vineri, 15 martie 2024

Ce-o să se aleagă?


De la „Rusia nu trebuie umilită în Ucraina” la „Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina”. Iată traseul comic al unui pigmeu care ba se crede de Gaulle, ba Napoleon. În general locul unor asemenea închipuiți este la instituțiile specializate, dar nebunia în care trăim ne arată limpede că a fi normal e nebunie și a fi nebun e normalitate. Deh, o lume cu fundu-n sus, atât la propriu cât și la figurat.

Luând de bune declarațiile lui Macron, ai fi tentat să crezi că trebuie să te pregătești pentru războiul total. De altfel, căprarii din presa autohtonă au dat startul declarațiilor bombastice și amenințărilor vehemente la adresa Rusiei. Nu e destul că un pigmeu amarnic precum Macron e penibil. Mai trebuia să răsară și un chiwawa sub forma unei națiuni eșuate din Estul Europei care să se pretindă luptătorul suprem împotriva ursului turbat. Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns. 

Situația e însă mult mai complexă decât ne-am fi imaginat și asta în ciuda spectacolului hilar la care suntem obligați să ne raportăm. Rusia de azi e în situația vânătorului care-și vede casa atacată de vulpi turbate. Desigur, pe cele care-l atacă direct le omoară, dar dilema lui e alta: oare nu cumva întreaga populație de vulpi e atinsă de turbare, motiv pentru care acțiunile sale trebuie să fie extinse? Poate că vi se pare o exagerare din partea mea, dar nu e deloc așa. Indiferent de cum ai privi lucrurile n-ai cum să nu constați că fix asta se întâmplă: Rusia e atacată feroce de lumea anormală. Iar replicile sale încearcă în van să mențină un anumit nivel de normalitate, lăsând în van deschise căile diplomației, ale rațiunii. Doar că nu mai există rațiune într-o lume irațională. 

Ieri, într-un comentariu, un cititor mi-a dat o referință foarte inspirată la cea mai recentă carte a lui Emmanuel Todd, La Défaite de l’Occident. Pentru cei care nu știu, Todd nu-i un neavenit, un individ care vrea să pozeze bombastic, ci un cercetător profund care încă de la începutul carierei sale s-a dovedit a fi strălucit. Studiind evoluția indicatorilor economici ai URSS, Todd a prevăzut căderea imperiului comunist încă din 1976, când avea doar 25 de ani! Iar diagnosticul pus atunci a fost unul de o precizie chirurgicală. 

În „La Défaite de l’Occident”, Todd vorbește despre iremediabila cădere a Occidentului care începe încă din anul 1965. Căderea URSS nu a făcut decât să mascheze traiectoria iremediabilă pe care era înscris Vestul. Iar totul nu este cauzat de vreo agresiune externă, ci de procesul de disoluție internă. 

Vectorul economic reprezentat de globalizare este unul primordial care face ca SUA să devină o națiune efectiv impotentă. Americanii i-au împins pe ucraineni în război cu Rusia, iar acum se află în imposibilitatea de a produce echipamentul și munițiile de care e nevoie pe front. Totul e cauzat de globalizare. Ruperea lumii în două face ca multe din zonele de unde-și procurau materii prime sau componente intermediare să pice, astfel încât liniile de producție stau așteptându-l pe Godot

Mult mai interesant însă e celălalt vector remarcat, anume cel ideologic, reprezentat de picajul protestantismului. „Protestantismul, cel care a impus valorile muncii și disciplinei sociale, a dat avânt Occidentului, in special lumii anglo-americane. Evaporarea protestantismului în SUA, Anglia și în toată lumea protestantă a făcut să dispară forța și specificitatea Occidentului. Variabila centrală este dinamica religioasă. După stadiul „activ” urmează stadiul ”zombie” și acum putem vorbi despre un stadiu ”zero” al religiei în Occident”. Stadiul activ este cel pe care-l cunoaștem, cu omul religios, trăindu-și sentimentul datoriei față de Dumnezeu și față de sine. Acest om e văzut săptămânal la biserică, e practicant și total integrat în spiritul comunitar. Stadiul de zombie este cel în care individul este rupt de comunitatea religioasă, dar continuă să respecte anumite tradiții(botez, căsătorie religioasă, înmormântare tradițională s.a.m.d.). Stadiul zombie este unul tranzitoriu, cel care pregătește ajungerea generație viitoare la nivelul zero, cel în care religia este eliminată. 

Fenomenul care se petrece este unul impresionant. Omul „eliberat”, „omul zero”, e unul care efectiv nu mai poate admira decât nimicul din care se revendică. Așa se ajunge, după cum bine spune Todd, la o „Americă definitiv căzută în nihilism și în divinizarea nimicului”. Căsătoriile dintre persoanele de același reprezintă, din punctul de vedere al lui Todd, simptomul specific al lumii zero, iremediabil eșuată.  

După cum putem vedea, Rusia parcurge drumul invers, căutând să-și regăsească rădăcinile ortodoxe și pe baza acestora să-și refacă destinul istoric. Ruptura dintre Rusia și Occident este, de data aceasta, una totală și absolută, fără nicio capacitate de reconciliere. De altfel vedem asta inclusiv în declarațiile lui Putin care-și îndeamnă oamenii „să-i lase în pace pe occidentali să se sinucidă prin intermediul ideologiei pe care o promovează”. Noi am trecut prin asta - spune Putin - și am văzut ce rău imens ne-a făcut. Iar de-aici putem să tragem concluzia că „a-i lăsa în pace” este cel mai mare rău pe care-l poate face un dușman al Occidentului. E ca și cum, sincigașului care e cu ștreangul de gât i-ai spune „eu tot nu te cred în stare să faci asta”.

Iată-ne în fața a trei căi pe care istoria ni le scoate pe tarabă. Calea tradițional-confucianistă a Chinei, calea nihilistă a Occidentlui și calea spirituală a Rusiei. Dacă vreți, la ora actuală Rusia propune cea de-a treia cale a organizării sociale. Nu e una deplin coerentă, sunt numeroase zone unde sunt ciocniri între „standardul imperfect occidental” care-a fost implementat parțial acolo și noua viziune. Sunt zone care baleiază între nihilismul occidental și structura confucianistă chinezească(tot nihilistă în esența sa). Dar, cu toate acestea, Rusia își desenează, ca de fiecare dată în istorie, propria cale. 

Înțelegând elementele descrise putem vedea mult mai limpede ceea ce se petrece acum. Halucinațiile lui Macron sunt perfect în linie cu nihilismul occidental care, neavând niciun punct de sprijin, orbecăie între diverse extreme, fascinat de formă, dar incapabil să înțeleagă fondul și, mai ales, pericolele cărora se expune. În lumea nihilist-occidentală o vorbă e o vorbă și-atât. Aceasta poate fi o declarație de război sau un text inept de-al Analenei Baerbock; în esență, pentru un occidental au aceeași valoare, adică zero. Altfel însă arată lucrurile din punctul de vedere al rușilor sau al chinezilor. Pentru ambele țări vorba are o greutate care e direct proporțională cu funcția gurii care-o rostește. 

Ceea ce însă devine clar este că orice declarație sau angajament de-al Occidentului nu mai valorează nimic. Și asta nu doar în ochii publicului de-acolo - care de mult și-a pierdut încrederea în politicienii săi. Liderii occidentali și-au pierdut încrederea la nivel diplomatic. Inclusiv ei între ei nu mai respectă ceea ce, cu câteva secunde înainte, susțineau cu înflăcărare. 

Iată de ce, văzând realitățile și cavalcada evenimentelor, nici măcar nu ne mai întrebăm când anume se va petrece căderea ci, mult mai mult, suntem curioși de „ce-o să se aleagă din toată tâmpenia asta?”. Toată lumea știe că de picat va pica, dar nimeni nu știe ce anume se va pune în locul nimicului care-a condus la dezastrul absolut de acum. 

19 comentarii:

  1. Cu privire la planurile de divizare a Occidentului: „nu vom face nici o divizare acolo, o vor face ei înșiși cu brio”.
    ▪️ Cu privire la elitele occidentale: „au fost obișnuiți să-și umple burțile cu carne umană și buzunarele cu bani timp de secole. Dar trebuie să înțeleagă că balul vampirilor se apropie de sfârșit”. - Vladimir Vladimirovich Putin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde-ti tii banii acolo-i si inima ta!

      Asa ca daca se termina balul vampirilor( gargara pentru alegeriile care au loc acum) se termina si "balul" lor.

      Ștergere
  2. Rușilor le-a rămas de la țarul Petru un program politic pentru țară pe care l-au respectat indiferent de regimul politic.
    Avînd în vedere puterea diplomației secondată de servicii nu m-ar mira să văd cum ei "stau liniștiți și sînt provocați" de maimuțele pe care le lasă în pace. Fiind astfel siliți să se apere e posibil să vedem o defilare cam pînă unde era zona veche de influență dacă nu chiar mai departe de data asta. Cine poate ști ce-i în capul rusului? Mai ales că idioții europeni le tot dau idei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. planul politic de a ocupa si anexa ce se poate din Europa pana vor avea iesire la o mare calda? asa ca ne pregatim sa ne aparam. defilare nu va fi. de fiecare data au cam lasat pe campul de lupta floarea armatei si a societatii lor.

      Ștergere
    2. Tinere bavarez , statutul de imperiu nu te legitimizeaza cu titlu de detinator de dreptate si adevar ! Nu suntem chiar toti prosti si tampiti sa nu stim cu ce se mananca notiune de imperiu , oricare ar fi acela ! Sa traiesti pe spinarea altora ca viermele in untura sub pretextul ca il protejezi si il civilizezi mi se pare hilar , dar asa s-a mazgalit istoria din pacate !

      Ștergere
    3. Si Petru de UNDE s-a "ispirat"?

      Ștergere
  3. Occidentul isi va gasi locul sau doar in momentul in care va strabate intunericul /purgatoriul/suferinta/umilinta/cumpatarea si vigoarea...!

    RăspundețiȘtergere
  4. Politic vorbind F.Rusa (mai corect spus) nici ea nu e normala , asta o constatam cu totii , DAR afinitatile au intaietate si se cosmetizeaza acest aspect ! E ca atunci cand te nasti in crestinism si blamezi islamul sau viceversa ! De mic esti mintit ,obiectul in speta este suzeta , ti se pune in gura ca sa taci , dupa urmeaza restul ! Nu esti educat si invatat sa fii un spirit liber ci sa tii cu turma , oricare ar fi ea ! A nu avea ideologie inseamna ca nu ai cazut in capcana SISTEMULUI ,sau pur si simplu nu poti fi inregimentat politic, ceea ce e si mai grav sa fii DIVERGENT ! Cu ce este omul tinut in frau astazi si ieri ? Prin teroare sub orice forma ! Iesirea din MATRIXUL politico-social actual se considera a fi o abatere grava si de neacceptat! Chiar daca dpdv formal si aparent exista conflicte ele sunt doar de suprafata , nu au schimbat fundamental existenta umana ci doar au varuit pe ici pe colo sa nu se vada mucegaiul si putregaiul oranduirii! Omul ca si specie nu are nicio sansa sa evolueze din stadiul actual de lacusta , asta comportamental vorbind ! In rest ce sa zic succesuri la vot si la est si la vest , ca si asa sunt piese de teatru tampite, cu actori si mai tampiti cu unii mai senili ca altii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "E ca atunci cand te nasti in crestinism si blamezi islamul sau viceversa"

      Nu-i adevarat! Cind faci blamezi esti doar prost crescut si de regula sunt de vina parintii care si ei au fost manipulati la randul lor!

      Ștergere
    2. De obicei unii scriu si mult si prost , dar tu scrii si putin si prost ! Mergi la fundament si atunci vei intelege ce am vrut sa spun ! Dar ca sa recuperezi ....imi e teama ca se face greu dupa o varsta cu sincope ! Eu am gresit si imi asum ca ti-am raspuns , dar sper sa iti cunosti limitele !

      Ștergere
  5. Dacă vrei să știi mai îndeaproape ce face Rusia cel mai folositor exemplu este Meiji Restauration în Japonia. Diamond are un capitol destul de inspirat și detaliat. O evaluare onestă și completă a realității înconjurătoare cu doi vectori de politică: prezervarea spiritului național și a elementelor tradiționale care se pot prezerva și întărirea națiunii economic militar și social prin adoptarea acelor instituții și reforme după model vestic care întăresc statul, națiunea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Merita citit acest articol, in special ultimele paragrafe:
    https://www.newyorker.com/news/news-desk/almost-everything-in-dr-strangelove-was-true

    RăspundețiȘtergere
  7. O stire care ne priveste:
    Regimente franceze ar fi în drum spre România, înainte de a se îndrepta spre Odessa.
    https://echelledejacob.blogspot.com/2024/03/des-regiments-francais-seraient-en.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt regimentele franceze din Africa!?

      A gasit Macron, ca sa bage oase in masina de tocat ruseasca?!

      Ștergere
  8. Banca Angliei a procedat la fel ca rușii cu aurul Venezuelei ! Refuză să-l returneze ,cu toate că aceasta a trecut în siajul SUA !

    RăspundețiȘtergere
  9. Inspirată imagimea cu cele 3 cai. Parca ar fi cele trei personaje emblematice intrate in Zona din "Picnic la margine drumului". Arkadi si Boris Strugatki, evrei rusi sa nu fie vorbe. Nuvela Up gradata in "Călăuza", filmul lui Tarkovski , apoi "Stalker", jocul PC al fostei civilizatii matrix- Occidentale sau filmul documentar BBC, despre zona Cernobal al lui David Attemborough, cred...Sunt atatea lucruri care nr unesc prin timp si culturi...si atat de mult Necunoscut si Risc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cat de prost poate fi Macron?

    Daca a fost atat de incapabil, sa puna la indoiala ca Putin va castiga alegerile prezidentiale din Rusia?

    RăspundețiȘtergere
  11. Inspirata si imaginea cu "nimicul" distructiv. Ca in romanul pt toate varstele "Poveste fără sfârșit ".

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)