sâmbătă, 3 iunie 2023

Cum suntem jefuiți(3. De la molecule infime la jafuri imense)


Molecula. Ați mai auzit denumirea? Poate că da, poate că nu. Ca idee generală, molecula e baza industriei farmaceutice din ziua de azi. Arhitecții sistemului ne dau asigurări că treaba funcționează perfect și că așa se ajunge pe „cele mai înalte culmi de progres și civilizație”, vorba lu' nea Nicu. Doar că treaba, așa cum veți vedea, nu e oablă.

Teoretic, dacă ai descoperit o moleculă nouă care e aprobată, o patentezi și timp de douăzeci de ani faci jocurile în piață. Să presupunem că ai descoperit o formulă care vindecă o boală gravă, să zicem un tip de cancer. Patentând formula doar tu ai dreptul exclusiv asupra acelei molecule timp de douăzeci de ani. Și având exclusivitatea, poți să pui ce preț vrei. Ia imaginați-vă o discuție între un producător și un bolnav de cancer ajuns la disperare: „Vrei să scapi, amărâtule? Viața ta te costă 2000 de dolari pe zi timp de trei luni și apoi ești ca nou.” - îi va spune superior producătorul. N-ai bani, nu trăiești. Și gata! 

Existând un asemenea tratament revoluționar, e limpede că se va găsi întotdeauna masa critică de bolnavi pentru a finanța profiturile babane ale „descoperitorilor”. Partea frumoasă, spun arhitecții sistemului, e că peste douăzeci ani de la patentare, tratamentul devine generic. Astfel, chiar dacă aproape o generație are de suferit, pentru umanitate e un teribil pas înainte. 

Un caz celebru: citratul de sildenafil(sper că am tradus bine) este varianta generică a cunoscutului medicament Viagra. Dacă înainte te costa un ochi din cap „tratamentul de rejuvenare a părților rămase moi”, acum poți să-ți cumperi „la kil” fără să te ardă la buzunare. Deci e bine, nu-i așa?

Piața moleculelor e una imensă, dar și ea e deosebit de structurată, pentru fiecare moleculă fiind un număr extrem de mic de producători: doi, maxim trei. În România se produce doar o singură moleculă: nistatină. Producătorul e Antibiotice Iași. Știți ce cotă are  ATB la nivel mondial? În jur de 80%! Cei mai mari producători de molecule sunt indienii și chinezii. Substanțele de bază sunt produse în majoritate covârșitoare în Asia. În Europa și SUA nu se mai face mai nimic. Doar se încasezază profiturile. De altfel, știți probabil că industria farmaceutică indiană este una de top la nivel mondial. În cvasi-majoritatea lor(aprox 95%) moleculele de pe piață sunt generice, adică ieftine. Este asta garanția unui tratament ieftin și de calitate pentru pacienți? Aiurea. Diavolul stă în detalii, iar giganții industriei farmaceutice trebuie să facă produse scumpe pentru a încasa cât mai mult de pe spatele fraierilor. Așa cum puteți deja constata, aparenta complexitate a industriei farmaceutice nu există. E un monopol planetar controlat de câțiva giganți. Însă asta nu exclude complexitatea extremă a mecanismului de jaf al țărilor și oamenilor. Hai să vedem cum funcționează mecanismul.

Cum e cam greu cu inventatul de noi molecule, industria intrată pe mâna agenților de marketing are nevoie non stop de noi inovații pentru a profita din plin de perioada de exclusivitate. Așa se fac noile revoluții perpetue, aproape la fel ca în cazul detergenților. Deci, cum te apuci să faci un nou medicament?

Schema nr. 1: Iei un  generic oarecare, îi dai un nume pompos și te apuci de marketing. Cum faci asta? Intri într-o campanie furibundă în media, iar în paralel desfășori acțiunile de mituire a medicilor, de tipul celor pe care le știe toată lumea. 

Ne propunem aşadar să facem un „preparat minune” care să fie marketat ca produs profilactic în raport cu gripa. Dacă iei zilnic din produsul nostru, botezat pompos „Flu Shield”, nu mai faci gripă. Pornim aşadar de la o moleculă banală, cea de paracetamol, pe care o dozăm în cantităţi mici pentru a avea efectul „uleiului de şarpe”, adică zero. Însă mai e de trecut o provocare. În România, la un moment dat, medicii au fost obligați să nu mai prescrie medicamentul, ci molecula. Degeaba te apuci să produci „Flu Shield” și degeaba îl prescrie medicul dacă, ajuns la farmacie, farmacistul îți dă un paracetamol oarecare produs de altcineva. Nu așa merge treaba! Ca să te asiguri că o să ia de la tine, setezi un dozaj nonstandard. De exemplu ipoteticul nostru „Flu Shield”, pe care-l marketăm ca pe o „pastilă zilnică având efect de protecție împotriva gripei” are un dozaj de 9.5 mg paracetamol(paracetamolul comun din farmacii are 500 mg, asta însemnând că iei o porţie normală în mai mult de 50 de zile). Așa putem scrie în prospect: „fiecare comprimat de Flu Shield conține 9.5 mg de paracetamol”. Ei bine, medicul, când scrie rețeta, specifică: „paracetamol 9.5 mg, o dată pe zi”. În aceste condiții, ia ghiciți ce primeşte farmacistul de la pacient?

Acum probabil vă întrebați cum se face că nu se iau și ceilalți după cel care a făcut șmecheria asta? Ei bine, așa cum v-am mai spus, piața e una extrem de bine structurată. Dacă tu ai dat japca cu o șmecherie, eu nu vin peste tine cu aceeași șmecherie, ci îmi formez un alt „segment de piață”. Cum se face asta? Destul de simplu. 

Un medicament este caracterizat de trei parametri: molecula, forma farmaceutică(comprimat, comprimat filmat, comprimat cu eliberare prelungită, sirop, soluție, supozitor etc) și concentrația. Schimbând oricare dintre acești parametri obții alt medicament.  Așadar, un ipotetic concurent folosește aceeași moleculă, dar îi setează un alt dozaj. Continuând cu exemplul nostru, un ipotetic concurent poate scoate medicamentul „Flu-PREVENT” la care „fiecare comprimat conține 10.8 mg paracetamol”, dar cu un preț dublu. Cum funcționează segmentarea? Respectiva companie începe „campania de marketing” la „medicii săi” pe care-i mituiește și mai generos pentru a prescrie „paracetamol 10.8 mg, o dată pe zi”. Și uite-așa avem o concurență falsă între două non-produse.

Dar nu e periculoasă diferența de dozaj? Asta ar fi prima întrebare a unui om onest care s-ar gândi că probabil e o noimă în diferența asta de dozaj. Aiurea! Există ceea ce se numește „diferență fiziologică de absorbție” care are o plajă situată undeva la 30%, adică una foarte largă. Ce înseamnă asta? Practic diferența dintre cele două dozaje NU EXISTĂ! Atât cel de 9.5 mg cât și cel de 10.8 mg sunt de fapt același lucru.

În fapt, nu dozajul e problema, ci altceva, anume reacțiile adverse. Continuând cazul nostru ipotetic, ar trebui să mergem la descrierea detaliată a paracetamolului de pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a constata că are o grămadă de reacții adverse. Într-adevăr, doza e infimă, dar tot constatăm că îți poate face praf ficatul sau, în cel mai rău caz, poți face chiar și șoc anafilactic. De aceea, pentru „prevenție”, te trezești că, pe lângă bălăria asta inutilă, medicul îţi se mai prescrie şi un hepatoprotector care-și scoate alți bani din buzunar. Cam asta-i schema. 

Majoritatea medicamentelor pe care unii medici recomandă să fie luate, au reacții adverse de toate tipurile. Aşa sunt medicamentele şi de aceea e recomandat ca, în caz de boală, să le iei strict „pentru a te face bine”, urmând ca apoi să-ţi tratezi eventualele reacţii adverse. E o ilustrare a proverbului „te faci frate cu dracul până treci puntea”. Marea problemă e că se ajunge la situaţii absolut aberante în care medicii îi pun pe pacienţi să ia anumite medicamente inutile zilnic. Astfel, de la o chestie banală(un puseu de tensiune, de exemplu), ajungi să ai 5-7 produse recomandate deoarece, nu-i așa?, trebuie să ne ocupăm și de posibilele reacții adverse. Desigur, medicamentele care se ocupă de reacțiile adverse, la rândul lor, dau și ele reacții adverse. Astfel se poate face un cârnat de medicamente care ajunge la lună. Și uite-așa te întâlnești în câțiva ani cu oameni care arată precum o ruină deoarece de ei s-a ocupat temeinic sistemul de sănătate.  Atenție așadar la prescripții. Și aveți grijă că mai multe opinii nu înseamnă obligatoriu că veți merge în direcția bună. Așa cum veți înțelege ceva mai târziu, există o anumită segmentare a plăților suplimentare.

Pentru azi ne oprim aici deoarece mâine voi aloca ceva mai mult spațiu Schemei nr. 2 de fraudare, care e mult mai complexă decât aceasta.

Notă: Majoritatea informațiilor din această serie de articole se bazează pe informațiile unei persoane oneste care cunoaște foarte bine sistemul, dar care dorește să rămână în anonimat. Vă recomand să citiți cu atenție întreaga serie pentru a înțelege deplin mecanismele care stau la baza prăbușirii sistemului medical autohton si mondial.  

13 comentarii:

  1. "Cum e cam greu cu inventatul de noi molecule, industria intrată pe mâna agenților de marketing are nevoie non stop de noi inovații pentru a profita din plin de perioada de exclusivitate. Așa se fac noile revoluții perpetue, aproape la fel ca în cazul detergenților. Deci, cum te apuci să faci un nou medicament?...
    Ei bine, așa cum v-am mai spus, piața e una extrem de bine structurată. Dacă tu ai dat japca cu o șmecherie, eu nu vin peste tine cu aceeași șmecherie, ci îmi formez un alt „segment de piață”. Cum se face asta? Destul de simplu...
    De aceea, pentru „prevenție”, te trezești că, pe lângă bălăria asta inutilă, medicul îţi se mai prescrie şi un hepatoprotector care-și scoate alți bani din buzunar. Cam asta-i schema."

    Tocmai ai servit pe tava o oportunitate de investitie pentru cei ce au bani si sunt mai grei de cap neputand sa inteleaga mersul lucrurilor in economia moderna. Cumparati actiuni la companiile farmaceutice si la cele producatoare de cosmetice si detergenti. Produse intotdeauna "inovative", larg utilizate, care se consuma continuu, unele dintre ele la preturi chiar astronomice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credeti ca aia mai greu de cap si cu multi bsni au nevoie dr schema d-lui DD. Gasesc ei consultanti sau ii gasesc "consultantii" pe ei. Piata " business-ului romanesc" este creata de "consultanti" in proportie de peste 65%.

      Ștergere
  2. Mda,... multumim!. Cirnatul de ]molecule consumat de unii este de a dreptul ingrozitor. Mai ales cind te gindesti ca acest proces poate fi din timp evitat preventiv, prin bautul zilnic a unei cantitati corespunzatoare de apa informational curata, adica apa curata 1.5-2 litri, evident alaturi de alte obiceiuri bune alimentare si de viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Astfel se poate face un cârnat de medicamente care ajunge la lună. Și uite-așa te întâlnești în câțiva ani cu oameni care arată precum o ruină deoarece de ei s-a ocupat temeinic sistemul de sănătate."

    De aceea este foarte importanta informatia si educatia personala, adoptarea unui stil de viata sanatos si preventia. Majoritatea oamenilor ajung la un control medical cand deja sunt ruinati din punct de vedere al sanatatii personale. In mod evident ca cei ce isi fac analize si controale medicale periodice sunt niste fricosi si niste prosti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru aceasta incursiune in domeniul sanatatii financiare,dar trebuie sa amintim ca omul nuare numai uncorp fizic.La ora actuala ,datorita reclamelor si televiziunii omul a devenit de profesie pacient .Orce organism viu este facut ca sa-si rezolve singur problemele .Omul primeste discernamantul si liberul arbitru.Din varii motive el renunta la ele .In multe situatii se poate ajuta singur.Am sa dau un exemplu:Daca exista dureri in organism, acestea se pot atenua pana la disparitie prin asezarea palmelor suprapuse pe zona centrala a pieptului {poate fi si cu degetele intrepatrunse},sau puse pe genunchi.Armonizarea corpului in etapa urmatoare se poate face spunand de mai multe ori INCER pana se
      observa o schimare in bine.Recomand sa se citesca lucrarea Viata si IInvataturile Maestrilor din Extremul Orient de Baird T. Spalding.In scrierile crestine se spune despre cel care judeca numai cu burta cade sub nivelul necuvantatorelor.Va doresc numai bine!

      Ștergere
  4. O chestie si mai simpla, testata de mine. Iei un medicament de la un lant de farmacii care au card. Ai card, te costa cam cat la o farmacie din categoria celor fara card. N-ai card, platesti dublu. Uitati-va la preturile afisate cu si fara card. E valabil la majoritatea medicamentelor

    RăspundețiȘtergere
  5. Unchiul meu Damian era în stare bună de sănătate până când soția lui, mătușa mea Doroteea, la cererea fiicei sale, verișoara mea Tota, i-a zis:
    - Damian, împlinești 65 de ani, e timpul sa-ti faci un control medical.
    - Dar de ce? Mă simt foarte bine!
    - Pentru că prevenirea trebuie să fie făcută acum, când încă ești înputere, i-a replicat mătușa mea.
    Asa că, unchiul Damian s-a dus să-l vadă un medic.
    Medicul, de bună seamă, l-a trimis să-și facă toate examinările și analizele.
    Două săptămâni mai târziu, doctorul i-a spus că e destul de bine, dar are în atenție unele rezultate care trebuie să fie îmbunătățite.
    Apoi i-a scris o rețetă:
    Atorvastatina comprimate, pentru colesterol, Losartan, de inima si hipertensiune,
    Metformin, pentru a preveni diabetul zaharat, Polivitamine, pentru a crește imunitatea,
    Norvastatina, pentru tensiune arteriala, Desloratadina, pentru alergie.
    Cum medicamentele erau numeroase trebuia protejat stomacul și i-a dat Omeprazol și Diuretic pentru edem.
    Unchiul Damian s-a dus la farmacie și a plătit pentru medicamente o bună parte din pensie.
    Totodata, nemaiaducându-și aminte dacă pilulele verzi de alergie trebuie luate înainte sau după cele pentru stomac, iar cele galbene pentru inimă în timpul sau după ce a terminat masa, s-a dus iar la doctor.
    I s-a făcut așadar o mică descriere privind modul cum să fie luate doctoriile.
    Se simțea un pic tensionat și cumva deprimat, așa că i s-a mai dat să ia Alprazolol Succedal pentru dormit.
    Unchiul meu, în loc sa se simtă mai bine, se simțea tot mai rău.
    Ținea toate medicamentele într-un dulap din bucătărie și n-a mai putut ieși din casă deoarece nu trecea nici măcar o clipă din zi fără ca să nu ia câte o pilulă.
    Un necaz veni apoi peste unchiul Damian, câteva zile mai târziu, când a făcut gripă, iar mătușa mea i-a făcut patul ca de obicei dar, de aceasta dată, în afară de a-i da ceai cu miere, a chemat și doctorul.
    Acesta i-a spus că nu-i nici o problemă, dar i-a prescris Tapsin, Sanigrip ziua și noaptea, cu efedrină, pentru tahicardie Atenolol și a adăugat un antibiotic, Amoxiciclină de 1 gram la fiecare 12 ore, timp de 10 zile.
    Pentru o ciupercă și herpes i-a dat Fluconol cu Zovirax.
    Colac peste pupăză unchiul Damian s-a apucat să citească prospectele tuturor medicamentelor pe care le lua și a aflat care sunt contraindicațiile atenționările, punerile în gardă, precauțiile, efectele secundare și interacțiunile medicale.
    Ceea ce citea era îngrozitor!
    Nu numai că puteai să-ți dai duhul, dar puteai sa faci aritmie ventriculară, sângerări anormale, puseuri de greață, hipertensiune, insuficiență renală, paralizie, crampe, modificări psihice și o mulțime de alte lucruri oribile.
    Speriat de moarte, a chemat doctorul care l-a văzut și i-a spus să nu-și facă griji.
    - Liniștește-te, Dom' Damian, nu te agita, i-a spus doctorul, în timp ce i-a scris o nouă rețetă cu Rivotril cu un antidepresiv, Sertralina 100 mg. Și cum îl dureau încheieturile i-a dat Diclofenac.
    Ca urmare, de fiecare dată unchiul meu, apelând la farmacie, umbla și la pensie.
    Se simțea din ce in ce mai rău, motiv pentru care doctorul îi administra noi medicamente ingenioase.
    A venit și vremea când sărmanului meu unchi Damian nu-i mai rămânea nici un moment din zi în care să nu ia pastile și nu mai avea pic de somn în ciuda capsulelor pentru insomnie care i-au fost prescrise.
    A ajuns atât de rău că într-o zi, dând curs celor cuprinse în prospectele medicamentelor, muri.
    La înmormântare au fost toți dar cel care a plâns cel mai tare a fost farmacistul.
    Chiar și astăzi, mătușa mea spune că, din fericire, l-a trimis la timp la medic, pentru că dacă nu-l trimitea în mod sigur ar fi murit mai devreme.
    Probabil, dacă unchiul Damian nu ar fi luat nimic și ar fi mâncat de toate, cu masura si la nevoie "antibiotic" de pruna cu slană, ceapa sau usturoi "stinsă" cu un pahar de vin roșu și ar fi mers pe jos șase mii de pași pe zi ar fi fost încă în viață și ar fi petrecut de minune.
    Transmiteți acest mesaj tuturor prietenilor, ca să nu patesca precum unchiul Damian.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect de acord cu d-voastră...cea mai buna vacă de muls e hipertensiunea..apoi colesterolul.

      Ștergere
  6. Sa traiasca Securitatea romana, la mai mare Inteligentilor, in ritmul asta in cativa ani la revedere Romania ... Misiune indeplinita a vanzatorilor de tara, sclavetii Washington DC si Bruxelles. Lingeti mai departe la Soros sriule poate va avanseaza pe toti pe afet de tun

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt farmacist.
    Aveți dreptate, dar mai e o chestie.
    Marile lanțuri de medicamente de la noi ****,****,****,**** au fabrici de medicamente și produc suplimente cu msrja profit URIAȘĂ, mult inferioare, pe care ne obliga sa le vindem .
    SUNTEM monitorizați la vânzare prin procente, cutii vândute pe ora.
    Produsele lor: ****,****, ****, **** ,șamd.
    În farmacie va vor recomanda din inima aceste suplimente !
    Rezistați și nu cumpărați.
    Bieții farmaciști sunt obligați sa le promoveze.
    DC veți cumpăra veți pierde banii și mai ales sanatatea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În tot acest serial încerc să dezvălui mecanismele, nu să mă iau la harţă cu firma X,Y,Z. De aceea vă rog să vă limitaţi la a exprima mecanismul, nu numele firmei/firmelor.

      Ștergere
    2. Sunteți farmacist? Mi se pare că mai degrabă sunteți un om fără coloană vertebrală care vă meritați soarta. Cum adică ”pe care ne obliga sa le vindem” ?! Cum adică sunteți monitorizat? Sunteți vreun vanzător? Fătuca care vinde cosmeticale?
      Nu aveți demnitate profesională? Angajatorului îi este strict interzis să facă asta. Aveți o profesiune, respectați-vă profesinea dacă nu aveți respect pentru dumneavoastră însăvă. Anul viitor aveți alegeri la colegiu. De ce nu candidați? Organizați-vă strângeți o masă critică și candidați pe o platformă de renunțare la criteriu demografic.

      Ștergere
  8. Mai exista un mecanism. Cind expirarea perioadei de valorificare exclusiva (patentul) se apropie, firma dezvolta o molecula care este modificata suficient ca sa treacă drept medicament nou si il valorifica bineînțeles cu marketingul de rigoare la un preț mai mare decit molecula inițială.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)