sâmbătă, 17 august 2024

Spectatori și actori fără voie în teatrul proștilor


În articolul dedicat fenomenelor generate de Yen Carry Trade, îmi exprimam îndoiala că în urma creșterii dobânzii, operate de Banca Japoniei, se va prăbuși SUA, dar tot atunci spuneam că „avem de-a face cu un al doilea glonț tras în animalul hăituit(primul glonț fiind reprezentat de falimentele bancare de anul trecut)”. Cu toate că am avut dreptate, cineva ar putea să-mi reproșeze că am fost mult mai pesimist decât „mi-ar permite legea”. Realitățile pieței ne spun o cu totul altă poveste.

De la minimul din 5 august, în doar opt sesiuni de tranzacționare s-a recuperat o capitalizare de peste 4.4 trilioane. După ce scăzuse cu 8% față de maximul din 31 iulie, până pe 15 august piața americană a acoperit 96% din pierdere, iar acum se află în teritoriu pozitiv! Să mai zică ceva ticăloșii ca mine care văd doar fenomene negative peste Ocean!

Într-adevăr, cârcotașii vor constata că piața se află încă sub maximele absolute, consemnate în 16 iulie. Dar, la fel de adevărat este că suntem înscriși pe o cursă de creștere, iar recuperarea nu mai pare a fi o problemă. De altfel, e vorba de doar -1.99% față de acel maxim! Iar dacă vreți un argument tehnic, vă voi spune că se vede limpede un alt fenomen, acela al scurtării corecțiilor. Dacă în aprilie am avut 6 zile de corecție, acum am avut doar 3! Să nu privim însă superficial: corecție s-a înregistrat la nivelul companiilor din Big Tech, celelalte titluri tranzacționate fiind lovite marginal. Așadar, a fost o corecție atipică. Ceea ce ne poate face să tragem concluzia că piața americană e absolut invulnerabilă.

Doar că ăștia ca mine au prostul obicei să se uite și la fundațiile unei case înainte de a o cumpăra. Ce vedem noi prin structura economiei americane? În primul rând revizuiri după raportări! V-am prezentat mecanismul, astfel încât acum nu voi insista decât asupra cifrelor. Producția industrială a scăzut în iulie cu 0.64%, iar datele din iunie au fost revizuite cu 0.43% în jos!!! Privind în context constatăm că avem o stagnare industrială a  SUA: față de 2019 avem o creștere industrială de doar 0.1%!!! De fapt treaba e mai adâncă întrucât de cel puțin 10 ani nu se poate identifica un trend clar al producției industriale americane. Fac precizarea pentru deștepții care-mi spuneau baliverne referitoare la „creșterea industrială a SUA”, la „inevitabila renaștere industrială” generată de re-internalizarea producției. Luați cu lămâie, dragii mei, deoarece realitatea vă indică întotdeauna altceva față de ceea ce ventilează propaganda. 

Structura economiei americane este una mai degrabă precară. Față de începutul anului, singurele domenii care sunt pe plus sunt microelectronica(3.9%), rafinarea petrolului(+4.6%), producție aerospațială(+2.6%) și chimie(+0.6%). În rest e roșu peste tot! 

În special mi-a atras atenția scăderea bruscă a prețului la lemn, cu 80% în doi ani! E o cifră catastrofală. De fapt acesta este un indicator esențial pentru zona construcțiilor, indicându-ne fără drept de apel că sectorul se află într-o deteriorare masivă. Mai țineți minte obsesia analiștilor americani pentru sectorul imobiliar chinezesc? Într-adevăr, acolo am avut „salturi peste cal” destul de mari, dar acestea nu se compară cu teribilismul pieței americane, unde absolut totul e fake. Cel puțin la chinezi numărul imobilelor existente este sub necesarul pieței, astfel încât, în cel mai rău caz, statul le poate prelua și distribui celor care au nevoie de locuință, câștigându-se mai multă solidaritate și coeziune la nivel social.

Revenind la americani, nu ne mai miră contracția cu 6.6% a industriei mobilei și cu 5.9% a materialelor de construcții(ambele cifre sunt „an pe an”). De asemenea, industria metalurgică a depășit zona de stagnare, intrând pe teritoriu negativ cu un procent de 1.3%!

Așadar, văzând toate aceste realități, din nou ne întrebăm obsesiv de unde e atâta optimism pe piață? Nu-i optimism, e fake. E concertul menit a distrage atenția participanților că Titanicul se scufundă. Sau, ca să fiu mai în spiritul timpurilor pe care le trăim, vă voi spune că asistăm la cel mai mare spectacol cu proști din istorie. E de departe cel mai mare și, cu siguranță, ne va lovi la modul tragic. Chiar dacă pare paradoxal, întrucât proștii au rolul de a-i face să râdă pe cei care le percep prostia, în realitate, atunci când ajungi să trăiești sub zodia prostului, totul devine tragic. Să vă mai spun cât de proști erau agitatorii partidului comunist înainte de 1989 sau ce catastrofe de prim-secretari avea România? Nu e nevoie deoarece, dacă strâng perlele emise de aceștia, aș putea câștiga premiul pentru cea mai reușită carte umoristică. Dacă însă te aflai în tensiunea acelor vremuri, prostia căpăta o dimensiune tragică, fără a mai avea nicio notă umoristică. 

Așa e acum pe piețele de acțiuni unde cretinii, pentru a coafa desfigurata economie americană, au reușit să monteze cea mai mare bulă din istorie umanității. Care, atenție!, continuă să crească.

Dacă au ei banii, oricum fac ce vor!” - îmi vor replica unii de pe margine. Hmmm, păi tocmai aici e problema. Cu cât piața de valori mobiliare este mai ridicată, cu atât mai mult FED nu va putea acționa. Să vă explic: nu poți aduce în față argumentul unei „recesiuni iminente” în condițiile în care cotațiile bursiere se află pe maxime istorice. Astfel, FED-ul nu are argumente necesare pentru a scădea dobânda de intervenție. Citesc că, în urmă cu o săptămână, într-un sondaj aproximativ 70% dintre intervievați considerau că în septembrie se va opera o scădere de 0.5% a dobânzii de intervenție. Acum sunt sub 30% cei care cred asta.

Șmecheria însă e alta: Trezoreria are nevoie de lichidități pentru a finanța deficitul de 2.3 tln $, lichidități care nu există în piață deoarece sunt absorbite în bula bursieră. O scădere de 0.5% operată de FED, va aduce bani în piață, dar acești bani nu vor ajunge la Trezorerie și aici e buba mare! Cu alte cuvinte, s-a cam ajuns la fundul buzunarului și nu prea mai ai cum să operezi pentru a mișca treburile în direcția în care vrei. Pe de o parte poza frumoasă a Bursei te ajută, dar pe partea cealaltă te duci cu Bugetul la vale pentru că nu mai sunt bani și rata ridicată a dobânzii bagă în groapă statul american. Cu alte cuvinte, S-A AJUNS LA FINAL.

Pentru a muta banii din piață în Trezorerie e nevoie de instaurarea panicii. De aceea, la momentul actual prăbușirea piețelor e în interesul statului american. Nu doar că fondurile se vor îndrepta isteric spre Trezorerie, deoarece așa sunt învățați managerii de fonduri la școală, dar „iminența unei recesiuni” va da FED-ului motivele necesare pentru scăderea dobânzii de intervenție și sporirea lichidităților pentru hrănirea hămesitului animal bugetar american. 

Acesta este motivul care mă face să cred că, până în septembrie, vom avea o spargerea  bulei mult prea umflate a acțiunilor. Nu mai e mult! Ceea ce știu sigur e că acest spectacol al proștilor va lăsa urme adânci și va conduce la reconfigurări radicale politice, economice și geopolitice. Se va dovedi încă odată că socoteala de-acasă nu se va potrivi deloc cu cea din târg. Dar despre aceasta vom mai avea prilejul să discutăm.

16 comentarii:

  1. Se pare că așa trăiesc americanii: între panica, criza și creștere. Alt model de dezvoltare nu le convine. E prea complicat și îți trebuie școală.

    RăspundețiȘtergere
  2. Economie de cazinou
    Las Vegas mondial
    Cam toți care cumpără acțiuni se cred în Las Vegas. Când ajungi acolo uiți cum te cheamă, cine-i mama și tata.
    Va recomand un film cu cea mai buna descriere economică americană:

    Las Vegas Parano 1998
    Cu Benicio del Toro și Johnny Depp

    https://youtu.be/CiTllYeJc48?si=58LT20Wyr_7FVNs5

    Cam toți care cumpără acțiuni sunt unul din cele două personaje din film. Nu vă supărați că vă te recunoașteți. Filmul e făcut după cartea scrisă de Hunter S. Thompson și e destul de fidel. Căutați cartea că e și mai bună. As putea extrapola și să spun că atât cartea cât și filmul conțin cum se va încheia tot capitalismul de cazinou. Dacă nu sunteți cu subtilitățile din film măcar o să râdeți de cea mai mare comedie despre capitaliști. Deși pare o comedie filmul e o tragedie.

    Descriere făcută de AI:
    Da, filmul "Fear and Loathing in Las Vegas" poate fi interpretat ca o reflecție asupra economiei americane și asupra comportamentului unor persoane implicate în piețele financiare, cum ar fi cei de la bursă. Deși povestea centrală este despre o călătorie psihotropă în Las Vegas, există un subtext mai profund care critică materialismul, goana după bani, și iluzia visului american.

    Aspecte cheie ale filmului în contextul economiei americane și al culturii de cazino:

    1. Las Vegas ca simbol: Las Vegas este portretizat ca un oraș al excesului, al norocului și al iluziilor de bogăție rapidă. Acest lucru poate fi văzut ca o metaforă pentru economia americană, în special pentru piețele financiare, unde câștigurile rapide și speculațiile riscante sunt adesea venerate.

    2. Comportamentul bancherilor și brokerilor: Persoanele care lucrează pe Wall Street sau în alte sectoare financiare pot fi văzute ca având o mentalitate similară cu cea a pariorilor din Las Vegas. Ambele grupuri urmăresc câștiguri mari și rapide, adesea ignorând riscurile și consecințele pe termen lung. Acest tip de comportament a dus la multiple crize economice, cum ar fi criza financiară din 2008, cauzată în mare parte de speculațiile imobiliare și produsele financiare complexe și riscante.

    3. Critica visului american: Filmul, ca și cartea, oferă o critică dură asupra ideii de „vis american”, sugerând că acesta a degenerat într-o urmărire haotică și destructivă a banilor și a plăcerilor de moment. Personajele principale sunt exemple extreme de auto-distrugere, care subliniază pericolele unei vieți dedicate exclusiv câștigului material.

    4. Paralela dintre droguri și bani: Abuzul de droguri în film poate fi văzut ca o alegorie pentru obsesia societății americane pentru bani și succes. La fel cum personajele din film sunt prinse într-o spirală autodistructivă de consum de droguri, economia bazată pe speculații financiare și cultura de consum pot duce la o destrămare similară.

    În concluzie, filmul poate fi interpretat ca o critică a culturii economice americane, care uneori reflectă comportamentul nesăbuit și iluzoriu al celor care încearcă să se îmbogățească rapid, fie prin jocuri de noroc în cazinouri, fie prin speculații financiare pe piețele bursiere.
    Filmul este cunoscut pentru stilul său vizual suprarealist, reflectând stările psihologice extreme ale personajelor, și pentru criticile sale aspre asupra visului american.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru toate analizele politico-financiare pe care le faceti. Eu lucrez pe bursa si intotdeauna am tinut cont de analizele dv. care sau dovedit bine intemeiate. Este evident ca piata americana are nevoie de un colaps fara precedent pentru a avea motiv sa lanseze Marea Resetare monetara si financiara intrucat sistemul financiar aplicat in ultimii 50 de ani a fost unul fals, fara sustinere economica reala, creand in mod voit aceasta bula uriasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Dane, programarea pe grafic indica varful spike-ului, de unde saniuta se duce la vale bine de tot, in zona 2025/2026. Probabil toamna 2025 asistam la un picaj ritualistic, urmat de un 2026 pacpac boomboom.

    RăspundețiȘtergere
  5. Băieții de la Getica se laudă in video că sunt în Ucraina. No, acum putem aștepta liniștiți dronele rusești că au justificare. Să nu comentați că va atacă rușii fără motive.

    https://x.com/CostinAndriess/status/1824514028883923153?t=2VQHE_R-eVSyxMHws_XMlg&s=19

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine spus! Din păcate românii îi copiază în toate pe tovarășii americani și îi ridică în slăvi.

    RăspundețiȘtergere
  7. https://watcher.guru/news/brics-will-invite-palestine-to-attend-the-2024-summit

    Citiți și minunați-vā!!!
    Palestina va fi apărată de BRICS de la Anu ce vine.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Occidentul este civilizația lui Satan, noi suntem în război cu el."

    "Rusia este condusă de Dumnezeu,..."

    "Despre asta sunt Jocurile Olimpice! Poate că noi, care am decis că nu există nici Dumnezeu, nici Diavol, am sărit la aceste concluzii. Acum ne putem întreba cine se află în spatele elitelor occidentale. Există un diavol! Și dacă există unul, atunci există Dumnezeu!"

    Citate din:

    https://katehon.com/fr/article/douguine-il-ny-pas-dexplication-rationnelle-au-fait-que-louverture-des-jeux-ait-ete-une

    RăspundețiȘtergere
  9. 35 de trilioane presiune mare. Fed a recunoscut public ca e groasa treaba. Daca nu intra masiv in Rusia atunci America e cam gata . solutii nu au. Au folosit doar razboiul sa se salveze. Coloniile ce vor face? Supusenie?! Iar ne-am aliat Gresit?!:)))

    RăspundețiȘtergere
  10. O scena din teatrul prostilor: globalism = hitlerism?
    Ca sa nu ma acuzati ca bat campii, sa vedem cum s-a nascut hitlerismul, care era si el tot globalist (al 3-lea Reich) = imperiul mondial de 1000 de ani.
    Pentru asta trebuie sa stim ca in anul 1932, Germania a fost total distrusa economic, an in care in primavara un ou costa 6 MILIARDE de Reichs Mark, si in toamna costa 360 de MILIARDE de R.M.
    Asta ca sa intelegem in ce situatie catastrofala se zbatea aceasta tara. Asta pina in 1933.
    Va vine sa credeti ca Hitler acest ratat parlit, a fost atat de genial, incat in numai 5 ani . sa faca din distrusa Germanie, cea mai mare putere economica si militara a Europe?
    Cine poate crede aceasta poveste, inseamna ca e deshtept ca noaptea.
    Si atunci ce s-a intamplat? In anul 1932, bancherii globalisto-sionisti de peste ocean, care din 1913 aveau tipografia lor proprie, de tiparit BANCnote, au avut cu ce finanta planurile lor de subjugare a intregii lumi (citeste globalizare) folosind pentru asta de razboaie mondiale.
    Cel din 1914 a avut rolul sa distruga marile imperii care fiind puternice, nu se lasau "globalizate" ceea ce s-a si intamplat, cu exceptia Rusiei, care pentru continuarea globalizarii, trebuia distrusasi atunci la fel ca azi, si cum lucrul acesta nu-l putea face nici Anglia si nici Franta, pe motive de distanta,bancherii sionisti, au hotarat sa apeleze la Germania, propunandu-i lui Hitler ca ii vor moderniza tara, si armata dar cu conditia sa atace URSS-ul.
    A doua zi dupa discutie, Adolf s-a mutat in cea mai moderna vila din Munchen si avea cel mai frumos automobil din oras, dar si banii necesari ca sa echipeze peste 100 de mii de batausi = trupele SA, care l-au "ajutat" pe Adolf sa devina cancelar in anul 1933.
    Problema a aparut in 1938, dupa ce Hitler a vazut ca tara si armata sa au fost ridicate cu banii marilor bancheri in numai 5 ani, si-a adus aminte de cine a distrus Germania, care nu a fost invinsa pe campul de lupta, ci in Reichstagul, in care agentii kazarii au mituit cu dolari majoritatea parlamentarilor care au recunoscut politic ca Germania este invinsa.
    Si astfel Hitler a intors armele impotriva finantatorilor sai, si s-a gandit ca sa globalizeze el lumea in favoare Germaniei, ceea ce s-a si intamplat, dar cu alt sfarsit decat acela dorit de tradatorul Hitler
    Intrebare, daca Hitler a furat si pus in aplicatie in interesul sau, planurile globaliste ale acestor mari bancheri care doreau de atunci globalizarea, pe care o doresc si nepotii lor, asta nu insemna ca Globalismul este = Hitlerism?
    Daca nu se intelege ca Globalismul = Hitlerism si se vorbeste de partide globaliste fara sa ne pice ca acestea sunt prtide HITLERISTR inseamna ca ne meritam soarta cumplita pe care tanti CURsula o pregateste intregii Europe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ....mai aprofundeaza materia,Hitler nu a intors niciodata armele impotriva sforarilor,a fost unealta de la inceput pana la sfarsit.

      Ștergere
    2. Corect, sforarii le-au și asigurat scăparea și evacuarea lor din Europa către Americi. Evident nu tuturor. Câteva "halci" au fost lăsate si pentru judecata populista.

      Ștergere
    3. Corect, Stalin a facut-o

      Ștergere
  11. Occidentul si-a terminat misiunea de cunoastere a materialului. Nu este nimeni in contradictie. Pur si simplu va fi lichidat pentru ca nu se mai poate sustine.

    RăspundețiȘtergere
  12. O mica observație: daca se prăbușește bursa, dolarul creste la cer. Și invers.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io , deocamdată, mi-am băgat picioarele în Fed și am schimbat toti verzisorii pe Pisici(ex. Lei) RO.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)