duminică, 18 aprilie 2021

Un avertisment scurt


Există o alternativă la hiperinflația care se arată din ce în ce mai mult ca „cea mai potrivită soluție”. În alte vremuri sunt ferm convins că morișca inflaționistă ar fi fost pornită. Însă acum totul s-a schimbat. Pur și simplu nu te mai poți juca cu banii așa deoarece riști să-ți explodeze societatea în cap. Și-atunci? Ei bine, atunci schimbi regulile jocului.

Din punct de vedere tehnic, criza din 2008 - neterminată încă nici în prezent - n-a fost una tipică, cu toate că a părut a urma modelul consacrat. Și nici cea din 2000! Teoretic, în modelul pe care-l cunoșteam, o criză pornea de la o supraevaluare, pentru ca atunci când „lumea se trezea”, mirajul să se prăbușească arătând la lumina zilei urâțenia nebuniei de care nu ne mai săturăm. În 2000 și-n 2008 lucrurile au stat puțin diferit. Într-adevăr, am avut umflări nejustificate ale unor companii(2000) sau a imobiliarelor(2008). Doar că, în fiecare dintre cele două cazuri am avut de-a face cu componente - să le spunem - ireale. În 2000 toată nebunia a făcut ca titlurile companiilor care activau în internet să crească exagerat. Era vorba de companii care reprezentau nimic, dar vindeau o poveste frumoasă despre cât de mult vor crește business-urile respective născute moarte. În termeni clasici era vorba de o nouă „Mississippi Scheme”. 

În 2008 am avut un alt fenomen: creșterea activelor palpabile, adică a imobiliarelor. Partea frumoasă a operațiunii este dată de faptul că ele n-au crescut alimentate de vreo temere de-a oamenilor, ci ca urmare a presiunii exercitate de către bănci și instituțiile financiare afiliate. În fapt motorul creșterii imobiliarelor era reprezentat de produsele financiare derivate care ajunseseră la performanța incredibilă de a oferi randamente grase în condiții de risc zero. Desigur, așa cum s-a dovedit, totul era o fraudă, iar „riscul zero” s-a transpus într-un risc final mult mai mare de 100%, cu toate că nimeni nu s-ar fi gândit la asta. Din nou însă am avut de-a face cu un produs intangibil(produsul derivat, având imobilul doar ca suport) care a alimentat nebunia în lumea reală.

În acest moment avem suficiente date pentru a înțelege fenomenul. Așadar, ce e inflația? Popular spus, ai prea mulți bani pe piață. Exact ca acum întrucât au tot fost pompați bani pentru acoperirea găurilor. Mișcarea naturală este una de „echilibrare”, adică de creștere generalizată a prețurilor. Însă atunci când se întâmplă asta scade încrederea în moneda ta și riști să fii aruncat la coșul de gunoi al istoriei. Și-atunci care ar mai fi metoda de rezolvare? Păi cea mai interesantă ar fi retragerea banilor de pe piață. Desigur, ai instrumente monetare pentru așa ceva, dar ele sunt lente și timpul pare a nu avea răbdare. Poți oare s-o faci natural? 

Gândiți-vă bine la următoarea schemă: inventezi un activ absolut imaginar, pe care-l deții și al cărui preț crește aberant. Creșterea e dată atât de speranța îmbogățirii pe care și-o pun majoritatea gușterilor, dar și forțată de întregul instrumentar de propagandă financiară pe care-l deții. Totul se dezvoltă pe baze „stabile”, apoi începe nebunia, până când chiar și coafezele vorbesc despre noul El Dorado. Cantități imense de bani intră în activul pe care tu îl vinzi cu țărâita și care, la momentul oportun, se prăbușește cu zgomot. Banii respectivi sunt „pierduți” și-i distrugi. Astfel, cu o grămadă de bani ieșiți „natural” din sistem, prețurile rămân la fel, iar banul din nou are căutare pentru că e puțin. 

Știți, de obicei episoadele de hiperinflație se rezolvă prin așa-numita stabilizare monetară. Ultima stabilizare monetară la care ați asistat a fost Euro. Ea, într-adevăr, a fost una mascată. Dacă studiați fenomenul, veți observa cum - în cazul stabilizărilor monetare - cei care plătesc prețul sunt gușterii. Vreți dovezi? Gândiți-vă că toate țările care au trecut la EUR au avut ca principal efect dublarea prețurilor. Deci cine a suferit dacă nu gușterimea? 

Schema despre care v-am povestit azi e una clasică în care tot prostovănimea atrasă de miraj va plăti. Dar va plăti de bunăvoie și va trece cu ușurință peste deoarece, dacă ai fost prost trebuie să plătești. Nu mai contează că hoțul e fix ăla în care ai cea mai mare încredere și care-ți garantează totul cu „cinstea sa ireproșabilă”. Și dacă nu-ți garantează cu cinstea, oricum are poliție, armată, servicii etc. care să bată la tine până-l vezi cinstit. Se apropie momentul. Luați-vă bilete în față!

120 de comentarii:

  1. De câți bani �� are nevoie un om ca să poată spune „Gata, îmi ajunge!“?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ăștia 7000 ce ar reprezenta în viziunea Guvernului? 2 salarii nete? Sau unul singur brut? 🙂

      Ștergere
    2. Studiile arata ca adevarata libertate personala incepe de la 50 milioane de euro. De la acel prag poti incepe sa duci o viata fara griji, asta daca nu inestesti aiurea sau cheltui excesiv.

      Ștergere
  2. N-ar fi rău daca ati mai trece din cand in cand si pe acasa, prin Romania care multor intelectuali le pute, considerând ca nu mai au ce
    " culege".
    Clubul de la Roma, Rotary si alte cluburi de fițe si clubusoare de snobi au migrat spre alte zari in cautarea intelepciunii.
    Din cand in cand, masonii o dau pe nationalism intorcandu-se la poporul de " prosti". Dar o fac formal, imbracand ostentativ ii si ițari. Cam ca Rares Bogdan zis si Batistuță Asortata.
    Legatura cu radacinile au pierdut-o cand au ales sa apartina unei elite mondiale care nu joacă deloc cinstit. Dovada ca poporul este tot timpul sarac si needucat corect. Oamenii de rand nu sunt prosti. Sunt prost educati de catre
    " destepti".
    Educi corect un om cand il inveti sa fie sanatos la suflet. Cu conditia ca elitele sa fie primele care dau semne de sanatate sufleteasca. Si nu mi se pare deloc...Dimpotriva!
    Ceea ce spuneti dvs in multe cuvinte tehnice, limbaj de lemn, se reflecta uimitor de bine in fântâna cu apa limpede a strămoșilor nostri " analfabeti" si necunoscatori in finețurile si trendurile economiei mondiale.
    Lumea satului de odinioara, inainte ca televiziunile sa o transforme in mahala, era o lume a lui Pacala. Proastele moravuri erau vindecate prin povesti ce reflectau chipul hâd al demonilor. Si consecintele vinderii sufletului.
    Sunt mai multe basme si nu doar românești in care cel ce-si vinde sufletul pe un sac de galbeni, ajuns acasa constata cu amaraciune ca banii au devenit bălegar.
    Dracu e iluzionist. Il vindeca pe lacom de pacatul lacomiei. Pacalitul ramane si fara banii promisi, si fara spiritualitate.
    In " Maestrul si Margareta" este un exemplu si amuzant, dar si terifiant despre modul in care dracu vindeca oamenii de fariseism si proastele moravuri.
    Cand iti vinzi mama, sora, tara, iti tai legatura cu Dumnezeu si ramai in afara Spiritului. Orb si insetat prin deșert.
    Si mai este o poveste: o prostituata nurlie de pe vremuri primea, ca plata pentru serviciile sale, opinci pe care le-a depozitat intr-un butoi,atat de multe erau. Timpul a trecut si a imbatranit...Si a venit timpul sa scoata opincile din bute ca sa-si cumpere mancare.
    Cam asa si cu masonii...S-au prostituat de zor cu acel zeu inchipuit denumit pompos Arhitect, au uitat ca din tarani se trag si ei, iar acum au ajuns intr-un mare impas: nimic nu mai functioneaza bine, copiii nu mai vor sa invete, poporul isi striga in strada nemultumirile foarte multe. Oamenii se imbolnavesc si sistemul trebuie sa scoata mereu bani din buzunare pentru " prosti". Uitand ca prin pacalirea " prostilor" au acumulat ei banii la FMI si Banca Mondiala si alte asemenea case de
    " binefacere si filantropie".
    S-au strans frustrari cată frunza si iarbă. Si frustrarile pot deveni energetic un tsunami care mătură impostorii din cale: la lada de gunoi a istoriei.
    Intoarceti-va la radacini, in matricea voastra energetica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O singura mențiune (din primul sfert al comentariului - fluviu, că atât am răbdare sa cetesc).
      Un popor este educat de către doamna invatatoare, doamna dirigintă și profesoară din gimnaziu, doamna profesoară din liceu. (Mult mai puțin de către profesorii universitari. Profesori precum dr. Paulescu nu cred că se mai nasc, sau eu nu am cunoscut, cel puțin).

      Deci nu elitele educă poporul. Ele doar îl.. reeducă, așa cum subtil spunea @Angela undeva, la alt articol.
      Dar ce are educația poporului cu abilitatea individului de a discerne între inflație, deflație, hiperinflație, ca instrumente de inginerie financiară "naturale"? Păi ar cam avea... Și aici cam sunt de acord cu tine, Maricico. Doar cu modul în care expui ideea aceasta nu sunt de acord. Dar asta e alta poveste.

      Ștergere
    2. Cine spune că ,,elitele" sunt educate? Elitele plătesc profesori universitari să le facă teza de doctorat. Profesorii la rândul lor plagiază, de ce să transpire pentru niște idioți cu diplomă? Elitele nu știu să citească cursiv în limba română dar toate o dau pe ,,ingleză." Între educație și bani nu poți pune semnul egal. Cei care stabilesc valoarea banului sunt de fapt cei care au tiparnița la dispoziție. Totul se face din pix de niște idioți care și-au vândut sufletele ca să facă parte din elite. Dar cine este cumpărătorul de suflete? Lucifer știe că OMUL se vinde ușor și ieftin. Baza piramidei elitelor se tot lărgește iar el stă semeț în vârful piramidei. Cumpăr, cumpăr, fără număr! Nu este greu de descifrat schema lui Lucifer. Se va distra maxim căpetenia demonilor! Mai întâi îi va supune pe toți, copii și bătrâni conditionîndu-le existența de UN SEMN sub piele. Un nanocip electronic care cuprinde CNP, codul numelui CORONA- 666 și cifra care reprezintă un venit universal garantat și în limita căreia poți să cumperi sau să vinzi. Lucifer se va distra mai ales pe seama miliardarilor lumii : banii furați și ascunși prin conturi străine nu pot fi incluși în cip. Deci bogații vor plânge amarnic, nu săracii. După ce își supune TOȚI locuitorii pământului Lucifer nu mai are nevoie de politrucii idioți care guvernează popoarele. Banii cash vor fi retrași din circulație. Ce reprezintă BANII de fapt? Banii sunt iluziile pe care le vinde Lucifer (în cer era numit purtătorul de lumină) pentru a cumpăra suflete. Aici este înțelepciunea și răbdarea sfinților! Cine i se împotrivește lui Lucifer câștiga biletul de intrare în Împărăția lui Dumnezeu. Schema diavolului este despre : a fi sau a nu fi supusul lui. El are putere doar asupra celor care își cedează identitatea acceptând ,,certificatul verde." Iar certificatul verde se obține în urma vaccinării. Te încolonezi ca fraierul dar știi ce bagă satana în tine? Si pe Isus l-a ispitit : ,, Închină-te -mi și îți dau toate averile, toate bogățiile pământului !" Satana cunoștea scripturile dar Isus îi răspunde: ,,Înapoia mea satana! De asemenea este scris că numai Domnului Dumnezeu să i te închini și numai lui să-i slujești!" Va fi o resetare globală dar avem libertatea de a alege așa cum ne spune conștiința.

      Ștergere
    3. Maria-Aurelia, ca sa te vindeci de habotnicia asta religioasa citeste cartea "PROGRAMUL TERRA: Un atentat extraterestru asupra omenirii" scrisa de Toni Victor Moldovan. O gasesti aici https://www.5carti.ro/carte/programul-terra-un-atentat-extraterestru-asupra-omenirii--i18314.
      O sa iti mearga la inima! Si vei fi vindecata in mod garantat.
      Avertisment: E mai greu digerabil primul capitol dar fara el nu poti intelege restul!

      Ștergere
    4. Maculatura lui T.V.Moldovan ("Programul...") e o abordare paleoastronautică, prin care se induc stupizenii precum "Dumnezeu = șef de extratereștri ce vor recolta umanitatea).
      Amice...cred totuși că ai greșit blogul.

      Ștergere
    5. Marieee...te-ai jurat ieei ca e ultimul comentariu si pleci.
      Nu ai cuvant maica,asta e....

      Ștergere
  3. Ce drăguț e când vezi ca sunt unii mai prosti decât tine! Eu am luat teapa cu caritasul și m_am vindecat de lăcomie, dar acest bitcoin va nenoroc jumătate din planeta, un preț prea mare cu consecințe greu de anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da bitcoin, dar mai dureaza ceva pina cind acest lucru se va intimpla (probabil citva ani).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un an, doi maxim. Vor fi "regulate" si gusterii vor ramane din nou cu punga.

      Ștergere
    2. De vizionat https://www.youtube.com/watch?v=qGxUtmao7iA

      Ștergere
  6. Deși ar fi dramatică o "reglare a conturilor" printr-un Crah, consider totuși că e preferabilă această opțiune decât cealaltă, mai radicală - războiul.
    Una e să elimini monedă din fluxuri, alta e să elimini fizic creditori / debitori, doar pentru a-ți reajusta balanța.

    Apreciez și articolul de azi, dar aș fi apreciat și un răspuns la întrebarea (întrebările) de ieri.
    Poate voi primi totuși lămuririle solicitate în perimetrul unui alt articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intregul articol de astazi este raspunsul la intrebarea ta de ieri + bonus ca, de, jupanul e boier.

      Ștergere
    2. Aha. Păi atunci...na...îl mai citesc o dată.

      Ștergere
  7. Eu nu înțeleg de ce sunt necesare atâtea complicații și artificii financiare, economice, scheme, etc. Nu este mai simplu să se aplice o reducere drastică a numărului de oameni pe planetă (poate prin evadarea de pe terra în spațiu, sic!). Și apoi se pot arde liniștit banii în exces :)
    https://www.wired.com/2009/04/ff-guidestones/
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cam ăsta e argumentul anti-conspirationistilor. La câte resurse au acces, de ce marii păpușari nu trec direct la atingerea scopurilor, gen reducerea drastică a populației mondiale? Sunt sigur că există metode mai eficiente decât crize economice mondiale, pandemii imaginare, bio/nano tehnologii pentru controlul individual, mari resetări, etc...
      Oare asta nu înseamnă că ori nu sunt ei chiar atât de almighty pre cât se dau, ori adevăratele scopuri sunt altele?

      Ștergere
    2. Pentru că a fi în rândul unor decidenți de vârf (lideri vizibili sau "păpușari" invizibili) nu ínseamnă să fii nebun.
      A spulbera milioane / miliarde echivalează cu o patologie gravă.
      Moralitatea elitelor e discutabilă, iar priviți "de jos în sus", toți de deasupra par răi (vulpea, strugurii acri...știți zicala). Însă una este să lași scrupulele deoparte în bussiness, alta să extirpi hălci zdravene din umanitate.
      Imaginați-vă ce-ar fi fost ca Truman (ori consilieri presupuși oculți) să fi decis, după Hiroshima, anihilarea nucleară a rușilor (că atunci puteau) ? De ce să se cheltuiască ani de efort pentru combaterea URSS ?
      Sau, mai drastic. Nucleare peste Paris, Londra, Roma...tot. Ca să nu mai existe competitori secole la rând. Monopol american garantat 100% pe...orice.
      Nu era o abordare...pragmatică ? (că veni vorba, dacă era după g-ral MacArthur in anii '50, in loc de Phenian azi era doar un crater).

      Totuși specia nu a degenerat chiar intr-atât. Pragmatică / nepragmatică, ideea exterminării e inumană, și rari sunt cei care să atingă un asemenea nivel de tulburare psihică.

      Ștergere
    3. Mă tem că aceasta e doar viziunea ta, ca om normal, care privește tot de jos.
      Pentru că există și alte variante explicative. Mai știi cum zicea cineva, cu milenii în urma, că Dumnezeu nu voiește moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu? Ei... Exact la fel, da' invers. Dracii păpușari nu voiesc moartea păcătoșilor, ci să se întoarcă (la ei) și să devină... morți. Da', mă rog... Eu sunt un biet orb spălat pe creier de popi, cum să văd eu explicația adevărată? 🙂

      Ștergere
    4. Nu credeam sa reusesti Hayde a ma face sa rad, m am inselat...
      Adica u caine turbat ce in juru-i cozii se-varte isi controleaza invarteala ?!?
      Ca decidentii everestieni de azi a d-astia mi seamana.Au si botniti,vaccin tot ce trebuie.

      Ștergere
    5. Cum am mai scris, adevărul e un pisc învăluit de cețuri.
      Indiferent de cum concep "binele" unele cercuri (mai multe cercuri, mai multe viziuni) e clar că eliminare ín masă e optică de nebun.
      Chiar și adepții lui Malthus gândesc în reduceri etapizate, prin diminuarea sporului demografic (agendă aplicată deja). Nimeni nu rade populații întregi, doar pentru a rezolva o ecuație matematică.
      Se dezvoltă felurite viziuni (unele clar imorale, sau, să fiu mai exact, a-morale) pentru că Dumnezeu...tace. Și tace intenționat, pentru a permite exercitarea liberului arbitru.
      Probabil când va vorbi iar, o va face din postura de judecător.
      Dar să nu intrăm în dimensiuni imateriale. Fiind o platformă de tendințe...lumești, prefer să discut în sfera sub-lunară.

      Ștergere
    6. De ce să mai domine, complex, prin jupuiri financiare, când ar fi putut domina simplu, reducându-i pe toți la ...corturi ?
      Jocul de-a controla pe alții cu ban provine din faptul că folosești prin conversie banul pentru a echivala / surmonta puterea altora (forță brută, resurse mai mari, etc.). Dacă tu ai nivel de semizeu, iar ăialalți caută doar blănuri să-și acopere dosul, bănuiesc că nu mai e nevoie să-ți tot rotunjești contul.
      E un exemplu prin reducere la absurd - pentru că în același absurd ar fi eliminarea a milioane de oameni.

      Mai pertinentă e varianta (biblică) a d-lui @Laurențiu. Masele sunt necesare pentru a...venera (Mielul sau Vițelul, să mă exprim așa...zootehnic).
      Dar, repet, nu poftesc a intra în tenebre transcendente. E unul din lucrurile care nu mi-a plăcut la atmosfera acestui blog - nu c-aș fi eu vreun "liber-cugetator", dar sunt totuși alte platforme dedicate frământărilor soteriologice.

      Ștergere
    7. Domnule @Adam, niciodată șmecheria cu "virusul" nu a vizat reducere de populație. Ăsta e conspiraționism infantil.
      Singurul care ar fi atins acest nivel de demență a fost Adolf - dar până și el, abia în disperarea ultimelor zile. Dacă ar fi avut focoase nuke ptr. V2, vorbeam azi de Londra sau Washington ca despre Pompei.
      Insă, na...la el mintea funcționa de multișor inspre patologic.

      Ștergere
    8. Așa e. Ne aflam în etape tranzitorii, al căror scop final încă ne scapă. Se pot deduce implicații, însă doar pe măsură ce se devoalează fiecare etapă în parte.
      Dincolo de asta, întrucât nu cred în "iscusința" inițiatorilor, nu mă aștept ca acest plan să meargă "ceas elvețian". Deja e plin de bâlbe, contradicții, reveniri - iar mentalul colectiv incepe să se dividă in mai multe tendințe.

      Ștergere
    9. Haideți, sigur că ideea exterminării planetare este inumană și ea nu vine de la oameni, vine de la stăpînitorul acestei lumi, care este Lucifer- diavolul. Dar el nu vrea ca oamenii să moară oricum, vrea ca ei să moară rupți de Dumnezeu, adică să moară după ce și-au implantat sub piele SEMNUL său prin vaccinări repetate. De aceea nici nu va fi război. Nu este același lucru să mori împușcat sau să mori vaccinat ( însemnat). Vă întrebați de ce după Hiroshima nu au bombardat americanii și alte țări? Simplu : pentru că nu i-au lăsat îngerii lui Dumnezeu! Așa cum demonii se amestecă printre oameni și fac toate nelegiuirile, dirijînd politica lumii, și îngerii lui Dumnezeu sunt printre oameni și țin toate fenomenele sub control, inclusiv fenomenele meteorologice.

      Ștergere
    10. E bun și cu ingerii.
      Dar, cum s-a mai zis, hai să mai socotim și cauze lumești.
      Poate sunt eu prea infipt in mundan (recunosc) dar nici nu vreau sa-mi "iau zborul" așa iute.
      Daca punem toate deciziile bune pe seama lui Angelo Dreapta, iar cele rele pe Angelo Stanga...unde mai e liberul arbitru si potentialul uman ?
      Sa nu dam vina pe entitati insesizabile, absolvindu-ne de propriile turpitudini.

      Ștergere
    11. Cam așa voiam să punctez și eu.
      Dle @Unknown, să lăsăm lucrările îngerești in seama lui Dionisie Pseudo Aeropagitul (ierarhia lui angelică rămâne referențial fundamental) și noi să vedem ce fac "uomini".
      Cei Sus e sus, ce-i Jos e jos.

      Ștergere
    12. @ Haidè : dvs vă referiți la OM ca la o carcasă din carne și oase, uitând că în interiorul carcasei există un suflet pus de Dumnezeu și o conștiință care animă sufletul.Aici nu vorbim despre religii, vorbim despre OM și omul este subiectul războiului dintre Creator și Împotrivitor ( diavol). Este adevărat că ,,elitele" au uitat de Dumnezeu și au devenit niște pioni anonimi pe tabla imensă de șah a lumii.

      Ștergere
    13. Așa este, nu neg. Dar poate așa trebuia să fie.
      Dacă socotim viața omului o "școală", iar dificultățile ca având valoare educativă, "elitele" (sau planurile) ar ínsemna o necesitate într-un ansamblu evolutiv.
      Periodic, plătesc și elitele. Toata lumea plătește, de la "vlădică" la "opincă".
      Cred în ciclicități, dar acestea, de regulă, depășesc viața limitată a indivizilor. Fiecare e responsabil AICI și ACUM, indiferent dacă "planurile" vin de la primărie, guvern, supra-guvern, meta-guvern.

      Facem ce facem și nu ieșim din metafizic, bag seama.

      Ștergere
    14. @ Haydè : și tot atât de adevărat este că avem liberul arbitru până în clipa când vom fi teleportați de îngerii lui Dumnezeu pe Pământul Nou, în lumea perfectă. În clipa aceea, nu decidem noi, de aceea se și numește * răpire* extragerea credincioșilor din necazul cel mare de pe acest pământ. Nu vi se pare destul de mare necazul? Îți duci mama la spital pentru o intervenție chirurgicală care nu se mai face din motiv de covidul dracului. Testul i-a ieși negativ dar mama ta iese în sac de plastic pentru că au refuzat s-o opereze și a făcut septicemie. Sau, stai cu banii în portofel și nu ești lăsat în magazin pe motiv că nu ai ,,certificat verde de vaccinare." Un idiot dintre circarii puși de Iohannis să guverneze, declara public : ,,eu sunt de acord cu exterminarea nevaccinatilor." Oare nu ți-ai dori să fii extras din închisoarea diavolului? Dl.Adam spunea că nu crede într-o lume perfectă, deoarece acolo există suferință. Păi, atunci ce sens are viața? Aici, pe acest pământ te chinuie satana, în lumea perfectă a lui Hristos nu crezi...Hai să ne dăm cu părerea despre BANI !

      Ștergere
    15. Răspunsul era pt. Unknown. Formatul blogului afecteaza dinamica dialogului.

      Ștergere
    16. Conchid : De n-ar exista "răul", cum oare am ști ce e "binele"?
      Asemenea discuții ar fi ideale pe o platforma de tip "Doxologia". Poate acolo ar fi și repondenți mai calificați în tainele sufletului - deși, zilele astea, mai greu de găsit.

      Ștergere
    17. @Hayde & @Cassius...
      Dacă nu o cotesc pe căile "imateriale", adică mistice, și aș încerca să-mi explic tot ce se întâmplă în lumea asta prin prisma umanismului, cred că aș lua-o razna...
      Pentru că nu înțeleg: de ce ar dori cineva, care oricum controlează, de jure, destinele unor întregi popoare și de facto ale multor mii de căței, (pe mai multe nivele sociale, care și-ar da viața proprie și pe-a mă-sii pentru stăpân, numai să mestece un oscior mai bun și un zăhărel mai mare) ca să aibă mai mult de atât? Și mai mulți bani, și mai multă putere... Pentru ce? Dacă deja deții/controlezi 90% din resursele naturale, financiare și umane ale lumii, ce s-ar schimba, pt tine, dacă ai deține totul?
      Nu-i așa că un răspuns nu e posibil fără a lua în calcul ceva mai presus de bani și putere? Și ce e acel ceva, dacă nu sufletul, rațiunea și spiritul care animă fiecare individ din miliardele care există momentan pe Terra?

      Ștergere
    18. @ Laurentiu

      Fii sigur ca reducerea populatiei este o solutie pe care o au in vedere si o vor face atunci ... cand vor putea. Raul are putere atunci cand ii este ingaduit sa aiba. Cu siguranta ca mai sunt cativa care nu si-au plecat genunchii lui Baal si pentru ei Dumnezeu impiedica / franeaza lucrarea tainei faradelegii (adica aceasta continua cadere care a inceput cu Eva si va culmina cu venirea Antihristului).

      Exista o potentialitate a raului care isi face lucrarea atunci cand oamenii se indeparteaza de Dumnezeul lor care-i apara. Acum suntem aproape de punctul de inflexiune in care vom iesi din lumea veche (hristica) si vom intra in cea noua (antihristica). Iar odata trecut parleazul raul se va lucra cu mare repeziciune.

      Asa ca sa nu ne miram ca nu au functionat planurile de exterminare. O sa le vina randul si la acelea cu asupra de masura si atunci sa vezi jale si durere fara mangaiere (n-am gasit alta rima).

      Ștergere
    19. @Angie...o nouă zi pe baricada spirituala ? Chiar că semeni a personaj Dune !
      (zic cu simpatie, nu mă certa !)

      Ștergere
    20. @ Cassius - au fost discutii interesante insa am cam ajuns la spartul targului cand lumea a obosit si deja s-au dat verdicte.

      Fara suflet omul nu este intreg. Iar sufletul este de esenta spirituala si mult mai important decat trupul. Aaa... ca unii neaga asta ... pierderea lor.

      Ai vazut ce elegant s-a eschivat un coleg de-al nostru cand l-am rugat sa ne spuna ce este viata. Da, viata aceea in prezenta careia se anuleaza legea entropiei pe care el o cunoaste foarte bine. Deci este ceva peste ea. Atunci ce este? Nu merita cunoscuta?

      Ștergere
  8. Mr. Unknown, e exact ca în tradiția ortodoxa: prima data trebuie să conștientizezi, apoi să-ți pară atât de rău încât să vrei să îndrepți lucrurile. Iar când vrei cu adevărat, vei găsi și soluțiile. Ori prin interpuși (cam cum e DD), ori prin revelație. "Gusterimii", ca ansamblu, poate ca nu i-o păsa, dar poate ca printre coafeze, IT-iști, corporatiști, se va găsi cate unul să prindă ideile autorului înainte de a lua țeapă, așa cum spunea mai sus cineva că s-a vindecat de lăcomie DUPĂ ce s-a fript la caritas. ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Citesc cu interes comentariile pentru că vreau să văd ce a înțeles lumea din acest articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă tem că se... comentează la comentarii. Dacă autorul, sau dumneata, ar dori să afle date despre inteligenta și/sau înțelepciunea cititorilor, dați-ne extemporal :)

      Ștergere
  10. Vă aruncați așa...fără să vă asigurați că mai ieșiți de acolo? Numai costul biletului contează? Viata dvs ce preț are?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ei, nu există soluții...
    Important e să creezi problema, că soluțiile vin de pretutindeni :))

    RăspundețiȘtergere
  12. "Sistemul, prin definiție servește interese specifice și, de aceea, nu poate fi niciodată o garanție a adevărului. Poate fi numai garanția intereselor creatorilor săi"

    Acest enunț abstract merită pus in ramă.
    Felicitări, Unknown 13.28.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mr Unknown, textul de mai sus e copy-paste? Că nu prea-mi "iese" ultima întrebare 🙂
    Dar, ca să răspund: încolonarea înseamnă schimbare de paradigmă. Eu am început prin perceperea realității drept opusul a ceea ce se vede/descrie la TV. Asta-i accomplished.
    Dupe care, trebuie să nu-mi pară rău de toți banii care se duc la bugetul local și național din munca mea, ba chiar să fiu de acord să mi se ia și mai mult. Poate chiar totul. Și să fiu fericit 🙂.
    Apoi: să încep să postesc și să merg la biserică exact ca bunică-mea când o plecat bunicu' pe front. Ei, asta e mai greu pt mine, fiind abia la început, plus ca am ceva pretenții de la Biserică ;).
    Dar, după ce mă voi obișnui cu aceasta nouă paradigmă, sau mod de viata, zi-i pe nume, sigur voi afla și soluția de care se spunea mai sus că nu ar exista.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Unknown, tu care etichetezi ,,gușterimea " ai vreo stea în frunte? Tu, personal ce faci ca să schimbi lucrurile? Articolul lui Dan Diaconu este foarte util de vreme ce te-a mobilizat și pe tine.

    RăspundețiȘtergere
  15. Asta ar însemna că "barosanii cu trabuce & coniac" au mai rămas doar cu motivație ludică, depășind alte chinuri existențiale.
    Și totuși, nu rar, "și bogații plâng".
    Poate e ca în Cartea lui Iov. Acolo, Dumnezeu și Ucigă-l Toaca discută, aproape că pariază pe evoluția prezumtivă a lui Iov.
    Și totuși...nimeni nu râde.

    Na, că nu mă lăsați să ies din zonele astea. Nu mai bine vorbim de FED, bitcoin și / sau cum să fentăm pe Agentul Smith ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Zi-i cu Agent Smith. Pare un dușman mai apropiat decât Luci-Care--Vrea-Și-Mai-Straluci.
    Sunt deschis la idei combative.

    RăspundețiȘtergere
  17. "nu vad rostul amestecarii teologicului" - tocmai de asta ai probleme in a intelege ce se intampla. Fara a privi omul intreg cu trup ce dureaza cateva zeci de ani si suflet vesnic nu prea ai cum sa vezi miza.

    Iar razboiul de acum are drept miza sufletele oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ok. M-am lăsat atras de dinamica discuției.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Laurentiu da-mi voie sa te ascut un pic in mintea-ti :
    Comunicatele care incep cu -nu este adevarat ca....watever; Nu a facut;Nu a dres ascund de fapt ca A fost,A facut,A dres !
    Cele ,,acoperite'' cum trebuie sant nu sant !;albe negre, rotunde drepte..Gri cu alte cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  20. Poate un joc mai interesant ar fi "răi sunt decidenții de azi, dar sa ma vezi pe mine !".
    Ne-am putea imagina că noi suntem, de maine, niște barosani (oculti , neoculti..cum poftiti). Problemele cauzale raman, chuar daca le curatam de exagerari.
    Cum le-am rezolva ?
    Si mai important, cum am "face omleta fara a sparge ouale"?

    Eu, de ex., fabuland cateodata pe aceasta idee, recunosc ca as avea puseuri radicale. Cum nu-s totusi cretin, reevaluez...si ades raman cu parerea "raul mai mic".
    Pentru ca "relele" exista independent de mine. Se nasc, inevitabil, cercuri vicioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Cassius, exact aceeași fraza mi-a venit în minte, că nu vei putea mulțumi pe toți fiind Conducător. Nici măcar Iisus n-a reușit performanta asta :)
      Dar cine și-ar propune acest scop? Toată cheia și lăcata în acest exercițiu imaginar este dacă te simți pregătit să acționezi neabătut de la principiile care astăzi se opun Sistemului, știind sigur nu doar că nu vei reuși să atragi prea mulți adepți, ba dimpotrivă, ca "schimbătorii de aur" îți vor cere (și obține) capul din cauza ca le-ai răsturnat tarabele în templu.
      (Personal, la acest moment, nu aș fi în stare de așa ceva. Dar lucrez...🙂)

      Ștergere
  21. Altii au fost si ii cred.

    Pot dezvolta insa este nevoie de a defini putin lucrurile. Nu putem vorbi despre miza care este sufletul daca nu cunoastem ce este acesta.

    Sufletul este o parte din noi. Este un duh (in sensul ca are o consistenta aproape imateriala) de esenta divina. se pare ca apare inca de la conceptie iar dupa aceea este nemuritor ca si entitate spirituala de sine statatoare. Cuprinde si mintea astfel incat se afla intr-o continua formare cat timp este in trup iar legatura sa cu trupul il impiedica sa fie intr-un contact direct, nemijlocit cu lumea spirituala. Este o perioada de cunoastere, de formare si de ... alegere. In functie de valorile la care adera conform liberului arbitru se pozitioneaza de partea lui Dumnezeu sau ... in cealalta tabara. Teren neutru nu exista.

    Destul de greu sa-ti spun in doar cateva cuvinte despre suflet. Mai departe incearca sa-ti raspunzi singur la intrebarea "Ce este viata?". Astfel de discutii au nevoie de un mediu mai prietenos dar facem ce putem. Din partea mea toata deschiderea numai ca este nevoie de rabdare si bunavointa.

    Fiind vorba de insasi esenta omului este o tema de cea mai mare importanta. Unii se straduiesc o viata intreaga sa afle unele lucruri pe care noi am vrea sa le intelegem in cateva minute daca s-ar putea.

    RăspundețiȘtergere
  22. Eh, pai daca am intra in concretul fiecarui minister...ne-ar prinde cu adevarat apocalipsa !
    Ideea era putin mai abstracta, pentru ca majoritatea opinentilor pun accent pe moralitate.
    Cu un exemplu banal - "transporturi" - s-ar vedea rapid ca e imposibil sa multumesti pe toti. Orice reforma afecteaza cel putin un segment. Decidentul X (daca nu-i o pramatie) va putea doar sa incerce implementarea unei idei. Lui nu-i pasa de oameni, ci de idee.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Unknown 15:04
    Deși nu îmi place sa ma bag în vorba altora, tura asta o să-mi încalc acest principiu.
    1. "Ai fost acolo?"... Mi-ar plăcea să cred că nu ești unul din cei care doresc dovezi materiale dintr-o lume imateriala.
    2. Dacă ai experimenta personal ceva similar fenomenului care a transformat un tip, pe nume Saul, în Cineva pe nume Pavel, cum ai dovedi aceasta?
    3. Știi că în închisorile comuniste existau torționari care, ne-explicandu-și rezistenta câte unui "mistic", spuneau că l-ar tortura pe însuși Iisus Hristos, dacă L-ar întâlni? Cu alte cuvinte, există oameni care nu ar crede în lumea imaterială nici dacă ar avea dovezi materiale din aceea.
    Atunci, la ce să se obosească un creștin să convingă un ateu, acum după 2000 de ani de la începuturile evanghelizării?

    RăspundețiȘtergere
  24. @ Cassius : cauze lumești zici? Păi, de când e lumea pe pământ, oamenii sunt cauza tuturor relelor. Nu toți, doar cei care se vând repede și ieftin pentru a ocupa o poziție socială în piramida diavolului. Așa se explică toate fraudele electorale prin care ajung niște circari psihopați să guverneze popoarele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cinic concluzionand - lume urata; solutii urate.
      Ok, dar pana la viata de apoi, cineva - cumva tre sa guverneze si lumea asta. Ca nu ne-om face toti sihastri.

      Ștergere
  25. @ Laurentiu mie-mi place !
    Stii doctrinar ce zice un jhandariu de cu Dumnezeu se-ntalneste ? Buletinu'!

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  27. Mda...interesant să te joci de-a șefu' - dar așa mai ieșim din metafizic.
    Bun...o sa scriu o postare mai lungă, deci...săriți peste.
    Cu vreo 20 ani in urma, am jucat un joc de strategie administrativă (Caesar III - bănuiesc că ți-ar fi placut @Cassius, fiind cu romani antici). Plecai de la O, teren viran, și cu o sumă fixă, bugetul.
    Fă-le case, fă-le parcuri, distracții. Dă-le toate nevoile (inclusiv religioase erai silit). Locuri de muncă, firește. Drumuri, poduri. Tot.
    După nici juma de oră de joc, bugetul inițial mi se topea ca zapada la soare. Toate costau enorm, plus ca trebuia sa dau și lefuri.
    Hopa ! Am scazut lefuri, am crescut taxe. Nemulțumire majoră, aveam indici de revoltă. Unica soluție, comerț cu alte cetăți. Fericire ! Am inceput comerț cu masline, am strans ceva bani. Dar masline voiau și amărâții mei, pt.consum intern. Le-am tăiat, numai ot.export. așa și cu vinul. Iar nemulțumiri, dar mai mici. Cu greu, am mai facut niste cartiere, temple, drumuri. Banii nu ajungeu, mai ales ca le-am mai crescut lefurile. M-am bagat in comert cu arme - bani buni. Le mai dadeam circ (festivaluri) sa nu ma urască (prea tare). Dupa o vreme (si vreo 20 de salvari / reset) am echilibrat cumva treaba, dezvoltand cetatea - dar numai orizontal.

    Apoi am avut revelatia. Austeritate interna, totul la export, investit in pretorieni (politie). Eram Ceaușescu !

    Cam pe acolo m-am lăsat păgubaș. Și cel mai important invațământ a fost - dacă imi propune careva sa fiu primar (și sunt cinstit), nu doar că refuz, dar fug peste dealuri.

    Greu să fii șef. Adica șef cinstit, înțelegeți.

    RăspundețiȘtergere
  28. @ Laurențiu, îmi place cum gândești. Puterea nu stă în bani și arme, ci în numărul supușilor. Ce faci cu poziția ta socială, cu banii și armele dacă NIMENI nu ți se supune? Asta își dorește fiecare politruc, fiecare slujitor al satanei : supuși. În campaniile electorale îi cumpără cu bani și cu promisiuni mincinoase. Dar când satana va retrage banii cash din circulație?!

    RăspundețiȘtergere
  29. Geaba esti bun cinstit puternic , daca superi pe cine nu trebuie !

    RăspundețiȘtergere
  30. Hahahaa ! Amuzant, @Hayde.
    Dar, din ce spui, inteleg ca jocul nu permitea (n-avea cum) ca "omuletii" tai sa aiba initiative. Nu putea exista piata libera, deci jocul simula o economie DIRIJISTA. De aia ai si remarcat ca seamana treaba cu Romania lui Nea Nicu.

    RăspundețiȘtergere
  31. @Unknown1 16:09
    Toate aceste răspunsuri și explicații... la ce ți-ar folosi? Te-ai transforma în vreun fel? Ai deveni alt om? Dacă te-ai rezuma doar la explicațiile nou-testamente, parabolele și principiile învățăturilor hristice, nu ar avea același rezultat în procesul transcendenței de la stadiul de homo sapiens la cel de cetățean al Împărăției lui Dumnezeu? Întreb și eu...
    Iar discuția inițială s-a rătăcit... hăt departe, cam pe la Polul Nord, inițial fiind pe la Ecuator :))

    RăspundețiȘtergere
  32. Foarte multe intrebari care asteapta raspunsuri pe masura. Iar aceste raspunsuri sunt mult mai simple decat gandesc unii dar ca sa ai acces la ele este nevoie de informatie si de structura.

    Copiii din ziua de astazi detin mai multe informatii decat cei din generatia precedenta. Asa a fost mereu. Insa odata intrati in era informatiei digitale s-a-ntamplat o fractura. Pe de o parte informatia a devenit extrem de usor accesibila (la un click distanta) dar pe de alta a fost asimilata haotic.

    Am ajuns in situatia paradoxala in care cunoatem, sa spunem, echivalentul unui morman de carti dar in practiica nu putem folosi aproape nimic din aceste cunostinte.

    In trecut cunosteau mai putin dar temeinic si aici as compara cu cateva carti de baza din fiecare domeniu dar asezare frumos intr-o biblioteca. Atunci stii unde sa cauti informatia si ai o capacitate asociativa crescuta pentru ca poti localiza usor cunostintele.

    Tema polemicii de mai sus este sensibila si importanta in acelasi timp. Dar unii au citit arici-pogonici, altii basme new-age-site si SF etc. Pur si simplu nu avem cum dezbate prin scurte comentarii ceva ce fiecare intelege altfel.

    Cei care sunteti interesati de subiect faceti va rog un efort pe cont propriu si incercati sa intelegeti ce este sufletul. Sub forme diferite el este recunoscut de TOATE culturile. Veti gasi dovezi intr-un numar infit care va va face sa acceptati existenta lui.

    Urmatorul pas, o data ce ati acceptat ca exista, este sa intelegeti mai bine natura lui si sensul vietii in general. Acest demers este extrem de periculos. Din motive pe care nu le enumar acum s-a ajuns in situatia in care sunt zeci de mii de curente care considera ca au gasit cea mai buna definitie a sufletului si stiu ce este de facut pentru el.

    Eu sunt multumita si convinsa de abordarea oferita de catre Biserica Ortodoxa. Am suficiente argumente pentru asta dar le voi prezenta numai atunci cand voi avea un cadru adecvat de expunere si argumentare.

    Aici pe blog simt ca nu se poate purta o discutie tematica atat de adanca astfel incat imi cer iertare de la cei care asteaptau mai mult din partea mea.

    RăspundețiȘtergere
  33. @Adam, a murit regele inflației? Așa crezi? Pe vremea lui Ceaușescu aveam bani ( din salarii) și nu aveam ce cumpăra, pentru că tot ce produceam în țară mergea la export. În aprilie s-a plătit datoria externă a țării dar poporul a făcut foame 8 luni, până l-au împușcat pe dictator. Dacă nu vedeți mâna lui Dumnezeu în povestea asta este defectul dumneavoastră. Acum există mărfuri pe piață, chiar în exces dar nu există bani la populație pentru că guvernul nu respectă legile în vigoare și fură lunar din alocațiile copiilor, din pensiile bătrânilor și din salariile truditorilor care produc plus valoare. Inflația tot din pix se stabilește de niște drogați puși de Iohannis la guvernare. Nu poți să vorbești despre OM excluzând din ecuație pe Dumnezeu care i-a dat viață și pe diavol care de 6 mii de ani corupe OMUL prin minciună. Și asta nu are legătură cu religiile inventate de preoți, nici cu aiurelile metafizice debitate de yoghini și alți băutori de urină. DAR, are legătură cu Biblia. Știi de ce? Pentru că cele 66 de cărți cuprinse în Biblie reflectă Cuvântul lui Dumnezeu. Fără să citești scripturile scrise de profeți aleși de Dumnezeu, nu de preoți nu înțelegi ce cauți tu în viața ta. Există o singură Biblie și pentru evrei și pentru națiuni. Numai din Biblie afli cine ești, de unde vii, de ce trebuie să înveți ascultarea de PORUNCI în închisoarea satanei și cum vei fi extras din această închisoare și unde urmează să ajungi. Numai dacă crezi. Dacă ești din categoria ignoranților care nu citesc nimic dar le știu pe toate, poți visa în continuare la bitcoin. Satana nu vrea să mori de foame : îți va asigura un venit universal și pe baza SEMNULUI pe care ți-l inplantezi sun piele, vei cumpăra rația de alimente hotărâtă de Lucifer. Îmi vine să râd când mă gândesc ce ai scris ieri : ,,de ce să fiu extras eu și să nu fie extrași ei?" Crede-mă că de 6 mii de ani îngerii decăzuți își doresc să se întoarcă pe planetă de unde i-a izgonit Isus. În Cartea lui Enoh scrie că ,, locul lor nu s-a mai găsit în CER și pentru ei nu există iertare." Dincolo de râs și glumă, necredința ta într-o lume perfectă, fără suferință te va duce la încolonare pentru a primi ,,certificatul verde de vaccinare". Nu de foame ar trebui să-ți fie frică, ci de ignoranța ta, stimate domn!

    RăspundețiȘtergere
  34. @ Adam, tot la foame îți stă gândul? Cumperi o găină outoare și mănânci liniștit omleta. Să pui și puțin unt și puțină telemea ( de capră). Mămăligă știi să faci? Există soluții pentru ieșirea din mascarada covidului care a pus la pământ micii întreprinzători romani. 1) punerea în aplicare a ordonanței 114 care aduce bani la buget.2) plata pensiilor, alocațiilor și salariilor exact așa cum prevăd legile în vigoare, nu cum vor drogații din guvern. Dacă populația are putere de cumpărare, vor intra bani în buget din TVA, din impozitele și taxele restante.3) Un guvern revoluționar rezultat din revoltele populare din țară, care să pregătească alegeri parlamentare anticipate. Îi văd în acest guvern pe : Luis Lazarus, Diana Șoșoacă, Codruța Cerva, Dan Chitic, avocat Daniel Ionașcu, Iulian Iancu, Daniel Zamfir, Petre Daea, Marius Budăi, Oana Lovin, Dana Budeanu.4) Noul parlament va da un guvern de uniune națională și totodată va propune suspendarea președintelui care nu mai are susținerea poporului. Unde există oameni de omenie există și soluții.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai pierdut la Luis Lazarus.Nu cred ca un om tot la cap poate crede specimenul asta....
      Or ati uita cretinismul de aucum vreo 12 ni cand idiotul asta a ,,invatat,, soferul ce ,,drepturi,, are?Alea cu ,,ordin de servici,, certificat metrologic la radar,legitimatie,ecuson,insigna batistuta,cascheta,unghii curate si alte imbecilitati?
      Nu a facut decat sa transforme un politist calm care isi face treaba intr-unul infuriat de imbecilitatile debitate de soferii ,,sfatuiti,, de nulitatea de Lazarus ,si care da pedeapsa maxima...
      Asa ca,asta in guvern e similar cu tembela aia care recomanda de zor lockdown pe tara ...prin ministerul sanatatii...nu am retinut numele tuteti dar stiti de cine zic...

      Ștergere
  35. Ai maini, intertine, ficat, creier ... suflet. Cerceteaza si vezi la ce foloseste fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  36. Pe Dana? O văd la relația guvernului cu parlamentul în guvernul revoluționar provizoriu. Știe să comunice. Noul guvern va continua investițiile începute în toate domeniile, deci și în infrastructură ( drumuri, transport feroviar, etc). Circarii de acum, de 4 luni își împart funcții și bani de parcă ar fi ieșit din p...mamii lor cu țara în brațe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic că e inutil să "personalizăm" ecuația. Dincolo că se vor isca instant disensiuni / partizanate, incă nu e clar care sunt problemele - implict soluțiile - de fond.
      Nu se poate sări la concret cotidian cât nu s-a găsit încă o perspectivă coerentă și planificată.
      Plus că mai e și o "cocoașă" mare. Vrei, știi, poți...dar te lasă ?

      Deci orice gândire trebuie să inceapă prin includerea, incă din start, a vasalităților pe care trebuie - cel puțin in primă etapă - să le înduri.
      Nu e imposibil. E doar foarte greu.

      Ștergere
    2. Care Dana, Budeanu ? ha hahah,fata lu C.T.Popescu ? Eu o vad facand o muhe,cape tacsu.

      Ștergere
  37. @Adam N-am înțeles-o p'aia cu "aș găsi un Raedut"... Oare ca să aibă cine scoate castanele din jar? Sau care-i faza? 🙂

    @Hayde, exact la fel am pierdut multe nopți, dar cu Pharaoh. Parcă mi-a plăcut mai mult decât Caesar :)

    Dar, revenind un pic spre o discuție anterioara, mi se pare foarte simplistă ideea că lumea asta întreagă este scena unui "joc cu soldaței" făcut de câțiva inși la un șpriț (și îmi vine în minte imaginea lui Charlot mustăcios jucându-se cu un balon pe post de glob pământesc).

    Ar mai fi și ideea colegului necunoscut de mai sus, care spune că ăștia de se joaca cu milioane de maimuțoi ca mine, ar face-o nu cu scopul de a avea bani și putere, ci de a fi idolatrizati... Nici pe asta n-o pot "mesteca".
    Nu zic că nu e importantă valoarea imaginii publice (în piramida lui Maslow,) dar de ce mi-ar păsa ce gândește o moluscă despre mine? Că exact asta e un om ca mine pentru un... Rothschild, ori Rockefeller, nu?

    Nu... Trebuie musai să existe explicații mai bune decât acestea două, care s-au vehiculat aici.

    RăspundețiȘtergere
  38. @Laurentiu - da, Pharaoh era mai complex, dar n-am mai avut eu rabdarea.
    @Cassius - Corect, erau un dirijism autarhic. Dar dacă eu n-am fost in stare să găsesc soluții optime nici intr-o bulă unde nu avea nimeni voință proprie, cum m-aș fi descurcat intr-un univers unde toți făceau ce pofteau, se exploatau unii pe alții, imi trageau clapa la impozite, etc...etc ?
    Era doar un joc, desigur, dar m-a invățat niște principii foarte realiste. Printre altele, numai cat vedeam mesajul "Populația íți consumă mai mult decât produce" - era clar că incepeau 100 de belele.

    Deci...nu mă grăbesc să dau cu piatra în guvernanți. Printre lepre poate sunt și unii bine intenționați...dar e f.greu de făcut diferența.

    RăspundețiȘtergere
  39. Ok, nu dăm cu pietre. Îi luăm pe rând și analizăm simpluț: cum a evoluat situația materială personală (și a rudelor de gr. 1 și 2) între momentul în care a intrat în politică și prezent.
    Ce nu se poate justifica - se confiscă? Deci nu pietre, nu pușcărie: doar înapoierea câștigurilor nejustificate.
    Începem cu Câțu? Continuăm și cu Johannis? Ajungem la Băse?
    Ai să vezi atunci că populația nu va mai consuma mai mult decât produce :)

    RăspundețiȘtergere
  40. Din păcate, confiscările astea ar oferi doar un plus la buget.
    Populația, din păcate, consumă mai mult decât produce. Toți vor confort, mașină, TV de 2 metri, concedii tropicale, s.a.m.d. Dacă le măsori producția proprie, concretă, in raport cu șirul dorințelor, te sperii.
    Și aici apare banca. "Vrei ? Credit". Și vor. Și fac credite.
    Așa crește și datoria publică, și apar cercurile vicioase. De vei confisca câteva sute de vile și alte sute de mașini (plus bijuterii, tablouri, etc) crezi că faci iar un buget competitiv ?
    Furtul politic e doar exagerarea mai stridentă a haosului generalizat.

    RăspundețiȘtergere
  41. Păi vorbeam de guvernanți. O întoarcem spre bănci? Și de ce e vinovat omul că vrea? Vinovat e cel care dă împrumut, știind că debitorul nu are cum să plătească datoria. (Oricum, eu nu am găsit o bancă să îmi dea bani pt un Audi văzând că am venituri doar pt un Logan. Dar... dacă tu zici așa stau lucrurile, așa o fi).
    Foarte mulți cunoscuți ai mei tânjesc pentru ce zici tu, dar au minimul bun simț de a fi conștienți în ce ligă joacă, adică la salarii minime pe economie, așa că eu pe ăștia i-aș considera majoritari. Deci nu noi ăștia majoritari suntem vinovați pt datoria publică.

    RăspundețiȘtergere
  42. Nu am zis că dezechilibrul e la VENITURI (pe care le masoară banca înainte de creditare). Am zis "cát PRODUC" de facto. Dacă un consilier de primărie ia bani, ce anume produce el...plusvaloarea, etc ?
    Sistemic asta contează, nu dacă nea Mitică are bani de BMW sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  43. Dar ai zis bine..."ce vină au că VOR". N-au vină, dar dacă se aruncă la cheltuieli peste posibilități, suportă niște consecințe.
    Asta a fost valabil din prima zi după 1989. Imi amintesc cum mă milogeam de taică-meu să-mi dea 10 lei pentru o gumă Turbo, când painea încă era cinci lei. Iar eu nu produceam, evident, absolut nimic.
    Adulții au fost și mai copii ca noi.
    Vezi, se spune că economicul influențează celelalte. Dar iată că niște pofte (psihologie emoțională) influențează economicul.

    RăspundețiȘtergere
  44. :))))))))) voi nu intelegi cu cine aveti de-a face! :))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stim, cu baronul Branderbourg din Fanfan la Tulipe, care a ordinat FOC!!!, dupa care imediat a cerut sa-i inchida ferastruica prin care a dat ordin

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  45. Aha, am înțeles. La chestii de PIB, macro-economie și geopolitica voi sunteți specialiști. Dar cu atât mai puțin sunt de acord cu tine că aș fi eu (generic vorbind), ca simplu contribuabil, sunt vinovat pentru datoria publică națională doar pt că nu am conștiința Apostolului Pavel care nu voia să consume decât din ce producea cu propriile mâini.
    (Plus că am înțeles că nu prea exista stat național în lumea asta care să fie pe plus la capitolul balanței comerciale.)
    Deci așa rămâne, ok? Guvernanții e de vină, cu tot neamul lor cel adormit (la conștiința națională) 🙂

    RăspundețiȘtergere
  46. Eh, nu exagerez. Datoria publică are și alte cauze / acumulări, mult mai complexe.
    Nici nu absolv guvernanții de 1000 de pacate - de-ar fi după mine, nu i-aș absolvi de niciunul, evident.

    Plecasem însă de la principiul "nu consuma mai mult decât produci". Se aplică și la nivel micro, apoi cu atât mai mult la macro.
    Zilele astea, nu doar România se zbate în etern deficit. E o modă globală, întreținută abil de actori non-statali. Statul, chiar de sesizează dezechilibrul, nu are ce face, căci nu poate atinge drepturile individuale (care, chiar de te bagă cu oiștea-n gard, tot drepturi sunt și trebuie respectate).
    Până nu conștientizează toată lumea aceste balanțe, degeaba se tot cârpăcește situația sau se rostogolește.

    RăspundețiȘtergere
  47. Dă-i în mă-sa, cu pliantele lor cu tot... Chiar credeți că trebuie facultate să îți dai seama că dacă nu produci - nu mănânci? Sau că, dacă nu produci, și totuși mănânci, înseamnă că mănânci din ce a produs altul? (Adică furi!)
    La fel, asta e valabil și la nivel micro și la nivel macro economic. Fiind la mintea găinii, eu zic că nu de pliante despre management financiar personal e nevoie, ci de Unu' care să judece fiecare individ, de la orice nivel social, să ne împartă în "oi și capre", că tot ii place zootehnia lui @Hayde, și să continue "treaba" cu cei care trăiesc după legea bunului-simț. Na... că și pe mine m-au atins puseurile radicale, precum pe @Cassius 🙂

    RăspundețiȘtergere
  48. Eu incerc sa ma tratez, haahaa. Chiar si aici, pe blog, am sansa de a-mi educa rabdarea.
    E nevoie de rabdare, mai ales la o gașcă latinâ.

    RăspundețiȘtergere
  49. Eu mai aștept și alte surse care să confirme știrea asta, înainte de a izbucni, triumfător, strigând: "v-am zis io?!?!" 🙂

    RăspundețiȘtergere
  50. Announ, grea mai este viata in Texas dicolo de riu. Am auzit ca or sa va oblige sa le dati mexicanilor casele voastre goale.

    RăspundețiȘtergere
  51. Angela, din " studiile" mele, sufletul este precum o saminta marunta sadita n noi dar care trebuie crescuta, ...altfel a " cazut pe o piatra si nu s a dezvoltat" :)
    Ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce spui tu este o metafora izvorata din "Pilda semanatorului", foarte frumoasa de altfel insa fara vreo intentie de prezentare a sufletului. Are legatura doar cu lucrarea credintei.

      Eu am dat o definitie un pic mai originala in sensul in care m-am incadrat in ceea ce spune Biserica despre suflet dar am mai adaugat cateva informatii din zona palpabila (sunt multe descrieri din partea celor care au vazut sufletul iesind din trup, unii s-au apucat sa-l si cantareasca - le-a iesit ca ar avea cateva grame samd) cu scopul de a-i provoca pe sceptici sa caute sa afle mai multe. Orice om sincer va gasi raspunsul potrivit.

      Problemele mai mari apar abia dupa aceea. Literatura cu aiureli gen metempsihoza, reincarnare etc predomina si este atractiva ca idee. Este mai greu de dus sa stii ca ai o singura viata si ca nu exista predeterminare. Te responsabilizeaza iar multi prefera variante mai "soft" (ex. interesanta este erezia papistasa cu purgatoriul; a fost inventata acum vreo 500 ani cu intentia perversa de a incuraja pacatul - iti dai seama dom'le ce monstruozitate sa se abtina omul de la a pacatui? asa le da speranta ca se mantuiesc cam in orice conditii; daca ai pacate mai mari stai o perioada in purgatoriu unde te perpelesti un pic iar dupa ce te-ai curatat esti bun de dus in rai; meserie nu alta).

      Decelarea Adevarului pare grea doar la prima vedere. Cine ajunge sa inteleaga ce a insemnat jertfa Mantuitorului Iisus Hristos are un punct solid de plecare in orice directie. Biserica Ortodoxa este singura care a pastrat intacta invatatura Lui si are o traditie solida unde se gasesc toate raspunsurile.

      Este nevoie doar de sinceritate si onestitate in raport cu propria persoana. Sa nu-ti furi singur caciula. Pentru ca daca ai suflet trebuie sa intelegi de ce are el nevoie. Daca vrea o bere, da-i o bere. Daca vrea ciripit de pasarele, du-te-n padure si le asculta. Insa daca este o particica din divin atunci va tinde mereu sa se uneasca cu "sursa" sa iar asta nu se poate face decat printr-o inaltare a mintii catre Dumnezeu (adica un pic de rugaciune care poate fi ceva extrem de simplu, chiar si numai gandul la Hristos).

      Sinceritatea ajuta foarte mult. Dumnezeu se descopera tuturor celor ce-L cauta. Negresit. Am vazut pe aici oameni care, fara sa aiba un minim de cunostinte duhovnicesti, au tot repezit-o pe ametita aia care face prozelitism new-age pe aici. N-ai cum sa nu simti ca ceva nu este in ordine. Ceva iti repugna chiar daca nu stii ce anume greseste. Eu nu sunt gazda ca sa fac ordine dar asfel de persoane toxice ar trebui indepartate (daca am ceva stricat in frigider il scot si-l arunc). Iti recomand o carte de exceptie: Zeul Tolerantei, descrestinarea crestinismului.

      Iar cei care spun ca nu exista suflet ... sunt din categoria celor care se spala pe maini dar nu si pe picioare. N-ai ce le face decat sa te rogi sa deschida ochii.

      Ștergere
    2. Angela, nu este de inspiratie testamentara ci din observatie si studiu direct, personal. Am folosit pilda semanatorului doar pentru a scurta descrierea a ceea ce am descoperit eu ca sa incerc sa ti raspund si eu la intrebarea de mai foarte sus.

      Ștergere
    3. Suflet exista, dar repet, trebuie crescut....nu neaparat in mediu academic, desi recunosc ca educatia reprezinta si ea , dar nu exclusiv, o platforma de modelare a unui suflet luminos.

      Ștergere
  52. Vă mai amintiți careva documentarele ZEITGEIST? Vechi dar bune :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. De cind cu detronarea digitala a lui Trumpete, absolut fenomenala, pe fundal de covrig, surealista...evenimentul asta a batut toate filmele

      Ștergere
  53. As scoate din lista Cuprul. Cu 20 kg cumperi cel putin 10 butoaie de petrol

    RăspundețiȘtergere
  54. Stii ce mi se pare foarte suspect? Faptul ca US si Can, mai ales Can are rezerve ZERO de Aur, in mod constient intentionat, au lichidat linistit totul ..un lucru foarte ingrijorator pentru cei care inca spera ca aurul va fifolosit in lumea noua

    RăspundețiȘtergere
  55. Canada ...fiind cam virful de sulita al schimbarilor ...adica stiu ei ce stiu, ref la valorile lumii noi

    RăspundețiȘtergere
  56. Adam, vaccinul va fi un standard. Categoric.

    Dar sa nu amestecam lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  57. Inflatie de suflete? Ca sa fie in tema articolului, nu?

    Cred ca ti-ar folosi sa incepi prin citirea unor relatari ale celor care au fost in moarte clinica.

    RăspundețiȘtergere
  58. Ano 1.

    Ceea ce descrii mai sus ne duce imediat la vesnica intrebare ecou al acestui blog:

    Ce te faci cu sutele de milioane de suflete a caror existenta depinde de sfintul CASH. Nu este deloc asa de simplu cum pare pe HIRTIE. Iar baronii care spera ca vor scapa prin buncare se scarpina in cap de zeci de ani pe tema asta si nu o pot da la pace.

    RăspundețiȘtergere
  59. Daca crezi ca problema asta i marunta si surplusul de populatie va dispare ca prin minune...mai gindeste te!

    Ce descrii tu mai sus este o aberatie totala in conditiile populatiei actuale care in curind va trage catre ...9 miliarde.

    RăspundețiȘtergere
  60. Un punct de vedere valabil doar pentru puțin timp, cred eu. Aia cu negoțul, ca alternativă la contractul de munca, nu cred ca sta în picioare. Adică ori le scoatem din discuție pe ambele, ori pe niciuna.
    Concluzia ta, pozitivă, așa cum o dorești, nu sunt foarte sigur că se bazează pe argumente viabile. Ca și @Angela,și eu sunt de părere că este sfârșitul filmului. Ce va urma nu e doar alt episod, ci alt film, de-a binelea. Cu aceiași producători, dar alți protagoniști, alt scenariu, alt montaj, în fine, cu alt sfârșit, mult mai dramatic, aș putea spune chiar lacrimogen pentru spectatori ;)

    RăspundețiȘtergere
  61. Una peste alta, azi cred ca avem un record de participare si postari.
    Usor-usor, apar si opinii interesante, nu doar 15-20 de remarci colaterale.
    Felicit pe toata lumea care a postat azi, chiar daca au mai fost si antagonisme.
    Chiar incepe a semana a platforma inteligenta.

    RăspundețiȘtergere
  62. Deh, e duminica, ah da si lockdown...era sa uit

    RăspundețiȘtergere
  63. Laur. Data trecuta cind s a incercat o schimbare de protagonisti in 1917 pe stepele rusesti s a lasat cu zeci de milioane de victime DE AMBELE PARTI...noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  64. nu doar economiile sunt erodate de hiperinflantie, ci si veniturile curente-salarii si incasari de orice fel. Daca erai major in anii 1992-1999, iti amintesti ca oamenii umblau cu punga de plastic cu banii din salariu sau pensie abia primita intre bancile care dadeau o dobanda mai mare la depozite pe o luna , trei luni etc, in speranta ca vor acoperi astfel inflatia. Hartia maculatura verde crestea cu cate 500-1000 de leivechi pe zi fata de pisoiul romanesc.
    In catva timp(un an sau doi de la lansarea filmului Va futem toate veniturile !) cu salariul mediu nu puteai acoperi o chirie decenta, utilitatile si sa mananci altceva decat alimente de baza de calitate slaba.Calculeaza astea acum si vei vedea ca e la fel-dupa 25-30 de ani- raportul salariu mediu-costul vietii.
    Tu zici ca mica afacere va fi colac de salvare dar nu vezi ca cele mai numeroase victime ale politicii plandemice au fost micile afaceri. Nu mai vorbim de taxe care ar trebui platite in cine stie ce moneda nou inventata dupa o hiperinflatie supergalopanta....
    Scaparea e in gaurile pamantului si in padurile care or mai ramane pe atunci, asteptand pe Cel pe care acum nu-l pot digera multi, "venind pe norii cerului cu putere multa".

    RăspundețiȘtergere
  65. @ Unknown, și eu cred că până în 2024 vor fi retrași banii cash din circulație, în toată lumea. Va fi drumul spre iad, pavat cu intenții bune. Se va motiva cam așa: se sparg bancomate, dispar banii din conturi ( cu complicitatea funcționarilor bancari, desigur), personalul financiar bancar implică costuri enorme și nejustificate, există posibilitatea ascunderea banilor obținuți prin fraudă în conturi străine. Deci, cipul electronic înlătură aceste belele. Se va motiva implantarea cipului sub piele de faptul că : poți să pierzi cardul electronic pe suport de plastic sau ți se poate fura. Despre efectele biologice produse de nanocip nu se va spune nimic. Să ne mai gândim la un lucru : noul sistem de schimb nu este gândit de oameni. Miliardarii planetei se ocupă doar cu propaganda. Ei ne vor amăgi că tranzacțiile electronice sun perfecte și că sistemul este echitabil deoarece asigură fiecărui cetățean al planetei un venit universal garantat. Acest v.u.g.înseamnă că fiecare își va primi rația de produse hotărâtă de stăpînitorul acestei lumi. Ne-a spus Isus înainte de a fi arestat cine este stăpînitorul acestei lumi. Nu cred că omenirea trece de anul 2027.

    RăspundețiȘtergere
  66. @Haydè, este o aberație să spui că lumea consumă mai mult decât produce. Lumea cumpără pe datorie, asta este adevărat dar cumpără tot din ce produce și vinde pe piață. Aici intervin băncile care vând iluzii. Tiparnița se află în altă parte.

    RăspundețiȘtergere
  67. ""Imaginați-vă ce-ar fi fost ca Truman (ori consilieri presupuși oculți) să fi decis, după Hiroshima, anihilarea nucleară a rușilor (că atunci puteau) ? De ce să se cheltuiască ani de efort pentru combaterea URSS ?""
    1) nu mai aveau incarcaturi nucleare operationale; pe atunci dura MULT obtinerea materialului fisionabil
    1.1. BommbA fusese obtinuta cu un colectiv de minti...internationale
    2) pana sa le fabrice , 2 savanti internationalisti, sot sotie, americanii Rosemberg, au livrat date secrete URSS care i-a prins din urma pe usandezi, in timp util pt declansarea cursei inarmarilor, a cursei spatiale si alte alea...;tradatorii au fost prinsi, judecati, condamnati, executati...lucru rar la anumiti americanii .
    'Ethel și Julius Rosenberg au fost doi cetățeni americani, judecați și condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York. " wikipedia, sursa avizata

    RăspundețiȘtergere
  68. Ma intreb daca va referiti la monedele crypto in articol.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)