duminică, 25 iunie 2023

Ce trebuie să înţelegem de la „Criza Wagner”?


Cum ieri am avut program de îmbăiere la soare, m-am uitat abia azi noapte la modul în care a reacţionat lumea la criza provocată de armata privată Wagner. Iar asta, fără doar şi poate, demonstrează că Occidentul e plin ochi de idioţi inutili. Dacă ar fi vorba doar de prostovanii de serviciu gen Borcan, Mândruţă sau Radu Tudor, treburile n-ar fi fost atât de flagrante, dar am auzit enormităţi din partea unora care au pretenţii de consultanţi sau de „oameni cu influenţă”. Ridicarea steagului Wagner la Tel Aviv - e drept într-o manieră neoficială - arată cât de mare e incompetenţa într-o ţară care în scurt timp se va confrunta cu grave provocări de natură existenţială. 

Sunt unii care au legat „eroarea contabilă” a armatei americane - în valoare de „doar” 6.2 mld. $!!! - de atacul Wagner. Chestiune absolut aberantă întrucât ăia sunt bani de furat, nu de plătit altcuiva! Moraliştii Occidentului s-au grăbit în schimb să modifice titulatura de „terorişti Wagner” în „luptătorii pentru libertate Wagner”. Brusc, pentru toţi mâncătorii de rahat ai Occidentului, Prigojin s-a metamorfozat din diavol în înger. Mai aveau puţin şi-i dădeau Premiul Nobel pentru Pace. Repet: asta arată prostia îngrămădită atât de caracteristică Occidentului. Să ştiţi că de la prostie la dezastru trecerea e lină şi naturală, exact cum o veţi vedea în scurt timp. 

De fapt, pentru proştii Occidentului, răzmeriţa Wagner ar fi trebuit să fie un motiv de profundă îngrijorare. De ce? Pentru că acolo este strigătul unei importante părţi a Rusiei care vrea un mai mare radicalism decât livrează puterea de la Kremlin. Prigojin - ca şi Kadîrov, de altfel - acuză faptul că se stagnează prea mult şi nu se şterge cu buldozerul întreaga Ucraină. Dacă, printr-o minune, Prigojin ar fi ajuns să conducă Rusia, în mai puţin de trei zile tranşa întreaga poveste ucraineană, iar în a patra zi trimitea tractoarele să are peste marile oraşe făcute una cu pământul. 

Societatea rusă e ajunsă la exasperare deoarece nu înţelege de ce anume armata temporizează atât în Ucraina. V-am spus încă de la alegeri că cei din conducerea Rusiei îl preferă pe Biden şi pe democraţii săi deoarece sunt cei mai capabili să bage America în rahat. Iar Rusiei nu-i pasă de Ucraina nici cât negru sub unghie. Targetul lui Putin este căderea Americii şi a Occidentului ca răzbunare pentru încălcarea tratatelor semnate cu Gorbaciov. 

Pentru rusul de rând acestea sunt chestiuni abstracte. Mai mult, ca şi occidentalul de rând, rusul are atenţia direcţionată spre conflictul din Ucraina. Şi acolo vede o armată rusă ocupând poziţii pasive, fără mişcări decisive, doar tocând tehnică militară occidentală şi soldaţi ucraineni. Ceea ce occidentalii traduc ca „incapacitate şi slăbiciune a armatei ruseşti”, ruşii traduc ca „lipsă de determinare a conducerii superioare a armatei”. De aceea în momentul în care apare un Prigojin care propune să radă Ucraina de pe faţa pământului, rusul devine inspirat şi-l întâmpină cu flori. Toate acestea au funcţionat în prima fază, mai precis până la comunicatul lui Putin. Imediat după aceea, ruşii i-au întors spatele lui Prigojin, aliniindu-se asemeni tuturor pârghiilor statului, în spatele ţarului. 

Ruşii au conştiinţa istoriei care are prostul obicei de a rima. De aceea nu sunt dispuşi unui nou experiment al „Revoluţiei din Octombrie”, consecinţă directă a trădării ţarului de către popor. Ştiu bine ce-a urmat şi de aceea conştiinţa colectivă se încolonează instinctual în spatele ţarului. Chestia asta e de neînţeles în Occident. Acolo se preferă promovarea la vârf a unor figuri bovine, perfect interschimbabile şi fără nicio miză reală. La ruşi e diferit: conducătorul are statut de ţar, om providenţial căruia i se încredinţează puterea deplină. Puterea însă, chiar dacă e discreţionară, vine la pachet cu obligaţia ţarului de a face absolut tot ce e posibil pentru ca ţara să o ducă mai bine. Gradul de acceptabilitate al lui Putin e atât de mare pentru că ruşii ştiu de unde s-a pornit şi văd bine ce paşi uriaşi s-au făcut. 

Provocarea Occidentului din Ucraina e văzută atât de ruşi, cât şi de conducerea superioară a statului, ca o ameninţare existenţială. Într-adevăr, e o viziune comună, doar că aceasta se desparte când vine vorba de rezolvare. Rusul vrea o rezolvare rapidă, în timp ce conducerea vede în criză oportunitatea de a elimina duşmanul existenţial, anume SUA-NATO-UE. Aceste chestiuni nu pot fi rostite public. De aceea tărăgănarea războiului din Ucraina e ocazia nemaiîntâlnită până acum de a dezarma occidentul. 

Cu o zi înainte de rebeliunea Wagner, bombardamentele ruseşti au reuşit să distrugă nu mai puţin de 12 depozite esenţiale cu armament, muniţie şi carburanţi. Depozitul de la Hmelnîţkîi a fost bombardat a doua oară, cu rezultate aproape la fel de spectaculoase ca şi prima dată. Pur şi simplu, s-au tăiat toate culoarele, astfel încât Ucraina trebuie, din nou, reaprovizionată cu arme şi muniţii. O lipitoare mai mare pentru tehnica occidentală nici că se putea întâlni! De asemenea, împingerea dementă a soldaţilor în atacuri în câmp deschis face o groază de victime. Faptul că Ucraina a decretat mobilizare generală spune multe despre starea frontului.  Doar că, repet, strategia Kremlinului nu poate fi clamată în gura mare. Occidentalii sunt lăsaţi să se fiarbă precum broasca din tâlcurile te training ale corporatiştilor. Şi de aceea se cască un hău între viziunea conducerii şi cea a poporului. Hău pe care a vrut să-l umple Prigojin. Doar că n-a mers din motivele expuse. 

Aşadar, lecţia esenţială pe care trebuie s-o înţeleagă Occidentul este că, din punctul său de vedere, Putin e cel mai mic rău posibil. Orice ar veni după Putin va juca poker cu un deget pe butonul nuclear. Buton care nu va avea niciun stres să-l folosească. Oricum, din august, acul busolei se va schimba iremediabil. Putin va avea deja cel puţin două rachete Şarmat pe poziţie, iar BRICS+ va anunţa propria monedă. E un fel de şah mat pe care nulităţile occidentale îl vor contracara propagandistic: „nu e chiar şah mat, e mai spre mătuleţ” - vor rosti în cor mâncătorii de rahat ai propagandei. 

27 de comentarii:

  1. Achiesez la ideea prabusirii apusului , eu consider ce se intampla o revolutie din 89 pe invers - revansa estului . Referitor la acesta lovitura de stat de opereta a lui Prigo, banuiesc ca se pregatea ceva real si silovikii le-au luat-o inainte pt. dezamorsare si ridiculizarea insasi ideii de lovitura de stat. Poftim de mai incearca ceva.
    P.S. Apropo de Tel Aviv, interesanta sustinerea lui Prigojin de catre Hodorkovski. iar pe plaiurile noastre activitatea la tvuri de ieri a tov. Adrian Sarbu, Petre Roman eiusdem farinae ,care sustineau noua revolutie wagneriana diin iunie si razboiul civil din Rusia asa cum titrau unele tembeliziuni de pe la noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mintea limpede care vede adevărul acolo unde aproape nimeni nu-l percepe. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer să fiu, mă îndoiesc. Într-adevăr, interesul strategic al Rusiei ar fi slăbirea Occidentului pe termen lung, dar în acest moment Occidentul a intrat pe un drum fără întoarcere al cheltuielilor idioate. Așa că șarada nu mai are sens să fie continuată, că dacă mâine Rusia ocupă toată Ucraina, oricum Occidentul nu mai poate renunța bătând din palme la contracte și angajamente de zeci și sute de milioane de euro, zicând că de-acum nu mai e nevoie decât de câteva zeci de milioane de euro cu care să finanțeze un guvern ucrainean în exil și niscaiva propagandă. Mai degrabă cred că Putin va folosi criza asta ca să atragă de partea durilor și segmentele cele mai reticente ale societății ruse, și că asupra Ucrainei se va abate foarte curând iadul, dar în scurt timp Ucraina va fi pacificată și salvată de clovnul care o distruge acum.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sah mat este dat la pulime ...restul este un plan bine organizat condus de catre USA,CHINA si RUSIA ( mana in mana )...Obiectivul este catigarea puterii totale ...visul de aur al luminatilor ...dar tare ma tem ca de data asta o sa o ia in freza...In acest carusel s-au bagat trilioane de dolari...au fost cumparati si portarii de la brutarii si de la scoli...hartii care oricum nu valoreaza peste cateva zile/luni / ani nici cat un kilogram de cartofi...Concluzia mea este una : oamenii nu au invatat nimic din istorie care se repeta la nesfarsit...!

    RăspundețiȘtergere
  5. In cel de-al doilea razboi mondial toata tehnica militara a fost data de americani rusilor care au luptat impotriva nemtilor si aliatilor sai...Stiti cand a fost ultima plata facuta americanilor pentru aceasta tehnica ( si nu numai ,deoarece a fost vorba de orice ,inclusiv chiloti si izmene...etc)...In anul de gratie 2006 !.Rusul a murit in cel de al doilea razboi mondial ...in numar mare ...rusul a muncit pana in anul de gratie 2006 sa plateasca ,, hangaralele ,, facute de Stalin ...alt kazar care a condus Rusia in momentele ei critice...Totul este vorba de bani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Confunzi cu Anglia, stimabile...URSS a pus punct datoriei de război în 1949, în stilul sovietic: banii? Care bani?

      Ștergere
    2. O generatie lupta...alta generatie munceste sa plateasca datoriile razboiului iar alta generatie huzureste...si ciclul se reia in rasetele smecherilor !

      Ștergere
    3. Nu comfund deloc...asta cu plata in 1949 este una din minciunile care s-au rostogolit demult...este falsa ...s-au desecretizat unele documente din USA si arata excat ce spun eu...nu am chef sa caut sa -ti arat...

      Ștergere
  6. Putin "Țarul " merită apreciat pentru ceea ce este ... demn, riguros, patriot, încrezător, credincios-creștin, moral, inteligent, chiar înțelept uneori, sperăm victorios.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte buna analiza, dle. Dan.
    Serviciile secrete straine trebuie sa citeasca zilnic pagina dvs., ar mai invata ceva.
    Duminica binecuvantata sa va daruiasca Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  8. BRICS+ e bun. Era nevoie de concurenta. Va fi mai bine pentru toti. Poate incep si occidentalii imigratie selectiva, nu lasati toti nebunii.
    Consumul de hidrocarburi atinge platoul maxim si incet va scadea. Demografia slaba, cu atentie pe China. Va fi frumos de observat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa cred si eu. Asta daca nu cumva escaladeaza razboiul.

      Ștergere
  9. Steagul la Tel Aviv a fost ..de catre mitingistii pro usa NU DE STATUL ISRAELIAN....si-au facut si tricouri ..pina s-a le primeasca s-a schimbat schimbarea...au ramas cu sute de tricouri ..fara continuitate prostii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitări pentru viziune și articol, domnule Diaconu! Total de acord cu Dvs. Ați rămas atât de puțini departe de cenzură încât mă cutremur la gândul că urmează să se „producă” lucruri foarte, foarte rele. Ziare online în care mai puteai comenta civilizat o situație spunând cu sinceritate adevărul personal dar care se potrivește ca o mănușă cu situația, aproape că nu mai sunt.

    RăspundețiȘtergere
  11. O analiză de nota 10. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  12. Excelent articolul!
    Cu observația că așa-zisa revoluție a lui Prigojin a fost o mica piesa de teatru regizata de la Kremlin.
    Sunt câteva idei perfect logice care susțin această teorie:
    1. Cum era posibil să treacă granița nestingheriți in Rusia dinspre Ucraina 25.000 de soldați înarmați?
    2. Cum era posibil că acești mercenari sa ocupe un oraș strategic, un aerodrom și o bază militară fara că armata rusă sa riposteze?
    3. Cum era posibil sa li se permită să pleacă încolonați spre Moscova, când cu 2-3 rachete trase de la distanță ar fi putut fi decimați? E evident că se mișcau relativ încet și se putea trage și salva de artilerie spre ei.
    4. Cum de nu a fost executat Prigojin de FSB? Se știe că Putin e neiertător cu trădătorii....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toată sceneta cu Wagner care mărșăluiește spre Kremlin a avut drept miză mutarea la două ore distanță de Kiev a armatei lui Progojin precum și a cecenilor "care s-au dus după ei să -i oprească". Cele două armate ultraprofesioniste se află acum la bieloruși și se pregătesc de atacarea Kievului. Campania este aproape de final iar rușii nu pot accepta ideea că primul oraș rusesc istoric din istorie să rămână la inamic.

      Ștergere
  13. Bolșoi teatr, bolșoi maskirovka,
    pentru ca armata nato-ukrainiano-nazistă să prindă curaj și să treacă la atac, pentru a pune în mișcare mașina de tocat carne.
    Rușii au construit linii defensive foarte puternice și înainte de a trece ei la ofensivă, planul este de a decima armata compozită ukro ... . Ori aceștia din urmă după pierderile catastrofale din primele 10 zile ale ofensivei lor, s-au oprit, ceea ce încă nu convine rușilor care-i așteaptă f bine pregătiți.
    Este ceea ce se numește războiul de atracție, sau astricție.
    Căci conform tuturor strategilor militari serioși, mai ales Clausswitz, arta războiului constă în a face în așa fel încât să fii în apărare și nu în poziția f vulnerabilă de atacant.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vad ca domnul Lucian Sarbu n-a publicat si aici intersantele sale remarci si imi permit sa trimit eu linkul cu tot repectul si pretuirea pt, domnia sa.
    https://mucenicul.wordpress.com/2023/06/25/slava-iar-le-a-tras-o-putin-a-facut-rocada-mare/

    RăspundețiȘtergere
  15. Oricat de subtila ar fi problema , populatia nu mai rabda mult acest circ ! Ce este in mintea catorva nu va mai putea tine in frau furia maselor ! Undeva , candva se va produce scanteia ! Orgoliul si viclesugul duce la un deznodamant stiut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Populatia ptr dolce far niente al lor, canapeaua si netflics va face fix ce li se cere, evacuari, certificate digi, foame, perforatii,etc. Cei ce au potentialul sa nu rabde, fii sigur ca sunt mobilizati sau pe cale de a fi incolonati pin la ultimul neRabdator...
      Amza

      Ștergere
  16. Este Prigojin pt.Putin ce a fost la început Șoșoacă pt.AUR,adică copilul neascultător și grăbit în bine al grupului,sau totul e un bluf de operetă,că tot e la modă termenul,făcut pt.a crește ambii în ochii rusului de rînd?

    RăspundețiȘtergere
  17. In ceea ce priveste viitorul Romaniei, privitor la lunile septembrie -octombrie 2023, avem urmatoarele mesaje publice, asemanatoare: deputatul Mihai Lasca. min 4,20 pe link https://www.facebook.com/DeputatMihaiLasca/videos/1619912718521244/ si analistul Alexander Mercouris – consultant geopolitic la The Duran- Londra , min 15,40-18,40 pe link https://odysee.com/@theduran:e/decision-making-centers-will-be:f
    In fata la ce ne avertizeaza specialistii ca ni se pregateste, ce este de facut pentru a pastra pacea Romaniei?

    RăspundețiȘtergere
  18. "Un clic înseamnă mai mult decât un cuvânt." - Adaptare a proverbului clasic "Un cuvânt înseamnă mai mult decât o mie de cuvinte", reflectând puterea și influența comunicării digitale în era tehnologiei.

    "Nu deștepta calul degeaba în era mașinilor." - Adaptare a proverbului "Nu deștepta calul degeaba", semnalând nevoia de a acționa rapid și eficient într-o lume în care tehnologia a devenit o parte indispensabilă din viața noastră.

    "Nu pune toate datele în același cloud." - Adaptare a proverbului "Nu pune toate ouăle în același coș", avertizând despre importanța securității și protecției datelor în era digitală.

    "Timpul este bani și baterie." - Adaptare a proverbului "Timpul este bani", evidențiind importanța atât a gestionării eficiente a timpului, cât și a resurselor tehnologice necesare pentru a fi conectați și productivi.

    "Nu tot ce strălucește este în format digital." - Adaptare a proverbului "Nu tot ce strălucește este aur", atrăgând atenția asupra faptului că aspectul exterior nu este întotdeauna indicatorul valorii într-o lume dominată de tehnologie și mediul virtual.

    RăspundețiȘtergere
  19. Steagul a fost ridicat, numai ca pe data de 12 iunie!!! https://www.i24news.tv/en/news/israel/society/1686591959-israel-flag-of-russian-mercenary-wagner-group-raised-in-tel-aviv

    RăspundețiȘtergere
  20. „Targetul lui Putin este căderea Americii şi a Occidentului ca răzbunare pentru încălcarea tratatelor semnate cu Gorbaciov.”

    Ai putea să ne spui care au fost aceste tratate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnu' Anonim 26 iunie 2023, ora 09,32 Nu știu ce scrie în tratate că nu le-am citit, nu le-am scris și nu sunt domnul Dan Diaconu. Ceea ce vă pot spune este că pe lângă ceea ce se întâmplă cu ființa umană la modul general o cădere generalizată, este că ar trebui să priviți la criza rachetelor din Cuba din 1962 și să trageți singuri concluziile. Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face! Înțeleg cu statele baltice, dar Ucraina? Georgia? Ăsta v-a zis din 2008 de la București plus că prima vizită a fost la Moscova în 2004 după câștigarea alegerilor prezidențiale! Acum hai să o luăm invers și zău că de data aceasta mi-ar plăcea să-i zică cineva lui domnu' Werner, cine te crezi bă Werner? Acum te-ai dat cu ălălalt, după ce altul te-a instalat în funcție, era unul care abera că dă el cu arma nucleară în China. Bă dar nu v-ar fi rușine cu Domnul Dumnezeul Vostru? Umanitatea nu a evoluat cu Dumnezeu! Atunci hai bă să nu se mai vaccineze nimeni de nimic și să nu mai ia nici o pastilă cum aberează unii de printr-o țară nordică, îi zice Norvegia. io,

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)