miercuri, 14 august 2024

Vine nota de plată pentru toți cei care cred în vise, fantasme și alte scorneli


Nu o să citiți cele de mai jos pe nicăieri și tocmai de aceea e normal să insist asupra lor. Așa că intrăm abrupt în problemă, mai ales că sunt multe aspecte care trebuie amintite. Așadar, în luna iulie s-a înregistrat un record al deficitului bugetar din SUA: 244 miliarde de dolari! Istoric, este al doilea ca mărime, recordul anterior înregistrându-se în 2021, în valoare de 306 miliarde $! Însă, pentru deficitul din 2021 există o explicație care ține de FED. Acum treburile stau total diferit.

Ca să înțelegem, vom pune cifrele în context, comparând deficitele din ultimii trei ani. Așadar, în 2022 am avut un deficit de 211 miliarde, în 2023 am avut 221 miliarde $ pentru ca acum să avem 244 miliarde. Pare o rată de creștere geometrică. De ce se întâmplă toate acestea? Din cauza creșterilor de cheltuieli ale statului american.

Cheltuielile cu dobânzile au ajuns la 763 miliarde $(un plus de peste 200 miliarde!), cheltuielile militare la 715 miliarde(mai mici decât cele cu dobânzile, dar înregistrând un plus de 15 miliarde în anul curent). Buba mare vine de la cheltuielile sociale: cele medicale au ajuns la 1.46 trilioane $(un avans de 67 mld $), iar cele cu securitatea socială la 1.48 trilioane(o creștere cu 122 miliarde, în principal din cauza creșterii cheltuielilor cu ... veteranii). 

Teoretic, veniturile statului au avut o creștere de peste 10%, dar chiar și așa deficitul anual nu poate fi mai mic de 2 trilioane $. Ar putea, într-un caz ideal, să ajungă la 1.9 trilioane. Ceea ce e un dezastru din orice punct de vedere. De ce? 

Sursele de finanțare ale Trezoreriei sunt trei: gospodăriile, instituțiile financiare și nerezidenții. Gospodăriile cumpără direct, pentru economisire, sau indirect, prin intermediul fondurilor de investiții, al celor de pensii s.a.m.d. Sectorul financiar achiziționează datorie americană din rațiuni de lichiditate sau, mai rar, din profituri. Nerezidenții reprezintă instituțiile sclav din zonele aflate sub ocupație americană, cea mai vizibilă fiind Banca Japoniei. Și-acum să le luăm pe rând.

În cazul gospodăriilor, putem constata că rata de economisire este la un minim istoric, ceea ce ne sugerează că se apropie momentul inversării, cel în care animalul începe să trăiască din grăsimea acumulată, adică începe să devoreze economiile. Așadar, aici nici vorbă să mai fie mare lucru rămas pentru achiziție. Destul de grav, dacă ținem cont că gospodăriile au fost principalul finanțator al trezoreriei americane. 

Instituțiile financiare sunt și ele într-o criză de impotență, care se constată din scăderea excesului de lichiditate de la 2.3 la 0.3 tln $! Așadar și pe-aici cam bate vântul. Rămân așadar nerezidenții, cei care chiar și-n vremurile bune erau responsabili pentru cumpărarea de datorie americană în marja de 0.3-0.6 tln. $. Ce fac aceștia? Își reduc deținerile deoarece, după cum vedeți în Japonia, le cam cade casa-n cap și trebuie să facă ceva pentru a salva ceea ce se mai poate salva. Deci, cum se va finanța deficitul SUA în condițiile în care cele trei surse principale ale sale sunt la minime și, mai mult, expansiunea deficitului este vizibilă din avion?

Ați putea spune că, varianta rațională este reprezentată de reducerea deficitului, astfel încât să poată fi acoperit mai ușor. Greșit gândit! SUA, la ora actuală se află într-o IMPOSIBILITATE de reducere a deficitului. Și oricum, dacă ar face-o, ar impulsiona problemele economice cu care deja se confruntă. 

Situația nu este una vizibilă doar la nivelul statului american, ci și la cel al economiei de bază. Companiile americane sunt supraîndatorate, iar efectul creșterii dobânzilor a pus un jug greu la gâtul lor. Conform statisticilor, cam 40% din companiile americane sunt împrumutate la dobânzi variabile, astfel încât orice variație a dobânzii le afectează. Nici cela care sunt împrumutate la rate fixe nu sunt mai fericite: unele au prins rate fixe mari, iar cele care trebuie să-și refinanțeze datoria o fac tot la rate variabile, impulsionate fiind de instituțiile financiare care, din cauza incertitudinilor, oferă rate fixe la dobânzi nesustenabile în prezent. 

În plus, marjele companiilor americane sunt în scădere drastică din cauza lipsei apetitului gospodăriilor. Astfel, o companie trebuie să jongleze într-un spațiu extrem de restrâns: pe de o parte cresc prețurile materiilor prime, iar de partea cealaltă menținerea competitivității implică scăderea marjei pentru a combate - pe moment - lipsa apetitului consumatorului(sau, mai bine spus, imposibilitatea acestuia de a mai consuma). Ce fac companiile pentru a jongla eficient? Reduc costurile, dintre care cea mai facilă este restructurarea personalului(pentru că nu mai au de unde să scadă din altă parte). Doar că optimizarea pe termen scurt se întoarce împotriva lor cu scăderea consumului pe termen mediu și lung. Așadar, tot în gaură. 

Singura soluție pe care ar avea-o la îndemână SUA se află în mâna FED-ului, anume scăderea dobânzii. Teoretic asta ar mai ridica puțin jugul de pe jumătate din companiile americane și ar contribui la o repoziționare. Doar că soluția e mai puțin panaceu decât pare. Dezechilibrele sunt atât de mari încât, la rândul său, FED își pune problema propriei stabilități. Modul în care se vede situația dinspre Guvern este diametral opus celului în care se vede treaba dinspre FED. De data aceasta, FED-ul poate face extrem de mult rău Guvernului, la fel cu și Guvernul poate face rău FED-ului. Imaginați-vă o căruță care are înhămat un cal în față, spre înainte și, în același timp un cal în spate, spre înapoi. Căruța e SUA, iar cei doi cai sunt FED-ul și executivul american. Cam la asta a dus excesul. 

Situația, constatăm cu ușurință, că este identică la nivelul tuturor țărilor dezvoltate. La fel e și-n Canada, și-n Anglia și-n Australia și-n Europa. Același șablon. Ce se întâmplă?

E un fenomen cât se poate de normal. Expansiunea ciclului economic a încetat în 2021. De-atunci se fac eforturi intense pentru „stabilizare”, adică pentru a  reține cât mai mult din ceea ce s-a realizat. Ca de fiecare dată, autoritățile încearcă să evite plata mesei prea bogate cu care s-au îndopat elitele și, într-o mai mică măsură, populația. Cum fac asta? Punându-și speranța într-o tehnologie care va împinge totul înainte, atât de sus încât ceea ce s-a realizat până acum va părea insignifiant. Cum e posibil așa ceva? Nu e, dar cine are dreptul să interzică visul, mai ales că este mereu același? Și-ar mai fi ceva: după ce în 2008-2009 au reușit să „repare” cea mai mare criză din istorie prin falsificări și atacuri monetare concertate, acum există speranța că se va putea din nou, cu o nouă „invenție”.

Tehnologia în care și-au pus speranțele nulitățile de la vârf a fost cea mai facilă, adică un mix între IT(AI, digitalizare eccelerată etc.), energie(regenerabile) și transport(electrificarea și impulsionarea „deșteptării tehnologice” a domeniului). AI-ul a umflat și mai mult bula, ducând cotațiile bursiere la niveluri greu de imaginat în urmă cu doar câțiva ani! Regenerabilele au produs un fantastic dezechilibru energetic întrucât se trece mult prea rapid de la supraproducție(în timpul zilei) la penurie(noaptea). Revoluția transportului nu doar că e complet nesuustenabilă, dar se dovedește dificil de realizat în condițiile în care materiile prime se află în zone neprietenoase. Un exemplu relevant pentru UE este litiul. Au sperat în litiul ucrainean, dar s-au fript în condițiile în care cele mai mari exploatăro de-acolo - atât Kruta Balka(Zaporoja), cât și Șevcenko(Donețk) - sunt acum sub ruși. Au făcut presiuni și asupra sârbilor care au reacționat violent. De altfel, promisiunile „binecuvântării” noilor tehnologii se văd cu vârf și îndesat în Europa. Zona unde producătorii auto scoteau vedetă după vedetă a devenit una de-tehnologizată, în care jocurile sunt făcute de producătorii asiatici. Europenii sunt acum a cincea roată la căruță, nereușind să scoată prețuri de producție care cel puțin să atingă prețurile de vânzare ale celorlalți. Iar acest dezastru este vizibil peste tot în lumea vestică.

Acum putem să înțelegem să înțelegem situația în care ne aflăm: ciclul de creștere e terminat, cel de stabilizare și-a epuizat de mult capacitățile de vrăjire a lumii, astfel încât nu mai rămâne decât loc pentru o mega-recesiune în care cărțile să fie puse pe masă. Iar la această mega-recesiune care seamănă cu un uragan de cel mai mare nivel, nevăzut până în prezent, eșecul geopolitic al SUA se va adăuga ca un tsunami devastator. Rezultatele le veți constata singuri.

40 de comentarii:

  1. ce este o rata de crestere geometrica ?
    "Așadar, în 2022 am avut un deficit de 211 miliarde, în 2023 am avut 221 miliarde $ pentru ca acum să avem 244 miliarde. Pare o rată de creștere geometrică. De ce se întâmplă toate acestea?"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr o progresie geometrica - spre deosebire de progresia aritmetica - are loc o multplicare/inmultire a termenilor seriei respective, in loc de o adunare/insumare!

      Ștergere
    2. Merci Doru, eram ironic. Nu fac confuzie intre progresie si rata ce te duce la tara la prășit... Deh, sunt hater. ;)

      Ștergere
  2. Bun articolul pentru ca arata niste realitati ce nu sunt prezentate in mainstream media. Care este solutia pentru SUA? Ce vor face? Una din optiune este ..."sa se predea" adica sa dea faliment si sa renunte la rolul de hegemon. Vor face asta? Putin probabil! Cred ca vor alege cealalta solutie, adica provocarea unui razboi mondial , ca sa dea reset, sa se stearga cu buretele esecul lor rasunator. Binenteles ca in paralel, se vor hrani din bunastarea europenilor si a altor aliati vasali ai lor. Vor folosi reteaua de distributie a armamentului american - NATO - ca sa isi vanda armele unor fraieri (a se citi aliati).
    Trebuie sa stiti ca SUA se hraneste din razboaie. In toate tarile unde au intervenit a fost razboi, moarte , saracie. Nu exista macar un loc, o tara unde au intervenit americanii ca sa faca pace. America da faliment daca pe planeta nu exista conflicte si razboi. Asta este modelul lor de business. Razboi pentru altii = bunastare pt americani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. Sper sa nu mai fie razboi la "aliații" acasa

      Ștergere
  3. Știm ce au făcut SUA din frustrare. A impus sancțiuni Chinei și Rusiei.
    Lucrul interesant este că aproape fiecare sancțiune pe care au impus-o s-a întors împotriva lor. Efectul sancțiunilor asupra unui lucru care este necesar pentru o altă țară este că forțați acea țară să producă ea însăși aceste bunuri. SUA a început cu sancțiunile alimentare agricole împotriva Rusiei. Astfel, Rusia nu mai putea importa produse lactate și alimente din statele baltice. Ce s-a întâmplat? Rusia pur și simplu a mutat producția la sine. Acum este independenta .
    Și odată ce devii independent de ceva și realizezi, ei bine, nu vrem niciodată ca țările să încerce să întrerupă lanțul nostru de aprovizionare din nou prin sancțiuni, pierzi acea piață pentru totdeauna.
    Deci, ceea ce fac Statele Unite în disperarea lor de a încerca să oprească independența majorității globale, 85% față de Occidentul NATO, este că forțează aceste țări să devină independente, astfel încât să nu mai aibă nevoie de SUA. Tot ceea ce fac încercând să-l oprească are exact efectul opus.
    Și asta pentru că mentalitatea occidentală este să intimideze, să crezi că dacă nu faci ceea ce vrem noi, te vom ocupa. Și cred că sancțiunile vor afecta fără să se gândească, ce vor face celelalte țări ca răspuns? Nu se gândesc la asta.
    Și dacă se gândesc, ei bine, vom ucide găinile pentru a speria maimuțele prin ceea ce fac în Ucraina și în Palestina, asta determină și alte țări să accelereze faptul că ar fi bine să ne mișcăm rapid la reuniunea BRICS din acest an sub conducerea Rusiei și la conferințele BRICS de anul viitor sub conducerea Chinei. Ar fi bine să putem face înțelegeri cu toți vecinii noștri eurasiatici, astfel încât să ne ajute să creăm o masă critică, astfel încât să nu mai depindem de Occidentul NATO.
    Și ce poate face Occidentul NATO? Nu poate decât să-și accelereze violența. Și cu cât o accelerează mai mult, cu atât mai mult vor accelera ceilalti care se despart.
    Pe 25 iulie, adică acum câteva zile, Washington Post a publicat un articol absolut extraordinar. Era vorba despre modul în care ultimii patru președinți ai Statelor Unite au inițiat și organizat o accelerare masivă a ceea ce se numește război economic.
    Dar ceea ce înseamnă cu adevărat sunt sancțiunile, și spune asta. Și arată foarte clar că Statele Unite sunt stăpânul sancțiunilor. Îi menționează pe Biden, Trump, Obama, și Bush.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum, desigur, sancțiunile merg mult înapoi. Un exemplu din articol este Cuba. Au sancționat Cuba timp de peste o jumătate de secol. Întregul scop și scopul a fost să scape de Fidel Castro. Ce eșec a fost. Statele Unite au în prezent, in derulare, 15.000 de obiective supuse sanctiunilor: persoane fizice, corporații, țări întregi. Statele Unite ocupă primul loc, spune Washington Post.
    Iar numărul doi este mai mic, este în jur de 5.000. Deci, aproximativ o treime din ceea ce sunt Statele Unite, numărul doi, și s-ar putea să fiți surprinși, țara numărul doi care impune sancțiuni în lume este Elveția. Cu alte cuvinte, Rusia și China nu apar pe lista din Washington Post. Ei nu fac asta.
    Deci, vă puneți, știți, o întrebare pe care un copil de cinci ani și-ar da seama. Dacă o parte din așa-numita mare luptă, și anume Occidentul, Statele Unite, impune sancțiuni peste tot, iar cealaltă parte în această mare luptă nu impune sancțiuni nicăieri, ce ar putea explica acest lucru ciudat, știți, ei au drone, noi avem drone, ei au rachete, noi avem rachete, ei au sancțiuni, noi nu. Noi avem sancțiuni, ei nu.
    Când sancționezi o țară, conducerea acelei țări, oamenii care conduc societatea, sunt aproape întotdeauna imuni. Nu își vor schimba hainele, nu vor mânca o dietă diferită, nu vor înceta să-și conducă mașina. Durerea pe care sancțiunile o pot impune și chiar o impun este asupra maselor de oameni care suferă, știți, sărăcie, sau Cuba nu a avut acces la medicamente, etc.
    Ei bine, atunci, desigur, ce face fiecare lider al unei societăți sancționate? Clarificați, ca prioritate numărul unu, că nu este vina voastră ca lider al acelei țări, nu este vina partidului vostru politic, este vina Statelor Unite. Sancțiunile sunt o modalitate de mobilizare a opiniei publice globale împotriva Statelor Unite ca mare sancționator al timpului nostru.
    Aceasta este o nebunie ca politică.
    Uitați de toate celelalte orori ale acesteia și de suferința reală pe care o provoacă. Este un program autodistructiv și un semn sigur că oamenii care îl urmăresc pot obține un avantaj temporar în teatrul politic local, poate, dar plătesc un preț incredibil în viitorul societății și chiar supraviețuirea ei într-o lume în care devine din ce în ce mai izolată în fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general sanctiunile, embargoul sunt forme de razboi..economic in majoritatea cazurilor, cu tot ce antreneaza asta. "Sanctiunile" impuse de SUA au fost "gloanțe in picior" dupa cum multa lume observa. De fapt acestea fac parte din darâmarea SUA din pozitia de hegemon planetar.

      Ștergere
  5. In opinia mea:

    Medicul Legist este singurul Medic care se poate pronunta in cunostinta de cauza privind:

    Cauza Mortii:

    1) din Malpraxisul Anestezistului sau al Chirurgului,

    2) sau din Praxisul cu Premeditare! 😅🤣😂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce treabă are comentariul dumitale cu subiectul articolului???

      Ștergere
    2. Ce treabă are comentariul dumitale cu subiectul articolului???

      Ștergere
  6. Bun. In problemele economice ale SUA devenim incetul cu incetul experti. Putem avea parte și de o analiza a situatiei economice a Federației Ruse? Ca să facem o comparatie, zic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai facut-o de-a lungul timpului și ai fi putut face comparația pe care ți-o doreai. Dar, ca oprice tefeleu, e mai cool să scuipi false dileme decât să vezi realitatea.

      Ștergere
  7. Asul din mânecă e declararea stării de urgență și trecerea pe economia de război a întregului Occident.
    Cum?
    Simplu: război total cu China.
    China nu mai trimite nici un produs in occident și au motive să declare starea de urgență.
    Se bagă cartele de produse alimentare și nealimentare cum era pe vremea lui Ceaușescu.
    Așa se rezolvă cu gospodăriile.
    Se bagă cote de carbon pentru firme și așa trec în proprietatea statului firmele care nu pot plăti.
    Singurii revoltați vor fi nerezidentii.
    Iar acolo pentru control vor începe asasinatele persoanelor pentru menținerea controlului.
    Cum au făcut în Japonia.

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/fostul-premier-japonez-shinzo-abe-a-fost-impuscat-in-timp-ce-tinea-un-discurs-si-este-in-stare-grava-2003955

    Mă aștept să fie asasinat Ciolacu, și Ciucă.
    De obicei atacă fix oamenii lor că sa bage spaima în oamenii lor. E simplă și eficientă metoda japoneză.
    Ce nu știu slugile noastre e că vor fi primii asasinați de comandamentul lor de unde își iau ordine. De fapt e chiar hilar, le vor ordona să-și facă harakiri pentru binele comunității. Cum le e peste mână să comită harakiri ii vor ajuta stăpânii din ambasade.
    Dupaia îl pune pe Isărescu să-și comită harakiri. Dupaia Arafat va fi declarat noul stăpân pe situație de urgență. Și începe iar măcelul din pandemie să omoare toți pensionarii și să puna mâna pe fondurile de pensii.
    Și se va da lege să nu mai existe pensii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vor încerca să se salveze pe rețeta clasică, un război mondial.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce nu se intelege? Se stie. Cade pietele, US se retrage cica in carapacr ca melcu pentru o generatie poate, si haos in strada. Adica cum nu se poate mai bine. Din cauza instabilitatii si a amenintarii din Japs., spre exemplu, se.vinde Yenii si se cumpara paraii, la fel peste tot. Dobanzile vor creste in continuare. Datoriile catre fraieri se vor amana, anula iar c3le catre bagabonti vor creste. Ce nu e clar? E planificate. Se stie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hai ca se duce NVDA si inca vreo
    cativa magnifici la 10 trilioane si echilibreaza tot si achita toate datoriile pentru toate gospodariile si toate bancile :).

    RăspundețiȘtergere
  11. Hai si inca una, un centru ala ai de training papa curent din ce in ce mai apropiat cat papa o forja de otel, si ceva tot se genereaza: apoi inainte cladiri si infrastructura acum povesti picante si conformiste la un click, deci numai revolutii industriale de acum inainte

    RăspundețiȘtergere
  12. "Europenii sunt acum a cincea roată la căruță, nereușind să scoată prețuri de producție care cel puțin să atingă prețurile de vânzare ale celorlalți."

    Problema se pune ca nici la masinile cu ardere interna nu mai sunt competitivi, au marit preturile nejustificat de mult, au scazut fiabilitatea enorm si sunt maturati de coreeni si in viitorul apropiat de chinezi.

    Inainte de 2020 un amarat de Logan entry level costa 6500-7200 de euro si unul mediu 8500 de euro. Acum costa dublu, iar unul de varf sare bine de 15000 de euro si daca te mai mananca undeva sa mai si pui pe el accesorii "originale de fabrica" te apropii de 20000 de euro. Acelasi lucru si pentru Sandero, iar un Duster 3 de top sare bine de 30000 de euro. Pentru un rahat de Dacie!
    Sa nu mai vorbim despre faptul ca din punct de vedere calitativ Loganul este execrabil iar motoarele clasice aspirate 1.4-1.6 MPI si dieselul 1.5 dCI care erau fiabile au fost inlocuite cu motoare turbo de cilindree mica in trei cilindri care sunt stricacioase si scumpe de reparat. Culmea este ca motocicletele din seria MT-09/Tracer9 de la Yamaha au un motor aspirat in trei cilindri de 890cc, mai mic cu 100cc decat cel de la Dacia, dar mai puternic fara sa fie turbo si mult mai fiabil.
    https://global.yamaha-motor.com/business/mc/lineup/mt/
    https://youtu.be/dHbqExyiHhw
    https://youtu.be/WsdQfq2ecGI
    https://youtu.be/B-MjEYhFuXw

    Sa nu mai vorbim si despre masini de genul Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, etc care inainte de 2020 aveau un pret de pornire de ~10.000 de euro pentru modelele entry level, iar astazi pretul este pur si simplu DUBLU sau chiar mai mult. Motoarele de 1.2 de la Stelantis si de la Renault sunt pur si simplu niste catastrofe din punct de vedere al fiabilitatii, din acest motiv Renault a fost dat in judecata in Franta si a pierdut. La aceeasi bani, sau chiar mai ieftin, de la coreeni iti cumperi Kia Ceed/xCeed produse in Slovacia, Hyundai i30/x30 sau Elantra produse in Cehia, masini de clasa superioara, mult mai puternice, fiabile si mult mai dotate cu o garantie dubla.
    https://www.brusselstimes.com/533665/renault-group-and-nissan-sued-over-faulty-engines
    https://youtu.be/PXPFXgz0Yls

    Nici nu mai are rost sa deschid discutia despre preturile halucinante si fiabilitatea inexistenta la Mercedes-Smart, BMW-Mini si la tot grupul VW. Problema se pune ca si japonezii de la Toyota-Lexus si de la Honda de cand au aplicat "strategia de afaceri VW" se duc la fund pe zi ce trece, Honda devenind aproape inexistenti pe piata europeana. La fel si Mitsubishi si Nissan, parte din grupul Renault. Subaru si Mazda au fost si sunt branduri boutique.
    Anyway, cine vrea masini premium si arunca banii pe Audi, BMW, Lexux, Mercedes, Porsche, Jaguar, Land Rover, etc si nu isi cumpara Genesis, este pur si simplu imbecil. Servisarea si garantia pentru Genesis se poate face in orice service Hyundai sau Kia, fiind marca lor de lux...
    https://www.genesis.com/de/en/index.html


    Chinezii ii saluta din mers!
    https://youtu.be/iQkvkQ2oCx0
    https://youtu.be/36UdZ1xv7Uc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai bogatii isi vor mai permite transport personal. Virusul a fost prima etapa a marelui reset. Foarte curand nu vei mai avea nimic, dar vei fi fericit. Continua sa votezi si sa speri.

      Ștergere
    2. Exact: doar Meritocratia va avea credit pentru carbon/amprenta zero!

      Ștergere
    3. @Anonim 15 august 2024 la 00:18
      @Anonim 15 august 2024 la 06:14

      Amandoi bateti campii!
      Cu asemenea practici si politici de afaceri industria auto europeana nu are decat sa sa duca la groapa de gunoi, iar locul ramas liber pe piata nu va ramane gol. Dupa cum am spus, grupul coreenilor de la Kia-Hyundai-Genesis este pe val si in crestere masiva, rupand tot ce misca in America de Nord si in Europa, iar din spate vin tare de tot chinezii in frunte cu MG care deschide centre logistice in Ungaria si cu BYD care deschide febrici de productie in Ungaria.

      https://autolatest.ro/editorial-auto/byd-urmeaza-sa-devina-cel-mai-mare-constructor-auto-din-lume-pentru-ca-o-masina-electrica-de-300-cp-cu-baterie-blade-lfp-are-un-pret-de-22-000-euro/
      https://autolatest.ro/stiri/byd-aduce-in-europa-un-concurent-pentru-skoda-octavia-insa-si-dacia-logan-noul-byd-qin-plus-dm-i-phev-de-172-cp-si-18-000-euro/
      https://autolatest.ro/stiri/invazia-chinezilor-incepe-cu-vaporul-gigant-byd-explorer-no-1-care-transporta-7-700-de-masini/
      https://24auto.ro/2023/12/cea-mai-mare-fabrica-a-unui-producator-auto-chinez-in-europa-va-fi-construita-de-byd-la-szeged-in-ungaria/

      https://autolatest.ro/stiri/record-kia-europa-a-vandut-in-2023-peste-570-000-de-unitati/
      https://autolatest.ro/stiri/kia-a-crescut-productia-de-automobile-a-uzinei-zilina-din-slovacia-pentru-ca-cererea-este-din-ce-in-ce-mai-mare/
      ...

      Ștergere
  13. Cred ca multa lume nu intelege ca fundamental, Vestul, Occidentul daca vreti, a dat lumii modernitatea cu tot ce inseamna ea. A dat spiritul faustian. Iar asta a insemnat si Revolutia Industriala, posibil cel mai rau lucru care s-a intamplat umanitatii. Insa, asa rea cum a fost, toata lumea s-a degustat din ea. Toata lumea. Inclusiv China cea mare si multa. Inclusiv toti oropsitii lumii, toti cei multi si cuminti si asupriti de Occidentul cel rau. Toti acestia, pana la modernitate, traiau in namol, la propriu. Si multi au fost si multi vor mai fi. Ei sunt multii in timp ce noi suntem putinii. Judecand neemotional, detasat, Occidentul, evreizat din pacate, dar asta-i alta discutie, fundamental, isi cere dreptul si intaietatea la marea masa. Lumea cea mare este ipocrita asa cum a fost intotdeauna. Vrea in fond egalitate, lucru pe care Occidentul nu-l va accepta niciodata.

    D.A.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @D.A.
      Noi l-am împușcat pe Ceaușescu, aka la un moment dat întreaga planetă își execută Stăpânul Occident. Cât despre spiritul Faustian ce nu te faci frate cu dracu de A I.? Să vezi ce iese și ne spui și nouă dacă mai ieși de-acolo cum a fost.

      Ștergere
    2. Dar secolele de crime, pe toate meridianele, crime din care Apusul isi trage seva bunastrii, cine le va plati !
      Sper ca urmasii criminalilor !!!

      Ștergere
  14. Scandalul Sf. Pantelimon, este din ciclul neoprogresist de genul:

    1) pacientii nu e oameni,

    2) si nici asistentele nu e medici/doctori ...... ci e infirmiere care nu pricepe actu' medical!

    RăspundețiȘtergere
  15. https://www.youtube.com/watch?v=aKUk-LT4wXY

    Va dati seama ca si ucrainienii care vin la noi in tara ce boli aduc

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnu' Dan,

    ma uit la titlul articolului de azi al matale, si ma tot intreb:

    Cine ar trebui ca sa tremure de frica?

    1) aia care pregatit si au servit din greu la mese?
    2) sau aia care au fugit de la mese fara sa plateasca?

    RăspundețiȘtergere
  17. https://financiarpress.ro/actualitate/social/14758-un-general-nascut-in-arges-cel-mai-solicitat-expert-roman-pentru-a-analiza-razboiul-din-ucraina

    Virgil Bălăceanu este originar din Argeș, fiind născut în 1956 în comuna Mioarele de lângă Câmpulung

    Dan, trebuie sa intelegi ca pe noi ne-au facut praf ridicind taranimea fudula! Ceceteaza sa vezi ca toti care distrug si fac nenorociri fara limita sint astia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa este, peste tot in RO prostime cu ceafa groasa, ciocoime de tip nou, pai securicii erau lorzi pe linga pulimea bugetara de acum

      Ștergere
    2. Și cine ar fi "nobilimea"care ar trebui sa conducă Țara, daca-n ochii tăi, "țărănimea fudula e la butoane?!Tu ai "sânge albastru",perciunatule?!

      Ștergere
    3. Mare,foarte mare dreptate aveti,stimate domn!Inca din bancile facultatii,atunci cind am luat contact ca sa zic asa,cu cei veniti de la tara,din popor cum se spunea,in urma cu aproape 50 de ani,am simtit,am intuit periculozitatea acestor indivizi si individe!Viata,adica urmatorii 45 de ani mi-a confirmat,cu virf si indesat ca cei mai periculosi sefi/sefe provin din rindurile taranimii muncitoare si,cu cit saracia familiilor din care se trag este mai acuta,cu-atit periculozitatea lor este mai mare.Daca esti atent la comportamentul lor vei vedea si simti o ura viscerala,uriasa,impotriva orasenilor...

      Ștergere
  18. "Nota de plata" va veni destul de curand si pentru Romania, fie ca le comvine unora sau altora, fie ca nu.
    Si va fi destul de consistenta.
    Aveti mare grija sa nu fiti voi cei care achitati "muzica si dansul" de care au beneficiat altii!


    https://adevarul.ro/economie/cresterea-taxelor-si-desele-schimbari-fiscale-2380401.html
    https://economedia.ro/cum-au-de-suferit-oamenii-de-afaceri-din-cauza-noului-portal-de-la-registrul-comertului-credite-blocate-date-personale-si-bancare-publicate-la-liber-softul-functioneaza-prost-desi-a-costat-40-de.html


    https://economedia.ro/bnr-datoria-externa-totala-a-romaniei-a-crescut-in-primele-sase-luni-pana-la-1768-miliarde-euro.html
    https://economedia.ro/deficitul-de-cont-curent-a-urcat-la-1217-miliarde-de-euro-in-primele-sase-luni-ale-anului-in-crestere-cu-34-fata-de-aceeasi-perioada-din-2023.html
    https://economedia.ro/consiliul-fiscal-estimeaza-un-deficit-bugetar-de-peste-7-din-pib-in-2024-raport-coordonat-de-daniel-daianu-bugetul-public-se-imprumuta-prea-mult-deficitul-de-cont-curent-este-prea-mare-cresterea-d.html
    https://economedia.ro/breaking-crestere-slaba-a-economiei-romaniei.html


    Parca Basescu spunea: "sa traiti bine!".
    Pentru ca a uitat sa va spuna cand, va spun eu: la pastele cailor!


    PS. Pentru ca tot credeau unii ca romanii din diaspora au planuri de intors acasa...
    Vezi sa nu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Omul, sursă de energie și Cloud ?

    https://prospectivenews.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu cred ca FED-ul poate sa mai intinda coarda mult si bine. SUA nu are cum sa dea faliment pentru ca isi tipareste singura moneda. Daca nu vor lasa focul recesiunii sa insanatoseasca padurea economica, ultima optiune este inflatia. Dar FED-ul nu da deloc semne de capitulare in privinta inflatiei, iar economia se dovedeste super rezistenta. Gospodariile au rezerve imense care nu se vad in rata economisirii, mai exact le au in home equity: https://fred.stlouisfed.org/series/OEHRENWBSHNO
    Decat sa cantati prohodul SUA in fiecare saptamana, mai bine v-ati preocupa de dezastrul din Europa, care vine si peste Romania. Se introduce cardul digital de vaccinare in 5 tari din Europa din septembrie, ce parere aveti despre asta? Sau nu va puteti exprima de frica sa nu suparati regimul fascist european?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă i-ai fi urmărit constant articolele autorului, ai fi constata că subiectul vaccinării apare des.
      Dumneata ești vaccinat/ă?

      Ștergere
  21. Matrice Biodigitale et IA Chemin vers l'éternité ?https://prospectivenews.blogspot.com/?m=1

    RăspundețiȘtergere
  22. Cand o sa vad sute de mii de romani intorcandu-se acasa din Occident, abia atunci voi spune ca Occidentul colectiv este efectiv in criza. Una este sa fii pe marginea colapsului economic si alta sa spui ,, ca nu mai este ca inainte”. Deocamdata merg inainte pe acelasi drum

    RăspundețiȘtergere
  23. SIA au mizat totul pe cartea hegemoniei mondiale si se pare( sigur) ca au mizat gresit. Incet dar sigur sunt alungati de peste tot, iar declaratiile Rusiei si Chinei care s au saturat de acest pusti teribil sunt clare si fara echivoc. Occidentul condus de Titanicul SUA se va scufunda in criza si rebeliune. Singura sansa este acceptarea esecului si reinvatarea modului economic sanatos si corect, iar asta o pot face doar popoarele, elitele s au compromis si nu mai atrag decat ura si repulsie.

    RăspundețiȘtergere
  24. Mulți necredincioși si habarniști comentează aici...Pacat!
    Dl Dan ar face bine să excluda accesul anonim! Ar crește puțin nivelul comentariilor!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)