duminică, 7 martie 2021

China și noul său drum

Înainte nu cred că era ceva mai plictisitor decât cititul documentelor Partidului Comunist Român. Iar dintre acestea, documentele congreselor și cele referitoare la planurile cincinale erau campioane. O înșiruire nesfârșită de forme fără fond, de laude deșănțate, o inflație de epitete parcă scoase din „caietul cu expresii frumoase”. Îți dădeai seama încă din primele rânduri că aparțin unor oameni care aveau mai puține clase decât trenul. 

Cu toate acestea, planul cincinal a fost un instrument revoluționar introdus de comuniști. Spărgând monotonia anuală, cea permanent ocupată cu „închiderea bugetului”, planul cincinal oferea timpul necesar investițiilor masive în componente strategice. Un baraj, o fabrică mare, o rafinărie etc. sunt investiții majore care nu pot fi prinse într-un plan anual. Pentru aceste investiții cincinalul oferă un orizont de timp suficient de mare pentru a se realiza și, în același timp, suficient de mic pentru ca societatea, în ansamblul său, să simtă schimbarea. De asemenea, trebuie menționat că instrumentul planului cincinal nu poate fi folosit în societăți permanent brăzdate de alegeri, întrucât acolo, în general, politica se schimbă odată la patru ani. 

Criticii metodei ar putea să spună că, iată, în ciuda eficienței pe care-o laud eu, planul cincinal a eșuat la pachet cu societatea socialist-comunistă. Până la urmă „lumea agitată și dezordonată” a Occidentului, fără planuri cincinale și alte artificii organizatorice, a reușit să zdrobească societățile comuniste. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. 

Întâmplător mi-au căzut ochii pe cel de-al paisprezecelea plan cincinal al Chinei. Mă așteptam să fie, în stilul consacrat al comunismului, o înșiruire stearpă de cuvinte. Aiurea, planul este unul cât se poate de concret, lipsit de brizbrizurile la care mă așteptam. Este un document clar, concis, la obiect, numai bun de pus în aplicare. Iar ceea ce conține te pune pe gânduri. 

În primul rând, se vorbește despre succesul țării în ceea ce privește combaterea sărăciei extreme. Iar, pentru China, credeți-mă că este un succes major.  În ciuda anului greu care a trecut, China a reușit să îndeplinească acest obiectiv, iar prezența sa în planul cincinal care urmează este motivată de întărirea zonelor recent scoase din sărăcie. Guvernul vrea alocarea de investiții pentru consolidarea zonelor respective, astfel încât să nu mai existe o cale de reîntoarcere în sărăcie. 

Apoi documentul o virează brusc vorbind despre investițiile pe care țara urmează să le facă în cercetarea științifică fundamentală și în știința de frontieră. Chinezii își propun pași concreți în direcția colonizării spațiului extraterestru(Luna și Marte),  dar și continuarea cercetărilor în domeniul fuziunii termonucleare și al calculatoarelor cuantice. E de menționat că, în ultima perioadă, China a acoperit un teritoriu imens în ceea ce privește cercetarea fundamentală. Iar investiția pe care o face în continuare ne arată că avem de-a face cu un adevărat domeniu strategic. 

Ceea ce este însă surprinzător în documentul menționat este investiția imensă în zona „educației estetice și a artelor frumoase”. Surprinși? China dorește să devină unul dintre primii jucători ai lumii pe tărâm cultural, iar pentru aceasta este pregătită să pună la bătaie nu mai puțin de ... 10% din PIB!!! Vi se pare o nebunie? E evident, doar proveniți dintr-o țară care alocă doar 2% din PIB pentru educație, iar Cultura e dată uitării. Chinezii vor să facă un salt cultural prin cultivarea populației, iar tâlcul mișcării neașteptate a lor stă într-un sfat de-al lui Confucius: „Ridică-te în poezie, stai în curtoazie și reușește în muzică”.

Practic de-abia acum înțelegem motorul intern al Chinei. Țara nu mai e de mult marxistă și, treptat, va face pași în direcția renunțării la ideologia lui Mao. De mult timp am atras atenția asupra faptului că marxismul chinezesc nu e marxism. Chiar Mao a făcut tranziția fără să-și dea seama. Încă de la origini, marxismul chinezesc e unul cu puternice accente confucianiste. Partea frumoasă pe care o vedem acum este despărțirea lină a țării de marxism pentru readucerea confucianismului pur care, de altfel, n-a fost părăsit niciodată de conducerea Chinei, indiferent de regim.

Dacă vă întrebați de ce are China succes, iată și răspunsul: pentru că este condusă în stilul său, pur chinezesc. O țară condusă în deplin acord cu tradițiile sale e o țară învingătoare, care nu poate fi îngenuncheată. Uitați-vă și spre noi și veți constata cum suntem în genunchi și cu fruntea în țărână pentru că ne lăsăm conduși de alogeni, străini de tradițiile noastre al căror unic scop este acela de a-și sluji stăpânii.

Înainte de a încheia, vă voi aminti că premierul Chinei, Li Keqiang, nu se mai raportează la bani și PIB, stabilindu-și proprii senzori ai economiei după care se ghidează. Spre exemplu, pe vremea în care conducea regiunea Liaoning, bateria sa de indicatori era formată din: consumul de energie electrică, volumul transportului de mărfuri și volumul de credite noi. Acum are un număr mult mai mare de „senzori” prin intermediul cărora monitorizează economia și viața.

Mulți dintre cei care ajung în China se declară surprinși de viața culturală vibrantă de acolo. Sălile de concerte sunt pline ochi de tineri care vin pentru a gusta din muzica lui Bach și Mozart. Ceea ce în Occident „nu mai e rentabil” de mult, în China e la mare căutare. Iată cum crește hăul între ei și ceilalți. Cultura e cea care ghidează învingătorii!

22 de comentarii:

  1. Ai dreptate într-un mod enervant de-a dreptul. Noi nu mai avem conducători, ci slugi puși ca conducători. Slugi puși sa distrugă orice conducere.
    Despre China la noi se stie doar propaganda Anticomunistă care a deveenit ea însăși o religie in tot occidentul. Comunismul era dușmanul, si asta era religia occidentului. Acum realizăm ca comunismul e bun, si occidentul incearca sa faca ce face China.
    Si după ce vaccinarea va deveni obligatorie, tot vor fi restricții.
    Asta e noul plan cincinal.
    Noi avem un pman cincinal si nu e hotărât de romani, au hotărât altii pentru ei. Daca tu nu iei o decizie, o va face altul in locul tău.
    Istoria poporului roman, cum nu a decis el ce vrea sa facă si altii mereu ailu decis.
    Nu ar trebui sa faci un forum, sau este??? despre trenduri.blogspot.com unde sa dezbatem temele astea. Asa un comentariu nu am ce argumenta aici. Unde este forum? va rog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ader și eu la ideea fondării unui forum. Sunt persoane pe aici cu care aș aprofunda schimburile de păreri (in afara d-lui DD, cu care oricum aș polemiza constructiv, sau doar din plăcerea dialogului).

      Ștergere
  2. Îmi place foarte mult acest articol! Aștept și altele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chinezii își permit luxul de a se conduce singuri pentru că dețin unul din cele 5 fotolii cu VETO la ONU.
    Acele fotolii le vin de la victoria contra japonezilor și apoi de la deținerea, de prin anii '60, a armelor atomice.
    Victoria in WW2 și nuclearele le au grație lui Mao, cel ades hulit.

    A cărui cugetare fundamentală o redau, căci subscriu:
    "Puterea e o floare ce răsare numai din țeava puștii".

    RăspundețiȘtergere
  4. China combate sărăcia extremă , SUA o generează până și la ei acasă, dacă "pomul" n-ar fi laudat să atragă naivii visători, america de nord ar fi un uriaș azil de bătrâni.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai ascultat vreodată pe Bach interpretat de chinezi? Horror! Poezia chineza e simpatica dar nu trece de un haiku japonez mediocru. Pictura taoista e liniștitoare dar cam atât. În cel privește pe Confucius, acesta e mai steril decât telosul lui Aristotel. Chinezii nu au cum concura ctural cu Europa din simplul motiv ca religiile lor sunt "cuminți" și nu au efervescenta creștinismului care chinuie sufletul cu mari întrebări existentiale. Peste 50ani China o sa cedeze, ca toată planeta dealtfel, prin lipsa de resurse(petrol, metale rare, apa potabila etc). Asa ca nu va mai ambalați atât.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai dreptate! Au dat muzicieni de mare valoare. Dacă mă gândesc doar la Lang Lang sau Yuja Wang toată „demonstrația” ta pică. În rest, crede-mă, China va fi o mare surpriză. Una imensă!

      Ștergere
  6. PS: China a fost imperiu preț de 2000ani.Cautati o lista cu mari poeti sau pictori chinezi și comparați doar cu Franța sec XVIII. O sa va iasă pe minus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partial de acord. Dar asta nu inseamna ca nu au invatat din greselile trecutului.
      Si reciproca e valabila: un trecut glorios, aka Europa, si respectiv un prezent si viitor f incert, ca sa nu fiu prea negativist. La fel si cu Us, logic.

      A nu se intelege ca sunt unadept al modelului chinez. Dar, in mod clar, are si parti f bune. Si, de asemenea, parti rele.

      Ștergere
  7. Puterea e o floare ce răsare numai din lumina minții.

    RăspundețiȘtergere
  8. Întoarceți-vă la Facebook domnule Dan Diaconu!

    RăspundețiȘtergere
  9. China merge spre bine datorită faptului că n-a avut niciun evreu în forurile decizionale ale partidului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e tare.
      In alta ordine de idei,pe langa controlul inuman asupra cetateanului,sa nu uitam sistemul de punctaj social,face recognition everywhere,(imi spunea o chinezoaica ca,la spital poti merge doar daca ai bani)mai e un factor: salbaticia cu care exploateaza toat ce e resursa la ei.
      Cat credeti ca vor mai rezista in ritmul sta distructiv?

      Ștergere
    2. Greu de crezut dar afirmația aparține unui demnitar chinez.

      Ștergere
  10. parca io ti-am scris intr-un comment nu demult ca ce-i in China nu mai are nici o treaba cu comunismul , sistemul e mai aproape de Italia lui Musolini sau chiar national-socialismul anilor '30 din Germania minus expansionismul teritorial, daca maine ar lua puterea Guomindang-ul n-ar fi mare diferenta, ba poate ca disciplinarea "nealiniatilor" ar fi chiar mai dura .

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu am fost in China.Vorbesc in cunostinta de cauza .Nu mai comparati China cu Europa .Mere versus pere.Isi prezerva mediul mai bine ca noi .A se vedea padurile lor locul 4 sau5 in lume conform wikipedia.Cat despre stilul de viata acolo e alta planeta .Toata Europa este croita pe fundamentele crestinismului (asistenta sociala) pe cand acolo asa ceva nu prea exista.Reperele lor morale sunt altele iar ei inteleg altfel confortul Cu alte cuvinte acolo e alta planeta S au obisnuit cu situatia lor si nu au aspiratiile unui european mediu.Ceea ce pentru noi ar fi ceva de plans pt ei este normal .Ei cred in Karma si nu se vaita .Isi accepta viata asa cum este ea buna rea si in plus au educatia muncii in sange .Ei chiar muncesc din greu fiecare in patratica lui.Asta a creat succesul Chinei

    RăspundețiȘtergere
  12. Uitativa mai aproape in ungaria lui orban face acelasi lucru am putea si noi sa luam niste idei de dezvoltare dar cu cine cu tradatori de tara niciodata

    RăspundețiȘtergere
  13. China e marele RESET ! E noul PASTOR !

    RăspundețiȘtergere


  14. https://www.youtube.com/watch?v=6g8Tqn6Um9w

    I. Ar fi prea ușor și frumos să rezolvăm problemele noastre, ale românilor, ale României, doar ieșind în stradă, chiar câți trebuie ca să putem pune pe fugă această autointitulată CLASĂ POLITICĂ, în fapt politicienii postdecembriști, care s-au proțăpit în jocul putere-opoziție, adevărații vinovați și responsabili de STAREA-LIMITĂ ce cu toții o trăim, și în care ne vom adânci și mai mult cât timp nu vom face tot ce ține de NOI ROMÂNII, SĂ NE LUĂM ȚARA ÎN BUNĂ GRIJĂ, astfel încât la conducerea țării să putem aduce O CONDUCERE CU ADEVĂRAT ROMÂNEASCĂ! Aceasta este SOLUȚIA NAȚIONALĂ, pentru ca țara noastră ca ȚARĂ A ROMÂNILOR s-o putem face să RENASCĂ și să ne-o putem RECONSTRUI. Ori asta este posibil numai dacă pe scena politică ÎȘI VA FACE APARIȚIA O FORȚĂ POLITICĂ, CU O DOCTRINĂ ȘI IDEOLOGIE PATRIOC-NAȚIONALIST-SUVERANISTĂ, ca rezultat al UNIFICĂRII TUTUROR FORȚE POLITICE PATRIOTICE, AZI UN DEZIDERAT ȘI O NECESITATE, și care azi are o mare OPORTUNITATE și POSIBILITATE de a se creea, naște, și dezvolta, având astfel toate cele pentru a putea lupta de la egal la egal cu ucele două forțe politice, vechi, de ne-reformat și de ne-reînnoit, PSD și PNL, care azi și-au dat mai mult ca niciodată mâna, în aceleași interese antiromânești, numai și numai pentru a putea rămâne singurii în jocul putere-opoziție, pentru a jefui, oprima și îndatora pe români, și distruge până la urmă pe români și România, ca ȚARĂ A ROMÂNILOR, după cum s-au angajat față de păpușarii interesați să jefuiască și să distrugă pe români și România, ca urmare a felului lor de a fi, de a trăi, cotropind și jefuind, chiar apelând la genogid asupra altor neamuri și națiuni, azi năravuri ce păreau trecute, dar care în fapt sunt mai pronunțate și mai eficiente ca oricând, după rapacitatea pe care o manifestă, de data asta față de toate resursele noastre, nu numai naturale, dar și cele umane, ba chiar și asupra identității noastre naționale, mergând până acolo încât și-au propus să ne șteargă din minți și suflet spiritul și credința națională, cunoașterea sacrificiului strămoșilor noștri făcut cu jertfe pentru ca noi azi să existăm ca neam și ȚARĂ A ROMÂNILOR, ÎN FAPT ISTORIA POPORULUI ROMÂN, adevăratele rădăcini care ne dă legitimitate față de trecut, prezent și viitor pe acest pământ, în care au trăit și trăiesc azi românii, numit la începuturi, DACIA, azi ROMÂNIA, și mâine din nou DACIA, așa după cum se cuvine, pentru a putea să facem ca spiritul dac să renască și toții cetățenii români să poată fi dacizați, ca singura și sigura condiție pentru ca „să putem fi iarăși ce am fost, și mai mult de atât!”, după cum ne este menirea și trebuie să fim. Un NEAM MARE, CUM NICIUNUL NU A MAI FOST ȘI NU POATE FI, și asta pentru că numai nouă, și numai nouă, ca neam și țară, ne-a dat Bunul Dumnezeu, Creatorul Nostru, ca DAR, acest pâmânt, pentru a avea unde să trăim, ca oameni între oameni, în cunoștință și respect față de ordinea și legile divine, făcându-l, prin spiritul nostru de BUNI GOSPODARI, să arate ceea ce numai el este, GRĂDINA MAICII DOMNULUI! Pentru ca gândurile, simțămintele, acțiunile și faptele noastre să meargă pe această CALE, în fapt CALEA DREAPTĂ, este musai ca într-un timp cât mai scurt, cât timp încă este posibil, și favorabil, NOI ROMÂNII, cu mic cu mare SĂ NE LUĂM ȚARA ÎN BUNĂ GRIJĂ, ca să putem fi cu adevărat STĂPÂNI, ÎNCREZĂTORI ȘI SIGURI PE VIITORUL NOSTRU, aici, la NOI, în ȚARA ROMÂNILOR și ca ȚARĂ A ROMÂNILOR, din totdeauna și pentru totdeauna, și prin aceasta facem posibil DARUL NOSTRU, ÎNTORS CĂTRE DOMNUL NOSTRU, știind bine că suntem cu EL, și EL este cu NOI, pentru a da viață DORINȚELOR DIN FIECARE DINTRE NOI ROMÂNII, SEMĂNATE DE DOMNUL, ÎN FIECARE BUN CETĂȚEAN ROMÂN, știind bine că azi, și nu mâine, DOMNUL NE VA DA LA TIMP INSTRUMENTELE NECESARE PENTRU CA NOI ROMÂNII, CETĂȚENII ROMÂNIEI DE AZI, SĂ NE ADUNĂM CU TOȚII, AICI ÎN ȚARA NOASTRĂ ȘI SĂ NE LUĂM ȚARA ÎN BUNĂ GRIJĂ!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cu toată multimilenara lor civilizație, cultura muncii și religia/filozofia lor de viață, mie unuia mi-e frica și de ideea că România ar putea face parte dintr-un Imperiu Chinez... (Sau orice altă rasă galbenă...)

    RăspundețiȘtergere
  16. China merge bine pentru ca acolo nu exista DEMO[no]CRATIE.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)