luni, 22 martie 2021

Lupta cu răul


O să vă întreb cât se poate de franc: ce-ați face în cazul în care într-o dimineață v-ați trezi și ați constata că toți, dar absolut toți dintre cei care vă înconjoară, vă sunt dușmani? Să ne înțelegem, vorba Plăvanului, toți înseamnă toți! Te ridici din pat și realizezi că soția/soțul îți e dușman. Cobori în living unde se joacă copiii și-ți dai seama că și ei îți sunt dușmani. Apoi, în urma câtorva conexiuni realizezi că și părinții, bunicii, frații/surorile, rudele mai apropiate sau mai îndepărtate, toți îți sunt dușmani. Ieși în stradă; atât vecinul din stânga cât și cel din dreapta își sunt dușmani, de altfel la fel ca întreaga stradă. La magazinul de unde-ți faci cumpărăturile de când te știi, fătuca de la casă îți e dușman, cu toate că-ți zâmbește. Absolut toate interacțiunile tale începând din acea zi sunt exclusiv cu dușmani.

Ei bine, cum ți se pare scenariul ăsta? Cum te-ai raporta tu la ceilalți și la tine însuți? Ai considera că ai dreptate? Într-un fel, judecând ca ființă rațională, trebuie să ai dreptate. Doar tu ești convins că ai dreptate din moment ce resimți dușmănia celorlalți, în ciuda faptului că n-ai făcut nimic și, logic, nu te simți vinovat cu nimic. Însă ești tu, într-o însingurare și neajutorare teribilă, împotriva tuturor. Pune-te în situația aceasta. Gândește-te pentru câteva minute la acest scenariu. Ce-ai face, cum ai reacționa, ce ai vedea în ochii celorlalți? Ce ți-ai spune când ai rămâne singur? La cine-ai apela? De fapt n-ai la cine apela întrucât absolut toți își sunt dușmani. 

Să complicăm puțin mai mult scenariul. Tu știi că ei își sunt dușmani, dar ei nici măcar nu realizează asta. Ei îți sunt dușmani dorind să-ți facă un bine. Îți fac rău convinși fiind că-ți fac bine. De-abia de-aici situația devine critică. De la unul care știe că-ți face rău mai poți avea speranțe întrucât te gândești că mai are parte de ceva constrângeri morale astfel încât, la un moment dat, poate renunță la răul pe care ți-l face. Însă, de la unul care-ți face rău convins că-ți face bine, n-ai nicio speranță. Absolut niciuna. Dacă vreți un exemplu din istorie, citiți despre modul în care cei mai luminați medici ai vremii l-au tratat pe Henric al VIII-lea. 

Ok. Te-ai obișnuit cu noul scenariu? Ai intrat în pielea personajului ipotetic? Cum ți se pare acum lumea? Ce faci dimineața când te trezești? Știi că lângă tine doarme dușmanul, dar nu-i vina lui întrucât nu știe că ți-e dușman. Mai mult, și-ar da chiar viața ca să-ți facă binele. Cum reacționezi? Coborâm iar în living unde copiii se joacă. Știi că te iubesc, ba chiar te imită, dar ei, în realitate, îți sunt dușmani. Și-apoi ne continuăm periplul început în primul paragraf. Cum te simți? Ce sentimente ai? Cum respiri, cum trăiești? Mai mult, ești conștient că sunt anumite lucruri pe care le știi, dar pe care, dacă le dezvălui, furia tuturor celor care vor să-ți facă binele se revarsă asupra ta. Ce faci atunci? Cum vorbești și cum te miști?

Vi se pare un scenariu de groază? Bun venit în lumea reală. Nu, nu vă holbați așa. Mai mult sau mai puțin, în toată poliloghia de până acum e vorba despre lumea reală. Mai precis, despre cum arată un om care a înțeles niște lucruri în raport cu ceilalți. În toată povestea asta este vorba despre tine - individul, persoana - față în față cu Sistemul. 

De cele mai multe ori oamenii nu înțeleg când le explic de ce lupta cu Sistemul e atât de grea. Mulți își imaginează că, punând la cale o revoluție, ar putea să schimbe cursul lucrurilor. Se înșală amarnic. Pierd timpul, se autoiluzionează și cad în nebunie. Pentru a înțelege Sistemul trebuie să-l cunoști. Iată, vi l-am arătat! Nedumeriți? Hai să vedem. 

N-ai cum să nu fii de acord că părinții nu ți-au vrut binele. De-aia te-au dat la școală. Ți-au făcut bine? Depinde de unde privești lucrurile. Dacă n-ai realizat cum stă treaba, vei spune că ți-au făcut foarte bine întrucât altfel ai fi fost un prost. Însă, dacă vei privi cu atenție, vei constata că întreg sistemul de învățământ e unul în care ești croit ca rotiță a sistemului. Mai mult, vei înțelege că ceea ce faci la școală, în afara câtorva elemente de bază, totul, într-o proporție covârșitoare, e minciună. Ți se inoculează false valori, devii tributar unor automatisme mentale și, dacă rămâi la ceea ce te învață în școală, te transformi într-un idiot. Dacă însă vrei cu adevărat să te diferențiezi trebuie să pui din nou mâna pe carte și să-ți refaci lecturile fundmentale pentru a înțelege câte ceva din ceea ce se petrece în jurul tău. Iată pe scurt cum, singurele persoane capabile să te ajute necondiționat în viața asta sunt, de fapt, dușmanii tăi. Ce i-ar spune un părinte unui copil care nu vrea să meargă la școală? I s-ar părea ceva inacceptabil. 

Să ducem puțin mai departe scenariul ca să înțelegem cu adevărat cum stau lucrurile. Ați constatat probabil cât de hulită este violența domestică. Un părinte care-și bate copilul poate să-l piardă. La noi, ceva mai greu, dar în țări precum Norvegia îți iau copilul fără drept de apel. Ce se întâmplă însă în momentul în care Sistemul află că un părinte își bate copilul pentru că nu vrea să meargă la școală? Brusc, toți ochii se închid și nimeni nu mai e îngrijorat de părintele violent, ba, mai mult, îl aplaudă și-l dau exemplu propriilor odrasle: „Vezi, dacă mai chiulești de la școală pățești și tu ca ăla!”. Mult prea hulita violență devine digerabilă. Doar e pentru ceva nobil, nu-i așa?

Revenind la raportarea noastră față de Sistem, trebuie să conștientizăm că lupta nu e inegală, ci copleșitor de inegală. Întotdeauna cei care se trezesc sunt insuficienți, iar ceilalți sunt elementul de presiune care apasă asupra treziților. Mai mult sau mai puțin, toți cei care gândesc au parte de un scenariu precum cel expus. Ei conștientizează toxicitatea Sistemului, sunt disperați de răul reprezentat de acesta, dar sunt copleșiți. Nu pot face față întrucât presiunea e atât de mare încât, ori sunt calificați drept nebuni și trimiși la psihiatru - așa cum se întâmpla pe vremea comunismului - ori sfârșesc prin a se reîntoarce în Sistem. 

De altfel, chiar și pentru cei hotărâți să se izoleze de toxicitatea Sistemului, ruperea este imposibilă. Ce faci? Ai nevoie de lumină - pac, vine Sistemul(vorba lui Gigi). Ai nevoie de apă, gaze, canalizare? Te-ai conectat la Sistem. Vrei să mergi? Ai nevoie de-o mașină, așadar de Sistem. Fiecare din aceste frânturi care aparent nevinovate nu fac altceva decât să te facă parte din Sistem. Iată cel mai simplu exemplu: te hotărăști să te rupi. Îți iei un pământ și-o casă într-un loc uitat de lume și te retragi acolo. Fără curent, fără apă, canalizare, gaze s.a.m.d. Autonom 100%. Poți? Nu. Sistemul nu te lasă. Trebuie să plătești impozit pe proprietate. Impozitul îl poți plăti doar cu bani, iar pentru a face rost de bani trebuie să te angrenezi în sistem. Oricât de independent ai vrea să fii, în esență n-ai cum. De aceea oamenii eșuează în fața Sistemului. 

Mai mult, să luăm în calcul o ipoteză. Omul își dă seama care-i treaba cu Sistemul și-i spune soției acasă: „Vreau să ne schimbăm stilul de viață, să ne rupem de tot ce înseamnă nebunia asta”. Cum credeți că ar reacționa „tovarășa de viață”? În 99% din cazuri i-ar spune omului să se ducă el singur dacă vrea „independență”. 

Ne-am putea întreba, pe bună dreptate, dacă nu cumva apariția unei comunități n-ar ușura mai mult lucrurile. Teoretic da. Practic e îndoielnic. Singura comunitate care a reușit până acum să se rupă cumva de sistem e comunitatea Amish. Dar nu vă gândiți că ei sunt total protejați. Odată cu alunecarea spre stânga a politicii americane, s-ar putea ca în scurt timp Sistemul să-și arate dinții. Spre exemplu, le-ar putea impune celor din Amish să se încălzească folosind energii regenerabile. Iată prima fractură. Le-ar putea interzice transportul cu atelajele. Sunt mii de feluri în care un Sistem precum cel al nostru ar putea anihila o comunitate de acest tip. 

Ceea ce însă e de învățat de la Amish este rezistența lor. Într-o asemenea comunitate cel mai mare pericol e reprezentat de om. Degeaba cei din prima generație s-au rupt înțelegând pericolele, dacă nu există un liant care să-i facă pe cei din  generațiile care vin să înțeleagă că pericolul Sistemului e permenent. De cele mai multe ori asemenea comunități - dacă nu sunt ele însele izolate și „uitate” total de „civilizație” - nu rezistă. Puterea Amish stă în faptul că luptă frontal cu sistemul. Copiii lor trebuie să-și facă „ucenicia” în Sistem, să-l simtă și, doar dacă vor, să se întoarcă în comunitate. Nu-i ține nimeni cu forța acolo. E o realizare extraordinară din care cei care vor să lupte cu sistemul au de învățat.

Experiența Amish e greu replicabilă. Ei sunt legați între ei de religie și origine etnică. Își vorbesc propria limbă(Pennsylvania Dutch), au propriile obiceiuri, iar toate acestea reprezintă „magneți” încă puternici. 

Ce se întâmplă însă cu noi, ceilalți? Modelul Amish e imposibil de replicat. Rupți unii de alții, cu familiile atomizate de către Sistem și, cei mai mulți dintre noi, raportându-ne superficial la religie, e clar că nu avem cum „face pasul”. Mai mult, toți ceilalți reprezintă magneți mult mai puternici decât am vrea noi să credem. Și-atunci? Ei bine, aici e întrebarea asupra căreia deocamdată vă las să meditați.

55 de comentarii:

  1. ziua aceasta nu e departe din păcate... dar pentru ca știm ca va veni o zi ca asta trebuie din timp sa ne pregătim și sa nu dormim pe noi. Fiecare cum poate. Dar într-adevăr o soluție salvatoare nu e la îndemână oricui...trebuie bani și trebuie pregătire dar se poate obține o rupere de sistem chiar dacă nu în totalitate

    RăspundețiȘtergere
  2. De ani de zile ma gandesc la traiul intr o cabana in inima padurii,fara tot ce tine de viata moderna,dar mi se spune ca s nebuna.Trebuie sa ai un pic de nebunie sa ti doresti asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am găsit o cabana f spațioasă la deal lenga pădure, are livada,sursa de apa potabila,la 6 km de o comuna preț 20000 euro o cumpăr te muti cu mine ?

      Ștergere
  3. https://www.youtube.com/watch?v=wTdnO3JD9u0

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai exista o comunitate in Paraguay,a fost infiintata de doctori nazisti,sunt toti blonzi,si in toate familiile se nasc numai gemeni.

    RăspundețiȘtergere
  5. Progresul tehnologic cu siguranta ca nu va putea fi oprit si nu stiu cite beneficii ar aduce omului izolarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Progresul tehnologic va cotonogi Omul pana stadiul de conserva goala(buna de aruncat la gunoi)

      Ștergere
    2. Glumind: eu cred ca jumătate din omenire ar fi cotonogită, la acest moment, dacă ai separa-o brusc de tehnologie.

      Ștergere
    3. 😂😂 Tare scenariul! Suficient ca sa mi se faca din nou frig!
      Am mai simtit frigul acesta in grupurile asa zis spirituale de pe net!
      Poleiul si sclipiciul nu sunt suficiente pentru ca lumea sa devina una normala.
      Imaginați-va, dle Diaconu, ca va treziți intr-o zi, ieșiți pe strada si observati ca toti oamenii circulă in mâini. Cu capul in jos si picioarele in sus. Ce ati face?
      Ati merge in continuare printre ei, suportand oprobiul public?
      -Cum isi permite sa fie diferit de noi? ar urla primarul comunitatii.
      -Si-a gasit-o el sa fie diferit de noi, sa fie in centrul atentiei! ar orăcăi liderul spiritual al comunitatii...
      Este ca in filmul " Oblio". Ati observa in timp ca in toate este un rost. O înțelepciune.
      Probabil ca ati ajunge in final la concluzia ca ati picat din Cer si ca este timpul sa găsiți o modalitate de a va intoarce înapoi, Acasa.
      Brrrrr! Ce frica m-a cuprins de cand am citit ultima dvs postare!😂😂

      Ștergere
    4. Izolarea aduce conservarea speciei , orice fiinta vie pe acest pamant la experimentat .....studiaza morfologia speciilor si dupa stam de vorba , asta daca intelegi ceva ! Beneficiile imbraca forme diferite , iar unu din ele numit CONFORT domina comportamentul , nu sunteti multi capabili sa iesiti din propriul confort ....sunteti legati de SISTEM pana se de felia de paine zilnica cumparata la un chiosc oarecare ! Nu va acuz , nu va fac teoria chibritului , dar daca vreti sa fiti ANTISISTEM , atunci rupeti zala ! Alta cale nu exista , dar facuta cu schepsis !

      Ștergere
  6. Ne-am mutat in padure, intre dealuri subcarpatice, la 20 km de ultimul sat. Aveam niste pamant si niste padure. Intr-un singur an,intr-un avant inexplicabil pentru niste boemi, am facut, in aceasta ordine: Fosa septica. Tras apa din curte in casa - apa de izvor! Izolatii - podele, pereti, tavan, ca fluiera vantul printre scanduri. Instalatii - baie, bucatarie. Soba semineu, cos de fum. Gradina de legume, trandafiri sa avem pt pictat. Rosiile se coc in august, septembrie, octombrie. Am instalat fotovoltaice, invertor, baterii. Antena pt internet. Telefonia mobila nu are acoperire aici. Asta inseamna liniste. Traim din ce pictam. In coasta noastra, un schit de calugari! Primii vecini, la 7 km, occidentali. Buni prieteni, ne ajutam mereu. Lemn berechet, si multe uscaturi. Meri batrani si ciresi salbatici. Biciclete. Taxa pe proprietate e infima, fiindca nu platim canalizare, apa, curent. Ne aprovizionam o data la 3-4 saptamani. Frigider, lada frigorifica, masina de spalat, masina de facut paine, aspirator puternic. Masina de spalat si aspiratorul le-am cumparat cu o zi inainte de lockdown-ul de anul trecut.

    Nu stiam de ce ma strangeau peretii in mansarda inchiriata in centrul Bucurestiului. Credeam ca vine un cutremur mare. Acum stiu.
    Viata e interesanta, ne facem singuri programul, construim dulapuri si paturi pe roti, dam cu glet, pictam podeaua, spalam rufe cand e soare, dam zapada de pe casa, spargem lemne, nu ma mai doare spatele, el nu mai fumeaza, ziua pare de 4 ori mai lunga decat la oras. E foarte bine daca nu ai copii, copiii te tin in sistem.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si cand vei fi/deveni singura/singur? Tot atat de bine ti se va parea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma refeream la copii mici, la scoli. Exista un copil, mare si departe. Sunteti linistit acum? Credeti ca va voi sa stea in padure pana nu va simti singur nevoia? Stiti bine ca sunt o loterie.

      Ștergere
    2. @Odette... Ceea ce faceti dvs acum e un moft. Care se va incheia atunci cand cuplul se va rupe, intr-un fel sau altul.
      In articol e vorba de altceva. De solutia (auto)izolarii fata de lume din cauze morale/religioase, din cauza unor principii la care toti cei din jurul tau renunta, dar la care tu nu esti dispus sa renunti fara sa innebunesti.

      Ștergere
    3. Moft? Am facut totul cu mainile mele din dorinta de a castiga timp pt ca am un ideal. Nu am o renta confortabila, ca Cezanne, dar incapatanarea lui de a trai la tara pt a avea linistea necesara explorarilor ramane un exemplu. Imi cer scuze ca sunt pe langa articol, dar o doamna se intrebase, mai sus, daca e o nebunie sa traiesti intr-o cabana. Tatal meu a trait singur 25 de ani in padure si le-a supravietuit tuturor colegilor ramasi la oras. Imi cer din nou scuze daca sunt pe langa.

      Ștergere
  8. Dle. DD, observ cā aveți frāmântārile existențiale ale unui uranian.
    Din pācate, SISTEMUL (chiar abstract dezbātut) este un construct inerent naturii umane. Derivā din gregaritatea umanității, o caracteristicā intrinsecā faptului cā existā societate.
    Dacā, prin absurd, anarhiștii ar rāsturna ordinea, in scurt timp ar fonda, siliți de concret, o altā ordine, un alt sistem. Dacā Amish s-ar extinde, speculām, la nivel global, ar deveni un sistem la fel de sufocant pentru indivizii originali / marginali.
    Cum zicea Aristotel, cu milenii in urmā, "cine vrea a trāi in afara colectivitāții este ori un supraom, ori o fiarā".
    Alegerea e...de gustibus.
    Relevant in contextul articolului cazul lui Ted Kaczinsky (Unabomber), geniul terorist pe care FBI s-a muncit decenii la rând sā-l prindā. Chiar instructiv "manifestul" pe care l-a elaborat in penitenciar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca domnul DD se referea la societate in general, sau la sistem in general, ci la sistemul care anuleaza libertatile fundamentale ale omului. Au existat si vremuri bune, de care noi nu am apucat sa ne bucuram, si ne vor fi din pacate refuzate si de aici incolo.
      E bine sa ai o vizuina si sa nu-ti fie frica sa ramai cu gandurile tale.
      Pana la urma, si Bill G are un buncar. Cel putin.

      Ștergere
    2. Sistemul este unul singur (lāsām deoparte teoria "lumilor paralele").
      Dacā actualul sistem a ajuns sufocant, vina o poartā intreaga umanitate. Nu era "mai bun" inainte, era doar altfel (cāci și generațiile anterioare erau altfel).
      Este exact cum cugeta Leibniz "trāim in cea mai bunā din toate lumile posibile". E mereu ințeles greșit, el nu spune cā lumea e "perfectā", ci cā e maximum ce poate rezulta din suma cauzalitāților.
      Vrem un sistem mai bun ? Pāi toți trebuie sā contribuim la asta.
      Dacā nu...acceptām cum l-au edificat cei ce s-au implicat.

      Ștergere
    3. Va rog sa ma luminati. Eu stiam ca in tari diferite au fost regimuri/sisteme diferite. Nici in Germaniile separate doar de un zid sistemul nu era acelasi.
      Intr-adevar, acum se tinde spre implementarea unuia singur.

      Ștergere
  9. Ce spuneti d vs d le Dan este previzibil.Iesire nu exista .Dar as incerca ceea ce au facut unii din condamnatii politici ai anilor 50.Odata intrat in "lupta" cu sistemul stii ca urmeaza moartea.Decat o viata magar mai bine o zi soim,spune un proverb indian.Nu trbuie decat sa l aplicam si sa scapam de pagubosul "fa te frate cu dracul pana treci puntea".Sau capul plecat sabia nu l taie .Dar cu capul in pamant nu mai vezi frumusetea si maretia cerului

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt multe comunități care sunt rupte de sistem. O puzderie prin Siberia, destule prin Caraibe, Indonezia. În Africa ești legat se sistem ca Tigrul de sfoară. Și nu în ultimul rand mănăstirile. Și cam atât.

    RăspundețiȘtergere
  11. Solutia este mult mai simpla decat ati crede. Ipotezele articolului sunt in viata de zi cu zi, insa e usor exagerat. Nu te trezesti într-o dimineata, adica nu e ON OFF. In ziua de azi este din ce in ce mai vizibila aceasta diferenta la care face referire si acest articol.
    Credinta este sungura salvare, Dumnezeu, Isus, Spiritul Sfant adica Sfanta Treime. Oricata lectura ai acumula tot este peste puterea de intelegere a omului anunite aspecte. Salvarea in vremurile ce vin va fi : PECETEA DUMNEZEULUI CEL VIU. Cei care vor avea aceasta pecete, pur si simplu nu vor fi vazuti pe strada de catre dusmani
    .

    RăspundețiȘtergere
  12. "Rupți unii de alții, cu familiile atomizate de către Sistem și, cei mai mulți dintre noi, raportându-ne superficial la religie, e clar că nu avem cum „face pasul. Și-atunci? Ei bine, aici e întrebarea asupra căreia deocamdată vă las să meditați.”. "
    Pai... intrebarea cam isi are raspunsul in aceeasi fraza: raportarea la religie nu trebuie sa se faca superficial.
    In Evanghelii situatia aceasta este mentionata de insusi Iisus Hristos cand le-a explicat ucenicilor despre misiunea Lui si a lor:
    "Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa. Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui."
    Deci toata smecheria e frica. Sfatul e sa nu cazi in disperare, fiindca daca ai o relatie corecta cu Dumnezeu-Fiul - adica sa-l marturisesti inaintea oamenilor - finalul va fi cel asteptat de tine.
    "Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo !!!
      DAAAAA!!
      Punctul pe I i s u s !!!
      Restul e vânare de vânt!

      Ștergere
    2. Excelent! Dupa ce le-ai dat oamenilor iluzia libertătii (ideologia liberala a făcut asta) nu-i mai poti stapâni decât cu frica de moarte. Sistemul nu poate și nu va putea face nimic omului credincios autentic, omului care nu mai are frică de moartea fizică. Sa spui adevarul si sa accepți voința lui Dumnezeu așa cum a făcut și Hristos. La urma urmei acest sistem nu-ti poate lua decât viața, dacă te opui lui, nu-ți poate lua sufletul atâta timp cât te opui.

      Ștergere
    3. ...Bine... tot ce povestim noi aici e numai teorie. La asta suntem super-specialiști. Praftica ne omoară! Io cred că numai o unghie strânsă în ușă ar fi suficient să ne înghițim toate vorbele astea frumoase.
      Totuși, sper ca metodele astea de corectii fizice să fi rămas în temnițele comuniste, antihristii înțelegând că, în loc de lepădare, mai mult au obținut martiriu (bine plăcut lui Dumnezeu.)
      Și oricum, scopul luciferic nu este moartea creștinului, ci apostazia, lepădarea de Hristos de bună voie. Pentru un pic de "zăhărel"... (Puteți intui singuri exemple de "zăhărel" care au dus la apostazie din anii '90 încoace).

      Ștergere
    4. "...scopul luciferic nu este moartea creștinului, ci apostazia, lepădarea de Hristos de bună voie."

      Vă înşelați ! Scopul luciferic este lepădarea de Hristos. PUNCT.
      Uitați faptul că după prima fază a lepădării de bunăvoie , urmează măsuri draconice împotriva creştinilor fervenți cu scopul de a-i convinge PRIN ORICE MIJLOACE să se închine fiarei.

      Ștergere
  13. Dacă te opui sistemului și te retragi, inevitabil ei te vor găsi (asa cum bine ai precizat). Cred ca mai eficient e sa folosești avantajele sistemului in scopul pe care ți l-ai propus. Pentru asta ai nevoie de o baza de date. Cu oameni din toată tara, care vor sa vina alături de tine și sa pună bazele unor celule sociale la început simple, dar care in timp vor ajunge sa conteze. Ceea ce vrei sa faci nu se face cu revoluții ci cu bani. Când oamenii vor vedea celulele sociale care vor funcționa pentru membrii lor și nu împotriva lor, vor lua exemplu și se vor alatura.

    RăspundețiȘtergere
  14. „Pentru a înțelege Sistemul trebuie să-l cunoști. Iată, vi l-am arătat! Nedumeriți? Hai să vedem.”

    Vedem oare și sistemul din spatele sistemului?
    https://deepstatemappingproject.weebly.com/

    Suntem ca muștele prinse în plasa de păianjen. Cu cât ne zbatem mai mult, cu atât ne pierdem puterile mai repede. Iar țesătura se întinde peste toate aspectele vieții, de la cele mai mărunte, până la cele mai importante. Singuri, este dificil, pare chiar imposibil să ne eliberăm. Trebuie ca cineva să rupă pânza. Din păcate, instinctul ne îndeamnă ca, odată eliberați, să fugim ca năucii și nimerim iar în plasă. Din contră, trebuie să rămânem și să ajutăm la eliberarea celorlalți. Retragerea în locuri izolate, slab populate, este o soluție mai mult individuală sau de grup mic, cu condiția autosustenabilității și continuității. Încercări au mai fost.

    Doar un exemplu despre cum funcționează și cât de pervers este sistemul. Și tăvălugul nu dă semne că obosește sau se oprește. Din contră, se apropie de noi și mătură totul în cale.
    https://anonimus.ro/2021/03/cum-e-transformata-america-intr-o-tara-in-care-rasa-devine-cel-mai-important%e2%80%82lucru/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=ultimele-articole-de-pe-anonimus-ro_1

    RăspundețiȘtergere
  15. Cineva a incercat sa rupa panza. Au fost mai multi cei ce au vrut s-o rupa decat cei care au tesut-o. Din pacare, banii cei multi si toate parghiile sunt la cei care o tes. Rezistenta intra deja pe liste negre. Fie isi pierd fie locul de munca, fie drepturile parintesti, fie li se sparg geamurile, li se refuza accesul la banci, la conturile de social media, sunt desfiintati profesional.
    Deci, e eroic ce propuneti, dar societatea nu mai este demult coagulata, omul modern e lipsit de ideal, multi sunt inrolati in structurile coercitive, si mai multi vor trada cauza si nu se vor expune. Niciodata n-a existat atat de mult activism, atatea metode de a baga lumea in ceata, atata tehnologie in slujba raului. Se salveaza cine poate, deocamdata. Din afara sistemului lucrurile se vad mult mai clar, si se pot face planuri in liniste.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am fost in situatia asta vreo 3ani am pierdut tot familie afacere tot tot am avut 2 tentative de sinucidere am reusit sa trec peste in decurs de 10 ani cu ajutorul lui DUMNEZEU este groaznic am fost acolo acum 19 ani

    RăspundețiȘtergere
  17. Inamicul trebuie învins, oricât de mare ar fi. Din acel moment, el este dușmanul. A vedea pe toți ca dușmani este rezultatul transformării oamenilor într-o realitate animală, dezbrăcată de haine și dornică să omoare în fața ochilor noștri. Dar animalul ucide pentru hrană sau când este amenințat. Un bărbat se poate scufunda mai jos, poate ucide, pentru că „a schimbat bateriile de pe telecomandă”. Clasa politică actuală, dacă îi duceți la consiliu, veți afla care este lipsa lor de pregătire. Sunt absolut convins că nimeni nu cunoaște tabelul înmulțirii, iar unii nici măcar nu cunosc alfabetul românesc, dar sunt unși cu toate unguentele sfinte și au toate bateriile, cunoștințele și relațiile necesare.
    La nivel individual, puteți schimba sistemul pur și simplu intrând în el. Și stai sub acoperire până ajungi undeva, șefule. A fi sub acoperire înseamnă să nu te expui, faci atât de mult rău ca toți ceilalți, furi, încurajezi și sprijini furtul de bani publici pentru că nu este al tău.
    Până când într-o zi vei deveni șef și, din acel moment, vei face numai bine. Faci reguli și legi discret bune, astfel încât să nu fii prins fiind bun. Dacă legile tale încep să oprească furtul și hoții te caută, într-o zi vei pune capăt acestui lucru și te vei trezi și vei merge la închisoare. În acest moment, vă dați seama că nu sunteți suficient de sus pe scara ierarhică și mergeți sub acoperire și în secret pentru a deveni șeful pe scara ierarhică. Ar trebui să vizeze totul.
    Cât de departe a ajuns sistemul? Nimeni nu stie. Ni s-a spus președintelui. Dar sunt mulți care conduc președintele.
    Dacă familiile politicienilor sunt curate și bune, atunci cineva a amenințat familia cu un pistol pentru a promova o lege sau a vota pentru o taxă. Nu va spune nimănui asta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sistemul poate merge la puscarie. Am mai vazut asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. !!!!! Oooo , tu nici visezi , străine...!!!:-))))

      Şi unde se întâmpla minunea ?!

      Sistemul ăsta de care tot vorbim toți zi-de-zi are fie corespondent în material , fie în spiritual , în funcție de cel care îl judecă , dar de fapt el este oglindirea materialului în spiritual. Orice element material , orice decizie a omului luată în plan material , se transpune imediat în spiritualul lui.
      Imediat după căderea lui Satan şi a cetei lui , acesta a lucrat continuu pentru pervertirea acestui Sistem în care au viețuit oamenii indiferent de perioada istorică , astfel încât omul , să se afle cât mai departe de Dumnezeu , sau legile Sistemului să pună cât mai multe piedici în drumul omului pe calea întoarcerii la Creator.

      Văzând Creatorul neputința omului în această luptă cu perversul diavol atât de inteligent , a decis că DOAR prin moartea şi ÎNVIEREA FIULUI SĂU va mai putea omul să se mântuiască de la iad şi să intre , din nou , în grădina raiului ceresc ce fusese dat lui dintr-u început şi din care viclenia diavolului îl exilase.
      Ceea ce vreau să spun prin asta este că "ieşirea din matrix" cum preferă unii să spună sau victoria asupra Sistemului , poate fi DOAR INDIVIDUALĂ şi DOAR SPIRITUALĂ . Materialul , fizicul , nu va învinge niciodată Sistemul , nu are armele necesare unei lupți atât de crunte şi inegale.

      Ștergere
  19. Chiar așa sufocant cum este prin restricțiile pe care le propagă zilnic, sistemul nu ne poate învinge, nu ne poate desființa. Cred că depinde de fiecare OM să fie atât de independent cât dorește el să fie. Avem deja experiența unei vieți trăite în mijlocul mulțimii și totuși departe de lumea dezlănțuită. Trebuie să știi să te folosești tu de sistem, nu el de tine. Poți să te folosești de binefacerile civilizației fără să te murdărești. Poți să le faci bine semenilor tăi ( măcar cu un sfat bun) dar să nu-i lași să te invadeze. Asta-i lumea în care trăim. Nu stă în puterea noastră să luptăm cu FIARA ; ea înarmate până în dinți și cu conturile pline iar noi cu mâinile goale. Dar sufletele? Ne sunt tot goale? Nu ne aflăm în lumea asta ca să ne luptăm noi cu fiara ( sistemul politic și religios), ci am fost trimiși aici ca să învățăm ascultarea. De PORUNCI. Sunt numai 10 dar nu ne ajunge o viață ca să le împlinim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei au conturile pline, voi mainile goale? Ce v-a oprit domnule sa aveti conturile pline si voi? Sau va place sa stati cu mainile goale si sa va plangeti? Credeti ca domnul Dan are contrurile goale? Credeti ca sta cu mainile goale si cere? Tot pline sunt, domnule. Si nu s-a vandut fiarei. A facut afaceri domnule, a investit. A muncit. Si-a pus capul la contributie Nu s-a plans.

      Ștergere
    2. ,, Ce v-a oprit domnule ( sunt o doamnă) să aveți conturile pline și voi?" Îți spun ce : bunul simț, cele 10 PORUNCI.Vorbim despre sistem, fiara o reprezintă politrucii și religioșii care nu cred în Dumnezeu. Nu vorbim despre abilitățile lui Dan Diaconu, nici despre conturile sale. Știți foarte bine cum își umplu cei de la butoanele sistemului conturile : prin fraudă. Sistemul ne fură zilnic, pe toți. Dacă nu avem arme egale și nu putem lupta cu FIARA nu înseamnă că stăm cu mâna întinsă ca milogii la ,,aleșii neamului." Dreptul la viață și libertate ne sunt date prin naștere. Pe astea le apărăm așa cum putem. Vă amintiți din Geneza? Adam și Eva trebuia să lucreze grădina Edenului și...s-o apere! Lucifer avea întrare liberă dar gânduri spurcate! De aceea au fost alungați din Rai. Sămânța femeii nu trebuia să se amestece cu sămânța celui care l-a sfidat pe Creator.Bunul simț iți spune că oricât de inteligent ai fi, oricât ai cunoaște prin eforturile proprii nu trebuie să-ți sfidezi dascălii. Astfel poți fi și apreciat și susținut să-ți pui în aplicare ideile. Când te iubești pe tine mai presus de Cel care te-a adus în existență ești pierdut. Dincolo de iubire nu este decât abisul.

      Ștergere
  20. Asa cum am mai spus exista o simbioza intre creatie si evolutie ,pentru cei cu ochelari de cal le recomand sa ramana la stadiul de pupaciosi, daca nu au contra argumente vizibile !Nici o dogma nu poate explica existenta RAULUI , avand a toate creator pe singurul DUMNEZEU ! Prin urmare o logica simpla ne duce la ideea ca Dumnezeu este cota participativa la ceea ce se numeste INTUNERIC ! Ne e comuna ideea de a avea un Dumnezeu omniscient , omniprezent un alfa si omega ,perfectul suprem etc......dar cand intrebam sursa raului la cine se afla ? Toti se fac ca ploua si vin cu avocatisme .....voi incheia aici acest subiect indiferent de alte comentarii . SISTEMUL are o oarecare legatura cu ce am expus mai sus , dar sa ne referim acum doar la partea lumeasca , noi suntem rezultatul unui PACT ,CONVENTII, INTELEGERE, spuneti cum doriti .... care va expira intr-o buna zi ! Abia atunci lumea reala isi va face vazuta fata , i se va vedea chipul ....acum suntem semizombificati ....rate, bunastare ,proprietati, averi , ......etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Kinu, dacă întunericul înseamnă absența luminii nu putem da vina pe Creator că ar fi parte a răului care se întâmplă în lume. Întunericul în sine nu face rău nimănui.Nu te odihnești noaptea cu lumina aprinsă, nu? Răul vine de la cei care folosesc energia în scopuri distrugătoare. Mă întorc la exemplul cuțitului indispensabil în bucătărie. Dacă un descreierat folosește cuțitul ca să ucidă este de vină cel care a produs cuțitul? Când într-o familie cu doi copii unul o ia razna sunt vinovați părinții? Părinții i-au crescut și educat la fel dar copiii nu sunt roboți. Oricât ai vrea să-i controlezi spre binele lor tot ajung la o vârstă când trebuie să-și asume alegerea drumului în viață. Lucifer a fost cel mai cel dintre îngeri. A fost alegerea lui să decadă.

      Ștergere
    2. Ca sa nu ma explic intortocheat cum fac de multe ori am sa spun atat :BINELE si RAUL asa cum le numim noi , au aceiasi SURSA sau ORIGINE ! In toate culturile lumii se vorbeste de un asa zis echilibru , acest echilibru nu poate exista decat bazat pe doua forte ce se resping dar sunt si complementare ,mai simplu traiesc in simbioza ....dualitatea o avem in noi de la creatorii secundari , la ei gasesti iubirea dar si gelozia , la ei gasesti iertarea si condamnarea ....si vine cate un necunoscator sa imi explice ca vine Da giagimenet dei ..... el care nu e capabil sa isi pastoreasca propriul suflet spre asceza,vine la mine in calitate de suflet pacatos asemeni mie si vrea sa ma corecteze .....mantuirea e particulara nu colectiva !

      Ștergere
  21. Și pe Fiul lui Dumnezeu îl sufoca sistemul. ,, Cât voi mai fi cu voi, neam de nemernici?" Nu poți să nu te raportezi la Isus din Nazaret pentru că EL a trecut deja prin ce trecem noi. Sigur că într-o zi te trezești singur, cu toți împotriva ta. Toți vaccinați de n+1 ori, tu-oaia neagră care poate atrage lupii. Tu suporți postul negru ( nu ai acces la nimic), nu îi invidiezi pentru alegerea lor de a deveni sclavii vânduți sistemului. Ei însă te consideră dușmanul lor. Cum îți permiți, cine te crezi tu să sfidezi FIARA? Vezi cum s-au năpustit cu gura pe Diana Șoșoacă și pe doctorița Flavia Groșan. Cum să vindeci oamenii cu medicamente ieftine când lor le-au murit cei dragi chinuiți în lagărele morții? Să zicem că într-o zi se hotărăsc să ne împuște politrucii și religioșii: pac, pac și gata! Dar conștiința, dar gândurile noastre? Ne pot împiedica să-i disprețuim pentru micimea lor?

    RăspundețiȘtergere
  22. Vorbim mult! De fapt cine a "ouat" SISTEMUL?!

    RăspundețiȘtergere
  23. De ce credeți că Isus Hristos nu a schimbat sistemul? Pentru că EL cunoștea planul și voința lui Dumnezeu. Creatorul vrea să-și aleagă credincioșii ca să-i facă parte activă la Marea resetare. Haideți să ne gândim puțin la ce înseamnă * lepădarea de credintă*. Este logic că numai cei care au credință se pot lepăda de ea în situații limită. În cine cred astăzi oamenii? În icoane, în rămășițe de cadavru, în minuni ieftine ( plâng icoanele). E plin calendarul de sfinți dar a spus vreunul : zugrăviți-mi chipul pe pereți și închinați-vă la chipul meu? Cică ,,îi cinstim pe sfinți." V-au spus sfinții să-l dezonorați pe Dumnezeu cel viu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din dumneata tipa neoprotestantul .Sfintii prin exemplul lor de viata sunt casnicii lui Dzeu.Asa cum tin tablul tatalui meu drag ,tot asa tin si icoanele sfintilor mei dragi .Pe la anii 700 problemele pe care le ai dta cu icoanele au fost explicate de Biserica in sinodul al saptelea.Cauta in istoria Bisericii

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  24. Educația copiilor în afara sistemului, comunitate strânsă, troc, utilități independent de sistemului, doctorul și preotul comunității, animale , banca de semințe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amish, adică... 😃
      N'auziși că nu se poate? Cel puțin, nu la noi.
      Făcând un exercițiu de imaginație: dacă astăzi ai auzi de un proiect pentru înființarea unei astfel de "comunități" ai lăsa totul și te-ai dedica proiectului? (Pt că eu recunosc că nu.)

      Ștergere
    2. Daniela nu facea referire la amishi ci la elemente de trai satesc firesti, de bun simt cit de cit MAI liber.
      Ca sa ajungi precum amishii, la nivelul lor comunitar trebuie sa traiesti exact ca ei cel putin 100 de ani. Orice variatie de la felul lor de trai, cit de mica, duce la esec total.

      Ștergere
  25. Xxx .....De ce cred eu ca el Iisus Hristos ne poarta de grija?Pt ca a promis .Niciun fir de par nu va cade din cap fara stirea Lui.Tot ce avem este de la El .Numai pacatele sunt ale noastre si numai ale noastre.C Brancoveanu cand a avut de ales intre viata si moarte alaturi de copiii sai dragi a ales moartea .Sa ne spalam pacatele noastre in sangele nostru .Maretie crestina de care nu stiu cati am fi capabili .

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu vom putea rezista .Totul a fost prezis de mult .Cred ca ar trebui sa i pregatim mental pe cei dragi ca va veni o zi cand numai trebuie facute compromisuri .Atunci doar Domnul va fi alaturi de noi.

    RăspundețiȘtergere
  27. De ce nu s-a "inventat" un CONTRASISTEM?! Înseamnă că nu avem valoare! Părerea mea!!

    RăspundețiȘtergere
  28. Dle Diaconu, lumea este asa cum e...
    M-am simtit diferita de cand eram mica. Dar m-am adaptat fara a ma lasa pervertita in interior. De la fiecare om ai ceva bun de invatat. Mi-am iubit parintii si iubesc multi oameni. Fara a dori sa-i schimb dupa chipul si asemanarea mea. Dar le daruiesc atat cat de multa iubire pot eu darui. Nu tot timpul, pentru ca de multe ori ma simt rau in lumea asta. Atunci ma retrag in interiorul meu. Nu fug in munti.
    Sunt tot felul de binevoitori care vor sa ne salveze. Eu folosesc metoda măscăriciului: râd de rau minimalizandu-i puterea de a ma infricoșa.
    Stiti? Este la moda in Romania scoala in care un mascarici orb te invata cum sa te iluminezi. Cam asa este si cu Biserica si alte institutii: pretind ca ne învață Mantuirea. Si fac asta cu mainile adanc ingropate in buzunarele noastre. Si tinandu-ne captivi in tiparele lor mentale.
    De aici ne si vine tristetea. Si descurajarea...
    Sufletele noastre sunt pasari ce viseaza sa zboare din nou...


    https://mariadakhel.blogspot.com/2013/01/chin-tai-tum.html?m=

    RăspundețiȘtergere
  29. Ia zi-ne in care buzunar are Biserica mana bagata?
    Tu te citesti ce spui?

    RăspundețiȘtergere
  30. Acea prezumtivă comunitate ”liberă și ruptă de sistem”, cum presupunem că este Amish, tot un sistem va deveni sau este.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)