miercuri, 24 mai 2023

Efectul sancţiunilor începe să se vadă


Vă spuneam zilele trecute că SUA trebuie să înceapă să repună petrol în rezerve şi că intenţionează să cumpere 3 milioane de barili pe lună. Ghinion. Incendiile din Alberta au făcut ca oferta de petrol a Canadei să scadă cu 240 000 barili pe zi, iar asta e o veste proastă în echilibrul şi-aşa precar al pieţei materiilor prime. 

De altfel, Francisco Blanch, şeful departamentului de cercetare în domeniul materiilor prime de la Bank of America, vorbeşte pe şleau de un deficit serios de petrol în a doua jumătate a anului, fiind încrezător că preţurile vor începe să crească. De altfel asta se vede şi pe grafice unde preţul petrolului a făcut un double-bottom de toată frumuseţea cu minimele din martie şi mai, acum luând avânt ca în manualul de analiză tehnică.  WTI a sărit de 72 de dolari, iar Brent-ul a rupt peste 76 $. Dacă aveţi suflet de speculator, probabil mirosiţi că e rost de ceva bănuţi. 

Indicii PMI ne arată că se cimentează tendinţele pe care le-am constatat până acum: căderea industriei, menţinerea serviciilor. În Germania comenzile la export au căzut cu cea mai mare rată din ultimele trei luni. Exceptând perioada COVID - care se ştie ce turbulenţe a indus - ritmul actual de scădere a comenzilor e cel mai mare din 2009 încoace! 

De altfel chestiunile încep să se vadă dramatic. Tot prin rapoartele Bank of America am găsit o analiză referitoare a cheltuielilor populaţiei prin intermediul cardurilor de debit şi credit, unde se remarcă o scădere accentuată a acestora. Semn că se ajunge la fundul sacului. Interesant este că reducerea cheltuielilor este uniformă, manifestându-se similar pe toate segmentele pieţei. Aşadar, chiar şi consumatorii bogaţi au pus frână cheltuielilor, acesta fiind un simptom care ne indică apropierea problemelor. Devii mai chivernisit atunci când simţi iminenţa dezastrului.

Analiza sentimentului IMM-urilor americane arată o neîncredere accentuată a factorilor de decizie în ceea ce priveşte perspectivele economice. De altfel, asta se poate înţelege şi din cifrele pieţei care arată clar că întreprinderile au început să reducă masiv angajările. Iată de ce veniturile nete au început să scadă, înregistrându-se un regres de 1.3% al veniturilor mari. 

Totul arată ca într-un scenariu de tentativă de aterizare controlată. Cifrele scad într-un ritm destul de „asistat”, dar căderea continuă imperturbabilă. E ca atunci când cineva îţi dă să ţii în pantă un cărucior plin ochi cu greutăţi, ceva mult peste puterile tale. Ce faci? Neputând să-l ţii, încerci să cedezi în faţa sa lăsându-l să alunece, dar opunându-te alunecării astfel încât să nu o ia necontrolat la vale. Cam acesta e sentimentul pe care-l am văzând cifrele. 

Doar că situaţia nu e foarte limpede nici dincolo de cortină. Dată fiind încetinirea pieţei, scad comenzile şi la „fabricantul global”, China. Aici Xi Jinping trebuie să găsească soluţii creative pentru a compensa scăderile deoarece China, pur şi simplu, nu poate să se înscrie în trendul global dacă vrea să ia avânt ca mega-putere a începutului de mileniu. Personal văd ca singură alternativă dezvoltarea şi creşterea pieţei interne. De altfel, politica lui Xi a dezvoltat destul de abil piaţa internă, doar că e nevoie de o dezvoltare mult mai intensă.

Pe ultima sută de metri au venit şi datele Gazprom card nu arată deloc grozav. Se remarcă ceva deteriorări care, desigur, nu se văd cu ochiul liber, dar ne arată că mecanismul scârţâie. De exemplu, cash flow-ul operaţional este de aprox 2.2 tln RUB, aproape exact cu capex-ul, de unde ne rezultă că avem un cash flow net  la zero. Datoriile au crescut cu 3.7%, dar, în acelaşi timp, a scăzut şi cash-ul din conturi a scăzut cu 40%, ceea ce ne conduce la o creştere netă a datoriei cu 36%! Ceea ce e interesant e că Gazprom are un program gigantic de investiţii pe care ar trebui să-l revizuiască, dar care, conform comunicărilor publice ale companiei, pare nemişcabil. De exemplu, pentru anul în curs capex-ul planificat este de 2.3 tln, iar fluxul operaţional este insuficient, ceea ce va conduce la creşteri ale împrumuturilor. Şi, în mod clar, la o reducere semnificativă a profiturilor cu care nu ştiu dacă poate fi de acord Ministerul de Finanţe de la Moscova. 

De asemenea Rusia, chiar mai intens decât vecinii chinezi, nu are un plan concret de dezvoltare a pieţei interne. Cu toate că ţara stă pe un munte de gaz, în continuare există zone întregi fără acces la gaze. Desigur, întinderea Rusiei e o piedică, dar se pot găsi soluţii de transport care să nu coste atâta. Important e să pornească marea conectare. Mi-e extrem de greu de înţeles ce ceaţă se lasă peste ochii celor de la nivelele superioare de conducere astfel încât efectiv să nu vadă strategiile simple şi eficiente. 

Concluzionând, putem spune că ceea ce vedem este clar o împărţire a lumii în felii, cu consecinţele de rigoare. Este de-a dreptul hilar este că SUA, în numele aşa-zisei menţineri a „ordinii internaţionale bazate pe regulile lor” - adică a unui globalism americano-centric - reuşeşte să dărâme din temelii globalismul din care-şi trage seva. E o rescriere a lumii deoarece în scurt timp absolut toate statele se vor trezi într-o realitate cu totul diferită, pe care de fapt nimeni nu şi-o doreşte, dar care e rezultanta tuturor acţiunilor lor de până acum. Iar în faţa tăvălugului fiecare va trebui să-şi găsească propria strategie de salvare a pielii. Alianţele şi celelalte artefacte vor apărea abia după ce pericolul înecului va dispărea. 

11 comentarii:

  1. Nu cred ca e rau in Rusia. Astia apara viitorul nostru. Ni se spunea ca sanctiunile au efect zero.
    Nu mai zic ca i-a facut pe europeni mai ecologisti ca niciodata. Sunt curios care va fi consumul de petrol in 10 ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vrei sa stii...Iar astia din nu stiu ce motiv obscur se tin cu dintii de targhetul planificat de a renunta la petrol

      Ștergere
  2. https://www.national.ro/social/operatiunea-rovinieta-comisia-europeana-baga-romania-in-faliment-795281.html

    https://www.national.ro/social/schimbari-socante-in-sanatate-pacientii-nu-mai-au-acces-in-spitale-fara-programare-795211.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu esti adevarul.

    Adevarul trebuie trait in fiecare moment.

    Oamenii nu inteleg ca Adevarul nu e ceva exterior ce cunosti. Nu e cunoastere intelectuala.

    Cei mai multi confunda cunoasterea intelectuala cu adevarul.

    Adevarul poate fi doar trait.

    Misticismul nu e cunoastere intelectuala… e o traire intuitiva.

    Cand devii una cu Dumnezeu – traiesti o stare de simplitate, de uniune.

    Nu e ceva intelectual.

    Nu e usor de obtinut, fiindca e ceva ce practici in fiecare moment – ceva fara cuvinte.

    Cand esti dincolo de minte — devii una cu Adevarul.

    Cand ego-ul dispare — tu esti divinul, tu esti adevar, tu esti una cu Dumnezeu.

    Nu e ceva ce poti obtine prin discutii.

    La fel cum un violonist profesionist trebuie sa exerseze la vioara 9 ore pe zi — cu aceeasi dedicatie — un cautator adevarat practica meditatia…

    Nu doar 20-30 de minute pe zi…. practica in fiecare moment.

    Cartile si cunoasterea intelectuala sunt total inutile — fiindca ADEVARUL E O TRAIRE INTUITIVA DIRECTA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e deloc initila cunoasyetra intelectuala, Sfintii Parinti nu citeau, nu cunosteau, nu aflau, nu cercetau, nu scriau chiar ei, unii choar foarte buni pe anumite domenii, sunt zeci sute de exemple. Meditatia o fac aia care visraza psihoterapii si slte bazaconii. Rugaciunea interioara e un parcurs cu noste etape trepte, Pr Ilie Cleopa explica bine, dar si altii. Nu va mai luati dupa toti idiotii care au aparut dupa ploaie ca psihoterapeutii stiutori si bubuie de prostie, cunosc personal pe unii, vai mama lor si mai dau si diagnostice si verdicte.Tot ceea ce au scris si lasat posteritatii Sfinti Parinti, calugari, monahi sa cunoasca si altii, cum faceau nu prin munca intelectuala? Batem campii ca sa ocupam timpul si spatiul virtual si ne dam cunoscatori. Stiu personal, ma repet, pe unii care viseaza meditatie si se autopacalesc fara sa reuseasca nimic si mai fac si pe profesorii, sau ciupercile alea dupa ploaie NLPistii sau programatorii neuro, sau psihiatrii ingamfati in prostia lor si vine unu Afon si le da cu toata psihologia in cap si tot nu pricep nimic. E plina Romania de inchipuiti. Sa mergem in manastiri sau biserici si avem sanse mai mari de reusita sa aflam ce ne poate ajuta. Cu bine!

      Ștergere
    2. Am vrut sa provoc...si am reusit...vorba rabinului si tu ai dreptate...dar si eu am...

      Ștergere
  4. raspuns pentru ''donisroi25 mai 2023 la 10:03'':
    Cunoasterea intelectuala, este adevarul si nu are nici o legatura cu rationalismul, filozofiile ''newage'', gandirea critica actuala, psihologia si alte stiinte de rang inferior. Cunoasterea discursiva, cea cu care este apta in mod obisnuit sa opereze creierul cand este rutat de regulile sociale a lumii actuale in care traim, este o cunoastere in mod obligatoriu indirecta, imperfecta si se releva doar in timp si nu poate depasi domeniul psihologiei; cunoasterea intelectuala vine pe calea intuitiei intelectuale si este imediata si efectiva atunci cand se intampla, aspect care iarasi nu are nici legatura cu sentimentalismul si individualismul exacerbat in ziua de azi, din diverse motive.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cine are petrol, o să consume. Dacă nu l mai vinde, atunci o să aibă și rezerve pe mii nu doar pe sute de ani.
    Cine n are petrol, și mai și renunță la a l mai cumpăra, va trebui ca să se umple de eoliene, fotovoltaice, baterii de stocare, cabluri, și de multe alte alte porcării!
    Iar problema e, nu doar că se va umple de lucruri foarte inteligente dar perfect inutile vieții, ci va mai și pierde și culturi agricole imense, precum și turme imense de animale, nu doar domestice, ci și sălbatice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cine n are petrol, și mai și renunță la a l mai cumpăra, va trebui ca să se umple de eoliene, fotovoltaice, baterii de stocare, cabluri, și de multe alte alte porcării!"

      Sa te vad eu cum faci tu agricultura "sustenabila" cu "energie verde", ca ai sa mori de foame inainte sa te prinzi ca iti trebuie petrol si pentru alte treburi cum ar fi sfaltul pentru infrastructura rutiera sau pentru plasticul din care sa produci materiale izolante pentru cabluri, baterii, etc.

      Ștergere
    2. Sursele moderne de producere a energiei, se vor dovedi de mii de ori mai nocive/toxice/ostile pentru natura, decat cele clasice, insa nu prin conceptie, ci prin maniera de implementare.
      In loc sa montezi eoliene si fotovoltaice in varf de munte - pe terenuri accidentate sau in deserturi - improprii agriculturii si zootehniei, dar si neprietenoase vietii in general - tu le montezi in camp deschis, doar pentru ca-i mai ieftin si montajul si intretinerea lor?

      Ca sa nu mai vorbim despre eficienta acestora:

      1) adica: oricat de ieftin ar putea parea costul producerii si intretinerii instalatiilor,
      2) pentru ca sa obtii cel putin aceeasi productie de energie necesara functionarii dorite dar si realizabile a lumii intregi, asa cum este energia furnizabila de catre combustibilii naturali,
      3) va trebui ca sa acoperi cu instalatiile eoliene si fotovoltaice toata planeta, cat si cu bateriile/capacitatile de stocare,
      4) astfel incat ajungi chiar, ca sa sacrifici intr-un timp foarte scurt, absolut toate formele de viata de pe pamant precum si din aer (pasari, animale, si plante) pentru o populatie care va ajunge sa fie astfel in mod drastic redusa numeric (prin autoinfometarea consecinta a distrugerii culturilor agricole si zootehnice, si implicit a distrugerii florei si faunei naturale) pentru ca populatia era deja redusa foarte puternic, inclusiv din punct de vedere psihic/emotional, respectiv din punctul de vedere al inteligentei colective!

      "Opriti planeta, ca vreau sa cobor!"

      Ștergere
  6. Cand smecherii mandri de prostia lor, se pun rau cu capabilii, risca falimentul de tara!

    https://economedia.ro/sua-acord-de-principiu-privind-ridicarea-plafonului-datoriei-si-evitarea-incapacitatii-de-plata.html

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)