joi, 7 martie 2024

Cum se schimbă fundamentele lumii


Ieri am promis că o să vă povestesc ceva mai multe despre lipsa de fundamente a strategiei occidentale. Pentru americani, strategia dezbinării e una cât se poate de clasică. De altfel, „strategia evitării” a fost o constantă a politicii lor externe. Motivul e cât se poate de simplu, anume menținerea statutului hegemonic. Până acum absolut totul a funcționat perfect, motiv pentru care cei mai mulți observatori se întreabă - poate pe bună dreptate - de ce nu ar funcționa și de-acum înainte?

Există un motiv evident, anume pierderea fundamentului economic. În vremurile în care SUA dansau peste cadavrele victimelor liber alese, țara era un colos economic, fiind responsabilă pentru cea mai mare parte a PIB-ului mondial. Acum treburile s-au schimbat radical: SUA nu mai e campioană. Economia numărul unu a lumii este China, iar modul în care este condusă o propulsează într-un scenariu atât de dinamic încât SUA nici măcar n-o mai poate imita. Pentru a înțelege „succesul” american nu trebuie să ne uităm decât la un singur indicator cât se poate de relevant: fiecare dolar de creștere economică a SUA vine la pachet cu împrumuturi cel puțin duble. Așadar, pentru a face un dolar, SUA are cheltuieli de cel puțin doi dolari, bani pe care-i ia cu împrumut. E limpede chiar și pentru un analfabet că un asemenea scenariu nu are să conducă spre un deznodământ tragic. Da, ei fac banii, da ei au tiparnița, dar la un moment dat mai trebuie să ai și legătură cu logica și bunul simț, altfel te internează la nebuni.  

Este însă și mai interesantă panoramarea situației statelor aflate sub ocupația SUA. Recent Macron spunea că „războiul din Ucraina este unul existențial pentru Europa”. De fapt declarația sa e una incompletă întrucât papagalul francez nu se referă la Europa pe care o știm, ci la Europa aflată sub ocupație americană. Pentru această Europă și paiațele puse la butoane zilele sunt numărate. 

Contextul e unul extrem de complicat, noi fiind acum într-un adevărat „super-moment Minsky”. Citeam undeva „descifrarea” miracolului economic german: 200 de miliarde de EUR - reprezentând prețul gazului rusesc - se transformau în peste 2 trilioane, un leverage de peste 100, mai mare chiar decât cel al Lehman Brothers. Un alt exemplu: chip-urile taiwaneze. În sine, industria chip-urilor are un leverage enorm, doar că dacă mergem pe linia de distribuție constatăm un fenomen interesant: chip-urile respective sunt exportate în SUA, unde sunt împachetate în rachete și alte arme cu o valoare adăugată de 100 de ori mai mare. Ne rezultă pe întreg lanțul un leverge de peste 10 000, ceea ce e imens. 

Privind valorile de neimaginat pentru un om simplu, înțelegeți limpede de ce milioanele au crescut în miliarde, miliardele în trilioane, șirul părând a nu mai fi limitat de absolut nimic. Nici măcar de bunul simț! Orice om normal se întreabă cât mai poate dura nebunia. Nu trebuie însă să te întrebi, ci să constați. Economia germană a fost distrusă programatic printr-o agresiune fizică, la fel cum Japonia  fost distrusă printr-o agresiune monetară. Acordul Plaza inițiat de James Baker a depreciat dolarul, ducând economia japoneză într-o spirală nefastă din care nu a ieșit nici în prezent. Distrugerea conductelor rusești de gaz are un efect chiar mai devastator asupra economiei germane. Mișcarea de rupere a Germaniei(și a Europei în general) de Rusia are nu atât o miză militară cât, mai ales, una economică. Dincolo de evitarea „scenariului groazei” - pe care vi-l voi prezenta puțin mai târziu - mult prea hămesita SUA a urmărit inclusiv mutarea unor componente economice europene pe teritoriul său pentru creșterea în competitivitate a propriei economii. Privit din punct de vedere al Occidentului în întregul său, acțiunea echivalează cu ceas a unui om care începe prin a-și tăia un picior pe care și-l gătește pentru că-i e foame. Din punctul de vedere al SUA, mișcarea este însă privită ca o jefuire a unei colonii, operațiune justificată din punct de vedere moral de o întreagă istorie de piraterie.

Rezultatul, privind strict din punct de vedere economic, nu a fost cel scontat în SUA. Însă efectul din Europa e de-a dreptul devastator. Creșterea economică a SUA e una anemică, forțată, în timp ce nivelul de trai și coeziunea socială s-au prăbușit la cote greu de imaginat. „Dacă nu-ți convine în Occident, mută-te în Rusia sau în China!” - urlă propagandiștii de fiecare dată când le arăt realitatea. Tembelismul zicerii lor constă într-un complex istoric deoarece lumea încă are impresia că acolo se trăiește cum se trăia pe vremuri. Dacă însă dai o tură prin Rusia constați cu stupoare că nivelul de trai al lor e net superior celui al nostru, iar viața e mult mai vibrantă. China e un șoc pentru orice occidental care, asemeni olteanului din banc, spune la fața locului că „așa ceva nu se esixtă”.

SUA, în continuare, e cea mai mare putere militară a lumii. Însă statutul i-a scăzut deoarece nu mai e susținută de economie. Așa au pățit toate imperiile. Și-au păstrat armata până când aceasta a făcut implozie. La fel e și cu americanii. De aceea, după disperarea canibalizării teritoriilor aflate sub ocupație și-ar dori să revină la Cortina de Fier. Lumea însă, repet, nu mai e la fel. Deja Viktor Orban a refuzat public și apăsat, iar în spatele său se adună inclusiv „corecții politic” din Polonia sau Cehia. Asta în timp ce, la nivelul publicului larg, narativul american e definitiv picat. 

De fapt toată scamatoria războiului din Ucraina a avut o miză unică: aceea de a rupe Europa de Rusia și, indirect, de China. O cooperare economică strânsă Euro-Ruso-Chineză ar fi condus la un PIB mai mult decât dublu față de SUA, aruncând și mai mult în derizoriu fantasma yankeilor și accelerându-le definitiv dezastrul. Pentru a frâna tendința naturală, americanii au abuzat de cei doi vectori pe care-i controlează: cel monetar și cel militar. Este suficient? Desigur, nu!

De altfel, într-un scenariu de coșmar pentru ei, abuzul de vectorii enumerați a condus la o slăbire și mai mare a puterilor proprii. Din punct de vedere militar se vede limpede cum Rusia singură a reușit să combată absolut toate provocările tembele ale SUA. Armele despre care americanii spuneau că vor fi „terminatoare pentru Rusia” s-au dovedit a fi bluf-uri teribile. Stațiile Patriot s-au făcut de râs în încercarea penibilă de de a dărâma drone iraniene de o mie de ori mai ieftine decât proiectilul cu care se trăgea în ele. Toate armele „de ultimă generație” au fost anihilate, iar tancurile Abrams s-au dovedit chiar mai penibile decât Leopard-urile nemțești, ceea ce e aproape de neimaginat!

Însă, de-a dreptul interesant este ceea ce se petrece la nivel monetar. Aici e o adevărată revoluție, remarcată încă dinainte de conflictul din Ucraina de macroeconomistul Zoltan Pozsar: se trece iremediabil de la un schimb dolaro-centric la unul multi-monetar. Toată lumea e cu ochii pe structura rezervelor și caută să vadă când va deveni dolarul irelevant din punct de vedere al deținerilor. Problema e că acest mod de a privi lucrurile e înșelător deoarece piața schimburilor internaționale se modifică structural!

Prin arhitectura liniilor de swap, chinezii au produs, fără să vrea, o adevărată revoluție în comerțul internațional. Motivul e banal: în acest fel yuanul a devenit monedă de schimb fără a fi obligatoriu nevoie să fie utilizată ca monedă de rezervă. Așadar, te trezești că folosești yuanul ca mediu de schimb fără ca, în realitate, să fii conștient de asta. Turcul care cumpără de pe piața chineză, cumpără în lire turcești, la fel ca rusul care cumpără plătind în ruble. Toate acestea însă sunt guvernate de liniile de swap aprobate între statele respective. Ceea ce au făcut chinezii, au preluat și rușii, stabilind propriile relații bilaterale și linii de swap în care rubla devine mediul de schimb. Și uite-așa se trece de la o lume unipolară din punct de vedere monetar la una absolut multipolară. Iar când mediul este dublat de tehnologii instant de decontare, practic business-ul se accelerează. 

Mulți cred că instrumentele prezentate sunt apanajul țărilor „revoltate”. E fals! Un exemplu, pe care l-am mai dat de atâtea ori, este înțelegerea dintre statele Asiei de Sud-Est prin care își decontează instant tranzacțiile în monedele proprii, ocolind astfel total dolarul. În această situație ocolirea monedei americane se face nu pentru că acele țări ar avea probleme politice cu SUA ci din cauza faptului că proxy-ul reprezentat de dolar a devenit o frână în derularea tranzacțiilor. SWIFT-ul a fost o revoluție atunci când a apărut, dar să nu uităm că a fost o revoluție a secolului trecut. Acum altfel circulă banii și mărfurile, iar structura centralizată a SWIFT îl face să pară azi un mediu anchilozat, scump și imposibil de adaptat prezentului. 

Concluzionând, putem spune că ceea ce vedem e travaliul deconstrucției puterii militare americane. După ce au pierdut primatul economic, americanii caută să-și mențină supremația prin intermediul armatei. Toate imperiile au făcut la fel. Și asta până când nota de plată pentru serviciile militare și corupția din spate generată de păduchii sistemului a devenit atât de mare încât toată taraba s-a prăbușit.

17 comentarii:

  1. Păi un acord de swap e ca și bugetul comun dintre un soț și o soție, se dă acces la o parte din banii și bunurile celuilalt.
    Lucru bun de altfel, dar să vedem cine-i gaina și cine-i cocoșul.

    RăspundețiȘtergere
  2. la declinul europei contribuie mult si sistemul social ff generos, un exemplu, daca in china ar fi pensionari in acelasi procent ca in romania, ar ramane fara aer ! la noi e concediu de maternitate 2 ani de zile, ceva s.f. pt tarile asiatice. si exemplele pot continua cu o lista lunga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Concediul de maternitate de 2 ani e SF si in occident, ca sa nu mai vorbim de SUA. Iar daca dvs. credeti ca sistemul social de la noi e "ff generos", e clar ca aveti o problema de perceptie a situatiei din Romania.
      Presupun ca sunteti nascut dupa anul 2000, doar asa s-ar explica problema.

      Ștergere
    2. De data asta nu este vorba de un declin cauzat de sistemul social generos ci complet altceva de natura sistemica si care nu poate fi depasit prin finantari, economie sau bani.
      Daca ascultati cu atentie chiar asta este declarat oficial.

      De data asta banii NU NE VOR MAI SCOATE CRIZA! ...ci complet alta structura sociala. Insa va dura ceva timp...

      Ștergere
  3. Doar pentru ca unii traiesc cu convingerea/halucinatia ferma ca:

    daca nu esti cu ei, atunci nici nu existi,

    asta nu inseamna decat ca sunt smintiti/alienati mintal! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu mai dureaza mult, mai mult de anul asta, pana cand Rusia va tinti si va darama "popicul" numit Ucraina!

    Care in cadere, va darama toate celelalte "popice" din jurul sau!

    RăspundețiȘtergere
  5. In general un parazit nu își devoreaza gazda. De aceea nu cred ca USA își va distruge coloniile. Acum ei trec printr-un moment economic mai mult decât dificil, dar dacă îl vor depasi, ii vor ridica la linia de plutire și pe cei pe care acum ii afunda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. " De aceea nu cred ca USA își va distruge coloniile."
      SUA.la fel ca Romania, nu mai exista decat teoretic, asa ca SUA nu conteaza.
      De contat conteaza numai Mafia Financiara Supra-Statala, care detine si Concernul militar industrial, si concernele Farma si cele de Mass Media.
      Iar Mafia amintita, formata din cca 300 de mari familii de mari bancheri, aceasta doreste neaparat sa salveze planeta, care este secatuita si poluata, deci distrusa, de niste "daunatori" cu aspect uman.
      Acum lumea se afla in prima faza a deparazitarii de asa numitii daunatori cu aspect umani!
      Cele 10 Porunci ale Masoneriei, sculptate in piatra pe Monumentul Georgia Guidestone, poruncesc masonilor, sa vegheze, ca populatia intregii planete, sa nu depaseasca niciodata numarul de 500 de milioane de oameni.
      Asa ca dupa prima faza care deja a inceput cu Covidul si acum continua cu razboiul din Ucraina, se va termina dupa ce au fost ucisi cca 8 MILIARDE de oameni.
      Cred ca Hitler de atata invidie, se rasuceste deja in cazanul sau de smoala.

      Ștergere
    2. Corecteaza-ma daca gresesc dar CHINEZUl ia lirele turcesti pe produsele sale strict( la minut) la rata de schimb a LIRELOR Turcesti in DOLARI US, la fel si cu RUBLELE, Evident ca si invers este aceeasi poveste. Deci daca chinezul nu poate converti INSTANTANEU in dolari tot ce vinde, este terminat si el si tot neamul lui care traieste bine mersi in Vancouver, LA, NYC, FLorida sa zicem, unde se roiesc ei de obicei.

      Ștergere
    3. USA nu are incotro decit sa devina o tarisoara regionala. Pe scurt la asta se lucreaza de zor in caz ca aveti nelamuriri, iar de ridicat nu va mai ridica pe nimeni indiferent prin ce momente va mai trece. Este trist dar ATA ETE.

      Noi doar putem sa ne trezim din visare si afectiuni mintale si sa ne pregatim pentru conditii kkcioase, destul de austere , nu de tipul interbelic ci cel dinainte de 1914, mai putin regalitatea care este un concept total depasit la care nu se va mai reveni.

      Ștergere
    4. @Anonim 01:21, evident că greșești. Lirele se schimbă pe yuani în limita swap-ului. Asta înseamnă că așa cum turcii cumpără de la chinezi și chinezii cumpără de la turci. Nu are nicio treabă dolarul în toată socoteala asta.

      Ștergere
    5. Bun Dan, si mai departe ce faci cu profitul daca nu l poti folosi in Occident unde vor toti? Stimulezi economia locala? Poate n ai chef. Ajungem ca p vremea lui Nea Nicu?
      Practic ramâi cu un purcoi de bani numai pentru schimburi cu China deoarece doar acolo ti-i accepta.
      Suna a CAER, dar doar suna.

      Ștergere
    6. Anonim 14:45,

      Occidentul Colectiv va ajunge foarte curand o Latrina de Evu' Mediu, adica:

      1) fara energie,
      2) fara apa+canalizare,
      3) unde n o sa mai vrea nimeni ca sa mai intre vreodata!

      Ștergere
  6. În fraza următoare lipsește un "decît"

    E limpede chiar și pentru un analfabet că un asemenea scenariu nu are să conducă (decît) spre un deznodământ tragic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, foarte bun.se numește creative distruction ce se petrece, despre ce descrii tu acum. Puterea economică la nivel de state a a democratizat suficient încât să se poată face schimbări macroeconomice și reașezări ale puterii sunt o consecință directă. Dacă e să luăm revoluția de la 1688, The Glorious Revolution și să o extrapolăm la nivel de state, alianțe, zone economice, avem de a face cam cu același schimbări cu impact uriaș.

    RăspundețiȘtergere
  8. "De fapt declarația sa e una incompletă întrucât papagalul francez nu se referă la Europa pe care o știm, ci la Europa aflată sub ocupație americană"
    Raspuns:
    Tot ce este tara UE sau tara NATO, sunt tari sub ocupatie "americana", si asta pentru ca NATO este organizatia militara de agresiuni ilegale, care apara interesele criminale ale Mafiei Financiare Supra-Statale, cea care conduce SUA din umbra.(cu alte cuvinte ocupatia nu este americana ci este a mafiei mai sus amintite care isi are domiciliul in SUA.)
    Iar UE este organizatia politica de sustinere a NATO deci implicit si interesele mafiei mai sus mentionate.

    RăspundețiȘtergere
  9. https://realrawnews.com/2024/03/marines-arrest-victoria-nuland-and-husband/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)