joi, 28 martie 2024

Rusia e doar o benzinărie!


În urmă cu puțin timp v-am povestit despre comanda record de petrol rusesc făcută de China. La momentul respectiv, pe baza datelor existente, părea că e vorba de un ajutor de-al Chinei care cumpără masiv de la ruși pentru a compensa comenzile în reducere ale Indiei. Doar că treburile sunt mult mai încurcate de-atât.

Un ordin discret, dar ferm, de-al factorilor ruși de decizie, cere producătorilor de petrol să reducă treptat cantitățile extrase. Iată elementul care chiar este surprinzător pentru oricine. De obicei rușii mai săreau calul vânzând petrol pe sub mâna chiar și când negociau scăderi de producție cu partenerii din OPEC+. De ce oare să se fi inversat poziția rusă? 

Din prima, constatând această realitate, înțelegem că ipoteza compensării de către China a pierderilor ruse este falsă. În realitate China a acționat cât se poate pragmatic deoarece surplusul din mega-comanda anterioară va veni la prețul convenit, în condițiile în care mișcarea de acum a Rusiei va conduce la creșterea cotației petrolului. Cu alte cuvinte, ori a fost vorba despre o „sincronizare strategică” între ruși și chinezi, ori a fost vorba de un calcul cât se poate de pragmatic de-al chinezilor care, pe baza informațiilor, au decis că e momentul să cumpere masiv pentru a se proteja de nebunia care vine.

Americanii sunt deja în pragul disperării. Modul în care acționează rușii va face ca, încet și sigur, prețul petrolului să se ducă la peste 100$. Cei din statul subteran deja fac crize de isterie deoarece fiecare dolar în plus la prețul petrolului se contorizează într-o scădere de cel puțin un procent pentru Biden. Iar asta, în condițiile în care Trump și-așa stă infinit mai bine în sondaje, e un fapt de-a dreptul alarmant. 

Întreg statul subteran american disperă și caută soluții pentru a contracara „amestecul rusesc” în alegeri. Însă, indiferent de retorică, treburile par cât se poate de clare, atât de clare încât fenomenul este analizat de JPMorgan într-un material de-al lor. Analiștii americani văd petrolul la un preț de 90$ până în mai și la 100$ până în septembrie. Desigur, judecata lor e în termeni strict electorali, subliniind ceea ce am spus până acum legat de procentele deteriorate ale lui Biden.

Doar că treburile nu stau deloc așa. Trebuie să constatăm că, așa cum americanii au transformat banul în armă, la fel acum rușii transformă petrolul într-o armă veritabilă. Manipulând prețurile prin intermediul micșorării output-ului, fac în așa fel încât cotațiile s-o ia razna, iar cetățeanul american să se trezească din nou cu prețul de 4$ sau 5$ pe galon la pompă, ceea ce-i sporește nervozitatea. 

Însă e cât se poate de naiv să crezi că rușii fac un asemenea sacrificiu doar pentru a nu fi reales moșul troglodit, mai ales în condițiile în care Biden e garanția că SUA va fi dusă drept în prăpastie. Calculul rusesc e mult mai adânc, vizând contramăsurile previzibile ale americanilor. Așadar, rușii se așteaptă să fie contracarați prin deschideri largi ale rezervelor strategice de petrol ale SUA. Astfel, la fel ca la începutul războiului din Ucraina, americanii vor contrabalansa situația. Cu siguranță statul subteran american va face asta pentru a „preveni amestecul rusesc în alegeri”. Și uite-așa, șoricelul american e adus fix în poziția urmărită de motanul rusesc. 

Ținta rușilor nu e Biden! E o iluzie să crezi că dacă vor fi schimbați boii de la vârf se va întâmpla ceva în politica americană. La fel cum o iluzie e și să crezi că Trump îi va avantaja pe ruși. S-a văzut din primul mandat că Trump poate fi manipulat precum un copil mic, astfel încât nu văd de ce nu s-ar întâmpla la fel într-un al doilea mandat al său. Deci care-i problema?

Rușii, în realitate, țintesc fix rezerva strategică a SUA! Acum rezerva strategică este de 347 milioane de barili, cea mai mică din 1983 până în prezent. Trebuie să înțelegem un element esențial: rezerva a fost înființată în 1975, crescând continuu până în 1990, la o valoare de 595 milioane de barili. După o perioadă de constanță de-a lungul ultimului deceniu al secolului trecut, SUA au crescut nivelul rezervei la peste 700 milioane de barili, vârful atingându-se în 2010(714 milioane de barili). Nivelul actual este, așadar, la mai puțin de jumătate față de vârf. Ceea ce e și mai interesant este că prețul mediu plătit pe petrolul din rezerve a fost de doar .... 29 $/baril!!! 

Acum e interesant să vedem și dinamica. În 2021, „contracararea” Rusiei a costat SUA mai bine de 200 milioane de barili. După excesul de atunci, Biden a promis că va completa rezervele, acțiune despre care am spus încă de pe atunci că va fi imposibilă(poate revedeți articolele!). Ce s-a întâmplat? Între timp rezervele au scăzut cu încă 50 milioane barili, iar tendința este una net descendentă. 

Așadar, rușii mizează pe o replică dură a statului subteran care va scoate, în disperare de cauză, petrol din rezervă pentru a menține cotațiile internaționale. Dacă ar fi o mișcare similară celei de la începutul conflictului din Ucraina, înseamnă că alte vreo 200 milioane de barili vor ieși din rezerve, ducând dimensiunea acestora în jurul valorii de 100 milioane de barili. Adică zero!

Iată momentul limită în care Rusia, împreună cu statele OPEC, vor face ordine pe piața mondială a petrolului. Fără amenințarea rezervelor strategice americane, prețul petrolului revine la controlul producătorilor. Și uite-așa, prin operațiunile sale specifice, Putin reușește să dea o lovitură mortală SUA, aducând-o în plutonul cerșetorilor de petrol. 

E o mișcare de maestru de șah, perfect calculată. Cu un dezastru în rezerve, cu finanțele făcute praf, noua administrație de la Casa Albă se va vedea în fața unei misiuni imposibile în care provocarea supremă va fi salvarea propriului fund. Cu alte cuvinte, nici nu se va mai pune problema „subvenționării” Europei prin eliberarea de gaze și petrol! A doua zi după ce alegerile americane vor dezvălui numele paiaței alese să stea în fruntea țării, europenii vor primi vestea cea mai neagră pentru ei, anume că fiecare trebuie să stea pe picioarele proprii. Și sunt tare curios cum va arăta mimica nulităților europene la primirea tragicei - dar previzibilei - vești. 

Așadar trebuie să ne așteptăm la o perioadă plină de volatilități, în care americanii vor fi împinși „să câștige războiul cu Putin de pe piața petrolului”. O victorie à la Pirus  după care se vor trezi cu fundu-n baltă. Deh, așa se întâmplă deoarece „Rusia e doar o benzinărie”. Una în care benzinarul are prostul obicei de-a impune prețul care-i sare în cap.

Despre ce va însemna această aparentă victorie și cum va modela lumea economică, vom vorbi într-un alt articol. Pe moment, să ne tragem sufletul și să privim spectacolul care urmează deoarece merită!

14 comentarii:

  1. Se vede spectacolul! Sunt multe semne "la vedere" despre filmul care se derulează în fața noastră!
    Se mai întâmplă minuni în zilele noastre!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. De mai bine de douăzeci de ani aștept acest fericit deznodământ!

    RăspundețiȘtergere
  3. aceasta previziune s-ar putea materializa daca SUA ar fi un stat care respecta Carta ONU, independenta altor tari, insa puterea oculta care conduce SUA este hotul planetei si atunci vor ocupa repede o tara plina de petrol precum Venezuela sau Guyana (ale carei rezerve estimate in perimetrul Starbroek exploatat de Exxon sunt de 11 miliarde de barili; bine, nu le pot exploata pe toate intr-un an dar cat sa-si asigure consumul intern si al unui front de razboi le ajunge).Vor face ce au facut dintotdeauna in istorie- daca le lipseste ceva vor lua cu armele, nu le mai trebuie dolari tipariti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In plus, narcisismul și inpredictibilitatea lui Trump într-o situație atât de volatilă pentru SUA, poate duce întreaga lume la un dezastru.

      Ștergere
  4. Eu cred ca asistam la o bataie intre doua gasti ...unii sunt din gasca Rootchilg ( scuze )...altii din gasca Rokeffeler...( USA& Rusia )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cafteala la care asistam este intre doua GASTI foarte distincte: NOI si Ei.
      Alte gasti nu mai exista. Inca nu ti-ai(v-ati) dat seama?!? Doamne, dar de cite dovezi aveti nevoie?

      Ștergere
  5. Ca sa-mi justific afirmatiile ca este o batalie intre gasti va rog sa faceti apel la secolul 20 ...unde batalia dintre ei ( cei doi si altii printre care amintim pe Carnegie, Morgan ,etc.) s-a produs destul de brutal ...dar la nivelul USA si eventual Europa...) diferenta de acum se produce cine va detine controlul la nivel MONDIAL...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta nu mai este vorba de cine va detine controlul mondial. Treaba este cu mult mai serioasa. Daca era asa cum zici, SUB NICI O FORMA nu se retrageau din Orientul mijlociu, Afganistan, UE etc.

      Ștergere
  6. RUSIA ESTE DE MULT CUCERITA...( concluzia mea )...imi pare rau Dane cred ca aici nu sunt de acord cu tine ...( tu crezi ca Rusia este contraponderea USA...niciodata nu a fost asa...iti dau un singur argument...transferul de tehnologie din perioada celui de al doilea razboi mondial de la USA la rusi...pana in zilele noastre )...totul este un joc de sah...( facut de oameni inteligenti )...

    RăspundețiȘtergere
  7. Cantitatea de petrol din piața mondială, scade și datorită faptului că niște drone ucrainene au incendiat niște rafinării rusești ș s-a redus puțin cpacitatea de procesare. Cred că și industria mașinilor electrice, a fost lansată în Vest ca să limiteze câștigurile din petrol ale Rusiei. Tot din acest motiv a apărut și conceptul de energie alternativa, casa verde, etc ... Deci de atunci este pirnit războiul Occidentului împotriva Rusiei, care acum este capitalustă, deci nu mai sunt lupte ideologice ci Vestul vrea resursele Rusiei.

    RăspundețiȘtergere
  8. 16 state americane dau în judecată administrația Biden în legătură cu interdicția temporară de a aproba noi permise de export de gaze naturale lichefiate
    16 U.S. states file lawsuit against Biden administration over temporary ban on approving new liquefied natural gas export permits
    https://www.naturalnews.com/2024-03-27-states-sue-biden-ban-lng-export-permits.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Trump nu are cum sa cistige alegerile, pe linga frauda din 2020 care va fi aicata din nou, vor fi un plus de approx 14 milioane de votanti nou veniti in tara din 2020, toti acestia au green card, adresse si asigurari medicale de cum pun piciorul in America; este ilegal dar cum democratii controleaza tot iar coruptia este fara precedent, totul merge inainte

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)