ce îl urăsc atâta? Pentru mine nu are niciun sens. Nici eu nu cred în Zeus, dar tocmai din acest motiv nu îl urăsc pe el.
Sunt curios câți dintre jurnaliștii zilei de azi, toți făcuți „la kil”, ar avea capacitatea de a-și încropi o carte din „articolele” pe care le scriu. Fără doar și poate, mulți dintre ei scriu în câțiva ani mai multe articole decât a scris Sobran în toată cariera sa.  Însă mai mult de 99% dintre ei n-ar strânge nici măcar o pagină decentă care ar putea trece rigorile publicării într-o carte. Tocmai această constatare ne arată cât de mare a fost Joseph Sobran: fiecare articol al său era o nestemată și, în ciuda faptului că ajungea la cititorii săi pe calea mult prea uzată a presei, reușea să atingă acele zone sensibile care te fac să gândești dincolo de realitatea imediată. Și, mai mult, să înțelegi esența „evenimentelor nevinovate” care te agresează inundându-ți toate canalele de comunicare și încercând să te deturneze de la misiunea ta cea mai importantă, anume cea de OM.

În lumea nebună de azi e din ce în ce mai greu să te menții normal. Ai nevoie de repere solide și de ajutoare care să-ți arate că, da, tu ești cel normal, cel care se luptă cu nebunia unui ocean înfuriat. Dacă vreți, Joseph Sobran este insula apărută de niciunde și care-l salvează pe naufragiat, cea care-i arată că, iată, există uscat! Spuneam la începutul prezentării că lectura articolelor sale are efectul unui duș rece. Într-adevăr, fix așa e. Când te inundă apa rece , o simți deranjant, fiind cuprins inițial de o stare de perplexitate. Însă, după ce s-a terminat dușul, toată acea energie pură care te inundă te face să-ți revizuiești întreaga experiență. 

Închei recomandându-vă din suflet să-l citiți pe Sobran. Și nu, în ultimul rând, doresc să-i mulțumesc din suflet domnului Ninel Ganea și celor de la Editura Contra Mundum pentru efortul de a aduce pe piața autohtonă cărți vii, care merită citite.

14 comentarii:

  1. Stai liniștit! Be yourself! Dacă atât putem, atâta facem...
    Oricum, e o părere falsă aceea că valoarea blogului acestuia e minimizata de certurile puerile (și în afara subiectului) de sub articole.
    Lumea vine aici 99% cu intenția să citească articolul autorului. Că cineva dispune și de câteva minute pt a citi comentariile, certurile sau prostiile chibiților de pe tușă, asta e alta poveste...

    RăspundețiȘtergere
  2. Amice, religia originala este cea ortodoxa.N-ai citit destul...."...Cer sa ma corectati..."

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimate XXX. Lucrurile nu sunt atat de complicate. La inceput a fost o singura Biserica. Dupa schisma din 1054 cei din vest s-au separat si au adoptat putin alte reguli. Puteti gasi in Europa multe vestigii ale bisericii originale unde icoanele si picturile zidurilor respectau aceleasi reguli iconoclaste ce sunt si-n ziua de azi la ortodocsi. De exemplu, unde am fost eu, la Mainz si Asisi se pot vedea aceste minunate relicve in toata splendoarea lor. Nu trebuie sa fie o disputa nervoasa de cine a fost primul sau nu. De altfel, un preot sau un oficial catolic stie foarte bine acest fapt. Nu-i greu sa va interesati, fara suparare.
    Sa aveti un Paste fericit si linistit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cîteva eseuri accesibile la liber:

    http://www.sobran.com/articles.shtml
    http://www.sobran.com/wanderer/index.shtml

    Plus faimoasele lui... cuvinte potrivite:

    http://www.sobran.com/cynosure.shtml


    RăspundețiȘtergere
  5. Știam eu că mai sunt și altele acolo, dar uitasem calea de acces. Am pus mai jos direct link-urile.

    http://www.sobran.com/columns/archive-2004.shtml
    http://www.sobran.com/columns/archive-2005.shtml
    http://www.sobran.com/columns/archive-2006.shtml
    http://www.sobran.com/columns/archive-2007.shtml
    http://www.sobran.com/columns/archive.shtml

    RăspundețiȘtergere
  6. RELIGIA e un mare rahat politic PUNCT . CREDINTA e altceva , o simti si o traiesti ! Tine de har , tine de intelepciune nu tine de dogme scrise si nescrise ! Comfortul emotional oferit de ritualuri religioase sunt amagiri de moment ,mergi acasa si iar incepi sa o arzi pe naspa , injuraturi, pizmuiri ,uneltiri, barfe ,....etc !Nu v-ati saturat nebunilor sa pupati inchipuiri ale celor din cer , intorcandu-va mai apoi la vechile metehne?

    RăspundețiȘtergere
  7. Stai bland stim ,dar ne place ......mai exact ne complacem intr-un amestec trist ! Nu iti bate capul , nu ai descoperit tu painea feliata ! Nu incerca sa ne faci NESTIUTORI , vino cu solutii nu concluzii!

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. De citit mai citesc, dle.@Kinu. De postat, cum am zis, mai rar.
      Mie imi place să schimb idei, nu lamentări sau, mai rău, insulte.
      Románia are deficit major la prima categorie, excedent la celelalte.
      Profit insă de moment pentru a vă saluta, cum ii salut si pe ceilalți interlocutori cu care am avut ce discuta.

      Ștergere
  9. Peste lumea noastra s-a revarsat un ocean apocaliptic de informatii care ne inghite pe fiecare in parte,contaminandu-ne cu ipoteze care se ramifica necontenit in detalii la detalii si cu detalieri ale detaliilor detaliate....Oameni buni,dati-va singuri un singur stop-cadru din spasma informatica si din agonia asta catre neant si vedeti clar faptul ca 99,9% din toata informatia lumii in care traim si care conteaza este secretizata;compartimentata sau chiar distrusa in cazul in care se afla in planul superior al importantei . Nimeni nu are cum sa verifice aproape nimic din cine anume face concret sa se intample ceea ce se intampla in lumea noastra.Nimeni nu-si poate macar sa-si identifice sursa sau forta motrica care impinge viata proprie pe un anumit traseu din infinitatea de posibilitati(si asta apropos de cine-i destept si cine-i prost...) Trebuie neaparat sa va dati inca un stop-cadru sa intelegeti ca lumea noastra nu a fost niciodata in criza de stapani,stapani care sa o controleze in totalitate sau cel putit atat de mult pe cat si-au dorit acestia. Deci la ce bun ischibitiile globale actuale ale stapanirii sa-si consolideze o stapanire care este la superlativul absolut din totdeauna? Ceva ne scapa si acel ceva este mai aproape ne noi,de putinta noastra individuala si care ne ajuta pe noi insine determinant si definitiv....Trebuie sa va dati un ultim stop-cadru si sa vedeti clar ca in definitiv tot ce conteaza este propria viata si propria speranta la infinitatea paradisiaca si ca lumea in care traim este sansa fiecaruia de-a lua din ea vehicolul care ne duce intr-a colo...














    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa! Daca aveti curiozitatea sa strabateti internetul prin toate grupurile, o sa observati ca fiecare grup se crede detinatorul adevarului. Chiar denumirea grupului are cuvantul cheie care atrage fluturasi si musculițe spre falsa lumina arborata. Cuvantul cheie difera. La unii este iubire, la altii este " adevarul ne va elibera", asa zisii salvatori fiind Trump si America. La altii este univers cristalin, la altii este expresia amagitoare " iesirea din matrix" unde se face comert de zor cu tehnici NLP si tot felul de promisiuni de iesire din matrix. Cu cat stai mai mult in grupul acela, cu atat mai adanc te afunzi in matrix, in circ.
      Justitiarul crede ca face justitie, dar ne spune de fapt ceea ce noi toti stim: lumea este controlată din umbra si nu de ieri, azi sau 100 de ani.
      Lupul dacic face la fel, ne asmute asupra taberei adverse si ne face capul calendar cu ceea ce dacii cred a fi spiritualitate. Un postac posteaza, sute de raspandaci preiau informatia postacului si o raspandesc pe tot internetul. Cine are blog are si cont fb si se extinde si pe alte retele, incercand sa inoculeze in mintea celorlati adevarul lui. Asa suntem manipulati...Spalati pe creier de cei ce se cred detinatorii adevarului absolut.
      Unii vand cabalah, altii vand crestinismul lor, de cele mai multe ori diferit de crestinismul primordial. Unii nu cred ca Iisus a existat, altii il considera proprietare privata pentru ca, zice-se, a fost dac.
      Internetul este un târg unde fiecare isi scoate la tarabă obiectele de vanzare, credintele, crucile, amuletele, iile si ițarii, cușme dacice si chiar imbracaminte vopsita in culorile curcubeului🤣🤣.
      Ce nu pare nimeni sa observe este ca realitatea din planul fizic nu devine mai buna. Oricat sclipici ar parașuta internautii de la inaltimea internetului.
      Iar noi alimentam o rețea care asta isi doreste: sa stăm in fata calculatoarelor si sa ne rupem de pământ. Cine știe valoarea pamantului, apelor multe pe care le avem, cumpara pamant in Romania, in timp ce romanii zboara pe cozi de matura de la un grup la altul.
      E turn babel pe internet. Si este alimentat intentionat, romanii fiind gadilati la Ego de " cineva". Nu stiu de cine. Poate ca romanii se gadila singuri si nu este niciun plan ocult. Nu ar fi prima data in istorie cand ne furam singuri caciula si dam vina pe ceilalti.

      Ștergere
    2. Dle Cozubas, cei mai multi romani sunt bine intentionati cand posteaza si distribuie diverse...Habar nu au ca sunt manipulati sa stea pe net cat mai mult, comunicand cate in luna si stele. Dar sunt niste smecheri care chiar stiu ce fac! Probabil foarte bine platiti.
      I-am studiat in grupurile new age si in cele pretins zamolxiene.
      Cam asa mi l-am imaginat pe coordonatorul proiectului de tinere a romanilor in somn indus, pana cand in tara asta nu ne va mai aparține nimic. Nici macar copiii, pe care ni iau altii, transformandu-i in sclavii lor. Mai ales daca sunt geniali. Inca mai sper sa se trezeasca romanii din somnul cel de moarte indus prin internet si TV.
      https://mariadakhel.blogspot.com/2013/07/paianjenul-artist.html?m=1


      Ștergere
  10. @xxx
    pornache, iarasi, complet si ireversibil esti prost si neinformat, insa persisti in prostie pentru ca te chinuie o mandrie luciferica. Cauta etimologia cuvintelor ortodox si catolic, si insemnatatea lor. Credinta ortodoxa este intemeiata de Domnul Iisus Hristos si propovaduita de Sfintii Apostoli. Observa ca am scris credinta, nu religie,insa tu nu ai capacitatea sa intelegi si sa faci diferenta, tu doar crezi ca daca ai invatat buchiile si ai citit ceva carti, ai monopolizat inteligenta. Baiete, esti departe de a fi inteligent, esti doar obraznic ,prost-informat si parvenit. Credinta ortodoxa este temelia poporului român, este cea care a facut sa reziste pana in acest ceas in ciuda tuturor celor ce vor disparitia ei. Apostolul Petru a fost primul Papa?! Iti repet: sa stii sa citesti este irelevant, trebuie sa stii ce sa citesti si sa intelegi. Mai incearca.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)