marți, 30 mai 2023

În bănci să ne duelăm!


Există o interesantă ciocnire geopolitică despre care nu se vorbeşte, dar care stârneşte îngrijorări masive în establishment-ul financiar al lumii. Este vorba despre o instituţie care nu prea şi-a făcut simţită prezenţa, dar care pare pregătită să dea lovituri serioase structurilor de putere ale lumii financiare actuale.

New Develpment Bank mai este cunoscută ca Banca BRICS, fiind fondată în 2015 de Brazilia, Rusia, China, India şi Africa de Sud. În 2021 Bangladesh şi Emiratele Arabe Unite au aderat la noua bancă, iar în 2023 Egiptul. În prezent se pregăteşte să intre Uruguay. Ideea e că aderarea la Noua Bancă de Dezvoltare urmează să explodeze deoarece sunt numeroase state care caută o supapă. De exemplu Arabia Saudită, Turcia, Iranul, Siria s.a.m.d. Însă nu acestea reprezintă problema cea mai mare.

Preşedintele Braziliei, Lula da Silva, face presiuni pentru intrarea Argentinei în structura noii bănci. E un element pe care şi-l doreşte şi Argentina, doar că, până acum, democraţiile occidentale au reuşit să blocheze întâlnirile necesare dintre argentinieni şi brazilieni. De fapt care-i problema? Argentina caută cu disperare să scape de FMI care efectiv a încălecat ţara. Deschiderea unei linii de finanţare prin intermediul Noii Bănci de Dezvoltare i-ar oferi un respiro necesar, astfel încât şi-ar putea vedea de problemele interne fără a mai fi nevoie să-şi vândă toate bogăţiile către mafiile occidentale. De fapt, acest element ar echivala cu o refinanţare adatoriilor deoarece nu ar mai trebui să asculte de „sfaturile” FMI, urmând să renunţe la programul de asistenţă. Aici e marele deranj întrucât o asemenea mişcare ar fragiliza teribil FMI şi, automat, axa de influenţă Wall Street-Londra. 

De fapt lupta e deosebit de dură. Occidentalii controlează numeroase instituţii media din Brazilia şi o groază de influenceri. Păduchi sunt peste tot în lume, iar aceştia au efecte devastatoare în politicile interne. De exemplu, în media din Brazilia s-a făcut mare tam-tam împotriva preconizatei vizite a Ministrului De Finanţe Fernando Haddad pentru definitivarea discuţiilor referitoare la aderare. De fapt, ca să înţelegeţi mai bine situaţia, s-a reuşit inclusiv coalizarea opoziţiei care pare a avea puterea de a bloca nişte măsuri legislative considerate cruciale pentru Guvernul Braziliei. Astfel, Fernando Haddad nu poate părăsi ţara deoarece trebuie să se implice direct în lupta politică internă. 

Al treilea ziar ca mărime din Brazilia, O Estado de São Paulo, a scos din gâtul palmei un raport conform căruia ajutorarea Argentinei de către New Development Bank  ar genera o mişcare dezastruoasă întrucât India ar putea cere acelaşi lucru pentru Sri Lanka şi Africa de Sud pentru Zimbabwe. Evident, respectivul „scandal” e inventat, dar face parte din arsenalul occidental de sădire a neîncrederii. De fapt, O Estado de São Paulo este o oficină care face pe faţă politica Wal Street şi a FMI în Brazilia, avnd o sursă principală de finanţare în SUA. Şi, precum lăutarul, cântă la masa care-l plăteşte. 

Va fi foarte interesant de văzut cum se vor desfăşura în continuare confruntările. Aceasta deoarece New Development Bank nu are doar scopul de a împrumuta statele membre, sprijinindu-le în procesul de dezvoltare, ci va fi folosită ca vârf de lance pentru lansarea viitoarei monede BRICS. Până acum finanţările se făceau în dolari, doar că, după introducerea restricţiilor împotriva Rusiei, unul dintre membrii fondatori s-a trezit că nu mai poate beneficcia de serviciile de care are nevoie, astfel încât discuţiile referitoare la noua monedă s-au accelerat. De altfel, inclusiv utilizarea în structura de finanţare a unui coş valutar format din monedele membrilor(pe modelul DST-urilor FMI) are un efect nefast pentru zona dolarului întrucât aceasta impulsionează schimburile între membri.  

5 comentarii:

  1. Exista totusi un exemplu bun de urmat, si anume al Turciei lui Erdogan, cel care a avut puterea sa scoata din conducerea aparatului de stat si al armatei. tot ce pute a americanism = sorosism.
    Acest model a fost urmat si de Ungaria si apoi Rusia.
    Tot asta trebuie sa faca si Brazilia si Argentina care ar trebui sa aplice bancilor straine, dupa modelul Ungariei, taxa numita "Robin Hood", adica sa impoziteze zdravan profiturile bancilor straine, dar si al companiilor straine care maresc preturile pentru a obtine profituri mari. De ex. Ungaria impoziteaza zdravan tot ce este marire de pretz, pentru ca din acesti bani, tara sa se inarmeze ,dar si sa asigure fonduri pentru problemele si cazurile sociale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Meritocrația n ar fi deja la putere?

    Io zic, că deja colcăie impostura, și că "meritocrația" și a atins limitele de competență!

    Deja, meritocrației îi put originile!

    Și refuză să și recunoască incompetența!
    Refuză să și împartă "autoritatea", cu "prostimea" din care s a născut/a apărut ... spontan/natural!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa fie cat mai multe. Traiasca multipolaritarea.
    Cand crezi ca vom vedea migratie neta pozitiva in BRICS? Exceptand India, restul sunt pe trend clar de scadere a populatiei.
    M-am saturat de migranti ilegali. Sa se duca in BRICS-ul lor. Asta merge si ca injuratura :)

    RăspundețiȘtergere
  4. India conteaza. In afara de energie ieftina din Rusia, nu prea au ce castiga in BRICS.
    Clar concureaza China. Populatia are cea mai putina incredere in China. SUA si Rusia sunt dupa.
    Iar oferte din Occident vor avea din plin.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred că Sorosismul, are tot atâtea chipuri câte promovează ..... schiZma/Di_Sensiunea!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)