joi, 29 iunie 2023

Japonificarea Chinei şi celelalte provocări



Ieri am vrut să scriu despre japonificarea Chinei, dar m-am luat cu treabă şi „am sărit” articolul. În dimineaţa aceasta, răsfoind sursele de presă, am găsit pe portalul Zerohedge o analiză de-a economistului Richard Koo despre ... riscul de japonizare a Chinei. Gând la gând cu bucurie deoarece voi include şi opinia sa în articol astfel încât, până la urmă, cititorul va ieşi pe plus. 

Să începem cu conceptul. Ce este „japonizarea”? Este vorba despre aşa-zisul „deceniu pierdut” care s-a petrecut începând cu anul 1990 şi din care Japonia nu a ieşit nici azi. Pe scurt, după o perioadă economică excepţională(anii 80), Japonia a intrat într-o profundă criză din cauza unui mix compus din nivele nesustenabile ale speculaţiilor financiare, volume extrem de mari ale creditului, impulsionat de dobânzile anemice practicate de Banca Japoniei. După ce avusese creşteri economice de peste 7%, Japonia s-a trezit cu o stagnare a economiei şi intrarea într-o deflaţie puternică, situaţie din care nu şi-a revenit încă. 

Bănuiala în ceea ce priveşte japonizarea Chinei a venit imediat cu scăderea creşterii economice a ţării şi cu începutul crizei imobiliare. Toate par decupate din manualul prăbuşirii Japoniei, motiv pentru care economiştii lumii au început să privească atenţi ceea ce se întâmplă acolo, având experienţa niponă proaspătă în memorie. 

Richard Koo, economist al Nomura Institute, vine cu o teorie extrem de bine articulată. El porneşte de la un concept pe care l-a descris cu mai mult timp în urmă, anume „recesiunea bilanţului”(balance-sheet recession). În ce constă fenomenul? Trecerea de la boom la burst implică obligativitatea economisirii pentru cei prinşi cu împrumuturi, indiferent că vorbim despre companii sau populaţie. Pentru a-şi putea plăti datoriile, împrumutaţii taie din cheltuieli pentru a face faţă creşterii ratelor, ca efect al majorării dobânzilor de intervenţie. Astfel banii dispar din economie care, rămasă fără oxigen, se sufocă. 

Pentru a demonstra corectitudinea ipotezei sale, Richard Koo a prezentat un grafic cu evoluţia imobiliară a Japoniei, comparativ cu cea din China, iar curbele sunt aproape identice(vezi imaginea), ceea ce conduce la o justificare cât se poate de clară a bănuielilor sale. Mai e însă ceva. Economistul de la Nomura observă că acum China se află într-o situaţie mult mai sensibilă decât Japonia anilor 90 întrucât avem un cumul de fenomene dubioase. Pe de o parte Koo nu vede în China existenţa unor industrii care ar putea uşura şocul pe care l-ar încasa pe partea imobiliară(26% din PIB!). Apoi există situaţia geopolitică şi, de asemenea, demografia problematică. Practic populaţia Chinei a început să se micşoreze natural în momentul în care s-a ajuns la un anumit nivel de trai, fenomen observat destul de bine în Occident. La chinezi însă, problema demografică se suprapune peste cea imobiliară, accentuând-o. Sfatul lui Richard Koo pentru autorităţile chineze este acela de a continua cu orice preţ investiţiile începute pentru a nu permite recesiunii să lovească atât de adânc.

Mi se pare destul de fluidă teoria economistului de la Nomura, însă eu aş fi vrut să marşez pe un alt aspect care ne-ar putea dezvălui mai bine riscurile japonizării Chinei. În anii 80 existau mai multe economii care aveau rate mari de creştere şi surplusuri comerciale. Nu doar Japonia era în acel setup, ci şi Germania Federală care  creştea fenomenal. Atât Japonia cât şi Germania sunt ţări aflate sub ocupaţie americană încă de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. E logic pentru oricine că, în momentul în care începi să te ridici, ameninţând poziţia economică dominantă a ocupantului, gândurile unei eliberări politice sunt cât se poate de logice. Ce-i drept, nemţii n-au ridicat vocea, însă japonezii, sub masca unor fricţiuni comerciale, au început să împungă pe faţă hegemonul american. 

Câştigarea Războiului Rece de către SUA, a venit la pachet cu alte provocări de natură geopolitică. Fără riscul reprezentat de URSS, arhitectura de putere americană - care constă în alianţe militare, „garnizoane globale” ale SUA s.a.m.d. - e pusă sub semnul întrebării. De aceea, chiar dacă înfrângerea URSS a însemnat instaurarea SUA pe postul de mega-putere unică, existau riscuri de alungare a americanilor pe motiv de sfârşit al Războiului Rece. Atunci SUA au declanşat mai multe lovituri în tabăra „răzvrătiţilor”. V-am povestit despre distrugerea clasei politice italiene prin operaţiunea „Mani Pulite”. 

În cazul Japoniei lovitura a fost una financiară. Dacă până atunci dolarul fusese stabil, americanii au luat decizia răsturnării mesei de joc prin devalorizarea sa. Mişcarea era „justificată” de nevoia de dezvoltare pentru care banii devalorizaţi erau esenţiali. Doar că asta, pentru hiper-împrumutata economie japoneză, a fost un dezastru deaorece, peste noapte s-au trezit cu rate crescute ale dobânzii şi cu provocări pe care nimeni nu le intuise. Întreaga construcţie s-a prăbuşit accelerat, iar ţara s-a întors la statutul său de sclav cuviincios al Americii. Faptul că acum americanii îşi fac toate potlogăriile financiare prin intermediul Băncii Japoniei spune multe despre rolul de cârpă atins de economia asiatică. 

Fenomenul japonizării Chinei nu este unul nou. Practic, prin amplificarea crizei imobiliare, SUA a pus umărul binişor la „pacificarea” Chinei. Acţiunile americanilor încep înainte de declanşarea pandemiei, iar „false flag-ul” instrumentalizat prin „scăparea” în China a virusului COVID a avut aceeaşi menire. Reacţia isterică a autorităţilor chineze în faţa pandemiei devine logică deoarece, conform predicţiilor interne, dacă virusul într-adevăr ar fi fost unul cu o rată mare de mortalitate, ar fi aruncat China într-un mega-dezastru economico-demografic. Chiar şi atunci când societăţile lumii s-au deschis ca efect al apariţiei variantei omicron, chinezii au rămas în alertă deoarece au crezut că li se întinde o capcană. 

Acum, în ceea ce priveşte strania congruenţă între poziţia economică a Chinei de acum cu cea a Japoniei anilor 90, aceasta provine din loviturile pe care chinezii le-au încasat şi care ar fi riscat să-i prăjească la fel ca pe japonezi. De altfel, devalorizarea dolarului rămâne singura politcă la care SUA mai poate apela pentru a-şi reface economia. Doar că mişcarea pare a fi fost intuită la timp de către chinezi care, iată, provoacă geopolitic prin contrapunerea lumii BRICS+.

De fapt nu doar chinezii s-au prins de jocul murdar pe care intenţionează să-l facă americanii, ci toţi marii deţinători de monedă americană. Naţiunile din Golf s-au alăturat în bloc Chinei deoarece riscă să sărăcească sub presiunea jocurilor financiare ale americanilor. De fapt ceea ce vedem acum este jocul care se tot repetă în istorie: imperiile ajunse la apogeu încep să se comporte atât de iraţional încât se ajunge la dilema „ce salvezi: imperiul sau moneda?”. Iar răspunsul este cât se poate de limpede pentru orice tiran. 

Într-un setup precum cel actual, în care dolarul este moneda-ancoră a lumii, „salvarea imperiului” coincide cu sărăcirea absolută a întregii lumi. De aici vine îngrijorarea statelor care-şi văd pusă întreaga avuţie sub semnul întrebării. De aceea, iniţiativa BRICS devine una de izolare a ţărilor participante de tăvălugul financiar care urmează, salvându-se fluxurile financiare şi de mărfuri. La ora actuală, bilanţul Băncii Chinei a crescut teribil pe fondul „internaţionalizării yuanului”. Doar că, aşa cum am mai spus, China nu poate lua rolul SUA şi nici nu-şi doreşte asta deoarece e foarte uşor să fii prăbuşit până reuşeşti să-ţi impui moneda, mai ales în poziţia financiară de acum a SUA. Trebuie să reţineţi că dolarul a ajuns la statutul de acuim ca urmnare a unei înţelegeri oarecum transparente între statele lumii. Un nou Bretton Woods e imposibil de organizat acum. De aceea China caută o variantă mai difuză, prin impunerea unui framework cu adevărat supranaţional care va paraliza orice tentativă de atac. De asemenea, prin acoperirea monedei în aur şi alte resurse, se va obţine o valoare destul de stabilă. Mă rog, poate fi discutabilă şi această stabilitate în condiţiile în care contrapărţile ar putea să speculeze prin capacitatea lor de a-şi devaloriaza moneda în vederea speculării pe termen scurt împotriva naţiunilor BRICS. Nu dezvolt acum povestea deoarece e o întreagă teorie în spate şi ne-am întinde inutil. 

Aşa cum putem observa, prin refugiul în BRICS, China încearcă să evite o japonizare generată de atitudinea agresivă a SUA care şi-a transformat moneda într-una efectiv militarizată. Mişcarea este văzută de Richard Koo ca o fragilizare deoarece China ar ajunge să vândă în partea de lume care ar avea doar 27% din PIB-ul mondial, ajungând astfel la o poziţie comercială dificilă deoarece nu va mai putea vinde „părţii occidentale” a lumii. Ei bine, aici e povestea care nu rimează deloc cu logica impecabilă a lui Koo. 

Graficul ataşat la începutul articolului(preluat de le VisualCapitalist) arată evoluţia comerţului Chinei în doar douăzeci de ani. Dacă ne apucăm să înlocuim China cu ţările BRICS, obţinem aproape întreaga hartă a lumii colorată în culorile BRICS. Iar aici consider că avem cu adevărat ecuaţia care ne spune că pariul geopolitic al noii monede BRICS este unul câştigător. Iar China îşi pune toate speranţele în el pentru a evita să fie japonificată.

Acesta e tabloul, vom vedea pe măsură ce confruntarea va evolua. Prima linie de demarcaţie urmează să se seteze în august, iar de-acolo vom vedea ce urmează. O să vă spun doar că, în actualul context, nu e imposibil să vedem unul dintre marii aliaţi ai SUA părăsind Titanicul în derivă al economiei americane şi generând exodul de pe păguboasa lor moşie. Vedem ce surprize ne va mai rezerva viitorul. 

10 comentarii:

  1. In acest scenariu se subantelege ca China si Rusia au fost fortate implicit sa ia parte la toate plotogariile din ultimii ani ( inclusiv COVID ....) ceea ce eu nu cred...Cel mai mare investitor al Chinei este USA si cel mai mare creditor al USA este China...Umanitatea este intr-o imbarligatura in care orice ,,dizidenta ,, a oricui ...( USA,CHINA sau Rusia ...etc ) duce la scufundarea sandramalei...ori toate aceste scenarii nu au decat un singur obiectiv : MAREA RESETARE ...( se zice ca China detine intre 28 si 32 % din datoria USA...pai daca USA se scufunda imediat si China...si apoi celelalte ...se scufunda ) Marea resetare este pregatita strategic de I.A. foarte evoluate si fiecare stat are obiectivul sau...Vazand tot ce se intampla in lume si mai ales in RUSIA eu cred ca cei care conduc cu adevarat lumea au ca obiectiv marea resetare
    iar conducatorilor care participa la aceasta mare resetare li se arunca sume mari de bani ca sa fie fideli obiectivului consimtit de catre toti...Vezi cazul Prigojin , care din razboi a castigat miliarde de $...imaginati-va la ce au primit toti ceilalti ,,gusteri ,,... numai ca ei au omis un lucru esential...caracterul imprevizibil al ,,pulimii ,, ...care instinctiv se va trezi ...cand va constata dezastrul ...! De fapt daca suntem lucizi vedem un grup infractional global organizat care are ca scop final ...,,binele omenirii ,, !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dai prea mult credit elitelor occidentale care vor resetarea in avantajul lor.
      Hai să ne întrebam dacă reușea pandemia. Azi încă aveam certificate pentru ieșiri din țară sau mers la mall si se institutionaliza tot sistemul Covid.
      Asta încearcă să își acapareze instituțiile din fiecare țară exact cum a făcut OMS.
      La început toți au fost de acord cu pandemia.
      Dar ceva nu a mers bine deloc.
      Și nu sne spune nimeni ce nu a mers bine.
      Dar razboiul din Ucraina, razboiul contra BRICS și altor state nespuse fie africane, asiatice, orientale etc este din cauza că nu le-a ieșit islamul Covid-19, supunere sub religia vaccinării.
      Au schimbat și pomul de Crăciun.
      Deci nu le dau crezare la incompetenții ăștia nanogenari.
      In anii 90 erau deștepți.
      Acum sunt prosti grămada deorece 30 de ani s-au îmbuibat ca Hunter.
      Luxul se știe ca duce la demență.
      Sărăcia și lipsurile te insanatosesc.
      Și din câte observ după ruptura cu OMS, toată inteligența s-a mutat in Asia si Africa.
      Nu m-as mira să se întoarcă roata și in secolul ăsta America si Europa să devină noile țări din "lumea a treia", o sintagmă vehiculată mult in sec . XX.
      Resetarea nu o vrea nimeni pentru Biden.
      Rusia trebuia sa cedeze din câte am înțeles conform tratatului de Pandemie toate resursele siberiene la discreția tuturor.
      A zis Pas. Și au inceput să il atace ca pe Ceaușescu. Și nu Puțin a zis asta6, ci acel corp de elite rusești, vreo 400 la număr care se consultă periodic și iau decizii.
      Da, Prigojin nu a știrbit aura lui Putin.
      Ca rușii știu cine conduce țara.
      Sunt cei 400. Putin este omul lor cel mai bun in munca care o face.
      Așa că cât timp oamenii ăștia ca Biden cer islamizarea lumii la picioarele lor, o să găsim mereu răzvrătiți care nu se vor supune.
      Doar antihristul ar avea putere fermecătoare să ii unească pe toți.

      Ștergere
    2. Corect.Desi par a face parte din blocuri antagoniste, fiind chiar in razboi deschis,de fapt toti sefii de stat din G20 aplica fara cracnire principalele directive din agenda 2030 a WEF.
      Pare ca aceste conflicte sunt menite sa acopere aplicarea accelerata a acestei agende care duce la sclavizarea intregii omeniri.

      Ștergere
    3. Anonim29 iunie 2023 la 15:17
      Și tu dai credit mare la proștii de occidentali. Du-te și spălate pe cap cu boșorogii tăi.

      Ștergere
    4. Rusia și Marea Resetare – opoziție sau complicitate?
      Recent, bloggerul Edward Slavsquat (http://edwardslavsquat.substack.com/.../yes-russia-is...) a participat la o discuție cu titlul „Rusia și Marea Resetare – opoziție sau complicitate?”, găzduită de … Vezi mai mult
      Edward Slavsquat | Substack
      EDWARDSLAVSQUAT.SUBSTACK.COM
      Edward Slavsquat | Substack

      Ștergere
  2. D-le Dan nu veți fi niciodată un economist adevărat atâta timp cât nu ați înțeles că economia constă în primul rând în a nu irosi forțele, calitățile pe care ni/vi le-a dăruit Cerul. Da, economia începe cu înțelepciunea, măsura, atenția. În prezent, vedem doar economiști, care roiesc! Dar omenirea nu va putea niciodată să-și găsească fericirea cu acești economiști, pentru că ei văd doar latura materială a vieții și a problemelor... În primul rând, în înalt, în planul psihic, trebuie să înceapă economia: în gânduri, sentimente, priviri, cuvinte, în modul de a acționa, pentru a nu provoca dezordine în lumea invizibilă. Căci lumea invizibilă este populată, organizată și guvernată de legi. Iar daca inconștient declanșăm mecanisme, daca perturbam entități, daca încălcăm legile, suferim consecințele... Până când vom înțelege ce este adevărata economie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scriitorul american Patrick Wood o citează în ultima sa carte pe Rosa Koire, care dă cea mai succintă și mai precisă definiție a conceptului de Dezvoltare Durabilă ( a nu se uita nici de campionul DD din România, ipocritul și crispatul Călin Georgescu!!!) din spatele măștii verzi:
      "Este planul de inventariere și control. Planul de inventariere și control al tuturor terenurilor, al tuturor apelor, al tuturor mineralelor, al tuturor plantelor, al tuturor animalelor, al tuturor construcțiilor, al tuturor mijloacelor de producție, al tuturor alimentelor, al tuturor tipurilor de energie, al tuturor informațiilor și al tuturor ființelor umane din lume". (Anglofonii să caute cele două cărți: ”The Evil Twins of Technocracy and Transumanism” și ”Behind the Green Mask: the UN Agenda 21”

      Ștergere
  3. Alții care nu permit comentarii la articole. Mediile în carnetele elevilor se trec cu culoarea roșu, nu cu culoarea albastru, cine este diriginte la acești copii, din clasa a 5 a și până în clasa a 8 a trece mediile în carnetele elevilor cu culoare albastru. Cică i-au deschis dosar pentru abuz în serviciu... Bre, poliție, femeia asta nu are ce căuta în învățământ, diriginta sau diriginte. https://www.romaniatv.net/scandal-de-proportii-la-un-liceu-din-prahova-din-ce-motiv-au-ratat-12-elevi-din-18-evaluarea-nationala_7578821.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, pentru *salvarea imperiului* sunt dispuși să prăbușească lumea întreagă. Nu văd decât două posibilități de a scăpa acestui scenariu pregătit de nmrnkni: sarmatele lui vladimir sau *piatra din Cer*, peste inima și corpul imperiuluirăului.
    Il văd ca divizat între două bande rivale: una care trage de hoitul imperial să-i prelungească declinul evident, iar alta care grăbește implozia imperiului&tragerea tuturor în abis, pentru -- nu-i așa--ridicarea from ashes a fenixului de treij dă ani, dăștept, frumos și deasupra banilor.Ptiu!

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.booklooker.de/B%C3%BCcher/Peter-Tasker+Japan-von-innen-Macht-und-Reichtum-eines-neuen-Wirtschaftsimperiums-Ins-Dt-%C3%BCbers-von/id/A02Azws601ZZc

    Este bine de stiut si ce-a fost inainte de criza, cum si-au construit tara si mai apoi cine i-a impins in dezastrul care a inceput cu Nakasone, inca din 1982.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)