marți, 6 iunie 2023

Cum suntem jefuiți(6. Programele de sănătate și câteva concluzii necesare)


A venit și ziua cea mare, cea în care vom intra adânc tocmai în cea mai bănoasă zonă a sistemului: cea a programelor de sănătate. Teoretic, Programele Ministerului sunt o chestie bună deoarece asigură pacienților cu boli cronice sau celor cu boli grave tratamente gratuite. Ce om trebuie să fii să te iei tocmai de partea asta care, prin însăși existența sa, asigură oamenilor acces la sănătate? E logic să judeci așa, e de-a dreptul lăudabil, doar că atunci când te apuci să studiezi intestinele sistemului te întrebi dacă programele sunt făcute pentru a vindeca oamenii sau pentru a-i ucide accelerat. De altfel, e o mare problemă aici, întrucât programele compensează medicamentele cu 100%, astfel încât e absolut de înţeles disperarea marilor companii de a-şi împinge produse la suprapreţ în aceste programe. Aici e cel mai facil de jefuit statul. Ai medicamentul pe listă şi îl recomandă medicul, ai pus-o de-un profit fabulos pe spatele statului.

O să încep cu Programul de Diabet. Ce este diabetul? E o boală metabolică, adică e o boală a stilului de viață. Știu că nu e frumos s-o spun dar când te uiți în oglindă și vezi un porc(valabil acum și pentru subsemnatul, ca să nu avem vorbe!), trebuie să îți sune un semnal de alarmă. Diabetul e un dezastru pentru organism, astfel încât dacă simți că ești gras(ă), dacă dacă te stresezi prea tare, trebuie să iei urgent măsuri. Slăbește, fă mișcare, trăiește, nu te transforma într-un monstru care înfulecă tot precum porcul. Revino la echilibru deoarece, altfel, vei fi adus cu forța la echilibru de medic. Și dacă nu de medic, de soarta pe care ți-o faci! 

Întotdeauna trebuie să pornim de la premisa că nu suntem nemuritori. Doar că e o diferență între a-ți trăi zeci de ani din viață chinuindu-te și luând pastile cu borcanul sau deteriorându-te normal la sfârșitul vieții. Diabetul e o boală care poate fi ocolită. Doar că la noi s-a încetățenit ideea falsă că „se trăiește mult și bine cu diabetul”. Aiurea, viața diabeticului e un calvar: permanent poftește la ceva, permanent îi e foame, permanent trebuie să ia o pastilă. Excesele se răzbună! În loc să se facă educație cum trebuie, oamenii sunt îndemnați să ignore boala. „Ce dacă mai iau o fleică de porc şi-o ţuicuţă, ce dacă mai bag o bombă de zaharuri în mine? O viață-avem!”.

Asta, dragii mei, are legătură tot cu ideologia woke. De ce sunt prezentate grasele americance ca normale? De ce monștrii ăia de grăsime ajung, în mintea deviantă a editorilor de reviste glossy, idealuri de frumusețe? Pentru că grașii sunt rentabil. Grasul ține în picioare consumul mâncând porcește la tinerețe, pentru ca apoi să țină în imensul său spate slăninos întreaga industrie pharma. Dă-i statine pentru colesterol, dă-i pastile pentru inimă, dă-i medicație de diabet, fă-i analize regulate, asistă-l cu un medic s.a.m.d. Fiecare pas al unui gras înseamnă un triumf al profitului industriei farmaceutice. La fel se petrec treburile și la noi.  

Programul Național de Diabet aprobă tot felul de medicamente pentru tratarea diabetului de tip 2, în condițiile în care există o moleculă generică ieftină și bună, anume metformina. În mod normal, programul ar trebui să permită gratuitatea doar pentru această moleculă, iar dacă pacientul dorește medicație mai scumpă, să-și plătească din buzunar. Din câte înțeleg, nu există nicio garanție că medicamentele mai scumpe ar avea vreun beneficiu în plus(poate cei care se pricep mă vor corecta). Așadar, din punct de vedere logic, nefiind mari descoperiri în acest domeniu, programul ar trebui să selecteze doar molecule generice și să lase producătorii să se bată în prețuri. Fără doar și poate s-ar ajunge la un preț marginal care-ar avantaja teribil atât programul cât și bolnavii. 

Insulina e altă poveste. Dozarea acesteia este necesară bolnavilor de diabet tip 1. Din fericire la noi insulina nu e atât de scumpă. La acest capitol aș avea o istorie din SUA. Puțini știu că acolo, în ciuda numărului imens de diabetici, prețul insulinei era prohibitiv. Atât de prohibitiv încât diabeticii „făceau economie” de insulină luând mai rar decât era recomandat şi deteriorându-şi astfel rapid sănătatea. Întrucât inflația a urcat prețurile la cer, Administrația Biden a trebuit să vină cu „Inflation Reduction Act”, o inițiativă legislativă menită a mai reduce din prețuri. De fapt, întreaga inițiativă a fost o supapă, menită a mai ridica puțin jugul de pe umerii americanului de rând ca să nu se ajungă la răzmeriță armată. Ei bine, în Inflation Reduction Act, Biden a impus un preț maximal al insulinei de 35$. Ce credeți că s-a întâmplat? Producătorii de medicamente s-au aliniat fără să crâcnească. 

La noi nu e situația de acolo, dar totuși trebuie să înțelegem că sunt unele insuline mai scumpe, în condițiile în care în ziua de azi a devenit extrem de ieftină producția insulinei. 

Să trecem la următorul program, cel pentru Bolile Cardiovasculare. Aici e bătaia mare pe introducerea de  medicamente scumpe. Culmea, se introduc în program atât medicamente mono-moleculare cât și combinații de molecule doar pentru a intra pe lista compensatelor și a se vinde scump. Ca și la diabet, nu sunt descoperiri epocale care ar face tratamentul mai eficient, astfel încât dacă ar fi gestionat corect programul, ar avea parte de reduceri fantastice. Acum, desigur că grosul e dus de intervențiile chirurgicale complexe, de stimulatoarele cardiace s.a.m.d. Dar și la nivelul medicamentului putem avea o reducere semnificativă de cost. 


Am atașat alăturat un grafic. Mi se pare extrem de sugestiv. Pentru fiecare țară avem procentul de medicamente generice utilizate. Am rămas surprins să constat că România, o țară totuși săracă în raport cu suratele sale europene, are printre cele mai mici procente de utilizare a genericelor, în timp ce țări cu sisteme medicale puternice, precum Italia, Austria sau Polonia au procente semnificativ mai mari. Austria dublu, iar Italia de aproape trei ori mai mult. Cum se poate acolo? Oare se fură mai puțin? Ia gândiți-vă! Nu luaţi în considerare Elveţia, Germania, Franţa s.a.m.d.; aceste ţări sunt interesate ca prin cumpărarea de molecule noi să-şi susţină propria industrie farmaceutică. Noi nu mai avem ce să susţinem deoaarece am vândut sau închis aproape tot. În mare, renunţarea la producţia proprie de medicamente a avut acelaşi impact dezastruos ca şi forţarea vânzării băncilor autohtone. Pur şi simplu ai pierdut controlul şi, ca stat, nu mai poţi face mai nimic deoarece eşti la cheremul marilor jucători.

Programul de Cancer. Aici situația e complicată întrucât, după cum bine se știe, neavând un tratament sigur, moleculele noi sunt mai eficiente decât cele vechi. De asemenea, de multe ori e nevoie de tratament personalizat. Fiind molecule noi, costurile sunt semnificative. Evident, când costurile sunt mari, apar „coalițiile malefice” care impun ca, în funcție de înrolarea medicului, să se prescrie o anumită schemă. Imaginați-vă câți bani înseamnă pentru producător fiecare bolnav și ce trebuie să facă producătorii pentru a mări numărul de „beneficiari”. Înțelegeți singuri cum funcționează. 

Aici e de înțeles disperarea oamenilor care simt că se află pe ultima sută de metri și care ar încerca absolut orice pentru a se face bine. E o situație crâncenă; cei care au avut apropiați cu cancer o cunosc foarte bine. Ideea este însă că, la nivel de sistem, treburile ar trebui setate obiectiv. Întotdeauna se dă bolnavului medicație până-n ultima sa zi de viață. Sau, așa cum am mai spus într-un alt articol, în ciuda faptului că se știe că nu mai are nicio șansă, i se fac intervenții chirurgicale care-i accelerează moartea sau îi fac praf ultimele zile de viață. În locul prescrierii inutile de medicamente scumpe, nu ar fi mai logic să i se facă tratament paliativ pentru a-i mai ușura ultimele clipe? 

Ca și în cazul diabetului, pentru cancer ar trebui să se meargă pe prevenție și pe încercarea de descoperire timpurie a sa, chestiuni care nu se întâmplă. De fapt, în toate domeniile se petrece același lucru: lăsăm varză prevenția ca să ne trezim cu bolnavii în stadii avansate. Iar în acele stadii tratamentul nu doar că are un costă imens, dar mai e și inutil. Inclusiv aici bănuiesc un blat înfiorător.

Dar ce anume putem face noi, mă veți întreba? Suntem prea mici. Nu, nu-i așa! Sunt chestiuni pe care trebuie să le facem singuri și conștienți. În primul rând prevenția. E cea mai ieftină. Dacă te vezi gras, pune-te pe slăbit! Lasă tâmpenia aia cu „o viață am” pentru perioada de după 70 de ani. Poate că destrăbălările culinare și bahice merg în tinerețe, dar după ce corpul îți dă semne că ai sărit calul e bine să te potolești. Ești gras, slăbește. Ai colesterolul mare, treci mai degrabă pe regim. Simți că gâfâi, caută-te să vezi de la ce e. Nu ignora niciun semn, dar nici nu deveni paranoic. Înțelege că starea naturală a omului este cea de sănătate, iar pentru a fi sănătos nu trebuie să iei pastile. 

Dacă te-ai îmbolnăvit, caută un medic onest. Știu, e greu ce-ți cer, dar asta ai de făcut chiar dacă pare că trebuie să cauți acul în carul cu fân. O să rămâi surprins să constaţi că încă există oameni oneşti. Intuiția te poate ajuta. Dacă-l miroși că e șarlatan, fugi! Nu-i obligatoriu ca un medic onest să aibă cozi la ușă. Uneori astfel de oameni nu știu să se vândă. Mă rog, nu-i un criteriu, dacă-i cauți pe cei fără pacienți s-ar putea să dai de-o catastrofă de medic. Înțelegi însă care-i mecanismul: caută, întreabă și analizează situația cu sânge rece. După ce primești tratamentul, caută un farmacist onest. Iar e o discuție lungă. Nu știu cum îl poți găsi. În rețelele mari șansele sunt mici. Poate ai noroc de-o farmacie independentă, cât timp or mai fi. 

De ce e bun un farmacist onest? Pentru că farmacistul știe bucata de care medicul nu are habar. Medicul prescrie un medicament, dar farmacistul știe cum acționează. Și știe asta în detaliu. De exemplu, medicul îți prescrie o moleculă. farmacistul, după o discuție cu tine, s-ar putea să-ți recomande acea moleculă într-o formulă cu eliberare prelungită, eliminându-ți astfel posibilitatea unor efecte adverse sau făcând în așa fel încât tratamentul să fie mai ușor de suportat de către organism. Mai mult, farmacistul poate identifica o eroare comisă de medic deoarece anumite asocieri pot fi fatale. 

Dacă nu reușești să găsești un farmacist, o cercetare de bază poți face și singur. În loc să fugi cu rețeta la farmacie, mergi acasă și apucă-te să cauți compoziția fiecărei pastile. Mergi pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și caută prospectul, vezi ce moleculă(molecule) conține și vezi ce medicamente generice echivalente găsești. Medicamentele anonime nu se deosebesc cu nimic de cele de firmă atâta timp cât au aceleași substanțe cu aceleași concentrații. Ănsă asta îţi poate spune câte ceva despre onestitatea medicului tău. De asemenea, poţi face şi o investigaţie tot pe site-ul ANM, unde îl cauţi pe medic după sponsorizările ultimilor ani. Dacă firma care-l sponsorizează pentru „participări la conferinţe” sau mai ştiu eu ce alte chestii, e aceeaşi cu producătorul majorităţii medicamentelor pe care ţi le-a prescris(sau cu cele scumpe din reţetă), situaţia e mai mult decât clară. Dacă, în plus, medicul îţi recomandă o anumită farmacie, e clară situaţia blatului!   

De asemenea, studiază efectele secundare pe care le are fiecare medicament și contraindicațiile. Dacă medicul te-a consultat superficial poate să-ți prescrie un medicament care să-ți fie de-a dreptul toxic. Trebuie multă atenție. 

Tot ceea ce am scris pică în condițiile în care reușești să ai un „binom” reușit medic-farmacist. Însă, chiar și așa, e bine să-ți studiezi boala, să-i știi evoluția și, mai ales, să vezi ce e de făcut pentru a nu repeta greșelile făcute. 

În final vă voi spune că sănătatea e esențială, dar nu trebuie să ajungi un fanatic al sănătății, să te transformi precum idioții pandemici cu mască. De câte ori n-am văzut în pandemie și după cretini care erau singuri în mașină, dar purtau mască. Mă rog, se știe că portul măștii a făcut mai mult rău decât bine. Așa e și cu sănătatea: dacă devii obsedat e posibil să-ți faci mai mult rău decât bine.  

Consideraţii finale

Pun punct aici mini-serialului meu dedicat sănătăţii şi fraudelor din sistem. Nu am pretenţia să vă fi prezentat exhaustiv situaţia şi, mai mult, e posibil să se fi strecurat erori. Am încercat să ajung la un echilibru între limbajul de-a dreptul criptic al celui care mi-a dat informaţiile şi nivelul cititorului care, asemeni mie, nu are habar de toate chichiţele sistemului. De aceea am preferat să vă descriu mecanismele şi nu să insist pe practica incorectă a firmei X, Y sau Z. Având instrumentele puteţi detecta singuri.

Probabil s-ar fi putut un material ceva mai bun. Însă iîmi dau seama că m-am înhămat la o chestiune cae mă depăşeşte. Eu nu sunt ghostwriter şi, de aceea, cel mai probabil n-am fost capabil să transmit nuanţele pe care sursa mea ar fi vrut să e transmit. Atât s-a putut, din păcate. 

Sper însă din tot sufletul ca prin această serie să le fi făcut un bine celor care i-au înţeles importanţa. Eu unul m-am umplut de atâta negativitate încât simt nevoia unei pauze. Pur şi simplu nu vreau să mai aud de tâlhăria din sănătate, unde sloganul a devenit de-a dreptul orwellian: „sănătate înseamnă boală”.

Punct.

16 comentarii:

  1. Mulțumim pentru acest serial și mai ales pentru concluzia finală, care punctează adevărul. Tot așa cum ministerul apărării se preocupă de război agresiv, cum ministerul culturii finațează și promovează exact incultura, festivalul untold și expoziții oribile ca la primăria sectorului 1, tot așa, ministerul sănătății NU se preocupă de sănătate, ci de patologii, de boală !
    Sănătatea înseamnă în primul rând prevenție și educație pentru prevenție.
    Ați avuzit vreodată vreun medic modern să vorbească de așa ceva !?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact...este totul despre bani, noi suntem niste pioni care hranesc balenele.

      Ștergere
    2. În China antică existau "medici de familie".
      Aceştia era plătiţi doar dacă membrii familiei erau sănătoşi.
      Cum ar fi dacă medicina modernă s-ar ghida după acest principiu?

      Ștergere
  2. Andre Edmond Abels6 iunie 2023 la 11:39

    Bună ziua.
    Am urmărit cele 6 episoade. Pentru mine aş putea spune că nu e nimic nou. Valabil doar pentru mine. Informaţia trebuie să circule şi este important să circule mai ales când este exactă, obiectivă şi pe înţelesul tuturor. Din păcate nu am acest talent, dar îl apreciez când văd pe altcineva că are acest har. Nu ar fi rău să circule, atât cât se mai poate, pe toate reţelele de socializare. Întrucât aţi spus că vă este de ajuns cu aceste dezvăluiri, poate veniţi cu noi informaţii despre situaţia din Ukraina. Am înţeles că s-au întâmplat cam multe nefăcute, de care bineînţeles că sînt acuzaţi ruşii.
    O zi bună vă doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Toata aceasta serie despre sanatate este aproape un pleonasm pentru ca sunt absolut convins ca toti cei care te citesc stiu ca "programe de sanatate" sau "grija guvernelor pentru sanatatea oamenilor" nu inseamna decat hotie, mafie si enorm de multa minciuna ! De aici poate si interesul mai scazut pentru astfel de articole... Cand ii spui omului ca ziua este lumina si noaptea e intuneric... da, toti "cei de pe aici" stim exact ce inseamna "sistemul de sanatate" ! As recomanda din toata inima "Dopesick" desi banuiesc ca lumea e circumspecta in materie de filme recomandate, stiut fiind ca gusturile sunt atat de diverse in aceasta privinta. Totusi.. Dopesick... este absolut relevant si exhaustiv in ceea ce priveste functionarea sistemului de sanatate in SUA....

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitări pentru seria de articole, ptr expunerea funcționării unui sistem canceros. chiar și cu greșelile oarecum inerente in expunerea unui domeniu străin și destul de complicat. Keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere
  5. Din propria experienta ,cred ca hrana care contine celule vii ,cum sunt legumele,fructele ,plantele medicinale,precum si laptele crud,dar nu din magazinele mari,graul inmuiat ,etc.,dar fara E-uri si alte cimicale.Celula vie din aceasta forma de hrana are dublu rol :de a hrani si de a stimula refacerea celulelor din corp. In alta ordine de idei,a aparut cartea Medicina Corpului Energetic de Dr. Janine Fontaine. Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai mare dreptate domnule!Probleme sunt azi să găsești o farmacie mică, cu un specialist onest,de modă veche,fiindcă toate au fost înghițite de marile lanțuri. Apoi ,să mai spun că tinerii farmaciști cinstiți, bine pregătiți, pur și simplu fug din sistem din pricina salariului de mizerie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gasit o farmacie intr o camaruta mica, 3x3m in scara unui bloc din prefabricate, cu o farmacista, care dupa ochii rotunzi si blânzi de catelusa simpatica ce I avea parea onesta. In schimb vindea aceleasi produse la acelasi pret ca si confratii ei de la lanturile mari vomitive.

      Ștergere
  7. 1
    Din minunatiile medicinei moderne de la avansati si civilizati, in mod special, din germanika mult iubita:

    Die weiße Mafia: Wie Ärzte und die Pharmaindustrie unsere Gesundheit aufs Spiel setzen Paperback – 11 May 2015
    by Dr. Frank Wittig (Autor)

    Mafia albă: Cum ne pun sănătatea în pericol medicii și industria farmaceutică

    Der betrogene Patient: Ein Arzt deckt auf, warum Ihr Leben in Gefahr ist, wenn Sie sich medizinisch behandeln lassen Hardcover – 19 Jun. 2019
    by Gerd Reuther (Autor)

    Pacientul înșelat: Un medic dezvăluie de ce viața ta este în pericol atunci când apelezi la tratament medical

    Tödliche Medizin und organisierte Kriminalität: Wie die Pharmaindustrie das Gesundheitswesen korrumpiert Paperback – 11 Sept. 2019
    by Peter C. Gøtzsche (Autor)

    Medicină mortală și crimă organizată: Cum corupe industria farmaceutică sistemul de sănătate

    Tödliche Psychopharmaka und organisiertes Leugnen: Wie Ärzte und Pharmaindustrie die Gesundheit der Patienten vorsätzlich aufs Spiel setzen Perfect Paperback – 9 May 2016
    by Peter C. Gøtzsche (Autor)

    Medicamentele psihotrope mortale și negarea organizată: Cum medicii și industria farmaceutică pun în mod deliberat sănătatea pacienților în pericol

    Die Intensiv-Mafia: Von den Hirten der Pandemie und ihren Profiten Perfect Paperback – 18 Dec. 2021
    by Walter van Rossum (Autor), Tom Lausen (Autor), Alexander Christ (Vorwort), Matthias Burchardt (Nachwort), & 1 more
    Mafia intensivă: Despre stapinii pandemiei și profiturile lor

    Die mRNA Maschine - Protokoll einer wahren Tragödie: Warum dramatische Nebenwirkungen der mRNA-Genimpfstoffe keine Überraschung sind und die Verantwortlichen schweigen Paperback – 4 Nov. 2022
    by David O. Fischer (Autor)

    Mașina ARNm - protocolul unei adevărate tragedii: de ce efectele secundare dramatice ale vaccinurilor genetice cu ARNm nu sunt o surpriză și care sunt responsabilii

    Heillose Zustände: Warum die Medizin die Menschen krank und das Land arm macht Gebundene Ausgabe – 1. Oktober 2012
    von Werner Bartens (Autor)
    Condiții nesănătoase: De ce medicina îi îmbolnăvește pe oameni și sărăcește țara

    https://www.welt.de/newsticker/news1/article125256665/Jaehrlich-40-000-Tote-durch-Krankenhaus-Infektionen.html
    Anual 40.000 de decese pe an din cauza infecțiilor spitalicești

    RăspundețiȘtergere
  8. 2
    https://www.zentrum-der-gesundheit.de/bibliothek/medikamente/nebenwirkungen-medikamente/toedliche-nebenwirkungen-medikamente
    Potrivit estimărilor, între 16.000 și 58.000 de persoane mor în fiecare an numai în Germania din cauza efectelor secundare fatale ale medicamentelor.

    https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/116897/Mehr-als-die-Haelfte-der-deutschen-Bevoelkerung-ist-chronisch-krank
    Mai mult de jumătate din populația germană este bolnavă cronic

    https://www.welt.de/gesundheit/article134934655/Kliniken-sanieren-sich-mit-sinnlosen-Operationen.html
    Clinici care se refac economic prin efectuarea unor operatii inutile

    https://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/gelenkschmerzen/therapie/ohne-grund-unters-messer-ueberfluessige-operationen-nehmen-sie-sich-in-acht-wenn-ihr-arzt-zu-diesen-eingriffen-raet_id_4916526.html

    https://www.derstandard.at/story/2000036317148/aerztefehler-sind-die-dritthaeufigste-todesursache-in-den-usa
    Erorile medicale, a treia cea mai frecventă cauză de deces în SUA
    În 2013, 251.454 de persoane din SUA au murit ca urmare a unei erori medicale.

    https://www.derstandard.at/story/1389858397517/tot-durch-behandlungsfehler
    Deces datorat unei erori de tratament.
    În Austria, 1.900 de persoane mor în fiecare an din cauza erorilor de tratament - spitalele instituie managementul erorilor

    https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/warum-es-so-viele-unnoetige-operationen-gibt-16463296.html
    În Germania, se efectuează multe examinări și intervenții inutile. Acestea pot chiar dăuna pacienților. Un nou studiu arată cum se întâmplă acest lucru.

    https://www.focus.de/gesundheit/news/die-tricks-mit-fragwuerdigen-studien-cholesterinwerte-und-blutdruck-so-krank-macht-uns-die-pharmaindustrie_id_5428108.html
    Nivelul colesterolului și tensiunea arterială: iată cât de bolnavi ne face industria farmaceutică

    https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/701279/Mediziner-beklagen-katastrophale-Zustaende-in-deutschen-Kinderkliniken
    Medicii deplâng "condițiile catastrofale" din spitalele germane pentru copii

    https://www.dw.com/de/unhaltbare-zust%C3%A4nde-im-us-milit%C3%A4rkrankenhaus-walter-reed/a-2371849
    Soldații americani răniți în războiul din Irak sunt tratați, printre altele, la spitalul Walter Reed din Washington, cunoscut pentru asistența medicală de primă clasă. Dar acum există un scandal de proporții.
    Mucegai, gândaci și miros urât

    RăspundețiȘtergere
  9. 3
    Toate cartile se gasesc in comert si pot fi citite. Aici nu le mai adaug pe cele care au fost indepartate si care contineau si mai multe date despre minunatia numita medicina si care este opusul a ceea ce cred cei mai naivi dintre naivii planetei, care sint romanii, autorii legendelor vestului luminos, cu civilizati si avansati si care sperau ca vestul lor iubit le va transpune visul in realitate, capitalismul de burlan, o teava care urma sa fie instalata in fiecare casa si pe care urma sa curga toate pe care le visa romanul doritor de vest, ceva despre care n-a stiut nimic, cu exceptia inchipuirilor bizare.
    Dezastrul din medicina este mult mai mare decit cel descris, iar cifrele pe care le dau vesticii sint, cel mult, jumatate din realitate, deoarece se aplica numaratoarea creativa. Bolile nu pot fi ocolite, iar mare parte dintre ele nu au de-a face cu cantinatea de alimente consumata si nici cu ce anume, pentru ca, mincarea, nu este doar otravita, deoarece s-a trecut la stadiul urmator, adica, ne-a fost rentabilizata existenta. Pe vremuri, in anii 90, Arte a prezentat un documentar care s-a numit “Odiseea mincarii pina in farfurie”. Multi laboranti si ingineri in biochimie(!?), care lucrau in industria alimentara, au refuzat sa manince ceea ce produceau. In unele incaperi nu le-a fost permis sa filmeze, in altele nici sa intre, iar din procesul de productie a unor alimente le-a fost prezentat doar o anumita parte.
    Si daca asta au civilizatii si avansatii din legendele romanesti, ce sperau romanii sa aiba?!

    Subway Schwindel: Sebastian entlarvt das falsche Chicken Teriyaki von Subway
    https://www.youtube.com/watch?v=5qbRiFsa4Vk
    Farsa de la Subway: Sebastian demontează falsul pui teriyaki de la Subway
    Un bucatar arata toate falsurile din indistria alimentara!

    Why I don't buy Oreo
    https://www.youtube.com/watch?v=p7mSPnSfUsg

    https://www.fda.gov/about-fda/nctr-research-focus-areas/nanotechnology
    https://www.stepin2mygreenworld.com/healthyliving/health/8-foods-that-contain-common-anti-freeze-ingredient/

    Bonus:
    ZDF History Die großen Skandale der Medizin
    https://www.youtube.com/watch?v=41s-Hg1zahc
    ZDF History Marile scandaluri ale medicinei

    Die Macht der Pharmaindustrie - ARD Doku 2016
    https://www.youtube.com/watch?v=LNWClED9nMc
    Puterea industriei farmaceutice

    Profiteure der Angst Das Geschäft mit der Schweinegrippe
    https://www.youtube.com/watch?v=kKkQH6JO4n8
    Profitorii fricii. Afacerea cu gripa porcină

    RăspundețiȘtergere
  10. 4
    https://www.sciencealert.com/this-common-artificial-sweetener-can-break-down-dna-scientists-warn

    RăspundețiȘtergere
  11. Mulțumesc pentru muncă şi pentru faptul că ne oferiți informații care ne mai " luminează" puțin! Respect şi recunoştință

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitari pt seria asta. E di trist gandindu-ne ca, foarte probabil, nu se va schimba nimic. Totusi exista(destui) oameni care nu se incadreaza in tiparele prezentate. Unul din ei, care a descoperit ca are diabet la 3 ani, nu a fost niciodata gras si duce o viata extrem de sportiva este Alexander Zverev.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)