vineri, 23 iunie 2023

Şocul BRICS+


Mai multe lucruri s-au înghesuit în ceea ce priveşte viitorul summit BRICS+. În primul rând, francezilor li s-a trântit uşa-n nas de la Moscova. „Occidentalii nu a ce să caute la summitul nostru” - a fost vocea categorică auzită dinspre Rusia. Şi aşa va rămâne. 

Însă, de departe, cel mai mare anunţ este cel al creării noii monede a BRICS+. Devine clar că noua monedă va intra în discuţie şi, la fel de clar este faptul că va fi o monedă legată de aur. Asta de fapt înseamnă sfârşitul dolarului ca monedă. Teoretic, pentru a menţine un curs stabil al dolarului, SUA trebuie să scoată aur la vânzare. Astfel, preţul aurului ar scădea, iar dolarul se va întări faţă de moneda BRICS+. Doar că SUA nu mai are aur. De fapt e ceea ce se va vedea limpede pe piaţă imediat după operaţionalizarea noii monede va fi o devalorizare continuă a dolarului. Probabil la început, Băncile Centrale ale Occidentului Colectiv vor scoate aur la vânzare pentru PR-ul privind „instabilitatea noii monede”. Însă chestia asta nu poate merge la infinit. 

Întrucât noua monedă va avea o valoare fixă, EUR şi USD vor fi monedele care vor flota, la preţuri extreme. De fapt, inclusiv persoanele fizice şi micii investitori vor dori să deţină noua monedă în defavoarea celei vechi din motive lesne de înţeles. Astfel oamenii vor prefera să cheltuiască EUR sau USD şi să economisească în moneda BRICS, adâncind şi mai mult deficitele zonelor aflate sub influenţa dolarului. Asta în timp ce-n partea cealaltă de lume dezvoltarea va accelera ca efect al unui flux coerent de bani cu valoare certă.

Nu-s un adept al aurului, cei care mă citesc ştiu bine asta, dar la dezastrul monetar creat de SUA numai o legare a monedei de o valoare mai poate rezolva ceva. De altfel pare că nici cei care se află în spatele iniţiativei nu văd acoperirea integrală în aur ca o soluţie viabilă. Ar fi cumva o întoarcere în timp. De aceea, cel mai probabil, va fi un coş de valori care va acoperi integral noua monedă. Pe lângă aur şi alte metale preţioase, vom avea pământuri rare şi, posibil, materii prime. Se va obţine astfel o flexibiliate mai mare, adaptată timpurilor pe care le trăim. De asemenea, coşul de valori va permite aportul fiecărei naţiuni cu ceva tangibil, ţinând de specificul ţării, la valoarea finală a noii unităţi monetare.

Partea şi mai interesantă este că noua monedă nu este influenţată deloc de fluxurile financiare ale dolarului deoarece există un excedent comercial net în favoarea BRICS, astfel încât noua construcţie monetară are vânt din pupă.

Mai multe detalii vom vedea, cu siguranţă, la momentul summit-ului. Până atunci nu ne rămâne decât să admirăm fisurarea şi dărâmarea celei mai mari minciuni a istoriei, anume Imperiul Hegemonic American.

7 comentarii:

  1. ,, Dacă ar fi să aleg între o monedă fiduciară și aur, îmi pare rău că trebuie să o spun, dar, cu tot respectul pe care-l am pentru acești distinși domni bancheri și politicieni, eu unui voi alege a doua variantă ,, G B Shaw
    I n g o l d w e t r u s t !

    RăspundețiȘtergere
  2. ,, Aurul și argintul ! sunt monede. Orice altceva este credit ,, Karl Marx
    Se mai spune de asemenea că Aurul este moneda regilor, argintul este moneda poporului, iar acest orice altceva, adică CREDITUL este moneda sclavilor !
    Napoleon Bonaparte care știa și el el foarte bine cum stau lucrurile spunea pe bună dreptate că ,, Există două maniere în care poate fi cucerită o națiune, o țară. Prima e cu sabia, a doua, cu CREDITUL ,,
    Să contemplă la noi cel puțin, peisajul, după 30 de ani de bănci și de cămătărie ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Il ia Prigozin de prost pe Putin sau e manevra ruseasca?
    Ca rusii rup la ucrainieni. N-au luat aia inapoi nici macar un sat si au pierdut vreo suta de mii de soldati.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vom plăti cele 5 miliarde de dolari despăgubiri lui Frank Timiș, în plus vom accepta dreptul de exploatare asupra zăcămintelor de la Roșia Montana de către firma Gabriel Resources.Trebuie să ne ajutăm aliații strategici, n-așa ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mare parte din cele de mai sus le găsiţi în gesara: sistemul financiar, bazat pe o monedă acoperită cu aur, platină, palladiu, cupru, argint, etc. Construcţie (gesara) cu zeci de ani vechime.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aur?! Neah ! Aurul va ajunge la valoarea lui intrinsecă: zero.Metal pentru aplicații în microelectronică--dacă va mai fi o astfel de industrie, după Dansul Sarmatelor.The tape run out, zicea un stevejackson.Timpul nu mai are răbdare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce se va intampla cu investitiile la bursa din NY (in USD) in conditia devalorizarii dolarului? Ce-i de facut pentru a preintimpina scaderea valorii activelor?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)