marți, 5 martie 2024

Echivalențe


Acum ceva vreme șoferul meu i-a spus unui manager de la Logistică ceva legat de gestionarea parcului auto. Era nemulțumit că nu știu ce probleme apar. Mă rog, chestii minore cărora nu are sens să le dai atenție. Nu i-am dat atenție. 

Ceva mai târziu, am aflat dintr-o bârfă că același șofer a luat-o la ceartă pe o doamnă de la Personal pentru că i-ar fi greșit ceva la salariu. I-a explicat colegial că nu prea are ce să greșească și că, dacă vrea, îi reface calculele. Cică a plecat trântind ușa și amenințând ca un nebun. 

Apoi am auzit alta, cum că s-a supărat cu un manager de la IT pe motiv că telefonul de serviciu e prea restrictiv și că nu-l lasă să instaleze aplicația Facebook. Omul i-a explicat că e politica firmei și că, fiind telefon de serviciu ar fi bine să nu-l amestece în treburile sale casnice și că nu are cum să-l ajute. Din nou a țipat amenințându-l pe om.

Culmea, eu nu am aflat decât tangențial. Nu prea am ce să-i reproșez deoarece treaba și-o face bine. E respectuos, conduce bine mașina, nu mă deranjează și, mai mult, își știe limitele. 

M-am trezit însă că a început să se înjure pe Facebook cu managerul de la IT, apoi prin messenger l-a amenințat pe cel de la Logistică, pe femeia de la personal și, în mare, cam pe toți cei cu care avea ceva de împărțit. La un moment dat, cel de la IT m-a tras de mânecă întrebându-mă ce trebuie să facă el cu chestia asta? A mai venit și cel de la Marketing care mi-a spus că tămbălăul de pe Facebook ne afectează credibilitatea. 

Și-acum stop! Așa ceva nu s-a întâmplat, pentru că la mine nu are cum să se întâmple o asemenea nebunie. Dar, pentru un exercițiu, puteți să-l puneți în locul șoferului din narațiunea mea pe Bănescu și restul personajelor le cam puteți identifica. Hai s-o gândim logic: în câte firme s-ar putea întâmpla ceva similar? Vă spun eu: în nicio firmă normală. Poate într-una falimentară(sau în drum spre faliment) asemenea comportamente ar fi posibile. 

Dar de ce să ne limităm la firme? Hai să ne gândim la un ONG sau la un partid sau la orice formă de organizare v-ați gândi. Ce se întâmplă dacă un lipitor de afișe se apucă să se certe cu șeful de filială pe Facebook? Cât timp i se mai permite să mai facă parte din acel partid? Vă spun eu: zboară imediat! De ce? Pentru că așa e normal. 

În general, organizațiile sunt ierarhice, nu democratice. Biserica e cu atât mai mult o structură ierarhică, întărită de faptul că e bazată pe ascultare. Cu alte cuvinte, dacă nu-ți asculți superiorul e păcat, adică te auto-excluzi. Din acest punct de vedere, dramoleta din sânul Bisericii Ortodoxe Române pare chiar de neimaginat. Cum e posibil ca un purtător de cuvânt să se ia la harță cu un episcop? Ce este purtătorul de cuvânt? Un individ care elaborează comunicate coerente din punct de vedere al pozițiilor și intereselor Bisericii. Dacă vreți un echivalent, purtătorul de cuvânt e un fel de lipitor de afișe mai cu ștaif, în sensul în care el nu doar le lipește, dar le și concepe. Purtătorul de cuvânt nu are opinii proprii, nu are personalitate, deoarece nu ăsta e jobul său. El, ca individ, trebuie să se confunde cu instituția pe care-o reprezintă: interesul său e interesul instituției, opiniile sale sunt opiniile instituției, imaginea sa e imaginea instituției s.a.m.d. 

Iată-ne acum la momentul marilor întrebări: cum e posibil ca de pe un asemenea post, un individ nu doar să-și depășească atribuțiunile, ci și să se transforme într-un fel de ideolog al instituției. Chestiunea aceasta devine de nedigerat, iar vina pentru derapajul lui Bănescu îi aparține în exclusivitate șefului său direct, Patriarhul Daniel. Sper să nu-mi fie luată în nume de rău judecata. E adevărat că eu vorbesc din afara Bisericii, nefiind decât un modest observator. E drept, pot greși deoarece nu cunosc foarte bine ierarhiile bisericești. Dar chiar și așa, cred că e logic faptul că, din punct de vedere ierarhic, ceea ce a făcut Bănescu este de neimaginat. La fel cum de neimaginat devine și intervenția Sinodului Bisericii Ortodoxe Române în această chestiune. E ca și cum la mine la firmă ar trebui să stabilim o întrunire a Consiliului de Administrație pentru a vedea care e vinovat în conflictul dintre un șofer și un șef de departament. E la mintea cocoșului că prima dată te gândești dacă șoferul poate fi pus în locul șefului de departament și imediat înțelegi cam care-i treaba. De asemenea, șeful șoferului respectiv trebuie zburat dacă s-a ajuns deja la un deranj atât de mare în firmă. De obicei turbulenților li se închide gura rapid și faci tot posibilul să îndepărtezi toată tumoarea. Mă rog, cel puțin eu, până acum, nu am văzut să se întâmple altfel pe nicăieri. 

Revenind la problemele din sânul Bisericii, ar trebui ca cei implicați - adică întreaga conducere, inclusiv Sinodul - să înțeleagă că s-a sărit prea rău calul. Iar pedepsirea lui Teodosie pentru a justifica sancționarea lui Bănescu mi se pare o prostie fără margini. Înțeleg că Teodosie e incomod și, de asemenea, mai înțeleg și alte chestii pe care marele public nu le percepe. Doar că, a pune pe picior de egalitate un ierarh de rang înalt, o personalitate publică, cu un angajat care-a sărit mult prea rău calul, mi se pare o acțiune care trădează cel puțin un prost management. Iar Biserica numai de asta nu are nevoie în aceste vremuri. 

15 comentarii:

  1. Acel paduche nu este om de rand. El este reprezentantul Statului Paralel in institutie. Iar Statul Paralel este cel care tolereaza activitatea institutiei si are pretentia de control a acesteia.

    Nu-ti dai seama ce forte se confrunta acolo. Batalia este pe viata si pe moarte. Este intre Lumina si Intuneric.

    Uita-te cum i-au facut praf pe greci. I-au determinat sa inghita hapurile de lepadare prin pseudosinodul din Creta si vaccinare iar apoi le-au bagat pe gat pidosnicii. Vine si identitatea digitala si sunt gata.

    In Ucraina au facut dintr-o organizatie schismatica "biserica" oficiala (o adevarata Sinagoga a Satanei) cu ajutorul careia distrug Biserica la propriu.

    Nu te joci cu astia. Patriarhul Daniel face un abil joc de glezne incercand sa se strecoare fara sa porneasca un razboi pe fata de care este constient ca nu-l poate castiga pt ca aia ii au la mana cu un munte de mizerii adunat de-a lungul vremii prin servicii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Banescu nu vorbește cu cuvintele lui, ci cu ale securiștilor. Nu exprimă părerea sa, ci a statului paralel. Ce e greu de înțeles aici? Personajul securiștii din Blob ul românesc lipsește din context. Fără asta degeaba ne apucăm să analizăm.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imaginează-ți că există o biserică paralelă ca şi statul paralel. Ce vezi în față e pe invers în spatele cortinei. Adică, clownul din față e regele din masonerie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Exista un precedent care merita stdiat Atanasie Anghel - iezuitul spraveghetor. Pe de alta parte faceti confuzie intre Biserica si BOR, este frecventă astazi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu mai e o noutate ca, BOR e penetrata la varful ei, daca nu chiar capturata de catre globalisti(pt ca Marele Alb si multi dintre inaltii ierarhi sunt vanduti miscarii ecumenice mondiale, care este "mama tuturor ereziilor", dupa cum spunea marele sfant sarb, Iustin Popovic) prin intermediul Securitatii autohtone, care prin santaj, intimidare si dosare isi planteaza oameni peste tot in Biserica, asum cum este si aceasta Iuda globalist-ecumenista, numita Banescu! Teodosie, care e atacat pt impotrivirea lui asupra oricarei actiuni care impieteaza asupra dogmei si slujirii ortodoxe, e doar varful aisbergului, pt ca la nivelul de jos al Bisericii este atacat cam orice preot de mir sau calugar, care este cinstit cu cele sfinte si lupta pt adevarul duhovnicesc, iar modurile de atac sunt unele dintre cele mai abjecte: santaje diverse sau acuzatii cu martori mincinosi de homosexualitate! Scopul final este sa distruga din interior Biserica Stramoseasca, sa interzica Sfanta Liturghie si mai ales Sfanta Impartasanie cu Trupul si Sangele lui Hristos, de care le este atat de teama elitelor oculte satanice, pt ca atat timp cat aceasta din urma nu este interzisa, ei nu isi pot pune in practica cu succes planul malefic de sclavizare si demonizare a oamenilor! A fost un episod prin 2011, cand fostul Președintele Consiliului European, spurcaciunea numita Herman Van Rompuy(seamna foarte bine cu actorul care l-a interpretat pe Imparatul malefic din seria Razboiul Stelelor) i-a chemat pe europarlamentarii romani de-atunci in biroul sau, urland la ei: "cand terminati odata cu ciorile alea negre din Carpati?", episod confirmat de 2 dintre euroarlamentari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bun articolul, buna analogia, elegant limbajul, de data aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Singura explicatie logica pentru mine are 2 puncte:
    1.Exista si o ierarhie ascunsa.
    2.In acea ierarhie dl Banescu este mai mare "in grad" decat Dnii Teodosie sau Daniel.

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnu' Dan, dar daca soferul Banescu:

    "Este Cel ce Este"?
    "Alfa! Si Omega!"

    "Vasile Roaita"?

    Iar restul Institutiei, este Matricea Goala ... "rupta'n tas"?

    RăspundețiȘtergere
  9. Sefu' oricarei institutii este pastorul/soferul ei!

    Pentru ca fara El, nu se poate misca nimeni nicaieri, din toata firma/institutia aia! 🤣🤣🤣

    De ce radeti? Luati exemplu de la Miron Mitrea, sau de la Miron Cozma!

    Cum s au prabusit si PSDul si Sindicatul Minerilor, dupa ce au fost alungati soferii profesionisti! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  10. Paralela dv nu e buna: Sfantul Sinod s-a intrunit pe Mitropolia Tomisului si cererile repetate ale IPS Teodosie de a fi consultate documentele ce atesta istoricitatea institutie si nu pt cainele Banescu.

    Radu

    RăspundețiȘtergere
  11. Continuare : Dupa asasinarea Patriarhului Teoctist, Basescu l.a pus pe Daniel care asculta ordinele statului paralel. E simplu si clar si s.a vazut pe parcurs si se vede si acum cu Banescu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Lumea se face ca nu intelege, lumea asteapta doar analize facute de analisti, nu studiaza direct mesajul. Ce ne-a spus Sfantul Sinod in comunicat? Ca Banescu VORBESTE IN NUME PROPRIU, si i-a dat cartonas galben lui Teodosie. Atat s-a putut !
    Ei nu au putere sa spuna sau sa faca mai mult, pentru ca asta este situatia, cine cunoaste intelege.. dar mesajul este suficient pentru cei din Biserica.
    Sigur ca la digi24 ei pot sa spuna ca in continuare banuescu este in orice functie vor securistii sa-l puna, iar cei din afara Bisericii vor crede orice.. Patriarhul nu-l poate opri pe banescu sa bata campii pe facebook sau pe oriunde merge. Acestia sunt calauze oarbe orbilor.. cine nu e orb si mai vede macar cu jumatate de ochi a inteles mesajul Sfantului Sinod.
    Sunt foarte multi oameni din Biserica care nu sunt din Biserica, dar e specific timpurilor pe care le traim.. Toata gasca lui Teodosie (care apare pe net in numeroase inregistrari compromitatoare) care fac zarva aiurea pe niste subiecte de nimic.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Gogu, îmi pare rău, dar nu-ți pot debloca cele două comentarii pt. că nu ai dovezi pt ceea ce afirmi și mă poți arunca într-un meci care nu-i al meu...

    RăspundețiȘtergere
  14. Atât sursa cât și vectorul întregii situații este geostrategic.
    Teodosie este omul Moscovei, Daniel este al SUA.
    Restul detaliilor și desfășurărilor ulterioare se pot deduce ușor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumnezeu e mai puternic decat politicul, si foloseste politicul (tot de El lasat) asa cum vrea, ca tot El l-a lasat. Din punct de vedere lumesc asa s-ar vedea, ala e al rusilor, ala e al americanilor etc.. dar peste toate este pronia divina.. si kgb-istii sunt oameni, si cei din CIA, si unii dintre ei se vor mantui,.. s-ar putea ca noi sa ramanem pe dinafara tot cautand strict logica politica, judecandu-i pe astia mari si uitand sa ne facem introspectia si autocritica pentru ale noastre.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)