vineri, 2 iunie 2023

Cum suntem jefuiţi (2. De ce mor farmaciile adevărate?)


Notă: Majoritatea informațiilor pe care le veți citi în această serie de articole se bazează pe informațiile furnizate de o persoană onestă care cunoaște foarte bine sistemul, dar care dorește să rămână în anonimat. Vă recomand să citiți cu atenție întreaga serie pentru a înțelege deplin mecanismele care stau la baza prăbușirii sistemului medical autohton.  (Dată fiind importanţa informaţiilor conţinute, această serie de articole poate fi preluat în integralitate de oricine, dar cu menţionarea sursei.)   

Rămăsesem ieri la situația farmaciilor care au un număr strict controlat de aşa-numitul „criteriu demografic”. Astfel, poți da cu tunul că n-ai cum să-ți mai deschizi o farmacie. Cui servește, totuși, acest lucru? Oamenilor, după cum limpede constatăm, nu le servește. De asemenea, așa cum ați constatat, din ce în ce mai multe lanțuri de farmacii își fac loc în detrimentul farmaciilor independente. Care-i scopul?

Farmacia e un canal de distribuție. Care-i celălalt canal de distribuție al medicamentelor? Spitalul, în mod evident. Doar că de la spital nu poți să-ți cumperi. De altfel, așa cum ați pățit-o probabil până acum, este foarte probabil ca spitalul să-ți spună să-ți cumperi anumite medicamente din farmacie deoarece ei nu le au. Și tu ce să faci? Mori sau dai fuga la farmacie să-ți procuri ceea ce-ți trebuie? Răspunsul e logic. Dar să nu pierdem ideea.

Farmacia e principalul canal de distribuție al pieţei medicale. Controlând farmaciile, controlezi ce se vinde pe piață. Iată așadar motivul pentru care se „coagulează” piața: câteva entități ajung să controleze ceea ce se distribuie românilor prin faptul că, pur și simplu, la raft nu se găsește „decât ceea ce trebuie”. Şi, în lipsa unui profesionist adevărat care să-ţi spună că „în loc de produsul X ar fi mai indicat produsul Y”, ajungi să pici în mâna unei escrocherii comerciale de-a dreptul banale care se manifestă din plin în zilele noastre.

Dărâmarea farmaciștilor independenți e un proces care n-a fost obligatoriu controlat din start. Vechea generație de farmacişti, cea care era doxă de carte, dar nulă la capitolul gestiune comercială, a picat din cauza problemelor pe care le-am văzut în economia noastră de tranziție. Neînțelegerea noţiunilor de bază ale gestionării afacerii au reprezentat principala cauză care a băgat în faliment o grămadă de farmacişti buni. Oamenii de atunci trăiau cu impresia că toţi ceilalţi sunt a fel de corecţi ca ei şi că „deasupra e un politician sau un zeu” care vede totul și, în cazul unei mârșăvii, are grijă să compenseze. Așa au ajuns bieții farmaciști să îngroașe lista faliților deoarece diverşi escroci le-au făcut praf afacerile, jefuindu-i cu bună știință. Să vă dau un exemplu.

Înainte de a începe, fac o paranteză: în materialul pe care-l public nu voi da coordonate exacte deoarece n-am chef de confruntări sterile. În locul numelor vă voi dezvălui practici utilizate în industrie care, în final, conduc atât la secătuirea bugetului statului, dar și pe cel al pacientului. Și-acum întâmplarea. 

La un moment dat un producător de medicamente s-a trezit să inventeze două „panacee”(sic!) numai bune să fie prescrise zilnic, pentru oricine se vrea protejat de diverse chestii. Treaba a fost făcută profesionist, cu medicii spălați pe creier și umflați cu „dovezi” de toate tipurile(inclusiv la buzunar) cum că respectivele chestii sunt musai bune de luat. Și uite-așa s-au trezit farmaciștii cu comenzi masive din respectivele „vedete”. Doar la o minimă cercetare - adică cititul chiar superficial al prospectului - i-ar fi arătat oricui că toată treaba e o escrocherie deoarece la mijloc erau niște molecule deosebit de ieftine împachetate pompos. Imaginați-vă că aș ambala apa chioară în fiole și mi-aș propune să o vând chestia asta ca medicament. Mă rog, n-ar fi așa grav deoarece apa cel puţin nu produce efecte adverse, pe când medicamentele acelui producător i-au băgat în mormânt pe mulți incompatibili naivi care au refuzat să vadă ce îngurgitează de fapt.

Problema cu care s-au trezit farmaciștii independenţi a fost una cât se poate de practică: aveau în stoc medicamentele de la acel producător la prețuri mult mai mari și practic ar fi trebuit să vândă în pierdere. Automat au sunat disperați la agenții de vânzări care aveau lecția pregătită: „Nu aveți discount pentru că noi nu procedăm așa. Cumpărați aceste medicamente de la noi la preţ întreg(adică acela mult mai mare), dar luaţi-le pachet cu medicamentul X care-i foarte scump și cu preț reglementat. Pentru asta noi vă dăm un discount baban la medicamentul X, discount pe care apoi îl puteți muta pe celelalte două medicamente căutate”. Și uite-așa, farmaciștii s-au uitat în gura vânzătorului, au comandat ca înecații  că doar acum aveau „discount” și când s-au prins a fost prea târziu. Ce s-a întâmplat? Acel medicament scump le-a expirat întrucât din cauza prețului nu-l prea lua nici naiba. Ei, neştiind să-şi facă o proiecţie de vânzări, nu s-au gândit că dând o groază de bani pe acel medicament scump şi nelichid de fapt îi vâră în buzunar producătorului şi mai mulţi bani, în timp ce ei ajung să vândă în pierdere gravă. Și uite-așa, abia atunci s-au prins bieții farmaciști că au luat o țeapă de zile mari, mâncându-i falimentul.

Cea de-a doua etapă de desfiinţare a farmaciilor independente se desfășoară acum sub ochii noștri. Cu toate că problemele par similare, de data aceasta farmaciile independente pierd la jocul de „business”. Teoretic, pe o piață pe care se manifestă atât de categoric marile lanțuri de farmacii, farmacistul independent ar trebui să fie cel care face legea deoarece el nu e tributar vreunei înțelegeri. Astfel, de-acolo ar trebui să pornească diversificarea pieței autohtone. Însă ce poate face farmacistul în condițiile în care cel care prescrie rețetele e medicul? Nu mă înțelegeți greșit: e logic ca medicul să fie cel care prescrie un tratament, doar că avem a ne întreba de ce oare medicii prescriu anumite tratamente? Un exemplu banal - care-mi sare mie în ochi: de ce plec de la medic cu rețetă pe care scrie o marcă celebră de pastilă conținând ibuprofen și nu direct molecula și concentrația? Oare pentru că o pastilă a celebrei mărci, având aceeași componență cu un „no-name” făcut de o altă firmă, este de cel puțin două ori mai scump? Atenție, indiferent că luați una sau alta, de fapt e aceeași pastilă, însă la pastila celebră mai achitaţi suplimentar şi „taxa de marketing” deoarece acele clipuri de la televizor costă.

Povestea prescripțiilor și a moleculelor e ceva mai complicată, așa cum veți descoperi ceva mai târziu. Pe moment rămânem la exemplul dat pentru a înțelege fenomenul economic pe care-l întâlnim în piață. Marile lanțuri au vânzări gigantice în comparație cu micii farmaciști independenți. Interesul producătorului de medicamente este acela de a cuceri o cotă cât mai mare din „canalul de distribuție”. Cum face asta? Oferă discounturi serioase la volum. Astfel, un lanț mare ajunge să fie extrem de profitabil vânzând un produs. Farmacistul independent, chiar dacă vinde doar acel produs, nu are cum să ajungă la vânzările lanțurilor mari. Acesta, din păcate, abia se încadrează la un discount anemic, atât cât să spună că nu vinde în pierdere. 

Și uite așa se ajunge la situaţia în care micile farmacii, având oameni onești, să fie îngenuncheate din punct de vedere financiar. Degeaba farmacistul îi recomandă bolnavului un alt medicament având aceeași compoziție. Dacă medicul a scris pe foaie că trebuie marca X, atunci e lege și omul se gândește că mai bine dă mai mult pentru sănătatea lui. Și refuză oferta. Oricum, ceea ce spun eu practic nu se întâmplă deoarece farmaciştii onești s-au săturat să mai intervină deoarece ştiu că nu au nicio șansă. 

Hai să ne punem acum în pielea unui farmacist independent. Ce preferă el în condițiile date? Să rămână și să se lupte pe metereze cu morile de vânt, să stea pe cap cu tot felul de belele sau să cedeze? Ce înseamnă să cedeze? Simplu: să-și vândă întreg business-ul unui lanț, să încaseze o sumă babană pe afacere și, eventual, să continue să lucreze acolo ca salariat, cu un venit cât de cât OK, alături de echipa sa, dar fără bătăi de cap. Ia gândiți-vă cum ați proceda?  

Şi uite aşa începe un proces ireversibil în care o profesie se diluează în hăţişul practicilor comerciale hrăpăreţe şi incorecte. Ce credeţi că se întâmplă dacă intraţi într-o farmacie a unui mare lanţ şi cereţi o recomandare de medicament? Vânzătoarea(deoarece noţiunea de farmacist devine din ce în ce mai vagă) de acolo vă va recomanda o marcă specifică de medicament deoarece ştie că are un anumit target de vânzări pentru acel medicament şi că trebuie să vândă mizeria aia. Asta chiar dacă acea mizerie de medicament e incompatibilă cu starea dumneavoastră de sănătate. 

De ce mor farmaciile adevărate? Pentru că trebuie controlat principalul canal de distribuţie al sistemului care, de la o zi la alta, prin politicile strict comerciale şi prin acţiunile marilor producători de medicamente se transformă într-un sistem de jefuire. În acest mod preţurile cresc continuu în detrimentul bolnavilor care plătesc preţuri din ce în ce mai piperate pentru din ce în ce mai puţină sănătate. Şi nu doar bolnavii, ci şi statul.  

Ne oprim deocamdată aici sperând că aţi înţeles o componentă cheie a sistemului. Mâine urmează să vă prezint alte chestiuni care vă vor întoarce pe dos.

17 comentarii:

  1. Poate doar eu nu inteleg conceptul de farmacist cinstit, farmacie mica umana...
    In ultimii 25 de ani vedem numai patroane "farmaciste", sotii plictisite dă shtabi si tot felu dă jmecheri locali care vind totul la preturi astronomice.
    Clarificati va rog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există si farmaciști adevărați, așa cum sunt descriși de domnul Diaconu. La mine în oraș există o farmacie la care proprietari sunt un cuplu de tineri farmaciști (cu diplomă de la facultatea de farmacie, nu vânzători) care au farmacia moștenită de la mama băiatului, farmacistă si ea. Au prețuri bune si vânzări bune, așa că un "ștab" local care avea si el farmacie a făcut să le fie închisă farmacia pe motiv că funcționează într-un bloc vechi cu risc la cutremure. Tinerii farmaciști au reusit să se adapteze si si-au mutat farmacia într-o altă locație tot cu vad comercial (au si cumpărat spațiul respectiv) astfel încât afacerea a supraviețuit. Așadar farmaciile independente conduse de profesioniști au de înfruntat nu doar marile lanțuri de farmaciști ci si pe acei "ștabi" proprietari de farmacii de care spuneți dumneavoastră, de aceea fiind probabil acum pe cale de dispariție, motiv pentru care nu prea îi mai vedeți pe piață.

      Ștergere
  2. Nu intelegeti conceptul. Deoarece o patroana de farmacie nu mai este nevoita sa faca facultatea de farmacie cum era pe vremea lui nea Nicu ci asa cum a-ti remarcat patroana este o sotie de smecher cu bani. Asa ca nu o sa intereseze despre pacienti ci doar incasarile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da. Dar nu este nimic special aici. Aceeasi formula a fost folosita in toarte domeniile. Toate magazinele mici au patit acelasi lucru si acum suntem acaparati de lanturile de distributie si hypermarcheturi. Atacul nu este doar pe nivelul de desfacere, ci pe tot lantul, inclusiv pe nivelul de productie. Big farma de exemplu nu are nevoie de concurenta, ea trebuie distrusa sau cumparata. Or, legatura fireasca era intre producatorul autohton si magazinele mici, individuale. Atacul a venit initial din construirea unei retele paralele, apoi invitarea producatorilor romani in lantul de distributie venit de afara. Asta a dus mai intai la inchiderea retelelor autohtone. Apoi, sau in acelasi timp, lovitura de gratie s-a numir si se numeste in continuare discountul de volum. Cel care vinde mai mult primeste din ce in ce mai mult si cel care doreste sa intre in piata nu este ajutat cu nimic, dimpotriva, De fapt asta este: dimpotriva. Conditiile de a deschide o afacere noua, de aintra pe o piata sunt atat de nemernice incat nimeni nu poate penetra fara un ajutor extern. Prin noi insine este deja un slogan care te duce la faliment. Si guvernele succesive nu fac decat sa sufle in panzele celor mari de 30 ani incoace, care cei mari sunt, cu totul intamplator, doar din cei care vin de afara, din mUE. Care ne obliga sa trecem ca vitele prin casele cu auto servire, care ne obliga sa intram doar cu cod QR etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Perfect adevărat! Un exemplu :când a fost lipsa medicamentului Eutirox distribuitorii și producătorii umpleau lanțurile de farmacii iar pentru cei independenți nu le livrau sau în cel mai bun caz le livrau una sau cel mult 3cutii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Și în tot acest timp, sistemul monopolist și centralizat ne vinde lozinci precum "Alege Diversitatea!", organizând chiar parade și luni ale Diversității, când în viața reală orice nu este aliniat standardului e anihilat cu sălbăticie.

    RăspundețiȘtergere
  6. De 2 luni ma zgarcesc sa dau 13 lei in plus ptr. o sticluta cu vitamina D3 picaturi, produsa in Iasi de o firma a unui evreu. Evreul o vinde doar online cu 23 lei dar la oricare farmacie (magazin de medicamente) costa minim 36 lei.
    Mai sunt si alte marci dar logica imi spune ca ce face evreul acesta este bun (am mai cumparat de la aceasta firma)
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ptr vit D stai la soare si maninca peste.
      D ul medicament nu este sanatos vara.

      Ștergere
  7. https://www.sens.ro/media/800/9b/51/e3/9b51e3007c4a2b7cf03cdc6f247b2141.png

    RăspundețiȘtergere
  8. Ati auzit de SICAP...SEAP...e-licitatie.ro...e platforma prin care se sifoneaza peste 50 % din banii de la sanatate...totul ca la carte si foarte legal...problema este ca-ti trebuie multi ani de experienta ca sa-i afli dedesupturile...cei care au stiut de la proiectarea ei ( platformei ) astazi sunt foarte bogati...

    RăspundețiȘtergere
  9. Iar daca vreti cu adevarat sa aflati cum se fura banii in sanatate luati executia bugetara a fiecarui spital in anii 2020-2021- 2022 si impartiti alocarile financiare la medicamente si materiale sanitare /pacient si va da o suma oarecare ...Luati spre exemplu spitalele transformate in spitale COVID ( care au avut aceleasi protocoale ) si o sa ramaneti siderati de jaf... Managerii si doctorii care au cheltuit mai mult sunt ridicati in slavi...cei care au fost corecti au fost dati afara din sistem ...fie prin presiune de a se pensiona fie pur si simplu alungati ca un paria...O remarca ...progresistii cu gleznutele goale sa stiti de la mine ,,un neica nimeni ,, n-au mama ...n-au tata ...astia fura si oulele de sub closca ...plus ca pentru bani acesti indivizi sunt dispusi sa -si omoare si parintii care i-au crescut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, stiu si este absolut ingrozitor dar n avem ce face astia s copiii de azi. Devin copii perfecte a tinerilor de gheata din vest care vineaza mostenirile. Trebuie luptat de unii singuri Doni sau cine i iubit de Dumnezeu si binecuvintat, alaturi de sot/sotie. Se pare ca asta i viitorul.

      Amza

      Ștergere
  10. Sintagma "industria sănătaţii" spune multe...

    RăspundețiȘtergere
  11. Dvs. doriți sa cumpărați una bucata automobil, de la care așteptați maxim de performanță, în piață sunt disponibile Mercedes și Dacia iar specialistul vă recomandă pe rețetă Mercedes dar dvs cumpărați Dacia, care credeți că va fi rezultatul? Doar ambele sunt masini și sunt făcute de oameni din fiare...posibil asa o fi si la medicamente.

    RăspundețiȘtergere
  12. Aici se vede cel mai bine, avantajul imens pe care il are un stat national suveran si independent, chiar si condus de un dictator responsabil, in fatza unei Colonii bananiere antinationale de teapa Romaniei, in care strainii, prin interpusii lor, clasa politico-securista autohtona, fac jocul si regulile lui!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai ridicat un colț de plapumă care acoperă un mare mare uriaș kkt--actualmente, the biggest busine$$ worldwide, numit Sănătate Publică !
    Rădăcinile acestui rău care a ajuns să ne domine viața au fost infipte de cei care au început lupta împotriva remediilor și medicinei naturiste pentru a impune produsele industriale chimizate-- businesul lor de mare succes.
    S-a creat piața chimicalelor prin mai multe lovituri:
    ▪direcționarea științei medicale prin uzul in tratament exclusiv a chimicalelor și dispozitivelor mecanice, în detrimentul cercetării experimentale naturiste; ▪monopolizarea cercetarii medicale și a universităilor medicale de către afacerea chimicalelor prin finanțare;
    ▪denigrarea maximă a tratamentelor naturiste și a regimului alimentar și de viață, cei doi piloni de bază ai medicinii tradiționale;
    ▪impunerea politică a industriei creeate ca fiind singura sursă a sănătății oamenilor
    ▪modificarea standardelor de boală în favoarea industriei;
    ▪negarea oricărei reflectări între suflet și organismul fizic și a bolilor care au drept cauză o suferință a sufletului.
    Nu în cele din urmă, prin drugs chimicale, se realizează ușor controlul oamenilor, scopul ultim al acestei industrii. A spus-o și Bertrand Russel.
    Urmărind fluxurile financiare ale industriei medicale, se descoperă cine, când și cum s-au făcut toate astea.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)