duminică, 11 iunie 2023

Tancurile Leopard şi jocul schimbării


Când s-a anunţat cu surle şi trâmbiţe că se vor trimite tancuri Leopard în Ucraina, absolut toată propaganda, cot la cot cu oficialii, ne povesteau cât de minunate sunt tancurile nemţeşti şi cum vor schimba ele definitiv jocul în Ucraina. Tancurile acelea erau impenetrabile, făceau atât de multe încât responsabilii militari ucraineni păreau a avea ca singură problemă funcţionalitatea frânelor acestor tancuri astfel încât nu cumva ca, după ce ajung în Crimeea, să nu se mai poată opri şi să se rostogolească în mare.

Ce s-a văzut la trâmbiţata contraofensivă a fost un film demn de cele mai mari comedii. Tancurile nemţeşti au făcut exact aceeaşi figură ca şi vestitele lor tunuri autopropulsate: au arătat publicului că-s doar nişte hardughii inutile de care ruşii efectiv au făcut mişto pe câmpul de luptă.

Iniţial ruşii, probabil speriaţi de capacităţile prezentate, au scos la bătaie elicopterele KA-52, care au tras în Leoparduri. Nu mai trebuie să spun că rachetele ălea au intrat ca-n brânză. Asta i-a făcut pe ruşi să treacă la nivelul următor, încercând să utilizeze variante mai puţin costisitoare. Aşa a apărut documentarea modului de distrugere a tancurilor Leopard cu ... drone Lancet-3. Deja numărul de filme care arată cu lux de amănunte cum se transformă hardughia nemţească într-un morman de fier vechi doar prin utilizarea acestor drone. Să facem un calcul: s-a ajuns la performanţa ca o dronă de maxim 20 000$ să  distrugă un tanc de 60 milioane $(preţ echipament nou, dar cumpărat pt. ucraineni la 11 milioane bucata de pe piaţa second). Asta da performanţă!

Doar că ruşii nu s-au oprit aici deoarece în continuare au considerat că e destul de scump să folosească Lancet împotriva tancurilor. Mai puţin cunoscutele dronele FPV Upyr(vampir, în traducere) au avantajul că sunt deosebit de ieftine. Mult mai ieftine decât Lancet-urile. Ei bine, fac furori clipurile în care tancurile Leopard sunt distruse cu ajutorul acestor mici eroi ai câmpului de luptă.

Am omis ceva în toată prezentarea. Acestea sunt metode oarecum non standard de eliminare a tancurilor. Arma principală rusească, anume Kornet-M, n-a fost pomenită. De ce? Pentru că nu mai are sens. Kornet trece prin blindajul tancurilor Leopard mai uşor decât trece cuţitul prin unt. Iată motivul pentru care, în momentul în care Grecia a achiziţionat tancuri Leopard, Turcia a luat sisteme Kornet de la ruşi. Ideea e că ruşii nu mai folosesc Kornet împotriva tancurilor deoarece consideră că a plăti echivalentul a 26 000$ pentru un proiectil e mult prea scump şi nu merită. Iată cum arată optimizarea extremă!

De fapt, inutilitatea tancurilor nemţeşti trebuie să vă indice deja trendul. Războiul din Ucraina a simplificat lupta în favoarea ruşilor. În primul rând, revenirea pe frontul fizic, cu artileria clasică, ne arată limpede că un război nu se câştigă decât pe pământ, aspect care-i nemulţumeşte pe americani. Însă aspectul cel mai radical este optimizarea extremă demarată de armată şi de industria militară rusă. Cu echipamente ieftine şi eficiente, ruşii reuşesc să scoată din joc arme de miliarde de dolari strânse cu eforturi monumentale pentru Ucraina. Iar asta deja ne arată că industria militară americană e absolut depăşită. Aşa cum ruşii fac mişto de sistemele Patriot, tot la fel pot scufunda întreaga flotă de portavioane a SUA cu o mână de rachete hipersonice. Faţă de un portavion, costul unei rachete ruseşti e extrem de mic, insignifiant. 

Şi uite-aşa ajungem la imaginea reală a luptei contemporane, care se schimbă doar ca efect al războiului inutil început de Occident împotriva Rusiei. SUA devine pe zi ce tece puterea energofagă, care e nevoită să-şi mişte greoaiele portavioane - expresie a secolului trecut - pentru a desfăşura o luptă flash într-un colţ al lumii. Doar că ce război flash e ăla în care doar pentru a ajunge ai nevoie de câteva săptămâni? Timp în care te poţi trezi că o rachetă rebelă îţi scufundă hardughia şi e stop joc. 

Pare că strategiile de război se schimbă definitiv. Aşa cum tancurile Leopard se dovedesc nişte inutilităţi demne de alt secol, la fel întregul echipament militar al Occidentului păleşte în faţa noului val de arme ale rivalilor, arme care au câteva caracteristici devastatoare: sunt ieftine, eficiente şi provoacă prăpăd. Sunt arme pe care Occidentul nu e capabil să le fabrice deoarece corupţia de acolo nu e interesată de „mizilicuri”.

Din acest punct de vedere, ceea ce vedem în Ucraina e, mai degrabă, o imagine limpede a dezastrului occidental. În ciuda propagandei deşănţate, se observă deja o neputinţă teribilă a „Occidentului Colectiv” de a face faţă unei „armate rudimentare” pe care ei credeau că o vor sufoca. De fapt, le-a ieşit fix pe dos, iar mărirea mizei - pe care-o tot practică la modul prostesc - nu face altceva decât să adâncească groapa pe care şi-o sapă singuri.

20 de comentarii:

  1. Păi da corupția capitalistă e mai toxică și ruginește mai repede osatura economică de bază bazându-se pe marketingul făcut din randări mișto cool 😎

    RăspundețiȘtergere
  2. Și Ceaușescu producea ieftin. Capitalismul funcționează doar dacă există picturi și sculpturi scumpe.
    Tancurile alea sunt bijuterii, nu tancuri in sine.
    Dezvoltarea maximă in capitalism e ca fiecare se visează să devină vreun Brâncuși care să scoată pe bandă rulantă capodopere de artă ca tancurile ăstea extrem de scumpe.
    Pe când in comunismul real e cum să învingem sărăcia colectivă, nu cum să descoperim următorul lider la care să îi dăm Like.

    Pana la urmă totul tine de economii.
    Tancurile respective au o durată de viață.
    Împărțim la costul fabricării tancului și ne dă costul vieții in occident.
    Cred ca ăsta e secretul capitalismul ui occident al, cum fac la Cluj-Napoca, scumpește de 3-4 ori tot si esti in occident, chit ca la 15 km de oras e totul mai ieftin de 3 ori.
    Pai și când rămâi fără saraciile de exploatat ce faci?
    Eu cred ca ne-am băgat in hora consumului din intern.
    Si așa UE va suge tot de pe România.
    Noi vom fi furnizori principali ai UE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar ca Brâncuși spune că "frumusețea vine din simplitate" - vezi pasărea măiastră , ăștia le fac cat mai complicate

      Ștergere
  3. Văd altfel lucrurile. Însuși faptul că vorbim de tancuri germane/americane care luptă împotriva Rusiei pe teritoriu rus este un succes al globaliștilor. Însuși faptul că au reușit să scindeze o mare națiune care acum luptă într-un razboi civil este un succes al acestora.
    Deși Occidentul este corupt și decadent Rusia are 70 de ani de comunism în spate. Din păcate va pierde competiția economică cu occidentalii. Ca urmare va pierde războiul cu globaliștii chiar dacă pe termen scurt câștigă în Ucraina.

    Degenerarea ocidentală este perfect ilustrată de directorul Pfizer https://rumble.com/v2arjcm-pfizer-executive-reveals-crimes-to-hidden-camera.html .

    O societate bolnavă, degenerată dar educată, fără busolă morală, perfect capabilă de rău. Occidentul a devenit un instrument al răului în lume. Iar Rusia trebuie să-și extirpe tentația occidentală pentru a deveni o alternativă. Din păcate cred că Rusia va pierde. Adică se va occidentaliza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim de 11 iunie 2023 la 10:26
      Victoriile globalistilor, tin de trecut. Astazi occidentul este la pamant pentru ca asa a vrut SUA, care si ea este deja cu un picior in groapa.
      Rusia a iesit de cca 30 de ani din asa zisul comunism, care era de fapt SOCIALISM, si acum este o tara capitalista cu o dezvoltare accelerata care are la dispozitie, absolut tot ceea ce ii trebuie sa se dezvolte, adica exact ceea ce nu are occidentul ca sa supravietuiasca.
      In plus de asta, SUA si occidentul colectiv se indreapta in mare viteza catre comunismul neo-liberal, a carei penultima statie va fi o tiranie fascista, folosita ca instrument de impunere cu forta terorii a comunismului, rebotezat in globalism, si asta se face atat de repede incat si Hitler, de acolo din Iadul in care se perpeleste in czanul cu smoala, la foc mic, a ajuns sa invidieze fascismul mega hitlerist al cooristilor occidentali.
      Saracii, ei au uitat ca Rusia a mai jucat odata acest joc, si acum este marea specialista in a distruge orice tip de fascism-hitlerist, mai ales daca este occidental.
      Eu deja am comandat cantitati serioase cips-uri, alune si bere, pentru ca instalat comod in fotoliu meu, din oraselul meu de tara neutra, sa vad meciul unic din istoria omenirii, cum iau mooie, marile satane fasciste de peste ocean, cele care au finantat Rusia in 1918, ca aceasta sa devina o tara comunista, cu rolul de a raspandi in toata lumea comunismul american, numit si lenisto-trotkist, ca apoi ei satanele, sa preie fraiele comunismului de la rusii care trebuiau sa-l modializeze, doar ca Marele Stalin... ghinion... si-a facut necesitatile firesti in cazanul lor in care se fierbea comunismul american, si acesta a interzis trotkismul LENINIST, ba i-a si arestat pe vechii lui colegi din acea epoca cand au fost finantati din SUA, acest Stalin a incercat sa raspandeasca varianta sa ruseasca a comunismului numita SOCIALIMUL rusesc, care iata ca a avut un asemenea succes in China, care nu a fost de loc sabotata pentru ca prostii occidentali, nu s-au prins de faptul ca socialismul NE sabotat este cea mai buna cale politica pentru organizarea societatii,si China a dovedit ca in cca 30 de ani, si astfel prin socialism nesabotat, a devenit cea mai mare putere economica a lumii, in timp ce occidentul cacapitalist a dovedit lumii in aceiasi ultimi 30 de ani, ca cacapitalismul nu este decat racatul imputit al Satanelor, care si-a propus sa prosteasca mintile odihnite ale sclavilor satui, mancatorii de carnati (facuti din matze, soric, tendoane si faina din oasele mortaciunilor, ca sa ragaie fericiti satui cu bere, si multumiti ca au stomacul plin cu otravuri cancerigene numite de prosti ca fiind specialitati alimentare occidentale.

      Ștergere
    2. Din păcate cred că Rusia va pierde. Adică se va occidentaliza.



      Așa și pe cine îți bazezi cotația pe bursa pariurilor?
      Și tu ca și mulți alții începând cu Napoleon au pariat ca Rusia va pierde.
      Da într-adevăr campania din Rusia din 1812 îl face oe Napoleon să ajungă in Moscova. Dar a câștigat?
      In ziua de azi nici măcar ce a făcut Napoleon nu se mai poate face, dar așa lano adică Moscova chiar a fost cucerită de Napoleon dar Rusia niciodată de nimeni.
      Și vii tu sa pariezi in continuare ca Rusia pierde.
      De 200 de ani pariul e necâștigător.

      Ștergere
    3. Rusia s-a mai occidentalizat o dată. În 1917. Revoluția bolșevică a fost un import occidental. La fel și acum, copiii cresc cu telefoane mobile, femeile au serviciu și fac în medie mai puțin de doi copii. Turcia e plină de turiști ruși iar turismul este un simptom al nihilismului. Lista poate continua la nesfârșit. De asta nu pariez pe Rusia deși m-aș bucura să pierd un eventual pariu.

      Ștergere
    4. Rusia nu a existat ca atare pana la cucerirea mongola, cel putin Rusia Moscovita de acolo isi trage originea. Despre imposibilitatea cuceririi Rusiei mi se pare un non-sens sa discutam. Orice entitate creata de om poate fi distrusa, fara nicio problema. Ideea in sine ca azi, slavii se omoara intre ei si au creat si premizele de a se ura vesnic( nu ca n-ar fi existat deja) este o victorie uriasa a celorlalti. Trebuie sa intelegem ca exista entitati dincolo de noi care reusesc sa transpuna in plan fizic ceea ce cream noi in plan spiritual. Da, slavii si-au creat acest razboi si multe altele, da, noi am creat Romania de azi, distrusa pana la extinctie, prin spiritul nostru jalnic, prin acceptarea( in sinea nostra) a lacomiei, lasitatii, confortului, mandriei de aici derivand toate pacatele caitale in care natiunea se scalda azi. Rusia este distrusa din interior de alcolism, prostitutie, infatuare si imitare dementa a occidentului. Pana la urma nu e nicio mirare,avand in vedere capturarea ei de catre oculta inca de la 1700, orice om care a invatat sa citeasca stie ca Petru a fost, de fapt, ultimul Romanov( nu ca ar fi mare smecherie, dar orisicat) adica ultimul rus pe tron. Adica sa citeasca cu capul lui.... Deci, nu mi-as face probleme pentru Rusia, nici pentru restul, ce trebuie sa intample se va intampla si nu pentru ca e inevitabil, ci pentru ca noi ne comportam ca niste musafiri in viata noastra...Nu ne va salva nici Rusia, nu va iluzionati. Inchisoarea electronica va fi, dar asta pentru ca ne-o dorim cu ardoare prin faptele noastre

      Ștergere
  4. Armatele Colectivilor trebuie golite de echipamente clasice- mai întâi aviația, apoi obuziere artilerie și blindate grele, pentru a înlătura orice capabilitate de ripostă și a deschide drumul Krasnaia Armija către Rin. Așa este planul globaliștilor de prăbușire a Europei once for good.
    Mai e puțin până la DeeDayul urșilor, de SânPetru....

    RăspundețiȘtergere
  5. Măreața controfensivă ukraniană nu este altceva decât o vastă campanie mediatică pentru a justifica în fața cetățenilor vestici (inclusiv ai noștri) neconsultați dar și mințiți, miliardele de dolari date de-a moaka Ukrainei și miile de tone de tehnică militară, armament și muniție donate sex-pianistului de la Kyev degeaba. Distrugerea barajului hidrocentralei de către ukronazi a condus la restrângerea lungimii frontului pe care trupele ukrainiene înjumătățite de către ruși nu-l mai puteau susține. Numai armata rusă bine antrenată și corespunzător dotată a putut realiza performanța acoperirii unui front de aproape 1000 de kilometri cu doar 100.000 de militari. Până în 16-20 iunie apele se vor retrage în matca lor însă și calvarul se va relua pentru ukrainieni. Dacă până atunci armata ukronazi nu va putea raporta un succes notabil, vor trebui să intervină „individual”, după cum afirma fostul secretar NATO Rasmussen, unele țări NATO ai căror politicieni cu mințile castrate își închipuie că vor schimba ceva. A mari dubii că vor îndrăzni. O schimbare de regim bate la ușă în Ukraina.

    RăspundețiȘtergere
  6. Postarea Dvs. de astazi, stimate domn D.D., pur si simplu m-a uns la suflet!
    Multumesc pentru aceste vesti pozitive care ma face sa fiu, din nou, un optimist.

    RăspundețiȘtergere
  7. Razboaiele nu se mai poarta in "battle field" ci in "battle space" - care include masurile economice, miscarile sociale si bineinteles politica. Armele - media, coruptia, indatorarile, santajul si chiar executiile.

    RăspundețiȘtergere
  8. Analiza cam sufera...

    Leoparzii. Leclercii, Bradley, HIMARS, Howitzer 777 si ce s-a mai trimis pe acolo sunt arme foarte performante. Faptul ca nu performeaza e pentru ca nu au acoperire aeriana si nici protectie pe zona razboiului electronic.

    Rusii domina complet spatiul aerian. In urma distrugerii masive a sistemelor S300 si Patriot.
    Dominatia pe partea de razboi electronic o vedeti prin faptul ca singurele drone care mai lovesc tinte la ora actuala sunt cele rusesti. Faptul ca au executat atacuri cu arme diferite nu e legat de pret cat mai ales eficienta strategiilor de atac impotriva tancurilor moderne vestice. Fiecare metoda presupune anumite conditii si riscuri.

    Ucrainienii au atacat folosind detasamente de 1 tanc si 10 MRAP-uri. Fara suport aerian, fara suport electronic fara supravegherea spatiului de lupta. S-au bazat pe mobilitate si putere de foc dar directiile de atac au fost previzibile si au fost loviti cu mare acuratete de fortele rusesti. Esecul e cu atat mai mare cu cat nu au putut nici macar sa se apropie de prima linie defensiva a rusilor. Rusii au in zona Herson un sistem defensiv organizat pe 5 linii.

    Ideea ca mai trimiti cateva zeci de tancuri performante si MLI-uri si astea or sa intoarca soarta razboiului dupa ce ai pierdut in Bahmut 57.000 de oameni in 3-4 luni e o aberatie militar vorbind.

    Singura strategie care Vestul o ruleaza la ora asta e sa mai puna paie pe foc sa nu se ajunga la armistitiu sau conflict inghetat. Practic lungesc conflictul fara nici o logica pentru partea ucrainiana pentru a atrage in conflict si alte parti. Din punctul asta de vedere Bahmut este o victorie. Pentru ei ucraineinii nu mai sunt decat o turma de sacrificiu pana reusesc sa bage si alti actori in lupta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo Trandafire!
      Eu cred însă, că NATO și UE tot la conflict înghețat vor ajunge, la fel cum au "reușit" oriunde s au extins până în prezent: Irak, Afganistan
      Siria, pentru că NATO și UE sunt doar niște hiene care se hrănesc din cadavre/cu ruină.
      Nu le interesează pe cine blochează ca să se apere, sau ca să se contraextinda economico-social, pentru că supremația lor economică este asigurată/păzită de concurență, prin supremația militară.
      Și atunci fac război în toate punctele cheie/de interes, ale planetei, fără să conteze pentru ei cât durează și cu ce costuri.

      Ștergere
    2. Corect.Lipsa acoperirii aeriene nu poate fi compensata de nici o tehnica de lupta,oricat de performanta.Eventual prin superioritate numerica coplesitoare.Se pare insa ca ucrainienii vor primi F16.
      Sa nu ne grabim cu concluziile.
      America nu a scos nici un as din maneca in materie de armament ultramodern.
      Fiti atenti si la comentariile lui Prigojin.
      Vin din interiorul sistemului rusesc.

      Ștergere
  9. Ieftin. Asta-i arde la măruntaie pe oculţi. Dacă ies la luptă cu "ieftin", lor ce le mai iese? Se duc dracu' pe mâna lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare de tot remarca ta!
      Ei încă mai speră în apariția de boi eroi, care să se sacrifice în locul lor, pentru salvarea averilor lor.
      Cât timp să speri în câștigul din Martingale, dacă tu scazi miza în loc s o crești?

      Ștergere
  10. @ DeeDayul urșilor, de SânPetru.... Interesant. Am auzit de asta acum mai bine de un an de la un mirean foarte bine conectat in mediile crestin ortodoxe, si care umbla prin multe locuri sfinte... In principiu sustinea ca evenimentul respectiv, inclusiv data, sunt profetite intr-una din cartile sfinte vechi (el gasise profetia, si a discutat descoperirea lui cu duhovnici). Imi spusese si care anume carte, nu mai tin minte daca si capitolul sau pagina. Argumenta foarte bine... Nu era insa clar anul, eu ma asteptam sa fi fost anul trecut. Sa speram ca mai suntem pasuiti de bunul Dumnezeu ... Si nu este singurul eveniment profetit pe tema asta, cu referinte temporale destul de "inguste" sau chiar punctuale, anii insa nu sunt clari ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Anii '30 au fost anii de aur ai Americii industriale. Erau resurse, o mare de oameni care să lucreze în fabrici ( care a atins maximul în timpul războiului când au angajat femei pentru a înlocui bărbații trimiși în armată) și stilul de conducere organizat pentru producția de masă.
    De aceea în timpul războiului au reușit să ofere armament și echipamente aliaților și să echipeze forțele proprii care luptau pe 2 fronturi, cel european și cel asiatic.
    Doar sovieticii au primit aproape 500000 ( juma de milion) de camioane 6x6 pe lângă multe altele.
    În ziua de azi echipamentele sunt mult mai sofisticate și au nevoie de un timp mai mare pentru fabricare.
    Din păcate, fabricile sunt relocate în China, petrolul necesar este în cantitate mult mai mică iar muncitorii sunt " emancipati", adică " transformați în curcubeu" care nu mai au calificarea necesara pentru industrie.
    Prin urmare, după cum spunea Stalin, " cantitatea în sine este o calitate ", care o să lipsească după epuizarea stocurilor de armament trimise la tocat în Ucraina.
    După cum se demonstrează în ultimele lupte, pierderile sunt de zeci sau sute de tancuri în câteva zile.
    Producția unui tanc nou necesită cel puțin o lună dacă există toate materialele și subandablurile livrate de alte multe fabrici.
    Capacitatea fabricii de a livra tancuri funcționale este de câteva pe lună?
    În condițiile în care mai durează cel puțin 2saptamani până sunt livrate în zona frontului.
    În WW2 rușii aveau fabricile trecute la producția de război, resursele și oamenii pentru a produce în cantități industriale, însă avansul tehnic nu era punctul forte.
    Au avut 8ani timp suficient să înceapă să organizeze și să construiască fabrici noi unde să califice oamenii pentru a realiza o producție adaptata nevoilor armatei.
    Să ajungă să mărească producția la 200 tancuri noi pe lună, când în mUE nu reușesc să repare și să livreze atâtea tancuri second, că producția unora noi este deja Sf, fără gazul și petrolul ieftin rusesc.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)