joi, 8 iunie 2023

Titanic


Banca Centrală a Canadei a mărit în mod surprinzător rata dobânzii de intervenţie. Ulterior, Banca Australiei a făcut acelaşi lucru. Astfel s-au spulberat speranţele unei „puneri a capacului” pe majorarea dobânzilor. Dată fiind situaţia critică a pieţei creditului din Canada, contextul ne arată că măsura majorării era nu necesară, ci, mai degrabă, stringentă. 

Avem în faţă o situaţie explozivă. Piaţa mondială a datoriilor este umflată până peste limitele posibile, iar retorica deja nu mai poate face nimic. Mişcările disperate precum cea din Canada vor începe să se multiplice. Ştiu, am tot repetat-o. Mi s-ar putea spune că aşa zic mereu, dar de întâmplat nu se întâmplă nimic. De fapt se întâmplă! Căutaţi să vă amintiţi despre ce sume vorbeaţi în 2008 şi despre ce sume vorbiţi acum. 

Realitatea e ceva mai dură când studiezi cifrele seci: datoriile deja scapă de sub control. OK, în SUA s-au pus de acord asupra plafonului, dar asta e precum a încerca să acoperi un baraj spart cu lopăţica. Dacă veţi analiza datele istorice, veţi vedea că, începînd din 1960, datoria americană are tendinţa de a se dubla la fiecare opt ani. Iată:
  • 1970 -     389 158
  • 1978 -     789 207
  • 1986 -  2 214 000(dublarea s-a produs în 1984!)
  • 1994 -  4 800 000
  • 2002 -  6 405 000
  • 2010 -13 201 000
  • 2018 -21 974 000(dublarea a venit în 2020)
La momentul actual suntem la 31 458 000 $(cifrele sunt exprimate în milioane $), iar în 2025 vom depăşi 40 trilioane. Maşinăria deja lucrează cu cifre prea mari, iar FED-ul va scăpa tot procesul de sub control.

Păcatul nostru e dat de faptul că ne uităm doar a SUA deoarece e farul călăuzitor. Mulţi se gândesc că poate o fi o salvare în Europa, adică fugi de pe dolar şi intri pe Euro. Fals! De fapt e prosteşte de naiv! Europa stă mult mai prost ca SUA, dezechilibrele sunt infinit mai mari, iar birocraţii Comisiei Europene se gândesc să salveze corabia în derivă a uniunii prin „şi mai multă Europă”, adică printr-o federalizare rapidă. Doar că o asemenea unificare e similară unei alăturări de vapoare obosite cu bărci care iau apă pentru a scăpa de un uragan. 

Cu toate că am dat ca orizont anul 2025, tind să cred că la momentul actual sunt destul de bine îndeplinite condiţiile începerii unei perioade dezastruoase. O vom vedea iniţial la nivel corporativ unde veţi vedea căderi spectaculoase, după care, în mod clasic, contagiunea va cuprinde băncile. 

În final vă mai dau o informaţie care rezultă din studierea unui raport FDIC de la sfârşitul anului trecut: niciuna dintre băncile americane care au picat până acum nu se aflau sub radarul FDIC ca bănci problematice. Înţelegeţi despre ce vorbim. Şi, ca să nu închei lăsându-vă cu ochii în soare, vă mai dau o ştire despre care vom vorbi pe larg într-un articol ulterior: CITI şi JPMorgan încep să sufere de sindromul Silicon Valley Bank, în sensul în care utilizează din ce în ce mai des straategii contabile de ascundere a problemelor.   

15 comentarii:

  1. Europa de Est este de cel puţin două ori mai săracă decât ar fi fost dacă nu ar fi aderat la UE.

    Acest lucru atinge brutal cel mai mare succes al globalismului și neoliberalismului – crearea celei mai mari economii unificate din lume - formată din 28 de țări separate, dintre care unele au o monedă comună.

    „Europa de Est este marele ratat de la începutul secolului 21. În prezent, acesta plăteşte 300-400 miliarde USD în fiecare an Occidentului şi în principal Germaniei”, a explicat Steinitz.

    Potrivit studiului - care pe lângă premiu, se știe că a prezis prăbușirea balonului dotcom, precum și criza din 2008 - deci potrivit lui, Europa de Est este într-o „prindere dominion”, tipică cunoscută încă din Imperiul Roman.

    Acesta este modelul pentru o țară de colonizat: prin mituirea elitei sale. RomAnii nu au cucerit doar legiuni. Multe alte pământuri s-au unit în pace. Ei merg, mituiesc șefii locali și acei șefi devin guvernatori ai provinciilor romAne.

    „Imperiul este în spatele tău, și odată cu el, poți colecta mult mai multe taxe decât înainte. Ei bine. este o alianță a elitei cu imperiul pentru a mulge subiecții. Sistemul funcționează de secole. A fost aplicată și din Anglia în India, de exemplu - acolo maharaji proclamat în numele reginei. Și apoi i-au supt pe oamenii obișnuiți împreună”, a explicat Steinitz.

    „UE este doar asta acum. Occidentul - dar mai ales Germania - mituiește elita locală prin fonduri euro. Elita aduce statul în UE, transformând aderarea într-o religie absolută, inclusiv represiunea împotriva oricui i se opune.

    Ieșirea se transformă în erezie. Și țara importată este aspirată prin alte mecanisme - cumpărarea monopolurilor locale, lanțuri comerciale, realizarea unor contracte nefavorabile pe termen lung care nu pot fi schimbate cu schimbarea puterii etc.” – explică Stenitz.
    O analiză CIA, spunea că Europa de Est este absorbită brutal în timp ce aplaudă, „recunoscătoare” pentru fondurile europene.

    Omul de știință confirmă acum această informație. Eurofundurile și serviciile UE bine plătite pentru o mână de oficiali sunt „mita” plătită elitei. În schimb, piața țării în cauză preia controlul și este mulsă în favoarea corporațiilor occidentale.

    Acest lucru se întâmplă prin electricitate, apă, încălzire, prin monopolul bunurilor occidentale impus lanțurilor comerciale, prin bugete locale mult mai mari și inaccesibile, pentru publicitate, marketing, buy-out-uri media etc. Raportul dintre fonduri și piețele epuizate este mai mic decât 1:10.

    „Dacă Europa de Est ar părăsi UE şi ar opri această subvenție masivă pe care o plăteşte Occidentului, ar putea fi de două ori mai bogată. Minim.

    Acest lucru ar relaxa societatea și ar reduce considerabil presiunea asupra emigrării, ceea ce este un alt mod de a o suge. Prin salarii mai mari, Occidentul recrutează cei mai buni specialiști din est, lărgind astfel restanțele” - a concluzionat laureatul Nobel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă România, sau oricare altă țară, ar părăsi UE, represaliile ar fi cumplite. Priviți ce fac cu ungurii, priviți cum ne joacă cu Schengenul, priviți cum escaladează războiul ... Ei au deja controlul absolut și pot face orice. Scopul nu mai este demnitatea (aia am vândut-o de mult), ci este supraviețuirea.

      Ștergere
    2. Acesta este ADEVARUL gol-goluț

      Ștergere
    3. Și de ce i au dat ăstuia Nobelul?
      Pentru reinventarea apei calde?

      Ștergere
    4. foarte corect și bine formulat, puțină lume se prinde însă ...

      Ștergere
    5. "Steinitz" laureat Nobel?

      Din umilele mele cunostiinte, singurul apropiat ca nume, care a luat un Nobel pentru economie, e Stiglitz, dar NU el a prezis criza din 2008 ci Roubini si el, n-a luat vreun Nobel...

      Singurul Steinitz la care m-as putea gandi in context, ar fi Youval Steinitz dar el, nu stiu daca a prezis ceva si nici n-a luat vreun Nobel! Ok, a fost in perioada aia, ministru de finante in Israel si mai apoi candva, seful serviciilor lor de informatii dar nu-mi dau seama daca despre el e vorba mai sus.

      Ștergere
    6. Doar o confuzie. '' Finance Minister Yuval Steinitz met with Joseph Steiglitz, a Nobel Laureate in economics and professor of business management at Columbia University to discuss Israel's economy on Tuesday.'' (https://www.jpost.com/breaking-news/steinitz-discusses-israeli-economy-with-nobel-prize-winner). Greseala si aici. De fapt este vorba despre: Joseph Stiglitz (https://it.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stiglitz).

      Ștergere
    7. Corect a fost o traducere nefericita...de fapt la corectare...ai dreptate.Multumesc!

      Ștergere
    8. @Donisroi
      Cine e autorul pasajului de mai sus ? Mă interesează zi link-ul din care provin pasajele citate.
      Mulțumesc anticipat !

      Ștergere
    9. @Donisroi
      "Europa de Est este de cel puţin două ori mai săracă decât ar fi fost dacă nu ar fi aderat la UE."
      Poti avea dreptate sau nu in functie de cum definesti tu saracia

      Ștergere
  2. Care este acea lucrare despre care vorbești? Nu am reușit sa găsesc mare lucru despre "Steinitz" pe google. Poate ai greșit numele?

    RăspundețiȘtergere
  3. Colapsul total vine in februarie 2024.
    Au fost deja 4 furtuni care au maturat de pe piața trilioane, dar in loc să lase băncile să pice, le-au salvat ca sa păstreze aparențele.
    Deci atât limita comunismului cat si a capitalismului sunt APARENȚELE.
    in Ucraina la fel se luptă pentru Aparențe ce expiră într-o săptămână.
    La fel președintele României este de aparența, nu e președinte peste nimeni, decât câțiva fraieri din subordine care chiar pun botul ca ăla e sefu. Așa urla un fost sef
    Cârpă aia se sterg la fund toți CEO de la corporații și își râd in barbă la pahar cum ascultă președintele României de ei ca un cățel cuminte.

    Apoi știm toți ca banii aceeia care se vehiculează nu există in realitate.
    De fapt unde sunt aceste așa zise trilioane de trilioane?
    Pe hârtie.
    Totul e o mare schemă Ponzi sau Caritas.
    Valoarea banilor e total alta. Ea e dată de munca fiecăruia dintre noi și suntem trecuți in catastif cu o anumită valoare.
    Apoi aceste valori sunt scoase și tranzacționate la Bursă, adică munca muncitorilor.
    Și fiind doar niște simple înscrisuri acești bani, care cică ni da nouă, populimii i se dau hârtii de bancă (bancnote), niciodată aur. Ca cică aurul din bancnote e ăla tranzacționat.
    Înseamnă ca când ne da salarul noua ne dă niște simple înscrisuri care oricum nu afectează piața, ca banii aia nu există, deoarece ei se prefac ca îți da salarul in bancnote, dar valorile bacnotelor nu sunt la tine, ci le tranzacționează.
    Și e posibil ca valoarea muncii tale sa fie de 10-100 deori mai mare, dar tu prin salar ti se plătește 1-10% din valoarea muncii depuse.

    Cum era cu sclavii? Fiecare sclav trecea pe la scribalau dimineața si seara ca sa înscrie de ce valoare a muncit.
    Apoi luau acele înscrisuri după ce plăteau scalvii si le tranzacționau.
    Se crea o piață artificială bazată pe munca sclavilor.
    Toate datoriile au in spate munca de sclavi.
    Si acuma vin roboții care fac munca de sclav, doar ca ăia nu au salar, ci întreținere si curent electric.
    Si întreținerea si curentul electric la roboți nu e salar să le tranzacționeze pe piață.
    Si deci apariția roboților duce la colapsul finaciar bazat pe tranzacționarea valorilor de muncă ale scalvilor salariați.
    Așa ca sistemul se piate salva doar cu sclavi umani.
    Si ghici ce vor face?
    Vor aduce toți imigranții care mai pun botul in SUA si EU.
    Imigranții înseamnă că ei se pot ascunde cu tranzacțiile in spatele așa zișilor salariați emigranți.
    Și deși sistemul de prăbușește, nu e un colaps total decât când nu ar mai exista salariați.
    Așa ca următoarea decadă se va da lupta pe imigrație.
    Din România o luat tot așa i?
    Nu. Inca nu. Se va accelera si țara noastră și încă cateva din Est le vor umfla cu pompa.

    RăspundețiȘtergere
  4. https://en.unesco.org/inclusivepolicylab/analytics/move-debate-universal-basic-income-universal-basic-services



    Un articol interesant care critică UBI, venitul universal și propune UBS, servicii universale cum ar fi asistență medicală gratuită, educație gratuită, transport public gratuit, și dacă astfel de UBS se pot extinde in toate domeniile de îngrijire a copiilor, gaz gratis, apa gratis, curent electric gratis etc...
    In acest fel ar fi justificată folosirea unui UBI, venit universal. Fără astfel de servicii gratis UBI se va cheltui banii pe consum.
    Ideea mi se pare interesantă bună și cam imposibil momentan de aplicat6, e doar teorie

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)