joi, 18 mai 2023

Din nou despre separarea tehnologică


Am spus în mai multe rânduri că va urma o separare tehnologică şi asta pe vremea în care mai nimeni nu-şi imagina că ar putea exista altceva în afara standardelor trasate de Licurici. Iaca se întâmplă şi pe cei mai mulţi îi va lua total pe nepregătite.

Loongson, un nume care multora le e absolut necunoscut, a anunţat noul său procesor 3A6000. Ca idee, acest procesor pare mai puternic decât Intel Core Tiger Lake sau AMD Ryzen 5000. OK, asta poate părea din seria „încă un procesor pe piaţă”, doar că nu-i aşa întrucât sunt extrem de multe chestiuni care mi se par de-a dreptul fabuloase. În primul şi-n primul rând, acest procesor are suport doar pentru Linux întrucât China se află în plin proces de abandonare a Windows-ului. De asemenea, trebuie menţionat că procesorul se va vinde doar în interiorul Chinei, fiind aşadar un produs strict pentru piaţa de-acolo. Nu e o decizie a companiei, ci a autorităţilor chineze care au interzis exportul, considerând procesorul Loongson un produs mult prea avansat pentru a putea fi dat în afara ţării. Un teribil semnal de suveranitate tehnologică. Însă cel mai impresionant aspect e dat de faptul că întreg procesorul este dezvoltat pe o arhitectură proprie a companiei, denumită LoongArch. E o dezvoltare de la zero, nefiind nici x86, nici ARM şi nici RISC-V sau altă arhitectură cunoscută. Asta în condiţiile în care Loongson e o companie tânără, de doar 21 de ani. E remarcabil în condiţiile în care concurenţii ssă occidentali au de peste două ori vârsta sa. Mi se pare de-a dreptul impresionant!

Să trecem însă mai departe deoarece n-am terminat. India a anunţat elaborarea propriului procesor, denumit AUM. Este un procesor dedicat serverelor sau sistemelor de calcul de înaltă performanţă. Într-adevăr, nu e o tehnologie originală, chip-ul utilizând arhitectura ARM. Este fabricat în tehnologie de 5nm la TSMC şi este net superior alternativelor de la Intel. Indienii vin puternic din urmă pe piaţa arhitecturilor de server non-x86, pe care la ora actuală se bat americanii cu chinezii. Cum chinezii au interzis exportul Loongson, există o oportunitate majoră care acum e exploatată de India. Procesorul său are toate datele pentru a deveni un adevărat star global. Şi dacă ne gândim că acum India e aproape zero pe această piaţă avem toate motivele să ne entuziasmăm. Doar că acesta e abia începutul. În mod sigur, India va începe să-şi impună suveranitatea şi pe această piaţă! 

După cum bine puteţi observa, dezvoltarea tehnologiei începe să aibă accente de suveranism. Cu ceva timp în urmă, pe canalul meu de Telegram vă povesteam despre decizia Rusiei de a înlocui protocolul TCP/IP cu un protocol propriu, aflat în dezvoltare. Evident, au fost mulţi care mi-au spus că e o aberaţie, că aşa ceva e imposibil s.a.m.d. Doar că atunci n-am vrut să dau replica. Iniţiativa ruşilor nici măcar nu e prima. Tot China a făcut pasul înainte aici, împingând Huawei să dezvolte NEW IP, un protocol îmbunătăţit, dar care e făcut strict pentru sistemul socio-politic al Chinei(în mod sigur se vor implementa peste el elemente ale creditului social). 

Ce trebuie să înţelegem de-aici? Suntem extrem de aproape de un moment de „singularitate”. Practic nivelul de cunoştinţe tehnologice e atât de înalt încât permite oricărei ţări care-şi doreşte să adauge componenta de suveranitate tehnologiei. Asta înseamnă că ceea ce funcţionează într-o ţară, nu va funcţiona în alta, iar fiecare îşi va păstra avansul pentru sine. Sunt bazele unei noi mega-concurenţe demne de secolul în care trăim.

12 comentarii:

  1. Toate bune și frumoase(?!), dar mă încăpățânez să repet… QUI PRODEST ?!
    Chiar este atât de greu de înțeles, că dezastrul în care a ajuns specia omenească este generat de această degenerare a înțelegeri rostului nostru pe lume?!
    Orice invenție, tehnologie sau mai știu eu ce descoperire ”științifică”, dacă nu este determinată sau trecută prin ”filtrul” inimii este deturnată de la rolul ei. Ba mai mult, ea este destinată controlului, exploatării și înrobirii omului.
    Chiar este atât de greu de realizat, că mintea, intelectul, rațiunea, sau cum mai vrem să-i spunem creierului, care este un organ limitat, ce din nefericire a preluat controlul Ființei Cosmice, că el, acest creier, după cum a fost și este folosit, reprezintă adevăratul ”rău” al lumii noastre?!
    Se pare, că îi este greu ”rațiunii” să-și recunoască…iraționalitatea, motiv pentru care persistă în eroare și se entuzeasmează pentru viteza cu care se sinucide.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnu' Dan,
    Se pare că ca întotdeauna:
    te omoară paznicul și nu dușmanul, pur și simplu din plictiseală/lipsă de preocupație!

    RăspundețiȘtergere
  3. "În primul şi-n primul rând, acest procesor are suport doar pentru Linux întrucât China se află în plin proces de abandonare a Windows-ului."

    Amin, dar se zice "GNU/Linux", că Linux e și Android, care e o porcărie. Foarte frumos din partea lor, mai ales că pe M1 de la Apple cică nici în ziua de azi nu merge Linux:

    https://www.howtogeek.com/767684/how-to-install-linux-on-apple-silicon/

    RăspundețiȘtergere
  4. S-a ras copios la muncă (operator Telco) când le-am citit partea despre newIP și alt protocol tcp/ip. Înlocuirea ipv4 cu ipv6 durează de mai bine de 10 ani și tot nu s-a făcut, ce vor rușii și chinezii să facă este și mai scump și mai complicat. Garantez că le va lua minim 10 ani sa facă schimbarea!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi e logic că e o operaţiune de durată deoarece nu schimbi doar în soft, trebuie modificată practic întreaga infrastructură logică a reţelei, pornind de la adaptorul de reţea, trecând prin retelistica locală, routere, etc. Da, e o provocae imensă, dar nu te aştepta ca, după ce s-a luat decizia într-una din ţările ăstea, să se lălăie. Dacă-i ordin de la stăpânire, ăia îţi taie netul până-ţi faci upgrade-ul.

      Ștergere
  5. "Ce trebuie să înţelegem de-aici? Suntem extrem de aproape de un moment de „singularitate”. Practic nivelul de cunoştinţe tehnologice e atât de înalt încât permite oricărei ţări care-şi doreşte să adauge componenta de suveranitate tehnologiei. Asta înseamnă că ceea ce funcţionează într-o ţară, nu va funcţiona în alta, iar fiecare îşi va păstra avansul pentru sine. Sunt bazele unei noi mega-concurenţe demne de secolul în care trăim."

    Eu inca nu pot sa inteleg de ce fiecare natiune inca nu are propria distributie Linux sau BSD plus software propriu specific, macar pentru uzul in domenii sensibile cum sunt administratie guvernamentala, armata, servicii secrete, sistem bancar, asigurari, sistem de pensii, sistem medical, evidenta cadastru, evidenta populatiei, etc.
    Acelasi lucru este valabil si pentru sistemele mobile. Macar o versiune "slim" si customizata de Android sau de Sailfish OS. Plus aplicatii custom, specifice si implicit propriul "app store".

    Realitatea din natiunile de imbecili seste asta:
    https://nationalro.it/notizie-bomba/acelasi-cloud-italia-ia-723-milioane-romania-da-500-1203.html/

    RăspundețiȘtergere
  6. Lasa ca Romania stie sa se umple de succesuri si fara procesoare sau proptocoale TCP/IP.

    https://www.national.ro/social/ministerul-sanatatii-schimba-tintele-sefilor-de-spitale-mai-multe-internari-de-o-zi-si-mai-putine-operatii-794933.html

    https://www.national.ro/social/datele-privind-adn-ul-romanilor-predate-uniunii-europene-pentru-cercetare-794766.html

    https://www.national.ro/social/ministerul-agriculturii-sacrifica-si-ce-a-mai-ramas-din-institutele-de-cercetare-se-scot-la-licitatie-terenurile-794759.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Autorul e praf in domeniul IT... cea mai buna gluma citita aici e ca tehnologia ARM folosita pe servere de India e superioara procesoarelor dedicate de la Intel! In primul rand ca ARM, e buna la orice dar nu la servere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o plăcere să vezi cât de proşti sunt deştepţii. Mai informează-te şi tu că rişti să mori prost! Ia să-ţi dau un link random https://www.infoq.com/articles/arm-vs-x86-cloud-performance/

      Ștergere
    2. @ R. Daneel Olivaw 18 mai 2023 la 15:48

      In primul rand ca esti prost si neavand legaturi reale cu tehnologia nu ai idee pe ce lume traisti! Altfel nu se poate explica ridicarea in slavi a pocnitorilor Intel, care desi sunt vandute la suprapret, in ultimii 10 ani au ajuns chiar mai slabe decat AMD. Pacat ca "masinaria" corupta "wintel" (alianta Microsoft + Intel) si coruptia masiva sustinuta de catre statul american, a scos de pe piata procesoarele Cyrix si Via, sau chiar procesoarele create de SGI (Silicon Graphics) sau Sparc (Sun Microsystems -> Oracle) creand astfel un cvasimonopol, ca alta ar fi fost situatia astazi si triptilici habarnisti ca tine nu ar mai fi batur campii aiurea.

      Apropo, au trecut mai bine de 5 ani de la anuntarea oficiala a bug-urilor HARDWARE "Meltdown" and "Spectre" in TOATE procesoarele Intel, inclusiv cele destinate serverelor. A reusit Intel sa schimbe arhitectura hardware sau o face tot cu PATCH-URI SOFTWARE penalizand astfel performanta si crescand consumul de energie?

      "According to Google, EVERY DEVICE WITH AN INTEL PROCESSOR CHIP MADE AFTER 1995 IS AFFECTED"



      In al doilea rand, ai auzit de Ampere?
      Ia arunca un ochi pe aici:
      https://amperecomputing.com/company/about-us
      https://amperecomputing.com/products/processors



      In al treilea rand, de Nvidia ai auzit?
      Intr-o gramada de specializari "cloud", pur si simplu matura pe jos cu Intel!

      "In addition, supercomputer centers around the world are adopting the NVIDIA Ampere architecture. They’ll use it to bring science into the exascale era and simulate larger models, train and deploy deeper networks, and pioneer an emerging hybrid field of AI-assisted simulations"
      https://www.nvidia.com/en-us/industries/supercomputing/

      Poate ti-a acapat din vedere faptul ca Nvidia este un investitor/producator masiv de procesoare ARM.
      "The NVIDIA Grace CPU Superchip uses the NVIDIA NVLink-C2C technology to deliver 144 ARM Neoverse V2 cores and 1 terabyte per second (TB/s) of memory bandwidth."
      https://www.nvidia.com/en-us/data-center/grace-cpu/

      Si cireasa de pe tort, poate ti-a scapat din vedere faptul ca Nvidia nu a fost lasata sa achizitioneze ARM.
      https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-to-acquire-arm-for-40-billion-creating-worlds-premier-computing-company-for-the-age-of-ai
      https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-and-softbank-group-announce-termination-of-nvidias-acquisition-of-arm-limited



      Pot sa o tin asa pana maine, dar nu imi mai pierd timpul aiurea ca nu am de ce. Ce este de retinut este un singur lucru: in ziua de astazi numai tampitii mai merg pe Intel, restul, indiferent ca vorbim de servere, routere, firewalluri, NAS-uri, etc. sau de cloud-uri intregi, sunt deja de ani buni pe ARM. Asta ca sa nu mai vorbim si despre performanta si eficienta fantastica pe care noile procesoare M1 & M2 de la Apple o au pe desktop!
      https://www.apple.com/newsroom/2023/01/apple-unveils-m2-pro-and-m2-max-next-generation-chips-for-next-level-workflows/


      ia si distreaza-te:
      https://www.youtube.com/watch?v=t4dPmgZqWdk
      https://www.youtube.com/watch?v=m6-juFXR9c0
      https://www.youtube.com/watch?v=PJBXZcO9hnM
      ...

      Ștergere
    3. Atinge-l la ,,gleznute,, Dane ca merita...

      Ștergere
  8. Ce vă face să credeți că americanii nu ar avea ceva fabulos?deja fabricat care este ținut doar pentru ei;în secret.

    De ce chinezii și/sau indienii ar fi peste ei?
    Până una alta creierele luminate din toată lumea (chiar și de la chinezi) au emigrat și încă emigrează în America, deci probabilitatea de a fi create chestii fabuloase este reală.

    P.s.
    Să nu credeți că îmi sunt dragi americanii!sunt la fel de spurcați precum chinezii;exploateză omul și îi îngrădesc libertatea, iar asta se vede cel mai bine de când cu mascarada guvidului.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)