sâmbătă, 31 august 2024

Din nou despre marea separare tehnologică


În urmă cu mai bine de 10 ani vorbeam despre separarea tehnologică și ce anume va presupune aceasta. Mulți îmi spuneau atunci că sunt nebun. După care a venit la putere Trump și a simțit că-i fuge pământul de sub picioare când a aflat de programul „Made in China”, inițiat de Xi Jinping. Așa că a început să dea lovituri furioase companiilor tehnologice chineze. Atunci am repetat că se va produce o separare tehnologică, timp în care aceiași deștepți spuneau că, iată, vorbesc vorbe-n vânt întrucât China e pe cale de a fi distrusă de politicile lui Trump.

Între timp, practic printr-o lovitură de stat, Trump a fost înlăturat de la Casa Albă. Însă politica SUA față de China a rămas neschimbată. Ba, mai mult, chiar s-a accentuat. Rezultatul? Un  fiasco! Pentru a înțelege, vă voi face un rezumat. Conform inițiativei „Made in China”, țelul era ca în industriile cheie selectate, Imperiul Celest să fie prima sau între primele cinci țări la nivel mondial. Care-s industriile? Vi le enumăr acum: IT, robotică, energie verde/transport verde, echipamente aerospațiale, tehnologie maritimă, tehnologie feroviară, echipamente de putere, materiale noi, medicină și agricultură. În toate aceste domenii, înainte de 2015 China era un imitator al celor mari. Unde se află acum? În majoritatea domeniilor pe primul loc. Iar sancțiunile pare că au ajutat! 

N-o să stau să analizez fiecare caz în parte deoarece vreau să vă prezint o situație mult mai interesantă. Dar pentru aceasta trebuie să ne uităm și la cealaltă „putere revoltată”, Rusia. Aici treburile păreau mult mai abrupte. Sectorul tehnologic rusesc era în pom, dependent aproape total de Occident. De aceea, la momentul sancțiunilor, treburile au devenit crâncene întrucât rușii erau total dependenți - atât hardware cât și software - de Occident. Sancțiunile i-au lovit în moalele capului, iar de salvat i-au salvat două elemente: în primul rând „nebunii” care continuaseră să studieze fenomenul tehnologic în esența sa, ba chiar să inoveze în domeniu, fără a fi sprijiniți de nimeni, iar de partea cealaltă importurile paralele(care au avut un procent covârșitor). După eforturi imense, Rusia a reușit să se autonomizeze din punct de vedere software 100%, iar din punct de vedere hardware undeva la 60%, cu mențiunea că acum orice restricție n-o mai afectează. Însă cu totul altceva e de urmărit aici. 

Fotografia de moment e următoarea: Occidentul încă este liderul incontestabil pe plan tehnologic, însă nu va putea face față asaltului Chinei. Deja sunt vreo 3-4 producători care sunt extrem de aproape de realizarea litografelor UV, astfel încât China va fi total autonomă din punct de vedere tehnologic. Aici vorbesc despre tehnologia actuală de producție a circuitelor integrate, însă merită amintit și proiectul de utilizare a unui accelerator de particule pentru litografiere, proiect care va duce microelectronica în zone de nevisat până în urmă cu câțiva ani. Ceea ce vreau să subliniez este că Occidentul urmează să fie depășit de China deoarece stăpânirea tehnologiei actuale nu mai e atât de grea precum în trecut. Marea majoritate a informațiilor există, astfel încât, pur și simplu, oricine vrea, până la urmă face saltul. 

Ceea ce mulți ar fi așteptat, nu s-a văzut încă. Probabil vă întrebați ce? În contextul sancțiunilor, cei mai mulți s-ar fi așteptat ca China să sară în ajutorul aliatului rus. Doar au anunțat-o în atâtea rânduri, iar întâlnirile dintre Putin și Xi sunt dintre cele mai cordiale. De ce nu s-a întâmplat asta? Înainte de a vă da răspunsul vă voi spune doar că sunt o groază de firme chinezești importante - de exemplu Xiaomi - care și-au întrerupt relațiile comerciale cu Rusia de teama sancțiunilor. Ce se întâmplă?

La prima vedere vom putea spune că rusului îi este tras covorul de sub picioare de către chinezi. Doar că ați uitat un element esențial: i-ați văzut pe ruși solicitându-le chinezilor ajutorul? Tot ceea ce se petrece în relațiile comerciale din domeniul microelectronic între China și Rusia este o continuare a relațiilor de dinainte de sancțiuni. Rușii nu au cerut ajutorul nimănui? De ce? Pentru că nu vor să se afle la remorca unei alte puteri. Ceea ce s-a întâmplat cu domeniul tehnologic după confruntarea din Ucraina a fost un duș rece din care au înțeles că, în lumea de azi, ori ești autonom tehnologic ori nu mai ești! Așa că au început să-și reia producția internă. 

O să râdeți: au făcut un litograf, dar care e capabil sa lucreze în tehnologia de ... 350 nm. Dumnezeule, Samsung și TSMC atacă tehnologia de 1 nm, ce realizare e asta? Pare o glumă bună. Știți cum se spune? Bun, prost, atâta timp cât îmi ține de foame și e făcut de mine e excelent! Cam ăsta ar fi răspunsul rușilor care-și propun, de exemplu, ca până în 2030 să ajungă la autosuficiență în tehnologia de ... 14 nm. Adică de 14 ori mai înapoiați decât vor fi occidentalii în maxim 2 ani. Asta dacă rușilor le merge treaba. Despre ce e vorba, totuși??

De fapt rușii nu urmăresc un rol de lideri în tehnologia occidentală. Știu că nu au nicio șansă pe această iterație întrucât au început-o prost și nu de acum, ci din anii 80!  Dar, de asemenea, știu și că dacă nu ești capabil să stăpânești cât de cât această tehnologie ești pierdut. De aceea, în domeniul microelectronicii autosuficiența în domeniul de 20 nm este cât se poate de benefică. Da, știu, nu vor concura niciodată cu Huawei, Apple, Samsung la telefoane, dar dacă au nevoie de echipamente militare sau de tehnologie digitală de comunicație își pot fi auto-suficienți în tehnologie de 20nm. Chiar dacă asta înseamnă tehnologie de (ante)penultimă  generație. 

Însă domeniul în care excelează rușii este ceea ce aș numi „cealaltă tehnologie”. Care-i aia? Ei bine, cea care urmează, care încă n-a ieșit la vedere și la al căruyi start s-au așezat deja. Să vă dau un exemplu: recent, au ieșit la lumină cu un magnet 2D. E o tehnologie care e de-a dreptul demențială: un magnet care atrage doar obiectele perfect aliniate în plan cu el, fără a atrage nimic de deasupra sau de dedesubtul său. Primele descoperiri în domeniu au fost făcute prin 2017, dar rușii vin deja cu o tehnologie care poate produce la scară magneți 2D!!! Vi se pare o jucărie? Păi nu e întrucât o asemenea „jucărie” va sta la baza unor generații de circuite integrate care ar putea funcționa în tehnologie la nivel atomic. Acum vi se mai pare o jucărie? Nu mai vorbesc despre capacitatea ca, prin utilizarea unor asemenea magneți, să scalezi computerele cuantice. 

Dar vă voi mai spune și altceva. Rușii progresează teribil într-un domeniu care poate părea arhaic, dar care nu și-a spus ultimul cuvânt în dezvoltarea omenirii: cel analogic. Simt cumva un zâmbet sarcastic? N-ar trebui! Să vă spun povestea: la Universitatea din Samara a fost prezentat un „computer fotonic”. Totul se învârte în jurul unui procesor fotonic construit experimental la universitatea menționată, iar testele reale ar urma să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Care-i relevanța mașinăriei? Păi, ca să vă dau un exemplu, este capabilă să recunoască forme cu o acuratețe sporită și cu o viteză de câteva sute de ori mai mare decât actualele sisteme bazate pe AI(rețele neuronale). Vi se mai pare o bagatelă? E o tehnologie analogică, portată în lumea digitală și capabilă să interfațeze cu aceasta. Aplicată cum trebuie ar putea oferi un „boost” teribil întregii zone AI! Domeniul analogic a fost lăsat în urmă de digital, dar vă spun că nu și-a spus ultimul cuvânt, iar limitele sale, pur și simplu, nu există! Analogicul este o iterație lăsată neterminată din punct de vedere tehnologic și care e preluată de ruși din mers. 

Am amintit doar despre calculul cuantic, probabil singurul domeniu de viitor în care cele trei puteri ale lumii concurează umăr la umăr. Însă am ținut să vă fac un altfel de tablou pentru a înțelege cam pe unde ne situăm și ce anume ne va aduce ceea ce eu am numit „separarea tehnologică”. Așadar, care-i harta de moment?

Occidentul este puterea retardată/defenerată, cea căreia îi este furat de sub picioare domeniul tehnologic actual de către China. De ce se întâmplă asta? Pentru că Imperiul Celest are determinarea și nebunia s-o facă. Rusia, de partea cealaltă, iterează pe analogic, fiind foarte aproape de o explozie aici. Vă spun că dacă reușește în domeniul comunicațiilor, va fi ceva atât de revoluționar încât tehnologia actuală ar fi precum calculatoarele-furnal ale anilor 60 puse-n fața unui laptop performant al prezentului! Cu alte cuvinte, Rusia se dezvoltă într-o altă direcție, încercând doar să țină pasul cu actuala iterație tehnologică digitală. 

Ceea ce am spus până acum ne poate duce la ideea că Occidentul e mort? Într-o proporție de 60% da! Singura șansă a Occidentului ar fi dezvoltarea de la zero a unei tehnologii noi. E posibil așa ceva? Dacă ținem cont că absolut toată nebunia tehnologică pe care o trăim acum a fost gândită în anii 50, iar de-atunci toate energiile au mers strict spre ducerea ei la îndeplinire, aș spune că nu. Dar cine știe ce surpriză ne poate aștepta după colț? Vom mai vedea. 

32 de comentarii:

  1. Cine răspunde că în România mai suntem sub jumătate din populația de la anul 1989? Cine răspunde că în România mai sunt sub jumătate din numărul de locuitori din anul 1992? Cine nu respectă legea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar cine a zis ca i ceva rau in reducerea populatiei tarii?
      Pe langa cei destepti care oricum nu ar fi avut locuri de munca, sa nu uitam ca tara astfel a scapat si de o gramada de lepre si derbedei, gainari si de tot felul de panarame si golani stricati. Duca se, sa se spele vestul cu ei pe cap.

      Ștergere
    2. Cred ca aia de care vorbesti au ramas majoritar in Romania; nu te uiti in jur? Nu asculti stirile de zi cu zi? Golanii si derbedeii s-au aglomerat spre virf in toate domeniile sociale; de plecat au plecat covirsitor oameni de calitate; din nou iti spun priveste in jur ca n-ai loc de gunoaie umane infipte in toate posturile statului.

      Ștergere
    3. Anonim31 august 2024 la 18:28
      Aproape toti prietenii mei din copilarie sunt plecati din tara. Cam trei sferturi din colegii mei de liceu sunt plecati din tara. Colegii mei de facultate sunt aproape toti plecati din tara. Colegii mei de la primul job sunt aproape toti plecati din tara. Colegii mei de la urmatoarele 3 joburi sunt aproape toti plecati din tara. Un tanar doctor care imi trata un membru al familiei de cancer a plecat recent din tara. Continua sa te amagesti singur ca au plecat doar niste golani si ca nu e nici o problema.

      Ștergere
  2. Io tot n-am inteles la ce-s bune chestiile astea. Datorita lor in curand vom trece la transhumanism. Garantat. Simplu determinism tehnologic. Deci nu vom mai fi oameni. Asa ca fuck off cu toata Lumea Noua antihristica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga, transhumanismul este nimic altceva decât un simplu înlocuitor al cuvântului *austeritate* IN MAI TOATE PLANURILE, amplu prezentat de wef-istii care I știi f bine.
      Economisește energia gândindu-te la asta. Vei avea motive f multe sa înjuri pe cine trebuie nu p DD.

      Ștergere
  3. Doar separare tehnologică?
    Începe și separarea valorilor: Sodomiții versus Familiștii:

    ❗️🇷🇺More than 400 foreign citizens from unfriendly countries who share Russian spiritual and cultural values ​ have already sought protection and were granted asylum in the Russian Federation — Russian Ministry of Internal Affairs.

    ✅Visit www.movingtorussia.ru and tell them the @AussieCossack sent you!

    https://t.me/AussieCossack/22009



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 400 în faza inițială...
      Urmeaza probabil puhoiul de nemți, polonezi, etc doritori de muncă și normalitate precum înainte de ww2 când Stalin le a oferit contracte inginerilor americani și europeni ptr construcția de fabrici și combinate după Urali?
      Oare se repeta istoria?

      Ștergere
  4. Ați auzit vreodată de George Kennan?
    Ia ce zice acum de proștii care stau in locul său la putere în SUA:

    https://t.me/russianhead/19768

    E supărat rău pe americanii lui care azi conduc lumea.
    Și recunoaște și el că e o mare mare greșeală cu Rusia.
    Chiar afirmă că Rusia e o democrație mai avansată decât SUA și Europa.
    In sfârșit un moș american care știe cum sta treaba și îi face idioți pe toți de la în cap la altul.
    Dacă și asta ziceți că e rusofil sunteți spălați pe creieri de mafia LGBT.
    Și dacă George Kennan o zice este clar că SUA va ajunge la gropa de gunoi a istoriei. Nu m-aș mira nici sa se și desființeze acele State.
    Bravo George Kennan, premiul Nobel pentru Adevăr!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte multi americani care inteleg ce se intampla si sunt total impotriva actualei puteri. O sa vezi foarte curand cat de multi!

      Ștergere
  5. nu ati pomenit nimic de tehnologia plasmatica Keshe.Iran ,China si Rusia au dezvoltat tehologia asta foarte mult.Si cica niste baieti de pe la noi au niste rezultate foarte bune in domeniul plasmatic.Ar fi fost bun un articol pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o echipa de romani au dezvoltat dispozitive care folosesc campuri plasmatice cu aplicatii in sanatate ,energie si altele.gasiti info pe plasmaromania.eu personal folosesc asa ceva pt sanatate si rezultatele sunt peste asteptari.

      Ștergere
    2. Exact încă nimic la vedere. Ne-au spus că ar fi făcut un soare artificial. Încă nu îl văd pe cer. Probabil că este ascuns într-o centrală și produce energie ? Despre tunurile cu plasmă, va exista unul care va fi capabil să taie planeta în 2. Oricare planetă. Atunci Omul își va câștiga dreptul de a supune alte specii din univers.

      Ștergere
    3. Care "alte planete, alte specii ", bro?!

      Ștergere
  6. *** Măcar să murim idioți! ***

    Între "Idiocracy" și "Ex-machina" le-am ales pe amândouă 😥...

    Vorbele "profetului" Silviu Brucan (Saul Bruckner de fapt care se ascundea la vedere ca toți cei din poporul "ales") se adeveresc și se extind global. "Stupid people" declara ovreiul despre români în 1990 când spunea că: "românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a învăța ce este democrația", referindu-se bineînțeles la adevărata "democrație" (sclavia mascată de așa zisele libertăți)... Azi putem spune că am "învățat" dar nu vrem să atacăm problema concret. Așa că ne îndreptăm tot mai accelerat către "democrația" transumanistă.

    Așa cum veți putea citi și în link-ul de mai jos e tot mai evident că tot, dar absolut tot, este despre noua ordine mondială centralizată și controlată prin tehnologie. Asta indică clar că transumanismul este ținta... o "super" ființă umană tehnologizată prin: robotică, nano-robotică, genetică, neurologie, biotehnologie și, firește, IA. Mai exact...
    Roboți cu carne, numai buni de sclavi docili.

    Soluții sunt, oameni nu sunt...
    Somn ușor și moarte sigură, dar oricum murim, nu?!
    Măcar să murim idioți!

    https://www.stiripesurse.ro/presedintele-ccr-ne-apropiem-vertiginos-de-o-zona-critica-in-evolutia-speciei-umane_3419399.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înțeleg ce zici dar nu te agita așe tare că durează cam 250 de ani până se formează o civilizație nouă trans-augmentata.
      Acum doar se pun semințele că în pandemie: sămânța proastă și sămânța bună.

      Ștergere
    2. Roni,
      ...Poate în centrele mari urbane vestice tembele unde toți se bulucesc precum oile catre STAULELE DE TUNSSI CAPSAT OILE , adică unde populatia I deja setata pe harakiri, dar nu la noi.
      Aici se scurtcircuiteaza toate tekiurile lor.
      INSA, nu ma înțelege greșit CEVA, CEVA,...le va reuși, deja se vede pe strazi, infrastructura de transport al maselor.
      Ce nu mi este clar este d c nu se ocupa de căile ferate ??

      Oare ne vor tine blocați în cercuri CARD-active pe o raza d 15minute?...si ca urmare trenurile ptr plimbareala vor fi redundante?

      Ștergere
  7. ARMA 8 ETERNIDAD
    https://prospectivenews.blogspot.com/2024/08/arma-8-eternidad.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand Stalin a aflat despre explozia de la Tunguska i-a chemat pe membrii academiei de stiinte sovietice specialisti in fizica si le-a facut o oferta pe care nu o puteau refuza: ori aflati ce s-a intamplat, ori veti face o vacanta neplanuita in Siberia. Poate ca sovieticii nu aveau un Tesla printre ei, insa aveau printre cei mai buni matematicieni. Folosindu-se de publicatiile lui Whittaker din 1903 si 1904 pe tema undelor longitudinale electromagnetice, au reusit sa inteleaga cum Tesla a materializat doua fulgere globulare imense (100 metri diametru) langa raul Tunguska pe care apoi le-a ciocnit declansand explozia. Avand la dispozitie si oameni de stiinta germani capturati dupa WWII, au obtinut tehnologia scalara. Aceasta tehnologie va fi folosita numai dupa marea revolutie. Intre timp, intre Kursk si capitala sunt cam 450 de km.

    SUA stie ca in urma resetarii geologice vor avea loc schimbari masive, de genul celor relatate de martori in 1811 (New Madrid) si 1812 (Ventura, California). Pentru a indeplini scenariul propus acum 240 de ani, li s-a permis sa aiba acces la o tehnologie superioara celei scalare, si anume tehnologia bio-metalica (exemplificata in filme de genul Terminator, Transformers si oarecum in Pacific Rim), care va fi manifestata in paralel cu aparitia planetei Marte.

    Pana acum, tehnologia cea mai superioara, implozia atomului, a fost oferita doar celor din Vril.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coane, bati campii cu traire. Stalin a venit la putere la vreo 15 ani dupa Tunguska.

      Ștergere
  9. https://fr.technocracy.news/artificial-intelligence-data-centers-are-overwhelming-the-electrical-grid/

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu vi se pare dosarul Durov o chestiune Smart de PR?
    O înțelegere între Durov și Macron?
    Macron primește ceva post de barosan la Telegram după ce nu mai e președintele Franței, și Macron se făcu cârpă că de obicei să iasă reclama.
    Așa Telegrama devine și Franceză, sediul din Dubai am înțeles că e deja închis, și cu schema asta mai fac rost de milioane de utilizatori.
    Faza cu controlul narativele pe telegram nu ține, doar un guvern poate bloca anumite canale de telegram in țara respectivă, s-a mai făcut. Și poate bloca și folosirea lor pe vpn, și companiile de vpn le blochează.
    Dar câștigul de milioane de utilizatori cu un PR mondial valorează mai mult la bursă decât războiul din Ucraina de care te poți folosi smart.
    Și oricum nu s-au întâmplat nimic, că au atestat persoana greșită. Fetele lui Durov era geniul in securitate și știa Toate cheile. Durov e doar mascotă PR. Afaceristul. Front man.
    Și să fie serioși, inteligenta franceză nu ar ști atâta lucru? Și chiar ar aresta public persoana greșită?
    .


    RăspundețiȘtergere
  11. Nu mai avem sansa, de a muri ca niste lei, vorba lui Cosbuc!

    Ci, de data asta vom muri, tot asa cum moare orice masina fara sofer de-a lui Musk:

    "cu rezervoru' plin"!

    RăspundețiȘtergere
  12. Frate DD se pare că ai uitat să menționezi anumite fapte. China despre care vorbim a furat armament și tecnologii la greu. Sub rahatul de Ob... și administrația lui, nu doar China a încălecat colosul occidental. Israel la fel și Rusia și alții au profitat la greu și profită încă de creațiile occintului. Cum au reușit să fure ? Epstein etc. O copilă îi curăța lui Ob.... cocoșul. Acea copilă a fost probabil omorâtă de atunci. George Clooney știe despre ce vorbim. Donald Trump a readus un anumit echilibru. Voi credeți că lovitură de stat etc. Nu, aici stă la bază o înțelegere tacită între țările menționate mai sus. Așa că frate DD, doar un război mondial mai poate salva situația. Război economic înainte de toate. Dacă nu merge, occidentul va șterge tot. Marea resetare va fi anihilare totală pentru anumite țări și popoare, dacă nu se conformează. Să fiu mai clar acel Ceaușescu, Xi Jin... dacă i se scoală occidentului îl mătură știi cum ? Crezi că este prima dată ? Nu, și nici ultima nu va fi. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  13. Arkaim Advisors: Ukrainian debt is a lucrative and highly profitable asset for speculation

    A British investment fund stated that Western investors and funds are making significant profits from Ukraine's "junk" bonds. Bonds from "Naftogaz," "Ukrainian Railways," and "Metinvest" have yielded returns of 73%, 52%, and 19% respectively for investors. According to the British fund, the high returns are due to the fact that these debts are paid off with financial aid from Europe, making them, despite their junk status, very reliable and profitable.

    In essence, German taxpayers are funding aid to Ukraine, and this money ultimately ends up in the hands of British funds that effectively own Ukraine.


    RăspundețiȘtergere
  14. The China Center for International Economic Exchanges expressed gratitude to the U.S. for its sanctions

    Experts from the center pointed out that before the sanctions, China was importing $400 billion worth of microchips annually, and had the supply chains remained intact, nothing would have changed. However, as a result of the sanctions and restrictions, China was forced to ramp up its own production. Now, China itself exports microchips — $70 billion in 2023, $85 billion in the first half of 2024, and the country is projected to reach $140 billion in revenue by the end of this year.

    At this rate, the Chinese might award Biden a medal after his presidency.

    RăspundețiȘtergere
  15. #case №16

    Friends, I think many of you know Mike Jones - an English journalist who runs the Foreign Intel channel, who regularly travels to the SMO zone and who drives a Russian car called a ‘Bukhanka’ 💪💪💪

    One spring we were talking to Mike about building a house and he had a desire to buy land. Since I had a plot of land in a neighboring village, I offered it to him. He agreed. We did the deal. On the video and photo to the post are just fragments of this procedure.

    So what kind of land plot Mike bought 👇

    📍Location - Moscow region, Chekhov, settlement ‘Zemlyanichnoe’ (in English as strawberry).

    📏 Size - 11 sotok (1 sotka = 100 sq.m)

    So far Mike has not started building a house. But perhaps next season he will get to it 🤞

    What documents Mike needed to complete the land purchase transaction?

    1. Passport + notary translation of passport.
    2. Document confirming the right to be in Russia (in this case it is a residence permit, but if there was only a visa - that would be enough too).
    3. Signed contract (we made a bilingual contract in Russian and English).
    4. Document confirming payment of the state duty (350 Rubles).

    The process of buying land 👇

    1. The owner books a date and time at the MFC (one window service, which accepts applications from people for various registration actions).

    2. At the right time, the owner of the land and the seller come to the MFC, where the documents are submitted to the state body for registration of the transfer of ownership. Either party may issue a power of attorney to its representative.

    3. After 7 - 10 days you need to come to the MFC again to receive the finished documents. Information about the property (who is the owner) is displayed in a document called Extract from the Unified State Register of Real Estate.

    Good luck to Mike 🍀

    https://t.me/braiden_village/76

    RăspundețiȘtergere
  16. !!!!!!!!!!!!
    https://russian-rt-com.translate.goog/russia/article/1362233-snaiperskaya-vintovka-specter?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=wapp

    RăspundețiȘtergere
  17. Romania era un pionier intarziat in anii '90, dar totusi acolo. China inca era la stadiul de numaratoare cu bile si descoperea tehnologia pixurilor cu gel, iar Romania producea clone imbunatatite de Z80. De fapt, tot ceea ce se spune azi, ca Romania a lider in IT (software) isi trage seva din programele incepute in anii '70 prin UPB, IPRS Baneasa si Electronica Bucuresti. De toate s-a ales praful, Romania nu mai produce nici macar banalii condensatori folositi in sursele PCurilor de azi. Ce am fi putut fi si ce am ajuns...

    RăspundețiȘtergere
  18. foarte interesant articolul mai ales partea cu tehnologia analogică. magnetul 2d, computerul fotonic etc. mulțumesc

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)