marți, 23 mai 2023

Artemovsk


Acum, după ce situaţia Artemovsk/Bahmut s-a clarificat, putem să facem o scurtă recapitulare pentru a înţelege ce s-a întâmplat acolo. Într-adevăr, de pe margine e simplu de spus că „marea armată rusă s-a împiedicat de-un ciot”. Însă, aşa cum veţi vedea în continuare, treburile stau total diferit.

În primul rând, ceea ce trebuie să înţelegeţi este că lupta din Bahmut n-a fost dusă de armata rusă, ci de Wagner, o armată particulară care efectuează servicii pentru armata rusă. Wagner e un corp de voluntari, plătit foarte bine şi în care „creativitatea luptei” e lăsată la liber. Procedurile interne de funcţionare ale armatei lui Prigojin dau o mare libertate de mişcare echipelor din teren, comandanţii putându-şi schimba acţiunile în timp real. De asemenea, există o coordonare teribil de eficientă a echipelor astfel încât modificările de plan ale unui comandant să nu lase celelalte echipe descoperite. Astfel, planurile de atac se schimbă live, adaptându-se deplin situaţiei din teren, asta în timp ce echipele din spate lucrează în timp real oferind informaţii relevante din teren. 

Ideea esenţială este că pierderile înregistrate în bătălia axei Soledar-Bahmut au fost înregistrate doar de Wagner, armata rusă rămânând intactă. Desigur, au fost operaţiuni comune - de exemplu cea de finalizare a asaltului Soledarului - în care este probabil să fi fost pierderi şi în armata rusă, dar acestea au fost absolut marginale.

E timpul însă să tragem linia şi să vedem concret, cu cifre, e a însemnat Bahmutul:
- 21 de brigăzi ucrainene înfrânte, 10 brigăzi șterse de pe fața pământului;
- peste 57 000 soldați ucraineni morţi și peste 6500 de mercenari occidentali lichidaţi;
- peste 85 000 răniți în tabăra ucraineană, dintre care se estimează că aproximativ 70% sunt în stare gravă;
- 50 elicoptere şi avioane ucrainene doborâte;
- peste 10 000 de arme occidentale distruse;
- peste 35 000 de arme capturate de Wagner!!!
- cele mai mari depozite de arme din lume(cele din Soledar) sunt acum în mâna rușilor.

Bahmutul nu e important”, spune acum propaganda. Însă orice analist serios înțelege imediat despre ce e vorba. Localitatea este un nod esențial în care se intersectează patru autostrăzi și trei linii de cale ferată, toate esențiale pentru întreg estul Ucrainei. 

De ce a fost atât de greu de cucerit? Simplu, pentru că timp de 9 ani de zile localitatea a fost fortificată pentru a deveni impenetrabilă. SUA și NATO s-au implicat direct în fortificarea Bahmutului datorită rolului său cheie în apărarea Ucrainei. De asemenea, infernalul sistem de tunele din Bahmut şi Soledar au dat bătăi de cap celor din Wagner deoarece te trezeai cu echipe „ieşind de nicăieri” şi producând pagube. Faptul că s-au băgat atâţia bani şi atâta know how pentru fortificarea zonei spune multe despre rolul său strategic. 

Să vedem acum care sunt consecințele. Wagner devine cea mai puternică armată a lumii. Un corp de elită care a reuşit să înfrângă „Occidentul colectiv” după ce acesta se pregătise timp de 9 ani. Pur şi simplu, Wagner devine „forţa de fier” a Rusiei. E clar că nicio armată regulată nu ar fi reuşit să se descurce atât de bine în lupta de gherilă care a fost dată în Bahmut. De asemenea, soldaţii Wagner au căpătat o poli-specializare în arme şi sisteme de arme, fiind capabili să mânuiască la fel de bine atât echipamentul rusesc, cât şi pe cel occidental. În foarte multe cazuri, Wagner a luptat cu echipament şi muniţie occidentale, mai ales în perioadele în care au existat goluri în aprovizionarea frontului.  

Însă nu numai forţa în lupta directă a dovedit-o Wagner, ci şi o teribilă capacitate de disimulare. Falsele „ieşiri disperate” ale lui Prigojin au servit bomboane otrăvite atât propagandei, dar mai ales armatei ucrainene. De fiecare dată ucrainenii aveau impresia că Wagner e la sfârşitul puterilor şi concentrau trupe care ajungeau efectiv la moarte. Nu degeaba Wagner a instituit medalia „Maşina de tocat de la Artemovsk”.

O altă consecinţă directă a pierderii Bahmutului este disperarea occidentală. Abia acum politicienii Vestului decadent şi-au dat seama că au stârnit „cuibul cu viespi” şi sunt îngroziţi de consecinţe. Cu o viteză demnă de fapte mai bune, englezii au trimis de urgenţă în Ucraina rachete cu rază lungă de acţiune, gest imitat instantaneu de francezi. De asemenea, italienii au trimis şi e atât sisteme defensive cât şi ofensive. Întrunirea G-7 pare a fi fost una în care s-a discutat despre „ce ne facem, fraţilor?”. SUA s-a declarat de acord cu trimiterea de avione F-16 în Ucraina. Vor fi trimise, n-am nici cea mai mică îndoială. De asemenea, vă spun încă de pe acum că acestea nu sunt ultimele echipamente pe care occidentalii le vor trimite acolo. Sunt ferm convins că vor merge până la a trimite F-35. Reţineţi ceea ce am scris acum! Însă, după cum veţi remarca, patern-ul va fi acelaşi.

Vă spuneam anul trecut că americanii nu vor trimite Patriot în Ucraina deoarece le e frică să nu se facă de râs. Au evitat cât au putut trimiterea matricii Patriot, dar până la urmă n-au mai putut da înapoi şi au fost nevoiţi s-o trimită, cu tot cu operatori deoarece ucrainenii riscau să-şi facă praf capitala. O singură rachetă a ruşilor a invalidat întreaga matrice Patriot, arătând lumii întregi adevărul. Într-adevăr, a fost o rachetă Kinjal, dar asta pentru că ruşii n-au vrut să rişte. Sunt ferm convins c-o puteau face inclusiv cu FAB-500. De altfel, după cum se poate limpede vedea în teren, acum ruşii vânează la ucraineni sistemele S-300 care nu mai muniţie şi încearcă pe cât posibil să le distrugă. De ce? Pentru că le e mult mai frică de propriile sisteme decât de cele occidentale. 

Personal cred că jocul Rusiei de-a şoarecele şi pisica le-a prins teribil de bine. Imaginaţi-vă doar câtă muniţie au distrus la depozitul din Hmelnițki, în urma căruia Vestul s-a mai ales şi cu un nor radioactiv pe care nu-l recunoaşte! Nici în cele mai frumoase vise ale lor ruşii nu şi-ar fi imaginat că vor distruge atâta echipament convenţional occidental utilizând muniţie şi tehnologie din perioada sovietică. Înţelegeţi că tot ceea ce au folosit în Ucraina ar fi trebuit să distrugă deoarece era ieşit din uz?

Ştiu că acum cei care au creierii prăjiţi de propaganda mândruţior şi a răşduţilor tudorei mă înjură amarnic, dar, dragii mei, asta e realitatea! Vi se cântă ceas de ceas despre incompetenta armatei ruse. Aveţi idee despre ce vorbiţi? Să vă dau un singur indiciu: retragerea din Herson. Ţineţi minte „marea victorie”  a ucrainenilor, atunci când au reuşit să înfrângă un oraş ... gol. Armata rusă a reuşit să retragă populaţia Hersonului, dar, mai ales, a reuşit să se retragă într-o noapte fără nicio hibă, fără nicio fisură. Comparaţi retragerea ruşilor din Herson cu dezastrul retragerii armatei americane din Afganistan, asta în condiţiile în care în Afganistan se semnase o înţelegere, iar talibanii n-aveau niciun interes să-i atace pe americani. 

Citiţi bine ceea ce am scris azi deoarece acesta este adevărul. Ceea ce vedeţi la televizor, ceea ce citiţi în media ticăloasă, sunt absolut aceleaşi scheme propagandistice pe care le-aţi văzut cu ocazia Pandemiei lu' Peşte. Dacă v-aţi vaccinat „pentru că vă pasă”, poate că e timpul să vă înrolaţi - atât cât s-o mai putea - în armata Ucrainei. Doar vă pasă, nu-i aşa?

28 de comentarii:

  1. QED ! Asta-i viața , ce să facem!? Cine se uită la generalii , "bese-n cizme" asta pățesc ! Se miră de Stalingradul 2023 !🙏🤪😂🤣

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce spuneți dumneavoastră se vedea de pe Lună dacă nu îți inchideai voit ochii cu propaganda slavei. Eu unul urmăresc specialiști din pentagon care acum servesc presa liberă și care spun același lucru pe care îl spuneți dumneavoastră.
    Îl spun mai apăsat dar Îl spun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bun comentariul dvs, si perfect adevarat....Din susrsele pe care le abordez si eu zilnic (si nu sunt numai rusesti) confirm ca aveti dreptate suta la suta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Wagner e o realitate, probabil semi-privata(de fatada ca sa nu implice guvernul daca mai incalca ceva drepturi ale omului). Ce rol joacă Prigojin, e altă mâncare de pește, e foarte posibil sa fie o fatada, baietii par de meserie pe cand el da impresia de amator(eu insumi nu am facut armata deci sunt la randul meu un bagator de seama, imi folosesc exclusiv logica si bunul simt comun). Oricum, a jucat perfect disperarea de tip Matrioska.


    Mă amuză detaliile, cică firma lui cu afaceri de miliarde, e înregistrată, exact ca IMM-urile și PFA-urile de la noi, la mă-sa în apartamentul în care a crescut el însuși.



    Dacă ăsta cu PFA-ul lui a bătut blackwater și alte entități similare de tip Rambo ai Haliburton, care sprijină Ucraina, e firesc ca umilința sa fie totala pentru occidentali.

    Nu credeam sa ajung sa simpatizez pe rusi in asemenea hal incat pe Linkedin ii raspundeam unui american care imi reprosa ca ma apara de rusi, ca eu nu as lupta impotriva rusilor chiar daca ar trece frontiera, intrucat tara mea nu-mi mai apartine. Pentru tot ce detin trebuie sa platesc taxa de protectie la niste localitati arbitrare, care din banii mei isi platesc salarii si nu presteaza niciun alt serviciu.

    In fine, repet, sunt uimit ca am ajuns sa simpatizez Rusia si sa detest US, proces inceput cu bombardamentul Belgradului din 1999. Multi cunoscuti stiu, altii nu ma cred, am renuntat la viza americana si am anulat vizita profesionala din state, eram proaspat absolvent si nu am mai cerut niciodata, probabil am pierdut profesional si financiar, admit, industrial SUA este o alta lume, inginereste vorbind, este peste Germania care ea este peste Europa.

    Am ales sa raman ceva mai sarac dar mai fericit, fara masteratul american finantat de o fundatie cunoscuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toată stima!

      Ștergere
    2. Daca masteratul era finantat de o fundatie cunoscuta, era calea (ne)oficiala de racolare. Poate ti-ai salvat sufletul atunci...

      Ștergere
    3. Da, sufletul poate rătăci multă vreme, fără să se piardă!

      Ștergere
  5. Am vizionat câteva clipuri filmate în timp real pe timpul luptelor din Bakhmut. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost faptul că majoritatea combatanților aveau amortizoare de zgomot montate la arme. Practic, pica luptătorul camarad de alături și nu știai de unde a venit glonțul care l-a doborât. În asemenea condiții nu e de mirare că a durat atât de mult curățarea localității de ukronazi. Un asemenea tip de confruntare în teren trebuie să fie groaznică dacă nu ești tot timpul prezent, bine determinat și foarte bine pregătit psihic. Dacă mai adăugăm faptul că în ultima perioadă a confruntării drogații fanatici ai batalionului ukronazi Aidar au fost amplasați în partea de vest a orașului cu misiunea de a împușca orice camarad ukrainian care se retrage ne dăm seama prin ce au trecut trupele ukrainiene formate în mare parte din recruți de toate vârstele, inclusiv femei.

    RăspundețiȘtergere
  6. 85 de mii de răniți?! La așa multi ar fi trebuit să vedem chartere aburind in Europa cu ei că la colectiv. Pai daca pentru 62 la noi a fost tamtamul asta... Nu cred că sistemul medical ucrainean face față unui flux atît de mare de răniți. Deci pleacă în altă parte . Dar unde?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și in România au fost și sunt tratati , și antrenați cei din Ucraina.

      Ștergere
    2. Zilele trecute(la G7) s-a spus ca Japonia s-a angajat sa preia raniti ucrainieni. Daca au ajuns sa-i trimita pana si-n Japonia...

      Ștergere
  7. În ce privește livrarea de F-16 către ukronazi cred că ceva nu se potrivește aici. Avioanele ukrainiene decolează cel mult 2 pe zi și de regulă sunt neutralizate de ruși pentru că practic nu mai există aerodromuri militare intacte. Există muniție special concepută pentru distrugerea pistelor de decolare și rușii nu duc lipsă de ea. Numărul mic de avioane care decolează se explică prin faptul că decolează de unde nu ar trebui să o facă, respectiv de pe aerodromuri civile și asta pentru că avioanele rusești decolează inclusiv de pe câmp. F-16 este un avion nobil și delicat care nu decolează decât pe aerodromuri special concepute, excepție făcând doar filmele americane în care decolează în orice condiții de relief, timp și anotimp dar, întotdeauna o face extraordinar de bine numai și numai cu ajutorul inginerilor de la efecte speciale. Ia ghiciți cam pe unde, mai aproape, sunt situate aerodromurile militare pregătite pentru F-16 că pe teritoriul Ukrainei sigur nu sunt.

    RăspundețiȘtergere
  8. această lună este cea mai dezastruoasă pentru Alianța Occidentală de la fuga din Afganistan
    1) Căderea lui Artyomovsk pentru Kiev și NATO a fost ceea ce a fost Stalingrad pentru Reich.
    2) Sistemul de rachete Patriot al NATO a fost distrus,
    3) Rusia și aliații săi beneficiază din sancțiuni,
    4) Nimeni nu menționează inutilitatea contraofensivei din ce în ce mai puțin probabil, dar mult lăudată.
    5) Un atac cu rachete rusești a distrus complet un depozit masiv de arme, ceea ce a dus la cea mai mare explozie de la al Doilea Război Mondial
    6) Apărarea aeriană rusă a doborât rachetele Storm Shadow, cica „schimbătoarele jocului” in Ucraina
    7) Zelensky este pe cale să iasă rapiddin peisaj. mass-media este disprețuitoare fata de aceste umilințe, nu menționează deloc aceste dezastre.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da.Este adevărat. Vă invit să vizionați un film,caz real,Filiera balcanică,film rusesc despre neocuparea aeroportului din Kosovo a NATO,ci de forțele rusești.....personajele implicate în film,vorbesc despre înființarea unei armate private condusă de Prigojin, cînd avea grad de colonel!!!.Lumea uită că acest grup,Wagner,au început în războaiele din Iugoslavia, și au continuat în Africa ,Siria, Yemen și Libia cred. Cam atît despre acest subiect! Cum nu pot răspunde pe Telegram (blocat), părerea mea este că acest blog,ca și altele contra astora,doar pentru că fac crima de a spune adevărul,CNA, a creiat un precedent,cu situl ActiveNews, care a fost chemat la judecată și tras de urechi.DNA,audiovizual,care se bagă în presa scrisă pe net.Jihadul a început,uitati-va la Irlanda.Ei sunt primii, urmează celelalte colonii! Să fiți sănătoși!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun filmul
      Arata patriotismul si determinarea rusilor.

      Ștergere
    2. Va salut ! Aveti dreptate ! Un film de exceptie ! Merita vazut ! In film nu se aminteste nimic insa , despre generalul rus Zavarzin, adevaratul erou al apararii aeroportuiui in cauza. Atunci Umanitatea a fost la un pas de razboiul mondial. Sa aveti o seara perfecta ! Dumnezeu sa ajute Umanitatea !

      Ștergere
  10. Sorry, poate binevoieste cineva sa ma lamureasca in privinta kinjal vs.Patriot.Rusii au trimis una care a avariat o baterie Patriot, iar ucranii au zis ca au doborât 29din 30?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poți lovi o raketă care se deplasează cu viteză mai mare de 10 Mach cu o instalație proiectată să lovească rakete ce se deplasează cu viteză de până la 3 Mach decât dacă intervine o forță supranaturală ori norocul chior. În primul război din Golf bateriile Patriot din Israel n-au fost capabile să lovească toate raketele Scud-A lansate din Irak. Unele, puține e drept, au lovit țintele. Dacă ținem cont de faptul că raketele Scud sunt o copie rusească îmbunătățită a raketelor germane V2 fabricate în ultimul război mondial, atunci realizăm ce performanțe are sistemul Patriot. Nu e chiar rău dar în nici-un caz nu poate doborâ o hipersonică Kinjal mai ales că pe lângă raketă rușii mai trimit și un nor de drone ieftine cu scopul de a deruta apărarea antiaeriană ukrainiană.

      Ștergere
    2. Citat din articolul de pe substack de la adresa https://bmanalysis.substack.com/i/123632300/hypersonic-attacks-on-patriot-missiles

      "The patriot system used in Kiev against the Kinzhal missiles was the latest configuration. That was very interesting to me, since it was not a wise choice. These are the best AD assets the US has, and now it has been showcased that they can’t protect America or its allies against Russian attacks. And it was the “baby hypersonic” missile. Daddy “Zircon” or uncle “Avangard” are far more sophisticated and faster.

      That was not a wise choice. But it leads me to think that the Americans ACTUALLY thought that this configuration could shoot down the Kinzhal. There is no other reason why they would have chosen to station it in the middle of the danger zone.

      I found the whole process very impressive. The video is 7 minutes where the patriot system is being depleted and destroyed. At the beginning it discharged its 32 missiles on “something”. On what? Clearly not on the Kinzhal. The Kinzhal flies at hypersonic speed, hence it would have been way too early to fire those interceptors. Geranium drones? You don’t fire patriots on Geraniums. There are other systems in place to deal with them. Patriots are there for cruise missiles and ballistic missiles.

      Other missiles as decoys in advance? No, I don’t think so.

      Why were they discharged minutes before they Kinzhal arrived? No one that I read has asked that question.

      Well, here are some options:

      Russia has some EW capabilities to illuminate virtual targets on enemy radars. Considering that the missiles were fired off in all directions this could be one explanation.

      The Americans could have located the launch of the missiles from several directions in the direction of Kiev and could have decided to launch the missiles in advance and hope to be able to hit the approaching missiles.

      The Americans could have located the launch and estimated that the patriots were being targeted, and decided to discharge to get as much explosive materiel as possible out of the way. There are estimates that some $500 million worth of equipment and missiles were destroyed. These estimates include the value of the additional missiles that were in the vicinity for reloading.

      All three options have some likelihood, and combinations are also conceivable. I did some calculations, and the flight time of the Kinzhal from the (estimated) firing point to Kiev is exactly the time from the first interceptor launch to the impact.

      I personally believe that Russia had several goals here:

      Show to the world, that the best American AD cannot protect either America or its allies(colonies).

      Cause massive financial damage, which would also cause massive domestic problems within the USA between Democrats and Republicans in terms of supply of weapons.

      Cause this damage by destroying the systems and the stored missiles for reloading. I’d argue that they were hit as well from the video but I can’t verify this nor have I read it somewhere else.

      I only can conclude that delivering this AD system to Ukraine was a BIG geopolitical mistake by the USA."

      Glosar de termeni folositi: AD=Air Defense, EW=Electronic Warfare

      Ștergere
  11. Confirm faptul ca se blochează pe Telegram la perfect,,,,stau de 30 de zile blocat pe Telegram ,,,desi nu am făcut nimic care sa fie încadrat la acțiuni reprobabile ,,,,doar atit ca postez tot ce găsesc bun de publicat in cele 400 de canale la care sunt conectat.Este incredibil cit de mulți idioți sunt pe toate canalele care stau și vânează …….

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Idioții își apără existența, cu îndârjire!
      Așa știu ei să și negocieze libertatea!

      Ștergere
    2. Dacă i am crede pe găozarii care susțin, că Rusia ar fi invadat Ucraina, atunci ar trebui să ne gândim, că acesta a fost doar primul ei pas spre Vest, și că urmează curând alți pași.
      NATO și UE trebuie izgonite mai întâi din proximitate, și abia apoi vânate prin bălăriile în care vor încerca să se ascundă!

      Ștergere
  12. Este limpede că presa autohtonă eminamente pro occidentală nu are cum să ne producă o informare obiectivă cât timp se află în slujba propagandei de război natoiste. Generalii de "popotă" responsabili cu intoxicarea s-au cam dezumflat în ultima vreme lăsând-o mai moale cu hărțile operative din atlasul Institutului pentru Studiul Războiului, agentură de propagandă occidentală, și își dau cu presupusul în materie de greva profesorilor sau rocada guvernamentală, teme la care se pricep ca rața la viteză. Nu știu dacă statisticile privind bătălia Bahmutului sunt 100% adevărate dar după moacele plouate de la A3 câ.nâ.nâ sau Digi tind să le dau crezare.

    RăspundețiȘtergere
  13. https://www.activenews.ro/opinii/NATO-%E2%80%93-batut-de-un-Bucatar-si-de-o-stransura-de-Puscariasi-182216

    RăspundețiȘtergere
  14. Trebuie sa recunoastem ca, fostul puscarias si bucatar este un actor mult mai bun decat circarul de la Kiev! A prostit toata propaganda vestica(inclusiv cea damboviteana, dar si pe oficialii militari ucrainieni), ca armata rusa a fugit de pe flancuri din Bahmut si ca Wagner se retrage ca sa nu fie impresurat, nemaiavand nici munitie, dupa care, peste 2 zile le-a dat lovitura de gratie banderistilor, ocupand tot orasul, pana la ultimul centimetru patrat! Inainte a urlat la Soigu si Gherasimov , injurandu-i ca nu-i dau munitie si apoi imediat a ocupat Soledarul! Acuma urla mai ceva ca-n tragediile antice grecesti, ca va fi iarasi revolutie in Rusia ca in 1917, in timp ce armata rusa i-a curatat deja pe teroristii ucrainieni infiltrati in Belgorod, iar peste cateva zile n-ar fi exclus le mai ia vreo 2 orase banderistilor! Slava, oricum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai abuzați de cuvântul Slava....Amintiți va cui "se cuvine" !!!

      Ștergere
  15. Doar daca nu ati citit inca:
    https://simplicius76.substack.com/p/anatomy-of-mim-104-patriot-destruction

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)