vineri, 12 martie 2021

Cât de înșelător e banul

Îmi atrag atenția foarte mulți cititori despre erorile pe care le-aș face atunci când evaluez SUA. Spun ei că nu țin cont de un element esențial, anume că ei încă dețin tiparnița banilor lumii, astfel încât, dacă au nevoie, pot tipări cu ușurință banii cale le lipsesc. Aș completa spunând că americanii nu doar pot să tipărească, ci, mai mult, au făcut-o de fiecare dată când au avut nevoie. Și, într-o sfidare generală, o fac și acum.

Este adevărat că SUA încă au în patrimoniu „cloșca cu puii de aur” a planetei. E perfect adevărat că asta le dă un avantaj competitiv de necontestat de care au tot beneficiat de-a lungul secolului XX. Există însă și un revers al acestei puteri pe care puțini ajung să-l conștientizeze: banul tâmpește. Și-o face la propriu, nu la figurat!

Privind în istorie putem lesne constata ce s-a întâmplat cu Spania colonială. Avea atâta aur încât practic spaniolul nu mai trebuia să muncească. Probabil, vizitând muzeele spaniole, sunteți surprinși de cantitatea imensă de pictură flamandă pe care o deține Spania. Motivul e simplu: în perioada colonială, puterea financiară a Spaniei a atras ca un magnet flamanzii. Și nu numai pe ei. Orice producător de ceva din Europa era interesat de Spania pentru că, asemeni Americii de acum, pe acea vreme spaniolii aveau aurul. Păreau că găsiseră „fântâna de leac”. Nu mai trebuiau să facă nimic. Doar comandau și ceea ce-și doreau le sosea instantaneu. 

Ce s-a întâmplat știți: imediat ce coloniile și-au declarat independența, Spania a intrat într-o negură a istoriei. Economia era mai mult decât înapoiată întrucât acolo nu se mai producea nimic, totul se cumpăra. Nu existau cunoștințe, nu existau procese, nu existau capacități de producție. După ani de huzur, spaniolii se trezeau asemeni omului mahmur: nu știau ce e cu ei pe lumea asta și, mai mult, habar n-aveau ce să facă. Nu-i de mirare că în secolul XX au fost prinși într-o „aventură” comunistă. Și, la fel, nu e de mirare că, în ciuda faptului că Franco i-a scăpat de comunism încercând să le arate calea normală, după moartea acestuia au revenit treptat în zona care-i duce la dezastru. Blestemul banului e unul care nu iartă.

Exact de un destin similar, dar derulat cu o viteză mai mare, au parte și americanii acum. La fel ca spaniolii au profitat de „poziția monetară” excepțională pe care au avut-o. Și-au exportat toate deficitele generând crize timp de mai bine de un secol. Acum însă sunt la capătul puterilor. Economie nu mai au deoarece și-au externalizat totul în China și aiurea. Nimeni nu e interesat decât să vândă acolo. O parte importantă a populației trăiește din ajutoare sociale. Cealaltă parte, în majoritate, trăiește într-o fantasmă continuă: se împrumută de la vârste fragede pentru studii al căror cost nu și-l  permit, apoi intră pe piața muncii și se împrumută pentru a-și lua case pe care nu și le permit. Un fenomen artificial face ca prețul caselor să crească, astfel încât, prin reevaluări succesive, proprietarul de casă să poată accesa credite și mai mari. Cu alte cuvinte, casa luată pe datorie se transformă într-un ATM care-i furnizează bani „proprietarului” în schimbul unei rate mai mari către bancă. Practic individul e învățat să fie falit, fiind împins pe calea unor insolvențe din ce în ce mai mari. Începi cu creditul pentru studii - a cărui rată poate depăși 10%!!! - și-apoi pornești cu ipotecarul. Și, întrucât ai nevoie de bani, mărești ipotecarul contra bani gheață. Partea interesantă e că, în ciuda datoriilor uriașe pe care le acumulezi, tu ești insolvent întreaga viață. 

E o imensă schemă Ponzi, având FED-ul pe post de corn al abundenței. Chestiunile de acest tip însă nu pot merge la infinit. Și dezechilibrele se văd din ce în ce mai clar. China produce, America importă pentru consum. De-aici rezultă un dezechilibru care se traduce într-o datorie. Într-adevăr, America plătește cu bani produsele chinezești, doar că banul e, în ultimă instanță, o datorie, o obligație de plată. Deficitul comercial al SUA - pe care Trump a încercat cu disperare să-l acopere - e în creștere. Și nu are nicio șansă de revenire întrucât America, similar Spaniei coloniale, se află în imposibilitatea de a face ceva. Procesele economice interne îi sunt rupte, producția nu mai există, iar ceea ce e nou nu face altceva decât să distrugă mai mult. Spre exemplu, fiecare job nou creat de Amazon distruge până la optsprezece job-uri tradiționale! Jobul prost al Amazonului, plătit spre minim, înlocuiește job-uri care aveau nu doar relevanță economică, dar și împărțeau uniform bunăstarea Americii. Amazonul a ajuns să provoace mai mult rău economiei americane decât China! Iar acesta e un simptom serios.

Ceea ce urmează e deja previzibil. Tranzacțiile internaționale încep să ocolească dolarul. Motivul? Toți îl văd ca pe o monedă rea, de care trebuie să scape. Și pentru asta îl înlocuiesc cu alte mijloace. Deja petrolul se tranzacționează și în yuani, rușii vând gazul chinezilor contra produse, iar exemplele pot continua. Americanii elicopterizează bani cu disperare pentru a-și salva economia. Doar că banii, în loc să accelereze circulația mărfurilor alimentează un alt circuit toxic: cel financiar-bancar. Oamenii deja faliți, din banii primiți, își plătesc datoriile către bănci pentru a evita momentul evacuării din casă. Sau, dacă nu fac asta, fac ceva și mia nebunesc: își joacă ajutoarele la ruleta bursei, sperând să imite modul în care profită bogații planetei. Asta deoarece, după un an fără muncă nu mai au de niciunele. Astfel, banii elicopterizați nu ajung în economie ci la bănci, amplificând astfel spirala datoriilor în care SUA se scufundă din ce în ce mai rapid. 

Mai devreme sau mai târziu SUA va face implozie, fără niciun drept de apel. Știu că voi fi taxat pentru afirmația mea extrem de categorică. Însă mai știu un lucru valabil de când lumea: te poți bate cu orice dușman, dar n-ai cum să te bați cu logica și cu realitatea. SUA e în luptă cu ambele. 

În scurt timp se va dovedi,  a câta oară?, rolul toxic al banului judecat ca marfă. Banul nu e o marfă, rețineți asta! Dacă îl considerați o marfă, ajungeți să-l stocați îmbogățindu-i pe bancheri și falimentându-vă pe voi. Banul e un instrument de schimb și asta trebuie să rămână. Nu o marfă. De fapt aici e înșelătoria sa. Atâta vreme cât banul facilitează dezvoltarea unor procese economice, el este util. Când însă ajunge să fie el însuși o valoare, devine distructiv. De-aici vine și căderea Americii. Tentația e mare când te afli lângă borcanul cu miere, iar după ce ai călcat strâmb ți se pare că totul ți se cuvine. Însă reversul medaliei nu întârzie să se arate.

28 de comentarii:

  1. De acord in totalitate, mai putin cu ultima parte: moneda ar trebui sa fie o marfa, sa aiba propria valoare intrinseca. Ar trebui sa fie simbolul unei valori existente deja stocate undeva. Doar atunci moneda ar avea stabilitate. Acum, vedem cu totii ce se intampla, banii reprezinta doar o unitate de măsură. Dar in timp ce unitatile de masura sunt fixe, moneda este variabila si poate fi manevrata in folosul cui are puterea sa o manevreze.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai ma uitam la Biden,americanii merita tot ceea ce o sa li se intample,ca si noi de altfel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rostul greselilor este sa ne ințelepțească! Închiși intre zidurile comunismului, am ramas ca niste copii cu ochii pe vitrina cea stralucitoare a opulentului occident. Si, cand zidurile au cazut, am luat-o razna, consumand, devorand.
      Nu putem ramane in stadiul
      " meritam ceea ce ni se întâmplă". Pentru ca avem copii. Daca am fi niste animale pe cale de disparitie care nu se mai inmultesc, am putea sta cu burta la soare asteptandu-ne sfarsitul. Proiectand cai verzi pe pereti si oftand melancolic pe net.

      Ștergere
    2. Nici Trump nu i-ar fi scos pe americani din haos. Daca asta vreti sa sugerati...Razboiul si lacomia se intorc impotriva lor ca un bumerang.

      Ștergere
  3. Vi se pare ca invatam ceva din greseli?ne am educat copiii altfel incat sa se descurce in conditi grele?in afara de o mana de oameni care incearca sa ne expuna realitatea,nu toti stam cu burta la soare si proiectam cai verzi pe facebook?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate nu i scotea nici Trump, dar macar ala era viu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Spun decât atât :îmi place foarte mult acest articol!

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord cu ideile prezentate.
    Putem adăuga, ca exemple complementare, "hemoragia" de aur a Imperiului Roman înspre Asia (importuri scumpe, mătase, mirodenii) ce a lăsat Europa fără metalul nobil până pe la 1300 (când au refăcut stocurile bancherii lombarzi). Sau putem menționa și declinul Chinei (cuceriți de mongoli lejer, intrucât ajunseseră la existență parazitară sub dinastia Xia).

    Doar că nu pot estima un interval concret pentru defecțiunea ultimativă a acestor scheme păguboase. Iminența problemei, sunt convins, o conștientizează mulți economiști din SUA, așa incât se caută constant soluții. Chiar dacă nu vor reforma radical sistemul, posibil ca diferite artificii să mai mențină câteva decenii funcționalitatea fluxurilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Analiza este corecta dar concluzia gresita... SuA vor externaliza orice criza inclusiv financiara... Nu uitati ca pe teritoriul american doar o treime din masa dolarilor circula.... Atit timp dolarul este un monopol impus de americani, ei vor fi foarte bine

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte buna analiza. In completare,as recomanda un film ,,Idiocracy,,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu recomand filmul ,,Umbra terorii" pe care l-am văzut ieri noapte la TV pe HBO.

      Ștergere
  9. exact, sua va fac implozie si odata cu ei si mare parte a lumii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect ,o conducere cu capul pe umeri ar trebui sa ia masuri pentru un viitor

      Ștergere
  10. Se pare că sensul pandemiei este ăsta: să stagneze circulația fizică monetară, oprind astfel inflația, deoarece vara trecută FED ajunsese să tipărească chiar și 900 de milioane într-o zi... S-a ajuns la această situație datorită contractelor REPO și commodities care trebuiau onorate, aruncând pe piață sume imense. Semnalul de alarmă l-au tras în septembrie 2019, apoi a venit proorocul Kill Bill cu pandemia care, la Davos, au decis că trebuie să devină realitate. Trebuia înghețat totul, altfel se prăbușea totul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bill Gates e prost ca noaptea, cum bine zicea domnul Dan acum cateva articole intr-o analiza foarte lucida si plina de adevar. Faptul ca e miliardar nu inseamna ca e destept. Si Becali e bogat, dar nu e un prostanac. Bill Gates e un om cu un IQ mic. Daca te uiti la interviuri cu el iti dai seama ca e foarte prost. Un om atat de prost ca Bill Gates nu e in stare sa puna la cale o asemnea plandemie. Plandemia e orchestrata de chinezi. Domnul Trump a zis foarte clar ca asta e virus chinezesc, facut de chinezi pentru a ataca America si Vestul. China flu.

      Ștergere
    2. Unknown (11.57) - O opinie similară am și eu. Dar doar "inghețarea" de care vorbiți nu poate fi remediu, cel mult soluție de avarie. "Pauza" nu poate ține la nesfârșit, cum va arăta situația când, progresiv, se vor restabili fluxurile dinaintea "pandemiei"?
      Abia atunci vom lua act de ce inseamnă, factual, "resetul" invocat.

      Ștergere
    3. Pentru a putea intui implicațiile "resetului" trebuie gândit, a-prioric, dacă la Davos sunt "cei ce conduc lumea, deci si USA" sau "cei ce conduc USA, deci și lumea".
      De tranșarea acestei dileme depind și intrebarile privind viitorul FED și al dolarului".

      Răspunsul nu e ușor de dat.

      Ștergere
    4. Pai,da,asta este sensul pandemiei, acum cer pretul pe democratie prin vanzarea vaccinurilor, uitati-va in tarile démocratie vaccinurilor vin de la SUA,Anglia,Germania si Suedia.

      Ștergere
    5. Domnilor, uitati-va mai bine cine a castigat de pe urma plandemiei. Chinezii nu au fost afectati deloc de acest virus. Au vandut masti, semiconductori si vaccinuri. Au produs in continuare cu motoarele pornite 100%. Americanii au scos acum din buzunar 1.9 trillion $. Cat dracului, Doamne iarta-ma, sa faca americanii cu vaccinurile alea profit sa acopere gaura de 1.9 trillion $. Ne-au distrus chinezii ca la carte. Tintele au fost SUA si Rusia. Estul Europei, mai ales Rusia si fostele soviete care nu primesc ajutor de nicaieri sunt la pamant. Romania e in pragul falimentului. UE si UK la fel. Asta este mana chinezilor suta la suta. China virus, cum bine zicea si domnul Trump, care a vazut de la inceput sursa plandemiei. Noi, comunitatea romaneasca din America l-am votat 100% pe domnul Trump si avem inca speranta ca peste patru ani va prelua din nou puterea si ii va pune pe chinezi cu botul pe labe. Toata plandemia a fost orchestrata de chinezi pentru a il distruge America si pe domnul Trump care incepuse sa ii puna la punct. Urmatorii patru ani ar fi fost pentru chinezi foarte grei, daca domnul Trump castiga. Tot ce i s-a intamplat domnului Trump a fost din cauza dezinformarilor chinezesti. Bineinteles, chinezii au avut un interes deosebit si sa loveasca Rusia. Rusii sunt inamicii principali ai chinezilor. Si nu in ultimul rand pentru a lovia Europa de Vest pe care aproape a distrus-o. Dezinformarile chinezesti v-au intundecat mintile. Bill Gates, cum zice foarte corect si domnul Dan, este prost ca noaptea. Ce plandemie sa orechestreze IQ95 ala de Bill gates. Sa fim seriosi. Ala e un nimeni in drum. Aici e mana chinezilor suta la suta.

      Ștergere
    6. Bine "domnul Trump", am priceput. Domnul Trump e mare, domnul Trump e tare. Doar că alții fură mai isteți decât "domnul Trump".
      Inteleg că, după cum ar spune "domnul Trump" avem "minți intunecate" , dar...dacă ne-ar da voie "domnul Trump" poate mai aprofundăm raționamente și dincolo de propaganda Q.
      Scuze...domnul Q.

      Ștergere
  11. Banul nu ar trebui să existe deloc, nici ca instrument de schimb, nici ca marfă. Armele și banii au fost inventate de Lucifer-diavolul. Armele și banii îi dau diavolului putere asupra locuitorilor pământului. Dar PĂMÂNTUL este al Creatorului, diavolul îl administrează pe timp limitat. ,, A mea este ÎMPĂRĂȚIA zice Creatorul și o dau cui vreau." Așa stând lucrurile, noi oamenii nu putem schimba nimic. Așteptăm finalul războiului dintre Dumnezeu și diavol. Știm că războiul se dă pentru sufletele noastre și ne mângâiem cu gândul că în Împărăția lui Dumnezeu, unde credem că vom ajunge, nu vor exista nici arme, nici bani, nici energie poluantă. Acolo, toți vor lucra în folosul tuturor și nimeni nu va agonisit nimic. Și toți vom învăța, pt.că viața veșnică asta înseamnă: să învățăm să-l cunoaștem pe Dumnezeul cel veșnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. http://theeconomiccollapseblog.com/so-this-is-how-the-u-s-dollar-dies/

    RăspundețiȘtergere
  13. http://theeconomiccollapseblog.com/brace-yourselves-for-the-most-dramatic-shift-in-the-standard-of-living-in-all-of-u-s-history/

    RăspundețiȘtergere
  14. E grele astea cu banii... Iar pt mine chiar și complet inutile...
    Chiar dacă ar avea vreo influenta directă asupra mea, soarta și evoluția verzișorilor nu ma interesează, pt că nu pot nici să o schimb în vreun fel, nici sa ma feresc de efectele nefaste asupra vieții mele materiale.
    Așadar, succes în analize și predicții cât mai profesioniste, tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Bai Dane ce-a mai ajuns si blogul asta, un forum de codaci romanasi de pe ici de colo cu mintea cat o nuca, cum cred ei ca un papusar de presedinte face si desface, cum China e sursa raului, dar nu se uita la ei ca in afara de batut la tastatura si speculatii pe crypto nu stiu sa faca nimic altceva, cum uita ei ca in lumea asta fizica e nevoie de diverse si mai ales de mancare care tre sa vina de undeva, cineva tre sa puna osul la treaba..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bai ncunoscutule ,ce te face sa crezi ineptiile pe care le-ai debitat?

      Ștergere
  16. Foarte bun text! M-ați făcut să revin pe blog, domnule Dan Diaconu!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)