vineri, 23 aprilie 2021

Cum te lupți cu proștii


A
ieșit Plăvanul pe sticlă să atace Rusia. În plin scandal cu costumul de schi primit din banii furați de serviciuri. Ce chestie mișto. Ești prins cu mâța-n sac și ce faci? Te iei de Putin. Și, ca să fie treaba treabă, îl mai bagi și pe Aurescu la atac. Și-i mai pui și p-ăia de la MApN cică să-i școlească „pă rapid” pe politicieni cum să facă dacă-i atacă maica Rusie. Și mai convoci și CSAT-ul!  

Măi, să fie! În mod normal chestia asta ar fi trebuit să ne stârnească râsul. Orice om dotat cu un minim de inteligență, chiar dacă n-ar avea habar cine-i România și cine-i Rusia s-ar uita cel puțin pe hartă și-ar avea instantaneu concluzia. Ți-ar spune-o în față: „Bă, ești prost? N-ai cum să te bați cu ăia!”. Hai să ne înțelegem: e cineva care crede că dacă am lupta împotriva Rusiei am avea cea mai mic șansă de câștig? În ciuda răspunsului care-i evident pentru cei cu capul pe umeri, există extrem de mulți indivizi care chiar cred că am avea șanse de izbândă. Indivizi cărora unul ca Mîndruță li se pare logic și chiar sunt gata să pună mâna pe AKM ca să lupte cu Rusia. Dacă faci parte dintre aceștia, articolul s-a cam terminat pentru tine. Ceilalți, puteți trece mai departe.

Confruntarea cu Rusia nu este tema articolului de față. Am făcut ieri zapping ca să văd ce mai zice presa noastră de fotoliu. Așa cum era de așteptat toată lumea a rostogolit mesajul Plăvanului. Că Rusia, că Șoșoacă, că AUR s.a.m.d. Pot fi de acord cu faptul că, angajat fiind la TV, trebuie să umpli spațiul cu ceva și că trebuie să te bați pe audiențe. Spun asta ca să justific orice fel de subiect ales. Nu-i aici problema. Problema e că sunt mult prea mulți proști. Numai când îl vezi pe Radu Tudor - așa semeț și încrezător - te ofilești instantaneu. Acum sunt oarecum nedrept întrucât Radu Tudor e doar o figură iconică printre prostovani. Problema este că sunt mii de Radu Tudor - cei mai mulți chiar mai proști ca el! - care rostogolesc aberații zi de zi, secundă de secundă. De la fătucile stupide de genul ăleia care-l întreba pe Marian Munteanu dacă a fost în Piața Universității, la boii solemni care rostesc aberație după aberație cu credința că spun adevăruri fundamentale, totul, dar absolut totul e prostie. 

Mesajul gâlgâit de Plăvan depășește stadiul de simplă prostie. E mai mult de-atât: e o aberație colosală care-ți poate provoca un infarct de la râsul isteric pe care ți-l generează. Cică avem servicii foarte performante și nu așteptăm noi de la alții informații. Măi să fie, aproape că mă gândesc că au reușit să-l facă pe Putin: a picat „pă tehnică”. Nu mai lipsește decât să-i facă un dosar la DNA și atât. Să știți că nu n-ar mira. După ce era cât pe-aci ca Koveși să încerce să-l aducă de urechi pe Blair pentru vina de-a fi participat la un eveniment de-al lui Ponta, zău dacă m-ar mai mira citarea lui Putin la DNA. Mai mult, bag mâna-n foc că s-ar găsi Ceaușești care să-l aștepte cu cătușele zornăind. Vedeți, aici e problema: e mult prea multă prostie. 

Presimt că mulți mă vor întreba: „ce-i de făcut?”. E o întrebare logică. În ceea ce privește miile de imbecili care bântuie televiziunile sau netul, războiul e simplu de dat: pur și simplu le închizi căile de a ajunge la tine. Dacă nu te mai uiți la TV n-au cum să te mai enerveze Radu Tudor, Măruță, Gherghe sau mai știu eu cine. Chestia pare simplă și ține strict de determinarea proprie. Doar că tembelii care populează instituțiile media ventilează în alte minți simple, iar mesajul lor duhnind de prostie prinde, „are lipici”. Am rămas surprins să constat replici identice - cele mai multe ridicole - pe care mi le spuneau oamenii simpli. De la piață până la birou, în interacțiunile pe care le aveam cu unul sau cu altul, mai primeam câte-o replică în față. Am crezut că e ceva popular, de genul „hep”-ului de când eram copil. Aiurea, erau luate dintr-un serial de comedie de la PRO TV la care cică „se uită toată România”. Am văzut câteva fragmente și m-am înfiorat de prostia care duhnea de-acolo. Nu am putut să înțeleg cum cineva s-ar putea amuza la bancurile acelea de copii retardați! Mai mult, am constatat că unul dintre eroii filmului făcea săli pline în spectacole la care publicul râdea isteric atunci când o făcea pe nevastă-sa proastă. Sau când arunca cu câte-o pornografie ieftină. 

Așadar, degeaba te izolezi de proștii care emit imbecilitățile întrucât ele tot te ajung. Și te ajung înmiit. Reflexiile lor te lovesc: amplificate și fără milă. De ce, e simplu: pentru că prostia își găsește cutia de rezonanță în creierele celor mulți. Aici e problema. Iată-te în mijlocul unui haos generalizat. Și-aici, îți spun cât se poate de sincer că ești dezarmat: e ca și cum ai fi un fir de praf pe-o prelată care vibrează într-un anumit ritm. Absolut toate firele de lângă tine vibrează în ritmul prelatei pentru că acela e ritmul dominant. Ce mai poți face în condițiile date?

Din fericire nu suntem fire de praf și avem rațiune. Ce poți face? Simplu: singurul lucru pentru care ai fost creat, anume să te menții viu. A fi viu înseamnă a gândi cu propriu-ți cap, a-ți face singur judecățile și a te îngrijora atunci când ajungi prea rapid la o „rezolvare”. Asta pentru că știi că nimic nu-i cert sau limpede pe lumea asta și, mai mult, pentru că știi că adevărul e în altă parte, că el transcende lumea aceasta. Ce-i de făcut? Să te ridici deasupra minților simple, să te înalți și să-i cauți pe ceilalți ca tine. Și, cel mai important, să nu te demobilizezi atunci când constați că mințile multora dintre cei aflați în proximitatea ta nu vibrează la ceea ce spui. N-au cum să facă asta, mințile lor sunt mult prea rudimentare. 

Așadar bucură-te că faci parte dintr-o minoritate și înțelege că lumea e a proștilor. Nu poți schimba asta. Într-adevăr, ești o țintă pentru ei. Mai mult, trebuie să fii conștient că ticăloșia lor e infinită, astfel încât ești fragil în fața lor. Nu te lupta cu ei pentru că de cele mai multe ori n-ai nicio șansă. Te vor copleși atunci când își vor pune ticăloșia la bătaie. Ce-i de făcut? Trăiește-ți viața și izolează-te cât mai mult de ei. Nu intra în contact decât pentru lucruri clare și simple, pe care le înțeleg. „Dă-mi o pâine, ține cinci lei pe ea!”. Atât. Sunt chestii pe care le înțeleg și vorbindu-le la nivelul lor de înțelegere - fără paradoxuri sau dileme - le vei câștiga respectul. N-ai de ce să te confrunți cu ei. Dacă ești în costum, te-ai lua la trântă cu unul plin de noroi? Dacă l-ai vedea venind hotărât spre tine te-ai împinge în el sau te-ai da la o parte? La fel e și cu proștii: lasă-i să meargă în direcția lor. Știu, te agresează, dar e mult mai bine așa: dă-te din calea lor și nu căuta să-i distrugi! Se vor distruge singuri. Și, cel mai important lucru, nu-i mai urî. Se urăsc singuri mult mai rău decât îi urăști tu! 

Cam atât pentru azi. Știu că multora dintre cei care-au ajuns până aici nu le-am spus mare lucru. Dar, cel puțin le-am confirmat ceea ce știau. Nu sunteți singuri, asta e important! Căutați-i pe ceilalți ca voi și veți fi fericiți.

81 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Oricum suntem copleșiți de PROSTIE și numeroșii ei adepți.Însă izolarea trebuie completată cu o Observație atentă pentru a canaliza "forța" lor distructivă în interiorul proștilor. Poate se vor de structura singuri.

      Ștergere
    2. "Poate se vor destructura singuri." - Extraordinar! Asa este cea mai buna idee pe care am auzit-o in ultimul timp.

      Acum nu stiu cum poate fi pusa in practica dar merita retinuta si lucrat pe ea. Suna ideal ca prostia sa-si sape singura groapa.

      Ștergere
  2. E din ce în ce mai greu să-i găsim pe ceilalți ca noi pentru că sunt din ce în ce mai putini.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai baut si dumneata apa dupa @Dan?!?! Or fi cool sclipirile astea de talent literar, totusi parca e suficient unul per blog (scris/citit de oameni cat-de-cat dusi pe la scoala...)
    (No offence! Ca mesaj, nu pot sa va contrazic cu argumente "stiintifice")

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. https://mariadakhel.blogspot.com/2011/03/curcanul-laudaros.html?m=1

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca voi faceti parte din celebra familie Toatălumeaecufundulînsus Numainoisuntemperfecti🤣🤣.
    Nu va intristati...E plin internetul de membri ai acestei familii...E o familie prolifică.

    RăspundețiȘtergere
  7. Întradevar, ați confirmat ceea ce știam, deja. Însă, problema este ca noi vom suporta mereu consecințele deciziilor luate de prosti cu suportul proștilor. Suntem victimele colaterale... !

    RăspundețiȘtergere
  8. "Ce poți face? Simplu: singurul lucru pentru care ai fost creat, anume să te menții viu.
    Ce-i de făcut? Trăiește-ți viața și izolează-te cât mai mult de ei."

    Chiar in dimineata asa am auzit un fragment din pateric (pe youtube), in care sfatul unui avva catre un ucenic ce voia sa "se mantuiasca" a fost: "stai in locul tau si plange-ti pacatele"...
    Acest sfat seamana foarte mult cu ceea ce spune azi DD. Pentru mine, desigur. Adica: sa te izolezi inseamna sa stai in locul tau, iar sa fii viu inseamna sa-ti constientizezi defectele, slabiciunile si viciile, dupa care sa te lupti pentru a le transforma in virtuti. Astfel, pas cu pas (mai intai micile "puncte slabe", precum poftele trupesti, pana ajungi la bubele mari, precum mandria ca esti bun, frumos si destept) ajungi sa fii viu!

    RăspundețiȘtergere
  9. Da... cer iertarea dvs. Chestie de gusturi. Nu prea "diger" amestecurile margaritarelor cu mucigaiurile, dar e minusul meu, nu al dvs.
    Indobitocirea individului insa nu e o chestiune a timpurilor moderne... Retelele sociale nu reprezinta raul absolut, desi, intr-adevar, prima si cea mai corecta alegere pt cineva care vrea sa "se vindece" de duhul veacului acestuia este sa iasa din respectivele relatii umane virtuale. (E mult mai savuros un pahar de vin, sau ceasca de cafea, dupa caz, in compania unei persoane reale, de preferinta compatibile dpdv intelectual, decat mii de like-uri de la entitati de care nu stii nici macar daca arata asa cum se "afiseaza").

    RăspundețiȘtergere
  10. P.S. Am zis ca ar trebui iesit din retelele sociale virtuale. :)
    Dar fiindca relatii umane virtuale sunt si astfel de blog-uri, rezulta ca... guess what? :D :D
    Va doresc Sarbatori fericite tuturor, numai sa nu uitati ca urmeaza o Saptamana speciala; din punct de vedere spiritual nu ar trebui s-o trecem cu vederea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dacă tot ne spiritualizăm pe aici, și e zi onomastică, poate ne împărtășește colega @Angela ce știe despre gheoghieni.
    Dacă știe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gheorghieni, scuze. De bine ce m-am învățat a edita, acum pierd litere.
      Nu-i neapărat rău, că și așa pe aici se mai face risipă inutilă de...slove. Așa se mai echilibrează ansamblul.

      Ștergere
    2. Dom'@Hayde, da-ne tu raspunsul, ca @Angela, fericita ca nu-ncepu "rezbelul" pe care-l vestea, banuiesc ca s-a intors la miel,drob...mici, pizza...mai de-ale noastre. romanesti.

      Ștergere
    3. @ Hayde - Ce crezi ca as putea spune mai mult decat gasesti si singur despre mucenicia Sf Gheorghe sau citind cateva dintre minunile sale?

      Esential mi se pare faptul ca toti sfintii au fost oameni ca si noi care, datorita credintei, s-au invrednicit de o lucrare fatisa a lui Dumnezeu in viata lor iar dupa moarte au dovedit cu prisosinta ca au capatat multa indrazneala in fata lui Dumnezeu si raspund rugaciunilor celor care le cer ajutorul savarsind in continuare multe minuni.

      Despre viata lui se stiu destul de putine. Fiu de militar care a ajuns in la randul sau comandant in oastea imparateasca. A trait pe la sfarsitul sec III iar pe la 303, pe vremea imparatului pagan Diocletian, a suferit moarte muceniceasca, nedorind sa se dezica de credinta crestina. Este un mare sfant pentru ca prin mucenicia lui a savarsit nenumarate minuni ceea ce a intors pe multi la credinta.

      Pentru orice minte normala sunt incredibile chinurile la care erau supusi crestinii primelor veacuri. Cu toate acestea s-au savarsit minuni atat de mari, peste fire (cum este si cea a Sf Mare Mucenic Gheorghe care a inviat pe cineva care murise cu cca 300 de ani in urma) documentate frumos de sute si mii de martori. Iar astea nu sunt povesti nemuritoare.

      Dupa moarte a continuat sa fie un sfant grabnic ajutator (datorita calului pentru ca asa vine mai repede dupa cum credea un batran foarte simplu). Cert este ca in multe situatii Sfantul Gheorghe aparea cu calul si, aparent, chiar folosea la ceva calul acela :). Spre exemplu, una dintre minunile care imi place foarte mult este cea in care l-a adus acasa pe un tanar ce fusese luat ca rob in urma multelor rugaciuni facute de catre masa sa. Pur si simplu l-a adus acasa in insula Mitilene in aceeasi postura in care se afla in insula Creta. Cu foarte foarte multi martori si la locul aparitiei dar si la cel al disparitiei.

      Eu chiar n-am ce sa mai adaug. Cine crede, crede, iar cine nu, nu. Cititi ... cercetati ...

      Ștergere
    4. @ Cassius

      Ieri chiar s-a dat ordin ca o mare parte dintre trupele ruse mobilizate sa se intoarca in cazarmi pana pe 1 mai (adica inainte de Pasti). Dupa cum am spus Rusia nu-si propunea sa atace prima, sa fie agresor, ci doar sa raspunda in caz ca ar fi fost atacata. Probabil ca dejucarea loviturii din Belarus i-a destabilizat pe vestici si i-a facut sa renunte. Deocamdata.

      Ștergere
    5. Bun. Deci nu știți.
      Nu era vorba de onorabilul sfánt, arhicunoscut.
      Făceam referire la organizația Gheorghienilor, o grupare misterioasă și discretă ce activează în zona rusă. Aș putea-o descrie prin echivalare cu "Oastea Domnului" de la noi (păstrând proporțiile) sau cu Opus Dei (păstrând și mai tare proporțiile). Are membri fideli și prin instituții, și prin armată (pare-se că ei au impus cocarda negru-oranj, purtată acum falnic de putiniști).
      Ar mai fi și altele, dar...lăsăm.
      Vă recomand, stimată d-nă, să vă axați mai degrabă curiozitățile înspre această zonă (imbinați utilul cu plăcutul), decât să numărați tancuri, corturi...sau alte regii.

      P.S. - Inutil să-i căutați pe Net. Ăștia sunt oameni serioși.

      Ștergere
    6. Un fel de iezuiti ai ortodocsilor rusi? Interesant.

      Am cunoscut oameni din Biserica Rusa care erau importiva lui Putin si a "noilor rusi" (imbogatitii peste noapte care s-au rupt de traditii si de etosul rus, principalii promotori ai miscarii decadente / progresiste / nou-normale in societate) dar nu stiu in ce masura aderau la un astfel de curent.

      Foarte bine. Cu cat mai multi care tin de normalitate cu atat mai bine. Iar daca sunt si printre decidenti inseamna ca poporul rus are o sansa in plus sa franeze caderea. Bravo lor.

      Realist vorbind, indiferent cat de mult ar frana unii sau altii, Rusia este in plutoonul fruntas in digitalizare asa ca o data acumulata puterea la varf ea va fi corupta intr-un fel sau altul. Instaurarea unui sistem sclavagist, chiar si in conditiile in care, sa spunem, doreste sa pastreze un set de valori umane, nu este de natura sa poata garanta in vreun fel ca nu va derapa spre opusul sau.

      Vietuirea intr-un sistem tehnologizat aduce dupa el in societate normele acelei tehnologii care-si pun amprenta asupra oamenilor si-i schimba. Un sistem in care "duhul" este generat de lumea virtuala functioneaza pe cu totul alte principii.

      Nu mai detaliez. Cine poate sa-nteleaga.

      Ștergere
    7. Paralela cu iezuiții ar merge, oarecum, dar anume am ales Opus Dei (forma cumva mai modernă a vechilor structuri).
      Nu-și fac reclamă, nu bat tobe. Nici pe la ei nu se cunosc multe, căci știu a cultiva tăcerea. Nu li se cunoaște exact alonja influenței, dar ar putea fi ghicită în spețe precum cea cu judecătorul federal dintr-o regiune indepărtată (de alea ce se termină, invariabil, în ..sk), ce a dat de podea cu Ministerul lor de Finanțe, dând dreptate unei plângeri făcută de o obște obscură impotriva unui...cod fiscal unic.

      Pentru o admiratoare a rușilor și a ortodoxiei radicale...mă miră că n-ați auzit de acești combatanți tăcuți. Dovadă că omul, cât trăiește, tot are de învățat.

      Ștergere
    8. Multumesc pentru detalii. Sunt fara indoiala o admiratoare a faptului ca si-au pastrat tara, identitatea si lupta deschis impotriva progresismului. Un rus credincios si educat este ceva de vis. Bine, cum ar trebui sa fim cu totii de altfel insa lor le reuseste mai bine (il primesc firesc pe Dumnezeu in vita lor si astfel ajung repede la un echilibru in care materia se impleteste cu spiritul - aceia sunt oameni cu adevarat normali din punctul meu de vedere).

      Dar admiratia mea nu are conotatii mai profunde de atat. Sunt constienta ca am un rost aici in tara in care m-am nascut si incerc sa fiu mai buna in calitate de particica a acestui popor. De multe ori insa nu fac binele pe care-l doresc ci raul pe care nu-l voiesc insa aste deja alta discutie.

      Ștergere
    9. Nici eu nu am absolut nimic împotriva poporului rus, sau a unor valori indubitabile prin care au contribuit la civilizația mondială.
      Problema mea e, clar, legată de mârșăviile făcute altora - și nouă, destule. Doar n-am uitat tezaurul, Basarabia..sau cum crăpau de nervi că Osman Pasa s-a predat lui Cerchez, nu lor...sau cum nu mai voiau să plece nici din Dobrogea după 1877, deși se semnase/ parafase clar că regiunea trebuie să revină României.
      Multe, deloc mărunte.
      Doar n-o să uităm toate astea doar că Putin are niște abilități.
      Eu, unul, sigur nu uit.

      Ștergere
  12. @Laurentiu, minunată corelație!
    Asta înseamnă "pe aceași lungime de undă"

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Laurentiu, chiar daca esti scolit la sp.Ind.3 sute si ceva, nu te mai lua de mine, te tare rog.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cele 9 fericiri

    1. Fericiti cei saraci cu duhul , ca acelora este Imparatia Cerurilor;
    2. Fericiti cei ce plang , ca aceia se vor mangaia ;
    3. Fericiti cei blanzi , ca aceia vor mosteni pamantul ;
    4. Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate , ca aceia se vor satura ;
    5. Fericiti cei milostivi , ca aceia se vor milui ;
    6. Fericiti cei curati cu inima , ca aceia Il vor vedea pe Dumnezeu;
    7. Fericiti facatorii de pace , ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema ;
    8. Fericiti cei prigoniti pentru dreptate , ca acelora este Imparatia Cerurilor ;
    9. Fericiti veti fi , cand din pricina Mea va vor ocari si va vor prigoni si mintind vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra . Bucurati – va si va veseliti , caci plata voastra multa este in ceruri .

    Explicatia fericirilor

    Prima fericire : Sarac cu duhul = Smerenic ; acestia se straduiesc sa scape de pacatul mandriei si sa ajunga la desavarsire ;
    A doua fericire : Plansul este exteriorizarea sentimentelor noastre ; Dumnezeu ii va rasplati pe cei care plang pentr adevar ;
    A treia fericire : Mantuitorul recomanda blandetea ca pe o virtute de pret ; la temelia oricarui adevar , pentru dobandirea fericirii vesnice blandetea este piatra de temelie ;
    A patra fericire : Cei care sunt blanzi si inseteaza de dreptate sunt adevaratii crestini care urmaresc infaptuirea dreptatii si a binelui ; de aceasta “sete” si “foame” au dat dovada martirii si sfintii ;
    A cincea fericire : Milostenia pe care ne-o cere Mantuitorul este o exteriorizare prin fapte a iubirii fata de aproapele , pe care suntem datori sa-l ajutam ; rasplata pe care o vor primi cei milostivi este Imparatia Cerurilor ;
    A sasea fericire : “Cei curati cu inima” sunt cei nevinovati si lipsiti de viclenie , iertatori , buni si rabdatori ;
    A saptea fericire : Facatorii de pace sunt acei crestini care nu fac pacate grele si sunt impacati cu Dumnezeu si cu oamenii lor ;
    A opta fericire : Mantuitorul ii rasplateste pe aceia care de-a lungul veacurilor sunt prigoniti pentru credinta lor ; Imparatia Cerurilor este rasplata pentru ei ;
    A noua fericire : Iisus Hristos ii face fericiti pe aceia care de-a lungul veacurilor implinesc poruncile sale , suferind prigoniri.

    Amin!

    Fericiti cei ce-l citesc pe Dl. Dan Diaconu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Erik,foarte bine că ai adus în discuție predică lui Isus de pe Muntele Măslinilor! Vreau doar să supun atenției primul punct : Nu cred că Isus a spus ,,fericiți cei săraci cu duhul". Eu cred că a spus : fericiți cei CURAȚI cu DUHUL. Pentru că tot Isus precizează cu altă ocazie, că nimic spurcat nu va întra în Împărăția lui Dumnezeu. Duhurile sunt de două feluri : bune și necurate. Dumnezeu nu este zgârcit, nu dă Duhul cu măsură. În vorbirea curentă sunt socotiți ,,săraci cu duhul" oligofrenii, bolnavii psihic. Unii oameni sunt posedați de duhuri necurate, credincioșii sunt umbriți de duhul sfânt.

      Ștergere
    2. Asa e... slava Dl-ui Diaconu, acest "guru" al manipularii sponsorizate de "prietenii" de la est. Si care sterge de pe blogul sau orice referire la Sputnik :-). Ca doar e tribuna lui, nu? :-)

      Ștergere
    3. In ciuda unor bănuieli ce persistă, înclin (încă) a-i menține titularului blogului prezumția de independență.
      E drept că punctele sale d.v. cam coincid, ades, cu retorica pro-rusă. De fapt, cum am mai iterat, inclusiv mie blogul mi-a fost recomandat de un amic sub opinia "uită-te ce "sputnikăreală" e pe acolo"! Insă, la fel de adevărat e și faptul că rușii incearcă a confisca orice
      p.d.v. off stream, pentru a-și crește marja de seducție (pedalând, prioritar, pe religie sau patriotism). Nu inseamnă că dacă cineva nu înghite mizeriile UE e...rus (ofon) / (ofil).

      De aceea, ideală ar fi o mai lucidă obiectivitate. Pentru a contracara "prosteala" Bruxelles pot fi (incă) reperate multe alte exemple - inclusiv in Europa de Vest. Nu-i cazul să tot apară "putinism" in exces, cum nici nu-i cazul să devină totul pe aici o...slujbă.

      Dar, e blogul său, alegerea sa.

      Ștergere
    4. Cațu e o trompeta. Nu se va ajunge la masuri extreme, caci isi vor face procentul, mai devreme ori mai tarziu. Deocamdata se zbate caci cifrele sunt mici, insa acestea, garantat, vor creste.

      Ștergere
    5. Domnule @Adam, nu-ti mai sterge mesajele, caci raspunsurile devin fara noima.

      Ștergere
    6. Pot subscrie la asta.
      Dar subscriu si la @Hayde. Multe forte, cu multi vectori, calaresc multe idei. Un arbitraj mai sanatos n-ar strica.

      Ștergere
    7. Ultima remarca era la penultima postare. Ne sincronizam de iese un borș...vegan, haahaa.

      Ștergere
    8. Pai de aia si eu il simpatizez, ba chiar incerc a-i spori priza.
      De-ar fi rusofil, m-ar cam deranja.

      Ștergere
    9. @necunoscut ora 12.00
      E pricina de poticneala pentru multi "saracia" din prima fericire "Fericiti ce saraci cu duhul, ca acelora este Imparatia Cerurilor."(insusi faptul ca este prima arata importanta ei de capatai caci se pune bun imceput pentru celelalte).
      "În vorbirea curentă sunt socotiți ,,săraci cu duhul" oligofrenii, bolnavii psihic."
      Pai ce treaba au cei ce cauta desavarsirea si inaltimile spirituale cu judecata cazuta a lumii?
      "Dupa Sfantul Ioan Gura de Aur "sarac cu duhul" inseamna "smerit de bunavoie", adica lipsit de trufia mintii si de nemasurata iubire de sine pacate prin care s-au pierdut ingerii cei rai si primii oameni.
      Cei saraci cu duhul sunt oamenii care cred despre sine ca nu au lucruri de lauda şi considera pe toti mai buni decat ei adica sunt smereiti. Tot acestia sunt cei care privesc fara incetare la desavarsirea dumnezeiasca, dandu-si seama cat de departe sunt de ea.
      Dupa Fericitul Augustin "saracia cu duhul" trebuie intaleasa socotinta noastra ca suntem saraci in puteri spirituale.Un om trufas care se considera ca ar avea harisme pe care altii nu le au acela nu e sarac cu duhul chiar daca este oarecum sporit."
      "Prin saracia cu duhul se intelege smerenia, care este cea dintai virtute pe scara desavarsirii crestine, prima litera a alfabetului duhovnicesc. Orice urcus necesita un inceput sau o temelie, iar in urcusul duhovnicesc, smerenia este inceputul mantuirii, cum afirma psalmistul: "M-am smerit si m-a mantuit pe mine" (Ps. 114, 6)."
      Sunt doar cateva pasaje ce le gasesc edificatoare despre "saracia" in duh. Sunt luate de pe crestinortodox.ro

      Ștergere
    10. "În vorbirea curentă sunt socotiți ,,săraci cu duhul" oligofrenii, bolnavii psihic."
      Pai ce treaba au cei ce cauta desavarsirea si inaltimile spirituale cu judecata cazuta a lumii?"

      Este pacat Om simplu.... Daca poti vorbeste din inima, nu cauta sa placi audientei de aici.

      Adu ti aminte de ciudatii si "nebuni dupa Hristos" Xenia, Matrona, Proclu, Boca si altii. Lumea si acum se vindeca luind tarina de pe mormintele lor.

      Ștergere
    11. @ CITADELA
      Incerc sa vorbesc din inima, nu stiu daca imi reuseste tot timpul. Nu scriu sa plac sau sa displac scriu pur si siplu ceea ce simt ca trebuie spus. Unora poate le place altora nu iar altora le este egal. Si este firesc sa fie asa.
      Dar nu inteleg unde bati(de, neputinte de om simplu) am pus un citat din Unknown ora 12 care interpreteaza saracia in duh ca o problema psihica adica in duhul lumii si apoi ce cred Sfintii Parinti ca semnifica acesta. Care era pacatul la care te referi?

      Ștergere
  15. Prostia s-a ieftinit puternic, dat fiind ca se gaseste pe toate drumurile.
    Drept urmare, smecherii care cunosc valoarea prostiei, ca materie prima, scot bani frumosi din ciclul de productie bazat pe aceasta "resursa".
    Ca sa nu mai spun si ca respectiva "resursa" e inepuizabila.

    Dar cine e vinovat ? Multi oameni sunt saraci, si aici nu prea sunt solutii facile. Dar chiar si pentru saraci, bibliotecile publice au fost mereu GRATUITE, iar apoi Internetul ofera, cu costuri mici, acces la multe date.

    Aaa...nu vor. Nu-i intereseaza. Nu le pasa. Revolutia franceza, oricat de controversata, si-a propus sa ridice plebea la nivelul bogatilor - sau macar sa le ofere acest drept. Comunistii, la fel. In final...esec total. Ba, mai rau, in timp ce masele nu s-au ridicat la nivel superior, pana si elitele au decazut, prin uniformizare, la nivelul vulgului.
    Deci, traiasca materia primă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prostia nu are culoare, @Adam. Nu exista "prostie comunista, capitalista, democratica". Nu orânduirea genereaza masa prostiei, ci taman invers : masa prostiei favorizeaza oranduirea.

      Ștergere
    2. Adaugă, totuși, că intre prostie și politică există potențare reciprocă. De ex., faptul că "orânduirea" democratică face praf, sistematic, educația, bineînțeles că amplifică masa prostiei.
      Și aici, ca și în alte domenii, ne aflăm intr-o spirală vicioasă , cu rază mare de extindere.

      Ștergere
    3. Corect, dom'@Hayde. Nu neg existenta influentelor mutuale, dar, daca e spirala vicioasa, cum se sparge nocivitatea ciclicitatii ?
      Un Presedinte nu poate face romani mai destepti, dar romani mai destepti sigur pot alege un Presedinte mai bun.
      Cheia e la fiecare, nu la "alesi".

      Ștergere
    4. E adevăr in ce zici. Dar asa a fost mereu, niciodata nu s-a dat "mura-n gura". Din orice promotie (chiar si din Academia Platoniceana) doar 2-3 studenti isi depaseau maestrii, restul ramaneau, majoritar, la nivel mediocru. Insa chiar si asa, mediocri, puteau face conexiuni si rationamente, desi nu elaborau opere monumentale.
      De aceea G=ecia Antica a fost o lumina, in timp ce Babilonul s-a scufundat pana la a fi cucerit de Macedon.

      Ștergere
  16. Rețelele sociale sunt răul necesar. Măcar vezi cine îți sunt dușmanii și afli cum gândesc. Se leagă și prietenii pe rețelele sociale. Aș compara oamenii internetului cu cărțile: trebuie să le citești citești ca să itispui părerea. Și ce faci dacă nu ți-a plăcut cartea? O arzi? Împuști autorul?

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ia-te de mana cu Marie si impuscati-va...
      Sau muta-te pe pagina ei cu povesti ca va potriviti.

      Ștergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu, lumea nu e a prostilor... E a celor care se folosesc de prosti... Pentru ca prostia e o resursa, aproape inepuizabila, folosita de unii sau de altii pentru diverse scopuri. Pe de alta parte, cele doua categorii, prostii si desteptii, nu sunt izolate... Exista o oarecare osmoza intre ele :)... unii prosti devin mai destepti cu timpul - mai rar ce-i drept - si unii destepti, devin prosti - mai des intalnita situatia :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc si pentru articolul de astazi.
    Mi-ar face placere sa am ocazia sa va cunosc personal.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  22. "Retelele sociale sunt cauza principala de distributie a prostiei" - as spune mai degraba ca sunt un instrument decat o cauza. Cunosc putine cazuri in care acest intrument este folosit bine (ex. ajuta grupuri de oameni sa comunice pe o anumita tema, cum ar fi grupul parintilor dintr-o clasa). Cu ceva intelepciune chiar poate fi un instrument util.

    Dar, sa recunoastem, ponderea utilizarii bune este incomparabil mai mica decat a utilizarii rele. Ce-i de facut cu un instrument care face mai mult rau decat bine? Evident ca nu poate fi lasat la-ndemana oricui sa-l foloseasca fara noima.

    In anumite situatii punctuale heroina face bine insa asta nu justifiica folosirea ei ca drog.

    Este nevoie de mult discernamant in utilizare. La fel cum nu dai cutitul in mana unui copil la fel si cu retelele sociale cred ca ar fi indicata utilizarea cu restrictii clare si cu averitzare asupra efecteleor secundare. Se impune o etica a folosirii lor dar mai indoiesc ca va fi vreun demers in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  23. Pai domnule Diaconu, eu va propun sa nu mai scrieti niciodata cuvantul "Rusia"; caci odata apar din intunerecul vestic sau strafundurile patriotismului rasuflat orcilii' si gremlinii' calare pe wargii vestici ai retoricii prohohocidentale; si astia saracii, nici mama si nici tata nu au. Ca asa zic comisarii lor politici de la uie; si poate va sperie, eu stiu... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Savușkina, te cam ia valul..

      Ștergere
    2. Canci! Pe Savuskina nu mai locuieste decat motanul meu. Ii sperie pe cretinii dă peste ocean. Le miauna supersonic si aia, de nervi, mai merg sa inghita belemeu. Traiesc in alt district, alta strada si alt oras. La adresa actuala producem pastile de somn pentru trolii dă bebeceu si guardianu.

      Ștergere
    3. Bravo. Schimbi locu', schimbi norocu'.

      Ștergere
    4. ...PUSSYa.

      Touché, Pussy-Cat !

      Ștergere
    5. Ei, las' ca nu gresit-am tare. Mai radem si noi. Rusi, romani...oameni suntem.

      Ștergere
    6. Cred că ar merge și Ursia.

      Ștergere
    7. Da, ai pussy-o.
      Asa pati Nea Nicu, sireacu'.

      Ștergere
    8. INSPRE Vladivostok, moi drug !

      Ștergere
  24. Zic că era așa, mereu, foarte...optimist, haaha !

    RăspundețiȘtergere
  25. Incet dar sigur devii un perpetuum mobile dar defazat ....dai prea multa importanta unui lucru ce il repeti in N variante . Cand esti presedinte vomiti ceea ce ti se pune pe farfurie ...atata timp cat ai statut de tara vasala PUNCT . Invoci cultul prostiei ca fiind cel determinant . Nu, slugarnicia, tradarea , parvenirea , astia sunt vectorii politicii romanesti de ieri , azi .... PUNCT

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "slugarnicia, tradarea , parvenirea , astia sunt vectorii politicii romanesti de ieri , azi" - foarte corect. Numai ca la acestea se adauga mai nou, cu asupra de masura, si ... PROSTIA.

      Daaaa ... prostia. Aceea obraznica venita din cele mai adanci unghere ale ignorantei si subculturii, din lacomie si grobianism si mai ales din ignorarea traditiei si a valorilor trecutului. Totul pare sters cu buretele si parca ne-am nascut astazi.

      S-a produs o fractura intre generatii ca niciodata in istorie. Nu se mai inteleg parintii cu copiii si, de fapt, nu se mai intelege nimeni cu nimeni. Aceasta resetare a mintilor oamenilor este numita elegant prostie insa ea este mai mult decat atat. Asta ar trebui sa intelegem.

      Iar concluzia lui DD ca nu avem decat sa ne ferim de ea, este pe cat de trista pe atat de adevarata. Acesta este unul dintre subiectele esentiale din zilele noastre dar impresia mea este ca ne depaseste.

      Nu suntem in stare nici macar ca intelegem ce ni se intampla si cadem victime ca mustele celor mai stupide forme de manipulare. De ce? Pentru ca la randul nostru suntem condusi de buric si de cele de sub el. Iar cat timp acestea vor reprezenta telul nostru in viata nu vom putea vedea dincolo de micul interes meschin pe care-l avem pe moment.

      Viata noastra lancezeste lipsita de valoare transcedentala si asa suntem victime sigure in mana calailor care ne duc la pierzare.

      As vrea sa fiu optimista dar realismul ma sufoca si-mi dau seama ca oamenii care vor dori sa ramana normali (in sensul regulilor si valorilor din trecut) vor ajunge in curand marginali, cetateni de mana a doua.

      Ștergere
    2. Dle @Kinu, îmi place concizia postărilor dumitale.
      La cea de azi subscriu în mare măsură (partea cu alte păcate decât prostia).

      Ștergere
    3. Si mie imi place aceasta postare.

      Ștergere
    4. @DD-Prostia.....e la noi . La masa votanta si cea care nu voteaza . Fa-ti bine temele pe subiectul asta

      Ștergere
    5. Daca de 30 de ani oamenii sunt manipulati in a nu mai citi nimic de calitate iar educatia este cum este, de unde vrei sa capete intelepciune?
      Vorbesti de prostia votantului roman...ca un opus al carui grup de votanti?
      Numeste te rog un singur grup destept

      Ștergere
    6. Fenomenul e, intr-adevar, global...dar parca la noi se simte mai intens. Românu', daca nu-i fudul, nu-i destul.

      Ștergere
  26. Se voebeste mult despre prostie dar inclin sa cred ca nu este suficient de bine inteleasa. N-am pretentia ca stapanesc bine subiectul dar sunt multe aspecte ce nu sunt luate in consideratie sau daca da doar tangential.
    De exemplu in primul rand de ce exista prostia? Ea nu este de la Dumnezeu."Si a privit Dumnezeu toate cate a facut si iata erau bune foarte." A se retine cuvintele "toate" si "bune". Bun mai este tradus si ca frumos, iar Sfintii Parinti sun ca este o interdependenta intre cele doua daca este bun este si frumos daca este frumos este si bun, daca sunt indeplinite cele doua lucrul este de la Dumnezeu daca doar par ca sunt (bun+frumos) dar sun daunatoare(adica deturnate de la scopul lor - vezi actori, cantareti etc) nu sunt de la Dumnezeu. Asadar cum a aparut ? Dupa mintea mea simpla explicatia este urmatoarea. Dumnezeu a lasat "manualul de functionare" al omului cunoscut ca cel 10 Porunci(si mai apoi pentru cei ce doresc mai mult decat o simpla "functionare" cele 9 Fericiri). Iesind din limitele stabilite prin cele 10 Legi omul a intrat inevitabil intr-o panta descendenta. Mai mult facand contrariul celor 10 Porunci indemnati de tatal minciunii ce sta rabdator lanag noi pentru a ne "ajuta" sa calcam stramb la fiecare pas al vietii nostre, automat "masina" care este omul a intrat in modul de autodistrugere.
    In mod normal nimeni nu se naste bolnav sau prost. Dumnezeu nu pedepseste aprioric pe cineva pentru viitoarele lui pacate. Fiecare are sansa lui de a avea o vita fericita in sensul general de intelegere al acestui cuvant. Dar observam ca totusi se nasc oameni bolnavi sau cu putina minte. De ce ?
    Aici este una din marile lucruri neintelese sau trecute cu vederea de "lume".Tot ce facem bine s-au rau se transmite nu numai in plan spiritual dar si in cel material. Cu alte cuvinte nerespectarea poruncilor duce la o deterioarare a bagajului genetic ce se transmite mai departe urmasilor. Acestia au o predispozitie de a dezvolta mult mai repede problemele avute de parintii si stramosii lor avand deja inscris ein codul genetic modificarile suferite in urma greselilor facute de acestia. Spiritul supune materia.
    Ne place sau nu, suntem responsabili de ceea ce dam mai departe. Radiografia lumii actuale este un rezultal al greselilor generatiilor anterioare.
    ....Ar mai fi cate ceva de zis dar trebuie sa plec la munca.
    Am sa continui maine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și la acest răspuns subscriu.

      Ștergere
    2. In sensul articolului prostia este de fapt o inversare a firescului. Cand cineva spune albului negru stai si te minunezi zicandu-ti in sine: "ba, esti prost?". Cand vedem oameni care gandesc anapoda zicem ca sunt prosti insa de fapt sunt progresisti, cei care si-au insusit deja valorile noii lumi si lupta sa aduca pe cat mai multi langa ei.

      Sigur ca daca privesti din punct de vedere spiritual aceasta inversare este o abandonare a legilor lui Dumnezeu pentru un alt dumnezeu. Nu mai evoluam intr-un referential hristic ci intr-unul anti-hristic.

      Ca ceea ce vedem in lumea materiala este de fapt o reflectare a celei spirituale. Ma tem insa ca putini sunt dispusi sa inteleaga si sa accepte acest mare adevar.

      Ștergere
    3. Cu mici discrepante inteleg la ce te referi, dar daca tot continui maine ,incearca sa explici simplist sau matematic, simbioza dintre cauzalitate si scop a existentei noastre .

      Ștergere
    4. OBun, poate gresesc si o faci fara sa vrei dar pari prea categoric.
      GIndeste-te ca dupa cunoasterea legii sa nu omori cit de imbibat a fost pamintul de singe varsat de oameni sfinti in VT, cu directa binecuvintare de SUS. ...motiv si esenta sutelor razboaie si conflicte religioase.

      Ștergere
    5. @Kinu
      Domnule Kinu eu nu sunt nici teolog si nici vreun invatat dar stiu ca pe Dumnezeu n-ai cum sal reduci la o simpla formula matematica chiar daca dumneavostra v-ar fi mai simplu de a intelege asa scopul existentei noastre.
      Raspunsul dat de Sfintii Parinti suna cam asa: "Dumnezeul Cel Nenăscut și Nezidit, viețuind în Sfânta Treime, fiind Atotputernic și întru totul desăvârșit, Își este pe deplin îndestulător Sieși și nu avea nicidecum trebuință de ființe create. Însă dragostea Sa nețărmurită râvnea să aibă părtași ai fericirii Sale veșnice. Pentru aceasta, Dumnezeu a gătit Împărăția Sa și a creat făpturile cerești" si apoi pe toate celelalte.

      Ștergere
    6. @Unknown 22.29
      Dumnezeu ne-a dat Libertatea. Acesta este cel mai de pret dar pe care l-am primit. Libertatea aduce cu ea insa si responsabilitatea asupra actiunilor pe care le faci. Resposabilitatea insemna printre altele asumarea consecintelor faptelor pe care le savarsesti. Oamenii uita insa asta adeseori, si cred ca pacatele ce le savarsesc(in cele mai multe cazuri in ascuns), raman fara consecinte. Sau in cazul in care exista ceva mai multa constientizare omul isi "asuma" caderea in sensul ca "e corpul meu si fac ce vreau cu el". Exista acesta idee comun acceptata in lumea de azi ca libertatea ar insemna si singularitate. Avem impresia ca suntem niste entitati separate si credem ca cei ce au fost inaitea nostra in neam nu prea au nimic in comun cu noi(si asta in cazul in care ajungem sa ne gandim la "neam") iar daca avem urmasi ei sunt la randul lor independenti fata de actiunile nostre. In fapt este exact contrariul.
      Parintele Teofil Paraian spunea foarte frumos ca omul are trei parinti. Mama, tata si Dumnezeu. Mama si tata vin cu partea materiala iar Dumnezeu pune sufletul noului om ce se formeaza chiar din momentul conceptiei. Adica Dumnezeu lucreaza cu materialul clientului. Ce vina are Dumnezeu daca parintii au patima betiei, a curviei sau a avaritiei?
      La prima vedere nu este corect ca copilul sa sufere din cauza parintilor. Dar in iconomia Dumnezeiasca nu stim cum cantareste acest lucru. Este posibil ca mantuirea lor sa fie mult mai usoar de realizat, caci au suferit nevinovati fiind. Dumnezeu este Bun si Drept si nu ramane nimanui dator.
      Acesta suferinta a copilului are insa scop pedgogic si pentru parinti si pentru comunitate. Omul intelege ca este legat de trecut la modul direct si ceea ce face se va rasfrange asupra copiilor lui. Asa poate se gandeste de doua ori inainte de a pacatuii. Copilul bolnav da in vileag "taina faradelegii" pe care o credea ascunsa.Un copil bolnav poate aduce schimbarea in comportamentul cazut al parintilor, se rup de pacat si poate fi prilej de mantuire pentru ei si prin faptul ca isi duc crucea si isi asuma din acel moment ingrijirea lor. Daca am fi fost mai atenti la felul cum a fost rostuita lumea cred ca am fi putut si traduce Boala x insemna ca pacatul a fost y. Dar din fericire aceste boli grele sunt rare pentru ca si pacatele ce stau in spatele lor sunt unele grele si din fericire sunt inca rare: crime, cruzime fara margini si altele asemeni. A nu se confunda epidemia de autism si de dizabilitati fizice ale copiilor aparuta in ultimul secol din cauza vaccinarilor. Parintii au cel mult vina de a nu se fi informat despre efectele acestor intruziuni brutale insistemul imunitar firav al copiilor.
      Daca nu avem a ne ingrijora asupra pacatelor mari( caci ma gandesc ca nu este cazul audientei acestui blog) insa trebuie sa fim atenti la cele "mici" pe care din stiinta sau nestiinta le faptuim deseori, pentru ca intr-un fel sau altul au consecinte. Un parinte zicea ca ce frumos ar fi ca in loc sa ne ingrijim sa lasam mosteniri case si averi copiilor nostri sa ne ingrijim a le lasa un adn curat prin viata plina de virtuti pe care o ducem neincetat.
      Mai in amanunt despre cauza/efect parinte/copil va recomand cartea "Genele si cele sapte pacate capitale" scrisa de parintele rus Konstantin V. Zorin, unde aveti pe langa interpretarea ortodoxa si partea stiintifica (statistici, studii etc).

      Ștergere
  27. Sunt,prost, Dumnezeu știe cît sunt de prost.Dar cînd mă uit în jur,prind curaj!!!Ion Creangă

    RăspundețiȘtergere
  28. Gindeste-te mai bine pe unde scoti camasa dupa ce va vor lua puscoacele astia veniti la putere. Am auzit ca vor veni din casa-n casa.

    RăspundețiȘtergere
  29. Eee...puscoace ?
    Asta nu-i "texanu'", ala nu era in stare de asa stil. Pare un istet mizantrop, de felul fostului colg @xxx.

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. "De te-ndeamnă, de te cheamă, Tu rămâi la toate rece."

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)