luni, 22 februarie 2021

Puterea și fragilitatea giganților IT

Cu toate că platformele sociale ale giganților tehnologici au cenzurat la rupere orice opinie conservatoare, democrații o fac pe supărații și-i cheamă din nou la audieri pe șefii companiilor de „social media”. Motivul? Simplu: prin platformele respective, spun democrații, s-au răspândit informații false despre COVId-19 și despre frauda electorală(de fapt aici îi durea în special). De aceea acum marii mahări sunt chemați din nou „la raport” pentru a fi trași de mânecă în ceea ce privește „scăpările” pe care le-ar avea.

În fapt, treburile stau fix invers. Chiar dacă i-au chemat la raport, motivul e unul cât se poate de îngrijorător. Trump îi amenințase cu scoaterea de sub protecție dacă vor continua cenzura. Acum, după ce toată socoteala alegerilor e gata, democrații îi cheamă nu doar pentru a le spune că-i OK cu cenzura, ci pentru a le cere să cenzureze chiar mai mult. Desigur, e mai mult decât o forțare a limitelor constituționale: e o încălcare gravă. În mod normal, șefii platformelor media se ascundeau în spatele „proprietății” pe care-o au asupra a tot ceea ce mișună pe rețelele lor sociale. În momentul în care alegi să postezi acolo, transmiți dreptul de proprietate asupra a ceea ce ai scris către rețeaua socială, dar răspunderea pentru textul scris îți aparține. E o relație de crâncenă inegalitate: practic ei îți iau tot, dar dacă nu-i ceva în regulă, cel care răspunde ești tu. Mă rog, se putea supraviețui și cu asta, dovadă stând incredibilele umflări ale rețelelor sociale. 

Cam imediat după ce au reușit să-și instituie monopolul asupra a ceea ce se numește „social media”, giganții IT au început să introducă cenzura. Ba că n-ai scris negru cu „n” mare, ba că ai sugerat ceva care „contrazice regulile” s.a.m.d. Pe zi ce trece, cenzura a devenit din ce în ce mai aspră, sfârșind cu intrarea fățișă și la rupere a companiilor respective în campania electorală. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din SUA era de neimaginat în urmă cu 10-15 ani. Acum, nu doar că cenzura e considerată normală, dar, mai mult, e împinsă dincolo de limitele imaginabilului.

Statul, prin presiunea exercitată de la nivelul Congresului, nu doar se face părtaș, ci dă și „indicații prețioase”. Din vremea comunismului n-am văzut ceva mai abominabil. În cazul în care se consideră că  „ai călcat strâmb”, postarea ți se șterge fără drept de apel. N-ai unde contesta, n-ai unde să-ți ceri dreptatea. Înainte, în comunism, dacă te cenzura vreun tiriplic de partid, te puteai salva mergând la șeful lui și apărându-te. Aici nu mai ai unde și de-aceea teroarea e mai mare. Devine astfe cât se poate de clară adevărata „misiune” a teroriștilor „social media”: organizarea turmelor de oi umane șși păstorirea lor pe teritoriul îndobitocirii, spălării creierului și imbecilizării.

Singura variantă pe care o poate alege un om normal este părăsirea respectivelor platforme. Fără conținutul pe care utilizatorii îl produc, puterea platformelor ajunge la zero. Utilizatorii însă sunt ținuți captivi prin procedee psihologice, iar aici ne lovim de alte practici nelalocul lor. Mai devreme sau mai târziu, taurul trebuie luat de coarne și dependența aceasta trebuie rezolvată exact la fel cum se rezolvă celelalte dependențe: folosind metoda dură și eficientă a abandonului. La început poate fi greu, dar abia după ce i-ai rezolvat dependența înțelegi cât de rău te intoxicai zi de zi. 

Există, desigur, și varianta în care diferendul constituțional va fi rezolvat în justiție, iar marile companii IT care dețin monopolul social media să fie repuse cu botul pe labe. Eu nu cred în acest scenariu. Justiția a devenit o instituție troglodită care nu face altceva decât să execute comenzile corectitudinii politice. E un rahat cu perje de la care n-ai nimic de așteptat.Atfel încât nu mai rămâne decât strategia veche de când lumea și care are maximă eficiență: abandonarea ticăloșilor, refuzarea produselor otrăvite pe care vi le oferă. Aveți puterea de a vă debarasa de ei?

25 de comentarii:

  1. Ca sa abandonezi o retea sociala si sa te muti in alta e nevoie de cateva clickuri. Dar in noua retea esti ca un emigrant intr-o tara necunoscuta. Pana nu se formeaza o comunitate cu aceleasi idei si principii, tu, ca utilizator nu o poti folosi. Si nu iti garanteaza nimeni ca noua retea nu se va comporta la fel de totalitar ca prima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Am inteles,copii nu ai de crescut,dar o cratita, o freza la pisici ,ceva nu mai gasesti de facu? Chiar trebuie ca la fiecare articol de aici sa delirezi pe orice subiect,sa poluezi vizual si sa zgarii urechea virtuala cu tot felul de ineptii ?
      Serios. Nu crezi ca e plictisitor sa vezi zilnic un detinator al adevarului absolut ca tine care emite truisme fanteziste zilnic?

      Ștergere
    3. Chiar! Te obligă cineva să citești inepții? Ești și needucat pe deasupra.

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    5. Da stefanua,ma obliga. Imi place cim scrie autorul si imi place calitatea comentariilor. Dar,totul se duce de rapa cand incepe sa debiteze ineptii si aberatii cate unul/una.
      Nu combat parerile contra parerilor mele. Dar ma teemina polologhia aia dezlanata care apare la absolut fiecare articol,care are legatura cu articolul tot atat de mult care are cu fizica cuantica...

      Ștergere
    6. Maria-Aurelia.
      Desi nu sunt de acord uneori cu ceea ce scrieti aici, eu va apreciez si chiar cred ca aveti comentarii interesante. Peace!

      Ștergere
    7. Ce convenabil...la fiecare critica adusa postarilor lungi si stupide ale acestei doamne,apare ca din senin un ,,unknown,, sau un nick care posteaza o data si gata ca sa ii aduca un mic omagiu.Daca nu as stii ca doamna asta este intruchiparea adevarului si al puritatii mai mai ca as suspecta-o ca isi face cate un cont separat in care se lauda singura...cam ca si pe facebook cu conturile ,,false,,...cu care se lauda ca ,,a luat la pas netul,,

      Ștergere
    8. Mercy.
      :))... Pur si simplu, asa am simtit.
      Dar te citesc cu placere si pe dumneata, cand nu esti atat de incordat.
      Numai bine!

      Ștergere
    9. Maria-Aurelia eu comunic cu prietenii doar pe telefonul fix și doar apeluri de voce! Bine mai exagerez uneori, dar unii chiar am auzit că așa fac.

      Ștergere
    10. A se vedea țarul... Cel puțin așa zice presa că vorbește la telefon... Acum na și eu să mă compar cu iel... 😂

      Ștergere
  2. Acuma imi place sa va citesc aici, pe blog. Aici e liniste, nu mai e zgomot ca pe facebook. Blogurile ar trebui sa redevina populare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. #Maria-Aurelia, te rog frumos scrie „comportamental” nu „conportamental!. Atât.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gerula.
      E o simpla greseala de tastare. Iti poti da seama din ce a scris pana acum.

      Ștergere
    2. La mine G. vine de la numele meu Gebeleizis! Că tot am văzut un geto-dac Gerul a... venit?

      Ștergere
  4. Nu mai am cont de FB de 4 luni. Nu-i simt lipsa absolut deloc. Conturi pe
    Gmail am, pe Yahoo am, pe Whatsapp am, dar, în total mai mult de 1 oră pe luna nu pierd cu astea.
    Timpul pierdut pe Fb l-am înlocuit cu cel pierdut aici și încă vreo 2 portaluri gen Gândește și Art-emis. Oricum, la un loc, e mai puțin de jumătate din timpul pierdut pe Fb.
    La TV nu urmăresc știri și muzică. La radio, numai 1 oră pe zi, cât ține drumul cu mașina înspre și dinspre serviciu...
    Ce să zic, eu consider că viața privată și mintea nu îmi sunt afectate în mod direct de către giganții IT și media.
    Aștept cu interes să pice industria auto, în care sunt o infimă rotiță dintata, ca să pot renunța complet la telefon și internet. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai am fb de vreo 5 ani. La televizor ma uit doar pe ip tv-filme fara canale tv.
      Este incredibil de bine.

      Ștergere
  5. Putere avem, voință ne mai trebuie. Nu schimbăm noi lumea dar o putem colora puțin.

    RăspundețiȘtergere
  6. Maria-Aurelia - scrii mult si combinat ! Uneori teoretizezi practicul ! Viata inseamna simplilitate.....divizarea celulei ! Reproducerea sau calea spre nemurire , uite ceva simplu Turritopsis dohrni sau Turritopsis nutricula ,ar fi idem ! INTELIGENTA MATERIEI ....despre asta e vorba !

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca povara vremurilor nu va apasa .....atunci piatra e greu de ridicat !E mai lesne sa o privesti de sus la locul ei de jos !

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai să mă laud și eu. Nu am avut niciodată cont de feisbuci și nici nu am fost tentat să-mi fac. După unii cică nu exist!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo! Cre'ca nici alții nu au! Dar măcar ei au obligații... 😂 O-ți fi și dumneavoastră?

      Ștergere
  9. FREENET.SPACE, e noua rețea socială, fără cenzură! Vă așteptăm acolo!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)