marți, 9 mai 2023

SUA: începe marea forţare diplomatică


Tot ceea ce vedeţi acum în Europa are o singură cauză: împiedicarea de către SUA a joncţiunii germano-ruse. Nu trebuie să picaţi în capcanele emoţionale ale propagandei care încearcă întotdeauna să falsifice istoria prin introducerea în joc a isteriei. 

Confruntată cu o lipsă din ce în ce mai mare de relevanţă, SUA caută cu orice preţ să se menţină chiar şi forţat în prim planul politicii mondiale. Aflată în ascensiune la începutul secolului XX, reuşind să-şi câştige primatul la mijlocul aceluiaşi secol, SUA, cu o decadă înainte de încheierea secolului şi mileniului, a reuşit să câştige puterea absolută a lumii. Doar că orice vârf, dincolo de fascinaţia momentului, marchează căderea care urmează. Tot ceea ce vedem acum e rezultatul disperării americane. Crizele repetate generate de lăcomia internă, războaiele aberante pornite gratuit, politica bunului plac şi ignorarea celuilalt au avut un singur scop: încetinirea căderii. O spun de mult, dar nimeni nu mă ia în seamă: SUA cade accelerat, dar se menţine ca efect al unei propagande radicale. 

Evitarea joncţiunii ruso-germaane a fost pusă la punct de ONG-urile din inelul central al puterii americane. Ucraina a fost împinsă la înaintare pentru a se genera o criză care să împingă cele două ţări în tabere opuse. Încă de pe vremea lui Merkel Ucraina a fost un fel de protectorat german. Cu deosebirea că Merkel ştia ce cărbune încins i-a fost împins în ogradă şi a căutat să se ţină departe. A fost nevoie să vină la putere o nulitate telecomandată precum Scholz pentru a se pune în aplicare planul american care presupunea inclusiv detonarea întregului proiect NordStream. Cum e posibil totuşi să se găsească un neamţ atât de prost încât să-şi tragă cu mitraliera în ambele picioare şi să pretindă că-i e bine? 

Economia germană e făcută praf, populaţia suferă pentru a susţine ce-a mai rămas din economie. Situaţii similare sunt peste tot în Europa deoarece proiectul american a avut ca efect scufundarea întregii Europe. Mulţi tind să creadă că a trecut criza energetică. Iată, a trecut iarna, lumea s-a obişnuit cu preţurile, iar „dracul n-a fost chiar atât de negru”. Aceasta e percepţia oamenilor. Doar că e una falsă. Criza energetică se va adânci pe măsură ce va trece timpul. Actuala iarnă a fost trecută prin efortul SUA: şi-au golit propriile rezerve strategice pentru susţinerea proiectului în care-au investit atâta. E greu de înţeles ce se va mai putea face pentru perioada care urmează.

Însă evitarea joncţiunii ruso-germane a adus la pachet o problemă chiar mai mare, anume joncţiunea ruso-chineză. Într-un podcast intern al Departamentului de Afaceri Externe, Mark Miley, şeful statului major american, recunoaşte câteva elemente care sunt de neimaginat pentru cei îmbătaţi de propagandă. În primul rând faptul că, la ora actuală, lumea a devenit tri-polară, destinele sale fiind conduse de SUA, Rusia şi China. Apoi vorbeşte despre incapacitatea SUA de a-şi actualiza armele la nivelul celor actuale, hipersonicele fiind subiectul fierbinte. În urmă cu un an SUA a avut ultima tentativă ratată de a avea o rachetă hipersonică. Un subiect la care China şi Rusia joacă deja în liga mare, venind din spate inclusiv Iranul. 

Dar chestiunea cea mai fierbinte a lui Miley este ... evitarea unei alianţe ruso-chineze. Aşadar, după ce au adus foc asupra Europei pentru a evita joncţiunea ruso-germană, americanii vor acum să destrame alianţa în formare dintre Rusia şi China. Oricui îi este greu de înţeles cum ar putea fi reversate toate acordurile semnate la cel mai înalt nivel între China şi Rusia. Practic, la ora actuală, cele două superputeri par a se fi înţeles în privinţa tuturor aspectelor. Mai poate fi întoarsă situaţia?

Pentru aceasta a fost reactivat bătrânul vulpoi Hensry Kissinger care cere o poziţie de consilier oficial al Casei Albe pentru apune punct războiului din Ucraina. De fapt Kissinger încearcă să-şi închidă strategia sa câştigătoare din anii 70, atunci când a întors China împotriva Rusiei contra investiţiilor SUA. De data aceasta, propunerea lui Kissinger este aceea de a întoarce Rusia împotriva Chinei. Dar ce oare i-ar putea propune americanii lui Putin? Cei de-acolo cred că foarte puţin, anume reconectarea Europei la sursele energetice ruseşti şi stoparea războiului din Ucraina în condiţiile Rusiei. Practic, printr-o asemenea mişcare americanii îşi propun, nici mai mult nici mai puţin decât să scoată cărbunii încinşi din foc cu mâna ruşilor. E posibil aşa ceva?

Ei bine, cu toate că am fi obligaţi de situaţie să dăm un răspuns categoric, vă voi spune că totul depinde de „gradul de blat” din spatele scenei. Abia acum putem observa dacă într-adevăr avem de-a face cu un blat sau încleştarea e pe faţă. De ce spun asta? Pentru că interesul actual al Rusiei este să meargă cu China pentru sufocarea definitivă a SUA. Într-adevăr, americanii îi pot da pe tavă lui Putin atât liniştea de care are nevoie, cât şi absolut tot ce vrea din Ucraina. Doar că Putin nu are nevoie de niciunul dintre cadourile otrăvite ale americanilor. De ce-ar avea nevoie de Ucraina? Să-şi mai bată iar capul aşa cum a făcut-o URSS-ul care, până la urmă, a sfârşit-o din cauza luptelor dintre mafioţii ucraineni şi cei din Stavropol? În realitate, în condiţiile actuale, Rusia nu are nevoie nici de zonele pe care le-a ocupat, dar pe care, din cauza a ceea ce s-a întâmplat, le va lua fără drept de apel. Şi nici Vestul nu are cu adevărat nevoie de Ucraina, ăsta-i adevărul. Uitaţi doar ce dezastru economic a produs în Vest hachiţa ucrainenilor. 

Mai e o chestiune. Nici Rusia şi nici China nu mai sunt la gradul de înapoiere faţă de SUA aşa cum era China anilor 70. Diferenţa de dezvoltare dintre SUA şi China a făcut ca propunerea americană să fie viabilă. Oare ce le pot promite acum americanii ruşilor? Absolut nimic. Gap-ul tehnologic se acoperă rapid şi, mai mult, ruşii îşi dezvoltă propriile standarde tehnologice, care-i rup absolut de ceea ce se petrece în SUA şi-n naţiunile-sclav ale acesteia. Mai mult, toate restricţiile introduse de SUA şi Occident n-au făcut decât să facă să facă Rusia să înflorească. Ce anume ar putea aduce acum o deschidere? 

Este cât se poate de clar că, în contextul actual, Rusia nu are ce altă carte să joace în afara celei chineze. O să vă spun o lecţie care cred că se va repeta. Rusia a fost cea care a ţinut permanent partea Iranului. Când s-a reuşit deblocarea restricţiilor, ruşii au profitat pentru a le exporta tehnologie civilă nucleară. De asemenea, după ce Trump a redeschis cutia nefastă restricţiilor, ruşii au găsit canale lungi pentru a menţine relaţiile cu Iranul. Iată că acum, când SUA a atacat frontal Rusia, Iranul i-a sărit în ajutor fără să comenteze. Puneţi acum în locul Iranului Rusia şi-n locul Rusiei China ca să înţelegeţi ceea ce e de înţeles. SUA încearcă să transforme Taiwanul într-o Ucraină. Spre deosebire de Rusia, China nu poate şi nu va renunţa la Taiwan. De asemenea, loviturile Chinei în Taiwan nu pot fi decât chirurgicale întrucât nimeni din politica chineză nu va accepta să-şi ucidă fraţii. Iar pentru toate acestea, China va avea nevoie de Rusia. Este aşadar, o relaţie cu adevărat reciproc avantajoasă.

Aşadar, toate elementele logice ne spun că Moscova n-ar avea de ce să pice la cântecul de sirenă al SUA, dar niciodată nu ştim ce surprize ne poate rezerva istoria. 

17 comentarii:

  1. Revenirea Taiwanului la China se va face fără război. Doar prin politica economică a celor două entități. Niciuna nu mai are fundamental nevoie de SUA.

    RăspundețiȘtergere
  2. Americanii le oferă chinezilor pașnic Taiwanul și o parte din comerțul pacific ( ca și garanție), iar Siberia ca premiul promis ca atunci când va trebui să îi căsăpească pe ruși. Deci le oferă: prestigiul internațional și resursele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fix cu asta îi vor ameninţa pe ruşi. Că dacă nu pică la pace au ceva pentru ceilalţi. Dar oare ruşii şi chinezii or fi atât de proşti?

      Ștergere
    2. întrebare :
      Dumneata , dacă ai fi elita conducătoare a Chinei, nu ai prefera Siberia și ecusonul de conducător al tuturor chinezilor, în loc de proprietar al teritoriului American deja consumat

      Ștergere
    3. Nu știam că Taiwanul aparține americii, ca să-l poată oferi sau nu, cuiva!

      Ștergere
    4. Nu exista. Chinezul nu il compromite pe rus orice v- a primi. Si viceversa. Se respecta reci..porc

      Ștergere
    5. Cum faci sa casapesti o putere nucleara (majora pot adauga)? Altfel, vinzi doar pielea ursului din padure si din ce se vede, ursu' ala nu prea are strabateri.

      Ștergere
  3. Nu mi se pare coerent ca SUA să renverseze capitolul Ucraina pentru evitarea apropierii ruso-chineze, pentru că asta ar însemna să dea verde refacerii apropierii ruso-germane, adică exact situației dinainte de 2022, PLUS o Ucraină ciopârțită fără scop. Adică la ce bun au mai sacrificat Ucraina dacă acum americanii sunt gata să accepte apropierea germano-rusă împotriva căreia declanșaseră războiul din Ucraina? Ceva nu „face sens” aici...

    RăspundețiȘtergere
  4. https://m.activenews.ro/stiri/ALERTA-CIVICA-PL-x-145-Legea-Rapirii-Copiilor-aprobata-ilegal-pe-Whatsapp-in-Camera-Deputatilor-ca-sa-intre-miercuri-in-plen.-PROTEST-10-MAI-ORA-8-LA-PARLAMENT-181945

    RăspundețiȘtergere
  5. Rusii ii vor distruge pe americani !

    RăspundețiȘtergere
  6. Joncțiunea germano-rusă a fost mișcara lui Gorbaciov. A retras trupele sovietice din Germania astfel încât Gemania să devină mare și puternică dar numai cu gaz rusesc. A fost o mișcare genială, pentru că Rusia a căștigat o mare Europă Centrala interpusă întrea ea și lumea anglo-americană. Nu-l mai faceți pe Gorbaciov trădător, a fost cel mai mare rus al secolului XX. El a fost cel trădat. Americanii nu au avut de gând niciodată să își respecte angajamentele, cu atât mai mult cu cât au pierdut la masa negocierilor. Pentru că sunt aroganți, au înțeles asta prea târziu și acum ceea ce vedeți este răzbunarea prostului. Serbia a fost la fel, au bombardat-o pentru că era parte din partea câștigătoare a Războiului Rece. Americanii au câștigat Războiul Rece doar la televizor și în mintea unora ca Radu Tudor. Gorbaciov a fost genial. Păcat că a fost singur și până astăzi, neînțeles. Nu putea să vă spună pe șleau, așa ceva nu se face.

    RăspundețiȘtergere
  7. Woow !
    Excepțional articolul .
    De departe unul dintre cele mai relevante din perspectiva a ceea ce trăim. ...Apreciere !!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vor ajunge și chinezii (dar și indienii) ca să și ucidă frații care i au drogat/otrăvit generații la rând cu Occident NeoColectiv, la fel cum fac acum și rușii!

    "Rien ne va plus!"

    China și Rusia (și India) au ajuns - chiar și separat - mai puternice economico-social și militar, decât America și UE la un loc.

    Acum a venit/sunat ceasul/rândul, inversării supunerii necondiționate din interes!

    RăspundețiȘtergere
  9. Analiza este perfecta cu o singura remarca semnificativa : Este China,Rusia si USA conduse de catre conducatori/lideri care urmaresc interesele tarilor lor ? Eu unul ma indoiesc...Toate aceste tari au acelasi patron...iar interesele patronului nu coincid intodeauna cu interesul tarilor ...Mai mereu una sau mai multe sunt sacrificate... in folosul patronului...

    RăspundețiȘtergere
  10. Ar mai putea exista o cale - SUA propune Chinei împărțirea Rusiei ! Ar câștiga și SUA și China ! Și ar împarți resursele acesteia și sferele de influența ! China ar putea trăda contra resurse ! Și eventual teritorii ! E dificil pt ruși sa apere Siberia de ex ! China i ar spulbera ! Sau i ar putea lua prin învăluire - firme mixte , căsătorii mixte , etc ! S ar trezi rușii in 30/50 de ani ca se vorbeste chineza in Siberia …

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau să ia o palmă și mamericani și mchinezii de la ruși.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)