duminică, 10 martie 2024

Cum reușește SUA să-și deseneze o nouă carieră remarcabilă?


Indicele semiconductorilor($SOX) a depășit vârful din anul 2000. O similaritate stranie cu criza dotcom. Care similaritate nu este singura. Avântul companiilor tehnologice, iluzia AI-ului ”salvator și reconfigurator” al întregii lumi generează o realitate similară până la confuzie cu ceea ce se întâmpla în vârful DotCom.

În câteva luni s-au creat din nimic peste 11 trilioane de capitalizare, ceea ce este exact comparabil cu bula dotcom din 1995-2000. Doar că în acea criză acumularea a durat 5 ani și jumătate, în timp ce acum  doar patru luni. Dacă introducem inflația în joc și refacem calculele constatăm că bula dot-com a creat aproximativ 19 trilioane de $ capitalizare(la prețurile actuale). Înțelegeți magnitudinea: atunci au fost create 19 trilioane $(în bani actuali) în cinci ani și jumătate în timp ce acum în doar patru luni avem 11 trilioane $ bani din nimic! Făt Frumos era mic copil!


Doar că nu avem de-a face doar cu similarități ale unei singure crize, ci cu multiple elemente care ne amintesc de diverse crize epice al turbulentului secol XX. Există însă și premiere nefaste, precum cea din graficul alăturat. Niciodată în istorie raliul pieței de capital nu a fosr condus de un număr atât de mic de companii. Și aici e vorba de un raliu care pare a nu se mai opri, indiferent de fundamentele care sunt atât de fragile încât îngrijorează orice om sănătos la cap. Însă, după cum bine știm, într-un mediu dominat de irațional fundamentele nu valorează nici cât o ceapă degerată.

Sistemul bancar american e gata să înregistreze o nouă prăbușire fără precedent, în condițiile în care conturile asigurătorului depozitelor(FDIC) sunt practic goale. Iar șeful FED vorbește cât se poate de clar și pe unde apucă de faptul că datoria SUA este absolut nesustenabilă, iar politica fiscală un dezastru. 

Mulți pot fi șocați de poziția lui Powell. Asta pentru că nu înțeleg realitățile, nu se uită pe raportări și trăiesc cu iluzia că până la urmă totul merge înainte și merge bine. Ceea ce e fals. Hai, totuși, să ne uităm împreună la câteva chestii de-a dreptul șocante.

Deficitul bugetar al SUA se umflă precum Făt-Frumos. Conform datelor oficiale deficitul bugetar al lunii februarie va fi de peste 305 mld. $, al doilea cel mai mare din istorie după nebunia din februarie 2021. Un calcul sumar ne arată că deficitul anual va depăși 2 trilioane $. Asta însă nu e totul. Revenind la problemele de pe piața bancară, unde un nou contingent de bănci regionale stă să cadă, am putea estima că un accident(care oricum e inevitabil) ar trebui să bage adânc mâinile în buzunarele Bugetului, solicitând alte 1.5-2 trilioane $ pentru salvare. Ceea ce spun aici se referă la o criză normală, nu una catastrofală precum cea care se pregătește.

Fac o paranteză deoarece sunt tot mai mulți cei care mă trag de mânecă întrebându-mă de unde știu eu de vreo criză. Ce, am vreun glob de cristal? Desigur, nu am niciun glob, îmi bazez opiniile pe date. În imaginea alăturată aveți o monitorizare a așa-numitului Dark Index, cel care măsoară tranzacțiile efectuate prin dark pool-urile băncilor de investiții(am mai descris aceste piețe oculte, un exemplu aici). Indexul ne arată o prăbușire a tranzacțiilor prin aceste piețe obscure, dar cu o menținere a lichidității generale a piețelor. Tradus, avem o mutare a rechinilor financiari din zona dark pool în zona piețelor reglementate unde descarcă rahatul către fraieri. Practic, cei care știu cu ce se mănâncă piețele financiare fug pe cash, Știți doar că șobolanii sunt primii care părăsesc corabia în flăcări. 

Revenim acum la subiectul pricipal. Trezoreria caută să liniștească piețele afirmând că în a doua jumătate a anului va emite titluri cu maturitatea cuprinsă între trei și zece ani. Chestiunea e de-a dreptul hazlie deoarece toată lumea se întreabă cine va cumpăra așa ceva? Știți cum se vând titlurile de trezorerie americane? Prin operațiuni reverse repo. Doar că din mai anul trecut și până acum resursele pentru reverse repo au scăzut de la 2.3 trilioane la 0.44 trilioane. Pff, ce ne spune asta? Păi e limpede: mai mult ca oricând SUA are nevoie de o Samatha financiară care să ne arate noi vrăji desfășurate live. Acum, în rolul frumoasei Elisabeth Montgomery o avem pe baba spațială Janet Yellen, iar imaginea cred că e destul de sugestivă pentru a nu mai comenta.  


Dar, ca să fiu răutăcios vă voi mai spune ceva: știți cum e chestia asta cu „vom face după jumătatea anului”? Exact ca determinarea lui moș Biden de a pune la loc rezervele strategice de petrol pe care le-a păpat ca efect al războiului din Ucraina. Mai țineți minte când vă spuneam că-i va fi imposibil să completeze golurile de-acolo? Asta în condițiile în care atât anul trecut cât și acum doi ani susținea că le reface. Ei bine, dați un ochi pe graficul evoluției rezervelor ca să constatați că e exact ca în bancul cu Radio Erevan: „nu era o Volgă ci o bicicletă și nu a fost dată, ci luată”.  

Știu, veți spune din nou că sunt sluga lui Putin, dar absolut toate cifrele pe care vi le arăt sunt luate din surse oficiale de-ale licuriciului. Aveți link-uri, grafice, tot ce vreți pentru a mă putea verifica. Dar cel mai bine mă veți verifica în mijlocul dezastrului când vă voi exaspera din nou când îmi voi  începe articolele cu „Așa cum v-am mai spus ...”. Până atunci stați liniștiți: totul e sub control în cea mai frumoasă dintre lumi. Și, ca să fiu răutăcios până la final, voi încheia spunându-vă că e mai mult decât clar ca SUA va eșua în tentativa sa de a rămâne liderul de facto al planetei, dar se află la începutul unei cariere deosebit de interesante: aceea de comediant șef al lumii. A început-o în Ucraina și ceva îmi spune că o va continua pe tărâmurile sale.

32 de comentarii:

  1. Nu exista nici un fel deficit in SUA. Ei pot printa oricat isi doresc, pentru orice fel de emisie de obligatiuni. Se doreste insa crearea impresiei ca ar exista un deficit, pentru a ajuta la prabusirea civilizatiei occidentale. Stock Market este mutarea finantelor din planul material/real in taramul fanteziilor/virtual, exact arma de care era nevoie in 1920-1928 pentru a prabusi intreg sistemul, si acum la fel. Un stat suveran monetar printeaza cat vrea, inflatia se datoreaza pretului crescut la energie si lipsei unui sistem de a crea bunuri si nu printarii de bani. Banul este cu mult deasupra aurului, pretul aurului se realizeaza in dolari, conteaza sistemul si nu un metal extras din mine aurifere.

    Ar trebui sa existe o singura banca, de stat, care sa ofere imediat tuturor cetatenilor o locuinta (apartament), astfel incat acestia sa nu mai trebuiasca sa plateasca rate 20-30 de ani la rand, totul gratuit acum pentru a crea bunastare si fericire. Statul trebuie sa ceara oamenilor de stiinta sa inventeze cat mai repede un dispozitiv (si exista atatea surse) care sa extraga energia necesara din curentii telurici, si sa creeze un fulger globular la temperatura camerei (un astfel de fulger, cu diametrul de 3cm produce 1 Megawatt putere).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alo, Sandokhane!
      De cand comanda statul privatului, in America? Nu esti in Rusia, sau in China!
      In America nu se dau case moca, ci doar se vand rulote cu pergola extensibila.

      Si oamenii de stiinta americani l au plagiat pe Ispirescu al nostru care l a vazut pe Fat Frumos cum extragea jaratec/fulger globular din cacat, si i dedea si la cal!

      Ștergere
    2. La inceput am crezut ca vorbiti serios, dar noroc cu fulgerul globular! Asta m-a facut sa inteleg ca doriti doar sa il sustineti la scara mica pe dl Diaconu in metafora cu SUA comediantul planetei :)))

      Ștergere
    3. Mă scuzați, dar ăsta e unul dintre cele mai comice comentarii citite vreodată.

      Unii au impresia că SUA poate tipări oricât de mulți dolari și că legile economiei se suspendă în cazul lor, dar asta e 100% fals. Iluzia se bazează pe faptul că, într-adevăr, dacă o țară ca România ar face asta, inflația ar ajunge rapid la 100%-1000% / an, fiindcă nimeni, în afară de români, nu are nevoie de lei românești. Și cantitatea de lei se raportează strict la cantitatea de mărfuri din România (limitată).

      Dar în cazul Americii, dolarii au fost o perioadă foarte mare de timp ceruți și la nivel internațional, ca monedă de schimb și de refugiu, astfel încât inflația a crescut mai încet în SUA în raport cu cantitatea de dolari tipărită, pentru că valoarea dolarului s-a raportat nu doar la mărfurile din interiorul SUA, ci la mărfurile de pe toată planeta.

      Însă privilegiul ăsta e pe sfârșite. Și se va termina și cu distracția „tiparniței” de dolari, că în condițiile dedolarizării și a lumii multipolare americanii vor trebui să raporteze valoarea dolarului strict la mărfurile și la economia lor de acasă.

      Ștergere
    4. Bineinteles ca vorbesc serios. Primul fulger globular, produs in conditii de laborator la noi, sub supravegherea Securitatii, a fost creat in 1988 la INCREST, de Dr. Constantin Bursuc. Dupa aceea, totul a fost dat uitarii, ascuns, nevalorificat. Tesla putea crea astfel de fulgere globulare de dimensiuni mici cu usurinta. Asta e solutia pentru a elimina dependenta de petrol/gaze. Energie abundenta, extrem de ieftina, o adevarata minune.

      Revenind la tema financiara, motivul principal pentru care totul s-a intors pe dos, incepand cu 11 martie 2020 si dupa aceea cu 20 decembrie 2020 (ziua cand a inceput campania de vaccinare cu cod genetic care produce proteine mutante), este acela ca in curand va incepe sfarsitul astronomic al epocii actuale: Soarele va rasari de la vest la est, eruptia uriasa solara cu un efect mega-Carrington. Priviti cu atentie ce se va intampla in Orientul Mijlociu.

      Ștergere
    5. Nu exista nici un fel de legi ale economiei: daca economistii cu titluri universitare ar fi crezut ca exista astfel de legi, ar fi fost cu totii miliardari, dar nu sunt. Asa numitele legi ale economiei au fost create pentru a adormi simturile tuturor, pentru a ii face sa creada ca inflatia se datoreaza printarii de bani, si a nu observa ca presul este tras de sub tari/popoare periodic, unde banii sunt retrasi/creditul restrans si incep razboaiele.

      Prosperitatea SUA a fost la apogeu in perioada 1870-1890, cand printarea de dolari le-a adus cea mai mare bogatie si putere, fiecare oras mic sau mare avea banci care isi printau proprii dolari (acum la mare cautare printre colectionari). Seful Trezoreriei SUA in anii 60 in vizita in Franta a spus: "noi avem dolarul, voi aveti problemele". O societate civilizata va scoate in afara legii toate bancile, si ramane una singura de stat, care ofera prosperitate cetatenilor, cu apartamente gratuite, astfel incat acestia sa devina productivi, sa aiba timp pentru a crea mereu ceva de pret.

      Repet: in curand va incepe sfarsitul astronomic al epocii actuale atunci cand Soarele va rasari de la vest la est, si o eruptie uriasa solara cu un efect mega-Carrington. Priviti cu atentie ce se va intampla in Orientul Mijlociu.

      Ștergere
    6. Ok, de acord.. Ultimul paragraf mi e un pic neclar. Poți să dezvolți un pic? Ai un blog unde scrii?

      Ștergere
    7. No, ashe!
      Vorba ardeleanului!

      Da' io zic, ca fulgeru' globular tot nu poate fi (re)produs in laborator!

      Ștergere
    8. Soarele are un anumit interval alocat (in teoria geocentrica, cea corecta) pentru deplasarea precesionala spre vest de 1,5 km pe an (sau 4,2 metri pe zi). Acest interval masoara 508,8 km, si ajunge la sfarsit la unul dintre Tropice (solstitiu). Desi si noi avem legenda Soarelui care va rasari de la vest la est, numai in scrierile islamice oficiale este acest lucru redat explicit, deci cand Soarele se va deplasa dincolo de acel Tropic, dincolo de orbita sa obisnuita intre doua epoci, va rasari de la vest la est si atunci va avea loc marea revolutie islamica. Multiplicarea petelor solare masive din Septembrie 2023 pana acum inseamna eruptii solare accentuate insotite de emisii in domeniul razelor gamma. Cauza este astrul ceresc dintre Mercur si Soare, denumit Vulcan de Le Verrier in sec. XIX si numit Garuda in cosmologia vedica sau Rahu. Acest astru este gresit interpretat ca fiind Nibiru, fiind localizat exact langa Soare. Se poate vedea in multiple imagini, video-uri din ce in ce mai clar, ceea ce implica o activare (cauzand eruptiile solare si razele gamma). Totul va atinge o finalitate, cu o eruptie solara masiva, peste cea din 1859. Ce inseamna solstitiu? Nu este o data anume, ci pozitia Soarelui pe cer (punctul cel mai inalt pe cer), daca viteza Soarelui deasupra suprafetei Pamantului se mareste de un an incoace, atunci solstitiul poate avea loc mai devreme de 6/21 (21 iunie). Deci, evenimentele din Orientul Mijlociu sunt strans corelate cu aceste fenomene, mai ales activarea lui Garuda.

      Dr. Kiril Chukanov, in Canada, produce fulgere globulare in laborator dar cu un cost mare. Nu asta vrem. Cerceteaza subiectul toiagul lui Ptah, echipat cu diapazon, patru capacitoare si un inel de cupru (ankh) la varf, cu el producea fulgerul globular la purtator in acel inel de la varf: asta vrem sa realizam. Fulgerul globular la temperatura camerei este tehnologia de varf a viitorului, megawati putere produsi cu usurinta de catre oricine. Ce este un fulger globular (sau toroidal)? In mod normal, curentii telurici (de doua feluri, dextrogiri sau gravitationali si levogiri sau electromagnetici) se deplaseaza liniar, fara sa fie accesati de tehnologia moderna. Un fulger globular intrerupe acest flux si acesti curenti telurici vor capata o miscare rotativa, formand o sfera luminoasa. Acesta este wireless adevarat, accesarea fortei electromagnetice longitudinale: wireless modern este forta electromagnetica transversala, adica doar valuri in oceanul de curenti telurici, sau unde de soc. Acesti curenti telurici sunt formati din subquarks (subdiviziuni ale unui cuarc), cu filetare spre dreapta (dextrogiri) sau spre stanga (levogiri), prin ei curg/se deplaseaza bosonii (un subquark care 14 miliarde de bosoni) care formeaza curentul electromagnetic longitudinal. Adica fluxul longitudinal are loc prin undele transversale, acesta este secretul.

      Ștergere
    9. Sandokhan - Tu esti fan Societatea Creatoare banuiesc ! Copii stati cuminti !

      Ștergere
    10. @Lucian atata timp cat detii puterea militara pe planeta, imi imaginez ca nu e chiar atat de greu sa-ti obligi partenerii sa-ti cumpere in continuare datoria, chiar daca ei nu ai mai vrea. Dar problema cred ca e mai complexa decat datorii si arme, cred ca problema principala a occidentului este demografica, sunt din ce in ce mai putini si mai batrani raportat la populatia planetei, iar factori de influenta din India, China, Rusia, nu mai zic de semiti, sunt deja bine infiltrati din interior in sistemul de decizie occidental, si lucreaza din plin la distrugerea 'gazdei', sau la reorientarea fortei ei militare in scopurile dorite de ei. Deci occidentul nu prea mai controleaza practic decizia in occident, si asta le (sau NE) creeaza mari probleme.

      Ștergere
  2. Îmi place. Ai prevăzut deja că 2024 este anul prăbuşirilor majore. Se va împlini. Sodoma şi Gomora sunt deja importate în Europa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ne putem permite să aşteptăm nu ştiu ce „soluţii” salvatoare de la Uniunea Europeană, pentru că ele nu vor veni! La nivel economic şi financiar (chiar dacă nu se prea observă) se duce o luptă acerbă între cele trei zone economice ale lumii. Sunt aruncate în scenă strategii de luptă economică dintre cele mai dure şi mai perverse. La ora actuală, România este considerată o cantitate neglijabilă în zona economicului.
    Multe companii au fuzionat în secret şi au registre şi evidenţe secrete. Altele întocmesc şi pun în practică politici agresive comune. Când o mare bancă sau un mare concern pare că este în faliment, de fapt se aplică tactica „sacrificiului” reginei. Dacă, de exemplu, un puternic investitor (cu rol de „regină”) face o mare mişcare într-o zonă, este clar că după el vor apărea mulţi alţi investitori mai mici (alte companii, bănci, fonduri de investiţii mai mici, întreprinderi, servicii etc). După sacrificiul „reginei”, este clar că vor fi lovite (sau chiar falimentate) toate cele adunate în jurul ei. În fapt, „regina” nu a falimentat decât în aparenţă. În realitate, cei din spatele „reginei” sunt şi în spatele celor care au acaparat „regina”, mai puţini bani investitorilor mărunţi. Este o tactică relativ simplă, dar extrem de eficientă în anihilarea unor potenţiali concurenţi şi în sărăcirea unor zone.
    O altă strategie de atac economic este de a se crea mecanisme economico-financiare bazate pe iluzii şi „valuri” artificiale. Este metoda aplicată şi în acest spaţiu (şi nu numai). S-au făcut speculaţii în zona imobiliară şi s-au creat o serie de mecanisme financiare nesănătoase. După ce „balonul imobiliar” a răsuflat, au pierdut foarte mulţi alţi investitori. Astfel, s-au îngheţat bani în imobile (sau şi pierdut), s-a creat teamă în mediul bancar, s-au creat blocaje financiare şi, cel mai grav, au căzut spectaculos toate industriile conexe. Şi nu numai... Seamănă cumva cu situaţia noastră? Nimeni la ora actuala nu elaboreaza strategii prin care se realizeaza distribuţii echitabile de capital financiar.Dacă statul ar întocmi un cadru legislativ (chiar şi resurse) care să permită desfăşurarea acestor programe de coparticipaţie, atunci altfel s-ar gestiona munca şi resursele. În momentul de faţă, statul sau o firmă oarecare exploatează atât resursele cât şi munca oamenilor. În acest caz este vorba de perpetuarea unui sistem de tip sclavagist. Când e vorba de coparticipaţie, veniturile sunt împărţite şi există transparenţă totală. Statul (ori o firmă) care participă cu bunuri mobile şi imobile, la o lucrare agricolă de exemplu, poate avea o cotă mai mare de coparticipaţie, dar nici vorbă de-a se avea în vedere exploatarea în sistem sclavagist (sistemul salarial din prezent). Guvernul ar trebui să aibă rolul de a asigura atât logistica necesară, cât şi susţinerea financiară suplimentară dacă este cazul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum spune americanul de rând, există varianta „easy way”, precum există şi varianta „hard way”. Iar când unii nu ştiu să piardă, atunci rămâne doar modalitatea „hard way”.

    RăspundețiȘtergere
  5. US a început să cadă mai exista din 1917, atunci când a crescut. În fapt creșterea US este datorata speculațiilor celor care se cred stăpânii lumii și care și-au schimbat vehiculul politic și militar din UK în US.

    Întrucât tot ei sunt cei care au obsesia stăpânirii Ucrainei și a Palestinei, eu cred că tot ei au planificat. China și Rusia, societăți controlabile, în diferite măsuri , par să fie noile vehicule pe care tot ei le stăpânesc.

    Aparenta dizidență a celor doua state, îmi arată mie doar că cei care se cred stăpânii lumii vor sa scape de slugile vechi pe care le sacrifică în lupta cu noile slugi.

    E posibil ca in Rusia și nu in China sa existe niște minți mai lucide care fac o dizidență reală, este evident ca Puțin are un discurs globalist(incluziv, multicultural etc) in timp ce poporul și intelectualitatea reală s-a radicalizat nationalist (anunțurile “doar slavi”, articole ortodoxiste etc).

    E posibil sa fie Matrionka, nu știu din partea cui. Noi europenii știm că nu înțelegem China dar nu știm că nu înțelegem Rusia.

    US nu se va prăbuși, este o economie n-are și o societate puternică, slăbită din interior de cei care o parazitează , așa cum parazitează umanitatea dar nu are cum să cadă, au tot ce le trebuie sa supraviețuiască. Este real însă ca nu mai sunt suficient de relevanți la nivel mondial.

    Este evident ca oculta a devenit pentru prima data vizibil implicată in conducerea lumii. S-ar putea sa iasă la lumina.

    Unii se vor opune dar victoria in final este doar a Lui Dumnezeu. Oricum , noi romanii zicem că Decât cu demonul la câștig, mai bine cu Dumnezeu la pagubă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pardon!
      Dumnezeu nu pagubeste niciodata, pentru ca vorba lu' Einstein catre Heisenberg si Bohr:

      "Dumnezeu nu joaca Zaruri!"

      Nu pune niciodata (vre)un Pret, pe dorinta de Castig - Facil/Nemeritat - a Omului!

      Deoarece: ce i Nimic, Nimic ramane!

      Ștergere
    2. Dizidența rusă varegă a pierit în 1917. Ce a urmat a fost jefuirea Estului de către normanzi.
      Cu puțină vreme înainte fusese boxat și Imperiul de Mijloc.

      America de Nord nu a fost construită ca o societate ci ca o vânătoare de scalpuri pe Frontieră.

      Vikingii au în sânge pirateria și romantismul. Din când în când ies din kingswood-urile lor și jefuiesc toate izbele, devenind prădătorii lumii.

      Ștergere
    3. Subscriu 99% la Anonim 12.58 .Cei 1% reținere se refera la conceptele de Dumnezeu si Diavol care vin dintr o mitologie standardizată in opinia mea, de niste baieti destepti. Baieti strans legati de cei la care face referire restul postarii. Cred ca, daca judecam in Acesti terneni nu putem iesi din groapa de potential.Prefer sa ii zic lui Dumnezeu Ordine, Univers, Armonie iar Diavolului, Entropie, distrugerecrimăUntold.
      La replici vad ca unii aquieseaza la legendarea lui Einstein ( on bun, mare causeur, dar la stiinta sunt bârfe ) .Dar în fine se poartă, vezi Gala Premiilor Recente. Unde e vorba de alt savant pe bune dar cu restul ...nu pot avea incredere in film.

      Ștergere
  6. Te agiti degeaba. Indiferent de situatia de pe piete criza va fi atunci cand le va veni bine papusarilor. Mai dureaza putin pana o vor declansa pt ca sunt in pregatiri. Exista o Agenda scrisa cu zeci de ani in urma.

    Singura problema este ca iesirea din criza va fi cum vor ei iar nu cum vrem noi. Dar atunci nu vei mai putea spune nimic pt ca altfel iti vor taia instantaneu cota de carbon si vei risca sa mori de foame.

    Viitorul nu suna bine. Pacat de tineri insa ce se petrece acum este meritul ignorantei parintilor si bunicilor lor care au preferat sa concubineze cu raul decat sa faca sacrificii pt a i se opune. Rezultatul va fi o lume dezumanizata, complet lipsita de libertate, ce se bazeaza pe non-valorile raului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ceea ce se întâmplă acum pe burse nu sunt semnele că ar fi venit ce-a de-a doua criză. Sunt doar mici seisme pe zona financiar-bancară. Structura scheletală a actualului sistem financiar şi dinamica economică de tip capitalist au funcţionat pe fondul unei dezvoltări pe orizontală a societăţii. Acum s-a ajuns la limita maximă. Organismul economic mondial nu se mai poate dezvolta pe orizontală. Ori se realizează un salt calitativ, ori se autodistruge.
    Singura ieșire este si va fi Stratificarea Dinamicii Economice. Este nevoie ca fiecare strat să aibă un sistem financiar separat. Liniile de Swap in acordurile bilaterale dintre țări respecta acest principiu de creștere economica. Fără stratificare orice idiot care tiparește bani, crează o bulă financiară, oferă credite nerambursabile ș.a.m.d aruncă inflația pe toate țările.
    Un exemplu banal deși simplist de stratificare economica sunt bonurile de masa. Are propriul ei sistem financiar, are legatură cu stratul principal financiar si stratul este limitat doar la bunurile alimentare. Este simplist deoarece poate fi afectat de inflație, dar se poate autoregla, modificand valoarea unui tichet. Nu poate fi convertit in valută, deci nu e supus speculațiilor.
    Viitorul aparține economiilor stratificate care sunt protejate de ceea ce fac alții la burse si se va regăsi pe alt strat, fără putere de a distruge celelalte straturi financiare. Multipolaritate nu înseamnă doar divizarea lumii între Occident si Asia, înseamnă și că straturile de sus nu vor mai colapsa straturile de jos, sau straturile de jos nu imbogățesc straturile de sus. Cine se îmbogățește de pe bonurile de masă, de exemplu? Nu poți specula bonurile de masă ca acțiunile nVidia, de exemplu.
    Țările care vor fi in avangarda dezvoltării vor oferii bani, de tip vouchere, pe un strat financiar „cetățenesc” pentru cumpararea de locuințe de bază (nu pentru chirie, nu pentru firmă) fără dobandă in cuantumul impozitelor si taxelor recoltate in următorii 30 de ani, și vor fi pe alt strat economic financiar, care nu va fi supus speculațiilor imobiliare a firmelor și prețul nu va fluctua. Nu va insemna distrugerea pieței imobiliare, ci vor ieși de pe piața stratului financiar unde se poate specula și va exista un alt circuit financiar pentru locuințele de bază, asemeni bonurilor de masă, dar facut de stat. Aceste straturi financiare nu sunt nici comuniste, nici capitaliste. Se vor baza pe co-participație, statul asigură o locuință in schimbul taxelor și impozitelor pe care cei care stau în chirie nu le platesc. Prima țară care a apelat la Stratificarea Dinamicii Economice este China in anii 90 odată cu sloganul lor: O ȚARĂ, DOUĂ SISTEME. A doua țară care a apelat la Stratificarea Dinamicii Economice este Rusia care s-a desprins de SWIFT si a creat propriul lor strat financiar, iar modelul actual este dezvoltat de liniile de SWAP care stratifică zeci, posibil sute de straturi financiare între multe țări, toate independente de valoarea dolarului. Pe scurt, este moartea centralismului. Cine vine cu soluții de descentralizare care aduc creștere economică va caștiga alegerile, cine aduce centralism va avea soarta vaccinurilor covid (covid fiind recunoscut azi „oficial” ca o banală raceală, deși găsiți vaccinul la farmacie). Totuși soluțiile centraliste nu vor fi trase la răspundere, decât foarte greu, datorită faptului că se aruncă vina pe toți, exact ca inflația.
    Într-o primă etapă va începe un proces de fragmentare a marilor concerne multinaţionale. Marile guverne occidentale au făcut mari eforturi, luând adânc din banul public, pentru a le redresa.
    În următoarea criză nu se vor mai găsi alte multe mii de miliarde de euro pentru a se amortiza şi acoperi pierderile. Nu se poate opri fragmentarea lumii in straturi financiare.

    RăspundețiȘtergere
  8. America de Nord e « un fugazi, fogazi. It’s a wazi, it’s a woozi. It’s…fairy dust. It doesn’t exist, it’s never landed, it is no matter, it’s not on the elemental chart. It’s not fucking real » cum spunea Matthew McConaughey în The Wolf of Wall Street.

    Adică exact ce face Stejarul Musk…

    « If you got a client who brought stock at eight, and it now sits at sixteen, and he’s all fucking happy, he wants to cash it and liquidate and take his fucking money and run home. You don’t let him do that.

    Cause that would make it real.

    No, what do you do? You get another brilliant idea, a special idea. Another situation, another stock to reinvest his earnings and then some. And he will, every single time. Cause they’re fucking addicted. And then you just keep doing this, again, and again, and again. Meanwhile, he thinks he’s getting shit rich, which he is, on paper. »

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Poti pacali o mana de oameni tot timpul, precum si toti oamenii un timp, dar nu poti pacali toti oamenii tot timpul!"

      Avraam Lincoln

      Ștergere
    2. Din contra. Îi pot păcăli pe toți ori de câte ori vor. Nu o fac de ieri, ci de un amar de ani.
      Și vor continua pentru că nu vor păți nimic.

      Doar că au nevoie să fie remarcați. Au nevoie de un public chiar dacă este redus. Au nevoie să fie apreciați ca băieți răi.

      Așa cum "Dan Diaconu" are nevoie de publicul său sau oricare dintre noi care postăm pe acest blog/canal, și ei au nevoie de publicul lor.

      Nimănui nu-i place să fie complet invizibil.

      Le place să nu pățească nimic, dar este mult mai plăcut să fii vizibil în timp ce faci ce vrei.

      Oricine poate scăpa cu o crimă invizibilă. Însă ei cred ca trebuie sa fii tare inteligent dacă scapi cu o crima vizibilă.

      Ștergere
    3. Ilya jos pălăria!
      Ai văzut secretul lor vizibil invizibil.

      Omul pentru ei e că o vită băgată la abator și toate animalele văd că mor când ajung la tăietor dar nimeni nu vede.
      E interesant de studiat aspectul invizibil al crimelor vizibile.

      Este cel mai bun comentariu ever din tot blogul ăsta.

      Ștergere
  9. "noi romanii zicem că Decât cu demonul la câștig, mai bine cu Dumnezeu la pagubă."
    Credeti cumva ca aceasta sintagma se aplica si in sistemul demokkratia de tip "colhoz bolsevic" american, in care vedem ca cine intra in colhoz, da de buna voie tot ce are, (vezi exemplul Romniei care a intrat in colhoz, si acum se lasa jefuita "benevol") iar cine nu vrea sa intre in colhoz (colectiva din L. Romana) i se confisca cu forta tot ceea ce are, ba mai este si pedepsit de armatele neo-hitleriste in frunte cu NATO (vezi exemplul Libiei, Irakului sau Siriei dar si multe alte asemenea cazuri), si daca raspunsul la intrebare este DA.... atunci cine este Demonul si cine este acel Dumnezeul care va beneficia de victoria finala?
    Sa intelegem ca Dumnezeul cel victorios se va numi Putin, sau poate credeti ca sistemul de tip "colhoz socialist" bazat pe constrangere sau jaf cu forta, vine si el de la Dumnezeu? ... sau poate de la Dumnezeul Veacului acesta (veac pe care-l traim si noi) care deja in Biblie este denumit ca fiind SATANA si tot in Biblie suntem invatati ca Satana este Tatal Minciunii si un mare iubitor al uciderii oamenilor? (vezi Ioan 8:44).
    Nu cumva noi romanii ne-am unit cu Satana cel care este numit si Dumnezeul veacului acesta si culmea prostiei este ca ne rugam acestui "dumnezeu" sa ne ajute, cand el de fapt ne vrea tot raul din lume?

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamne, ce conationali cretini am!

    Atunci cand au cerut protectia UNESCO asupra patrimoniului Rosia Montana, au renuntat simultan pentru vesnicie/eternitate - irevocabil/ireversibil - atat la drepturile de exploatare/folosinta, cat si la cele de dispozitie/cesiune a acestor drepturi - adica: nu doar la cea proprie, ci si la cea prin intermediul unui tert - in calitatea lor de dezmembraminte ale dreptului de proprietate!

    Ca sa impiedice propria saracire si simultan imbogatirea unor/oricaror straini neaveniti:

    Romania a transferat 2/3 din dreptul de proprietate organizatiei globale UNESCO, cu obligatia de a garanta lasarea Rosiei Montane "parloaga" eterna/vesnica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. domnu Stoian , mintea lor e parloaga ......ce sa le ceri ? UNESCO nu e decat o garantie de moment , ii vor face unii felul intr-o buna zi ! Nimic nu e mai vesnic ca prostia , ea se autocloneaza in aproape fiecare individ in diferite proportii! !

      Ștergere
  11. Analizând ultimile evenimente sunt îndreptățit sa cred că avem de aface cu un nou 9/11.
    De data asta nu mai este folosit NCNC ci XOYTXN. Observația care mi-a atras atenția este faptul că tancul petrolier "Polux", despre care se spunea că este britanic, era sub managementul unei firme grecești și venea din Rusia cu crude oil către India. Informațiile se pot găsi pe vessel tracker sau marine traffic, etc. Ori ceva nu este in regulă, de de ar ataca izmenitii nava asta?! Daca ne uitam la celelalte nave care au fost atacate vedem similarități. De fapt asistăm la o blocada asupra traficului prin canalul de Suez care este pusă pe umerii izmenitilor. In realitate, sunt altele interesele. Tocmai cei care vor sa ne facă să credem că blocada este împotriva lor, sunt cei care o instituie. Și au și motive: https://www.haaretz.com/israel-news/2022-01-03/ty-article/israel-gulf-railway-and-pipeline-have-cairo-worried/0000017f-f5d4-d460-afff-fff697c60000
    Israel și Saudi Arabia au deja planuri sa își asigure controlul transportului de mărfuri lichide și containerizate sau vrac prin intermediul noilor acorduri și a infrastructurii deja existente in mare parte. Rămân cu un gust amar când îmi sau seama că Gaza va fi următorul port la marea Mediterană al ocupantului. Este unul din motivele pentru care nu cred că palestinienii vor mai avea teritorii. Cu aproape doi ani in urma Victoria N. și Bidon ne spuneau că dacă Rusia ataca Ukraina atunci își vor lua adio de la N. Stream. Ei s-au ținut de cuvant. La fel și Putin.
    Înainte de toate, și Puțin stia la fel ca și occidentdentul colectiv că Ukraina avea să devină o țară Hub pentru transportul de cereale, bunuri si materii prime între China și Europa. Acordurile dintre părți fuseseră semnate, modernizarea porturilor maritime era în toi. Americanii preluaseră controlul. Numai că lucrurile au luat o alta întorsătură. Bătălia prieteni este pentru liniile de aprovizionare cu materii prime și energie ale Europei. Cine le controlează , controlează și Europa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect ce spui ,dar nu Europa este miza cea mare ci ,,tuata Ieuropa,, ! Pentru ca cine detine Ieuropul detine desantul final ......so be quiet but make noise !

      Ștergere
  12. Intrebare de clasa pregatitoare , cand vom vedea pe acest blog si subiecte privind organizarea Federatiei Ruse ? Sa o putem expune si in cele tari si in cele slabe ! Se poate sau .......nu? Atat am avut de zis ! SCLAVA UCRAINA !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vrei sa stii! Ce rost are sa te incarci cu negativitate inutila? Asta iti trebuie tie acum in prag de alegeri?
      Mai bine sa ramai cu imaginea idilica: "..de totul este perfect, Prikrasnaya Markiza!"

      Ștergere
  13. La fosta criză din anii 1930 , parcă , marea recesiune , au dispărut o grămadă de mici bănci . Și cu fiecare criză mai dispar unele . Și ? Și rămîn ,,rechinii" care vor domina sistemul bancar . Puțini și ,,buni" . Vorba vine . Crează crizele ptr a-și ucide concurenta .

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)