miercuri, 24 martie 2021

Vremuri tulburi


S
unt lucruri care se întâmplă și care ne arată că planeta fierbe. Am putea spune că așa a fost mereu, dar ne-am înșela. Niciodată până acum nu s-au suprapus atâtea evenimente negative. Parcă natura însăși vrea să contracareze demența pozitivității induse de corectitudinea politică în societate. Nu fac parte dintre cei ușor impresionabili, dar știrile care sosesc sunt absolut îngrijorătoare.

Anul trecut am avut o înfricoșătoare invazie de lăcuste  în vestul Africii. Anul acesta teroarea lăcustelor a devenit chiar mai mare. Nori uriași cuprinzând între 40 și 80 de milioane de lăcuste pe kilometru pătrat invadează lanurile de cereale, devastându-le. Lupta este absolut inegală. Pur și simplu numărul lor e copleșitor. În ciuda faptului că roiuri întregi sunt distruse, există valuri care scapă, devastând tot ce întâlnesc în cale. Situația e atât de gravă încât mai multe țări africane încearcă să-și coordoneze eforturile pentru stoparea „valurilor foamei”.

Dacă în Africa dezastrul vine prin aer, în Australia asistăm la o invazie de ... șoareci. Ceea ce se întâmplă acolo e de neimaginat. Pur și simplu, covoare întregi de șoareci au luat în stăpânire peisajul. Efectiv n-ai cum să-i combați. Nici măcar nu-i poți ocoli. Dacă ieși din casă ești obligat să calci pe ei. Numărul lor e atât de mare încât par a fi cucerit localitățile. Nu-i de mirare că cea mai comună problemă medicală din Australia a devenit mușcătura de șoarece. Problemele generate sunt multiple. Nu mușcă doar oameni care se tratează, dar și animale, transmițând o gamă largă de boli. Pe de altă parte, mulți dintre ei ajung în fântâni și puțuri, infestând apa. De asemenea, numărul extrem de mare impulsionează creșterea populației de șerpi. Dacă pe moment șerpii au hrană din belșug, după ce se va fi rărit populația de șoareci, e de așteptat o invazie de șerpi înfometați spre ferme. Iar asta face fenomenul mult mai înfiorător.

Nu-mi dau seama care-s cauzele acestor invazii de proporții biblice. Pur și simplu, în timpurile moderne nu s-a întâlnit așa ceva. Ia pentru ca lucrurile să se complice definitiv apar probleme geopolitice majore. La începutul săptămânii am avut întâlnirea bilaterală de la Anchorage unde am văzut o față absolut schimbată a diplomației chineze. Dacă până acum discuțiile dintre părți erau mascate de jargonul diplomatic, de data aceasta, la ieșirile publice, limbajul utilizat a fost unul simplu și tranșant. Să-i spui verde-n față americanului că ar fi cazul să se oprească din tentativele de exportare a versiunii sale de democrație întrucât are probleme interne și nemulțumirile populare se văd de la o poștă, e o ofensă pe față. Iar răspunsul lui Blinken a fost unul de-a dreptul cretin, anume că țara se reface după Administrația Trump. E un semn că demența a cuprins definitiv SUA. 

Dacă întâlnirea din Alaska a avut o atmosferă de eveniment secundar, cu totul altfel au stat lucrurile în cazul vizitei lui Lavrov în China. Cele două țări sărbătoresc anul acesta douăzeci de ani de la încheierea „Tratatului de Cooperare și Bună Vecinătate”, tratat care are toate șansele să se transforme într-o alianță. Încă de la sosirea sa, Lavrov a transmis transparent mesajul că se pun bazele unui framework de evitare a sancțiunilor impuse de SUA prin eliminarea dolarului și evitarea sistemelor de plăți controlate de SUA și Vest. Anunțul este unul mult mai important decât pare. Toată lumea știa că în ultima perioadă rușii și chinezii fac schimburile comerciale în propriile monede. De asemenea se știa că ambele țări au sisteme independente de plăți. Și-atunci unde e noutatea?

Ceea ce a anunțat Lavrov este de o importanță colosală. Se pare că cele două țări au picat la înțelegere în ceea ce privește dezvoltarea unui sistem novator și deschis de compensare în comerțul internațional. După ce atât Rusia cât și China au experimentat criptomonedele, se pare că cele două țări pun la cale lansarea unei criptomonede comune, deschisă tranzacțiilor internaționale. Practic, în acest mod, s-ar simplifica teribil decontările care s-ar face instant. Dacă zvonurile lansate sunt adevărate, înseamnă că cele două țări pun la cale ceva mai mult, anume eliminarea definitivă a dolarului din tranzacțiile internaționale. Noua platformă nu doar că e novatoare, dar efectiv le taie mâinile americanilor. Și, mai mult, în cazul în care se va lansa, va atrage cu siguranță o halcă importantă din comerțul mondial. 

Însă nu doar la sector monetar se discută între China și Rusia. Global Times, un organ oficial al Chinei, vorbește despre coacerea unei alianțe militare. Și-aici lucrurile se complică. Situația e cu adevărat tensionată dacă ne uităm și din partea cealaltă. Anterior întâlnirii SUA-China din Alaska, americanii au încercat să forțeze mâna Chinei prin stabilirea de alianțe cu partenerii tradiționali. Periplul asiatic a avut în vedere Japonia, Coreea de Sud și India, însă rezultatele sunt discutabile. Și e limpede de ce. Cu o asemenea alianță, e greu de crezut că vreunul dintre vecini ar avea curajul intrării frontale în prima linie. Mai mult, e mai bine să rămâi în expectativă pentru a preveni formarea alianței decât să te arunci belicos în față. De asemenea, în timp ce SUA promite cai verzi pe pereți, China vine cu proiecte fezabile de business. 

Punând totul cap la cap, putem limpede observa că trăim vremuri deosebit de tulburi. Modificările geopolitice sunt întotdeauna dureroase. E greu de crezut că SUA își va accepta locul alocat în a doua bancă. De asemenea China, așa cum a arătat, nu mai are absolut nicio concesie de făcut în fața SUA. La ultima întâlnire s-a văzut limpede. Și abia de-aici începe un nou joc deosebit de dur.

36 de comentarii:

  1. Cum nu cred in Dumnezeul crud, gelos si razbunator din vechime, gandesc ca natura ii arata omului ca nu poate fi stăpanita.
    Cu natura te armonizezi. Esti prea mic ca sa crezi ca natura este un armasar pe care il imblanzesti si apoi il calaresti.
    Am stat mult prin grupurile
    " dacilor". Dintre laudele nemasurate la adresa noastra, cel mai tare m-a uimit replica unui amețit dac despre faptul ca poporul român este unul civilizator. Exportam noi civilizatie acum?! Nu mai exportam nici macar cartofi si fasole. Le importam, pentru ca romanii se cred popor ales si nu se mai prea înghesuie sa gandeasca o economie care sa ne scoata din saracie.
    Dintre laudele dacilor era si folosirea stiintei pentru a sparge norii de grindina. Cunosc cativa dacopatozamolxieni care se lauda ca pot misca norii cu puterea mintii.
    Cine i-a îmbătat pe daci, de nu mai avem caini de paza la stână?!
    Adica, nu am reusit la noi acasa sa invatam ca injuratura la adresa sfinților, mamei, a lui Iisus este blasfemie ce ti se intoarce direct peste botul nesimtit, dar ne credem civilizatori!?
    Nu am invatat ca gunoaiele aruncate pe ape ti se intorc sub forma de inundatii si otrava.
    Si am inceput sa folosim magia neagra ca fiind o metoda spirituala!
    Prin Africa se practica mult woodoo. Prin toata lumea, inclusiv China, se proslavesc dragonii. A fost scos de la naftalina steagul dac.
    Romanii au importat șamanism si alte bazaconii ce tin de intuneric.
    Si ne mirăm ca toate o iau razna si ca avem conducatori pe masura "spiritualitatii" noastre!
    Citisem odata despre un conducator chinez care a decis sa ucida vrabiile pentru ca mananca prea mult. Evident, rezultatul a fost inmultirea daunatorilor.
    Cand omul devine lacom si cărpănos, punandu-se calare pe bidiviul salbatic, sa nu se mire daca se alege cu capul spart.
    Dacii adevarati stiau multe despre armonizarea cu natura si despre vindecarea sufletului...Ca toate popoarele ancestrale ce inca nu erau lacome si nu devorau ca lacustele totul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voodoo se practica in alta parte.

      Ștergere
    2. Dvs o sa ramaneti in paradigma steaua-dinamo. aveti impresia ca nenea yahweh si reclama cu plete de asa-zis fiu reprezinta binele? ) mai studiati....

      Ștergere
    3. Aurelia referitor la:
      "Dacii adevarati stiau multe despre armonizarea cu natura si despre vindecarea sufletului."

      Ce parere ai despre bucuria si risul dacic cind iti mor cei apropiati ( in cazul in care manifestarea asta este adevarata si nu poveste)
      Psihiatric vorbind, par a fi iesiri isterice, clar schizofrenice deloc firesti.

      Ștergere
    4. și iudeii erau neam de ciobani și se mîndreau cu asta!

      Ștergere
  2. Trăim vremurile cele de pe urma cum scrie in biblie

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca dracu' a intrat si in Biserica o stim cu totii, chiar daca BOR țipa ca fecioara neprihanita ca este atacata!
    Sub forma de ghicitorie prin deschiderea cartii, de acatiste impotriva dusmanilor, sub forma de masoni infiltrati sub sutane, sub forma lui Pomohaci si a altor iubitori de băieți tineri cu chipuri angelice.
    Deh...intelegem ca preotii iubesc ingerii, dar era vorba despre iubire spirituala, nu fizica.
    Nu sunt genul care da cu piatra, in necunostinta de cauza. Am crezut mult timp ca reiki este o cale pasnica de vindecare. Pana cand m-am convins studiindu-i pe net, ca ceea ce fac ei este vrajitorie pura. Vindecare cu ingeri?! Ce sunt ingerii, in viziunea omului modern? Un fel de spalatorese care spala petele cu detergenti minune?
    Si am auzit ca dracu ar fi intrat in Biserica si sub forma unei colaborari intre preoti si vindecatori reiki. Daca mai aveti curiozitatea sa va uitați la emisiunea Alinei Bădic de pe B1, o sa observati cat de abil amesteca doamna somnolenta, in acelasi potir: preoti invitati sa vorbeasca despre crestinism, cruce si sacrificiu, astrologi, numerologi, reikieisti, new agisti, clarvazatori.
    E un fel de pace universala. Ne dam mana ca sa parem toți a lucra pentru Dumnezeu. Bine ca nu e si Dumnezeu orb si ne lasa sa ne platim tampeniile, asa cum si evreii au fost plimbati ca sa se curete de prostie si infumurare.
    Cu atatia lucratori intru Lumina, vai de Romania! Un popor ametit si vrajit! Care a pierdut contactul cu realitatea. Si cu Dumnezeu.
    Cineva vrea sa fabrice un Dumnezeu al vrajitoriei in Romania?!

    RăspundețiȘtergere
  4. To są wewnętrzne sprawy sitwy - ponieważ cała ta mistyfikacja zwana - światowym ładem - należy do jednej światowej sitwy, która tylko przed "pospólstwem" udaje, że są różne państwa, że te państwa mają konflikty itd... takie wytłumaczenie przed ludźmi, nic więcej. Napięcie pomiędzy ZSRR ,a zachodem było sztucznie wywoływane i podtrzymywane - jak zresztą wszystkie...

    RăspundețiȘtergere
  5. "Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship."

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca sa genereze inflatie toti acesti bani trebuie sa ajunga la patura de jos...pt a se putea folosi efectiv la plata marfurilor reale. Ei insa ajung, in marea lor majoritate, in zona corpoaratista unde se folosesc pt cumparare/rascumparare in actiuni bursiere. Altfel nu se poate explica cum in plina criza economica bursa insa se comporta relativ normal.

    RăspundețiȘtergere
  7. pentru ca acesti bani ,in mare parte, nu au ajuns in consum ci in diverse fonduri si conturi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Toata impingerea Rusiei in alianta cu China se datoreaza acum 5 zile lui Antony Blinken care a făcut apel joi la “toate entităţile implicate” în proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania să se retragă “imediat”, pentru că în caz contrar riscă sancţiuni din partea SUA.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poate fi vorba de nici o alianta cu Rusia, ci doar posibilitatea Chinei de a angaja anumite servicii rusesti ATIT, dar nici acolo nu se stie( nu va mai luati dupa stiri ci daca aveti posibilitatea aflati direct de la chinezi). Vremurile cind discutau de pe picior de egalitate sunt demult apuse. Vladimirica nu este nici pe departe tzar. Este numai gura(de tip sovietica) de el, in rest.. prapad in tara. In timpul tzarilor, populatiile cresteau si prindeau putere. Acum in ultimii 30 de ani de "imparatzit" Rusia, a pierdut 29 milioane de locuitori care nu s-au mai nascut( mai rau decit pierderile lor din ww2) si in prezent se afla in picaj demografic si economic( practic o imposibilitate de a fi en par cu China)...anunt oficial recent.

      Ștergere
  9. Nu sunt tulburi vremurile, mon cher: sunt doar ....interesante, vorba gălbejiților.
    "Bucuriile" de care au parte acum australienii si arabii- soarecii și lăcustele- sunt plăgile biblice, a căror profețită repetare o trăiesc.Am citit nu demult că și apele s-au preschimbat în sânge, parcă in Orientul Mijlociu-nu-mi amintesc exact. Despre intunericul de trei zile, ne tot avertizează unii, cum că ar veni un black out electric mondial.Mai sunt inca 7 astfel de "fericiri".Bine că încă nu e la noi....
    Aș vrea doar să mai spun despre alianța sino-sovietica-pardon, sino-rusă, ce se prefigurează acum. Țarul Vladimir să-și citească profețiile scrise chiar de ai săi, cum Dragonul va sări în spinarea Ursului, când acesta își va întinde labele către Orientul Mijlociu...Încrederea în alianțe e cea mai mare farsă din Istorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pina sa se implineasca prost...pardon profetia asta, SUA si UE si alte aliate ...vor fi fost de mult rase de pe suprafata pamantului, asa ca Ursul si Dragonul nu vor avea motive sa se calareasca, din cauza ca planeta "defrisata" de Satane, le va asigura destul loc ca sa nu se certe.

      Ștergere
  10. Eu oricum mănânc doar șaorma cu de toate. Trece și asta.

    RăspundețiȘtergere
  11. ,, Cauzele acestor invazii de proporții biblice( lăcuste, șoareci)" se află în spiritualitatea falsă despre care ați scris în alt articol. Peste tot în lume se practică o închinare falsă, nimeni nu mai respectă cele 10 PORUNCI, bisericile zidite de oameni au devenit muzee de icoane, în sinagoga satanei se vorbește despre al treilea Templu la Ierusalim. Cine să se instaleze în Templu? Toți liderii politici și religioși își dau mâna pentru instalarea guvernului mondial condus de Antichrist.

    RăspundețiȘtergere
  12. După injectarea Semnului FIAREI vor pune pe tapet ,,invazia extratereștrilor" și vor scoate la bătaie tot armamentul nuclear din dotare? Vine Isus Hristos care, cu sabia gurii sale îi va ucide" și nu vine singur, așa că sataniștii se pregătesc de război.

    RăspundețiȘtergere
  13. Credeți că pe Lucifer îl interesează de evrei, de chinezi, de ruși,de americani? Credeți că îl interesează petrolul sau criptomonedele? El știe că la venirea lui Isus va fi încătușat, deci singura lui preocupare este să ,,cumpere" cât mai multe suflete : prin vaccinare, prin promisiuni mincinoase, prin discriminarea celor care i se împotrivesc. În Israel capeți gratis bere fără alcool dacă ai pașaport de vaccinare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Degeaba isi fac ei PV daca restul lumii nu.
      Cita bere primesti? O halba, doua sau pe viata?

      Ștergere
  14. Dumnezeu spune : ,,Ați fost vânduți pe nimic și nu ați fost răscumpărați cu preț de argint!"

    RăspundețiȘtergere
  15. China nu trebuie consideratā o entitate aparte, eventual rebelā sau antagonicā cu cercurile puterii (reale) mondiale. Imensa țarā e vitalā ptr. controlul macro al Asiei, control pe care nici SUA / UE / Rusia nu l-ar putea exercita la detaliu.
    In 1971, inainte de vizita istorica a lui Nixon in China, a fost cea a lui Kissinger, iar inaintea lui au existat intâlniri neoficiale cu exponenți ai bāncii Chase Manhattan. Nu i-a primit Mao, adevārat, ci premierul Zhou Enlai (un geniu, ca și Deng Xiaoping ulterior).

    In analize se confunda adversitați tip SUA - Rusia sau SUA - China drept probleme esențiale. Dar elitele conducatoare mereu pun accent pe interese trans / meta naționale, așa incât...fiecare cu treaba lui.

    Și, chiar dacā mie nu-mi plac, chinezii sunt vitali pentru echilibrul lumii. Noi, ca europeni, suntem tentați a ne crede "buricul" globului, dar Asia e o imensitate, ca populație / teritoriu, implicit conversia resurse / consumatori.

    P.S. - Bune remarci, dle.@Adam. Ar fi de dorit mai mulți interlocutori pragmatici, cāci platforma aceasta nu e totuși "peisaj monahal". N-am nimic cu soteriologi / eshatologi, dar cred cā enunțurile lor ar fi mai adecvate pe forumuri sau bloguri...duhovnicești.

    RăspundețiȘtergere
  16. Absolut corect este tot ceea ce ati postat in analiza Dvs.

    RăspundețiȘtergere
  17. Urmārind acest blog, din ianuarie a.c...cāteva pāreri:
    1) mulți (legitim) nemulțumiți, dar și foarte mulți resemnați.
    2) Titularul forumului gàndește, mulți urmāritori...NU.
    3) De aia lucrurile merg cum merg. Nu dezbatem soluții...ne resemnām in fața unor greutāți.
    4). Poate sunt eu intransigent, sau pierd bātālia rābdārii (vina mea).

    Cert e cā voi renunța a posta pe acest blog. Cunosc altele unde mācar existā efort de a cāuta soluții. Nu anafurā.
    Fārā acuze. Doar realiwm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce solutii ati gasit pe celelalte bloguri si cum le-ati implementat?

      Ștergere
    2. 1. Multi doar par sa fie resemnati dar nu sunt. Este doar o impresie a ta(ai facut armata?). Citeodata esti nevoit sa te opresti in fata unor greutati, acei looseri de care amintesti iau o pauza si ASTEAPTA, cu deosebirea ca EI STIU CE ASTEAPTA!
      2. Uita de « solutii » la probleme si urmarirea cu frenezie a celor de la care speri ca le vei primi.
      3. Mediul digital este in asa fel construit incit orice « solutie » digitala este instantaneu prelucrata si nulificata printr-un antidot digital

      Ștergere
    3. Hayde - „Cunosc altele unde mācar existā efort de a cāuta soluții.” Acum câteva săptămâni am renunțat să mai comentez aici, pe blogul domnului Diaconu și oriunde în altă parte. Dar, de citit citesc și acest blog și altele, gen gandeste.org și art-emis.ro. Citesc cu o plăcere nebună articolele Luminiței Arhire, documentate și pline de umor inteligent. Îi rog pe cei care știu alte site-uri sau bloguri cu orientare în acest sens, să le împărtășească cu noi, ceilalți cititori. Evident, cu acceptul domnului Diaconu, proprietarul acestui blog. Vă mulțumesc!

      Ștergere
  18. Ei acilea, desen-animat-Heydi,m-ai ,,prins'' pai eu,,,anafura'' pt. tine am anuntat de cat
    eva zile ca renunt la publ.de com pe blog. Santeti in urma

    cu mii de ani,deci incompatibili cu me !
    Dl. Diaconu,referitor la aparitia multimilor de gaze,rozatoare e simplu : prafurile cu care se incearca exterminarea lor,pt.o parte din ele devin vitamine😏

    Eu sant consilier,consultant, ma rog.

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu dramatizez, nu-i nicio paguba ca ma retrag eu.
    Am ajuns aici la recomandarea unui amic - habar nu aveam de blogul acesta.
    Amicul in cauza, de fapt, mi-a zis cā "Trenduri" e un soi de remorcā Sputnik, insā nu era nici el 100% convins.
    Acum, ca am lecturat pe aici vreo trei luni, nu zic cā e o remorcā ruseascā. Autorul mi se pare inteligent, preocupat, ba chiar cu idei sincere. Partea proasta e ca siajul e...in fine, cum e. Se pierd ideile bune, chiar inedite, intr-o baltoaca de vaiete cālugaresti.
    Poate vor fi find si alea bune, dar nu pentru mine.
    Oricum, repet, eu nu-s cu vioara. Daca remarc idei atractive, voi mai posta totuși. Mai rar insā de acum incolo, chiar e iritant sa vezi ca, orice se abordeaza, numai "apocalipsa", "diavol"...s.a.m.d.
    Multumesc celor cu care am mai schimbat idei, si d-lui Diaconu pentru antren.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fii baiat destept. Foloseste platforma "monahala" ca un liant, un element de unire nu de dezbinare asa cum se doreste. Chiar daca te irita, nu fii fraier. Ai vazut ce hoti au fost polonezii in 89 si cum s-au folosit de catolicism ca sa scape de iaruzelski. Si au facut-o finut fara scandal prea mult sau pus la zid precum barbarii.

      Ștergere
    2. Plecati domnule, cine nu va lasa? Si de ce trebuie sa ne spuneti noua ca plecati? Sa puneti o samanta de indoiala aici? Sa plece lumea de pe blog? Sa nu il mai urmareasca pe domnul Dan? Pleaca, domnule, si lasa-ne in pace. Si ce daca suntem crestini? Cu ce te deranjeaza, domnule? Du-te la horoscopul tau si la vrajitoriile tale si lasa-ne in pace. Chiar nu ti-e rusine? Drum bun si cale batuta!

      Ștergere
  20. @Adam... Sunteți jurnalist, ori vreun fel de analist care este chemat pe la tembelizor? ��
    Nu de alta, dar postările fluviu cu date și cifre denotă timp liber și studiu berechet!
    Pe de altă parte, țineți-o tot așa! Când mă trezesc mai de dimineață citesc și postările dvs,chiar dacă mă interesează doar concluziile, nu și datele statistice.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ai uitat sa mentionezi si blocarea canalului Suez.

    RăspundețiȘtergere
  22. ce părere aveți de ce se întâmplă în Ucraina...mutările de trupe ... ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)