vineri, 19 martie 2021

Falsa spiritualitate


Ideologia lumii de azi a reușit să infecteze toate domeniile vieții, cu eficiență similară marilor pandemii ale istoriei. Nu fac gratuit comparația. Ne infectăm cu germenii mizerabili ai ideologiei aproape la fel cum se infectau oamenii de ciumă în Evul Mediu târziu. Din nefericire, cu cei infectați nu prea mai poți intra în dialog întrucât se înscriu cu o voluptate greu de înțeles pe drumul fără întoarcere al distrugerii de sine. Însă, spre deosebire de boli, ideologia lasă germeni discreți, care modifică treptat comportamentul victimei, conducându-l încet și sigur pe drumul damnatului. 

E trist că mulți dintre cei care vor să se pună la adăpost cad în capcana unei false spiritualități. Încă din anii 50-60, în paralel cu infectarea ideologică a societății, a apărut un soi de carcalete spiritual. Poate ați citit despre „incursiunea spirituală” a membrilor trupei Beatles în India, unde au mers pentru a lua cursuri de Meditație Transcendentală. Ceea ce se pregătise timp de mai bine de un deceniu, exploda pentru a infecta o lume întreagă. Noua spiritualitate intra în forță cu un arsenal impresionant: tehnici de divinație - în principal astrologie - modalități de eliberare, tehnici de meditație, secte ciudate, mișcări apărute de niciunde s.a.m.d. Tot felul de guru îmbrăcați excentric încep să încurce mințile din ce în ce mai simpliste ale oamenilor. Șarlatani precum Osho făceau milioane pe spatele tinerilor îndoctrinați și semi-drogați de „tehnicile eliberatoare”. 

E o iluzie însă să reducem totul la falsa spiritualitate orientală. Noua spiritualitate e una holistă, care se folosește de un talmeș balmeș de „actori spirituali” pentru a-și argumenta existența. Mulți dintre falșii guru făceau referiri la creștinism pentru a-i atrage în capcana „suntem la fel” pe naivii care se uitau în gura lor. Și astfel, treptat, a apărut „o altfel de spiritualitate, adaptată lumii de azi”.

Cu toate că pare ciudat, marxismul ateu și noua spiritualitate au mers umăr la umăr în infectarea umanității. Nu-i de mirare că un marxist ateu precum Yuval Noah Harari practică meditația Vipassana. Sau că membrii Grupului de la Frankfurt recomandau trecerea la meditația Zen. Totul se leagă. Dacă veți avea curiozitatea să studiați ceva mai adânc lucrurile veți înțelege că totul are coerența sa și că, de fapt, ateismul este masca, iar elementele subterane ale noii spiritualități sunt esența. Știu că mulți dintre marxiștii tradiționaliști vor privi strâmb și-mi vor contrazice afirmația anterioară. Doar că, dincolo de schemele pe cere și le-au însușit, există câteva realități istorice cu care ar trebui să ia contact. Nu mai insist întrucât nu-i scopul articolului de față.

Apropiindu-ne ceva mai mult de noi, vom constata că și în sânul creștinismului au apărut mișcări similare. Pot spune apăsat că ceea ce s-a petrecut la Conciliul Vatican II nu este nici mai mult nici mai puțin decât o implementare a noii spiritualități în sânul Bisericii Catolice. Iar efectele ei, din păcate, se văd limpede: Biserica Catolică s-a golit de lume, marile catedrale își trăiesc o stranie singurătate, cele mai norocoase transformându-se treptat în muzee, în timp ce altele ori sunt lăsate să cadă, ori sunt vândute și transformate în cluburi de noapte, restaurante sau mai știu eu ce măscări. Mai țineți minte obsesia bolșevicilor de a transforma bisericile în case de nebuni? Iată acum planul lor pus pe tapet de „legile pieței”. 

În Est, Biserica a fost ceva mai puțin expusă, în principal datorită suspiciunilor autorităților comuniste față de tot ceea ce vine din Vest(dacă ar fi știut ei că, de fapt, ăia trăgeau la același jug...). Însă asta nu a ferit-o total de fenomenele noii spiritualități infectând dinspre Vest. Tot felul de secte, de „vindecători”, de inspiratori au pătruns încurcând mințile oamenilor și-așa golite prin intermediul educației de o spiritualitate adevărată. Nu trebuie ignorat faptul că o grămadă de fenomene de spiritualitate dubioasă au supraviețuit și s-au dezvoltat la periferia Bisericii. Țigăncile care ghicesc, ghicitul în cafea, datul în bobi, ghicitul în cărți(reminiscență a Tarotului vestic), ba chiar și „cititul din carte” practicat de unii preoți, iată fenomene considerate „nevinovate”, dar care-și găsesc terenul fertil în mințile neajutorate și rătăcite în vidul societății. Alături de ele, înfloresc altele, mai ample, grupate în societăți ezoterice care aparent au ca scop cunoașterea, dar, în esență, slujesc pe față noii spiritualități. 

Chiar în sânul Bisericii, între credincioși, persistă o spiritualitate dubioasă, de natură gnostică. Mai mult, sunt unii care, în ciuda faptului că-și fac un obicei din a participa la viața Bisericii, sunt tributari unei gândiri superficiale, întreg fenomenul spiritual devenind în cazul lor unul de pe tărâmul superstiției. Gnosticismul superstițios este extrem de infecțios. Făcând o paranteză vă voi spune că alegerea Rusiei ca punct pentru implementarea comunismului bolșevic n-a fost întâmplătoare: în Rusia, dincolo de focarele de credință autentică, exista o majoritate practicând un soi de gnosticism ortodox. Rasputin ar fi un exemplu elocvent. 

Peste toate acestea vine online-ul care tâmpește definitiv. Pe net găsești cele mai aberante interpretări, cele mai grosolane mistificări, un talmeș-balmeș de superstiții, credințe și multe alte elemente de falsă spiritualitate. Aici apar „mărturisitorii de Facebook”, „profeții online” și tot felul de minuni de un grotesc atât de accentuat încât uneori totul devine extrem de hazliu. Însă nu e de râs. 

Din ce în ce mai des văd oameni onești care pică în plasa noii spiritualități. Sunt oameni care, din cauza unor lacune, ajung mult prea ușor să se identifice cu fenomene dubioase. Și de-aici până la dezastru e doar un singur pas. Sunt câteva elemente care ar trebui să vă tragă semnale serioase de alarmă. Le înșir mai jos, cu rezerva că fiecare dintre ele este discutabil, comportă nuanțe și poate fi amendat. Le spun însă întrucât e mai bine așa:

  • apariția de dată recentă - trebuie să înțelegem că marile curente spirituale ale umanității au mii de ani vechime, astfel încât trebuie să înțelegem că revelațiile unuia căruia i-a șoptit cuptorul cu microunde un secret al existenței e un fals. Trăim într-o lume bolnavă din care nu prea mai are ce să iasă bun;
  • divinația - este probabil forma cea mai comună de a identifica un fenomen spiritual ca fiind dintre cele dubioase. În momentul în care  ți se spune că „poți să-ți descoperi viitorul”, mai bine o iei la fugă;
  • superstiția - alt virus periculos. De la cei cu pisica neagră până la cei care-și atârnă cruci și icoane în parbriz, toți sunt tributari aceluiași fenomen care n-are de-a face cu credința. 
  • lupta cu Biserica - orice sectă, pentru a-și justifica existența, se luptă cu Biserica. E lesne de înțeles de ce: trebuie să te scoată de-acolo. Există, desigur, și elemente mai soft de genul „Biserica e bună, dar preoții sunt hoți”. OK, dacă te frige un mecanic ce faci, nu mai mergi la service sau schimbi mecanicul? Așa e și cu preoții. 
  • împletirea cu știința - în special, noua spiritualitate vine cu „dovezi științifice”. Știința însă n-are ce căuta în domeniul spiritualului. Omul nu e mașină, n-are nevoie de inginer. Chiar dacă biserica nu exclude știința, îndemnând chiar către cunoașterea lucrării lui Dumnezeu, ea nu caută să se fundamenteze pe teoriile științifice. Ar fi de-a dreptul penibil s-o facă
  • practicarea unor ritualuri „nevinovate” - în special în tembelizatorul domeniu al dezvoltării personale se dau tot felul de rețete, tehnici de respirație, obiceiuri care te-ar ajuta să devii alt om. O întrebare totuși: de ce ți-ai dori să devii altul? Dacă nu ești capabil să te construiești pe tine, cel care ești, să te dezvolți bazându-te pe calitățile și defectele(da, nu e o eroare!) cu care te-ai născut, atunci ești un om eșuat. Dacă vrei să fii altul, însemnă că tu nu ai niciun rost.
  • îndoctrinarea -  cu toate că e ultimul element pe care-l amintesc, nu e cel din urmă. Atâta timp cât ți se restrânge orizontul ar trebui să-ți pui întrebări serioase. Însă, cele mai serioase întrebări ar trebui să ți le pui atunci când ai răspuns la toate întrebările. Ești sigur răpus prin îndoctrinare.

Nu în ultimul rând ar trebui să înțelegeți că „noua spiritualitate”, care se manifestă în egală măsură în societate, în educație, în știință, tehnologie, media etc. indiferent dacă este atee sau „spiritualizată” vă va conduce spre aceeași văgăună a damnaților. Cu toate că e suficient de vizibilă, calea e una. Nu vă bateți joc de voi transformându-vă sufletele în laboratoare de experiment! E foarte ușor ca de-acolo să pierdeți controlul asupra voastră, adică să pierdeți totul.

69 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Imi place sa citesc cartea de beletristica protocoalele inteleptilor sionului si sa caut paralele cotidiene.
    2. Domnule Diaconu, ce parere aveti de cartile domnului Virgiliu Gheorghe? In special in "Revrajirea lumii" compara tele-viziunea cu o noua religie.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

  3. Matricea este o structură, ca un program de inteligență artificială.
    Nu se bazează pe valori umane, dragoste sau compasiune. Ea nu cunoaște nici binele, nici răul.
    Matricea e calculatorul meu la scara planetară.
    Structura matricei se bazează pe forțele involutive, non-viața, e opusul divinului.
    De asta spunem că este luciferiană.
    Cei care ne împing spre "marele reset" au contribuit la construirea marticei ...
    Motivele ar putea fi
    1- nu cred in viața de apoi, iad, rai, judecata divină, deci sunt complet liberi sa facă ce vor
    2- știu că există judecata divină și sunt conștienți că vor ajunge in iad, așa că au încheiat un "pact" ca să fenteze divinitatea, rămânând pe pământ, de unde cercetările despre nemurire. Ăla rău, chiorul, i-a convins că-i va proteja de judecata divină, le oferă posibilitatea să nu mai părăsească pământul, deci Nu vor intra in iad. Totul se plătește. Pactul cu chiorul se plătește cu suflete.
    Sufletele noastre.
    "Elitele" s-au vândut și ne-au vândut ca să nu ajungă-n iad.
    Structura matricei și deci a IA a fost inspirata de "modul de funcționare" a lui Lucifer, el a inspirat oamenii care au creat IA.
    Vezi cercetările CERN...

    Ce mă amuză e credința populară că cel rău e mic, prost, urat și rău.
    Lucifer a fost arhanghel. Cel mai iubit dintre îngeri. Cel mai frumos. Cel mai inteligent.
    IA e nimic pe lângă el. Pt moment.
    Scopul IA-lucifer este să pună stăpânire totală pe sufletele noastre, să nu mai avem posibilitatea să ajungem in cer.
    Primul robot cu cetățenie saudiană, se numește....Sofia ... nu este un nume întâmplător! Și nu degeaba s-a întâmplat asta in tara lui Bin Salam, cel care vrea să șteargă cultura occidentală -memoria noastră, cel care a creat Neom - primul oraș condus de IA, cel care face ce vrea cu vietile "supușilor" săi, care se "lupta" pt drepturile femeilor la ONU, care deține petrolul etc etc etc bin salamul este doar o unealtă luciferiană de prim rang.

    De fapt asistăm la o enormă partida de șah între Lucifer și Dumnezeu...?....
    De ce parte aleg pionii-de-noi să luptăm?

    Cea mai puternică forță este dorința noastră de a ne direcționa (precum florile) către lumină, către divin.
    Dar pt asta nu trebuie să avem frică.
    "De ce va temeți, o voi puțin credincioșilor?"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interesanta ideea asta de alianta si nemurirea prin IA

      Ștergere
    2. @D: comentariul tău e o dovadă cât se poate de clară de gnosticism. V-am spus să aveți grijă când jucați jocul ăsta pentru că e tare complicat!

      Ștergere
    3. Dan,
      Nu sunt gnostic.
      Am incercat, stângaci, să explic rolul IA, care de altfel e doar un instrument ce poate fi folosit pentru sau împotriva noastră.
      Există oameni pierduți, vânduți răului și vor să ne tragă după ei, n-am inventat eu acest lucru.
      Ii vedem la tv, presa, net, ne influențează viața ducandu-ne într-o direcție greșită și o fac cu un scop precis.
      Cu siguranță ar fi fost cu mult mai intelept să-l las pe Părintele Iustin Pârvu să vorbească, el mereu ne-a atras atenția asupra pericolelor actuale, inclusiv asupra tehnologiei
      https://youtu.be/_tYX2RK94u4
      Sau dragul Părinte Gheorghe Calciu Dumitresa care mereu ne-a avertizat că adevăratul pericol este pierderea credinței
      https://youtu.be/r9FMbsJW4Ak
      Sau Mitropolitul Anania, Părintele Jar....sunt multi, încă mai avem exemple de urmat, n-am fost lăsați singuri totusi

      Ștergere
    4. IA nu va putea in veci sa inlocuiasca omul. Este imposibil, ca urmare este neglijabil si nu merita nici o secunda de atentie.
      FRICA este esentiala in cresterea noastra:
      " SA LUAM AMINTE! SA STAM BINE, SA STAM CU FRICA!"
      Acestea sunt poate printre cele mai infricosatoare indemnuri de trecere la gindire rationala lasate Umanitatii de catre Sfinta Treime!

      Cel ce ajunge sa inteleaga prin traire aceste trei indemnuri care duc de regula la o demontare/explozie a vietii trecute... inseamna ca ajuns departe!

      Ștergere
  4. Dragul meu dl. Diaconu aveți habar ce înseamnă gnosticismul? În primul rand de care sectă vorbiți ca sunt foarte multe. V-ați pus vreodată întrebarea firească, poate doar poate sunt lucruri la care nu va pricepeți și ar trebui lăsate în seama unor oameni care chiar au cunoștințele necesare sa abordeze aceste subiecte, smecheri autentici gen David Bentley Hart sau N T Wright. Pt a putea sa abordați acest subiect trebuiesc citite o mie și una de cărți, sa știți la perfecție greaca koine și ebraica, familiarizare cu lumea păgână(cultura, credințe, obiceiuri etc). Abordarea părinților patristici(în special cei capadocieni), teologie, hermeneutica, metafizica trecând de la Platon pana la Hegel on and on. În egala măsură aprofundarea unor autori ca Nietzsche sau Heidegger pentru a înțelege nihilismul. Aspecte pe care nu le stăpâniți. Sunteți un om prea mândru orbit de impresia ca înțelegeți când de fapt sunteți la un nivel cel mult mediocru. Trecând de la articolul dvs la unul de David Bentley hart în care abordează maiestuos trecerea Europei de la credință la nihilism e și cum as trece de la compunerea unui elev primar la un roman de Nabokov. Abordați subiecte economice va rog. Va las în următorul comentariu un link sa vedeți ce înseamnă o analiza pertinentă fata de falsa spiritualitate. Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dle Ion, nu e chiar asa...Complicati lucrurile pentru ca asa va este mintea: complicată. Labirintică😂😂.
      Nu iti trebuie nici greaca veche, nici latina si nici o biblioteca intreaga ca sa faci alegeri corecte. Iti trebuie o inima curata si Modele de comportament.
      Dupa 2000 de ani, pana la Dumnezeu, teologii si filozofii te mananca cu aripi cu tot.
      Mi-a spus cineva o poveste adevarată care o sa-i supere pe dogmaticii bisericosi. Era prin Ardeal o bătrână care avea oi. Se simtea bine in natura, lângă oile ei, si nu călca pe la biserica nici macar duminica. Nu-i placeau fariseii.
      Turma de oi apartinatoare preotului nu avea liniste! Nu se simtea bine cu oița ce zburda liberă pe pășunile din zonă.
      Au decis sa faca presiune pe ea, pana accepta sa vina la slujba.
      A cedat si a venit...
      A stat ce a stat, s-a plictisit si a plecat bombănind: " Plec la ăle sfinte oi, nu am timp de prostiile voastre!"
      Cu atatia carturari, ma mir ca soarele nu a inceput sa rasara de la apus! Dar poate reusiti sa-l convingeti. Cu argumente🤪
      Randunicile nu au citit Biblia. Si ce frumos isi cresc puii...
      Iisus daca ar veni acum in fața voastra, l-ati lua la purecat. Nu ar corespunde ideilor voastre despre cum ar trebui sa fie Iisus.
      Dl Diaconu are dreptate. Lumea este in deriva si falsii profeti, iisusii mincinosi profită.

      Ștergere
    2. Ion, dacă tăceai filozof rămâneai! Crezi că dacă îți înșiri cărțile din bibliotecă ești vreun luminat ca să-l ,,apreciezi" pe Dan Diaconu?

      Ștergere
    3. Cărturarii vremii îl intrebau pe Isus din Nazaret dacă i-a citit pe clasici!

      Ștergere
    4. Adevaru-i ca, demult, cineva ;) care a avut experienta teofaniei, a transmis invataceilor sai:
      "Nimeni să nu se înşele: Dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept. Căci înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu."

      Na! Joac-o p'asta! Asa-i ca ne-a dat la gioale, grav, cu aceste cuvinte? Mai ales daca ajungi sa le si intelegi... :))

      Ștergere
    5. Dragul meu @Ion, nu știu ce Dasein ai tu, dar când te apuci să mi-l recomanzi pe Heidegger ca sursă pentru înțelegerea gnosticismului nu știu cum să-ți spun, dar, filosofic spus, mă cam ia de jos. Ce-aș putea eu să-ți răspund? Să-ți dau un șut în ausrichtung? Sau să te bag în vergessen?
      „Și iată în ce constă pentru mine cunoașterea: să sorb întreaga adâncime și s-o aduc la înălțimea mea.”

      Ștergere
  5. https://www.firstthings.com/article/2003/10/christ-and-nothing

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Masoneria si tot ce deriva de aici? Acolo s a refugiat toata asa zisa elita conducatoare a momentului. Cred ca ar merita un articol, chiar daca subiectul este extrem de delicat. Felicitari pentru tot ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am înţeles din articol, că spiritualitatea adevărată este creştinismul iudaic. Că numai închinându-ne la zeilor lor, ne putem mântui. Cu toate, nimeni nu prea ştie ce e aia, mântuirea. Eu unul văd dezvoltarea spirituală ca o cale de cunoaştere a sinelui şi a universului în care existăm. Şi nu e niciun păcat să citeşti din "falşii guru", să meditezi, să experimentezi tehnici mentale. E o vorbă, dacă ţi-e frică de lupi nu intri în pădure. Biserica ordotoxă, cu tot respectul, maximul ce poate să-ţi dea, o alinare temporară. Dar, e o temă foarte complexă şi vastă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crestinism iudaic? Ce-i aia? Crestinismul e crestinism, iudaismul e iudaism, islamul e islam, nu cred ca e cazul sa le amestecam...
      Apoi: "zeii crestinismului iudaic"?!?! Chiar nu stiu daca te intelege cineva... Eu sigur nu.
      O varianta ieftina de a intelege "ce-i aia mantuirea" ar fi sa incepi cu dexonline, dupa care ar urma intelegerea parabolelor si sfaturilor formulate de Iisus Hristos. Inteleg, insa, ca deja dumneata ai trecut de fazele astea si ai ajuns la concluzia ca nu ai obtinut decat o alinare temporara... Mi se pare greu de crezut, dar na... nu neg ca printre simplii muritori exista si "oameni ai lui Dumnezeu" care au ajuns pe o treapta superioara a existentei.

      Ștergere
    2. Cand cauti raspunsuri (lucru deloc simplu si care implica oarece eforturi) gasesti! Cand nu cauti "experimentezi" si daca nu te impotmolesti de tot satisfacandu-ti orgoliul "oriental" cu "tehnici mentale", si ai o inima care vrea cu sinceritate sa afle si iubeste neconditionat, ai o sansa sa te intorci pe Cale!

      Ștergere
    3. D le Laurentiu crestinismul ortodox poate fi explicat simplu .Un crestin crede ca viata pe acest pamant este intermediara.Astfel ca face tot ce este posibil pentru a se invrednicii de viata vesnica .Nu facem confuzie cu starea in care se va afla sufletul dupa moarte.Caci desi dincolo timpul dispare ,crestinul astepta Judecata finala ,cand dupa ce pamantul se va curati prin foc ,Hristos Domnul ne v a invia pe toti de la Adam pana la ultimul nascut pe pamant.Si toti oamenii vor fi iar nemuritori ca la inceput .Atunci si lucifer cu ingerii lui vor fi judecati si impreuna cu cei ce i au facut voile vor fi aruncati intr un rau de foc vesnic .Foc care va fi un chin cumplit si vesnic .Iar universul asa cum il stim noi se va schimba .Raul va dispare iar cei mantuiti se vor bucura pt eternitate de prezenta fizica a lui D zeu ."Un pamant nou si o lume noua "pe care nimeni nu si le poate inchipui.Vei spune poate ca sunt idei utopice ,dar pentru aceste idei multi au preferat sa moara desi ar fi avut de ales .Vezi Brancoveanu Constantin si multi altii.

      Ștergere
    4. Păi da, dar alăturarea celor doi termeni e nefericit aleasă. Un fel de pleonasm. Cum altfel ar fi putut fi creștinismul? Egiptean? Grecesc?
      Pe de altă parte, dacă era după iudei... nu se mai vorbea de învățăturile lui Iisus Hristos decât în cărțile de istorie, la "și altele".

      Ștergere
    5. @Nenea, cred ca explicațiile dvs ar fi trebuit adresate d-lui Simion, care pare să facă o ciorba super asortată, pe modelul ecumenismului. Sau religiei unice care va să vină.

      Ștergere
  9. D, nu este nevoie să facă cineva un pact cu Lucifer ca să nu ajungă în iad pentru că iadul va fi aici, pe pământ. Așa cum spune apostolul Petru, pământul cu tot ce este pe el va arde după războiul de la Armaghedon. Lucifer va fi încătușat pentru o mie de ani, deci ce valoare ar avea un pact?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate.
      Iadul cam este aici. Cam avem un "avant gout" de iad, ii simțim deja mirosul de pucioasa.
      Nimeni nu știe când va fi Armaghedonul, nici îngerii din cer nu știu.
      Iisus a spus "stăpânul acestui pământ nu este Tatăl meu din cer"
      Ăla rău a încercat să-l mituiască pe însuși Iisus când s-a retras pe muntele măslinilor...așa că noi, mici copii amețiți cu inimile-n lanțurile materialismului...face ce vrea cu noi.
      Până când pământul va fi eliberat de rău, Lucifer încă mai speră să câștige bătălia. De asta se vorbește de Armaghedon, Lucifer se va lupta cu El, până în ultima clipă.
      Noi avem de ales, vrem cu lumea materialistă sau cu Dumnezeu? Vrem in cer sau in iad?
      Nebunii încă mai cred că Îl pot învinge pe Dumnezeu, de asta lupta asta acerbă a nebunilor împotriva firii, împotriva vieții însăși.
      Ce valoare are un pact? Când crezi in Dumnezeu, nici una.
      Când unii se cred mai presus de El, in nebunia lor caută soluții sa-L înșele...de asta au inventat IA, reguli absurde împotriva firii
      Lupta se va da până la capăt și va fi acerbă

      Ștergere
    2. Ia d ul nu va fi niciodata aici pe pamint, care va continua sa infloreasca si dupa noi. Un bun exemplu pentru iad este Luna si mediul sau extrem de infiorator si sinistru.

      Unde nu intrebi, foarte multi crestini, estici si vestici asteapta salivind sfirsitul lumii, o foarte clara nevoie de tratament psihic.

      Ștergere
    3. Iadul exista .Iar despre rai stim ca avea delimitari fizice .Din el izvorau 4 rauri ,iar Adam lucra acea gradina si se hranea cu rodurile ei.Biblia trebuie citita .Sunt multe marturii de a lungul secolelor de la cei ce au putut intra in rai .El exista dar nu mai poate fi vazut .Arhanghelii pazeau portile dupa izgonirea lui Adam .Traditia spune ca Alexandru Macedon cu armatele sale a ajuns sa vada portile edenului dar vederea ingerilor la ingrozit si s retras .Ulterior dorul dupa cele vazute l a consumat.

      Ștergere
  10. Si aia buni si aia rai vor doar sa te spele pe creier.
    Noua spiritualitate este sa te speli singur pe creier, luând de pe piață sau oferta guvernamentală singur produsele de curățare creier.
    Ca sihăstria e de milioane de ani sa mergi singur pe munte 2 ani, generalizata cumva in a face armata, ca acum nu se mai face armata, a aparut o noua armata a spiritualului on-line.
    Spriritualul on-line este foarte dezvoltat.
    Au fost făcute investiții majore in laboratoare de cercetare a conștiinței de masă.
    Noi am inceput asa ceva in 1971 in Petroșani valea Jiului cu revolutia falsă facuta de niste ingineri sociologi. Apoi sa oprit tot. Sau nu mai stim. Restul tarilor lumii au continuat si in 50 ani au ajuns la concluzii majore. Se faceau grupuri de testeri in care se atribuia in sedinte de intalniri si apoi in on-line de chat fiecaruia alte identități, de diverse tipuri de la identitati de animale pana la identitati de zei, personalități politice, religioase, cunoscute sau necunoscute. Pe baza unor astfel de studii de altfel vechi a fost posibil construita pandemia, fiecare om simte alte identități implementate in mișcarea sociala.
    Spiritualitatea occidentala este monetizata. Se fac bani in functie de ideile propagate. Si au reusit sa o exporte peste tot.
    China a câștigat se pare ca batalia economică, dar nu si bătălia ideologică. Pe piata religioasă conduc americanii si europenii, cu cele mai multe culte, secte si programe de well-being.
    Ca asiaticii vin cu feng shui si matură dragonii e tot in scop comercial. O cultura care o practică toti produce locuri de muncă.
    Acum au aparut Tehno-digitalii, marca Elon. Totul e in baza de date sub ocean. Si turismul spatial e nou rai.
    Si f multă spălare pe creier. Ma repet.

    RăspundețiȘtergere
  11. Este foarte bun articolul lui D.D. despre falsa spiritualitate! Concluzionând aș spune așa: omul nu trebuie să se raporteze la niciun curent spiritual vechi sau nou. Omul trebuie să se raporteze direct la Dumnezeu-Creatorul dacă vrea să fie liber. Toată știința vine de la Dumnezeu. Știință este și să folosești praful de pușcă ca artificier în su teren și să faci rachete balistice. Unul scoate cărbune ca să ai lumină și căldură în casă, altul distruge tot ce este viu. ,,Cine m-a văzut pe mine l-a văzut pe TATĂL" spunea Isus. La EL trebuie să ne spovedit pentru că EL va judeca lumea. Cine vrea să-l cunoască pe Fiul lui Dumnezeu citește Noul Testament și vede ce spun despre el cei patru evangheliști. Avem modelul, trebuie doar să-l urmăm. ,,Fiți blânzi pentru că eu sunt blând. Faceți-le oamenilor ce vreți să vă facă și ei vouă! Împotriviți-vă diavolului și el va fugi de voi." Toată filozofia lumii nu face cât învățătura simplă a Mântuitorului, accesibilă și copiilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Invatatura hristica (aka dogma crestina) ti se pare simpla?
      Poate doar s-o citesti... Dar sa te-apuci sa o intelegi si, mai ales, s-o aplici, ai sa vezi ca nu-i deloc inexplicabil ca au trecut 2000 de ani de cand a fost raspandita prima data, si numai o infima parte din omenire a ajuns sa o aplice (in multe cazuri cu pretul vietii pamantesti).

      Ștergere
  12. Si aia buni si aia rai vor doar sa te spele pe creier.
    Noua spiritualitate este sa te speli singur pe creier, luând de pe piață sau oferta guvernamentală singur produsele de curățare creier.
    Ca sihăstria e de milioane de ani sa mergi singur pe munte 2 ani, generalizata cumva in a face armata, ca acum nu se mai face armata, a aparut o noua armata a spiritualului on-line.
    Spriritualul on-line este foarte dezvoltat.
    Au fost făcute investiții majore in laboratoare de cercetare a conștiinței de masă.
    Noi am inceput asa ceva in 1971 in Petroșani valea Jiului cu revolutia falsă facuta de niste ingineri sociologi. Apoi sa oprit tot. Sau nu mai stim. Restul tarilor lumii au continuat si in 50 ani au ajuns la concluzii majore. Se faceau grupuri de testeri in care se atribuia in sedinte de intalniri si apoi in on-line de chat fiecaruia alte identități, de diverse tipuri de la identitati de animale pana la identitati de zei, personalități politice, religioase, cunoscute sau necunoscute. Pe baza unor astfel de studii de altfel vechi a fost posibil construita pandemia, fiecare om simte alte identități implementate in mișcarea sociala.
    Spiritualitatea occidentala este monetizata. Se fac bani in functie de ideile propagate. Si au reusit sa o exporte peste tot.
    China a câștigat se pare ca batalia economică, dar nu si bătălia ideologică. Pe piata religioasă conduc americanii si europenii, cu cele mai multe culte, secte si programe de well-being.
    Ca asiaticii vin cu feng shui si matură dragonii e tot in scop comercial. O cultura care o practică toti produce locuri de muncă.
    Acum au aparut Tehno-digitalii, marca Elon. Totul e in baza de date sub ocean. Si turismul spatial e nou rai.
    Si f multă spălare pe creier. Ma repet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici unul din cei buni nu vor sa te spele pe creier! Cei buni stau langa tine si iti ofera sprijin daca il ceri! Caci daca nu il ceri nu stii ca esti in greseala. Cu ani in urma cand F
      lorin Calinescu luand un interviu unui mare regizor italian voia sa il determine sa zica ceva barfe despre Sophia Loren, acela l-a readus cu picioarele pe pamant spunandu-i ca aceasta lume care tehnologic se inalta pe verticala, dintotdeauna se naste la fel, iubeste la fel si moare la fel, nimic nu e schimbat in natura umana! Singurii oameni buni care au interesul si dreptul sa incerce sa te indrepte fara sa te spele pe creier sunt parintii care sufera pentru ratacirile noastre! Si nu au studii "stiintifice" ci doar iubire!

      Ștergere
  13. Preoții nu au fost de acord să fie inclusă în Biblie și Cartea lui Enoh. Se găsește inbiblioteci și este bine să fie citită. Acolo afli despre războiul din cer, despre îngerii decăzuți. De acolo afli de ce nu a fost de acord Dumnezeu cu hibrizii monstruoși rezultați din combinarea îngerilor cu fiicele oamenilor. Citind înțelegi de ce a fost nevoie de Potop.Tot din Cartea lui Enoh aflăm despre falsa spiritualitate a lumii și de de nu aprobă Creatorul : vrăjitoria, cititul în stele, avortul, ghicite viitorului și alte lucruri spurcate ( homosexualitatea și tot ce ține de ea).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, cunoscand toate "ielea", cu ce te ajuta pe tine, ca fiinta umana (cea mai mare taina a Creatiei, asa cum o definea pr. prof. Staniloaie), sa-ti iubesti dusmanul ca pe tine insuti, de ex?

      Ștergere
    2. Laurențiu, iubirea pt celălalt te salvează de rău, îți salvezi sufletul de ură.
      Îți salvezi sufletul.
      Ai altceva mai de preț?

      Ștergere
    3. @D... Era vorba despre cartea lui Enoh, motivele pentru care nu a fost inglobata in Biblie de catre Sf Parinti in cadrul atator Sinoduri, incepand cu cel de la Niceea, si relevanta cunostintelor despre cosmogonie, ezoterism si alte asemenea, in procesul de "mantuire a sufletului".
      Eu nu as trece la Cartea lui Enoh si alte carti apocrife, pana cand nu as ucide animalul/materia din mine... Deci nu mi se va intampla in aceasta viata :)))

      Ștergere
    4. Domnule necunoscut ,daca ati fi citit biblia ati fi inteles ca fii lui Dumnezeu cei ce s au unit cu ficele oamenilor erau urmasii lui Adam cei ce au pastrat legaturile spirituale cu Creatorul ,iar ficele oamenilor erau ficele urmasilor lui Cain.Este foarte clar scris in biblie .Copii nascuti dintre acestia au fost uriasii cei pedepsiti cu potopul .Pentru o intelegere buna a istoriei omului prin prisma Sf scripturi va recomand "Izvorul rautatilor "carte remarcabila ,ocolectie de scrieri vechi culeasa de Nicodim Mandita.

      Ștergere
    5. @xxx,off topic: tare ilizibil textul lu' matale. Încearcă să pui o pauză după fiecare virgulă și punct.

      Ștergere
  14. Problema falsei spiritualități este foarte veche, dar ultima bornă nu e perioada "hippie" ('60-'70) ci perioada de după Iluminism.
    Secolul XVIII a adus mecanicismul, evoluat apoi in pozitivism. Științele au luat avânt, iar dogmele au inceput o alunecare spre periferie.
    Nu a fost un lucru rău. Fără acea perioadă n-am fi avut tehnologiile de azi, și nici curiozitatea carteziană.
    Doar că, odată cu această evoluție pozitivistă, omul s-a alienat d.p.d.v spiritual, și a simțit nevoia unor compensări. Așa a apărut teosofia (sec. XIX), precum și masoneria sau organizații precum "Zorii Aurii".
    Unii se intorc spre religiile tradiționale, altii caută forme mai ușoare. Religia tradițională sperie, căci indică și responsabilități. Formele noi sunt de "consum", au devenit și ele forme de "loisir".

    Dar aici, fiecare e pe cont propriu. Nu au sens convertiri forțate, și nici "predicări in pustiu". Cine caută prin efort serios, găsește (și nu puțini au revenit la religia lor de bază, după felurite experiențe cu "exotismele").
    Ca-n zicala, "per aspera, ad astra". Drumul spre spiritualitate nu poate fi indicat prin simple comentarii, oricât de bine intenționate. E o cale lungă, grea, ades plină de cumpene.
    Dar e singura potecă ce merită bătută.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect identificat, Haydé. Acolo se află rădăcinile, de fapt puțin mai înainte.
      Singurul lucru cu care nu pot fi de acord este acel „pe cont propriu”, cu toate că înțeleg unde bați!

      Ștergere
    2. Pe cont propriu e, intr-adevăr, riscant. Nimeni nu-ți garantează o "busolă" interioară, deci poți persevera in rătăciri.
      Eu am riscat acest lucru. In adolescență m-am și auto-proclamat "liber cugetător" (dar nu ateu). Apoi am studiat, la modul serios, și alte religii, mai ales nișele lor esoterice. Qabbalah, zen, yoga...ba chiar și elemente sufi.
      Toate mi s-au părut fascinante, cu toate diferențele. Dar in toate mi-am simțit propria imposibilitate de a mă dedica, total - așa că am dedus că problema nu-i la religii, ci poate la mine.
      Ulterior, după acest lung periplu prin alte dogme (ba chiar și prin practici esoterice riscante) am ajuns să apreciez - poate tardiv - creștinismul ortodox, care-și are și el dimensiunea esoterică (isihasmul).
      Nu inseamnă că am devenit un creștin "ca la carte". Beau, fumez...și, in fine, alte din astea, lumești. De aia nici nu prea mă bag a predica altora, mi-s destule tribulațiile mele.

      Oricum, felicitări pentru articol. Posibil să avem mai multe in comun decât aș fi zis cu ceva timp in urmă (căci avurăm și contre).

      Ștergere
    3. https://www.youtube.com/watch?v=1vLmKHpW2KQ- Cine e capabil de asa ceva?Cine isi controleaza mintea .....e complicat sa exprim eu in cuvinte !

      Ștergere
    4. Dacă s-ar respecta acest principiu, adică să nu existe relația maestru - ucenic, lumea ar fi rătăcit în "beznă". Nu zic că nu e bine să-ți depășești profesorul. Dar nici să-i resetezi / contești învățăturile ca să fii tu original. (Cu atât mai mult dacă Învățătorul, Rabbi, este Dumnezeu însuși.)

      Ștergere
    5. Un documentar cuprinzator la tema de mai sus :https://www.youtube.com/watch?v=ax6ytIWlIY4

      Ștergere
  15. Mi-a placut tare articolul! A fost o surpriza pentru mine! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu fac reclama a altui site , dar eu nu m-am simtit deloc bine privind acea fotografie in prima instanta , dupa ceva timp m-am uitat din nou , nu a mai fost aceiesi stare , dar tot nu eta bine, adresa aici https://www.lovendal.ro/wp52/numiti-un-singur-obiect-din-aceasta-fotografie-daca-puteti-o-imagine-ciudata-infioratoare-a-aparut-de-nicaieri-pe-internet/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu pot să intru pe site, totul este blurat

      Ștergere
    2. @xxx- e relevant a avea 31,7 ani sau nu, in acel miliard de secunde ? Incearca sa intelegi ceea ce am expus, nu ceea ce vrei a intelege ! Cat priveste sursa imi e indiferent , fiindca mie nu imi inspira decat doar informatie ! Nu am adeziuni de nici un fel , nici aici nici in alta parte ! Mai pe intelesul tuturor nu fac matanii , nu pup moaste ,DAR nici nu caut a ridica osanale incornoratilor !Ma detasez deopotriva si de ceea ce numiti BINE si de ceeea ce numiti RAU .... imi asum nebunia asta !

      Ștergere
  17. Un lucru am înțeles ( după ceva viață ;
    că atunci când inima omului e închisă , zeul, d-zeul e departe.
    Când urechile şi ochii sunt închise ,D-zeul este asemenea . Nu ( ne ) vede , nu ( ne ) aude.

    RăspundețiȘtergere
  18. - Crestinismul este "greu" pentru ca implica responsabilitatea faptelor. Omul vrea libertate dar fara sa dea socoteala pentru faptele sale.
    - "Cadavrul" lumii occidentale este disputat intre musulmanism si hinduism. Musulmanismul insa presupune supunere si este respins de occident.
    - Hinduismul vine cu abordarea "potrivita". Iti aduce "dezvoltarea spirituala", susccesul financiar, si "controlul" destinului tau fara sa dai socoteala nimanui. Foarte seducator. Parintele Paisie avertizeaza despre acest plan articulat al cuceririi ocidentului de catre demoni prin "guru" hindusi seducatori, care vand minciuni frumoase in cartea "Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei: https://manastireasuruceni.md/wp-content/uploads/2014/07/Dionysios-Farasiotis-Marii-initiati-ai-Indiei-si-Parintele-Paisie.pdf
    - Meditatia transcedentala prinde si face din ce in ce mai multi adepti pentru ca functioneaza. Bietii oameni nu stiu pe cine invoca si cui isi dau la schimb libertatea pe nimic.
    Pastorul Dean Odle face o foarte reusita analiza a acestei "tehnici" de pierzanie: https://www.youtube.com/watch?v=F8Fq0ytknTs&t=4915s
    "Diversitatea" de cai spirituale il are in spate aceeasi entitate, tatal minciunii.
    N-as putea gasi cuvinte mai potrivite pentru cele ce se intampla in lume decat cel ale Arhanghelului Mihail:" SA LUAM AMINTE! SA STAM BINE, SA STAM CU FRICA!"
    In momentul caderii ingerilor razvratiti, Mihail a spus: „Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina.
    Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adinc. Sa luam aminte, cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant“

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meditația transcendentală este, per se, neutră. E doar un mijloc de liniștire a minții, nu un scop. Depinde spre ce indrepți apoi mintea "potolită". Spre ce meditezi ? Ce simboluri pui "in fața duhului "?
      Abia de aici pot apare problemele.
      Fondatorul iezuiților (Ignațiu de Loyola) practica zilnic acest tip de meditație (tehnicile fiind descrise pe larg in propria-i lucrare, "Exerciții spirituale"). In cazul lui, meditația era centratā exclusiv pe leitmotivele catolice (cu accent pe vizualizarea scenelor Golgotha sau ale Fecioarei Maria).

      Inutil sā amintesc performanțele sale, sau ale primilor sāi discipoli. Nu doar cā organizația "Compania lui Iisus" a controlat mt timp, din umbrā, Europa, dar au convertit la creștinism daimyo niponi (adicā mai mult decât samurai duri, chiar stāpâni de samurai).
      Nimeni nu oprește un meditator sā foloseascā tehnicile pe subiecte creștine. Faptul cā unele rețete au fost perfecționate in spațiul asiatic nu incumbā asumarea simbolurilor de pe acolo.
      Dacā folosești o sabie katana nu inseamnā cā, gata, te-a furat vreun demon zen.

      Ștergere
    2. Eterna lupta cu morile de vant .Dar daca voi nu veti vorbi pietrele o vor face Nu cred ca sunt multi cei ce te inteleg si iti apreciaza elocinta Om simplu.Vorbeste Omule caci poate samanta ta va cadea pe pământ bun si v a da rod .Pe mine personal ma doare inima cand citesc.......

      Ștergere
    3. Xxx va recomand dialogul purtat de D zeu cu Iov .Dupa parerea mea Cartea lui Iov din vt este chintesenta raspunsurilor noastre .Acolo Domnul se dezvaluie pre Sine si i raspunde omului....

      Ștergere
    4. Nu va mai amagiti in ale cunoasterii profunde .....citi Eclesiastul si dupa sa va vad moralul !

      Ștergere
    5. @Nenea -Chintesenta lucrurilor lumesti , desi e deprimanta o gasesti in Eclesiastul din VT!

      Ștergere
  19. O foarte buna explicatie a fenomenului "spiritual"modern.Ne place sa vorbim despre curente si idei filosofice dar nu aprofundam tezaurul mostenit de la strabuni .Cati din noi tinem postul mare ,cati am ascultat Canonul sf Andrei Criteanul ce se citeste in biserici zilele astea?Cine oare mai merge sa caute amaratii soartei prin cimitire sau prin alte parti?Cati din noi cauta sa faca bine aproapelui fara sa astepte o multumire?Mai sta oare cineva in genunchi noaptea sa se roage in fata icoanelor pt iertarea pacatelor acestui popor?Isi mai constientizeaza cineva multimea pacatelor si sa si le planga cu lacrimi adevarate .?Eu am cunoscut asemenea oameni .Femei care crosetau ciorapi de lana si in anii comunismului se duceau si i imparteau la puscarie .Sau strangeau din pensia mica bani si cumparau fese ,vata ,alimente si plecau cu trenul la leprozeria de la Techilesti sa le daruiasca amaratilor de acolo.Dar oamenii acestia sunt in pamant .Romani adevarati care atunci cand l au impuscat pe Ceausescu au plans de mila dictatorului .Probabil ca acum se rasucesc in morminte vazandu ne pe noi romanii de azi care ne violam copiii,ne omoram intre noi ,ne vindem si ne prostituam in toata Europa si strigam "Vrem spitale nu catedrale".Noi mandrii ca suntem romani!!!
    .

    RăspundețiȘtergere
  20. Tocmai folosirea tehnicilor bazate pe imaginatie,vizualizari a te miri ce,
    e foarte periculoasa,din cauza firii slabanogite si pervertite a omului fata-n fata cu viclenia celui de nenumit.
    Sf.Parinti,in mai toate scrierile lor(Filocalia)nu erau de acord cu folosirea imaginatiei in invocarea lui Dumnezeu.Unii chiar ziceau ca este poarta de intrare a dracilor in sufletul omului.
    Placut surprins si eu de articol,nu-s de ce tot citindu-l pe domnul Diaconu aveam impresia ca e agnostic.
    Ma bucur ca pe linga perspectiva asupra lumii asa cum o vede dumnealui(de la care sincer am invatat multe si multumesc pt.asta),ne mai da teme de meditatie si in sfera spirituala....care fie vorba-ntre noi e cea mai importanta.

    RăspundețiȘtergere
  21. Dle. @Dumitru
    E drept, practicarea MT - cel puțin la profunzimi abisale - poate prezenta riscuri. Odatā deschisā, poarta psihismului e cu douā sensuri. Practicantul poate "ieși", dar și noul mediu poate "intra".
    O condiție sine-qua-non este curajul.

    Dle @xxx
    Spre incântarea mea, acum causticitatea d-tale nu mai imbracā grosiera "hainā" a insultelor. E bine.
    Nu sunt teolog, nici nu am pretenții docte pe acest dificil domeniu. Cunosc particularitatea triadei "credințā"/"iubire"/"speranțā, precum și particularitatea Mântuirii (nu doar "răsplatā" și/sau "iluminare", precum in alte spețe).
    Dar, eu neavând strania d-tale calitate (aceea de a le ști pe toate), aștept cu interes orice completare.

    RăspundețiȘtergere
  22. Adevarata varianta xxxx, este sa te adresezi Dumnezeu
    Domnul e altii

    RăspundețiȘtergere
  23. Ia auzi aici zic bine americaneli, adecatelea nishi barbat nice fomeie?
    @Banca Transisvania- divizia pentru medici

    RăspundețiȘtergere
  24. Unicitatea crestinismului vine din faptul ca nici un alt D zeu nu a venit printre muritori ca sa i faca D zei .Si s a lasat omorat de oameni din dragoste pt ei .Dupa plecarea lui Adam din Rai toti oamenii care mureau mergeau in iad ,indiferent de faptele lor bune .A trebuit ca sa moara Mesia ,Hristos ,si el sa mearga la iad si sa i scoata pe toti de acolo.Acest sacrificiu nu se regaseste in nicio alta religie .Mai ales ca El a spus despre Sine :Eu sunt Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  25. Mie mi se pare unică, la învățătura hristică, faza cu iubirea dușmanului.
    "Dar Eu vă spun: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântași pe cei ce vă blastămă, faceți bine celor ce vă urăsc, și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc".
    Deși nu cunosc toate religiile monoteiste, nu știu dacă alt Dumnezeu mai cere așa lucruri greu de împlinit "robilor" săi.

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu e o religie unica, e unica religie dintotdeauna. Iisus este creatorul acestui univers, aduca suntem toti de la furnica la stele, de la demoni la ingeri, elfi, zâne, oameni, roboti, vrajitori, anticristi, pietre, antimaterie, atei, păgâni, triburi,.. Toti si toate create de Iisus sau lasate sa fie create pe terenul lui iisus. Asa ca Iisus poate sa apara oriunde, sa fie orice si oricine. El a ales misiunea sa apară si oamenilor pe planeta asta din timp in timp, printre miliardele de planete pe care le are in grija Sa si miliardele de miliarde de fiinte pe care le îngrijește.
    Si cu toate ca reprezentăm 0,000...0001% din univers, Iisus vine totuși si la noi. De aici mirarea ca nu se aștepta nimeni sa vină pe piatra asta uitată de la periferia universului.
    Există un număr de oameni care pretind că relatările cu privire la Isus așa cum sunt consemnate în Noul Testament sunt pur și simplu mituri împrumutate din folclorul păgân, cum sunt poveștile lui Osiris, Dionis, Adonis, Attis și Mithra. Se afirmă că aceste mituri sunt în esență aceeași poveste ca narațiunea cu Isus din Nazaret din Noul Testament. După cum susține Dan Brown în „Codul lui Da Vinci”: „Nimic din creștinism nu e original.”
    Asta din cauza unui adevar si mai abisal.
    Iisus a aparut de foarte multe ori pe planeta noastră. Isis si Osiris este acelasi cu Maria si Iisus, tot ei au venit si in acea civilizație. Pentru civilizația noastra este Iisus si Maria si va reveni din nou, va reveni de fiecare dată cand o noua civilizație se prăbușește.


    RăspundețiȘtergere
  27. Ai omis a zice că viața omului e o sumă de amintiri și consecințe ale vieților anterioare, și chiar că talmeș-balmeșul era complet 😂

    RăspundețiȘtergere
  28. Crestinismul este o cale de evolutie umana.Oamenii trebuie sa evolueze si sa se reuneasca cu spiritul lor, Duhul lor sfint cum spun crestinii. In iad salasluiesc animalele, evolutia animalelor este o evolutie sufleteasca, adica sa-si primeasca sufletul lor personal pentru a deveni oameni, pentru a veni aici in Purgatoriu. Dar multe animale aleg sa ramina in Iad asa cum multi oameni aleg sa ramina in Purgatoriu. Calea crestina implica multa responsabilitate. In primul rind trebuie sa respecti cele zece porunci, apoi sa devii o persoana religioasa pentru ca numai asa poti face din trupul tau templu pentru Duhul Sfint. Cind ai reusit acest lucru trebuie sa inveti sa faci voia Duhului Sfint, pentru ca numai el te poate conduce la Dumnezeu Tatal. Cind reusesti sa faci voia Lui, poti spune ca ai devenit crestin. Dar noi toti ne dorim sa ne satisfacem placerile noastre, adica nu ne dorim o viata responsabila ci o viata iresponsabila diabolica. Diabolic vine din grecescul diabolos, a separa, a divide. Religios vine din latinescul religare, a lega strins repede inapoi, a reuni. Sa nu confundam cuvintul religios cu cuvintul religie care vine din latinescul religio - serviciu. Orice ce actiune are un scop. Odata implinit scopul actiunii apre placerea. Daca separam placerea de scop facem un lucru diabolic. Scopul actiunii de a face sex este procreerea nu placerea, scopul actiunii de a minca este de a ne hrani nu de a minca de placere, scopul actiunii de a bea este de a hidrata corpul nu pentru placerea gustului. Puterea trebuie folosita doar pentru binele colectiv nu pentru binele personal. Tind cont ca oamenii doresc sa se mulga zilnic, fara sa se gindeasca ca vine un moment cind vor trebui sa plateasca pentru aceste placeri prin boli, putem spune ca e corect ce se intimpla acum, iar cei care vor sa instaureze domnia lui Lucifer fac ceea ce majoritatea oamenilor isi doresc. Adevarul este calea catre viata vesnica. Matei 23:13

    RăspundețiȘtergere
  29. Pentru cine foloseste telegram: @comunitateaortodoxaromana

    RăspundețiȘtergere
  30. 1. Jiddu Krishnamurti împreună cu David Bohm prezintă clar limitările și problematica gândului uman ca și cauză pentru cele mai mari probleme pe care le avem.

    2.Nici o teorie nu bate componenta experiențială. Nu ai ce studiu să faci pentru a te pregăti de o experiență precum cele oferite de substanțe naturale psihedelice precum Ayahuasca, DMT, Psylocibin, Mescalină... Aceste instrumente îți pot arata direcția, posibilitățile și abilitățile de care ai nevoie, să nu mai spun de faptul ca îți anesteziasă softul cultural instalat, lucru care îți mărește conștientizarea pentru tot ce este.

    3. Personal, consider cu tărie câ nu ne putem ghida după vreo anumită religie pentru "salvare", până la urmă aproape toate cuceresc mintea prin faptul că îi oferă exclusivitate în fața lui doamne doamne, ba chiar oferă o imagine a continuității după moarte ceva mai ca în filme. Ce este cert? Faptul că substanțele psihedelice cu efecte "mistice" au un potențial de cal troian în societatea modernă și ar putea fi o salvare spre îndreptare cel puțin pentru a repune în parteneriat știința și spiritualitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună asta ! Pe când zici că va fi la liber seringa cu Hero,extazul în pastilă si Aurolacul, să ne ducă iute-iute în marele Nimic, pardon Nirvana ?!

      Ștergere
  31. Un documentar foarte bine facut la tema : https://www.youtube.com/watch?v=ax6ytIWlIY4

    RăspundețiȘtergere
  32. Vă salut cu mult drag domnule Diaconu! In mare parte sunt de acord cu articolul dvs, mai puțin cu partea referitoare la Vatican II.
    Da! Creștin fiind subscriu la pericolul falsei spiritualități manifestat prin fel și fel de subtilități pe care noi nici măcar nu le consideram din sfera spiritualului, dar ele acolo sunt. In mii de ani de experiență, diavolul s-a prins de fel și fel de metode pentru a induce omul în eroare.
    Subiectul e lung și mi-ar face plăcere să îl dezbatem și față în față.
    Cu respect,
    Tudor Sava

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)