joi, 15 august 2024

Paradoxurile economiei ruse

Ultimul pachet de sancțiuni economice îndreptat împotriva Rusiei face parte dintr-o strategie tipică războiului hibrid dus de SUA. Ca efect al pachetului de sancțiuni, s-au „paradit” la extrem legăturile dintre băncile rusești și contrapartidele lor din Turcia și China, astfel încât efectul imediat a fost cel al prăbușirii pieței valutare rusești. Termenul poate părea dur, dar trebuie înțeles la adevărata sa valoare: Rusia nu mai are o piață valutară deoarece, ca efect al sancțiunilor, nu are ce să tranzacționeze și, mai ales, cu cine să tranzacționeze. Nu înseamnă că Rusia nu mai deține devize occidentale, ci că este imposibilă pe moment organizarea unei piețe de tranzacționare a acestora. Astfel, cursul devine extrem de arbitrar și supus unor evenimente imediate, fără posibilitatea existenței unor instrumente de atenuare a volatilității.

Efectul imediat al măsurilor occidentale a fost renunțarea voluntară de către Rusia la valutele occidentale. Ceea ce e ciudat este că Rusia a permis „fereastra” propusă de Occident pentru ca nerezidenții să-și retragă lichiditățile de pe piața bursieră, fapt destul de ciudat din punctul meu de vedere. Arhitecții occidentali au considerat că sancțiunile cele mai recente vor conduce la prăbușirea importurilor, fapt care va provoca probleme masive la intern. Că nu a fost așa o dovedesc cifrele: scăderea importurilor cu doar ... 1.8%, adică mai mult decât marginală pare a fi fost generată, cel mai probabil, de existența unor canale care acum nu mai pot fi folosite. Însă, din perspectiva efectului, pachetul de sancțiuni pare, mai degrabă, a fi consfințit o stare de fapt mai mult decât evidentă. Rusia nu mai folosește de multă vreme devizele occidentale în parteneriatele sale comerciale și nici structura rezervelor nu mai cuprinde decât sumele în euro blocate în băncile occidentale. 

Cu toate că elementele par la locul lor, privind în context istoric nu putem să nu constatăm că importurile de acum ale Rusiei reprezintă doar o treime din cât reprezentau în 2012. Însă, de asemenea, trebuie să punem în balanță și faptul că în acea perioadă Rusia importa inclusiv alimentele de bază, iar când Occidentul a vrut s-o lovească s-a gândit că sancțiunile vor conduce la o penurie alimentară acolo. Atunci pariul lui Putin cu agricultura a condus Rusia pe primele locuri în topul mondial al producției agricole, reușindu-se internalizarea întregii producții de hrană și asigurarea independenței alimentare, element neluat în calcul de către Occident. Ceea ce vreau să subliniez este că volumul schimburilor comerciale din prezent arată așa și ca efect al punerii la treabă a pieței interne, astfel încât anumite importuri nu mai sunt necesare.

De aceea constatăm acumularea unui excedent comercial imens al Federației Ruse în raport cu partenerii săi. Teoretic este un lucru bun, dar practic, după cum bine știm, nici excedentul nu este bun atunci când este mare. Partea și mai proastă este că, la ora actuală, capacitatea de import a Rusiei este mai mare decât în anul 2012(luat ca referință deoarece atunci s-a consemnat maximul importurilor FR), dar nu poate fi satisfăcut din cauza greutăților legate de framework-ul economic și financiar actual. Ceea ce trebuie să înțelegeți este că, în ciuda faptului că rușii ar avea parteneri de la care să importe, sunt în imposibilitatea să o facă din cauză că nu le pot plăti acelor parteneri. Astfel, orice schimb comercial trebuie precedat de un tratat bilateral la nivel statal prin care să se stabilească în principal canalele utilizate pentru schimbul de bani. Adică un proces birocratic greoi, destul de dificil de pus în practică în relația cu țările cu care există un schimb minor. Pentru mulți asta nu pare a fi o problemă, dar ea este una majoră și-o să înțelegeți imediat de ce.

Să presupunem că o companie rusească producătoare de automobile are nevoie de un anumit aliaj dintr-o țară neutră. Cu toate că producătorul din acea țară dorește să exporte în Rusia, iar în Rusia e nevoie de acel ipotetic aliaj, cele două entități nu sunt capabile să colaboreze deoarece rușii nu pot folosi SWIFT-ul. Astfel este necesară încheierea unui tratat bilateral între state prin care să se stabilească nivelul schimburilor și canalele pe care să se facă aceste schimburi. OK, e posibil, dar în condițiile în care acel import reprezintă doar 0,00001% din exporturile acelei țări și, mai mult, e singurul element exportat către Rusia, cine va mai fi de acord să aloce resurse pentru un asemenea tratat? Cu toate acestea, acel aliaj se poate dovedi hotărâtor pentru supraviețuirea acelei entități economice din Rusia. După cum observați, situația este complicată.

De aceea Rusia este interesată ca la summitul viitor al BRICS să se pună la punct un mecanism similar SWIFT care să ușureze transferurile financiare între părți. Culmea, mecanismele există, dar e nevoie de voință politică și din partea partenerilor. Dacă se va reuși sau nu, vom vedea atunci. Cert este că, la ora actuală, Federația Rusă a intrat pe un drum fără întoarcere și trebuie să găsească modalitatea de supraviețuire întrucât e clar: reintrarea Rusiei într-un circuit financiar internațional se va putea face ori când va muri SUA, ori când va muri Rusia( :-))) ). Cale de mijloc nu cred că mai există.

Un alt aspect al economiei Rusiei este cel legat de creșterea economică. La o medie de aproape 4%(3.9%, mai precis) s-ar putea spune că rușii stau grozav. Și chiar la această concluzie ajungem dacă facem comparația cu statele vestice. Însă nu e tocmai așa! Pentru ca Rusia să atingă un optim în câțiva ani, creșterea sa economică ar trebui să fie cel puțin dublă. Din punctul meu de vedere, ar fi nevoie ca timp de 10 ani să aibă o creștere constantă de cel puțin 15%. Însă asta nu se întâmplă, cu toate că Rusia are capacitatea de a crește. De ce?

În principal, vinovate pentru actuala stare de fapt sunt numeroasele corsete puse economiei rusești. Cel extern este unul. La fel de adevărat însă este și că, fără corsetul sancțiunilor externe e posibil ca economia internă a Rusiei să nu se fi dezvoltat. Așadar, avem o situație cu cântec. Însă, dacă e să vorbim despre cel mai mare dușman al Rusiei, acesta nu este extern, ci intern. Care să fie? În mod evident, Banca Centrală. Această structură comandată direct din afară reprezintă probabil cel mai mare dușman al Rusiei. Să vă dau un exemplu: Banca Națională a Rusiei a crescut dobânda de intervenție de la 16% la 18% pe motiv că ... economia se supraîncălzește. Cum naiba să se supraîncălzească la 4% în condițiile în care această valoare nu este nici măcar 1/3 din cât ar trebui să crească Rusia? De asemenea, piața valutară despre care vă vorbeam, se află tot în ograda Băncii Naționale care acum poate scoate din burtă orice cotație dorește. Șmecheria e însă de-a dreptul banală: cu toate că Rusia nu mai e dependentă de valutele occidentale, o creștere a cotației poate avea efecte devastatoare de imagine, transmițând populației un sentiment de nesiguranță. Asta, repet, în condițiile în care acum dolarul sau euro se află în imposibilitatea de a mai influența în vreun fel evoluția economică a Rusiei. În aceeași cheie trebuie interpretată și perpetua luptă a Băncii Rusiei cu inflația, o luptă pe care-o duce umăr la umăr cu suratele sale occidentale și care, dacă ați citit articolele mele trecute, știți bine ce înseamnă. 

Cu toate că Banca Centrală are cea mai mare parte a vinei, există numeroase alte elemente care pun sub semnul întrebării ceea ce se petrece în Rusia. Să vă dau un exemplu relevant. Rusia produce două avioane de pasageri impresionante din punct de vedere al specificațiilor. Primul este Suhoi Superjet 100, un avion regional de pasageri(87-98 de locuri). Celălalt este Irkut MC-21, un avion modern de pasageri, cu o autonomie de 5000 km și o capacitate de 150-200 de locuri. Ambele avioane sunt construite din componente fabricate la intern, astfel încât aduc o valoare adăugată excepțională economiei interne. Ei bine, cu toate sancțiunile de care are parte Rusia, firmele de leasing de acolo preferă finanțarea Boeing-urilor sau Airbus-urilor second hand, achiziționate de pe piețe dubioase și pentru care întreținerea e un calvar, ca efect al acelorași sancțiuni. Nu e posibil ca sistemul financiar intern să sprijine achiziția unor asemenea produse de la dușmani! Ei bine, în această problemă, care s-ar putea constitui într-un puternic levier economic, autoritățile de la Moscova nu se implică. Iar aici avem, din păcate, doar un aspect, unul din multe altele similare. Inclusiv în domeniul militar, care este campionul absolut al economiei, sunt chestiuni ciudate. Cu toate că sunt inițiative independente remarcabile pe piața de drone, nu se găsesc banii necesari finanțării proiectelor sau a achizițiilor celor aflate în stadiu final. Am văzut, de exemplu, un proiect extraordinar: o dronă de transport cu motoare asincrone. E o tehnologie unică, dar pe care nu o bagă nimeni în seamă! 

Asemenea elemente, nu doar că produc frustrare în zona antreprenorială, dar au un efect pervers pe termen mediu și lung întrucât se transmite în societate o stare de delăsare, de „las-o că nu-i treaba mea”. Iar aici e un fenomen grav întrucât rușii, ca structură, nu au antreprenoriatul în sânge, iar o politică de ignorare a micii inițiative nu face altceva decât să distrugă lăstarii unei posibile evoluții antreprenoriale a societății rusești.

Ca idee, fără o cultură antreprenorială e imposibil să răzbați în ziua de azi. Acest tip de cultură le este interzisă țărilor cotropite. Un exemplu suntem noi, unde antreprenorii aflați la început de drum sunt decimați programatic deoarece România trebuie să rămână în zona de subdezvoltare economică. Este adevărat și că cei care rezistă, ating succesul mult mai repede și, ca efect al experiențelor negative de aici, sunt capabili să acționeze eficient pe orice piață, dar e un model din care rezultă prea puțini antreprenori, un număr insuficient pentru a susține dezvoltarea țării. Nu mai vorbesc că, efectul statului tembel, este reprezentat de fuga unor antreprenori aflați la început de drum în zona occidentală unde fac treburi remarcabile. 

Cu atât mai ciudată mi se pare chestiunea la ruși, unde e nevoie ca de aer de o creștere a dinamicii economice și unde, culmea, o mulțime de diamante sunt aruncate absolut irațional în noroi. De aici, de la acest aspect ciudat, am și eu o umbră de îndoială.

23 de comentarii:

  1. Ca-n Gaza e şi-n Rusia, cât timp banca lor centrală e comandată din exterior.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dati-mi banii unei țări și îmi este îndeajuns, zicea samanta răului clanului ScutiiRosii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pământul fertil necesar acestei sămânțe spurcate este pe terminate. Tot ce vedem ca se întâmplă în UE și mai departe în apus indica pentru cunoscători acest lucru fenomenal și nu este vorba de conflictele armate.
      De data asta ele nu vor MAI putea reinscauna Raul planetar.
      O sa vedeți! Vom fi martorii unei mari "distractii"

      Ștergere
  3. D-le DD, daca-i veti vedea pe ucrainieni in urmatoarele 1-2 saptamani repetand operatiunea Kursk in Belgorod,credeti ca va fi suficient pentru a va indeparta "umbra de indoiala"?

    RăspundețiȘtergere
  4. Finalul articolului ne lasa in ceata ... O umbra de indoiala referitoare la ce anume? La blatul dintre Rusia si SUA?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nimic nu e ce pare a fi, fara ajutor din afara si fara unul care stie dedesubturile lumii, nu ar fi putut face nimic rusii. Daca finantatorii occidentului sunt si cei ai Rusiei, carte au jucat intodeauna, de 500 de ani, la 2 capete ? Ati uitat deviza pe care o ziceau toti broscarii reptilisti, BBB (build back better) in pandemia din 2020? SI care acum nu mai e zisa, e ascunsa dar nu s-a renuntat la ea pentru ca s-ar putea sa mai fie un detour. Deviza asta statala de tip Rusia, USA,China este de domeniul trecutului, noi paradigme au aparut si discutia se va schimba. Argentina este un esperiment la scara de desfiintare a statului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cand toate functiile de comanda cheie din Rusia vor fi ocupate de rusi neaosi atunci toate lucrurile se vor rezolva...pana atunci parerea mea este ca asistam la o batalie intre gasti ( aferente occidentului si Risiei )care castiga peste 50 % din profitul afacerilor oculte ...( vaccinuri,medicamente,armament ,etc )...Va las pe dumneavoastra sa-i descoperiti...

    RăspundețiȘtergere
  7. Indoiala ca ce ? Ca e veridic razbelul ? Ca nu e doar o tiki taka pe la nasu nostru ? Dar cum de mai au ucrainienii inca aerodromuri si avioane sau cazarmi sau ... ? Toata ciupeala asta in care rusia pare ca se bate furibund pe campul de lupta darnu duce la bun sfarsit ceea ce e de bun simt intr-un razboi... Razboiul asta trebuia terminat in juma de an asta e doar deochii si mintile noastre

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar e cusuta cu atza alba !

      Ștergere
    2. Pst, au crapat intre timp peste un milion de ucrainieni si militari ai NATO,, iar Occidentul a ramas cu depozite si hangare goale.

      Ștergere
    3. Acest conflict pute tot mai mult a facatura. In sudul ucr exista statiuni turistice cu resorturi grandioase unde se duc si romanii. Ce razboi e asta? In odesa cluburile de noapte sunt pline.

      Ștergere
    4. Astia cu blatul, sunteti incomensurabil de prosti. Va invit sa mergeti acolo sa demonstrati lumii ca nu e nici un razboi. Nu uitati totusi sa luati cu voi Pampers pentru adulti, pentru momentul contactului cu realitatea.

      Ștergere
  8. Ma doare fix in cot despre ce se intampla in Rusia.
    OMS repeta operatiunea Covrig, de data asta cu Monkey Pox. Sunt absolut convins ca in acest moment disemineaza virusul pe toate continentele. Vaccinurile sunt deja pregatite, certificatul de vaccinare digital e pregatit. Se va intampla rapid, ca sa poata din nou frauda alegerile in SUA. Europa a cazut, dar SUA inca nu. Daca vor reusi, vom fi sclavi 1000 de ani cu totii. Personal, pe cine intalnesc ca raspandeste frica si indeamna la vaccinare si acceptarea certificatului digital de vita vaccinata, ii sparg botul si toti dintii din minutul 1, fara discutii preliminare.

    RăspundețiȘtergere
  9. despre "mirifica" performanta academica romaneasca:
    https://www.edupedu.ro/romania-fara-prezenta-in-reputatul-clasament-international-al-universitatilor-shanghai-2024-pentru-al-doilea-an-consecutiv-dupa-socul-produs-acum-un-an-de-iesirea-babes-bolyai-din-academic-ranking/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello? Suntem numarul 1 in Europa la video chat!

      Ștergere
  10. https://culturaromana.ro/comunicat-de-presa-s-a-constituit-comunitatea-evreilor-crestini-nicolae-steinhardt-din-romania/

    RăspundețiȘtergere
  11. "Este adevărat și că cei care rezistă, ating succesul mult mai repede și, ca efect al experiențelor negative de aici, sunt capabili să acționeze eficient pe orice piață"

    Non sens.
    Este ca si cum ai spune ca un taran roman care toata viata lui a lucrat pamantul cu calul, cu plugul, cu sapa si cu secerea este mult mai inteligent, mai versat si mai productiv decat un fermier vestic care toata viata lui a folosit tractorul si combina. Din contra, lucrurile stau exact invers. Cu organizare, cu management si cu tehnologie antica nu ai nicio sansa in fata economiei si tehnologiei moderne, iar productivitatea scazuta si pierderea colosala de timp, de resurse si de energie demonstreaza lipsa de inteligenta si nu te pot duce decat in jos.
    Este ca si cum ai spune ca in 1990 televizoarele romanesti, majoritatea alb-negru si pe lampi, erau superioare celor occidentale si japoneze bazate pe circuite integrate, in conditiile in care o banala telecomanda pentru romani era pur si simplu tehnologie extraterestra. Cu totii (ar trebui sa) stim ce s-a intamplat cu produsele romanesti si cu mai toata economia in momentul in care produsele occidentale si japoneze au intrat pe piata romaneasca incepand cu 1990. Exact aceleasi lucruri se intampla cand firme straine intra in Romania si matura pe jos cu firmele romanesti. Nu exista nici macar cea mai elementara forma de competitie.

    Din punct de vedere antreprenorial, riscurile de a pierde banii si chiar totul pe piata romaneasca sunt de-a dreptul colosale. Investind si deschizand afaceri in Romania demonstrezi nu doar ca nu ai nici cel mai elementar respect fata de banii tai, fata de timpul tau, fata de viata ta si de tine insuti, dar cel mai important demonstrazi ca nu ai nici macar notiuni elementare de management in general si de managementul riscului in particular, cunostiinte si practici obligatorii in succesul oricarei reusite antreprenoriale.

    Oamenii cu adevarat inteligenti realizeaza care sunt riscurile deschiderii unor afaceri in Romania, motiv pentru care isi iau bagajele si se cara in afara, acolo unde au un mediu legislativ stabil si previzibil si acolo unde au posibilitati de optimizare fiscala legala. Banii se fac mai repede, mai multi, mai usor, fara dureri de cap si fara umilinte, ba chiar platind si taxe mult mai mici decat in Romania daca nu te apuci de afaceri de capul tau si apelezi la serviciile de consultanta ale unor specialisti.
    Vorbesc din propia experienta antreprenoriala de 4 ani din Romania dupa care de 20 de ani din vest, nu din auzite. Romania va mai vedea vreun ban pentru orice de la mine fix la Pastele Cailor. Nu sunt singura persoana care gandeste si se comporta asa, ca mine mai sunt foarte multi altii, adica mai toti diasporezii care au reusit sa aibe o viata mai buna si un trai peste nivel mediu in afara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi că ai prea multe certitudini și dai semne de prea puțină flexibilitate. În general, cele două elemente formează un cocktail toxic, care lucrează strict împotriva ta.

      Ștergere
    2. Omul e plecat. Il doare la banana.

      Ștergere
    3. https://youtu.be/b_wGWhkx7R8?si=MuG_QOL8nLO2qn1v

      Polonezii se întorc acasă.
      Dacă românii abia abia să știți că va veni un moment când românii se vor întoarce toți acasă de nevoie, că efectiv treaba in Occident se va strica ca și în Turcia. Turcia a mers foarte bine până într-o zi când nu a mai mers, făceai bani frumoși.
      Azi Occident e ca Turcia în anii 90.
      Așa ne bazăm noi pe Occident acum că pe Turcia dar nu va dura o veșnicie ci Maxim 10 ani, eu zic că 5 ani.
      După care trebuie să terminați toți românii cu bazatul ăsta pe alții și să veniți în România și să facem ce trebuie făcut.
      Eu nu cred că o gașca serioasă de 100 mii de antreprenori români din occident nu pot pune țară la cale și să schimbe toate legile.

      Ștergere
    4. Amandoi participam la o cursa de maraton.
      Eu sunt bine antrenat dupa un program alcatuit de antrenori profesionisti in locatii special amenajate, cu un plan alimentar alcatuit de nutritionisti si folosind echipament modern, performant si ergonomic.
      Tu te antrenezi dupa cum iti trece tie prin cap alergand de nebun pe islaz sau pe coclauri, te hranesti dupa ureche si pe saracie indopandu-te cu mamaliga si cu ciorba de loboda, eventual mai faci din cand in cand cate o haiduceala cu arcul si mai prinzi cate un fazan, sau cate un iepure ceva, altfel de indopi cu bureti si cu mere padurete, esti echipat cu opinci si cu itari, iar pe deasupra mai ai legat de fiecare picior cu lanturi cate o ghiulea grea.
      Daca ai impresia ca antrenandu-te si hranindu-te in felul asta esti mai inteligent, mai competitiv si mai "versat" ca mine te inseli. Presupunand prin absurd ca este asa, eu am in spate o intreaga echipa formata din oameni antrenati la fel si in aceleasi conditii ca mine, iar tu ai tot o echipa de opincari mamaligari cu ghiulele la picioare care o ard pe haiduceala.
      Iti doresc mult noroc sa concurezi cu mine si sa ma invingi!

      Cred ca stiu mai bine decat tine ce functioneaza in mod real bine pentru mine si ce este impotriva mea. Prefer modernitatea, siguranta, predictibilitatea, profesionalismul si performanta, nu coclaul, opinca, mamaliga si ghiuleaua.
      In Romania afacerile de succes si longevitatea lor tine fie de noroc, fie de "descurcareala", adica de pile, relatii si spagi, nu de inteligenta, management, performanta si competivitate. Iti doresc mult noroc cu afcerile din Romania.



      Si pentru ca multi citesc pe blogul asta si putin pricep. Comentariul meu nu este doar despre mediul antreprenorial, ci despre intreg sistemul economic si fiscal din Romania. Din antreprenoriat si investitii imi castig existenta eu, nefiind angajat mai mult de 11 luni de zile intreaga mea viata, nici macar pe salariul minim pe economie in propriile firme, greseala pe care o fac multi "afaceristi" mioritici.
      Majoritatea oamenilor sunt angajati si traiesc din salarii dupa ce au fost taxati ca niste sclavi. Culmea este faptul ca acesti oameni injura antreprenorul care ii angajeaza si ii plateste, nu statul care le fura banii prin taxe, impozite si accize tinandu-i in saracie perpetua.
      Culmea culmilor este faptul ca acesti oameni isi pun speranta pentru un trai decent la batranete intr-o pensie platita de acelasi stat care i-a furat si tinut in saracie o viata intreaga. Nu au inteles nimic din felul in care au fost platiti ca salariati si modul in care au fost extorcati de stat, nu inteleg nimic din felul in care parintii si rudele lor au primit pensii mizerabile dupa o viata intreaga de munca, nu inteleg nimic nici din circul actual de peste jumatate de an cu "noua lege a pensiilor" de pe toate posturile TV, nu inteleg absolut nimic din contributiile in lei la piloanele vietii afectate de inflatiile anuale colosale, iar cand vor ajunge la pensionare si vor primi niste sume mai mizere decat primesc parintii lor acum, vor injura tot antreprenorii si mediul privat, nu statul terorist.

      Se tot vorbeste ca o data cu iesirea decereteilor la pansie prin 2030-2035 sistemul de pensii romanesc va intra in incapacitate de plata, adica va fi falit. Realitatea este ca acest sistem este deja falit, fiind sustinut majoritar din imprumuturi externe, nu din contributii reale iar investitiile care ar trebui sa se faca cu acesti bani pentru a-i inmulti si a le pastra valoarea sunt inexistente. Economia si demografia sunt matematica simpla si nu mint. In viitor la fondul de pensii de stat vei avea o suma si mai mica decat acum care se va imparti la mai multi oameni decat acum, iar "investitiile" in lei la piloanele 2 si 3 vor fi nesemnificative si vei primi lunar bani de o paine.
      Cert este ca cine se bazeaza pe pensia din Romania va muri de foame.
      Teapa din Romania:
      https://shorter.me/8NKYt
      Versus cum e la altii:
      https://youtu.be/Zdup7bpknPQ

      Ștergere
  12. Daca Rusia a facut o intelegere cu sua si s-a convenit asupra razboiului din ucraina, ducand la moartea soldatilor rusi si la atacurile teroriste in care au murit civili, punand la socoteala si anii in care au fost ucisi oameni din Donetsk si Lugansk, atunci va fi cea mai mare dezamagire si sunt foarte naivi daca isi imagineaza ca satanistii vor respecta vreo intelegere, dar daca au facut blat cu ei pe vietile oamenilor, isi merita soarta!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)