duminică, 28 martie 2021

Cum se răspândește ideologia


I
eri m-a vizitat un amic. N-a venit singur, ci împreună cu cei doi copii adorabili pe care-i are. Aveam de discutat ceva probleme importante însă, întrucât soția sa avea de mers „în pelerinaj” la cumpărături, a fost nevoit să-și ia copiii cu el. Niște vulcani în miniatură: băiețelul de șapte ani, fetița de cinci. Cum amândoi sunt zgomotoși și zvăpăiați, le-am propus să meargă să se joace în curte cât timp noi stăm să discutăm. Aiurea, mi-au spus că au desen animat, astfel încât trebuie să le pornesc televizorul pe canalul Disney. 

M-am întors interzis către amicul meu admonestându-l: „Păi tu-ți lași copiii să se uite pe canalul ăla? Nu știi ce-i cu ei?”. A zâmbit asigurându-mă că a verificat personal înainte desenele animate și că sunt OK. I-am explicat că n-au cum să fie OK, dar el mi-a spus că e ferm convins că n-am dreptate. Și iată-ne așezați, alături de copii, în fața televizorului. El afișând siguranța celui care „și-a făcut temele”, eu ferm convins că am dreptate. 

Odată pornit televizorul pe canalul cu pricina, din vulcan casa mi s-a transformat într-o oază de liniște. „E publicitate, îi spun amicului. De ce-i lași să se uite?”. Copiii erau hipnotizați, nici nu ne auzeau. „Asta nu se întâmplă acasă!” - mi-a răspuns el. „Le fixez televizorul să pornească fix în momentul în care le începe desenul animat”. Nici n-a terminat bine de spus că a și început desenul animat. Se numește T.O.T.S., o realizare foarte bună, cu culori calde și personaje desenate simpatic. Aproape că uitasem pentru ce hotărâsem să mă uit la TV, iar amicul meu deja zâmbea superior. „Vezi - părea a-mi spune - se mai fac și filme pentru copii!”.

Pe măsură însă ce se derula subiectul, deveneam mai crispat. La un moment dat mi-am luat un creion și-o hârtie pentru a nu pierde problemele pe care le identificasem în doar 3-4 minute cât m-am uitat. O să vi le expun în continuare, iar concluziile le veți putea trage singuri. 

Aparent, desenul animat este despre niște berze care duc animalele-puișor către familiile lor. Nu-i nicio problemă, toți le spunem copiilor mici că sunt aduși de barză. Doar că modul în care este prezentat procesul în desenul animat este unul de-a dreptul horror. Bebelușii vin pe un fel de bandă de producție la capătul căreia stau berzele, precum avioanele cargo la încărcare. Viziunea mecanicistă sădește în mintea copiilor ideea că un copil este rezultatul unui proces de inginerie, construindu-se precum o mașină. Ideea pe care o rețin copiii este aceea că între om și mașină nu-i nicio diferență. De asemenea, povestea cu barza nu-i tocmai OK. Doar copiilor foarte mici li se spune povestea cu barza. Pe măsură ce cresc, ori văd un frățior sau o surioară crescând în burta mamei, ori află de la părinți cum au crescut. Povestea cu barza e lăsată de-o parte. Ceea ce face producția Disney este, așa cum m-am așteptat, o virare ideologică spre tema predilectă a teoriei cibernetice, anume că omul e o mașină biologică și-atât. 

E discutabilă opinia ta”, îmi răspunde amicul. După care, zâmbind, încep să-i înșir ceea ce constatasem. În primul rând, eroii principali ai filmului erau o pasăre flamingo și un pinguin care, îmi spun cei doi copii într-o suflare, fuseseră acceptați să facă și ei ceea ce făceau berzele. „Hopa, îi răspund amicului, păi asta e teoria diversității pe față. Nu-i așa că la orice femeie poate face munca unui bărbat, că un bărbat poate prelua fără probleme munca femeii s.a.m.d.?”. Iaca ce ne răsare diversitatea în ochi. 

Nici nu termin bine de făcut observația că vine un cadru în care un bărzoi - masculinizat, cu mușchi și comportament de „alb suprematist” și-o ia de la neajutorații începători care sunt prezentați într-o lumină excesiv de pozitivă. Să mai spun că cei doi, în ciuda faptului că sunt neajutorați, reușesc de fiecare dată să facă față provocărilor, salvându-i și pe ceilalți. 

Ca să fie treaba treabă, din când în când se mai fac auzite tot felul de slogane corect politice, iar personajele, în majoritate, suferă de un soi de androginism. Este, desigur, primul pas până când se va face trecerea la ideologia colorată oficială. 

Nici nu se terminase bine desenul animat că, după un alt calup de publicitate, m-am îngrozit văzând un desen animat cu ... vampiri. Draculina îi zice și dacă aveți chef să vedeți cum se petrece „inițierea” copiilor în tainele drăcești, vă invit să-l urmăriți. Văzându-mi fața, amicul mi-a spus că nu-și lasă copiii la acest desen animat care, oricum, nu le place. M-am arătat destul de sceptic, spunându-i că, în lipsa unei alternative viabile, pofta va veni mâncând și-n domeniul drăceștilor desene animate. Și-i spuneam asta arătându-i cum cei micuți, odată scoși în curte, s-au apucat să încingă sănătos leagănul, gălăgioși și plini de viață cum îi știu, nu hipnotizați ca-n fața televizorului. 

A rămas gânditor și e logic să fie așa. Surogatele care se transmit prin televizor și internet sunt de-a dreptul toxice, având ca unică menire „croirea omului nou”: perfect imbecilizat și desfigurat de ideologie. 

Așadar, dacă aveți copii, fiți atenți la educația lor. Destul îi ideologizează școala. Nu-i mai lăsați ca pe legume în fața televizoarelor și-a dispozitivelor electronice. Lăsați-i să trăiască! Nu în ultimul rând vă spun că, în urma experienței de la mine, următoarea oprire a amicului meu a fost la magazin de unde și-a cumpărat un tobogan și un leagăn de copii. Am rămas trăznit! Cum naiba de nu-i trecuse până atunci prin cap să-și pună așa ceva în curte? E mai simplu cu televizorul? Gândiți-vă de două ori! Dacă v-ați hotărât să faceți copii, atunci învățați-vă să creșteți oameni, nu monștri!

50 de comentarii:

  1. In cartea "Fata nevazuta a televiziunii" sunt explicate procesele care au loc la nivelul creierului. V-o recomand cu drag. In volumul I este disecat showul american pt copii "Sesame street" considerat educativ de promotori, insa cu rezultate catastrofale la invatatura pentru copii.
    Numai bine, Domnule Diaconu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am scris despre Frozen, basmul răsturnat. Abia ăla e horror cu adevărat. Producătorii au apelat la psihologi versați în domeniul acesta. Este filmul care-o dă la temelie naturalului și, culmea, este cel mai popular, un drog pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stai să vezi serialul Robocar în care personajele umane sunt "dl Constructor" iar mașina de politie este Poly, cea de pompieri este Roy, ambulanța este Amber, etc, toate astea fiind de fapt niște "transformeri" adică super-eroi. Deci în mintea micuților o lume supertehnologizata cu roboți care fac totul (pază și ordine, educație, situații de urgenta, etc) este o normalitate deja.
    Nu mă hazardez să spun că e bine, e rău, că și mie mi-a fost indusă în minte o lume cu totul diferită de ceea ce era de fapt (Noi în anul 2000,Când nu vom mai fi copii...) și nu am murit. Faptul că nu mă comport ca un super erou civilizator și schimbător al societății, precum dna M-A, ci îmi văd de soarta mea de albinuță de stup, nu cred ca ma diferențiază de bunicii și străbunicii mei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P. S. Aia albastră nu e Draculina ci Vampirina 🙂. Dar provenea din Transilvania, într-adevăr :D
      Fetiței mele nu-i place, slavă Domnului!

      Ștergere
    2. Tu nu esti albinuta de stup🙄. Nu faci miere. Miere faceau stramosii tai,creatorii Strămoșii erau alchimisti.Transformau dorul si jalea in balade, doine, basme.
      Daca ai fi albinuta poate ca te-ai alarma putin, ca mierea este furata din stupul Romania. Dar tu stai calm pe internet si astepti ca un bondar gras, cu burta la soare, sa vina Maica Domnului sa-ti faca ceva curatenie prin tara. Practic, ai mostenit o tara si crezi ca ti se cuvine...Nimic nu ni se cuvine daca nu meritam.
      Mmmm...sau ma insel? Nu esti bondar ci trantor?
      Emiti cuvinte si asta stiu sa faca si robotii.
      Ia incearca sa creezi din cuvânt o lume plina de intelepciune si tâlc, cum faceau ancestralii...
      Sa te văd cat de albină esti.

      Ștergere
    3. Here we go again! Luati niste frustrari.

      Ștergere
    4. Ok, dar ceva despre subiectul articolului? Cât de puțin? Chiar nimic-nimic? Tot pe lângă?
      Încearcă să faci analogia stup = societate, albină = contribuabil, miere = bugetul național. Eu sunt un simplu angajat într-un S.R.L. și 5 zile din 7 sunt plecat de acasă 12 ore (cu tot cu timpul consumat cu deplasarea domiciliu - loc de munca). Acum tot deranjată ești de metafora utilizată de mine în comentariul anterior? Tot mai crezi că e vina mea că se taie pădurile? Io în weekend ar trebui să fac greva foamei cu o pancarta în gât, la Guvern, (ca tine?!?) în loc să mi-l dedic familiei? Treaba mea e să plătesc taxe și impozite. Cei care consuma din aceste sume plătite de mine și alții ca mine, trebuie să își facă treaba lor.
      De-aia stupu-i stup: că fiecare își face strict treaba pe care și-a asumat-o.

      Ștergere
  4. Totusi, s a comentat si de Tom si Jerry
    ca fiind agresive,ce mai ramane atunci??!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru copiii până în 4 ani sunt pe YOUTUBE filmulețe muzicale în limba română, foarte frumoase.. Copiii învață ușor să cânte și să danseze.

      Ștergere
    2. Omuletul lui Gopo, probabil....Ar mai fi si ala din gat, insa culoarea nu prea-mi inspira incredere .

      Ștergere
  5. Un adolescent se uita la un film cu lucifer. M-am speriat și i-am sugerat să nu se mai uite. Mi-a răspuns că personajul e bun și e și frumos, pe deasupra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred că un adolescent are capacitatea de a alege ce-i este folositor. În memorie îi va rămâne doar ce îi este confortabil.Dar ce să zici despre adulții care se uită la Harry Potter?

      Ștergere
    2. Discutabilă, capacitatea de discernere! Socotiți și faptul că imaginea implantează un înțeles în mintea omului cu capacitatea de acțiune asupra subconștientului.

      Ștergere
  6. "Surogatele care se transmit prin televizor și internet sunt de-a dreptul toxice, având ca unică menire „croirea omului nou”: perfect imbecilizat și desfigurat de ideologie."
    Există destui ciumpalaci, care bântuie chiar și astfel de bloguri, ce considera că și dogma creștină e tot o ideologie, având ca scop transformarea omului.
    De mii de ani omul e supus, așadar, alegerii între una sau mai multe ideologii, nu? Acu'... depinde de fiecare individ în parte pe care o adoptă și de ce.
    E drept, educația primită din comunitatea / societatea în care individul se naște este de multe ori decisivă. Însă exista și multe cazuri în care omul chiar s-a transformat /schimbat datorita strict eforturilor proprii, conjugate cu ajutorul unui om providențial apărut la un moment dat în viata lui.

    Eu nu aș dispera pentru faptul că fetița mea va trebui sa facă față atâtor provocări ideologice dăunătoare de-a lungul vieții. Toți am trecut prin asta. Dumnezeu are grija de fiecare din noi și ne trimite, la momentul oportun, pe cineva care sa ne salveze, dacă am luat-o pe cărări greșite. Totul e să nu respingem, din start, ideea că Dumnezeu există și ne vrea binele, chiar dacă noi nu înțelegem acel bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu cele scrise! Nu vă puneți totuși copilul în fața televizorului. Vă va fi recunoscătoare după vârsta de 20 de ani.

      Ștergere
    2. Singura realitatea e Dumnezeu. Restul e doar iluzie.

      Ștergere
  7. Deja vorbim de paranoia clinică. Omule noi am crescut în familii cu tați și unchi slobozi la gură. Cu mame care ne băteau mai mult decât ne mângâia. Cu desene pacifiste ca Tom și Jerry. Cu filmele lui Kubrick sau Hitchcock pe tvr1. Mii de ore în fața calculatorului jucând Counter Strike sau GTA. Și totuși am ajuns oameni întregi la minte cu frică de Dumnezeu. Ușor sa nu ajungi sa plimbi papucul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e paranoia! Nivelul de încărcare ideologică a crescut și s-a rafinat! E real acest lucru. Filmele lui Hitchcock sau Kubrick mai aveau ceva din firescul vieții iar dumneata, ca generație, ai prins la acel moment ceva din firescul vieții, fire pe care generațiile copiilor de azi îl pierd pe măsură ce trec anii.

      Ștergere
    2. Firesc, în loc de fire! Cer iertare!

      Ștergere
  8. Apropo de transformarea ideologică... Am citit un text scris de Sorin Faur, pe gandeste.org
    Deși mi-e cunoscută tema, mi-a plăcut foarte mult că autorul a reușit să fie scurt, clar și concis, iar paradigma de cooking-show în care a încadrat mesajul chiar e de nota 10! 🙂

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte bine spus, domnul Dan. Nici Tom si Jerry nu au sex. Se lucreaza de zeci si zeci de ani pentru a implementa aceasta ideologie fara sex sau cu sex incert. Ar fi trebuit ca aceste caratere de desene animate sa poarte pantaloni. Daca purtau pantaloni, puteai spune - da, au sex, dar nu se vede. Insa, creatorul acestor desene animate a vrut explicit sa arate ca aceste caractere indragite de copii nu au sex, motiv pentru care nu i-a imbracat cu pantaloni. Un articol extraordinar care ar trebui viralizat. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare cam extrema asta. Ba au sex. Sunt baieti. Dealtfel tanti aia ii mai striga cateodata ,,boys,,.
      Imbracati nu au dc fi ca sunt...animale. acum,nu ar fi ok nici sa le balangane barbatia intre picioare....e totusi un desen pt copii...

      Ștergere
    2. Domnul Dan are perfecta dreptate. Aceasta ideologie este perfida. Iata cat de bine v-a spalat creierul. Vi se pare normal sa nu aiba sex sau sa aiba sex incert.

      Ștergere
    3. Și mie îmi place subiectul articolului d-lui D.D. Sigur că ideologia de gen este perfidă dar nu va macula mintea lor inocentă. Știți de ce? Copiii au părinți, au bunici și pun întrebări. Depinde de noi cum le răspundem. Cu ani în urmă, fetița fratelui meu plângea speriată când vedea oameni de culoare la televizor. I-am explicat noi, toți că oamenii au culori diferite în funcție de clima din zona în care trăiesc, că și noi avem pielea închisă la culoare când ne bronzăm. Și ea zice : dar cine i-a făcut pe oameni negri? Noi : Dumnezeu. Ea: și Dumnezeu cum este, alb sau negru?

      Ștergere
    4. Intr-o zi, ploua, tuna, fulgera și nepoata mea îmi spune ( avea 3 anisori) : auzi? Îi ceartă Dumnezeu pe oameni, că-s răi! De unde știi asta, o întreb. Zice: de la buni. Dar copiii nu sunt răi, o întreb. Și ea: ei, sunt și copiii răi câteodată dar ei sunt mici.

      Ștergere
    5. Tom si Jerry sunt nume de fete? Cum adica sexul e incert? E clar ca sunt baieti.

      Ștergere
    6. S-a trezit mosneagul american,dar ju a inteles inca pe ce fus orar e.
      Evident ca Tom si Jerry sunt baieti,dar vrem noi sa fim mai catolici decat papa...sa parem destepti. Ca doar obedienti nu mai e asa trendy...
      Doamne ce subiect de spital de nebuni...sexul lui Tom si Jerry.....

      Ștergere
    7. Mda...probabil i-au dat "program de voie" la azil și l-a apucat iar postatul. Ia zi, tataie american, ce sex are "domnul Trump"? Noi, spalati pe creier, nu ne prindem.
      Mamă ce dobitoc !

      Ștergere
    8. A greșit omul, vreți să îi luați capul?

      Ștergere
    9. A gresit ??
      Toate postarile lui sunt simpliste, ridicole, si cumplit de repetitive.
      Mai mult, ataca aiurea alti useri, crezandu-se un moralist.
      Reiterez, un dobitoc.

      Ștergere
    10. Suscriu Cassius, si mai este o mare lectie de invatat de la tataie mericanul. Chiar si roman fiind cu scoala vietii la activ, nu poti scapa de indobitocirea sistematica la care esti supus in state. Daca lungesti statul acolo prea mult esti pierdut..ajungi la fel de panarama ca si cei din jur.

      Ștergere
    11. Ati dat-o in englezisme, incultilor, desi pun pariu ca abia vorbiti in limba engleza. Probabil intr-o conversatie in limba engleza comunicati prin onomatopee si prin semne pentru a va face intelesi.

      Jerry este un prenume unisex, englezii lui peste prajit. Adica poate fi si masculin si feminin, in caz ca nici asta nu stiti ce insemna.

      In fine, ma bucur ca lumpeprotelatriatul il citeste pe domnul Dan, dar ma intristez cand vad ca nu va poate deschide mintile catusi de putin. Si degeaba vi le-ar deschide, caci e gol acolo, sunteti niste conserve goale aruncate pe marginea drumului. Sunteti pierduti, inchistati, inapoiati, rai si incrancenati, obisnuiti sa fiti sclavi, sa fiti condusi ca niste oi. Atat puteti. Sa faceti pe desteptii in engleza, desi habar nu aveti sa vorbiti limba, nu ati aprofundat niciodata nimic, doar sclavia si caciuleala. Sa va fie rusine, dar nici rusine nu aveti, slugile nu au rusine.

      Ștergere
    12. O fi proasta si stapana,cand ii striga ,,boys,,creca si aia o invatat engleza cu femeia de serviciu si nu o aflat inca ca ,,Jerry,, e nume de fata...
      De unde naiba iesiti atat de autosuficienti voi astia autosuficientii??
      Sau esti si tu un emigrant prin state si tii lectii de engleza?

      Ștergere
    13. Si inca ceva. Din cand in cand apare cate o soricica dupa care i se aprind calcaiele lui Jerry...ba si cate o pisica..care il face pe Tom sa ia foc...


      Niciodata invers. ...

      Ștergere
    14. @Unknown zis American
      Recunosc că mi s-a părut, inițial, după prima lectură, interesantă teoria dumneavoastră. Mai târziu, citind comentariile și obiecțiile ridicate, am realizat că teoria este greșită. Nu este nici o rușine să recunoști că e posibil să te înșeli în aprecierea unei situații dar ăsta presupun un timp de reflecție!

      Ștergere
    15. Tom si Jerry au fost doar inceputul. Asa lucreaza sexo-marxistii, subtil. Deci pisica este bisexuala. Numele este unisex, poate fi si barbatesc si femeiesc, sexul este invizibil, desi sunt dezbracati, deci sexul este incert si asa mai departe. Si sa nu imi ziceti ca nu poarta pantaloni pentru ca sunt animale. Animalele nu isi dau nici cu tigai in cap. In fine, v-au dresat atat de bine ca acum ii contraziceti pe cei care va deschid ochii, ii acuzati de paranoia si alte mizerii, cum il acuza cineva mai sus pe domnul Dan spunand ca asta este deja paranoia. Ce paranoia, domnilor, ideologia este la lucru.
      Nu degeaba purtati botnite si sunteti inchisi in case de la ora sase seara, ca gainile. Aveti orbul gainii deja. Nu mai distingeti normalitatea de ideologie. Credeti in horoscop, ii injurati pe crestinii de pe blog - fiindca sunt crestini, fiindca vad lumea prin inavatamintele crestinesti. Era un domn astrolog pe aici care a plecat de pe blog scarbit de crestinism, auzi. Extraordinar, prea multi crestini aici pentru gusturile sale. Va meritati soarta.

      Ștergere
    16. Ca sa nu mai vorbim de Snagglepuss, tot o pisica creata de Hanna & Barbera, care era tot asa ambiguu homo. In fine, vremurile nu permiteau atunci, de asta era totul plin de ambiguitati, era mai subtil, nu aveau chiloti, dar nici sex, aveau nume unisex si alte subtilitati care incet incet au intrat in mentalul colectiv. Si acum oamenii il acuza pe domnul Dan de paranoia, ca-s doar desene, exagereaza, mie imi zic ca animalele nu poarta pantaloni. Vrei desene animate? Uita-te la Superman. Ala are chiloti, are gagica. Nu te uita la desene cu pisici homo, ca sunt atatea alte desene normale. Dar cand anormalul va pare normal. realitatea va pare paranoia, cand intri in casa la sase seara si porti botnita sa iti cumperi paine, normal ca te uiti la desene animate cu homo.

      Ștergere
    17. Bre tataie...posibil ca tu sa fii monomaniac. Relația dintre puținătatea ideilor tale și fixismul lor e direct proporțională.
      Hai, pune-ti proteza in pahar si ia somn.

      Ștergere
    18. Cand nu ai argumente,jignesti. Tipoc sfertodoctilor. Eu am aduc argumente rationale,voi o tineti mortis cu paranoia. Nu mai e nimic de zis.

      P.s
      Eu am crescut cu Tom si Jerry. Si intotdeauna am stiuta ca sunt baieti,si niciodata nu am avut dubii. Ce sa zic...n-o fi funtionat la mine sexo-marxismul...
      Totusi,daca intrebi un milion de oameni,toti iti vor spune ca sunt baieti cei doi.
      Daaar,s-a gasit mos Tagarta ,,,domnul,, mos Tagarta,si cu cel care are nick name de site pprno( ca tot clamai nume pe aici) sa ne explice ei fara argumente ca aia 2 sunt niste asexuati. Ma rog,fiecare cu dileala lui...

      Ștergere
  10. Excelent.

    Să nu care cumva să descurajați departamentul de troli, dau un feedback excelent!

    RăspundețiȘtergere
  11. f bun articolul.
    tinta nu suntem noi, care suntem deja formati.
    tinta sunt bineinteles copiii nostri.

    recomand:
    Efectele micului ecran asupra mintii copilului - Virgiliu Gheorghe

    https://www.libris.ro/efectele-micului-ecran-asupra-mintii-copilului-ICP978-606-93651-7-5--p10892824.html

    o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Țintă e oricine se uită la producțiile televizate! Efectele, la cei maturi, se manifestă, în unele situații, să luăm doar frica de Covid 20, la fel de repede ca la cei mici!

      Ștergere
  12. Da nici CN nu mai sunt cum erau candva

    RăspundețiȘtergere
  13. Pe CN, și în urmă cu 16-17 ani aveau producții subversive. Mi-a rămas în minte un serial, care m-a și motivat să o rup cu televizorul, al cărui subiect era lupta dintre clanul copiilor și clanul adulților. M-a revoltat ideea acestei lupte precum și faptul că copiii erau organizați separat de cei maturi și se creșteau singuri.

    RăspundețiȘtergere
  14. Școală particulară cu programă aprobată de minister!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ecranul,vorbind la general despre orice formă de redare televizuala, a fost intuit de la începuturile existenței lui ca un mediu perfect de transmitere a ideologiei.

    RăspundețiȘtergere
  16. Da, ajunge pe mina sistemului dar cu DISCERNAMINT...o mare diferenta. totul este sa-l feriti pina pe la 12-14 ani, si nu este greu.
    Asta presupune si un sacrificiu propriu,...parintii stiu!...dar pina la urma ce este mai important, sa tii familia strins unita sau sutele de canale digitale???

    Oricum fiecare face cum il taie capul, ...insa nu uitati sa vine vremea cind va veti smulge parul de pe cap!...banuiesc ca toti cunosc cazuri!

    RăspundețiȘtergere
  17. Recomand cartea "Apostolii Întunericului și Comunizarea României" de Sorin Berilă și apărută la Editura Coresi, unde această ofensivă neo-marxistă asupra copiilor noștri este prezentată pe larg.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)