marți, 19 martie 2024

O predicție sumbră!

În scurt timp contabilii vor dispărea ca meserie. Nu, nu-i o sperietură, ci o realitate. Dacă până acum meseria de contabil era una bănoasă, în doi-trei ani nu vor mai rezista decât maxim 1% dintre cei care acum practică această meserie. Este vorba de experții de top în fiscalitate care își vor câștiga banii din consultanță și expertiză juridică.

Introducerea e-factura la noi e primul pas. Mult mai avansați în domeniu sunt grecii. La ei conectarea contribuabililor la Ministerul de Finanțe s-a făcut încă de pe vremea crizei, iar acum s-a trecut la pasul următor. Ministerul de Finanțe al Greciei a anunțat lansarea unei aplicații mobile prin intermediul căreia se poate face cam totul: emiterea de facturi, completarea declarațiilor TVA, plata impozitelor, monitorizarea datoriilor către stat s.a.m.d. Totul fără asistența unui contabil!

Mai mult, aplicația Ministerului Grec de Finanțe oferă și asistență prin intermediul unui algoritm de inteligență artificială care-a fost antrenat cu un set extins de întrebări primite de-a lungul timpului. Astfel, robotul Ministerului de Finanțe poate nu doar să-ți reamintească datoriile restante, dar și să răspundă neclarităților pe care le ai. 

Dacă mă întrebați pe mine, vă voi spune că miza introducerii e-factura la noi a fost aceeași, adică centralizarea activității economice la Ministerul de Finanțe, astfel încât, în final, să se elimine contabilii din ecuație. Care-i șmecheria cu contabilul? Îți poate optimiza plățile de impozit, chestiune care e neplăcută pentru statul din ce în ce mai hapsân. Astfel, e mult mai comod ca „din tastatură” să ți se calculeze automat un impozit pe care, dacă ai chef, trebuie să-l contești în instanță. De aceea vă spun că singura specie care va rezista vor fi experții contabili, dar și dintre aceștia vor rezista foarte puțini, colaborând în special cu marii contribuabili. 

Chiar dacă unii vor respira ușurați - doar e vorba de o reducere de cheltuieli, nu-i așa? - în realitate e vorba de cu totul altceva: un control al statului din ce în ce mai brutal exercitat asupra activității economice independente. Un control care va afecta întreprinderile mici și mijlocii și care va avantaja structurile corporatiste, deja monopoliste. Practic, treptat, pe ușa din spate, se revine la comunism. Deocamdată se centralizează economia, apoi se introduce controlul prețurilor și, ușor, ușor, înțelegeți ce urmează. 

Chestia e că, în timp ce grecii sunt dornici de comunism, noi ne-am tot ferit de el. În Război am luptat contra rușilor sperând că vom distruge iadul bolșevic, iar în 89 am fugit de ei ca de râie, sperând că vom scăpa de comunism. Din păcate după Război am fost înghițiți pe nemestecate de monstrul bolșevic, iar acum ne-am aruncat de bunăvoie în brațele monstrului bolșevic european și al stăpânului său american aflat în plin drum spre „societatea socialistă multilateral dezvoltată”. Cu alte cuvinte, am fugit de dracu și-am dat de tac'su. Nu știu de ce ne tot urmărește beleaua asta istorică. Oare din cauză că încercăm mereu să ne găsim un salvator în loc să ne luăm soarta-n mâini și să ne salvăm singuri?

22 de comentarii:

  1. Contabilii au suferit o extinctie, inca din anii 1999, de cand Familia cu adevarat academica Feleaga, a scris si publicat vreo 5-6 tomuri (a cate 1.000 de pagini fiecare) despre "Contabilitatea Creativa"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contabilitatea creativa se referea la analiza rezultatelor financiare în funcție de alegerea unei metode sau alta de evaluare a unor active sau de recunoaștere a unor cheltuieli, după cum permiteau standardele internaționale de contabilitate la vremea când a scris domnul Feleaga tratatele acelea. Nu se referea în nici un caz la asa zise optimizări fiscale, nici nu trata asa ceva. Ba mai mult, în notele explicative la situațiile financiare IAS-uri cereau în mod explicit administratorilor de companii sa prezinte alegerea unei metode sau alta, inclusiv rezultatul pe care l-ar fi avut compania dacă ar fi ales celelalte metode. Auditorii financiari nu ar fi acordat opinia dacă nu aveau prezentat asa ceva în notele explicative Asta asa, ca să nu creadă cineva ca "manipulează" contabilii rezultatele, și ca asta învață ei la școală.

      Ștergere
  2. Stiti ce e dubios, cu toata "descentralizarea" asta?
    Cu Web 3.0?
    Ca pentru crearea unei Alte Lumi, "mai drepte si mai bune", in loc sa le ignore, ea se foloseste de perpetuarea acelorasi pacate/monede/valute, in "noul sistem"! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  3. Dane, este un singur Salvator,al tuturor oamenilor :Iisus Hristos.Conditia necesară si suficientă este ca fiecare om sa-i ceara salvarea.
    Oricare altul e fals și mincinos și insaelator.Peace,man !

    RăspundețiȘtergere
  4. Realitatea este ca definitia data de Marx modului de productie este corecta si ca acesta se compune, in principal, din fortele de productie si relatiile de productie. Cu timpul,caracterul fortelor de productie se schimba, iar relatiile de productie ar trebui sa se alinieze.Lucru care nu merge de la sine, ceea ce genereaza tensiuni care pot duce, sau nu, la rezolvari violente. I-a venit randul si nu de azi-de ieri si modului de productie capitalist ( banuiesc ca sunteti de acord ca nimic nu este etern). Ceea ce vedem sunt incercari de a alinia suprastructura de sus in jos. Se pare ca Marx a mai avut o intuitie corecta : ca modului de productie capitalist ii va urma unul socialist ( sau socializant,sau comunist, sau cum vreti) Incercarea initiala, cea din Rusia, a esuat si pe buna dreptate. Socialismul se poate instaura (!) doar in cele mai dezvoltate state. De aici va fi copiat, uneori in forme grotesti si in celelalte. Ca doar nici capitalismul n-a fost la fel in SUA ca in Guatemala si nici socialismul din Rusia nu s-a comparat cu acela din Cehoslovacia. In Cehoslovacia se putea respira, in Rusia-nu. Asadar, inevitabilul e inevitabil. Singurul lucru important este cum il traducem in practica intr-o tara anume. Stiind experientele noastre mai vechi, sau mai noi , mi-e cam frica.

    RăspundețiȘtergere
  5. În timp ce Africa se trezește și nu mai vrea să fie sclava vestului, România merge în direcția opusă cu gura căscată larg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si ce propui? Ca doar suntem datori vinduti. Ai auzit de termenul chain-gang? Astia suntem in UiE!

      Ștergere
  6. "Introducerea e-factura la noi e primul pas. Mult mai avansați în domeniu sunt grecii."

    Nu toate țările vor face aceste lucruri idioate și nu te obliga nimeni sa faci afaceri sau sa locuiești în astfel de țări. Granițele sunt deschise!
    Mai mult de atât, antreprenorii inteligenți cunosc faptul că firmele nu se înregistrează în nume propriu pe plan local, ci se înființează în străinătate, preferabil în offshore, cu acționariat un trust sau o fundație, iar pe plan local se deschide doar UN PUNCT DE LUCRU, NIMIC MAI MULT!

    Exista națiuni de oameni inteligenți care permit pe teritoriul lor înființarea de trusturi și fundații cum sunt Italia, Austria, UK, SUA, etc. care prospera și care vor prospera în continuare, și națiuni de oligofreni și tălhari marxiști ca Grecia și România, care nu permit aceste lucruri și care vor intra în faliment economic, social și demografic.
    Exista națiuni de oameni inteligenți care permit PE TERITORIUL LOR existenta unor locații cu taxare teritoriala și cu taxare redusa, cum sunt de ex. arhicunoscutele Delaware și Nevada in SUA, Jersey, City of London, Gibraltar, etc. în UK, dar cați știu despre Curacao sau despre Antilele Olandeze, teritorii olandeze parte din UE, unde inclusiv miliardari ca George Soros au înregistrate firmele și fondurile de investiții, sau cați știu despre Campione d'Italia unde se înregistrează trusturile italiene, unde se înființează și activează marile companii italiene și unde se păstrează marile averi.

    Națiuni gunoi cum sunt Grecia și România din care pana în acest moment plecarea oamenilor profesioniști, bine pregătiți și a antreprenorilor locali a atins deja cote inimaginabile, se vor goli la propriu și vor rămâne doar cu prostălăi slab calificați, cu bugetari, cu politicieni, cu asistați sociali incluzând aici și pensionarii ca exact asta sunt și cu câteva corporații pe partea de retail.
    Nu poți sa fi atât de futut în cap când la granița ai Bulgaria și Ungaria!
    https://taxsummaries.pwc.com/bulgaria
    https://taxsummaries.pwc.com/hungary

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai sa-ncercam un pic de...exprimare mai argumentata si....de ce nu ...un pic mai normala spre....elevata...NATIUNI GUNOI...incearca sa gasesti un sinonim mai...ATAT DE FUTUT IN CAP...si mai si...

      Ștergere
  7. Înseamnă că si ANAF-ul va face concedieri? (Mă gândesc eu că două cauze ar putea duce la aceasta:
    1. Tehnologizarea face inutilă verificările contabile de pe teren
    2. Dacă mai dispar din firmele mici si mijlocii, activitatea va fi oricum mai mică si pe partea de verificări contabile).
    Mă înșel cumva?
    PS: Nu sunt de specialitate, așa că mai sus am pus o întrebare, nu am făcut afirmații.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ,prietene! Bartidul nu pierde niciodată rezerva de cadre,ci o recicleaza: se vor înființa noi agenții de supraveghere a facturării electronice, sinecuri pentru cei reciclați de la Anafoaie !

      Ștergere
    2. Mulțumesc de răspuns!

      Ștergere
  8. "Care-i șmecheria cu contabilul? Îți poate optimiza plățile de impozit, chestiune care e neplăcută pentru statul din ce în ce mai hapsân. Astfel, e mult mai comod ca „din tastatură” să ți se calculeze automat un impozit pe care, dacă ai chef, trebuie să-l contești în instanță."

    FALS!
    CONTABILUL NU OPTIMIZEAZĂ NIMIC!
    Optimizarea apare în mod natural:
    1. În felul în care este înființată, înregistrata și deținuta firma. Am vorbit mai sus despre acest lucru.
    2. În felul în care este structurata firma. Numai muncitorii si amatorii au impresia ca 1 afacere = 1 firma. Antreprenorii inteligenți și cu experienta cunosc faptul ca 1 afacere = mai multe firme, de aceea în străinătate afacerile se structurata sub forma de Holding, iar în republicile bananiere ce nu oferă aceasta posibilitate din punct de vedere legislativ cum este România, afacerile se structurează pe mai multe SRL-uri, cate una pentru fiecare departament administrativ și operațional si cate una pentru fiecare activitate economica, produs și serviciu, evident cu acționariat în străinătate.
    De ex ai departament de IT, marketing, vânzări, etc. sedii, utilaje, flota de mașini, etc. și nu le ai puse fiecare pe cate o firma? Pai ești prost Nenică! Mai mult de atât, nu ai la firmele tale cate un cont asociat în străinătate măcar la o banca online de tipul Wise și ești la mana oricărui Pulifrici de prin ANAF ce iți poate pune popriri după propriul chef fără sa pățească nimic? Ești și mai prost!

    Și încă ceva,
    FIRMELE NU ȚI LE ÎNREGISTREZI SINGUR ȘI NICI NU LAȘI CONTABILUL SA FACĂ ACEST LUCRU PENTRU TINE.
    FIRMELE SE ÎNFIINȚEAZĂ ȘI ADMINISTREAZĂ DE CĂTRE CASELE DE AVOCATURA SPECIALIZATE ÎN AFACERI ȘI FISCALITATE!
    Orice astfel de casa care se respecta și în care lucrează profesioniști iți va propune la înființarea unei afaceri o structura de tip Holding sau grup de firme, cu acționariat în străinătate, evident. Dacă firma la care ai apelat nu iți propune acest lucru din prima ședința, FUGI MÂNCÂND PĂMÂNTUL!

    https://www.investopedia.com/terms/h/holdingcompany.asp
    https://www.thebalancemoney.com/understanding-a-holding-company-357341


    "în realitate e vorba de cu totul altceva: un control al statului din ce în ce mai brutal exercitat asupra activității economice independente. Un control care va afecta întreprinderile mici și mijlocii și care va avantaja structurile corporatiste, deja monopoliste. Practic, treptat, pe ușa din spate, se revine la comunism."

    NU vor putea controla nimic atâta timp cat granițele sunt deschise, cat România este parte din UE și cat timp romanii pot migra doar cu buletinul, pot obține rezidenta legala, pot munci și pot dischete afaceri oriunde doresc în cadrul UE. Tot ce vor putea reuși este sa distrugă clasa de mijloc, liber profesioniștii, antreprenoriatul mic și mijlociu și în mod implicit sa-i FORȚEZE SA EMIGREZE. Au mai fost valuri de asemenea emigrări, pe vremea lui Năstase, pe vremea forfetarului lui Boc, pe vremea teroriștilor Teodorovici-Georgescu-Ponta. Mari mase de oameni au plecat PLINI DE URA ȘI DE FURIE fără sa mai aibe de gând sa se mai întoarcă. Tot asa se va întâmpla și acum!

    Și România nu se va întoarce la comunism ci LA SĂRĂCIA DIN COMUNISM!
    Sa vedem cați din cei plecați se vor mai întoarce vreodată sa muncească și sa facă afaceri în România și sa achite din munca lor datoria colosala de tara, în același timp acceptând sa fie sclavii unor putori semianalfabete și hoți cu apucături de vătafi pe moșie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Sa vedem cați din cei plecați se vor mai întoarce vreodată sa muncească și sa facă afaceri în România"

      Plecati unde, aici?:
      unde...
      "19. Prăbuşirea ta este fără leac, şi năpraznic prăpădul tău! Toţi cei care vor auzi această veste despre tine vor bate din palme, că peste cine nu s-a abătut necontenit răutatea ta?"
      (Naum)
      CC

      Ștergere
    2. "și în mod implicit sa-i FORȚEZE SA EMIGREZE"
      :))))
      Visezi, unde sa mai emigrezi? Poate pe Luna?
      Tu glumesti sau esti complet rupt de realitate. Ai mai fost de curand prin occident ca sa vezi ce-i pe acolo sau vorbesti din amintiri de acu' 20 de ani?

      Ștergere
  9. Contabilii vor disparea? Ma indoiesc. Majoritatea oamenilor sunt extremi de comozi si prefera sa dea un ban, decat sa faca un efort. In plus, un contabil "adevarat" te ajuta sa-ti optimizezi taxele.

    RăspundețiȘtergere
  10. ... iar taxele si impozitele dispar, pentru ca in Web 3.0 se "prevede" ca dispare si proprietatea! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  11. "Bookie" l a turnat pe Al Capone in "Lumea Libera" ... si tot "Bookie" l a facut pe Trump de .... candidat la "presedintie".

    RăspundețiȘtergere
  12. Contabilii sunt esențiali în procesul impunerii hoției instituționalizate cu ajutorul instrumentelor de scris... la fel cum polițiștii, jandarmii și militarii de rând sunt esențiali în procesul impunerii dictaturii tiranice instituționalizate cu ajutorul instrumentelor de ucis... La fel stă treaba cu toate celelalte categorii profesionale (judecători, procurori, medici, farmaciști, cadre didactice, cadre academice, oameni de știință, ziariști, artiști, sportivi, actori, etc.) create cu toate doar pentru a susține iadul care este această organizare socială omenească.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nik,

      ce viziune coincidenta avem, despre aceasta lume.
      D aia Dumnezeu nu ne scoate niciodata de aici, ci ne lasa ca sa ne saturam mai intai de ea, si apoi sa iesim singuri.
      Majoritatea insa, "ii duce Dorul" din pacate, si revine/invie dupa nici 3 zile!

      Ștergere
  13. Stai linistit ca nu sunt grecii primii la sisteme de genul. In Belgia poti sa uploadezi totul singur de ani de zile dar tot preferi sfatul unui contabil înainte sa faci ceva. Plus ca sunt atatea tertipuri in legi ce tin de contabilitate incat in țarile astea occidentale comuniste contabilii sunt de-a dreptul indispensabili. In fața taxarii si impozitarii feroce a statelor comuniste sunt singurii care iti mai ofera o supapa de aer din sistem.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)