vineri, 23 august 2024

Tranșarea meciului SUA vs China la capitolul excesului imobiliar


Citesc o analiză a celor de la Goldman referitoare la piața imobiliară chineză. În mare sunt cam aceleași poncife pe care le tot văd, actualizate cu cifre din statisticile recente și puse în context pentru a rezulta ceea ce și-ar dori SUA. În mare, cei de la Goldman remarcă rezultatul încetinirii tranzacțiilor de pe piața chineză. Cum nu prea se mai construiește, e clar că încep să apară deteriorări la nivelul producătorilor de materiale de construcție. Cei de la Goldman se opresc cu analiza lor la piața oțelului, unde se remarcă o încetinire teribilă a activității și o scădere bruscă de profitabilitate. Cea ce e corect deoarece rezultă din date publice. Doar că mai e ceva.

Analizele de acest tip au împachetat în ele ceva aspirațional: credința nețărmurită că piața imobiliară chineză va face implozie după șablonul celei japoneze, urmând astfel o lungă perioadă de stagflație. Ceea ce ar conveni de minune Americii. Doar că e o chestiune care nu cadrează: China nu este o țară aflată sub ocupație americană. Asta înseamnă că nu vei vedea niciodată FMI-ul mergând „cu asistența” la chinezi pentru a le elibera „soluția salvatoare”(a se citi „termenii capitulării”). De asemenea, Banca Centrală a Chinei nu e o instituție subordonată SUA, iar politica sa nu este, sub nicio formă, una de independență față de stat. De aceea Banca Centrală a Chinei nu are ca obiectiv „lupta cu inflația” - precum cele care „luptă coordonat la nivel global” - ci asigurarea unui framework necesar dezvoltării pe termen lung a economiei chineze. E interesant, din acest punct de vedere, studierea diferenței dintre Banca Centrală a Rusiei - care prin recenta creștere nejustificată a dobânzilor a oferit băncilor partea leului  - și Banca Chinei care oferă nu doar dobânzi mici, ci coordonează întreg sistemul bancar al țării spre susținerea inițiativelor economice. De aceea vedem startupuri chinezești care apar peste noapte cu produse inovative și care reușesc să scaleze impecabil, la fel cum vedem conglomerate industriale care au parteneriate solide cu băncile, în care ambele părți urmăresc rezultate pe termen lung. Să lăsăm însă pălăvrăgeala de-o parte și să ne concentrăm pe ceea ce contează.

Tot mai desele analize ale „deficiențelor Chinei” seamănă ca două picături de apă cu zicerea neaoșă referitoare la paiul din ochiul celuilalt. Niciodată americanii nu se apleacă spre analizarea bârnei din ochiul lor. O analiză a pieței americane a creditului ne arată dimensiunea giganticei bule care s-a dezvoltat acolo. Astfel, țara cu PIB-ul de 28 trilioane $ are o datorie totală de peste 99 trilioane. Nu e ceva ciudat aici? Dacă vom pătrunde și mai adânc în situație, vom vedea un alt element interesant, anume faptul că intervenția din 2008-2009 nu este rezolvată ci, mai rău, înrăutățită. Fac o paranteză pentru a le preciza tuturor că în perioada care-a trecut de atunci am urlat precum câinele la lună în ceea ce privește falsitatea „redresării” de atunci. Și-o să înțelegeți imediat de unde vine povestea.

Un indicator al pieței imobiliare care ar trebui să ne dea de gândit este cel referitor la numărul de unități locative pe cap de locuitor. De ce aduc acest aspect în față? Pentru că a făcut ocol știrea ventilată de Reuters cum că „e posibil ca nici măcar populația de 1.4 miliarde de locuitori să nu acopere numărul de unități locative construite în China”. De unde venea problema? Din faptul că numărul total de metri pătrați construiți era împărțit la media spațiului locativ actual al Chinei, care nu ține cont de dinamică. Standardele locative la care s-a ajuns acum în China sunt infinit mai bune decât cele americane. Știu că pare imposibil, mai ales în condițiile în care persistă imaginea maghernițelor chinezești în care se înghesuiau familii numeroase. Doar că realitatea de azi e total diferită. În primul rând, locuințele chinezești la standardele actuale(inclusiv cele sociale!) sunt mai înalte și mult mai luminoase decât cele americane, fapt care conduce la necesitatea unei suprafețe mai mari a camerei. Când fac împărțeala, analiștii occidentali utilizează media actuală de aprox. 45 mp pe persoană, cu toate că unitățile locative noi sunt mult mai mari(acești 45 mp sunt includ în calcul și vechile locuințe, care sunt demolate pentru a le oferi oamenilor standarde locative contemporane). Pentru comparație, în SUA avem o medie de 72 mp pe persoană, în condițiile în care locuințele(chiar și cele noi) sunt substanțial mai mici, din motivele expuse! Cu alte cuvinte, chinezii au cel puțin un spațiu de manevră dublu față de media americană, însă dacă ținem cont de standardele la care s-a ajuns acolo, ne rezultă o valoare mult maim generoasă.

Revenind la indicatorul despre care am discutat, trebuie să remarcăm un element interesant: SUA se află la un maxim al numărului de unități locative pe cap de cetățean. De ce? Pentru că oamenii „au simțit” oportunitatea din zona proprietății reale și au cumpărat pentru a beneficia de ceea ce acei „guru financiari” pe care-i tot auziți, propovăduiesc ceea ce se numește „venitul pasiv”. Cu alte cuvinte, te împrumuți, cumperi o casă, pe care apoi o închiriezi cu un preț superior ratei și astfel câștigi pe spatele chiriașului. Cu cât piața e mai speculativă - impulsionată de generozitatea Băncii Centrale care practică dobânzi derizorii - cu atât acest gen de business este mai prezent. Vârful fenomenului îl vedeți în Canada unde se speculează nu doar pe ipotecă/închiriere ci și pe diferența de preț dintre proiectul pe hârtie și cel finalizat(e plină piața de speculatori care dau avansul pentru apartamente/case luate în stadiul de proiect, revânzând obligația de cumpărare aproape de finalizarea imobilului, adică înainte de a trebui să achite prețul și încasând diferențe substanțiale). 

SUA, așadar, se află la un maxim absolut al numărului de imobile pe cap de locuitor. Și mai interesantă e concentrarea acestor imobile: acestea se află în mâna generațiilor BabyBoom(42%) și GenX(30%). Millennial-ii au doar 18% din totalul imobilelor. De fapt ce s-a întâmplat? Generațiile mai bătrâne, beneficiind de o structură mai solidă a veniturilor, au fost clienții ideali ai băncilor pentru acest tip de investiții. Astfel, aceștia au fost cei care, din dorința lor de a avea ceva palpabil în mână, au condus la supraevaluarea pieței imobiliare. Mai mult, generațiile mai tinere nu și-au mai permis să-și cumpere imobile, astfel încât au fost nevoite să-și închirieze de la generațiile mai vârstnice. 

O bulă este însă o bulă și, mai devreme sau mai târziu, va bubui. Iar aici vine partea frumoasă: cu toată imigrația ilegală - utilizată de democrați pentru poza frumoasă a unei populații în creștere dinamică, în SUA avem un număr mult prea mare de case, ajuns la epuizare. Construcțiile de noi imobile aproape au înghețat deoarece s-a ajuns la o limită absolută: nu mai există „carne proaspătă” care să participe la schema ponzi imobiliară de acolo. Astfel, în timp ce în China construcția de noi imobile a luat o pauză necesară reechilibrării, în SUA a înghețat totul deoarece efectiv nu se mai poate. După ce americanul „care-o duce bine” are, în afara casei proprii, o casă de vacanță și cel puțin una pe care-o închiriază, intrarea pe piață a unor noi imobile a devenit imposibilă. Și totul s-a anchilozat „în așteptarea verdictului”, toată lumea privind cu teamă spre „ziua judecății piețelor”, atunci când „se dă cu sec”.

De obicei, când aduc în atenție aspectul spargerii bulei imobiliare, toată lumea mă întreabă cu disperare „ce e de făcut”? Păi ce să fie de făcut? Dacă ai casa ta, pe care o ai plătită, nicio bulă imobiliară de pe lumea asta nu te poate îngenunchea deoarece tu locuiești în propriul spațiu locativ, astfel încât, indiferent dacă prețurile cresc sau scad, pentru tine tot aia e. Mai mult, poți avea oportunitatea unui „flip imobiliar”, vânzându-ți actuala proprietate și mutându-te într-una mai mare deoarece la un preț mai mic al imobilelor ți-ai putea permite suplimentarea de spațiu. Dacă însă ești prins într-o schemă de „venit pasiv”, trebuie să-ți faci o analiză pentru a vedea dacă-ți poți permite riscul. Nu-ți spun să vinzi acum, ci să vezi dacă îți poți permite o perioadă mai lungă de diminuare a prețului imobilelor. Și aici avem în vedere un ultim aspect pe care-l vom sublinia azi.

Atât China cât și SUA își controlează Băncile Centrale. În timp ce China evită un dezastru imobiliar prin continuarea finanțării șantierelor deschise, pentru finalizarea imobilelor începute, e de așteptat ca și SUA să opteze pentru „temporizarea picajului imobiliar”. În SUA, fără doar și poate, o corecție de cel puțin 50% a prețului este necesară, fapt care va avea impact și asupra celorlalte piețe aflate sub ocupație americană. Posibil ca strategii de acolo să aleagă o variantă care să tempereze căderea(nu-mi dau seama cum) și care să întindă „plata prețului” pe 8-10 ani. Repet: nu știu cum vor face asta, dar e foarte probabil să încerce spargerea bulei cu pipeta, cu toate că nu s-a mai reușit până acum așa ceva. De aceea e posibil ca scenariul stagflaționist să-l vedem în toată splendoarea sa nu în China ci, culmea, în SUA unde, pe moment, aceasta este singura opțiune viabilă.

23 de comentarii:

  1. Non, mon cher ! E ca la Radio Erevan: nu sualistan controlează Banca Centrală-FED, ci Banca Centrală-FED controlează sualistan.

    RăspundețiȘtergere
  2. @19:34, 22 August
    Dacă elitismul vestului se desființează impreuna cu elitele sale(proces în derulare) care vâra continuu bățul în gardul altora se va termina și cu conceptul de dictatura.

    Motivul pentru care Ceausescu nu ne dădea pașapoarte era MAMONA, atractia materiala a occidentului.

    Dispărând aceasta atracție, dispare și dictatura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din 1.4 miliarde de chinezi doar 3-400 milioane din Sud-estul tarii o duc bine. Restul de un miliard stau tot în maghernite .

    Deși au orase intregi construite, nu au energia electrică necesara popularii lor.
    Dacă ar face o, si acel miliard ar ar porni A/Condiționate în același timp, ar fi end-game, stopJoc.
    Analiștii energetici afirma ca în cazul în care se hotarasc sa furnizeze acea energie electrica, ei trebuie sa stingă curentul din alte regiuni uriase, cum ar fi UE, si alți superconsumatori planetari.

    La fel se prezintă și situația automobilelor pe care daca le ar porni acel miliard din maghernite...ar duce instant la stop joc planetar.
    Trageți singuri concluziile!
    Gândiți!

    CC

    RăspundețiȘtergere
  4. Oamenii care lucrează în științe, învățământ, medicină, justiție, armată, jandarmerie, poliție și administrație publică își păstrează locurile de muncă, sunt plătiți, își păstrează statutul social și obțin avantaje suplimentare de natură materială sau sub formă de servicii doar dacă execută, întocmai, ordinele și procedurile ce sunt stabilite de forurile profesionale de conducere.

    Că este vorba despre științe, învățământ, medicină, justiție, armată, jandarmerie, poliție sau administrație publică... orice for profesional de conducere este format din cadrele ce se află cel mai sus din punct de vedere ierarhic, ca urmare a numirii lor politice.

    Scopul principal al ordinelor și procedurilor care reglementează activitatea salariaților din științe, învățământ, medicină, justiție, armată, jandarmerie, poliție și administrație publică este satisfacerea intereselor oamenilor care conduc Lumea: iezuiții de la Vatican, familiile regale și cele nobiliare, bancherii, militariștii, industriașii, latifundiarii și politicienii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Primul robot bucătar apare în China, din SUA ce avem în afară de iPhone?
    Până scoate SUA primul robot in bucătărie în China vom fi la al 10-lea model cu upgrade și soft de spălat și haine.
    Yeey să ne bucurăm!!!
    Cei tristi in acest moment istoric vor înțelege în sfârșit cum au trăit românii sub comunism. Dar acum ne bucurăm că în sfârșit roboții au venit, și nu din SUA cum se tot lăuda Hollywood. Într-adevăr azi e o zi istorică. Nu că era ziua Republicii Socialiste România, ci că astăzi au aterizat roboții de bucătărie. Un moment care nu va fi uitat niciodată, ca atunci când a apărut primul iPhone, primul calculator, primul virus.

    Link către viitor:
    https://www.theverge.com/2024/8/19/24223629/unitree-g1-robot-humanoid-price-release

    RăspundețiȘtergere
  6. Datoria SUA
    https://www.foxbusiness.com/economy/us-national-debt-tracker

    RăspundețiȘtergere
  7. Trist, primul robot care se sinucide, ce vremuri am ajuns, până și robotul pe care se bazează unii idioți din vârful lanțului economic își fac sepuku că nu mai suportă să fie condus de niște analfabeți functionali:

    https://www.instagram.com/reel/C8txSxgozo_/?igsh=MXBjdXE1NXM0MHJkMQ==

    Oamenii care servesc astfel de analfabeți funcționali ar trebui să se gândească serios la morala acestei povești.

    RăspundețiȘtergere
  8. Atat timp cat China are propria moneda care nu este legata de alta, nu va cadea piata imobiliara, dar daca apare o criza de transport prin stramtori si una de razboaie locale sau civile prin zonele prin care importa sau exporta, Hallelujah. Hegemonul ar fi vrut sa para ceva natural, dar se pare ca nu mai merge, asa ca a inceput sa se maneifeste naturalul in Bangladej, Burma, Siam, Malay etc.
    China va trebui sa-si asigure necesarul de proteine (carbohidratii nu cred ca mai sunt la moda;) ca sa nu aiba revolutie si un nou Mars Lung, sursa sperantei este Russia si stanurile. Oricum chinejii sunt cam gata dupa ce se prefigureaza, conducerea insa spera sa se scoata. Va reusi ?
    Oricum ar fi interesant de revazut cum a aparut comunismul acolosa, pentru cei care nu stiu bine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Păi în Occident când ești mort ți-ai achitat datoria.

    Acum nu mai e ca pe vremurile romantice ale europenismului cu mitul său Faustian, azi sufletul nu mai valorează CEVA încât să-l vinzi sau să-l mai cumpere cineva.

    Azi ai luat datorie ai cumpărat moarte.

    Iar sistemul are grijă să-ți crească treptat datoria până când doar moartea o mai poate achita.

    E o linie a sistemului peste care unii trec, și până la linie reclama împrumuturilor este roză.

    Odată trecută linia ai intrat pe contrasens și dacă nu ai noroc să nu vină vreo mașină pe contrasens ai intrat în jocul și cueremul unor accidente în care tu nu ești pregătit ca și cascador.


    RăspundețiȘtergere
  10. Cum capitalismul nu oferă o pauză economică de la emisiunea datoriei ne aruncăm în aberationismul economic.
    Ce zic algoritmii?
    Aberationismul economic, așa cum l-ai descris, pare să se refere la o situație în care complexitatea și acumularea datoriilor devin copleșitoare, ducând la disfuncționalități economice majore. Conceptul de „jubileu” în acest context face referire la iertarea masivă a datoriilor, ceea ce ar avea potențialul de a relansa economia prin eliminarea poverii datoriei.

    ### Cine ar pierde într-un jubileu?
    Într-un jubileu, principalele pierderi ar fi suportate de:

    1. **Creditori**: Instituțiile financiare, băncile și investitorii care au împrumutat bani ar pierde valoarea activelor lor (datoriile pe care le dețin). Aceasta ar putea duce la prăbușirea unor instituții financiare dacă nu sunt susținute de guvern sau alte mecanisme de protecție.

    2. **Economiști individuali și deținători de obligațiuni**: Persoanele fizice care au investit în obligațiuni sau alte instrumente de datorie ar vedea cum valoarea acestor active scade dramatic sau chiar dispare complet.

    3. **Reputația sistemului financiar**: Un jubileu masiv ar putea submina încrederea în sistemul financiar, ducând la o instabilitate pe termen lung, deoarece creditorii ar putea deveni mult mai reticenți în a împrumuta în viitor.

    ### Cine ar pierde în aberationism?
    Într-o economie dominată de aberationism, pierderile ar fi suportate de:

    1. **Debitori**: Într-o situație de datorii complexe și neadministrabile, debitorii ar fi împovărați de plăți masive de dobânzi și de dificultăți economice, ceea ce ar putea duce la falimente pe scară largă și la o stagnare economică.

    2. **Economia reală**: Economia ar putea suferi din cauza lipsei de investiții productive, deoarece resursele sunt direcționate în principal către plata datoriilor, mai degrabă decât către creștere și dezvoltare economică.

    3. **Guvernele**: Statele ar putea fi forțate să intervină pentru a salva instituțiile financiare și pentru a stabiliza economia, ceea ce ar putea agrava datoria publică și ar putea duce la măsuri de austeritate, afectând bunăstarea generală.

    ### Concluzie
    - În cazul unui **jubileu**, creditorii și deținătorii de active financiare ar fi principalii perdanți, în timp ce debitorii și economia generală ar putea beneficia de o eliberare a poverii datoriilor, facilitând o relansare economică.
    - Într-o situație de **aberationism**, pierderile ar fi mai generalizate și ar afecta atât debitorii, cât și economia în ansamblu, dar creditorii ar continua să câștige temporar din plățile de dobânzi, până când datoria ar deveni neadministrabilă.

    Ambele scenarii implică sacrificii și riscuri diferite, iar alegerea între un jubileu și menținerea unui sistem aberant de datorii ar depinde de prioritățile sociale și economice ale unei națiuni sau ale comunității internaționale.

    Concluzia populimii: Că pentru câțiva cretini ai occidentului care se numesc "creditorii", adică niște paraziți economici pe spinarea muncitorimii, care în caz de apocalipsă "ar continua să câștige temporar din plățile de dobânzi, până când datoria ar deveni neadministrabilă" se va sacrifica economia mondială ca în Pandemie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jubileul descris sus pare o cădere a prețurilor per acțiuni și banii se topesc. Ar însemna să cadă Toate piețele bursiere din lume. Apoi că într-un joc domino ar scădea prețul tuturor locuințelor din lume. Ești cu capu?

      Ștergere
  11. Si-ar dori China sa fie in locul Japoniei. Scaderea de populatie va fi mai abrupta, taxele comerciale mai mari, somajul la tineri e deja mare. Cred ca singura solutie e sa le dea casele gratis la tineri plus alte beneficii, pentru a intemeia familii cu minim 3 copii. Sa vedem...

    RăspundețiȘtergere
  12. Si la noi cand prevedeti spargerea bulei ? Ca a ajuns ridicol ca o casa ls tara din bca sa coste mai mult de 100k euro chiar cu 1000m2 teren

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu unde ati vazut dvs. asemenea preturi, ca eu urmaresc siturile de ani de zile si n-am vazut asa ceva decat la sanchi, totul e negociabil daca vrei neaparat sa vinzi.

      Ștergere
  13. Ce ne puteti spune despre haosul de la snmangalia ?

    RăspundețiȘtergere
  14. In the streets of Baghdad:

    "The beginning of the post-American era."

    https://t.me/rocknrollgeopolitics/12465

    RăspundețiȘtergere
  15. Analistul militar și comentatorul geopolitic Andrei Martyanov (    / @smoothiex12  ) dezvăluie adevărul din spatele ofensivei de la Kursk în curs, pe măsură ce Ucraina pierde mai mult teren în prima linie. Viitorul conflictului atârnă în balanță, iar acest flux este un must-see pentru a înțelege totul.

    https://www.youtube.com/live/wI127Wz6RG8?si=1gM0dIs5sXBUhuk_

    RăspundețiȘtergere
  16. https://www.youtube.com/live/wI127Wz6RG8?si=1gM0dIs5sXBUhuk_

    Foarte tareeeee analistul Andrei Martyanov.
    Ne spune că SUA e cu o generație sau două în urmă la dezvoltarea armelor și de ce. Explică ca pentru proști după jumătatea interviului. Îți crează imaginea unei SUA similară cu America de Sud, nu mai dețin nimic în noua eră de azi. Tot ce știu bine sa joace este Teatru politic. E singura lor carte. In rest e cacealma cu ce aveau ei mai bun rămas din 1991. De atunci nu s-au mai dezvoltat.
    Au crezut că au câștigat și s-au culcat pe o ureche.


    RăspundețiȘtergere
  17. „În timp ce China evită un dezastru imobiliar prin continuarea finanțării șantierelor deschise, pentru finalizarea imobilelor începute...” Si atunci nu inteleg care e treaba cu zecile de blocuri noi demolate in China.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Treaba" este ca au realizat ca în lipsa unor surse noi de generare de neutroni în următorii cel putin 50 de ani, ei nu vor putea electrifica acele orase și ca urmare le niveleaza.
      Principala sursa a viitorului rămâne energia atomica insa NU CEA GENERATA IN FORMA ACTUALA DE CATRE CENTRALELE ATOMICE, complet depasite din lipsa acuta a 235-ului, ci cele bazate pe Thoriu și U238, ambele în abundenta pe pamant.
      CC

      Ștergere
  18. "Strazile sunt pline de aur care astepta sa fie adunate de cineva" - Walter White "Heisenberg", Breaking Bad, Sezonul 5, Madrigal, ep.2

    RăspundețiȘtergere
  19. USA isi controleaza FED ul?...Eu stiam ca FED ul este Banca Centrala a lor
    ...Nu cred ca este control acolo

    RăspundețiȘtergere
  20. E un nonsens ca sa i spui exces, unui consum oarecare, cand ai tiparit si ai dat ieftin cu imprumut, banii pentru el.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)