marți, 16 mai 2023

Războiul care refuză să se termine


După ce Marea Britanie a oferit Ucrainei rachete Storm Shadow(200 bucăți dintr-un plan de 600), Franța oferă și ea un număr nedezvăluit de SCALP-EG(așa se numește Storm Shadow în Franța). Culmea, partea franceză pretinde că nu alimentează Kievul cu arme care ar putea ataca Rusia în interiorul său deoarece nu se află în Război cu Rusia. Dar livrează rachete cu rază lungă de acțiune...

Franţa şi Italia livrează sisteme antiaeriene SAMP/T. De asemenea, Franţa a obligat Grecia la un upgrade de avioane pentru a da Kievului avioanele luate de la greci. Marea Britanie antrenează piloţii ucraineni pe F16 şi declară că sunt în căutare de ţări donatoare(v-am mai spus că şi România se va afla între acestea, aţi uitat?). Exemplele pot continua, dar n-am chef acum să inventariez toate armele pe care „Occidentul Colectiv” le transportă în Ucraina.

Chestiunea nu e atât de gravă pentru ruşi. Aceştia au demonstrat deja că pot da jos fără probleme Storm Shadow şi că pot ocoli antiaeriana ucrainean. În ceea ce priveşte antiaeriana e de remarcat că S-300 e superior SAMP-T şi Patriot(are altitudinea maxima de 35 km, faţă de cei 25 ai celor două sisteme occidentale şi raza de acţiune de 200km faţă de 120 km cât au „vârfurile tehnologice” occidentale). Se ştie bine că ruşii se tem cel mai mult de propriile dispozitive antiaeriene decât de cele occidentale, de aceea acum caută să distrugă din dispozitivele S-300 pe care le mai au ucrainenii. 

Partea spinoasă e însă alta. Occidentul a crezut că Rusia va fi o pradă uşoară. Că ucrainenii vor reuşi să se apere şi vor provoca daune atât de grave armatei ruse încât ursul se va retrage în bârlog răpus. N-a fost aşa. Conflictul s-a generalizat, fiind exportate arme din ce în ce mai sofisticate către Ucraina. De fiecare dată occidentalii spun că „asta va fi lovitura finală” şi de fiecare dată se dovedeşte că s-au înşelat. Vor exporta şi avioane şi rachete şi tot ce le trece prin cap. Ruşii fix asta aşteaptă. Cu cât mai multe exporturi, cu atât mai multă daună în tabăra occidentală. Ceea ce trebuie să vedeţi este că la fiecare upgrade occidental, ruşii au alternativa gata. 

Şi, să nu uit: mai e un jucător pe tabla de şah, China. Pentru China Ucraina e absolut similară Taiwan-ului. Asta pentru că, atunci când spune Rusia, China spune de fapt fosta URSS, iar Ucraina era componentă a URSS, la fel cum înainte fusese componentă a Imperiului Rus. Înfrângerea Rusiei ar însemna pentru chinezi o înfrângere simbolică şi a lor, iar asta n-o să lase să se întâmple niciodată. Mai mult, după „pacificarea” Rusiei ar urma fără doar şi poate punerea cu botul pe labe a dragonului.

Iată de ce acest război pare a fi unul setat să nu se termine niciodată. Sau, dacă se termină, finalul va fi cel al unei tăceri asurzitoare.

8 comentarii:

  1. Personal, sunt convins de faptul că Rusia, de conveniență cu China, tărăgănează în mod voit acțiunile militare în Ucraina. De ce?
    Schimbările majore în câmpul geo-strategic mondial nu se fac rapid, e nevoie de timp, e nevoie de crearea de condiții optime ca taberele să se formeze.
    Un final rapid al conflictului nu ar fi permis ca într-un singur an sa aibă loc atâtea schimbări, ce păreau fantasme acum scurt timp în urmă : dedolarizare, poziționarea estului și sudului global antagonic cu dorința americană de supremație, tranzacționarea petrolului și în alte monede decât dolarul american, prăbușirea economică a Europei, dispariția totală a Franței din Africa, pierdea influenței americane în Orient (împăcarea dintre saudiți și iranieni), etc.
    Pentru eliminarea statutului de jandarm al USA, tandemul sino-rus acționează economic prin China și militar prin Rusia.
    Conflictul e departe de a se termina - totul până la urmă ține de resursele pe care le pot utiliza cele două tabere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Finalul este unul singur şi ...sigur ! Înfrîngerea sataniştilor de oriunde !

    RăspundețiȘtergere
  3. Videoclipul continuă cu un aparent atac cu mortar și cu bărbați care strigă: „În adăpost. Atacuri cu mortar din partea de vest”. Prigozhin este apoi văzut inspectând un cadavru, uitându-se la ceea ce se pretinde a fi documente de identificare ale SUA.

    „Deci îl vom preda Statelor Unite ale Americii, îl vom pune într-un sicriu, îl vom acoperi cu steagul american cu respect pentru că nu a murit în patul lui ca bunic, dar a murit în război și cel mai probabil. o [moarte] demnă, nu?” Prigozhin spune în videoclip.

    Videoclipul îl prezintă pe bărbat ca fiind decedat în timp ce a returnat focul împotriva forțelor ruse. "El a împușcat înapoi; a murit în luptă, așa că îi vom preda documentele mâine dimineață și vom împacheta totul, nu?" Pozează Prigojin.

    Departamentul de Stat la câteva ore după ce afirmațiile lui Wagner au ajuns pe titlurile la nivel mondial, a intervenit spunând că este „conștient” de rapoarte și analizează chestiunea:

    „Suntem la curent cu informațiile despre moartea unui cetățean american în Bakhmut și căutăm informații suplimentare”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. „Abilitatea noastră de a verifica rapoartele privind decesele cetățenilor americani în Ucraina este extrem de limitată”.

    Până acum, cel puțin 12 americani au fost uciși în timp ce luptau în Ucraina. În ianuarie, moartea lui Daniel Swift a fost raportată pe scară largă, având în vedere că acesta a fost un fost US Navy SEAL. Și mai recent, „La începutul acestei luni, un fost marin a fost ucis în Bakhmut după ce a fost lovit cu un mortar pe o rută folosită pentru aprovizionarea trupelor ucrainene și evacuarea civililor”, a menționat The Hill.

    Există informații neconfirmate că bărbatul ar fi fost fosta armată a SUA...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cind traduci cu Google, mortierul devine mortar. Mai conteaza ca mortarul este cu totul altceva decit mortierul?

      Ștergere
  4. Se va termina în momentul când în una din tabere nu vor mai fi combatanți;iar asta este puțin probabil să se întâmple;dar cu cât se va lungi mai mult, cu atât mai des se vor schimba lucrurile;este posibil ca Rusia să fie atacată la ea pe teritoriu...

    RăspundețiȘtergere
  5. E imposibil sa elimini viespile, găunii care îți decimeaza stupina, umbland dupa ei prin padure la nesfarsit...Dar poti sa sacrifici un stup, doi , si sa-i aduni pe toti acolo..Si vor veni , pentru ca e felul lor de a se manifesta.Asta fac rusii acum in Ucraina.Aduna toti pradatorii si îi ingroapa.Iau la ras ca si cum ai curata de mucegai o incapere. Teritoriul ramane curat , fara populatie ostila , fara slava din ăia mancurtizați.Puteau cuceri Ucraina de mult , dar aveau de cernut o populatie ostila , si de combatut gherile radicalizate la nesfarsit...Și in acelasi timp ingroapa incet si sigur, si occidentul colectiv , democratic, superior si autosuficient. Problema ucraineana e veche dar s-a pus batista pe țambal , într-un fel de remiza in anii 60...Acum cred ca se doreste rezolvarea ei definitiva...ca si cu Cecenia...
    Pentru binele sistemului nostru imunitar national , poate ca nu ar strica sa avem o granița directa cu Federatia Rusa...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum să dormi mă?
    Tocmai când vine Sfârșitul Lumii?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)