miercuri, 21 iunie 2023

Lumea se schimbă!


Kenya cere statelor africane să-şi dedolarizeze toate tranzacţiile. Teoretic n-ar fi o surpriză în condiţiile în care sunt multe state africane sătule de „modelul de business” american. Doar că e o chestie care ar trebui să vă pună pe gânduri: în Kenya se află cel mai mare centru al CIA de pe Continentul Negru. Până de curând Kenya era aliat de nădejde al SUA, iar acum s-a întors la 180 de grade. 

De fapt, prin prisma evenimentelor vizibile cu ochiul liber, ne putem pune întrebarea ce fel de putere hegemonică mai este SUA. Într-adevăr, SUA mai are un cuvânt de spus în Europa, în Japonia şi Coreea, în Australia, Noua Zeelandă şi-n vreo câteva alte teritorii. De fapt, are ceva de spus în ţările aflate sub ocupaţie americană după Al Doilea Război Mondial. Însă această zonă e o minoritate din toate punctele de vedere: economic, demografic, al resurselor s.a.m.d.  

Liderii africani au intuit corect direcţia şi se îndreaptă cu toată viteza spre BRICS deoarece acolo e viitorul lor ne-colonial. Iată motivul pentru care Wagner goneşte Franţa de pe teritoriul african cu viteza cu care aderarea la BRICS goneşte dolarul. Când Rusia sprijinea şi ocrotea Iranul aflat sub sancţiuni, Vestul spunea că e un nonsens deoarece Iranul este un concurent al Rusiei pe piaţa de hidrocarburi. De-atunci, ruşii au ajutat Iranul să dezvolte mai multe proiecte gigantice de gaze. De ce ar fi făcut asta? Nu era Iranul un concurent? Aiurea! De fapt Rusia şi-a atras în propria curte şi al doilea producător mondial de gaze, oferindu-i o colaborare cât se poate de corectă şi arătându-i prietenia deplină atunci când avea nevoie. Iar asta i s-a întors în momenul în care a fost în cumpănă.  

India, înaintea vizitei în SUA a premierului său, a anunţat că va continua să importe petrol din Rusia. De fapt a fost un semnal clar dat înaintea începerii vizitei oficiale în SUA că India îşi stabileşte singură politicile. SUA şi Occidentul au avut neobrăzarea să le sugereze indienilor că „ei închid ochii la cooperarea cu Rusia dacă şi indienii sunt mai cooperanţi şi le răspund la comenzi”. Moment în care India a explodat, transmiţând Occidentlui un mesaj tranşant: „Voi aveţi nevoie de India, nu India de voi!”.

India reprezintă „marea speraţă” a SUA în ceea ce priveşte „dresarea Chinei”. Americanii şi-ar dori să-i pornească pe indieni împotriva chinezilor şi, în acelaşi timp, să-şi mute facilităţile de producţie din China în India. Doar că indienii nu vor să fie mâna de lucru ieftină a americanilor, ci caută să găsească oportunitţile de afaceri cu marjă mare de profit. De fapt nimeni nu mai are chef să fie externalizatorul SUA, astfel încât să optimizeze prin muncă grea şi bani puţini profiturile americane. Aici e cheia.

Pe măsură ce se apropie summitul BRICS, din ce în ce mai multe ţări cu resurse şi potenţial se îndreaptă spre noul pol economic. Nu doar că găsesc condiţii mai bune, dar caută să evite ceea ce a păţit Rusia. Ceea ce se vede cu ochiul liber este că BRICS-ul se clădeşte prin aderarea liberă a ţărilor care caută să scape de demenţa Imperiului American intrat în declin şi luând pe zi ce trece decizii din ce în ce mai aberante. În aceste condiţii BRICS-ul e o oază extrem de ofertantă, ca un colac de salvare venit din senin. De aceea în lumea BRICS se consideră că atacul asupra Rusiei a fost de fapt un atac asupra BRICS. Şi, în aceste condiţii, absolut totul se complică pentru americani şi Occident.

În ciuda bănuielilor unora de „joc ocult”, ceea ce se vede de la firul ierbii este că BRICS-ul e, în realitate, o mişcare de decolonializare masivă a lumii. Ţările ţinute până acum de Occident la statutul de vaci de muls, ajung să înţeleagă că, unindu-se, formează un pol politico-economic care răstoarnă absolut întreaga structură mondială de putere. Degeaba se bate SUA în piept că e „cea mai mare putere militară a lumii”. Nu mai e. Nu au cum să se bată cu toată lumea. De altfel s-a văzut ce mare brânză au făcut în Afganistan şi se vede ce mare brânză fac acum în Ucraina unde, prin agresiunea generată, au reuşit să reînarmeze Rusia cu o viteză uluitoare.

V-am spus pe contul meu de telegram că Lavrov a declarat că Rusia e pregătită de confruntarea directă cu NATO. Asta după ce Şoigu a spus acelaşi lucru în ceea ce priveşte vreun preconizat atac asupra Crimeei cu arme occidentale. De altfel, chiar şi Putin, în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg s-a exprimat destul de neconvenţional spunnd că „Occidentul o să-l vadă pe dracu!”. S-a speculat că Putin ameninţă cu folosirea armei nucleare, însă e absolut greşit. E vorba de materializarea unui proiect mai vechi de cercetare militară denumit „Paralelipipedul” despre care probabil vom mai discuta pe măsură ce vom vedea schimbări ale evoluţiei pe scena internaţională.

Dacă v-a surprins solicitarea lui Macron de participare la summitul BRICS, ar fi trebuit să vă surprindă la fel de mult vizita lui Bill Gates în China. De fapt avem de-a face cu două evenimente epocale. Macron e de fapt căţelul familiei Rotschild, iar Bill Gates a mers în China ca purtător de cuvânt al alianţei Rockefeller-Rand Corp. Ce se întâmplă? Capitalurile miros de unde răsare soarele şi caută să-şi asigure oportunităţi în noul El Dorado. Comparaţi vizita relaxată a lui Bill Gates în China cu dezastrul vizitei lui Blinken. E ceva ce nu rimează. 

Pe zi ce trece vom vedea din ce în ce mai multe mişcări inexplicabile. Dacă până acum văzut migrări de capital intra-occodentale, vom vedea în scurt timp cum şi capitalurile încep să părăsească Occidentul. Fără resurse, cu o economie slăbită şi cu o ideologie de îndobitocire a oilor, Occidentul e setat să intre în marea negură din care doar o minune îl va putea salva. Minune pe care o refuză cu obstinație deoarece trebuie să-şi taie creanga artificială de sub picioare şi să revină la fundamentele normalităţii. 

28 de comentarii:

  1. Buna ziua. Felicitari. In ce credeti ca e mai bine sa ne pastram economiile??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu in cash. In bunuri imobile sau investiții in asseturi care se regăsesc in bunuri concrete fizice.

      Ștergere
    2. bunurile imobiliare se vor confisca.
      in vest, a inceput !

      Ștergere
    3. Traim ultimii ani ai investitilor Imobiliare.
      Nu stim inca cum vor proceda prin sistemul schimbarii climatice si transumanistice, dar este clar ca ni se vor aloca credite carbonice care vor atrage dupa sine o limitare drastica a spatiului locuibil. Este inevitabil!

      P.S. Bogatii NU vor fi scutiti de limitari oricit isi doresc si spera acest lucru.

      Ștergere
    4. @ Anonim 21 iunie 2023 la 22:46
      Bogatii pleaca cand vor ei si unde vor ei, fara sa ceara voie la nimeni, doar nu vor ramane sa sclavageasca cu cimplalaci frustrati ca tine! Ba chiar mai mult decat atat, pot sa te asigur ca o gramada de oameni deja au cel putin inca o cetatenie, locuinte si investitii in afara UE si a lumii anglo-saxone. Eu sunt unul dintre acei oameni si mai cunosc o gramada ca mine, atat romani cat si straini.

      PS. Aproape toata Asia si mari parti din America Latina si Africa se pisa cu bolta pe "creditele lor carbonice". Occidentul marxist va cadea in Evul Mediu, iar restul planetei va merge inainte cu o adanca durere in pewla!

      PPS. Stiai de ex ca Erdogan un ultimii 15 ani a umplut Turcia de termocentrale pe carbune turcesc? Ia sa vedem cate termocentrale va inchide Turcia sau cate "amenzi" pentru emiterea de carbon va plati, ca tot este membra NATO si membera in cooperarea economica a UE.

      https://getgoldenvisa.com/turkey-citizenship-by-investment
      https://www.invest.gov.tr/en/investmentguide/pages/acquiring-property-and-citizenship.aspx

      Ștergere
  2. Eu am mari dubii despre japonia ca vasal. Este doar de fatada. Sunt ultraconservatori, cardurile europene nu prea functioneaza acolo, trebuie sa scoti foarte multi yeni in vacanta. Tot ce consuma este produs acolo, masini doar ale lor si alea hibride nu si electrice Ei sunt japonezi, civilizatie superioara. Ramane de vazut

    RăspundețiȘtergere
  3. Precizare :
    In Kenia se afla una dintre marile atenele CIA din Africa, cea de-a doua fiind in Nigeria(Abuja).

    RăspundețiȘtergere
  4. Xi l-a numi "vechi prieten" pe Gates. O declaratie aparent minora care explica in oarecare masura mascarada covidiana.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vizita lui Blinken in China a semnat capitularea SUA in fata Chinei. Pentru administratia Biden - vorba vine administratie, vorba vine Biden - singurul lucru care mai conteaza acum este infrangerea Rusiei. Pentru acest scop au renuntat deja la tot ce aveau in Asia Pacifica. Asta demonstreaza inca o data ca lumea e condusa de niste decrepti scelerati ramasi in copilaria lor din WWII. China o sa il inghita si pe gates cu Rockefeller cu tot si la desert va infuleca un Rotchild. Chinenzii manaca incet. Bravo rusilor ca nu cedeaza. China cat e ea de mare, a inteles ce inseamna un Imperiu cu radacini in pamant si istorie, la fel ca al lor. Se vor respecta mereu. Iar relatia Rusiei cu Iranul era de asteptat, a intarziat chiar prea mult, din motive circumstantiale.

    RăspundețiȘtergere
  6. La urma urmei, marele capital ar putea fi gata să contrubuie la dezmembrarea SUA mai degrabă decât să accepte diminuarea businessului lor.
    Jocul preferat al rușilor, se știe bine e șahul, al chinezilor jocul de go.
    Jocul preferat al americanilor este pokerul, la care, așa cum am văzut la adevărații americani din westernuri, jucătorii înarmați mai ales, trișează. Iar atunci când sunt descoperiți că trișează, sau atunci când nu le iese cacialmaua, scot pistulul și răstoarnă masa de joc.
    Cam asta se întâmplă și acum !?!
    Jucătorii demenți (de-mentis, adică fără minte) sunt periculoși ! ! ! pentru că sunt demenți și pentru că sunt înarmați. Au jucat la cacialma și la acest capitol, cel cu înarmarea, și se pare că au fost prinși cu o pereche de zecari, în timp ce toată lumea se astepta să aibă un careu de ași în mână ...
    Bun articol, mulțumim dl Dan !

    RăspundețiȘtergere
  7. Răspunsuri
    1. Il pupa in fund pe Marx, ca intotdeauna...

      Ștergere
    2. Dar mai ales pe Troțki.

      Ștergere
    3. @Anonim 21 iunie 2023 la 22:01
      @Anonim 22 iunie 2023 la 10:15

      Nu toata America Latina.
      Tari ca Chile sau Panama sunt capitaliste si ofera un nivel de trai superior multor tari europene.
      In alta ordine de idei, campionul la pupaturi in fund este dobitocul ala terorist Ernesto Che Guevara, nu Marx si Trotki. Astia sunt mici copii!

      Ștergere
  8. Președintele belarus Lukașenko: „Americanii au împărțit Europa și acum trebuie să o țină sub control. Și ei, europenii, îmi reproșează mie și altora că ne pierdem suveranitatea aici și așa mai departe. Domnul să fie cu voi, domnilor europeni! Suveranitatea dumneavoastră v-ați pierdut de mult! Cum se poate evalua faptul că ați abandonat sursele de energie ieftine din Rusia și ați cumpărat de 3-5 ori mai scump? Ce este asta? Te-au făcut să te apleci, te-au pus în patru labe și au înfipt o un pumnal în locul potrivit! Îți mai rămâne foarte puțin timp pentru, prăbușirea totală, mai ai curajul să reproșezi cuiva pierderea suveranității! Atunci, despre ce fel de suveranitate bolborosești? La scară globală există o luptă acerbă, o bătălie... Nu se știe cum se va termina. Iar ideea aici nu este conflictul dintre Rusia și Ucraina. Nu în acest caz. Și în această confruntare pe scară largă, trebuie să ne păstrăm interesul. Ei bine, cel puțin vom putea economisi și poate chiar să câștigăm ceva din punct de vedere economic. Da, putem, încet. Belarus este un exemplu în acest sens. Să zicem că odată nu puteau decât să viseze să aibă un schimb economic cu China în valoare de 500 de milioane de dolari. Astăzi am mers mai departe decât acele vise, să vorbim despre miliardele de dolari de liber schimb cu chinezii. Și mergem încet, nu escaladăm situația nici în aceste vremuri de sancțiuni trebuie să fim atenți și echilibrați. Cumva ne-am alăturat Rusiei împreună. Și Rusia nu s-a prăbușit și nici noi nu ne-am prăbușit. Ne-am întors în sfârșit la tehnologiile noastre. Totul decolează, ceea ce avem nevoie sunt tehnologiile noastre, aceasta este independența noastră. Deci să nu le pierdem. Nu vom găsi nimic în afara spațiului nostru. Și europenii pot continua să vorbească despre suveranitate, au uitat până și sensul acestui concept”.

    RăspundețiȘtergere
  9. D'le Dan
    Am și eu o nedumerire,vis á vis de marii bogătani ai lumii. De ce ți'ai lua o proprietate imensă și variată într'o țară africană cum este Namibia,ce mesaj subliminal se transmite?( vezi cazul Țiriac)Urmează o " resetare" sau o extincție gen potopul ,iar Africa este un Nou Început?(vezi finalul filmului Apocalipsa 2012)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://youtu.be/gNLo_SQdkgs

      Ștergere
    2. Proprietățile au fost apărate cu arma/soldați, prin crimă, prin șantaj/extorcare. Nu pe cucerire, ci pe supunere, ca n vremea lui Macedon.

      Ștergere
    3. La toti ultrabogati se vor observa in mod amuzant, tot mai mult mutari disperate a capitalurilor in tot felul de zone si domenii nastrusnice care in lumina noii lumi Şvăbesti care negresit se asterne nu prezinta nici o siguranta a investitilor.
      Toti acesti mustaciosi sa zica bog-da-prosti ca au prins un vad de ~35 ani de viata in huzur.
      In curind toate aceste excese vor fi automat lichidate . Nu avem ce face decit sa l consideram pe Dumnezeu nadejdea noastra continua SI DEASEMENEA SA INCETAM SA SLUJIM LA DOI STAPÂNI

      Civilizatia a ajuns in punctul in care studiul aprofundat al Evangheliei este obligatoriu ptr salvarea individuala (SCUT) indiferent de nivelul de religiozitate.
      Amza

      Ștergere
    4. @doru stoian 21 iunie 2023 la 21:32
      @Anonim 21 iunie 2023 la 23:26
      Sunteti doi idioti marxisti si frustrati ce bateti campii fara pic de gratie!
      Amza dovedeste cu aplauze ca nu are IQ-ul mai mare decat numarul de la pantof!

      Ștergere
    5. @22iun 12.24 '
      Mai 'telijentule,mai multa modestie, nu crapa mintea-ti fudula!!!

      Ștergere
  10. Si in acest timp noi stam si sugem degetul, sa nu zic altceva. Ne mai place si capra.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu nu inteleg cum Kenia misca in front! aia de la Cia dorm acolo? BRICS e o mare pacaleala pentru natiunile astea foste colonii. E proiectat din anii '50. E si o carte de atunci. Gllobalizarea nu se putea face sub conducerea vechilor stapani anglo-saxoni sau francezi, vechii colonisti. Si atunci se formeaza un bloc mare in care vor fi majoritatea porcariilor ca in vest, moneda digitala, punctaj social, digitalizarea etc. Poate fara lgbt si masacrarea vacilor. La sfarsit probabil vor fi 3 blocuri, ca-n cartea lui Orwell. Care se vor bate periodic intre ele. Undeva sus cineva va coordona toata planeta, din umbra. De ce sa faca un singur guvern global vizibil, sa-l injure toti? http://redefininggod.com/the-rockefeller-plan-for-the-brics-new-world-order-in-their-own-words

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kenya, impreuna cu majoritatea natiunilor africane reprezinta modele de sustenabilitate energetica pentru UE si nAmerica, clar declarate public de John Kerry care este piua întîi, ales special ptr implementarea masurilor economice legate de schimbarile climatice.

      Ștergere
  12. Ce sens are a discuta despre SUA&co si despre alde Rothchilzi si Rockefelleri separat??? Degeaba vorbim despre state occidentale!! Nu ne-am dumirit inca? Toti liderii politici ai Occidentului Colectiv sunt controlati(cu cateva exceptii)! Daca Bill e primit cu caldura de Xi, asta da apa la moara celor care spun ca e totul un teatru. Si adevarul asta ar fi, caci parazitii care au controlat Occidentul si l-au distrus, asa cum face in final orice parazit cu gazda, isi vor continua apucaturile cu noua gazda. Eu nu cred ca Bill sau Macron au facut cu ochiul doar pentru ca sarlatanii care le sunt stapani au simtit unde e comoara, caci asta o vede toata lumea. Si nu cred ca Xi este un prost. Dupa ce sub pretextul "pandemiei" au incercat sa o puna de o dictatura mondiala, planul a esuat! Eu cred ca BRICS-ul si restul isi dau seama CINE a fost si este in spatele acestei mizerii globale, asa ca Macron si Bill s-au prezentat ca soli ai disperarii Stapanilor lor, promitand cine stie ce abureli tipice, vazandu-si toata constructia parazitara prabusindu-se! Daca nu e asa, atunci omenirea nu scapa! Parazitul doar si-ar schimba gazda. Eu nu cred ca asta se intampla acum.

    RăspundețiȘtergere
  13. "Dacă până acum văzut migrări de capital intra-occodentale, vom vedea în scurt timp cum şi capitalurile încep să părăsească Occidentul. Fără resurse, cu o economie slăbită şi cu o ideologie de îndobitocire a oilor, Occidentul e setat să intre în marea negură din care doar o minune îl va putea salva."

    1. Fals! Offshoreurile sunt fix in afara Occidentului, nu in interiorul lui.
    Unele tari ca Olanda, UK, Cipru, Luxemburg, Andora, Irlanda, etc. sunt folosite pentru "optimizare fiscala", adica pentru a scoate capitalurile din Occident catre alte zone ca Singapore, UAE, Caraibe, etc. unde pot fi pastrati in siguranta si reinvestiti cu dobanda.
    Daca imi aduc bine aminte, Uber Europe si/sau AirBNB Europe ies printr-o firma olandeza direct in Antilele Olandeze si in mod sigur Microsoft Europe are sediul in Irlanda si iese direct in Belize.


    2. Capitalurile parasesc de mult timp Occidentul ca doar nu stau sa se joace de-a "contractul social", de-a "datoria fata de tara", sau de-a egalitatea sau "justitia sociala" cu toti hotii si distrusii care o ard cu marxismul. Sa tot fie vreo 50-60 de ani asa. Doar ca in ultimele doua decenii acest trend s-a accelerat si a devenit mai vizibil.
    Si sa nu uit... Romania intra tot la categoria "Occident".

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/capital-flow/using-global-capital-flow-heat-map/


    3. Occidentul va deveni prosper in momentul in care va renunta la toate formele de marxism si cand ii va respecta si aprecia pe cei ce creaza plus valoare pe care acum ii cosidera doar vaci bune de muls. Dar chiar si atunci, acesti oameni vor fi foarte greu convinsi sa-si aduca capitalurile inapoi si sa investeasca pe plan local.

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga prietene, referitor la pct. 3, marxismul aplicat vestului in vederea lichidarii(dupa care urmeaza si orezarii) este o necesitate ptr. supravietuirea energetica creata dupa un plan minutios pregatit si testat in anii 70-80(dar si in prezent in citeva tari), nu un moft/moda al degradarii structurilor social economice.
    Schimbarea va fi inevitabila, din cauze clare.
    Sa ne luam ramas bun practic pe vecie cresterii economice, a surplusului monetar, plus alte ramificatii naşpa...asa cum am fost rasfatati pina acum.
    Cu cit ne opunem mai mult, suferinta care va urma va fi pe masura.
    Asadar, concentrare locala maxima, pe familie, prieteni, vecini!
    Doamne Ajuta!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)