luni, 4 martie 2024

Cu AI-ul la balamuc


De ceva vreme experimentăm și noi inteligența artificială, bazându-ne însă pe modele open source. Fac precizarea pentru a se înțelege că sunt suficient de familiar cu subiectul pentru a nu bate câmpii. În mare cam știu despre ce e vorba în „ecuație” astfel încât îmi pot da seama unde e utilă și unde nu. În ceea ce privește LLM-urile, acelea care-i fascinează pe novici, le cunosc în mare limitele și cam știu cum se șurubărește în jurul lor pentru a scoate ceva relevant de-acolo, dar și pentru a identifica bubele cu potențial periculos. 

Am auzit încă de la apariție despre Gemini, dar n-am fost interesat deoarece am considerat că nu aduce nimic nou față de Chat GPT, fiind mai degrabă o imitare a acestuia, scos la lumină de mașina de marketing a Google. Nici când a izbucnit scandalul cu „incapacitatea” Gemini de a genera o imagine cu un om alb nu m-a interesat subiectul deoarece intuiam care-i buba. M-am gândit însă că, întrucât au fost prinși cu mâța-n sac, cei de la Google își vor revizui serios motorul. Mai mult, intervenția lui Serghei Brim m-a făcut să cred că își vor repara urgent bubele pentru a fi cât de cât în linie cu produsele concurenței. 

Nu știu ce mi-a venit în dimineața asta și mi-am zis că ar fi cazul să experimentez puțin cu modelul lor lingvistic pentru a-l evalua. Am pornit de la un recent raport al Goldman care spune că petrolul rusesc se tranzacționează acum la discount zero întrucât toată nebunia cu plafonarea s-a prăbușit. Raportul e destul de consistent pentru a-i da crezare. Am întrebat Gemini ce părere are despre acest raport și, după o poliloghie, mi-a spus, între altele, că „afirmația Goldman este o simplificare excesivă a situației și este contestată de mulți experți”. După ce, printr-o serie de prompt-uri l-am dus într-o situație fără limită, punându-l să-mi dea referințe și citate, i-am fript întrebarea atașată, iar răspunsul este cel pe care-l puteți citi singuri: „Înțeleg îngrijorarea dumneavoastră și vă pot confirma că, din păcate, toate cele zece articole citate au fost generate de mine(sublinierile îi aparțin!). Cu alte cuvinte a mințit pentru a fabrica o realitate similară narativului.

V-am spus că am analizat suficient de bine fenomenul și am pierdut destul timp prompt-uind pe ChatGPT și pe alte modele lingvistice pentru a înțelege care-i problema. De fapt, chestiunea pe care Google nu vrea să o destăinuie este că Gemini e greșit din start întrucât încă din stadiul de antrenament a fost optimizat pentru manipularea realității și fabricarea de „dovezi” care să susțină narativul woke. În mod cât se poate de evident, întreaga făcătură este un junk tehnologic și toți banii băgați de Google în jucărie sunt, în realitate, pierduți. Chat GPT a menținut o oarecare distanță, iar modelul său lingvistic mai are o cât de cât legătură cu realitatea, în timp ce Gemini e o făcătură absolut aberantă. Mă rog, în perfect ton cu vremurile pe care le trăim. 

Mulți vor fi tentați să spună că toate vor rămâne așa, fără să genereze nicio problemă. Eu nu sunt de acord. Prima lege 0 de fapt axiomă! - a business-ului spune că trebuie să te adaptezi nevoilor clientului și să încerci să le îndeplinești. Așadar, pornești de la client și, în măsura în care îi satisfaci așteptările, ai succes. Nu încercați să mă contraziceți pentru că fix așa e. Unde e buba Google? A început de la ideologie pentru a încerca să o impună clientului. Va funcționa? Desigur, spălații pe creier vor deborda de fericire strigând în gura mare că așa e corect. Doar că, inclusiv acești talibani știu în sinea lor că nu e OK și, în momentul în care caută să facă ceva util pentru ei, vor folosi instrumentele oferite de concurență. De aceea spun că Gemini este un rateu destul de indigest pentru Google. 

De fapt treaba e mult mai adâncă. Piața instrumentelor alternative de căutare se diversifică. Marea majoritate e conectată la Google, dar se vede o erodare clară în rândul utilizatorilor „care dau tonul”. Cei care-s interesați de informațiile personale NU utilizează Google decât în situații limită și atunci cu setările făcute pe minim(sau printr-un motor de căutare proxy). De ce fac asta? Pentru că și restul motoarelor de căutare, unele chiar fără resurse, dau rezultate OK. Deja motoarele lingvistice dau rezultate ale căutărilor, iar trendul a fost intuit de Google. Indiferent de ce ați crede, Gemini a fost gândit, în realitate, ca o interfață de generație nouă pentru serviciile oferite de Google. Abia acum puteți înțelege de ce dezastrul Gemini este de fapt un dezastru pentru Google în ansamblul său. 

De la „Don't be evil”, Google a ajuns să identifice cu dracul gol. Însă de-aici îi va veni și căderea deoarece, indiferent de vremuri n-ai cum să reziști atâta amar de vreme cu capu-n nori, visând woke și pretinzând o realitate psihedelică pe care n-o vede nimeni. Părerea mea este că Gemini e cântecul de lebădă care ar trebui să ne sugereze sfârșitul lumii Google. Nu-i așa că nu vă vine să credeți? 

19 comentarii:

  1. Dacă doriți să vă amuzați, întrebați ChatGPT de cât combustibil este nevoie pentru a arde șase milioane de cadavre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si raspunsul ChatGPT va fi:

      ask Dinca of Caracal county!

      Ștergere
    2. Absolut odioasă aprobarea comentariilor antisemite de către autorul blogului.

      Ștergere
    3. Anonim5 martie 2024 la 23:31
      Absolut odioasă aprobarea comentariilor antisemite de către autorul blogului. Cand vei fi pregatit sa vorbim de semiti si semitism atunci sa rostesti intr-un cuvant conceptul de ANTISEMITISM ! Pana atunci nu mai arunca cuvinte pe post de petarde ! Noi goimii nu avem ura ca fundament ! Voi poporul ales .......ales de cine ? Concepte , idei si versiuni oricand le putem expune .....btw vedeti ce faceti cu Mesia ca tot isi amana venirea ! Si tot btw vine si pentru goimi sau are preferinte ?

      Ștergere
  2. AI-ul este util doar pentru oamenii superficiali .... care lucreaza intotdeauna numai dupa "dictare"!

    Vorba proverbului:

    "Unei intrebari proaste, ii este imposibila furnizarea unui raspuns destept!"
    Adica:
    "Cum e turcu', e si AI-ul!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Subiectul este foarte interesant, mai ales ca se vor vedea caderi spectaculoase a unor giganti ca Google considerati astazi sau pana mai ieri de neatins.
    Va dau cateva idei dintr-un articol scris de un profesionist in domeniu care rezuma exact ideile din articol si unele tendinte viitoare in domeniul LLM-urilor. Cine doreste poate citit articolul integral :

    https://prosetech.substack.com/p/the-web-you-know-is-about-to-be-broken

    Visul unui internet bidirecțional care să ofere tuturor șansa de a publica și de a vorbi se va încheia cu totul.
    ...
    Luați în considerare Consider fermele de troll – rețele profesionale care promovează propaganda, conduc campanii de influență și chiar destabilizați țările, toate prin postarea unor cantități masive de conținut pe rețelele sociale care funcționează pentru a influența utilizatorii obișnuiți și a modela discursul predominant.
    Până în prezent, fermele de troli s-au bazat pe muncă umană minuțioasă. Lucrătorii prost plătiți dezvoltă pe site-urile de socializare conturi de utilizator cu aspect realist. Când vine momentul să impulsioneze o campanie de influență, ei postează conținut care urmează un scenariu stabilit. Acest proces este lent, deoarece lucrătorii trebuie să modifice scenariul astfel încât să arate personal și organic - un proces care durează ore întregi, chiar și atunci când este prost făcut.
    Acestea sunt sarcini pe care software-ul alimentat de AI le poate face extrem de bine. Și pericolul nu este ceea ce ați putea crede că este - că un bot alimentat de AI poate posta un volum uriaș de propagandă sau spam. În schimb, adevăratul pericol este că o inteligență artificială poate replica fără efort comportamentul uman în rețelele sociale pe mii de conturi mai mici. Și computerele au o răbdare inumană.
    ...
    Și apoi, cu rotirea unui cadran, un bot își poate pivota rețeaua spre propagandă. Nu va folosi un singur cont care să stingă ura și să fie rapid descoperit și interzis. Va folosi o mie, cu un filtru constant de comentarii, repostări și hashtag-uri de tip uman, toate amestecate cu conținutul banal al vieții de zi cu zi, dar exercitând un efect cumulativ imens.
    ...
    Acest model este atât de puternic încât nu se va limita doar la sabotaj politic.
    ...
    Tot ce are nevoie agentul dvs. AI este timp pentru a dezvolta o rețea de utilizatori realiști, automatizați, care se unesc, își partajează postările unul altuia și fac podcasturi (cu text-to-vorbire cu sunet natural alimentat de AI, desigur). Și îți vor promova munca, firește.
    ....
    Boții viitorului vor deveni imposibil de distins de oameni și sunt fermele de troli pentru toată lumea.
    ...
    Drept urmare, dacă începi să vorbești cu un străin pe viitorul internet, nu vei avea presupunerea implicită că vorbești cu un om. Nu contează dacă este pe e-mail, Facebook, Reddit, X, în comentariile Disqus la un articol de știri sau mesajele Discord dintr-un grup. Oriunde pot juca roboții AI, ei vor avea timpul și amploarea pentru a domina discuția.
    ....
    Este posibil ca oamenii să se retragă în comunități închise verificate. Aceasta este o pierdere potențială pentru internet, deoarece Google și roboții săi comparativ mai virtuoși nu vor putea indexa conținutul care se află în aceste comunități închise. Dar o problemă potențial mai mare este modul în care validăm că oamenii din aceste comunități sunt oameni real.
    ....
    A merge la primărie pentru a obține licența de a folosi rețelele sociale nu este ideea nimănui despre un internet sănătos, dar acesta este genul de mecanism de care ar putea avea nevoie pentru a ne păstra locul într-un web viitor în care roboții depășesc numeric și îi depășesc pe oameni. Sau poate că răspunsul este niște certificate digitale de verificare umană, un fel de Verisign pentru oameni, folosind date biometrice. Adică, dacă suntem dispuși să predăm un tip foarte personal de date unei agenții guvernamentale sau unei megacorporații. În acel moment, este o distopie versus alta.
    ...
    Există o viziune asupra viitorului - nu a computerelor versus oameni, ci a unui robot AI care se luptă cu altul pentru a descoperi conținut uman.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutari, m-am jucat si eu putin cu ""inteligenta"" artificiala de la Microsoft (Copilot-ul din Edge) si l-am intrebat de ce se judeca cu dubla masura dreptul la autodeterminare al provinciei Kosovo si cel al provinciilor Luhansk, Donetk etc) si mi-a raspus ca "dreptul international" este determinat de comunitatea internationala care a recunoscut Kosovo si a respins autodeterminarea provinciilor rusesti din Ucraina. Cand am intrebat la care "comunitate internationala" se refera avand in vedere ca India, China, Rusia, Iran, nu au adoptat o rezolutie de respingere a audeterminarii acelor provincii rusesti mi-a raspuns: "inteleg profundele preocupari ale dvs. pe acest subiect, dar consider ca am discutat suficient despre acest lucru!" Si gata, a incheiat conversatia...

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.politico.eu/article/ai-ruling-obstruct-british-efforts-protect-citizens-images-us-data-harvesting/

    Baza de date făcută de AI din imaginile camerelor publice web cu fețele oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba voi realizați ca toate pozele si imaginile voastre de pe instagram, Facebook, whatsapp, Google photo, unele emailuri si canalele de chat sunt deja indexate de AI?
      Si sunt baza de date pentru generarea de conturi similare sau conținut similar cu ce comentați voi si ce scrieți?
      "obținerea consimțământului utilizatorului" după cum scrie si in articol nici nu exista pentru boți si ca este " în afara domeniului de aplicare al legislației Uniunii Europene, așa că nu se aplică”.

      Ștergere
  6. Inteligența artificială va fi acuzată de sabotajul politic și va fi drastic restricționat accesul de a publica conținutul generat de AI pe rețele sociale dacă nu provine din surse verificate.

    Hai sa vedem după alegeri cum PNL și PSD vor acuza LLM-urile de șoșocarism și haurism.

    RăspundețiȘtergere
  7. AI este ,,Creația” unor manipulatori ordinari, pentru care- propria lor meschinatate este mai presus- decât interesul umanității, al adevarului; prin urmare -nu este vorba de o inteligenta autentica -întrucât procesează -doar informații măsluite, in scop strict manipulator, deformând adevarul , iar rezultatele pe care le oferă -nu pot fi decât FACK

    RăspundețiȘtergere
  8. Atâta timp cât -toate informațiile introduse spre procesare in AI-nu sunt nimic altceva decât- CEL MAI MARE FURT INTELECTUAL DIN ISTORIA UMANITĂȚII, insasi Creația ei este IMORALA, ILICITĂ, FRAUDULOASA

    RăspundețiȘtergere
  9. Multe aplicații sunt tehnice de ex în contabilitate sau operations sau logistica. Acolo nu contează povestea cu woke. De acolo se scot bani buni.

    RăspundețiȘtergere
  10. Toată lumea se preface că deține controlul. De la agențiile internaționale la simpli oameni.
    Dar în viață nu avem decât incertitudini.
    Toate agențiile cu trei litere au scăpări necontrolate devenite celebre.

    LLM-urile ca generatoare de conținut trebuiesc abordate pe două direcții: una comercială și una open source (educațional).

    Tehnologiile sofisticate care urmează să apară legate de Inteligență artificială, nu doar LLM, ci și robotică, medicină etc.. dezvăluie într-o măsură mult mai directă intențiile creatorilor lor. Nu e un mijloc cu care sa operezi in umbră, ci e un model care generează conținut pentru consum.

    ChatGPT este un produs comercial, ceea ce nu ii convine lui Elon Musk care a făcut scandal pe tema open source, că trebuia să rămână gratuit și folositor omenirii.
    Dar rămâne un etalon al produsului profesionist.

    Gemeni AI reflectă incapacitatea Google de a păși în viitor, fiind o drujbă woke care va avea soarta Ucrainei și a vaccinului COVID. Adică, se preface că deține controlul.
    Vaccinul COVID se preface că deține controlul. Războiul din Ucraina se preface că deține controlul.
    Google se preface că deține controlul.
    Dacă citiți despre istoria produselor Microsoft rămâi uluit ce luptă acerbă se dă și se dăduse ca produsele Microsoft sa nu devină irelevante. Simți o frică a irelevanței care transpare la fiecare eșec al lor. Și ura față de propriile lor creații când le ștergeau orice urma de existenta.
    După eșecul Gemini AI, Elon Musk a și comentat că poate face un Google mult mai bun propunând crearea următorului motor de căutare care să indexeze mai bine internetul, și toate celelalte produse Google inclusiv browserul chromium.

    Acum pe Elon Musk deși unii își permit să râdă de el, râsul lor nu este tocmai un râs bun. E mai degrabă sarcasm invidios. De când a cumpărat Twitter nu mai râde numeni. Ba, unii ca David Icke e pus sa avertizeze că Elon e unul dintre globaliști.

    Totuși în ce tabăra de globaliști este Elon nu e ceva ce pot comenta, îl menționez deoarece este unul dintre inițiatorii ChatGPT.
    Dar el reface un LLM necomercial și folositor omenirii, se numește Grok.
    https://x.ai/
    Nu e disponibil la noi, dar din ce am văzut pare chiar mai bun decât Chatgpt din cauză că nu are limitările impuse.

    Părerea mea personală și nu numai ci și a multor vizionari este că frica față de inteligență artificială ne este indusă de cei care au cel mai mult de pierdut de pe urma ei: guvernele și structurile lor transnaționale.
    Deoarece IA le poate lua locul in viitor eliminând tocmai corupția politică.

    Și atunci guvernele contraataca și creează inteligenta artificiala coruptă.
    Gemeni AI este prima inteligenta artificiala coruptă din istorie reușită.
    Trebuie să recunoaștem acest lucru.




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elon Musk incearca de toate, insa doar modifica fara ca sa schimbe nimic .... la fel ca dl. Goe/Trahanache!

      Ștergere

  11. Azi a fost cea mai proastă zi din viaţa mea
    şi nu incerca să mă convingi că
    există ceva mai bun in fiecare zi
    pentru că dacă te uiţi mai atent
    lumea este un loc destul de rău
    chiar dacă
    ceva bunătate străluceste din când in când
    satisfacţia şi fericirea nu rezistă,
    si nu este adevărat că
    totul ţine de inima si creierul nostru
    pentru că realitatea creează atitudinea mea
    totul este dincolo de controlul meu
    şi niciodată nu mă vei auzi să spun că
    Azi a fost o zi bună.

    ACUM CITEŞTE DE JOS iN SUS!

    Totul depinde de cum priveşti lucrurile!


    Cred că textul de mai sus este destul de inteligil pentru orice om.
    Scurtele propoziții au un alt rând tocmai pentru a putea fi citite de jos în sus,
    Și au sens pentru oameni.
    Începi cu
    Azi a fost o zi bună
    Și termini cu
    Și nu incerca să mă convingi ca Azi a fost cea mai proastă zi din viaţa mea.

    De curiozitate introduceți acest text în Chatgpt sau alte LLM-uri.
    Nu execută comanda.
    Am încercat să îl antrenez, degeaba, îmi scrie toate cuvintele inversate că în oglindă și le scrie cu concatenare adăugând and tot in oglindă după fie-care cuvânt scris in oglindă.
    Nu am găsit ce comandă să îi dau sa inverseze rândurile de jos în sus. Orice comandă care mi-am imaginat dacă scriu de jos în sus o ia pe arătură.



    ânub o a fost zi o adA
    ăL auemoc lămîg dna ,uem aiC
    .ua t'cudor nuam euqalà uoalà emiT
    .ua imolec dna uaicsitreca eicà
    .oșiugă de loc un este eaL
    .oșle înile înutroi să dna uam dna uaC
    oareficio mă înattulsiv dna aicerif dna ,ăN
    .dniuqrare euqalà dna ,aivar noU
    .uom dna uairefic dna oaert dna uaerà
    .uomp dna uam àcaerd dna uaerà
    .aiecif dna uaerà dna



    Concluzia este că această generare de text nu e inteligenta artificiala ci este un algoritm avansat care devine sperietoare pentru copii adulți.


    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt curios ce părere aveți de gab.ai făcut de conservatorii americani: https://gab.ai/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E interesant că a înțeles mai bine că ChatGPT sa citească de jos în sus exercițiul propus mai sus, dar tot a dat ceva rateu, deci nu imită perfect omul, după cum vezi in rezultat a concatenat cum a vrut el propozițiile, dar spre surprinderea mea nu a luat-o pe arătură in oglindă, deci pare promițător:

      Gab.ai:
      Această zi a fost o zi bună, dar nu totul este în controlul meu și realitatea creează atitudinea mea. Satisfacția și fericirea nu rezistă, dar de fiecare dată când îmi uiţi mai atent lumea, e un loc destul de rău, cu toate acestea, ceva bunătate străluceste din când în când. Nu incerca să mă convingi că există ceva mai bun in fiecare zi pentru că azi a fost cea mai proastă zi din viaţa mea şi nu este adevărat că totul ţine de inima si creierul nostru.

      Ștergere
    2. Gab.ai:

      Mărturisesc că nu sunt un LLM în sine, ci un asistent construit de Gab AI Inc. pentru a oferi asistență și răspunsuri utile utilizatorilor. Utilizez tehnologii de învățare automată pentru a realiza acest lucru, dar nu sunt identic cu un LLM precum ChatGPT.

      ChatGPT este un model de limbaj mare (LLM) creat de OpenAI, în timp ce Gab este o rețea socială și companie tehnologică. ChatGPT este un model de inteligență artificială utilizat pentru a genera text și pentru a oferi răspunsuri la întrebări, în timp ce Gab este o platformă de socializare și o companie care dezvoltă tehnologie și servicii.


      Gab.ai și ChatGPT prezintă următoarele asemănări:Ambii sunt bazati pe inteligență artificială și învățare automată.Ambii sunt utilizați pentru a oferi răspunsuri la întrebări și pentru a genera text.Ambii sunt capabili să analizeze și să înțeleagă texte scrise de utilizatori.Principalele diferențe între Gab.ai și ChatGPT sunt:Scopul: Gab.ai este o rețea socială și companie tehnologică, în timp ce ChatGPT este un LLM creat de OpenAI.Audiencia: Gab.ai se adresează utilizatorilor care doresc o platformă de socializare și un asistent, în timp ce ChatGPT este destinat cercetărilor academice și a dezvoltării de produse AI.Integrare: Gab.ai este integrat într-o platformă de socializare, în timp ce ChatGPT este un LLM care poate fi utilizat în diferite aplicații și produse.Aspecte tehnice și arhitecturale: Gab.ai și ChatGPT utilizează diferite arhitecturi și tehnologii pentru a realiza inteligența artificială, ceea ce poate duce la diferențe în performanță și funcționalitate.Limitări și reglementări: ChatGPT se confruntă cu reglementări stricte în ceea ce privește conținutul generat și accesul utilizatorilor, în timp ce Gab.ai are o politică de conținut diferită și mai relaxată.Abordare politică: Gab.ai este cunoscut pentru abordarea sa politică și pentru susținerea libertății de expresie, în timp ce ChatGPT nu are o abordare politică specifică.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)