sâmbătă, 23 martie 2024

Bătălia pe banii pensionarilor

Într-o postare de pe Telegram am promis să revin asupra implicațiilor creșterii dobânzii cheie în Japonia. Cu toate că lumea și-ar dori să mă concentrez pe evenimentul terorist care acum stârnește interesul, vă invit să vă uitați acolo unde chiar contează. Lucrurile discrete și uneori de neînțeles pentru public se pot dovedi a mișca munții.

Banca Centrală a Japoniei - probabil cea mai mare anomalie financiară a planetei - și-a propus la un moment dat să ignore absolut totul continuându-și politica de dobândă negativă. Asta în condițiile în care este ombilical legată de dolar prin intermediul „investițiilor” sale în bondurile americane. De ce spun că este o anomalie financiară? Pentru că e imposibil ca tu, Bancă Centrală a unei economii de cinci ori mai mici decât cea a SUA, să devii principal creditor al SUA. Asta după ce ești practic singurul creditor al țării din care provii. O asemenea scamatorie e imposibil de explicat și de înțeles de către orice om cu toate țiglele pe casă. 

În acest context, creșterea dobânzii cheie e văzută de mulți ca o înfrângere a politicii absolut rupte de realitate a Băncii Japoniei. Doar că nu prea e așa. Sau, mai bine spus, treaba este mult mai adâncă și va lovi acolo unde doare cel mai tare. Iar fenomenul este cât se poate de interesant.

Japonia are cel mai mare fond de pensii al lumii, cu active de peste 1.5 trilioane $. Cel de-al doilea fond de pensii al lumii este cel al Norvegiei, urmat de cel al Coreei de Sud. Ca să înțelegeți despre ce valori vorbim, Fondul de Pensii al Norvegiei deține 1.5% din acțiunile de pe piețele de capital din întreaga lume. Cu alte cuvinte, un singur fond de pensii deține 1.5% din întreaga lume!

Dacă te uiți însă pe performanțele fondurilor de pensii, constați că acestea sunt dezastruoase.  Rata rentabilității investiției fondului de pensii japonez este de -4.78%, al celui norvegian de -7.93%, iar al celui Coreean de -8.28%! Toate negative într-o lume în care totul crește precum Făt Frumos!

Având în vedere declinul populației Japoniei și iminența unei crize a pensiilor, premierul Kishida a lansat inițiativa „Asset Income Doubling Plan” prin intermediul căreia încurajează japonezii să deschidă conturi suplimentare de investiții pentru pensie. Asta vine la pachet cu o legislație destul de strictă în ceea ce privește raportările financiare și transparența referitoare la randamentele planurilor de pensii. 

În ciuda declarațiilor, planul lui Kishida este însă altul, anume creșterea investițiilor pe piața locală de capital. De fapt, asta vine la pachet cu „indicații prețioase” privind modificarea alocărilor fondurilor de pensii. Astfel putem presupune pe bună dreptate că japonezii încep să se gândească serios la banii pensionarilor care băltesc în afara țării, în loc să fie un motor de creștere pentru Japonia. Modificarea dobânzii cheie a Băncii Japoniei trebuie văzută și în această cheie. deoarece, în acest mod, certificatele de datorie japoneză vor fi purtătoare ale unor dobânzi pozitive, ceea ce e încurajator pentru orice fond de pensii.   

Partea interesantă este că la același lucru se gândesc și ceilalți. Coreenii, la fel ca japonezii, au discuții cât se poate de serioase în ceea ce privește investițiile fondurilor de pensii pe piața locală. Nu e ciudat? Poate că da, poate că nu. 

Iată însă că mai avem o știre interesantă. Peste 90 dintre cei mai influenți CEO din Canada au semnat o scrisoare în care deplâng faptul că fondurile canadiene de pensii alocă doar 4% pieței canadiene de capital. Iar acum trebuie să înțelegeți că nimic nu este întâmplător. Dacă vă imaginați că așa, din senin, conducătorii celor mai mari companii canadiene s-au întâlnit pentru a discuta despre fondurile de pensii, sunteți în eroare. E clar o mișcare pe care fiecare țară o face cum poate pentru a „demonstra” că solicitarea vine de la „firul ierbii”.

De fapt, ceea ce vedem este un fenomen cât se poate de uniform la nivel global. Statele încep transparent să pună presiune pe fundurile de pensii pentru a investi pe propriile piețe de capital. Și, dacă nu se poate cu frumosul, se poate cu forța, prin intermediul legislației. Legislație care încă nu a apărut peste tot, dar se va generaliza, cu siguranță. 

Probabil vă întrebați de ce? Răspunsul e simplu: în fondurile de pensii sunt o groază de bani. Într-adevăr, politicienilor le sclipesc ochii la acei bani, la fel cum și factorilor locali de business le sclipesc ochii. Însă, în toată această mișcare mai e ceva, anume teama de picajul SUA, locul care concentrează cele mai mari investiții ale fondurilor de pensii. Fie că e vorba de instrumente cu venit fix(datorie americană) sau titluri ale pieței de capital, o mare parte a feliei e ocupată de fondurile străine de pensii. Care acum, la presiunea autorităților, dar și ca efect al dorinței de protecție, se vor reorienta către piața proprie. Asta înseamnă că o grămadă de capital va ieși de pe piața americană, iar consecințele le puteți lesne bănui. 

Iată așadar încă un element al puzzle-ului momentului, acela al căderii economiei dolaro-centrice. Pe moment posibil să nu se vadă schimbări spectaculoase deoarece asemenea ieșiri și realocări se fac destul de lent, dar putem intui că s-a cam dat startul cursei în care „scapă cine poate”. 

19 comentarii:

  1. Citesc pe ambalajele produselor: fosfați, nitrați, hrenați.
    În timpul nostru, un om care a învățat bine chimia la școală poate asambla un dispozitiv exploziv din două cutii de biscuiți, un ketchup și o maioneză.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe care le va cumpăra cu banii luați pe aurul recuperat din calculatorul vechi.

      Ștergere
    2. Cola cu mentos:

      https://youtube.com/shorts/YgJ6zMzA-DM?si=myNilmqh9CRq7eX4

      Ștergere
  2. "Dacă te uiți însă pe performanțele fondurilor de pensii, constați că acestea sunt dezastruoase. Rata rentabilității investiției fondului de pensii japonez este de -4.78%, al celui norvegian de -7.93%, iar al celui Coreean de -8.28%! Toate negative într-o lume în care totul crește precum Făt Frumos!"

    Acelasi lucru este valabil si cu piloanele vietii din Romania:
    - pilonul 1 este o schema Ponzi falita, sau pe romaneste un Caritas pentru cine nu stie ce e aia schema Ponzi, ca exact asta a fost "planul de afaceri" al meseriasului Stoica si Vantu si...
    - pilonul 2 + 3 asa zis "private" sunt o teapa din doua motive mari si late:
    1. sunt majoritar "investite" in titluri si obligatiuni de stat, intr-un stat falit si dobanda anuala nu acopera nici inflatia oficiala, cea reala fiind mult mai mare, restul fiind investite in actiuni la bursa majoritar in companii tepe cum sunt Hidroelectrica, Tranzgaz, etc.
    2. sunt taxate de fondurile de pensii care pretind taxa de "administrare activa" si impozitate de statul marxist falit cu impozit pe capital, desi pe perioada de contributie, din punct de vedere legal statul "vede" contributia la pensie, inclusiv piloanele 2 si 3 ca o "asigurare pentru batranete", iar dupa implinirea varstei de pensionare drept venit, si impozitat cu impozitul pe venit + CASS
    Cine nu crede ce spun este liber sa verifice schema publica de investitii a fondurilor de pensie private, unde cu cat mai "conservatoare" este investitia, cu atat procentele in detinerile de titluri si obligatiuni sunt mai mari, si sa arunce o privire pe saitul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, sau cum se numeste acum, sa vada cum statul defineste pensia.

    Cert este ca oamenii care se asteapta ca la batranete sa traiasca din pensie, indiferent de contributie si de piloane, daca nu au pensii speciale de la stat, vor fi muritori de foame!

    Retineti:
    1. Absolut toate contributiile si investitiile, indiferent de pilon, sunt in lei, iar leul in ultimii 34 de ani a suferit o inflatie si devalorizare colosala. Ganditi si calculati in LEI nu in RON!
    2. Chiar si fara marirea varstei de pensionare despre care se tot discuta, in statisticile publicate de INS, speranta de viata din Romania este de 73 de ani la barbati si de 78 de ani la femei. Contribui 40 de ani la pensie ca sa primesti inapoi cat? Urmasii pot mosteni contributia neconsumata?


    "De fapt, ceea ce vedem este un fenomen cât se poate de uniform la nivel global. Statele încep transparent să pună presiune pe fundurile de pensii pentru a investi pe propriile piețe de capital."

    Mai bine cumparati aur, Bitcoin si Ethereum sau actiuuni in REIT-uri din strainatate.
    Si nu mai munciti ca angajati sau PFA, in asa fel incat sa nu mai fiti dijmuiti cu forta pentru contributii la toate tepele de stat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci faptul că am completat opțiunea recentă cu contribuția la pilonul II și au reținut din salar vreo 356 de lei, nu e decât o mare țeapă?
      Am întrebat ChatGPT și concluzia ar fi:
      Pe baza calculelor efectuate și a presupunerilor noastre, pensia lunară estimată care ți se poate întoarce doar pe baza contribuțiilor la Pilonul II, după 30 de ani de contribuție și ajustată pentru un randament anual de 4-5%, pe o perioadă de pensionare de 20 de ani, ar fi de aproximativ 1083 lei pe lună.

      Ștergere
    2. Macar ai habar ce grad de indatorare are un reit si ce inseamna asta in vremea dobanzilor inalte inainte sa-ti dai cu parerea? Sau sa investesti intr-o petarda de companie straina unde sa pierzi 90% din bani abia apoi sa vii sa zici ca Hidroelectrica etc este falimentara...
      Dar lasa ca iti inveti tu lectia la urmatorul crah pe crypto...

      Ștergere
    3. Și dacă nu muncim ca angajați sau PFA cum strângem bani să cumpărăm aur sau acțiuni în REIT-uri în străinătate?
      (Când nu avem nici moșteniri de primit, desigur.)

      Ștergere
    4. @Anonim23 martie 2024 la 09:23
      @Anonim23 martie 2024 la 10:56
      Sunteti liberi sa faceti absolut orice doriti. Daca contributia la piloanele 1-2-3 vi se pare o investitie sigura si inteligenta, nu va opreste nimeni sa va maximizati contributiile.
      May the Force be with you!

      Dar incetati sa-i insultati pe cei ce nu fac ceea ce faceti voi.
      Ce prosti sunt cei ce investesc in afacerile proprii, nu lucreaza ca angajati si nici nu "contribuie" la diverse tepe regizate de stat! Ba mai au si nesimtirea sa detina firme offshore si sa traiasca prin strainatate!
      Ce prosti sunt cei ce cumpara aur fizic si actiuni in REIT-uri inca de dinainte de 2007-2008!
      Ce prosti sunt cei ce cumpara si detin sau tranzactioneaza Bitcoin si Ethereum de peste 15 ani!
      Fiti voi destepti si nu mai muriti de grija altora!

      Pana una-alta, ma tavalesc pe jos de ras de mandria unora de a primi uluitoarea suma ~200 Euro/luna dupa 20 de ani de slugarnicie continua ca angajat si de investit, pardon de "contribuit" IN AFACERILE ALTORA, sau de autosuficienta unora care considera ca achizitia de actiuni in lei la o companie detinuta de un stat falit si putred de corupt le va asigura un viitor prosper.
      Si intre noi fie vorba, se spune CRASH nu "crah".
      Mai du-te pe la scoala si la cativa ani de la deslusit Abecedarul poate te califici si pentru deslusitul abc-ului economiei si contabilitatii.

      https://www.bursa.ro/alternativa-dezindustrializarii-mutarea-afacerilor-din-romania-in-republica-moldova-62310848

      https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/exclusiv-antifrauda-a-identificat-in-controale-venituri-din-criptomonede-de-peste-1-miliard-de-lei-21314481


      @Anonim23 martie 2024 la 16:30
      De SRL sau de "firme" ai auzit pana acum?

      Ștergere
    5. "Crash" spune englezu'!
      Neamtu' zice "Crah"!
      Nu va mai certati, ca oricum "se comunizeaza" absolut tot:
      1) la unii, din ce in ce mai putini, se "comunizeaza" averea,
      2) iar la restu', din ce in ce mai multi, se "comunizeaza" paguba/ruina!

      Recunoasteti deci, ca la toti va place "shaworma"=oligarhia/"hierarchia"/organizarea societatii in caste/meritocratia, si nu lipsa oricarei ierarhiei artificiale.

      Ștergere
  3. "Rata rentabilității investiției fondului de pensii japonez este de -4.78%, al celui norvegian de -7.93%, iar al celui Coreean de -8.28%! Toate negative într-o lume în care totul crește precum Făt Frumos!" De unde aveti aceste date ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raportul anual al fondului japonez de pensii pe 2022. Cel pe 2023 încă nu a apărut, dar îl aștept cu nerăbdare.

      Ștergere
  4. Citez :" Asta înseamnă că o grămadă de capital va ieși de pe piața americană, iar consecințele le puteți lesne bănui. " Dupa parerea mea, capitalul deja investit pe piata americana ( ca pe oricare piata, dealtfel) nu mai are cum sa iasa decat in pierdere. Pentru ca, fie ai devenit coproprietar al vreunei afaceri, fie ai acordat un imprumut la termen- cazul bonurilor de tezaur- si esti tinut de conditiile initiale. Eventual, si asta mi se pare sigur , fondurile straine nu vor mai investi banii in SUA. E o chestie pe termen lung, dar destul de suparatoare pentru Stapanul lumii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "fondurile straine nu vor mai investi banii in SUA"

      Tu esti copil?
      Tu crezi ca este dupa cum vor "fondurile straine" sau dupa cum primesc instructiuni?

      Ștergere
  5. "Rata rentabilității investiției fondului de pensii japonez este de -4.78%, al celui norvegian de -7.93%, iar al celui Coreean de -8.28%! ".....de unde ati luat asemea date ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raportul anual al fondului japonez de pensii pe 2022.

      Ștergere
    2. "Batalia pe banii pensionarilor"?

      Care nu mai sunt?

      Nici banii (ca s cu minus), si implicit nici penzionarii?
      De cat li s au diminuat: atat pensiile, cat si durata de viata ca penzionar?

      Ștergere
  6. Vor lua, oricum, toti banii, plus orice altceva. Nu va faceti griji pt asta!
    "Aceasta nu este o criză — acesta este un haos controlat.”

    La 4 iunie 2009, politologul American, sociologul și consilierul pentru securitate națională Zbigniew Brzezinski a declarat:

    "...până când ne atingem obiectivele. Sunteți conștienți de obiectivele noastre-acesta este un singur guvern mondial. De asta avem nevoie. Și se va forma - indiferent dacă vă place această idee sau nu. Va fi din ce în ce mai rău. Aceasta nu este o criză — acesta este un haos controlat. Societatea nu ar trebui să accepte doar ideea unui singur guvern mondial, ci și să o vadă ca singura sa salvare, pentru aceasta avem nevoie de războaie, foamete și epidemii în întreaga lume."

    RăspundețiȘtergere
  7. chiar nu o fi nici o legatura intre https://www.stiripesurse.ro/rusia-a-introdus-miscarea-internationala-lgbt-pe-lista-entitatilor-teroriste-si-extremiste_3269075.html si atacul terorist al teroristilor si extremistilor islamici? Cum se mai defineste azi terorismul si extremismul?

    RăspundețiȘtergere
  8. Un alt articol binevenit si foarte bine documentat. Multumim mult!
    Pentru mine ideea si GRIJA centrala( care ar trebui sa o avem in vedere) se invirte in jurul cererii VICLENE a CEO-urilor de a legisla(forta) investirea banilor in organizatiile lor (falimentare) locale din tara.
    Asta creaza o situatie foarte ingrijoratoare.
    Amza

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)