joi, 29 august 2024

Să înțelegem Africa în contextul geopolitic actual(2)


Dacă ieri am înțeles care-i miza Africii de la Est la Vest, e timpul să înțelegem și cealaltă axă, anume cea Nord-Sud. Sunt două axe extrem de importante care vor forma viitoarea osatură a continentului-vedetă al viitorului. Nu-s vorbe mari. Vă spun încă de pe acum că, încă din timpul vieții noastre, vom vedea o Africă dezvoltată vibrant, pe modelul Asiei. 

Am avut în articolul anterior numeroase comentarii negative la adresa africanilor, aproape atingând rasismul. A fost OK să le dau drumul? Da. Motivul e simplu: exact ceea ce se spune acum despre africani se spunea în urmă cu 40-50 de ani despre asiatici. Că nu știu decât să copieze, că sunt incapabili să ducă un lucru la bun sfârșit, că sunt săraci pentru că merită s.a.m.d. Ceea ce se întâmplă acum în Asia i-a lăsat cu gura căscată chiar și pe cei care-i înjurau în trecut. La fel va fi și cu Africa! Iar dacă aveți vreun ban de investit vă dau rețeta cea mai simplă: teren în Africa. Și-acum să revenim la subiect.

Coridorul Nord-Sud are două componente. Cea mai avansată este cea din sud, între Africa de Sud și Tanzania. O rețea de autostrăzi și căi ferate în plin proces de dezvoltare. De asemenea, procedurile simplificate de la frontiere au ca efect o mai fluidă circulație a mărfurilor între țări. Există însă și proiectul Egipt-Tanzania, cel care va concretiza cea mai importantă arteră comercială a Africii. 

Cele două coridoare economice au capacitatea de a transforma radical Africa. De altfel, semnele se văd încă de pe acum. Numeroase țări de pe continentul african își dublează PIB-ul de la un an la altul, ceea ce înseamnă că se intră pe un trend similar celui asiatic. Însă, la fel de adevărat este că totul e umbrit de lupta pentru putere care se dă între colonialiști și investitori. 

Colonialiștii sunt „lumea veche”, reprezentată de puterile occidentale precum SUA, Franța, Anglia. „Investitorii” sunt noii(sau mai vechii!) veniți pe teritoriul african, cu o agendă diferită. E vorba de chinezi, ruși sau statele bogate din zona arabă. În timp ce primii au ca scop menținerea subdezvoltării pentru a prădui resursele continentului la prețuri derizorii, ceilalți au o abordare mult diferită: caută să profite de creșterea potențialului african. Ca să înțelegeți care-i potențialul, vă voi spune doar că estimările actuale(care s-ar putea dovedi extrem de rezervate în viitor) prevăd creșterea PIB-ului Africii de șapte ori în viitorii 25 de ani. Personal cred că proiecția va fi revizuită mult în sus(sunt duispos să pariez că PIB-ul va crește de cel puțin 20 de ori față de cel actual)!

Puterea colonială este deja sleită, nu mai are capacitatea de a profita așa cum o făcea în trecut și nici nu mai poate contracara mișcările „investitorilor”. Asta o vedeți în succesele înregistrate de ruși în vestul Africii și de chinezi în Est. Și o vedeți, mult mai relevant, în Libia, unde controlul se împarte între facțiunile controlate de ruși și cele controlate de turci. Ar părea un joc NATO-Rusia, doar că mai e un element: Turcia migrează dinspre NATO spre BRICS. Astfel încât, mai devreme sau mai târziu va deveni un joc BRICS în totalitate.

Să schimbăm puțin percepția! Nordul Africii, adică Egipt, Libia, Tunisia, Algeria și Maroc au ceva în comun, anume ... BRICS, toate aceste țări fiind în diverse stadii de adere la noua vedetă a politicii mondiale. Sahelul - care în vest e controlat de ruși și în est de chinezi - are, cu siguranță, un destin în BRICS. Africa de Sud e membru de primă mărime al BRICS. Asta înseamnă că de sus în jos, de jos în sus, de la est la vest și retur, totul se învârte în jurul BRICS. Despre ce e vorba? Africa va fi primul continent 100% BRICS. Asta e mai mult decât sigur și, probabil, e cea mai bună veste pentru africani. 

O ironie a istoriei va fi faptul că osatura noii construcții se articulează pe liniile directoare trasate de coloniști, cei care imaginaseră o Uniune Africană pe modelul Uniunii Europene. Doar că, în timp ce-n Europa au pus una peste alta economii de primă mână, pe care acum le-au dus în șanț, în Africa n-aveau ce să facă deoarece continentul era deja în șanț. 

Abordarea BRICS este radical diferită față de cea a trecutului. BRICS vine cu investiții masive în infrastructură, cu modernizări fabuloase făcute peste noapte, cu promisiunea depășirii „coșmarului istoric african” mai repede decât și-ar fi imaginat cineva. De ce se întâmplă asta? Pentru că există o grămadă de capitaluri sau energii care stagnează în China, Rusia, Orientul Apropiat și care trebuie puse la lucru deoarece vor întoarce profituri însutite. Asta, în timp ce populația locală va vedea creșteri halucinante ale nivelului de trai.  

Pentru prima dată în istorie Africa nu mai este vânată pentru ceea ce are în subsol sau la suprafață, ci pentru potențialul său. La fel cum unii îmi spun după câte un articol în care prezint adevărul „Du-te-n Rusia!”, presimt că după acest articol îmi vor spune „Du-te-n Africa!”. Sunt oameni rămași înțepeniți care mereu au fost surprinși de istorie și care, de fiecare dată au rămas în frustrarea care-i caracterizează. Lumea se deschide într-un alt mod și asta e frumusețea fenomenului. Pregătiți-vă să fiți uimiți de Africa! Nu mai e mult, de fapt totul începe să se vadă!

P.S. Dacă în Rusia nu m-aș duce din cauza climei, să știți că-n Africa aș merge oricând! 

63 de comentarii:

  1. Clima este insuportabilă in Africa. Vorbesc din experiența soțului meu. Desi avea un salariu de 5700 de euro la o firma franțuzească de constructii nu a rezistat sa stea mai mult de un an.... a plecat fără să regrete nicio clipă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat să va spun ca era vorba de Coasta de Fildeș.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu compari chinezii cu africanii? Compari o civilizatie sofisticata de mii de ani, care a inventat hartia, tiparul, banii, praful de pusca, tunul, rafinarea petrolului si multe altele, care a construit un zid de 20000 km care se vede din spatiul cosmic, cu niste canibali tribali care traiau de mii de ani in colibe din balegar pana a venit omul alb "sa le fure resursele"? Du-te invartindu-te in Africa, iti dau maxim 1 an. Nu de stat acolo, ci de viata. Toti banii din lume nu vor schimba codul lor genetic, inclinatia spre violenta si ura fata de toate celelalte rase fata de care se simt complexati. Si se simt complexati pe buna dreptate, pentru ca sunt cea mai proasta rasa de pe planeta, cu un IQ mediu de 65. Numai cine n-a avut de a face cu ei le poate plange de mila vreodata. Recentul lor import masiv in Europa este cel mai grav act de tradare savarsit vreodata! Toti trebuie deportati, ieri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa intelegi ca inclinatia politica a lui DD si de viziune asupra lumii in general este una eminamente materialista, unde totul este un joc economic si totul poate fi rezolvat economic. DD vede lumea o mare familie, unde totul se poate face corect si unde toti au loc la masa si nimeni nu vrea o bucata mai mare din viitor decat ceilalti. Africa se va dezvolta, dar nu spune o clipa ce rol concret vor avea africanii in asta. Cum va contribui concret africanul, care distruge orice civilizatie pe care i-o dai? Evident ca africanul va fi spectator la cresterea propriei bunastari. Si se va da pe brazda pentru ca tehnologia, ultimul si supremul limbaj al minunatei lumi noi, egalitara, marxista, comunista, va avea grija sa automatizeze tot ce-i de automatizat astfel incat sa ascunda carentele de capacitate nativa a populatiei de acolo.

      Conflictul BRICS vs Occident nu exista. In realitate este o predare de stafeta. Nu poti instaura satana pe tronul lumii fara o astfel de dialectica. Lumea veche trebuie omorata si aratata intregii lumi cat de rea a fost. Twitterul lui Musk este cel mai bun exemplu. Ti-ai fi imaginat acum o vreme atata "nazism" acolo precum vezi acum? Atatea pastile rosii?

      DA

      Ștergere
    2. Corect. Chinezii au codul genetic bun. Înregimentați, harnici ca roboții, IQ înalt, populație omogenă. Africanii reprezinta mii de triburi care se ucid între ei, limbi diferite, IQ scăzut, impuls spre violență, nepotism de clasă mondială etc. Nu ai cum sa ii aduni și sa ii pui la muncă pentru ca sunt sălbatici din naștere. Nici africanii din SUA după 250 ani și trilioane investiți în ei tot la baza societăți sunt deoarece genetic sunt doar maimuțe violente. Cazul Rhodesia e clasic, sub albi era grătarul Africii, după revoluție și preluarea puterii de către negri au căzut în iad. Africa de Sud asemenea. Africanii sunt condamnați la involuție.

      Ștergere
    3. Anonim29 august 2024 la 08:36:
      Gresiti foarte mult atunci cand aveti impresia ca africanii sunt mai prosti ca noi din cauza genelor lor. Nu este asa, printr-un invatamant bine pus la punct, si ei pot fi la fel ca oricine din aceasta lume, si avem mii si mii de exemple cum oameni cu origine africana au ajuns mari personalitati publice americane, deci nu e vorba de gene.
      Cat despre IQ-ul in decadere rapida a tineretului european deci si roman, aceasta se datoreaza politicii de invatamant liberal in care nu conteaza nici inteligenta, nici educatia sau buna pregatire profesionala a maselor, ci conteaza doar BANUL, cine are bani multi poate face o scoala buna, cine nu, devine un ratat idiot curist si consumerist, care-si da tara cadou dusmanului pentru o perecehe de mici si 2-3 beri.
      Cu alte cuvinte ...am depasit cu mult decaderea africana, care macar prin faptul ca sunt educati religios, nu au aceasi decadere morala ca tineretul prostovan occidental.

      Domnule D. D, despre mutatul in Rusia va recomand orasul sau zona din jurul orasului Soci, zona in care climatul este extrem de bland (stiu asta pentru ca am fost pe acolo ca turist atat vara cat si iarna) si exista firme americane de Real Estate, care invita americanii sa-si cumpere resedinte in Soci, care sunt muuult mai ieftine decat cele din Los Angeles sau San Francisco, zone care se pot compara cu Soci, in plus de asta pe langa confortul sporit si vremea exceptionala, mai exista in plus si acea securitate a individului, care in orasele americane mai sus amintite, constitue o mare problema.
      Sa nu uitam ca Putin a dat o lege noua care reduce radical conditiile de intrare si mutare in Rusia lege prin care occidentalii sunt incurajati si chiar invitati sa se mute in Rusia , si sa obtina cetatenia, asta chiar daca nu cunosc limba rusa, conditia fiind sa aibe o resedinta in Rusia, tara atat de mare, de [puternica, si atat de bogata, incat este condamnata la un viitor in bunastare si progres.

      Ștergere

    4. De parcă Omul "alb" e dastept:

      https://www.facebook.com/share/r/Zy4HzxsTiyNQp8Ba/


      Dar de acord cu actul de trădare a europenilor să ii speli pe cap cu toleranța față de imigranți și lipsa de prejudecăți.

      Poți să mulțumești la Soros care dadea bani și telefoane oricui se înscrie pe listele de emigranți către Europa.

      Când ai foarte mulți bani cumperi Negri din Africa!!!!



      Ștergere
    5. Robert G29 august 2024 la 12:58
      Total gresit, in America se practica discriminarea pozitiva de peste 60 de ani (affirmative action), fara de care nu ar fi existat astazi nici un doctor sau inginer negru si nicio "personalitate". Exista studii publicate despre capacitatea lor intelectuala, iar asta e o chestiune pur genetica. Asta e adevarul si oricine a avut de a face cu ei il cunoaste foarte bine. Ceva imi spune ca minti cu buna stiinta, ca sa-ti poti umfla narile si sa te simti plin de virtute pentru cateva minute. De fapt esti un marxist imputit si un tradator de rasa.

      Ștergere
    6. Robert,
      Apropos de diplome de la facultăți de prestigiu luate DE CEI BOGATI CU BANI MULTI.
      Acum câteva zile am asistat la o discuție între DOI INGINERI din cei bogați.
      Nu aveau habar cum sa insulele puterea instalata la panouri solare și care I diferenta dintre legatura în serie și în paralel.
      Acum cu bani ajungi orice!Lol!🤣🤣🤣
      Fereasca Dumnezeu sa ajungi pe mana unui doctor sau inginer din categoria descrisa de tine.
      Mori cu zile!

      Ștergere
    7. Subscriu am trăit și eu printre aceste subspecii. Confirm ce ați scris.

      Ștergere
  4. Eu ma intreb de ce omul alb a exterminat indienii din America de Nord, dar pe africani nu. Poate pentru ca era prea cald?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amerindienii au murit in mare parte(9 din 10) din cauza bolilor aduse de omul alb si nicidecum de mana acestuia care cel mai probabil nu i-ar fi învins, deorece erau depășiți numeric. In schimb, africanii sunt mai rezistenți la virusii si bacteriile aduse de europeni.

      Ștergere
    2. Eu zic că au murit de ciudă domnule. Ciudă pe colonizatorii superiori care au ucis nativii în autoapărare atunci când se instalau pe pământurile lor. Aceeași ciudă pe care o poartă palestinienii evreilor în circumstanțe dubios de similare. Coincidențe coincidențe.

      Ștergere
    3. Anonim29 august 2024 la 12:33
      Nu a fost asa cum crezi tu, i-au exterminat prin toate metodele. I-au infectat intentionat cu boli, aproape au exterminat populatia de bizoni ca sa moara de foame si i-au macelarit si direct cand au avut ocazia. Ce stii tu sunt povesti de adormit copiii. De asemenea si povestile cu indieni care dansau si cantau in jurul focului ca sa vina ploaia sunt tot basme. Si indienii erau tot niste barbari.

      Ștergere
  5. Pot sa pun pariu ca Africa nu se va ridica niciodata, cata vreme e populata de mai mult de 10% africani. E suficient sa introduci 10% africani intr-o societate moderna care functioneaza perfect pentru a o distruge. Africanii au distrus toate tarile in care au fost importati. Poti sa ii educi cat vrei, chiar mai multe generatii, ca nu iese nimic. Nu isi pot controla impulsurile si cu prima ocazie o iau razna, ies dracii din ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar cine i-o fi introdus pe negrii ăștia răi în societățile moderne? Hmm... Un mister de nedeslușit.

      Ștergere
  6. Pertinente analize. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. In ce tara din Africa ati investi?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ei, nea Dane, bag de seamă că nu îi cunoști pe africani. Nu ai trăit niciodată printre ei. Comportamentul lor de bază e foarte instabil. Dacă acum îți zambesc și se comportă normal, e posibil ca peste două secunde, aparent fără motiv, să pună mâna pe o bâtă și să te atace cu o agresivitate iesită din comun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi fix așa se comportă și rromii la noi. Și dacă vine un rrom să-ți de-a in freză și tu te ferești și îl ierți, te urmărește și fix când nu ești atent vine și îți dă un NeVeu (nevăzută) și îți sparge și capul doar că l-ai iertat.
      Eu când am învățat asta eram de vreo 16 ani, adică c/adolescent. Și ca adolescent am învățat ce înseamnă să iei un NV. Și de atunci nu am mai iertat pe nimeni. Când prind unul că a vrut să dea in mine nu-l mai iert. Îl bat până simt că renunță definitiv și irevocabil să mai bată pe cineva.

      Din păcate "bătaia e ruptă din rai".

      E și motivul pentru care comentez uneori împotriva rușilor, că îs prea ortodocși, prea iertători. Unde sunt rușii ăia neiertători? Au cam dispărut.

      Eu in locul lui Puțin atunci când au ajuns cu trupele la Kiev râdeam toată administrația din Ucraina, ii arestam atunci pe toți. Și tăiam Toate finanțele occidentale.

      Așa că dacă occidentali au devenit LGBT, rușii au devenit ambasadori ai păcii, "întoarce și celălalt obraz". Și și-o primesc in freză.

      Rusul este instituționalizat ca om, ca nație, ei asculta de ierarhie și cred în ea și jură pe ea cu sângele.

      De-aia niciodată nu vei putea cuceri Rusia sau sa ai aspirații că le faci primăvară arabă.

      Nu există nici o nație atât de instituționalizată ca rușii.

      Iar evreii care cred că îi pot foora pe ruși cu Ucraina, SUA, Mica Britanie și Franța că restul cum sunt Germania și Polonia, niște aplaudaci ai astora patru ce pupă popa evreu, se dovedesc niște incompetenți mai mari decât analfabeții funcționali din guvernul României.

      Ciolacu de exemplu e cu două nivele de IQ mai mare decât Macron, KKamala, Biden și orice european din elită. Are joc de scenă, are tupeu jegos, mereu știe cine ce vrea să-i de-a NV, și nu te iartă, se face că e iertător. Premiul Oscar ca actor.







      Ștergere
    2. De acord cu asertiunea ca ciolacu are un IQ mai mare decat aia enumerati dar sa fim seriosi, nu are IQ-ul unui om care si-a terminat macar liceul si a mai citit si 3 carti in viata lui!

      Ce Oscar pentru ciolacu? Numai dobitocii cu un IQ mai mic decat al lui il pot considera leader! Sigur, "e multi" dar nici sa-l consideram pe idiot a fi un exemplu de urmat!

      E cam ca la mult vanturata IA: face si drege dar numai idiotii nu-s in stare sa deosebeasca realitatea de o facatura IA!

      Zici de "european de elita". "Elita" aia de care vorbesti, e formata din manelisti si din cei care stiu "sa se descurce" cu banii?

      Domnul sa ne ajute daca "elita" a ajuns sa fie nu mica parte a populatiei care exceleaza prin inteligenta si evident, prin ceea ce face ea in folosul comunitatii ci, aia care "scot bani din piatra seaca", manelistii, "influencerii" si altii asemenea, care castiga bani folosind prostia celor care-i urmeaza!

      Daca acumularea banului a ajuns sa fie varful la care se raporteaza "elita", avem o mare problema, noi ca societate globala, pentru ca, chiar daca sfarsitul nu ne va veni maine, il meritam cu varf si indesat, inca din momentul; in care ne-am ales acest "zeu". Si va veni acest sfarsit, dat fiind ca desi am evoluat mult tehnologic, am involuat al naibii ca specie.

      PS Cred ca e o greseala imensa sa puna cineva alaturi, notiunea de IQ, chiar asa aiurea cum e masurata notiunea, de ciolacu, kamala, biden, trump sau mai stiu eu cine. A propos, ciuca, de ce lipseste, ca si el e "dastept"???

      Ștergere
  9. Părerea proastă ce o aveți fiecare despre bărbații și femeile africane și nu despre bogata Africa, este părerea despre voi înșivă. Africa e o oglindă în care te privești că român.
    Exact așa ce ziceți voi de africani așa se zicea și se zice încă destul despre români.
    Că nu suntem în stare de nimic, nu suntem în stare să ne unim, să ne iubim ci românii numai se urăsc între ei și se fură.
    Nu sunt africanii in stare să-și conducă țara și alții le fură bogățiile.
    La fel și noi.
    Priviți în oglindă Africa că tot ce ziceți ziceți de voi. Lor nu le pasă.
    Dar că acuma africanii vin la chinezi și ruși e că s-au săturat de 200 de ani să îi fure nemții, francezi, americanii și toți.
    Au schimbat un stăpân pe alt stăpân.
    Acum vor servi asiaticii, nu europeni, nu americani.

    Foarte bine, foarte frumos, foarte tareeeee.
    De ce?
    Că la noi nu vor veni kinezii și nici rushii să facă investiții.
    Și pe când ne vom elibera de jugul occidental, Africa va ajunge că Dubai, iar noi vom ajunge ca Ucraina.
    Vai de noi!
    Va și simțiți superiori criticând cel mai bogat continent din lume. Dar înțeleg, e critica săracului când vede ăla ce bogat e. Uită și de Dumnezeu și de oameni, și privește amărât numai că el nu are ce au alții. Suntem noi boschetari cu o țară frumoasă și furată sau africanii?
    Africanii nu vor rămâne fără țară ca ucrainenii.
    Că Soros are agenții și plătește din 2006 pe africani să emigreze aici în Europa de Vest.
    La noi nu vine nimeni sa ne de-a 2000 $ și smartphone că sa emigram.
    Noua ne-au tăiat salariile că sa plecăm și noi că fraierii am plecat toți.
    Nu știu sincer cine-i mai prost din lume, românul s-au africanul?
    Problema e că Africa nu se gata, și nu se termină.
    Dar într-o zi Ucraina se va termina și va intra in istorie.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine va trai sa vadă, copiii, nepotii dacă da Dumnezeu sa I avem, vor realiza ca nimeni nu va mai trai vreodată ca în Dubai sau cum a fost odată în Europa de Vest și Am.DeNord.
      Finita la Comedia,...si asta o spune un realist nu pesimist.

      Ștergere
    2. @cum a fost odată în Europa de Vest și Am.DeNord

      Păi de unde a început Europa?
      De unde au avut bani?

      Din Planul Marshall

      Fără planul ăla Marshall Europa de Vest rămânea ca Ucraina.
      Dacă ne-am băgat în horă cu Vesticii am crezut că om avea și noi ceva plan Marshall.
      Și ne bazăm pe Banii europeni să ne facem tunele ca în Italia și Austria. Dar banii europeni sunt o cincime din ce au fost Banii Marshall.

      Ceea ce admirați in Vest sunt fondurile Marshall și punct și de la capăt!
      Banii ăștia europeni nu au făcut prea multe. Sau mai bine zis nimic Marshall, doar să peticească niște lipsuri.

      Și nu o sa vedem banii Marshall de la vestici.

      Ce fac China și Rusia în Africa este EXACT conceptului Marshall in Europa.
      Eu cred ce a scris Diaconu in articol, felicitări pentru un asemenea demers in Romania unde avem foarte multe prejudecăți.

      Daca rușii și chinezii reușesc să facă Marshall in Africa, ne mutăm toți în Africa.


      Ștergere
  10. M-am oprit din citit după ce am dat de asta: "Iar dacă aveți vreun ban de investit vă dau rețeta cea mai simplă: teren în Africa."
    1. Uitați-vă la Africa de Sud cum au început să fie vânați albii.
    2. Africanii nu au cultură, doar totemuri. Sunt doar triburi care se bat între ele. De asta Dumnezeu i-a trimis pe albi să-i "răsplătească". Ruşii îi ajută doar în măsura în care sunt profitabili pentru ruşi. Frumoasă Africa, păcat că-i locuită.
    Punct.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu da boss vina pe zeu pentru binefacerile aduse Africii de către iudeo(-creștini). Meritul generozității colonizatorilor este strict al lor, și nu al zeului pe care îi venerează.

      Vorbești de funie în casa spânzuratului, de parcă România este un monument de civilizație, și nu o hazna țiganziată și manelizată condusă de cei mai jegoși șmenari și ce este îndobitocită voit pe zi ce trece, cu propriul accept entuziasmat.

      În ritmul actual, Africa ne va depăși fluierând.

      Ștergere
    2. DD 29/08/2024 : „ Iar dacă aveți vreun ban de investit vă dau rețeta cea mai simplă: teren în Africa.”

      DD 29/08/2013 : „ Personal consider Myanmar-ul o perlă nedescoperită încă. Domeniul care cred că va înregistra o creștere fabuloasă în perioada imediat următoare va fi turismul. ”

      NYT 20/04/2024 - What’s Happening in Myanmar’s Civil War?

      Ștergere
    3. @Anonim(ultimul): păi dacă o iei așa, iese harcea-parcea. De unde naiba sa intuiesc eu in 2013 ca in 2021 vor incepe americanii un razboi civil acolo? Dar, pentru cultura ta generală, vezi ce s-a întâmplat între 2013 și 2017 pe piața bursieră de acolo. Îți dau un indiciu: Myanpix(indicele pieței) era la 1200 in 2017. Acum e la 400!
      P.S. În general, orizontul pe care-l urmăresc eu e de 5 ani, exact așa cum fac și fondurile de investiții.

      Ștergere
  11. Rusia are clima proasta? N-as zice. In primul rand Rusia e intinsa cu clima variabila. Ti-as recomanda Crimeea - o regiune fabuloasa cu o clima fabuloasa. Desi recunosc e o opinie subiectiva, pentru ca m-am nascut acolo. In plus, Crimeea are prostul obicei sa-si schimbe des stapanul. Daca nu vrei Crimeea coasta Marii Negre, la sud de Crimeea e la fel de buna.

    P.S.: Ca bonus, Crimeea si acum pe timp de razboi e mai sigura ca 90% din locurile din Africa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin forta imprejurarilor, am petrecut o vreme la Severomorsk 3 (mai inspre sud-est) si nici acolo, nu e mereu o vreme rea! Culmea, vara, am avut chiar 22 grade, ceea ce al naibii de mult acolo dar se simteau ca 40 grade in zonele calde!

      Nu, Rusia NU are clima proasta dar daca te duci in Nord, nu te astepti sa fie cald ca in Sahara!

      Ștergere
  12. In Africa sunt cele mai vechi urme de viata! Primii oameni, conform stintei, au aparut in Africa. Africanii au distrus acolo unde au fost lasati sau pur si simplu pusi sa o faca. Daca au fost suficient de inteligenti sa transporte in spatiu si in timp (secole) capoiera, din Angola in Brazilia, inseamna ca au capacitatea. Ca au fost blocati de natiuni colonialiste, asta este altceva. ex Rwanda si ticalosii belgieni. Nu mai vb de uk, de, fr, nl, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fals ideologic, creat pentru a destabiliza profund popoarele albe. Noi nu coborâm din maimuțe. Cei care cred așa ceva, uită că în România au fost găsite în sudul țării, așezăminte vechi de peste 7000 de ani. Doar Syria se poate compara cu noi la vechime, peste 9000 de ani. Să nu vorbesc despre Asia. Aproape 13000 de ani de când sunt. Numai bine

      Ștergere
  13. Dan, salutări din Egipt (aici isi bat joc de tot potentialul posibil de la Cleopatra incoace). Btw uiti de afro-americani si de nivelul lor ?! sustii ca omul alb ii tine inca la pamant (wokeism). Btw poti sa ma adaogi pe telegram (user MM). Sanatate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am niciun user MM in asteptare. Am doar unul MMA. Ai cerut sa te inscrii în grup?

      Ștergere
    2. Salutari tot din Egypt! Salutari si tie MM! MM vrei sa vezi cum egiptenii “isi bat joc de tot potentialul posibil de la Cleopatra incoace”? Iti trimit un video despre PHARAOHS GOLDEN PARADE.
      https://youtu.be/8B9opD8Q35g?si=DQdfhrIOAQY_rWQV
      Este in engleza dar daca nu stii despre ce este vorba sunt dispusa sa-ti dau informatiile legate de aceasta parada.

      Ștergere
  14. Lucrurile vor fi mult mai simple si coerente dupa planificata depopulare.

    Marea Resetare este in plina desfasurare.

    Unii mai sus sunt ingrijorati de lucrurile marunte. Odata inregimentati electronic vor fi cu totii niste sclavi disciplinati. Chestie de doar cativa ani.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce ignori tu, e că între IQ-ul africanilor subsaharieni (negrii) și al asiaticilor e o diferență ca de la cer la pământ. În Congo ești un geniu cu un IQ de 80, care în Europa e de retardat. Studiile lui Lynn în această direcție sunt foarte clare. Asia de Est (China, Japonia, Coreea) s-a ridicat fiindcă omuleții de acolo sunt foarte inteligenți. Africa mai are de așteptat, și tot studiile lui Lynn arată că nu e de ajuns să alfabetizezi o populație ca să-i ridici brusc și susținut gradul de inteligență. E nevoie de multe generații și de un efort multidirecțional. 40-50 de ani nu sunt suficienți. Mai degrabă în 40-50 de ani vom asista la o tâmpire generalizată în Europa, datorită influxului de populație subsahariană și prăbușirii (după toate aparențele, intenționată) sistemului de învățământ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa și românii au o inteligență non-verbală foarte mare. Doar asiaticii han au mai mult decât noi la nivel global. Suntem peste europeni.
      Însă ce folos? La nivelul inteligenței verbale suntem varză.
      Iar la nivel de țară suntem trași în jos de cealaltă etnie.

      Prin selecție poți obține teoretic o societate perfectă de indivizi cu un IQ peste 180. Însă e cu adevărat perfectă? Crezi că un asiatic supraviețuiește unei plimbări pe fluviul Congo?

      Ce folos că noi, românii, avem o foarte mare capacitate de abstractizare dar suntem incapabili să construim verbal? Nu face din noi decât niște maeștri ai cifrelor și ai geometriei. Niște ingineri muți ce ating perfecțiunea.

      Nu e de ajuns. Inteligența non verbală nu te apară ci e o resursă exploatabilă de către diversele centre de Putere de-a lungul istoriei.

      Cum bogăția unei tări nu o reprezintă aurul ci oamenii ei, nu suntem altceva decât o forță de muncă valoroasă și exploatată abil de colonialist.

      Dacă un teritoriu e dezvoltat prin inteligența populației locale, nu înseamnă că acel teritoriu aparține acelei populației.

      La fel cum oamenii cred că sunt stăpânii propriilor gânduri pentru că nu pot vedea complexitatea proceselor cognitive, tot așa ei cred că teritoriul pe care s-au născut din tată în fiu le aparține. Fals.

      Ștergere
    2. ilya31 august 2024 la 09:05
      Ce dovezi ai in favoarea afirmatiei ca am avea cea mai mare inteligenta non-verbala din Europa? Nu mi se pare absolut deloc ca am excela la capitolul gandire abstracta sau la inginerie. Suntem niste primitivi fuduli, asta suntem. Suntem vai de capul nostru, dar ne credem cei mai destepti.

      Ștergere
    3. Lynn and Vanhanen (2012)

      Pentru etnia română:
      WAIS IQ Non verbal 104,5 (bărbați) 96,8 (femei)
      WAIS IQ verbal 91,8 (bărbați) 89,1 (femei)

      Ștergere
  16. am un prieten care a fost in Africa cu un ONG italian cu scopul declarat si financiar sustinut de a le fora puturi pentru apa, pentru a avea asezarile fantani.... ei lucrau la 50 grade si se rupeau sa le scoata apa, sa le faca bine si aia stateau ca trantorii si nu ii ajutau cu nimic, ba mai mult, le-au furat din echipamente si ce n-au furat, au distrus .... SI ERA APA PENTRU EI !!! GRATIS!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur era în Africa și nu în România?
      Ce descrii este fix ce se întâmplă la noi, cei cu IQ cică mai ridicat.

      De aia zic ca la noi nu trebuie sa facă nimic wef ul pentru ca NOI DEJA SUNTEM ACOLO unde ne vor ei în diagrama lor. Mai ales la ce armata de servitori trepăduși au în vârfuri.
      Pregatiti pentru foame, lipsuri, austeritate, transport în comun.
      Tinerii ITisti poate nu, dar no problem, se prind ei repede care-i CIOACA, ca doar au iq romanesc.

      Ștergere
    2. E un bun exemplu.
      Indivizii ăia sunt acolo de milioane de ani. Au supraviețuit potopului lui Noe.
      Și acum, colonialistul s-a gândit că le trebuie apă și că ei sunt incapabili să o găsească.
      Trebuie ajutați.

      Și aici intervine ideologia de moment. Africa este văzută ca un Eden ce trebuie protejat de africanii răi și modești intelectual (și care mai știu că nimic nu e gratis).

      Cum nu sunt serioși, imposibil de civilizat, distrug mediul și fură, trebuie create parcuri naturale largi și protejate prin lege în care populațiile locale nu au voie să calce.
      În asta constă colonialismul verde.

      Ștergere
    3. "Cum nu sunt serioși, imposibil de civilizat, distrug mediul și fură, trebuie create parcuri naturale largi și protejate prin lege în care populațiile locale nu au voie să calce."

      Nu africanii au nevoie de rezervatii și parcuri naționale cu platforme de vizitare ci albii vest europeni și namricanii.
      Ei consuma de 20 de ori mai mult petrol decât africanii sau chinezul de rand. Și NU VOR SA SE OPREASCA! Acolo I durerea!

      Ei vor avea doar acces la natura prin platforme de vizitare, o data p an , ca mersul la stațiune.
      Asta o zice CLAR DE TOT Agenda2030.
      Este oficial.

      Ștergere
  17. „Dacă în Rusia nu m-aș duce din cauza climei, să știți că-n Africa aș merge oricând!”
    M-a amuzat asta!
    La mine este exact invers :-)

    RăspundețiȘtergere
  18. Domnule Diaconu! Vă recomand niște articole foarte bine documentate științific. Majoritatea africanilor sînt imposibil de civilizat pt că au un IQ foarte mic și nu sînt în stare să păstreze/întrețină ceea ce au inventat/au construit cei de rasă albă.
    https://www.amren.com/news/2017/10/race-iq-evidence-arthur-jensen-philippe-rushton/

    https://www.amren.com/news/2017/12/why-race-matters-michael-levin-iq-review-jared-taylor/

    https://www.amren.com/news/2008/08/race_and_psycho/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cati africani au distrus vestigii ale civilizatiei mondiale, aflate pe pamant african? Nici unul, din cate stiu eu...

      Cati "civilizati" din America sau din vestul europei, au distrus vestigii ale civilizatiei mondiale, aflate in Africa? Toti, tot din cate stiu eu!

      Nu pretind ca sunt un aparator al africii, nici un detractor al civilizatiei europene dar... cine a facut primul transplant de inima?

      Uite-te la laureatii Nobel: 80% "americani", cu nume... numai americane nu! Daca sapi sub suprafata, nu foarte adanc, vei gasi acolo o gramada de africani!

      Nu, africanii NU au un IQ mic! IQ mic are cel care ii desconsidera si-i crede prosti!

      Ștergere
  19. E un pasaj în ‘Sezonul migrației spre nord’ care mi se pare revelator:

    « Șederea englezilor aici nu a fost o tragedie, așa cum credem noi, nici o binecuvântare, așa cum susțin ei. A fost o mare dramă care, în timp, va deveni legendă.

    Apoi l-am auzit pe Mansour spunându-i lui Richard: ‘Ne-ați inoculat boala economiei voastre capitaliste. Ce ne-ați dat în afară de o mână de companii capitaliste care ne-a supt sângele - și încă o fac?’

    Iar Richard ii răspunde. ‘Acest lucru dovedește că nu vă puteți lipsi de prezența noastră. Obișnuiați să vă plângeți de colonialism și când am plecat ați creat legenda neo-colonialismului. Se pare că prezența noastră, declarată sau ascunsă, este la fel de necesară vieții voastre ca aerul și apa’.

    Și niciunul dintre ei nu era supărat. Schimbau astfel de cuvinte și râdeau, la o aruncătură de băț de Ecuator, dar separați de un abis istoric de netrecut.»

    RăspundețiȘtergere
  20. Noi suntem animale vorbitoare pentru africani:


    https://www.instagram.com/reel/C_QhfURIe55/?igsh=Mmpya2UzdGt4ODFm

    RăspundețiȘtergere
  21. L’humain BlockChain ?
    https://prospectivenews.blogspot.com/2024/08/lhumain-blockchain.html

    RăspundețiȘtergere
  22. Am calatorit in vre o zece tari africane in pandemie si inainte si am vazut in timp de zece ani progresul evident a doua dintre ele : Namibia si Tanzania . Evident inseamna scoli noi , sosele / infrastuctura mai buna ca a Romaniei raportat la relief si suprafata , , turism
    Calatoriile mele au fost alaturi de un bauat de 13/15 ani deci , am fost expusa , dar nu m am simtit amenintata
    E drept nu m am expus in chiloti de jeans pe strada , n am avut obiecte valoroase si n general am avut ghizi cu o reputatie buna
    Oamenii sunt deoarte de a fi prosti , sunt mai descaurcareti ca multi europeni mai ales generatiile de europeni sub 30 de ani ,
    O data a fost ziua baiatului meu si din proprie initiativa i au facut la marginea cuvilizatiei cum spuneti , un tort mic si l aua adus cu cantece zambind si bucurabdu se ca i fac ubui copil gonit de pandemie din tara lui , o bucurie
    Sunt seriosi sau cei pe care i am intalnit au fost , am strabatut mii de km cu ei ca soferi , am mancar cu ei la masa , ne tinesu cont de ce s afacem sj ce sa nu facem
    Mai zic ca la un hotel mi au ratacit pasaprorul si seful hotelului a mers cu mine la politia locala , la serviciul de pasapoarte din capitala tarii si cu e dreot , o mica atentie / 10 usd mi am luat intr o ora actele necaare pt ca sa mi se elibereze pasaport de tranzit
    Eu stiu cum se scoteau la NOI pasapoarte acum 20 de ani asa ca , ciocu ‘ mic 😊
    Au bogatii imense , IMENSE , o clima buna , un peisaj fantastic si sa stiti ca si doresc sa INVETE
    Scoala costa , cea secundara cca 1000 euro pe am si nu e parinte care sa ni doreasca sa si vanda un rinichi si sa aiba un copil educat
    Cand ii vezi pe drinurile alea salbatice cum vin de nicaieri sute se scolarei cu ghiozdane n spinare si marsaluiesc spre scoala , cu uniforme si in Tanzania cel putin cele mai albe sosete si camasi in pamantul ala rosu , iti dai seama ca tara aia va avea un viitor
    E drept , depinde de cat de repede ii va acapra tehnologia acum zece ani nu aveau telefoane acum da
    Dar , asa umbla zvonuri ca cel mai bogat om din Romania 😊a cumparat mult teren in Tanzania langa Ngoo Ngoro , , Tiriac e orice doar dobitoc nu , as aca ceva e
    Doar ca africanii nu vand pamant ca prostii de romani
    Ei concesioneaza , nu iei cetetenie 🤣nu mai visati , au reguli mult mai stricte ca noi
    Noi muritorii , ei , cei care pot si aici orice pot si acolo
    Ierarhia , se pastreaza nu fiti naivi

    RăspundețiȘtergere
  23. Există articole comandate de guvern ce bine o ducem noi și ce rău se trăiește în Rest, similare cu retorica ceaușistă:

    https://project-e.ro/2024/08/29/chirii-vestul-europei-in-colaps-imobiliar-romania-ramane-o-oaza-de-stabilitate-in-fata-crizei-locuintelor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vax!

      Buna parte din "retorica" ceausista, era bazata pe realitate. Actuala propaganda, e un soi de SF bazata doar pe dorintele propagandistilor.

      Ștergere
  24. Eu cred ca asistam la cea mai frauduloasa impartire a lumii...Bricsul daca faceti o analiza foarte sofisticata ve ti observa ca este dominat de capitalul occidental...chair si im China comunista...Ce inseamna acest lucru?Inseamna ca avem doi poli de putere economica ,care aparent sunt contradictorii dar care in realitate sunt conduse de aceasi putete oculta care ne pregateste numai lapte si miere in BRICS...Este aceasi gorma de exploatare doar ca iti da senzatia ca esti mai liber...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Împărțirea lumii poate fi doar de un fel,
      între noi, pulimea și ei miliardarii.
      Poți uita linistit referitor la nu știu ce alianțe fantasmagorice, asa cum de fapt ai si dedus parțial.
      Ei, toți sunt un colectiv care au diverse sarcini de rezolvat ptr schimbarea completa a paradigmei actuale intr una "carbonica"
      Este simplu.

      Ștergere
  25. https://mariustuca.ro/actualitate/romania-china-2024-zece-ani-de-absenta-pierderea-memoriei-si-prieteniei-traditionale-71951.html

    RăspundețiȘtergere
  26. un alb inventeaza ciocanul. un asiatic face 10 ciocane de proasta calitate. un negru iti fura ciocanul si-ti da cu el in cap.

    RăspundețiȘtergere
  27. ce crestere de pib au ei e direct proportionala cu explozia demografica. africa va arata peste 20 ani asa cum arata si azi.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)