luni, 29 martie 2021

Se împart apele


N
ici nu s-a terminat bine vizita lui Lavrov în China că asistăm la un asalt în forță al diplomației chineze. Ministrul Wang Yi desfășoară o misiune în Orientul Mijlociu care cuprinde Arabia Saudită, Turcia, Iran, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Oman.  Misiunile sale sunt clare, toate discuțiile mergând către inițiativa „Belt and Road” sau Noul Drum al Mătăsii. 

Vizita din Iran, asupra căreia ne vom opri azi, s-a lăsat cu semnarea unui tratat strategic pe o perioadă de 25 de ani, despre care ministrul de externe chinez spune că este permanent. Tratatul fusese anunțat încă de la vizita președntelui Xi din 2016, acum parafându-se. Este vorba de o colaborare atât de extinsă încât o putem lejer considera o alianță. Între cele douăzeci de domenii de cooperare, o atenție deosebită este acordată următoarelor linii: politic, executiv, cultural, juridic, apărare, securitate și relații internaționale. Iranul devine astfel, de facto, aliatul Chinei. Primul din Orientul Mijlociu. 

Așa cum am discutat în articolul legat de problema din Canalul Suez, Iranul devine un punct strategic pe harta economică a lumii. Lucru intuit de mult timp, atât de China cât și de Rusia. De aceea relațiile dintre cele trei țări sunt atât de strânse. Rusia are nevoie de Iran pentru Drumul Caspic, China pentru inițiativa Belt&Road. Astfel țara va deveni un nod esențial al comerțului mondial. Desigur, și din punct de vedere militar Iranul este esențial. Iar la acest capitol discuția este lungă. Ceea ce trebuie înțeles este că semnarea tratatului China-Iran vine într-un moment strategic.

Zilele trecute am avut un incident major. Ca urmare a semnării unui acord între SUA și Taiwan privind cooperarea pentru paza de coastă, am avut de-a face cu cea mai mare incursiune a forțelor aeriene chineze în spațiul taiwanez. Douăzeci de avioane chineze, incluzând și patru bombardiere cu capacitate nucleară, au pătruns în spațiul aerian taiwanez. China, după cum bine se știe, caută să-și reunească întreg teritoriul istoric într-o singură țară, iar Taiwanul este „ultimul mohican”. 

Este interesant de văzut cum, în contextul internațional complicat, avem parte de revenirea tensiunilor în Estul Europei. Se complică situația din regiunile rusufone ale Ucrainei. Pentru prima dată în ultima perioadă am avut schimburi de focuri soldate cu victime, iar evenimentele violente par a se relua. Cheia în care trebuie înțeles ceea ce se petrece este cât se poate de simplă: ocuparea Ucrainei de către SUA este văzută ca un gest de agresiune de către ruși. Probabil îmi veți replica spunându-mi că Ucraina nu se află sub ocupație, ci de bună voie a ajuns aliata SUA. Din punctul de vedere al înțelegerii ruso-americane de la Malta, ceea ce au făcut americanii în Ucraina se numește agresiune, umplând paharul. De aceea declarația lui Biden în ceea ce privește Crimeea a fost urmată de reintensificarea luptelor din estul Ucrainei. Și acesta este doar începutul întrucât devine previzibilă ruperea Ucrainei în două, astfel încât estul său să se constituie într-o republică independentă care va adera la CSI, legând terestru Rusia de Crimeea. Destabilizarea Ucrainei este logică din punctul de vedere al Rusiei. Din punctul nostru de vedere ar trebui să fie benefică întrucât avem provincii istorice care sunt sub ocupație ucraineană. Mai mult, revenirea acestor regiuni la patria-mamă, alături de recuperarea de către Polonia a regiunilor sale incluse în Ucraina, va reface vecinătatea istorică dintre noi și polonezi, deschizând calea unei alianțe militaro-economice deosebit de interesante.

Problema României este dată de conducerea fanariotă a țării care, în loc să închidă puțin ochii pentru a lăsa evenimentele să se desfășoare de la sine, s-a înfipt precum musca în rahat într-un tratat de cooperare militar cu Ucraina. Astfel, în contextul actualelor confruntări, România va fi împinsă de către SUA în linia întâi a luptei, pe postul de agent de înarmare al Ucrainei, ceea ce ne va plasa în conflict deschis cu Rusia. Astfel, nu doar că Rusia va trebui să destabilizeze România, dar și să o pedepsească după ce-și va rezolva problema din Ucraina. Cum, o să vă explic puțin mai târziu.

Revenind la situația globală, voi mai spune că Henry Kissinger a comparat-o într-un discurs recent cu situația de dinainte de Primul Război Mondial, cu deosebirea că  acum avem un setup nuclear. În ceea ce privește China, remarca lui Kissinger mi s-a părut deosebit de înțeleaptă: „chinezii încearcă să-și dezvolte maximul capacității de care societatea lor este capabilă și trebuie lăsați să o facă”. Tradus ar, suna astfel: dacă noi, prin doctrina și modul nostru de organizare, nu suntem capabili să depășim capacitățile societății chineze, atunci oricum un război nu-și are niciun sens.

Voi mai aminti și că în vizita întreprinsă în Orientul Apropiat de către ministrul de externe chinez Wang Yi s-a luat inițiativa organizării unui forum între China și statele arabe. E un nou pas în proiectul de spargere a monopolului american în zonă. Deja Arabia Saudită cooperează cu China și Rusia în mai multe domenii strategice, chiar dacă militar se află în tabăra americană. „Crăpătura” e realizată. Practic, tot puzzle-ul prezentat până acum nu e nimic altceva decât începutul unui nou război pe toate fronturile. 
 
În mod normal situația actuală își cere o renegociere a sferelor de influență. E clar că ne aflăm într-un context sociopolitic nou, iar Kissinger a descris cât se poate de logic situația. Nu poți risca un război nuclear acum(de fapt niciodată!). Astfel încât e limpede că lumea trebuie să se întoarcă la masa tratativelor. Adică acolo unde România redevine un pion. Și unde se vor rescrie reguli, sfere de influență și granițe. De asta trebuia să ne fie frică. Noi nu doar avem de recuperat teritorii istorice, dar trebuie să ne și păstrăm din teritoriile actuale. Ca să înțelegeți cât de trădători sunt actualii fanarioți de la putere, ar trebui să constatați cum, pe linia „Ardealului de Nord” au instaurat prefecți UDMR. Este pentru prima dată de la Revoluție când cineva are curaj să sfideze românii într-un asemenea hal. De asemenea, voi aminti că Rusia a sperat că, după ce România se va elibera de comunism, va avea o atitudine moderată față de est. Nu doar că astfel am fi câștigat mai facil Basarabia, dar am fi avut calea deschisă pentru recuperarea Bucovinei de Nord. Ceea ce constatăm este că acum „atitudinea moderată” față de ruși o are Ungaria, iar asta ar trebui să ne îngrijoreze. 
 
În cazul în care lumea se va așeza la masa tratativelor, fiecare dintre părți va avea nevoie de susținători acolo. E greu de crezut că americanii - care ne-au vândut de fiecare dată când au avut posibilitatea - ne vor susține acum. Mai degrabă pot spune că ne-au înarmat de formă(și asta orice observator onest o vede limpede!) pentru a ne crește prețul. Rețineți asta! Suntem într-o situație disperată care-și cere o rezolvare disperată. Se împart apele lumii și noi ne aflăm din nou la răscruce. Din păcate, este necesară o eliminare urgentă a conducerii mafiote a țării. Partea proastă e că, din nou, nu avem alternativă. Însă, cel puțin, eliminarea trădătorilor ar fi un bun început.

Lumea fierbe. Nu mai e timp! Într-un viitor cât se poate de previzibil, lumea va trece ori la masa tratativelor, ori la război. Iar noi nu suntem pregătiți pentru niciunul dintre cele două setup-uri. Ceasurile sunt târzii. Ar trebui să ne trezim!

25 de comentarii:

  1. Cu siguranță vom rămâne fără Ardeal. Numai sa nu a lipească Moldova de Republica de la Chișinău și sa rămânem doar cu Țara Românească. Oricum suntem vai de pula noastră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asta e si planul , greslile intentionate sau heirupiste ne vor duce acolo ......dilomatie romaneasca cu doctorate copypaste .

      Ștergere
  2. PS: Ce va urma pentru sclavii de la Cluj și Sibiu va putea fi comparat cu palestinienii lângă gardul Israelului. Vor fi cetățeni de gradul șapte. Să-i fut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mintea ta de regatean.IN mintea lor de ardeleni nu.Nici in a banatenilor.
      Iti recomand spre citire Memorandumul lui Iuliu Maniu catre rege.Sa vezi de ce sunteti atat de iubiti in Ardeal si Banat.

      Ștergere
    2. In mintea prostilor sintem ragateni, banateni, ardeleni, moldoveni!
      In mintea desteptilor sintem geti, daci vlahi, rumuni, romani!
      Fiti uniti! Asta au vrut mereu si vestul si estul, sa ne dezbine, sa ne minimizeze cultura si traditiile si sa faca din noi nimicuri! Iar cine accepta chiar este un nimic!

      Ștergere
    3. Tocmai identitatea culturala te contrazice din plin.
      Faptul ca ii faci prosti pe cei care fandesc diferit de tine,nu e o dovada de multa minte...

      Ștergere
    4. Miluță, taică, ești cam prea fudul pentru un lefegiu.

      Ștergere
    5. Suma viciilor e constanta, nu? :))

      Ștergere
    6. @Mercy- Daca tot suntem la capitolul recomandari , fac si eu una : Scrisoarea lui Ion Antonescu catre Iuliu Maniu ....baga si asta in context !

      Ștergere
    7. Nicolae Bucur - Bravo , in tine bate o inima de roman , vlah,geto-dac, nu conteaza denumirea, conteaza ceea ce simti atunci cand calci pe pamantul care te-ai nascut, daca simti ca ii apartii te bucuri si suferi alaturi de el , daca nu .....

      Ștergere
    8. @Mercy:Iuliu Maniu agentul acela englez, de orientare sexuala egalitara,ce a tradat tot ce a putut trada, de la unguri la Antonescu si a fost vandut de englezi ...bolsevicilor cand cu 'evadarea'?? fie-i memoria dupa merit!! iar ardeleniii, daca nu ne iubesc, dece nu ne LASA???

      Ștergere
    9. Ardealul e o cloaca de lasi si tradatori(acum ajunsi si la putere), iobagi din tata-n fiu, invatati cu ocupatia pana a inceput sa le placa. Ar fi foarte bine ca slugile ardelenesti sa se duca si sa ne lase! Sa se duca unde le e locul, slugi la grofi!

      Ștergere
  3. O analiză bună.
    Aș mai face doar câteva mici precizări:
    Armata, așa cum arată în prezent, a fost transormată din păcate întro anexă a armatei sua, fiind în măsură să execute doar misiuni în cadrul nato, în teatrele de operații.

    Tot din păcate, în momentul actual, singurul „război” pe care-l mai poate purta armia noastră este cel împotriva propriului popor și de altfel, sunt elemente care indică acest lucru și se caută „soluții legale”.
    https://www.national.ro/social/ciuca-revine-intreaga-armata-va-avea-atributii-de-control-a-populatiei-716529.html

    https://www.national.ro/social/ciuca-pregateste-o-noua-structura-militara-pentru-controlul-populatiei-710487.html?fbclid=IwAR1MeaHFhD5frgKKA3tVOicPeF9QOr8V607-VrXLgGsKKXBsTlDa4x4ljKI
    http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228752

    Cred că cineva s-a molipsit sau s-a inspirat prea mult din acest film.
    https://filmehd.se/the-siege-stare-de-asediu-1998-filme-online.html

    La final, am o întrebare la care eu nu prea găsesc un răspuns:
    Nu am stat să număr țară cu țară, dar cum naiba se face că virusul ăsta care provoacă gripa botezată covid – 19, mai bântuie încă, doar și aproape exclusiv, prin sua și ue, adică, adică .... tocmai țările membre ... NATO?. Sau mă înșel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca a ajuns ,,national,, fost ,,enational,, detinatorul adevarului,apai sunteri praf cu discernamantul...

      Ștergere
  4. Raspunsul intrebarii dtale Y,este incredibil asa ca degeaba l-ai sti.
    Problema acuma dle Diaconu este :
    Ori Romania, ori Johannis,adevarata armata trebuie sa aleaga... repede desi s-ar putea sa fie prea tarziu !
    Apropo,nu v-au surprins aseara protestele din Bucuresti ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Gheorghe Picui
    15 ore ·
    MARE RESET în jurul datei de 1/2 aprilie în perspectivă.
    „Odată cu presupusul accident al Evergreen-urilor din Canalul Suez, ei vor să paralizeze lanțul de aprovizionare pentru Europa.
    Aceasta înseamnă că nu avem țiței, reaprovizionare economică și alimente. În prezent, peste 100 de nave sunt blocate în Canalul Suez și nu trec. O acțiune perfect planificată. În următoarele câteva săptămâni vom simți efectele pe măsură ce afectează multe companii care au nevoie de piese de schimb pentru a continua producția. În curând o veți vedea în prețurile petrolului. Prețurile vor crește. Odată ce liniile de producție și repopularea sunt întrerupte, producția va trebui să oprească liniile de asamblare, ceea ce va fi fatal. Dacă se opresc o dată, vor dura săptămâni, dacă nu luni, pentru a-și reveni. Ar fi un dezastru în această situație generală și totul s-ar opri. Pe cât de rău pare, aici se termină. Din păcate, acest lucru trebuie să se întâmple pentru a prăbuși vechiul sistem. "Sursa VK canalul-suez-este-blocat-de-un-vas-container-uriaș-numit-veșnic"
    Utilizarea unui canal este simbolic pentru un canal de naștere. Lucrurile sunt pe cale să se întâmple peste tot în lume. Nașterea informațiilor din această mizerie va fi începutul sfârșitului său." Stare profundă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. No ca l-au deblocat. Am scapat de ,,actiunea perfect planificata,,.
      E liniste acum la tine?

      Ștergere
  6. Nu vă faceți griji, asta a fost doar o repetiție. Sau un avertisment minor.

    RăspundețiȘtergere
  7. M-am uitat pe RTV la reportajele de la manifestatiile ce s-au pornit in tara.
    Multi, foarte multi tineri sub 35 de ani. Multi musculosi si barbosi frezati, care nu-si odihneau privirea nici o clipa- se invarteau cu ochii jur imprejur si studiau atent pe cei care luau imagini cu telefoanele si camerele; membri galeriilor de fotbal; tipi maturi in geci rosii cu clipboarduri cu hartii in maini (probabil agitatorii in misiune cu textul sloganelor); gura-casca cat cuprinde ca la "rivulutie".
    Putine drapele cu stema pe ele, unele cu embleme de partid, cu slogane sau cu "gaura revolutiei din 1989". Putini fara masca, de parca chestiunea mastii nu ar fi avut nimic a influenta pornirea manifestatiilor.
    Nici un program clar de revendicari scandate; un fel de supapa de refulare a maniei populare pe care a deschis-o cineva
    Nici o cruce ortodoxa; nici o icoana, nici o fata bisericeasca "cu crucea-n frunte", cum zice imnul de azi.
    Foarte probabil e doar inceputul....E adevarat ca manifestatiile antiplandemie apar ultimele in Europa- ca si "revolutia romana din 1989", dar...
    Ma gandesc la spusele lui Nea Parosu Gheorghe : *avem 140.000 de tineri in toata Europa pe care i-am pregatit ca"agenti ai schimbarii" *.Or fi "fermentii" din strada de acum...
    Ma mai gandesc si la cele care au circulat pe net in 2010-2011, cu pustnicul din Rarau, care vestea "sange pe strazi in Romania". O fi gresit un deceniu sau rugaciunile altora asemenea lui au "castigat "10 ani pentru pocainta romanilor...??!!
    Un lucru mi se pare real: mamaliga romanesca sta sa explodeze iar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mamaliga romaneasca este facuta sa explodeze. Controlat, asa cum numai securistii stiu sa o faca. Si furia este indreptata spre medici.
      Basescu si-a dorit enorm privatizarea spitalelor si a SMURD...
      Oare de ce nu este indreptata furia si impotriva judecatorilor care lasa pedofili in libertate?! Sau de ce romanii uita atat de repede de caracatita care face trafic cu copii si transforma tinerii in zombie drogati?
      Da, stiu, multi or sa dea din nou ochii peste cap! Vorbesc despre esenta crestinismului, iubirea mai ales fata de copii. Nu despre dogme.
      Asa sunt eu. Priorietizez problemele si consider ca un popor care nu-si apara copiii degeaba vorbeste despre cruce si Iisus!
      Asta se vrea: sa refuleze mamaligarii controlat!
      Nu stiu cine este Nea Parosu Gheorghe...Probabil e Mos Craciunul din imaginatia ta.
      Si eu aveam in urma cu cativa ani un Mos Craciun imaginar. Influentata de cartile lui Cinamar, chiar credeam ca exista un departament 0 care vegheaza asupra Romaniei. Niște supraoameni care ne apara pe toți si elimina dusmanii.
      Eh...sa zicem ca am inceput sa ma maturizez si nu mai cred in fanteziile romanilor, nascute din disperare.
      Dar cred in continuare in Dumnezeu...Dumnezeu este in Centrul vietii mele si este singura mea certitudine.
      Ca oamenii au luat-o razna nu este problema Lui Dumnezeu. E problema oamenilor. Pentru ca au liber arbitru.

      Ștergere
    2. Mamaliga nu a explodat si nu va exoda niciodata. Daca nu ma crezi,pune mana pe istorie. Noi suntem un popor de plangaciosi,fb a prins perfect aici,de priceputi in orice de la politica la fotbal,un popor care nu a prea deranjat in istorie pe nimeni.
      Din nefericire,nu suntem razboinici ,si asta ne-a costat intotdeauna.

      Ștergere
    3. La noi in zona exista o vorba : O data in viata gusta pisica otetul ! Ne-am fript in 89 , cand erau totusi motive de revolta , dincolo de realizarile socialiste ! Astazi ce motive avem ? Realizarile postdecembriste asa zis de sorginte capitalista , privatizarile de succes , mai bine zis externalizarea parandaratului ,combinatiile politico-scuriste cu infiltratii prin magistratura si nu numai . Dovezile de le vreti ..... sunt efectele lumii in care traiti . Traind prea repede nu aveti a vedea firul epic al vietii , DAR veti fi martorii deznodamantului!

      Ștergere
  8. Felicitari, domnul Dan. Ati apărut pe cel mai citit blog romanesc, la sectiunea Stirile zilei – 29 martie 2021.

    Ma bucur ca ati reusit sa ii deschideti ochii si mintea domnului Vali Petcu, care a pus link la analiza dumneavoastra magistrala despre canalul Suez. Domnul zoso, cum isi spune, este unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din Romania. Sunt, ce-i drept, multi tefelisti pe acel blog si sexo-marxisti, asta se intampla fiindca il citesc multi it-isti, insa sunt si multi comentatori de calitate, cum ar fi domnul care se semneaza cu pseudonimul Pensionarul, care incearca sa le dechida ochii acestor it-isti sexo-marxisti in ceea ce priveste vaccinarea, marele reset si toate celelalte masinatiuni ale ocultei. Tot acolo scrie si cunoscutul scriitorul Ovidiu Eftimie, care combate foarte bine toate minciunile scrise despre BOR. Si domnul care se semneaza cu pseudonimul fluture, care combate tot ce inseamna corectitudine politica, BLM si alte minoritati bolnave.

    Va felicit din nou si sper ca acest boost va face ca blogul dumneavoastra sa ajunga printre cele mai cititite bloguri din Romania, unde ii este locul. Iata ca planul dumneavoastra de a sta cat mai departe de fb functioneaza. Cat mai multi romani au nevoie de analizele dumneavoastra lucide si pline de de adevaruri care nu se spun in massmedia, in aceste vremuri grele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu fiți FASCIȘTI.
    Marea majoritate a moldovenilor NU se consideră români, NU vor să fie români și NU vor nici o "unire" cu colonia satanistă România. Nu e de mirare că moldovenii inclină spre Rusia ca să îi protejeze împotriva FASCISMULUI românesc.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)